Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0621

    Regulamentul (CE) nr. 621/2004 al Comisiei din 1 aprilie 2004 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1164/94 al Consiliului în ceea ce privește măsurile de informare și publicitate referitoare la activitățile Fondului de coeziune

    JO L 98, 02/04/2004, p. 22–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/01/2007; abrogat prin 32006R1828

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/621/oj

    14/Volumul 01

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    156


    32004R0621


    L 098/22

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 621/2004 AL COMISIEI

    din 1 aprilie 2004

    de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1164/94 al Consiliului în ceea ce privește măsurile de informare și publicitate referitoare la activitățile Fondului de coeziune

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1164/94 al Consiliului din 16 mai 1994 de creare a unui Fond de coeziune (1), în special articolul 14 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Punerea în aplicare a Deciziei 96/455/CE a Comisiei din 25 iunie 1996 privind măsurile de informare și publicitate ce trebuie desfășurate de către statele membre și Comisie privind activitățile Fondului de Coeziune prevăzute prin Regulamentul (CE) nr. 1164/94 (2) al Consiliului necesită o simplificare deoarece anumite măsuri nu au putut fi realizate din cauza complexității lor.

    (2)

    Se impune facilitarea punerii în aplicare a măsurilor de informare și publicitate și îmbunătățirea eficacității astfel încât să crească vizibilitatea proiectelor și notorietatea rolului pe care Uniunea Europeană îl are în cadrul politicii de coeziune.

    (3)

    Se recomandă armonizarea măsurilor de informare privind Fondul de coeziune cu cele privind fondurile structurale, așa cum sunt definite prin Regulamentul (CE) nr. 1159/2000 al Comisiei (3) din 30 mai 2000 privind acțiunile de informare și publicitate care trebuie derulate de statele membre cu privire la intervențiile fondurilor structurale.

    (4)

    Trebuie să se clarifice mesajele care urmează să fie difuzate și să se identifice instrumentele cele mai adecvate obiectivului de notorietate care trebuie atins,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    PRINCIPIILE ȘI CONȚINUTUL ACȚIUNILOR

    Articolul 1

    Măsurile de informare și publicitate privind acțiunile derulate de Fondul de coeziune duc la creșterea notorietății proiectelor cofinanțate de fondul menționat și ilustrează rolul pe care îl are Comunitatea în cadrul acestui fond.

    Aceste măsuri se adresează opiniei publice din statele membre care beneficiază de ele și încearcă să creeze o imagine omogenă a rolului comunității.

    Ele pot integra, după caz, acțiuni referitoare la programele și proiectele cofinanțate de fondurile structurale, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1159/2000 al Comisiei.

    Articolul 2

    Statele membre se asigură că autoritățile responsabile cu punerea în aplicare a proiectelor Fondului de coeziune (denumite în continuare „autorități responsabile”) adoptă toate dispozițiile administrative care asigură informarea și publicitatea acestor proiecte în conformitate cu prezentul regulament.

    Autoritățile responsabile definesc un ansamblu coerent de măsuri pentru toată durata proiectelor, de la data la care se ia hotărârea privind cofinanțarea din Fondul de coeziune.

    Articolul 3

    Autoritățile responsabile informează Comisia și reprezentanții acesteia în statul membru cu privire la măsurile menționate la articolul 2 al doilea paragraf. După caz, ele pot solicita acestora acordarea de asistență tehnică în vederea realizării lor.

    Articolul 4

    Acțiunile și instrumentele de informare și publicitate includ fiecare, în plus față de descrierea proiectului, următoarele elemente:

    (a)

    o explicație, exprimată cu ajutorul următoarei mențiuni sau al oricărei alte expresii echivalente, a rolului pe care l-a avut Comunitatea în cadrul Fondului de coeziune:

    „Acest proiect contribuie la reducerea diferențelor economice și sociale între cetățenii Uniunii Europene”;

    (b)

    drapelul european, în conformitate cu normele grafice enunțate în anexă, însoțit de următoarea mențiune sau de orice altă expresie echivalentă:

    „Acest proiect este cofinanțat de Uniunea Europeană”.

    Articolul 5

    Comisiei i se comunică de către autoritățile responsabile toate informațiile necesare pentru întocmirea raportului anual prevăzut la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1164/94.

    CAPITOLUL II

    MĂSURI DE INFORMARE ȘI PUBLICITATE

    SECȚIUNEA 1

    Măsuri obligatorii

    Articolul 6

    Pentru executarea proiectelor se adoptă măsurile menționate la articolele 7 și 8.

    Articolul 7

    (1)   În urma deciziei Comisiei privind cofinanțarea proiectului și în vederea sensibilizării mijloacelor de informare în masă, lansarea acestuia, precum și etapele principale ale executării și încheierii proiectului se aduc la cunoștința mijloacelor de informare în masă (presă, radio, televiziune) în modul cel mai adecvat, în special prin întâlniri cu reprezentanții presei, dar și prin comunicate de presă și orice alte mijloace utile.

    În cazul în care costul global al proiectului este mai mic de 50 milioane euro, întâlnirile cu reprezentanții presei menționate în primul paragraf nu sunt obligatorii.

    Autoritatea responsabilă hotărăște, după caz, organizarea unor astfel de întâlniri, în funcție de importanța și impactul proiectului.

    (2)   O documentație referitoare la proiect trebuie pusă la dispoziția mijloacelor de informare în masă și oricărei persoane interesate.

    Articolul 8

    (1)   Pe perioada lucrărilor, în locurile de derulare a proiectului sunt plasate panouri de afișaj.

    În termen de șase luni de la încheierea lucrărilor, aceste panouri de afișaj se înlocuiesc cu plăci comemorative în cazul infrastructurilor accesibile publicului larg.

    (2)   Dacă un proiect beneficiază de o finanțare din Fondul de coeziune, trebuie să se amplaseze un panou sau o placă, acestea cuprinzând, pe lângă descrierea proiectului, elementele menționate la articolul 4.

    Aceste elemente trebuie să ocupe cel puțin 25 % din panou.

    SECȚIUNEA 2

    Alte măsuri

    Articolul 9

    Pe lângă măsurile indicate la articolele 7 și 8, autoritățile responsabile și responsabilii de proiect pot desfășura orice altă acțiune în vederea atingerii obiectivului de notorietate evocat la articolul 1, în special:

    (a)

    instalarea afișelor în locuri cu mare vizibilitate;

    (b)

    realizarea de publicații (broșuri, pliante, buletine informative etc.) și materiale video;

    (c)

    crearea de pagini de internet.

    CAPITOLUL III

    ROLUL COMITETELOR DE MONITORIZARE

    Articolul 10

    Pe parcursul reuniunilor comitetului de monitorizare în cauză, președintele prezintă situația măsurilor de publicitate și oferă membrilor comitetului exemplare din produsele realizate sau dovezi referitoare la acțiunile și instrumentele de publicitate realizate, cum ar fi fotografii ale panourilor și evenimentelor.

    Articolul 11

    În conformitate cu dispozițiile din articolul 7, președintele comitetului de monitorizare, asistat de Comisie, comunică mijloacelor de informare în masă informații cu privire la lucrările comitetului, precum și la evoluția proiectelor pentru care comitetul își asumă responsabilitatea.

    CAPITOLUL IV

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 12

    Decizia 96/455/CE se abrogă.

    Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

    Articolul 13

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 1 aprilie 2004.

    Pentru Comisie

    Michel BARNIER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 130, 25.5.1994, p. 1, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1265/1999 (JO L 161, 26.6.1999, p. 62).

    (2)  JO L 188, 27.7.1996, p. 47.

    (3)  JO L 130, 31.5.2000, p. 30.


    ANEXĂ

    Normele grafice detaliate privind drapelul european pot fi găsite la următoarea adresă:

     

    http://europa.eu.int/abc/symbols/emblem/index_ro.htm

    Exemplu de ansamblu de elemente de bază care trebuie incluse în instrumentele și acțiunile de informare și publicitate:

    Image


    Top