Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015L0412

    Flexibiliteit van EU-landen ten aanzien van de teelt van genetisch gemodificeerde organismen

    Flexibiliteit van EU-landen ten aanzien van de teelt van genetisch gemodificeerde organismen

     

    SAMENVATTING VAN:

    Richtlijn (EU) 2015/412 over de mogelijkheid voor EU-landen om de teelt van genetisch gemodificeerde organismen op hun grondgebied te beperken of te verbieden

    WAT IS HET DOEL VAN DEZE RICHTLIJN?

    Deze wijzigt Richtlijn 2001/18/EG inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s)* in het milieu zodat individuele EU-landen de teelt ervan op hun grondgebied kunnen verbieden of beperken. Op grond van de oude voorschriften was dit mogelijk wanneer het EU-land nieuw bewijs had dat het betreffende ggo een risico vormde voor de menselijke gezondheid of het milieu.

    KERNPUNTEN

    Met de nieuwe richtlijn wordt de richtlijn van 2001 verder gedetailleerd. Deze is in lijn met het principe van subsidiariteit en biedt EU-landen meer flexibiliteit ten aanzien van de teelt van ggo’s, zonder dat het gevolgen heeft voor de milieurisicobeoordeling die onderdeel is van het toelatingssysteem voor ggo’s van de EU in Verordening (EG) nr. 1829/2003 en Richtlijn 2001/18/EG. Het staat individuele landen toe de teelt van ggo’s onder bepaalde omstandigheden te verbieden of te beperken:

    • in het kader van de toelatingsprocedure van een specifiek ggo kan een land, binnen 45 dagen na de eerste beoordeling, vragen om een wijziging van het geografische toepassingsgebied van de toestemming om zijn hele grondgebied of een gedeelte ervan uit te sluiten van het telen van het ggo;
    • nadat er voor een ggo toestemming is verleend, kan een land de teelt ervan verbieden of beperken om redenen die o.a. betrekking hebben op:
      • doelstellingen van het milieubeleid;
      • doelstellingen van het landbouwbeleid;
      • ruimtelijke ordening en landgebruik;
      • sociaaleconomische gevolgen;
      • de aanwezigheid van ggo’s in andere producten voorkomen, en
      • openbare orde (beperkingen kunnen normaal gesproken niet alleen op deze factor zijn gebaseerd en mogen niet strijdig zijn met milieurisicobeoordelingen).

    De maatregelen die de EU-landen nemen, moeten voldoen aan de EU-wetgeving en worden gemotiveerd, evenredig zijn en niet-discriminerend. EU-landen kunnen hun besluiten later herzien en opnieuw worden opgenomen in het geografische toepassingsgebied van een ggo-toelating.

    EU-landen waarin ggo’s worden geteeld, moeten in grensgebieden maatregelen nemen ter voorkoming van mogelijke besmetting van naburige EU-landen waar de teelt van die ggo’s verboden is.

    Rapportering

    Vóór 3 april 2019 zal de Europese Commissie een verslag uitbrengen over het gebruik van de richtlijn aan het Europees Parlement en aan de Raad, met daarin het gebruik ervan door EU-landen om de teelt van ggo’s te beperken of te verbieden, en alle gevolgen voor de interne markt van de EU. Verdere wetgevingsvoorstellen zouden in het verslag kunnen worden gesteld.

    De Commissie zal ook een verslag uitbrengen over het feitelijke herstel van milieuschade die mogelijk optreedt als gevolg van de teelt van ggo’s.

    VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

    De richtlijn is vanaf 2 april 2015 van toepassing.

    ACHTERGROND

    Voor meer informatie, zie:

    KERNBEGRIPPEN

    Genetisch gemodificeerd organisme (ggo): een organisme, met uitzondering van „menselijke wezens”, waarvan het genetische materiaal is aangepast op een manier die van nature door voortplanting en/of natuurlijke recombinatie niet mogelijk is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld planten en dieren geteeld respectievelijk gefokt worden om een hogere opbrengst te geven of om ziekten te weerstaan.

    BELANGRIJKSTE DOCUMENT

    Richtlijn (EU) 2015/412 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 tot wijziging van Richtlijn 2001/18/EG wat betreft de mogelijkheid voor de lidstaten om de teelt van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) op hun grondgebied te beperken of te verbieden (PB L 68 van 13.3.2015, blz. 1–8)

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders (PB L 268 van 18.10.2003, blz. 1–23)

    Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 1829/2003 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    Richtlijn 2001/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu en tot intrekking van Richtlijn 90/220/EEG van de Raad — Verklaring van de Commissie (PB L 106 van 17.4.2001, blz. 1–39)

    Zie de geconsolideerde versie.

    Laatste bijwerking 08.03.2018

    Naar boven