EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1173

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1173, annettu 31 päivänä toukokuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2116 soveltamissäännöistä yhteisen maatalouspolitiikan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osalta

C/2022/3390

EUVL L 183, 08/07/2022, p. 23–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1173/oj

8.7.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 183/23


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/1173,

annettu 31 päivänä toukokuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2116 soveltamissäännöistä yhteisen maatalouspolitiikan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta sekä asetuksen (EU) N:o 1306/2013 kumoamisesta 2 päivänä joulukuuta 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2116 (1) ja erityisesti sen 26 artiklan ensimmäisen kohdan c alakohdan, 60 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohdan, 75 artiklan ja 92 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EU) 2021/2116 vahvistetaan perussäännöt, jotka koskevat muun muassa jäsenvaltioiden velvollisuutta suojata unionin taloudellisia etuja ja raportoida politiikan tuloksellisuudesta. Uuden oikeudellisen kehyksen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi olisi vahvistettava sääntöjä seuraavien osalta: yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän, jäljempänä ’yhdennetty järjestelmä’, kolmen osatekijän (viljelylohkojen tunnistusjärjestelmä, paikkatietoperusteinen hakujärjestelmä ja pinta-alamonitorointijärjestelmä) laatua koskevat arviointiraportit ja siihen liittyvät korjaavat toimet, tukihakemuksia ja pinta-alamonitorointijärjestelmää koskevat vaatimukset, kehys satelliittidatan hankinnalle pinta-alamonitorointijärjestelmää varten sekä hyväksyttyjen toimialakohtaisten organisaatioiden tarkastukset puuvillan lajikohtaisen tuen osalta. Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 809/2014 (2) asiaankuuluvat säännökset olisi korvattava uusilla säännöillä.

(2)

Viljelylohkojen tunnistusjärjestelmää, paikkatietoperusteista hakujärjestelmää ja pinta-alamonitorointijärjestelmää koskevien laadunarviointiraporttien olisi oltava niin kattavia, että niiden perusteella voidaan arvioida näiden yhdennetyn järjestelmän osatekijöiden tuottamien tietojen luotettavuus. Raporttien sisällön perusteella pitäisi myös voida päätellä, saadaanko jäsenvaltioiden tuloksellisuusraportointivelvollisuuden yhteydessä käytettävien tietojen laadusta riittävä varmuus yhdennettyyn järjestelmään kuuluvien pinta-alaperusteisten interventioiden tuotos- ja tulosindikaattoreiden osalta. Sen vuoksi tuloksellisuuskertomuksissa olisi erityisesti oltava tiedot laadunarvioinnin yhteydessä tehdystä työstä ja havaituista puutteista sekä diagnostista tietoa puutteiden mahdollisista perimmäisistä syistä. Kertomuksissa olisi erityisesti oltava tiedot laadunarvioinnissa käytetystä datasta ja kuva-aineistosta ja niiden tarkastuksessa saaduista tuloksista. Kokemus, joka on saatu jäsenvaltioiden ja komission välisestä tiedonvaihdosta viljelylohkojen tunnistusjärjestelmän laadunarvioinnin yhteydessä, on osoittanut sähköisten tietojärjestelmien käyttämisestä olevan erittäin paljon apua. Tällaisten tietojärjestelmien käyttöä ja jatkokehittämistä olisi tarvittaessa jatkettava asetuksessa (EU) 2021/2116 säädettyjen kolmen laadunarviointikertomuksen osalta, jotta jäsenvaltioiden työ ja viestintä komission kanssa oli helpompaa.

(3)

Jotta kolmesta laadunarvioinnista ja erityisesti paikkatietoperusteista hakujärjestelmää ja pinta-alamonitorointijärjestelmää koskevista laadunarvioinneista saataisiin niitä koskevan tavoitteen mukaisesti luotettavaa tietoa vuotuista tuloksellisuuskertomusta varten, niiden tulokset olisi yhdistettävä järjestelmien puutteista johtuvan tuotos- ja tulosindikaattoreiden osalta raportoidun datan pinta-alavirheen arvioimiseksi. Olisi vahvistettava säännöt niille korjaaville toimille, joita voidaan tarvita puutteiden korjaamiseksi määritellyssä aikataulussa. Lisäksi vuosilta 2024 ja 2026 laadittavien kertomusten perusteella olisi voitava todentaa, että pinta-alamonitorointijärjestelmä on otettu asianmukaisesti käyttöön kaikissa jäsenvaltioissa ja että pinta-alamonitorointijärjestelmä on pantu asteittain täytäntöön niin, että se kattaa kaikki tukikelpoisuusedellytykset ja interventiot, joita voidaan monitoroida. Tätä varten kertomuksissa olisi oltava luettelo kaikista yhdennettyyn järjestelmään kuuluvien pinta-alaperusteisten interventioiden tukikelpoisuusperusteista ja tiedot analyysissä käytetyistä tietolähteistä.

(4)

Kunkin jäsenvaltion olisi otettava käyttöön tukihakemusten hallinnoimiseksi luotettava ja nykyaikainen järjestelmä, jossa sähköinen viestintä on mahdollinen ja joka toimii vuotuisella syklillä. Jäsenvaltioiden olisi otettava huomioon yksinkertaistaminen tuensaajien ja kansallisten hallintojen kannalta esimerkiksi säätämällä, että yksi hakemus voi kattaa useita interventioita tai useita tuensaajia, jotka tekevät yhteisen hakemuksen, tai että silloin kun tila siirretään, otetaan huomioon vain yksi hakemus tilaa kohden. Jäsenvaltioiden olisi toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että interventioita hallinnoidaan asianmukaisesti silloin kun samasta tuensaajasta vastaa useampi kuin yksi maksajavirasto.

(5)

Jäsenvaltioiden olisi hyödynnettävä digitalisaatiota käyttämällä kaikessa tuensaajan kanssa käytävässä viestinnässä pääsääntöisesti sähköisiä välineitä. Lisäksi jäsenvaltioiden olisi yksinkertaistamisen edistämiseksi haettava interventioiden hallinnoimisessa tarvittavia tietoja mahdollisimman paljon julkishallinnon käytettävissä olevista tietolähteistä.

(6)

Jäsenvaltioiden olisi tukihakemusten jättämisen helpottamiseksi toimitettava tuensaajille esitäytetyt lomakkeet, joissa on kaikki ajantasaisimmat tuensaajien kannalta merkitykselliset tiedot. Jäsenvaltioiden olisi ehkäistävä sääntöjenvastaisuuksia sallimalla esitäytettyjen lomakkeiden muutokset ja huolehtimalla ohjaavista varoituksista, jotta tuensaaja voi tunnistaa mahdolliset sääntöjenvastaisuudet ja tehdä hakemuksen asianmukaisesti. Jäsenvaltion olisi otettava huomioon tuensaajien tekemät muutokset kansallisen hallinnon tietokantatietojen päivittämiseksi. Jos jäsenvaltio päättää soveltaa automaattista hakujärjestelmää, kyseisen järjestelmän yksityiskohtaisuuden olisi tuensaajien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi oltava samalla tasolla kuin tässä asetuksessa vaaditaan tukihakemukselta.

(7)

Yhdennettyyn järjestelmään kuuluvissa tukihakemuksissa olisi mahdollisuuksien mukaan oltava kaikki tiedot, jotka tarvitaan asiaankuuluvien interventioiden moitteetonta ja luotettavaa hallinnointia ja tuotos- ja tulosindikaattoreiden asianmukaista raportointia varten. Interventioiden moitteettoman hallinnoinnin varmistamiseksi vastuun jätetystä tukihakemuksesta pitäisi jatkossakin olla tuensaajalla, jotta oikeudet ja vastuut ovat selkeästi määritellyt.

(8)

Sääntöjenvastaisuuksia olisi ehkäistävä sallimalla tukihakemusten muuttaminen tai peruuttaminen tiettyyn määräpäivään mennessä. Jos jonkin intervention kaikkiin tuensaajiin sovelletaan hallinnollisia tarkastuksia ja/tai pinta-alamonitorointijärjestelmää, seuraamusten ennaltaehkäisevää vaikutusta ei tarvita. Sen vuoksi muutosten ja peruutusten olisi oltava sallittuja sellaiseen määräpäivään asti, joka on tarpeen interventioiden moitteetonta hallinnointia varten. Muutoksia tai peruutuksia ei kuitenkaan pitäisi sallia tukikelpoisuusedellytyksiin, joita ei voida monitoroida, liittyvien sellaisten noudattamatta jättämisten osalta, jotka on havaittu muista lähteistä kuin pinta-alamonitorointijärjestelmästä tai hallinnollisista tarkastuksista. Muissa tapauksissa muutosten tai peruutusten tekemistä ei pitäisi sallia, jos tuensaajalle on ilmoitettu suunnitellusta paikalla tehtävästä tarkastuksesta tai etukäteen ilmoittamattomassa paikalla tehdyssä tarkastuksessa on jo havaittu noudattamatta jättämisiä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2115 (3) 34 artiklan 2 kohdan mukaisten nautaeläimiä tai lampaita ja vuohia koskevien interventioiden kannalta tarvittavien tietojen luotettavuuden varmistamiseksi määräaika muutosten tekemiselle olisi vahvistettava niin, että eläimiä koskevia tukihakemuksia voidaan muuttaa ja sähköistä tietokantaa päivittää ennen jäsenvaltion vahvistamaa päivämäärä, johon mennessä tunnistamis- ja rekisteröintivaatimusten on täytyttävä.

(9)

Jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että paikkatietoperusteiseen hakujärjestelmään sisältyvät tarvittavat tiedot yhdennettyyn järjestelmään kuuluvien pinta-alaperusteisten interventioiden ja tarvittavassa laajuudessa viinialan pinta-alaperusteisten interventioiden hallinnoimiseksi sekä ehdollisuuteen liittyvien vaatimusten osalta. Jäsenvaltioiden ohjeistamiseksi olisi laadittava ohjeellinen luettelo paikkatietoperusteisen hakujärjestelmän osatekijöistä. Kun kyse on kasvinsuojeluaineiden käyttöä koskevista tiedoista, jotka tuensaajan on toimitettava silloin kun ne ovat merkityksellisiä sellaisen yhdennettyyn järjestelmään kuuluvan intervention kannalta, josta haetaan yhteisen maatalouspolitiikan, jäljempänä ’YMP’, mukaista tukea, jäsenvaltio voi päättää käyttää kyseisiä tietoja kyseisten tuotteiden käyttöön liittyvän Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1107/2009 (4) tarkoitetun rekisteröintivelvollisuuden osalta.

(10)

Eläinperusteisten interventioiden moitteettoman hallinnoinnin varmistamiseksi olisi vahvistettava eräitä sääntöjä, jotka koskevat asianomaisten tukihakemusten sisältöä. Avoimuuden ja tuensaajien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi olisi myös täsmennettävä, että automaattista hakujärjestelmää käytettäessä kaikkia tuensaajan omistamia ja tietyssä interventiossa potentiaalisesti tukikelpoisia eläimiä on pidettävä asianomaisen intervention osalta ilmoitettuina eläiminä.

(11)

Asetuksella (EU) 2021/2116 otetaan käyttöön pinta-alamonitorointijärjestelmä yhdennetyn järjestelmän pakollisena osatekijänä. Sen varmistamiseksi, että kyseinen velvollisuus pannaan asianmukaisesti täytäntöön yhdenmukaisella tavalla, pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamisalan olisi oltava sama kaikissa jäsenvaltioissa eli katettava kaikki tuensaajat, kaikki yhdennettyyn järjestelmään kuuluvat pinta-alaperusteiset interventiot ja kaikki monitoroitavissa olevat edellytykset. Pinta-alamonitorointijärjestelmässä tehtävän data-analyysin automatisointi olisi asetettava etusijalle YMP:n nykyaikaistamista koskevan monialaisen tavoitteen tukemiseksi. Näistä syistä olisi asteittain lisättävä niiden tukikelpoisuusedellytyksien lukumäärää, joiden voidaan katsoa olevan monitoroitavissa Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen tai muun arvoltaan vähintään vastaavan aineiston avulla. Jäsenvaltioiden olisi tätä varten varmistettava, että vuosina 2023 ja 2024 kaikkiin tukikelpoisuusedellytyksiin, joiden voidaan katsoa olevan monitoroitavissa Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen automaattisen käsittelyn avulla, sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää. Jäsenvaltio voi kuitenkin päättää, käsitelläänkö tällaisia monitoroitavissa olevia tukikelpoisuusedellytyksiä Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen tai muun arvoltaan vähintään vastaavan aineiston avulla. Jos tukikelpoisuusedellytyksen ei voida katsoa olevan monitoroitavissa Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen avulla, jäsenvaltio voi päättää käsitellä niitä muun arvoltaan vähintään vastaavan aineiston avulla tai katsoa, ettei niihin voida soveltaa monitorointia. Jäsenvaltion olisi varmistettava, että vuodesta 2025 alkaen kaikkiin tukikelpoisuusedellytyksiin, joiden voidaan katsoa olevan monitoroitavissa Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen automaattisen käsittelyn tai muiden paikkamerkittyjen valokuvien avulla, sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää. Jäsenvaltiolle olisi kuitenkin myönnettävä tietty ajanjakso tarvittavien valmistelutöiden toteuttamiseksi ottaen huomioon toimenpiteet ja investoinnit, jotka tarvitaan paikkamerkittyjen valokuvien sisällyttämiseksi pinta-alamonitorointijärjestelmään arvoltaan vähintään vastaavaksi aineistoksi. Tästä syystä jäsenvaltion on varmistettava, että tukikelpoisuusedellytykset, joiden voidaan katsoa olevan monitoroitavissa paikkamerkittyjen valokuvien avulla, otetaan mukaan asteittain ohjelmakauden aikana. Näillä toimilla olisi varmistettava tasainen edistyminen vuodesta 2025 alkaen. Jäsenvaltion olisi päätettävä, mihin niistä tukikelpoisuusedellytyksistä, joiden voidaan katsoa olevan monitoroitavissa paikkamerkittyjen valokuvien avulla, ruvetaan kunakin vuonna soveltamaan pinta-alamonitorointijärjestelmää. Lisäksi jotta jäsenvaltioiden olisi helpompi ottaa kyseinen uusi teknologia osaksi pinta-alamonitorointijärjestelmää, kunkin jäsenvaltion olisi sisällytettävä pinta-alamonitorointijärjestelmään ennen 1 päivää tammikuuta 2027 vähintään tietty prosenttiosuus interventioista, joiden tukikelpoisuusedellytysten voidaan katsoa olevan monitoroitavissa ainoastaan paikkamerkittyjen valokuvien avulla. Jäsenvaltion olisi voitava joustavasti päättää, mitkä interventiot, joiden tukikelpoisuusedellytyksistä vähintään yhtä voidaan monitoroida pinta-alamonitorointijärjestelmässä paikkamerkittyjen valokuvien avulla, sisällytetään kyseiseen prosenttiosuuteen. Jäsenvaltion on kuitenkin päätöksessään varmistettava, että kaikkiin pinta-alaperusteisiin interventioihin sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää, kuten asetuksen (EU) 2021/2116 70 artiklassa vaaditaan.

(12)

Lisäksi olisi vahvistettava yhteiset vaatimukset sen varmistamiseksi, että interventiossa haetuilla aloilla ei ole tukeenkelpaamatonta maata, tukeenkelpaamatonta maankäyttöä eikä maatalousmaan luokan muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa pinta-alamonitorointijärjestelmässä tehtävään interventiokohtaisten tukikelpoisuusedellytysten analyysiin. Kyseisiä vaatimuksia olisi arvioitava tukihakemuksiin liittyvien interventioiden tukikelpoisuusedellytysten osalta koko hakuvuoden ajan, jotta pinta-alamonitorointijärjestelmässä voidaan myöhemmin tehdä merkityksellinen analyysi. Maankäyttöä olisi arvioitava määritellyllä alalla, jotta tukihakemuksen ja asianomaisen intervention perusteella voidaan päätellä, onko odotettu alueellinen tai ajallinen toiminta tapahtunut. Jäsenvaltion olisi pinta-alamonitorointijärjestelmää kehittäessään hyödynnettävä sen potentiaalia kaikilta osin käyttämällä tietoja viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmän päivittämiseen ja viestimällä tuensaajan kanssa tukihakemusten muutosten mahdollistamiseksi. Jos jäsenvaltion on ilmoitettava tuensaajalle pinta-alamonitorointijärjestelmän tulosten osoittavan, että säännöksiä on jätetty noudattamatta tukeenkelpaamattomien alojen tai tukeenkelpaamattoman maankäytön vuoksi, noudattamatta jättämistä koskevat tiedot olisi toimitettava heti kun se on havaittu, jotta tuensaajalla olisi mahdollisuus muuttaa tukihakemusta mahdollisimman pian ja pinta-alamonitorointijärjestelmän analyysi voitaisiin tehdä uudelleen merkityksellisellä tavalla ja oikea-aikaisesti. Olisi myös selvennettävä, miten mahdollisuutta ottaa järjestelmä käyttöön asteittain sovelletaan käytännössä ja täsmennettävä, minkä interventioiden on kuuluttava siihen vuonna 2023.

(13)

Jotta pinta-alamonitorointijärjestelmä voisi kattaa kaikkien yhdennettyyn järjestelmään kuuluvien pinta-alaperusteisten interventioiden kaikki tukikelpoisuusedellytykset, joita voidaan monitoroida Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen tai muun arvoltaan vähintään vastaavan aineiston avulla, on tarpeen laajentaa datatyyppien kirjoa ja vahvistaa vaatimukset sen varmistamiseksi, että data vastaa satelliittidataa. Jotta jäsenvaltioiden nykyaikaistamistoimiin ei jäisi puutteita, paikkamerkittyjä valokuvia olisi pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamiseksi pidettävä arvoltaan vähintään vastaavana aineistona.

(14)

Olisi vahvistettava säännöt, jotka koskevat puolueetonta ja tehokasta menettelyä, jossa satelliittidata hankitaan pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamiseksi.

(15)

Puuvillaan liittyvien interventioiden moitteettoman hallinnoinnin varmistamiseksi olisi säädettävä tietyistä jäsenvaltioiden hyväksytyille toimialakohtaisille organisaatioille tekemien tarkastusten sisältöä koskevista säännöistä.

(16)

Täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014 olisi selkeyden ja oikeusvarmuuden vuoksi kumottava. Kyseistä asetusta olisi kuitenkin edelleen sovellettava ennen 1 päivää tammikuuta 2023 jätettyihin suoria tukia koskeviin tukihakemuksiin ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 (5) nojalla täytäntöönpantuihin tukitoimenpiteisiin liittyviin maksupyyntöihin.

(17)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalousrahastojen komitean, yhteisen maatalouspolitiikan komitean ja maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn komitea lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Soveltamisala

Tässä asetuksessa vahvistetaan asetuksen (EU) 2021/2116 soveltamissäännöt, jotka liittyvät asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklassa tarkoitettuun yhdennettyyn hallinto- ja valvontajärjestelmään, jäljempänä ’yhdennetty järjestelmä’, seuraavien osalta:

a)

muoto, sisältö ja järjestelyt, kun komissiolle annetaan tiedoksi tai saatetaan komission käyttöön seuraavat:

i)

viljelylohkojen tunnistusjärjestelmän, paikkatietoperusteisen hakujärjestelmän ja pinta-alamonitorointijärjestelmän laatua koskevat arviointiraportit;

ii)

asetuksen (EU) 2021/2116 68, 69 ja 70 artiklassa tarkoitetut korjaavat toimet;

b)

asetuksen (EU) 2021/2116 69 artiklassa tarkoitetun tukihakemusjärjestelmän ja mainitun asetuksen 70 artiklassa tarkoitetun pinta-alamonitorointijärjestelmän peruspiirteet ja säännöt, mukaan lukien parametrit pinta-alamonitorointijärjestelmään sisällytettävien interventioiden määrän asteittaiseksi lisäämiseksi;

c)

menettely, jonka mukaisesti asetuksen (EU) 2021/2116 24 artiklassa tarkoitettu satelliittidatan hankinta toteutetaan asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi;

d)

kehys, joka säätelee satelliittidatan hankintaa, kehittämistä ja käyttöä, sekä sovellettavat määräajat; ja

e)

asetuksen (EU) 2021/2115 III osaston II luvun 3 jakson 2 alajaksossa tarkoitettu hyväksyttyjä toimialakohtaisia organisaatioita koskeva tarkastusjärjestelmä puuvillan lajikohtaisen tuen osalta.

2 artikla

Laadunarviointiraportit

1.   Jäsenvaltion on toimitettava asetuksen (EU) 2021/2116 68 artiklan 3 kohdassa, 69 artiklan 6 kohdassa ja 70 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut laadunarvioinnit komissiolle raportteina, jotka lähetetään tietojen, asiakirjojen ja todisteiden vaihtamisen mahdollistavalla sähköisellä tietojärjestelmällä.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuissa raporteissa on oltava tiedot laadunarvioinnin yhteydessä toteutetuista töistä, erityisesti paikalla tehtyjen tarkastusten tuloksista ja/tai kuva-aineiston analyysistä, joista saadaan luotettavaa ja yksiselitteistä tietoa tosiasiallisesta tilanteesta, ja niissä on esitettävä asianomaisessa laadunarvioinnissa havaitut puutteet määrällisesti. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut laadunarviointien tulokset on yhdistettävä, jotta vuotuisessa tuloksellisuuskertomuksessa raportoiduissa hehtaarien määrissä tai alojen osuuksissa esiintyvä virhe voidaan kvantifioida.

3.   Jos 1 kohdassa tarkoitettujen laadunarviointien tulokset paljastavat puutteita, jäsenvaltion on selkeästi esitettävä laadunarviointiraportissa kyseisten puutteiden vuoksi toteutettavat korjaavat toimet. Jos komissio katsoo, että edellisenä vuonna ehdotettujen korjaavien toimien täytäntöönpano ei etene riittävästi, se voi pyytää asetuksen (EU) 2021/2116 42 artiklan mukaisesti jäsenvaltiota toimittamaan toimintasuunnitelman.

4.   Komissio pyytää asetuksen (EU) 2021/2116 42 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimintasuunnitelmaa, jos 1 kohdassa tarkoitetussa laadunarvioinnissa havaitaan toistuvia puutteita ja samat, mainitun asetuksen 2 artiklan d alakohdan mukaisesti vakavina pidetyt puutteet havaitaan toisena peräkkäisenä vuonna eikä niitä ole korjattu lainkaan.

5.   Vuosilta 2024 ja 2026 toimitettavissa pinta-alamonitorointijärjestelmää koskevissa laadunarviointiraporteissa on lueteltava kaikkien pinta-alamonitorointijärjestelmään kuuluvien interventioiden kaikki tukikelpoisuusedellytykset ja annettava tiedot analyysissä käytetyistä tietolähteistä.

3 artikla

Tukihakemusjärjestelmää koskevat yleiset säännöt

1.   Jäsenvaltion on otettava käyttöön sähköinen järjestelmä tukihakemuksille, jotka tuensaajien on toimitettava vuosittain ja joissa on oltava kaikki tarvittavat tiedot, joiden perusteella jäsenvaltio voi tarkastaa tukikelpoisuusedellytykset ainakin asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen interventioiden osalta, sekä tapauksen mukaan ehdollisuuteen ja tukioikeuksiin liittyvät edellytykset ja vaatimukset. Järjestelmässä on voitava tunnistaa tuensaajat selkeästi ja yksiselitteisesti erityisesti silloin kun käytetään mainitun asetuksen 65 artiklan 4 kohdan f alakohdassa tarkoitettua automaattista hakujärjestelmää. Järjestelmään on sisällyttävä mainitun asetuksen 66 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut paikkatietoperusteinen hakujärjestelmä ja soveltuvin osin eläinperusteinen hakujärjestelmä.

2.   Tukihakemus on jätettävä jäsenvaltion asettamassa määräajassa, ja sen on liityttävä siihen kalenterivuoteen, jona tukihakemus jätetään.

3.   Jäsenvaltio voi säätää yhtenäisestä tukihakemuksesta, joka kattaa useita asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuja interventioita ja tukioikeuksia sekä ehdollisuuden.

4.   Jäsenvaltio voi päättää, että tuensaajaryhmä voi jättää yhteisen tukihakemuksen, edellyttäen että kaikkien hakijoiden yhdenvertainen kohtelu varmistetaan.

5.   Jos tila siirretään yhdeltä tuensaajalta toiselle, jäsenvaltion on otettava siirtovuonna kyseisen tilan osalta huomioon vain yksi tukihakemus.

6.   Kun kyseessä ovat asetuksen (EU) 2021/2115 31, 34 ja 70 mukaiset eläinperusteiset interventiot ja eläin siirretään yhdeltä tuensaajalta toiselle, jäsenvaltio voi ottaa siirtovuonna asianomaisen eläimen osalta huomioon useamman kuin yhden tukihakemuksen, edellyttäen että se voi varmistaa asianomaisten tuensaajien syrjimättömyyden, tarkastusten tehokkuuden, mahdollisten seuraamusten tasapuolisen jakautumisen ja yhdennetyn järjestelmän vuotuisuuden noudattamisen.

7.   Jotta interventioita voitaisiin hallinnoida jäsenvaltioissa asianmukaisesti silloin kun useampi kuin yksi maksajavirasto vastaa tukihakemuksen hallinnoimisesta saman tuensaajan osalta, asianomaisen jäsenvaltion on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että tarvittavat tiedot ovat kaikkien asianomaisten maksajavirastojen saatavilla.

4 artikla

Tukihakemusjärjestelmään liittyvien menettelyjen yksinkertaistaminen

1.   Jäsenvaltion on otettava tuensaajien ja viranomaisen välistä viestintää varten käyttöön sähköiset välineet, joilla varmistetaan, että toimitetut tiedot ovat luotettavia yhdennettyyn hallinto- ja valvontajärjestelmään kuuluvien interventioiden asianmukaisen hallinnoinnin kannalta. Jos asiakirjatodisteita ei voida toimittaa sähköisesti, jäsenvaltion on asetettava samat määräajat niiden toimittamiselle muuten kuin sähköisesti.

2.   Jos tieto on jo viranomaisten saatavilla, jäsenvaltio voi säätää yksinkertaistetuista menettelyistä erityisesti silloin kun tilanne ei ole muuttunut edellisen tukihakemuksen toimittamisen jälkeen. Jäsenvaltio voi päättää käyttää tukihakemusten yhteydessä kansallisten viranomaisten käytettävissä olevista tietolähteistä saatuja tietoja. Jäsenvaltion on varmistettava, että kyseisten tietolähteiden varmuustaso on riittävä tietojen hallinnoimiseksi moitteettomasti, jotta voidaan taata kyseisten tietojen luotettavuus, eheys ja suoja.

3.   Jäsenvaltio voi tarvittaessa pyytää tukihakemuksen kanssa toimitettavissa ja sitä tukevissa asiakirjoissa ilmoitettavia tietoja suoraan tietolähteestä.

5 artikla

Tukihakemusjärjestelmään liittyvät vaatimukset

1.   Jäsenvaltion on toimitettava tuensaajille sähköisesti asetuksen (EU) 2021/2116 69 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut esitäytetyt lomakkeet.

2.   Kun kyseessä ovat asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut pinta-alaperusteiset interventiot, esitäytetyissä lomakkeissa on oltava ajantasaisin paikkatietojärjestelmäperusteisen rajapinnan kautta toimitettu graafinen materiaali, jotta paikkatietoihin perustuvan pinta-alailmoituksen tekeminen olisi helpompaa näiden interventioiden ja ehdollisuuden osalta.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuissa esitäytetyissä lomakkeissa on mainittava

a)

kaikkien niiden viljelylohkojen ja pinta-alayksiköiden yksilölliset tunnistetiedot, joihin sisältyy muussa kuin maatalouskäytössä olevia aloja, joita jäsenvaltio, jossa tila sijaitsee, pitää tukikelpoisina;

b)

kyseisten lohkojen ilmoitettujen alojen pinta-ala ja sijainti sekä vastaava tukikelpoinen ala, joka on määritetty tukea varten edellisenä vuonna pinta-alaperusteisten interventioiden soveltamiseksi;

c)

ehdollisuuden kannalta merkitykselliset tiedot.

4.   Pinta-alamonitorointijärjestelmästä saatavia tietoja voidaan myös antaa tuensaajalle, jos ne ovat merkityksellisiä tukihakemuksen kannalta.

5.   Jäsenvaltio voi nautaelämiä tai lampaita ja vuohia koskevissa eläinperusteisissa interventioissa hakea esitäytettyihin lomakkeisiin ajantasaisimmat tiedot komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 (6) 2 artiklan 25 kohdassa määritellystä päivitetystä sähköisestä tietokannasta, jota on pidettävä ajan tasalla komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2021/520 (7) säädettyjen määräaikojen mukaisesti.

6.   Jäsenvaltion on annettava tuensaajille mahdollisuus korjata esitäytettyjä lomakkeita määräajassa, jonka jäsenvaltio vahvistaa niiden edellytysten mukaisesti, jotka koskevat 3 artiklassa tukihakemusten jättämiselle ja 7 artiklassa tukihakemuksen muuttamiselle tai peruuttamiselle asetettua määräaikaa.

7.   Tuensaajan esitäytettyyn lomakkeeseen tekemät muutokset on otettava huomioon viljelylohkojen tunnistusjärjestelmän päivityksessä, pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamisessa ja tapauksen mukaan 5 kohdassa tarkoitetussa sähköisessä tietokannassa.

8.   Tukihakemusjärjestelmän olisi tuensaajien auttamiseksi annettava ohjaavia varoituksia hakuprosessin aikana.

9.   Jos jäsenvaltio soveltaa asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 4 kohdan f alakohdassa tarkoitettua automaattista hakujärjestelmää, sen on varmistettava tässä asetuksessa säädettyä vastaava yksityiskohtaisuus.

6 artikla

Tukihakemusten sisältö

1.   Tukihakemus tarkoittaa tukea koskevaa hakemusta minkä tahansa yhdennetyn järjestelmän soveltamisalaan kuuluvan intervention osalta tai tapauksen mukaan tukea koskevaa hakemusta tai maksupyyntöä.

2.   Tukihakemuksessa on oltava vähintään

a)

tuensaajan tunnistetiedot;

b)

haettavia interventioita koskevat tiedot;

c)

tarvittaessa todisteet, jotka tarvitaan tukikelpoisuusedellytysten ja muiden asiaan kuuluvien velvollisuuksien vahvistamiseksi asianomaisen intervention osalta;

d)

ehdollisuuteen liittyvät tiedot.

Tuensaaja on jatkossakin vastuussa tukihakemuksesta ja toimitettujen tietojen paikkansapitävyydestä. Näin on myös silloin kun jäsenvaltiossa on käytössä automaattinen hakujärjestelmä.

3.   Jäsenvaltion on varmistettava, että tukihakemuksessa on kaikki asetuksen (EU) 2021/2116 66 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tuotos- ja tulosindikaattoreiden asianmukaisen raportoinnin kannalta merkitykselliset tiedot tukihakemuksen kattamien interventioiden osalta.

7 artikla

Tukihakemusten muuttaminen tai peruuttaminen

1.   Tuensaaja voi muuttaa tukihakemusta tai peruuttaa sen osittain tai kokonaan seuraavin edellytyksin:

a)

pinta-alamonitorointijärjestelmään kuuluvien interventioiden osalta milloin tahansa ennen jäsenvaltion asettaman määräajan päättymistä; määräajan on oltava vähintään 15 kalenteripäivää ennen sitä päivämäärää, jona ensimmäinen maksuerä tai ennakkomaksu suoritetaan asetuksen (EU) 2021/2116 44 artiklan mukaisesti. Muutokset ja peruutukset eivät kuitenkaan ole sallittuja tukikelpoisuusedellytyksiin, joihin ei voida soveltaa monitorointia, liittyvien sellaisten noudattamatta jättämisten osalta, jotka on havaittu muilla keinoin kuin pinta-alamonitorointijärjestelmällä tai hallinnollisessa tarkastuksessa, eivätkä myöskään sen jälkeen kun tuensaajalle on ilmoitettu jäsenvaltion aikomuksesta tehdä tarkastus paikalla;

b)

asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan mukaisten nautaeläimiä tai lampaita ja vuohia koskevien eläinperusteisten interventioiden osalta milloin tahansa ennen jäsenvaltion asettaman määräajan päättymistä; määräajan on oltava vähintään 15 kalenteripäivää ennen sitä päivämäärää, jona ensimmäinen maksuerä tai ennakkomaksu suoritetaan asetuksen (EU) 2021/2116 44 artiklan mukaisesti. Muutokset ja peruutukset ovat kuitenkin sallittuja eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevan tukikelpoisuusedellytyksen osalta ainoastaan ennen jäsenvaltion asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan 2 kohdan toisen virkkeen mukaisesti vahvistamaa päivämäärää ja edellyttäen ettei tämän kohdan ensimmäisessä virkkeessä tarkoitettu määräaika ole umpeutunut. Muutokset ja peruutukset eivät kuitenkaan ole sallittuja sen jälkeen kun tuensaajalle on ilmoitettu jäsenvaltion aikomuksesta tehdä tarkastus paikalla tai tuensaaja on saanut tiedon noudattamatta jättämisestä, joka on havaittu paikalla tehdyssä tarkastuksessa, joka on tehty etukäteen ilmoittamattomatta. Muutokset ja peruutukset ovat kuitenkin sallittuja niiltä osin, joita paikalla tehdyssä tarkastuksessa havaittu noudattamatta jättäminen ei koske;

c)

muiden interventioiden osalta milloin tahansa ennen jäsenvaltion asettaman määräajan päättymistä; määräajan on oltava vähintään 15 kalenteripäivää ennen sitä päivämäärää, jona ensimmäinen maksuerä tai ennakkomaksu suoritetaan asetuksen (EU) 2021/2116 44 artiklan mukaisesti. Muutokset ja peruutukset eivät kuitenkaan ole sallittuja sen jälkeen kun tuensaajalle on ilmoitettu jäsenvaltion aikomuksesta tehdä tarkastus paikalla tai tuensaaja on saanut tiedon noudattamatta jättämisestä, joka on havaittu etukäteen ilmoittamattomassa paikalla tehdyssä tarkastuksessa. Muutokset ja peruutukset ovat kuitenkin sallittuja niiltä osin, joita paikalla tehdyssä tarkastuksessa havaittu noudattamatta jättäminen ei koske;

2.   Kun kyseessä on hallinnollisessa tarkastuksessa tai pinta-alamonitorointijärjestelmässä havaittu noudattamatta jättäminen, jäsenvaltion on ilmoitettava siitä tuensaajalle ja annettava tälle mahdollisuus muuttaa tukihakemusta tai peruuttaa se niiltä osin, joita noudattamatta jättäminen koskee, 1 kohdan a, b ja c alakohdan mukaisesti. Kun kyseessä on eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevan tukikelpoisuusedellytyksen noudattamatta jättäminen asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan mukaisessa nautaeläimiä tai lampaita ja vuohia koskevassa eläinperusteisessa interventiossa, muutokset ja peruutukset ovat kuitenkin sallittuja ainoastaan ennen mainitun artiklan 2 kohdassa tarkoitettua jäsenvaltion kyseisten vaatimusten täyttämiselle vahvistamaa päivämäärää. Jotta prosessi olisi tuensaajille helpompi, jäsenvaltio voi tehdä tarvittavat korjaukset tukihakemuksen siihen osaan, jota noudattamatta jättäminen koskee. Jäsenvaltion on kuitenkin tällöin varmistettava, että tuensaaja on tietoinen jäsenvaltion tekemistä muutoksista ja että tällä on mahdollisuus reagoida, jos asiasta on erimielisyyttä.

3.   Jäsenvaltio voi asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan mukaisten nautaeläimiä tai lampaita ja vuohia koskevien eläinperusteisten interventioiden osalta säätää, että tämän asetuksen 5 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu sähköiseen tietokantaan tehtävä ilmoitus, joka koskee tilalta poistettua eläintä, on eläimen poistamista koskeva kirjallinen peruutus.

4.   Jos jäsenvaltiossa on käytössä asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 4 kohdan f alakohdassa tarkoitettu automaattinen hakujärjestelmä eläinperusteisia interventioita varten, tuensaaja voi peruuttaa hakemuksensa ainoastaan kaikkien niiden intervention kannalta merkityksellisten eläinten osalta, jotka on rekisteröity sähköiseen tietokantaan.

5.   Muutokset ja peruutukset on tehtävä jäsenvaltion virallisia viestintäkanavia käyttäen.

6.   Jäsenvaltion on ilmoitettava tuensaajille tukihakemuksen viimeinen mahdollinen muuttamis- tai peruuttamispäivä. Jäsenvaltion on varmistettava, että kaikkia asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 4 kohdan f alakohdassa tarkoitettuun automaattiseen hakujärjestelmään kuuluvia tuensaajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

8 artikla

Paikkatietoperusteinen hakujärjestelmä

1.   Paikkatietoperusteista hakujärjestelmää on käytettävä kaikkien yhdennettyyn järjestelmään kuuluvien pinta-alaperusteisten interventioiden ja ehdollisuuteen liittyvien asiaankuuluvien tietojen osalta, sekä myös sellaisten tuensaajien osalta, joihin sovelletaan ehdollisuutta mutta jotka eivät hae tukea pinta-alaperusteisissa interventioissa.

2.   Paikkatietoperusteista hakujärjestelmää voidaan käyttää myös viinialan pinta-alaperusteisissa interventioissa, kuten asetuksen (EU) 2021/2115 III osaston III luvun 4 jaksossa säädetään.

3.   Rajoittamatta 6 artiklan soveltamista paikkatietoperusteisessa hakemuksessa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

a)

kaikkien niiden viljelylohkojen ja pinta-alayksiköiden yksiselitteiset tunnistetiedot, joihin sisältyy sen jäsenvaltion, jossa tila sijaitsee, tukikelpoisena pitämiä muussa kuin maatalouskäytössä olevia aloja;

b)

kunkin intervention osalta tukea varten ilmoitetun pinta-alan, jonka osuus viljelylohkoilla ja pinta-alayksiköillä, joihin sisältyy jäsenvaltion tukikelpoisina pitämiä muussa kuin maatalouskäytössä olevia aloja, selkeä määrittely, erityisesti jos haettu pinta-ala on pienempi kuin viljelylohkon kokonaispinta-ala;

c)

ehdollisuuden tai interventioiden kannalta merkityksellisten maisemapiirteiden tyyppi, sijainti ja tapauksen mukaan koko;

d)

mahdolliset viljelylohkoilla olevat viljelykasvit;

e)

tapauksen mukaan, onko lohko luonnonmukaisen maatalouden mukainen ja erityisesti siirrytäänkö sillä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/848 (8) säädettyihin luonnonmukaisen maatalouden käytäntöihin ja menetelmiin tai ylläpidetäänkö sillä tällaisia käytäntöjä ja menetelmiä, jos tämä on merkityksellistä asetuksen (EU) 2021/2115 31 ja 70 artiklassa tarkoitettuihin interventioihin myönnettävän tuen tai ehdollisuuden kannalta;

f)

tapauksen mukaan tiedot kasvinsuojeluaineiden käytöstä lohkoilla, joihin sovelletaan torjunta-aineiden kestävään käyttöön tai käytön vähentämiseen liittyvää interventiota asetuksen (EU) 2021/2115 31 ja 70 artiklan nojalla. Jäsenvaltio voi päättää käyttää kyseistä tietoa asetuksen (EY) N:o 1107/2009 67 artiklan 1 kohdassa säädetyn kasvinsuojeluaineiden kirjanpitovelvoitteen yhteydessä;

g)

asetuksen (EU) 2021/2116 73 artiklassa säädetyn tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän mukaiset tukioikeuksien tunnistetiedot kestävyysperusteisen perustulotukijärjestelmän soveltamiseksi;

h)

kun kyseessä ovat haetut alat puuvillan lajikohtaisen tuen osalta, käytetty puuvillansiemenlajike ja tapauksen mukaan sen hyväksytyn toimialakohtaisen organisaation tunnistetiedot, jonka jäsen tuensaaja on;

i)

kun kyseessä ovat hampun tuotantoon käytetyt alat, käytetty siemenlajike, käytettyjen siementen määrä kilogrammoina hehtaaria kohden sekä neuvoston direktiivin 2002/57/EY (9) ja erityisesti sen 12 artiklan mukaisesti siementen pakkauksissa käytetyt viralliset etiketit tai jokin muu jäsenvaltion vastaavaksi hyväksymä asiakirja. Jos etiketit on toimitettava myös muille kansallisille viranomaisille, jäsenvaltio voi säätää, että etiketit on palautettava tuensaajalle. Palautettaviin etiketteihin on merkittävä, että niitä on käytetty hakemuksessa.

9 artikla

Eläinperusteisia interventioita koskevat hakemukset

1.   Rajoittamatta 6 artiklan soveltamista eläinperusteista interventiota koskevassa hakemuksessa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

a)

eläinten lukumäärä tai tapauksen mukaan eläinyksiköiden lukumäärä kunkin sellaisen tyypin osalta, jolle haetaan eläinperusteista interventiota;

b)

tapauksen mukaan tiedot paikasta, jossa eläimiä pidetään tukihakemuksen kattamana kalenterivuonna;

c)

kun tuki liittyy nautaeläimiin tai lampaisiin ja vuohiin, intervention kannalta merkitykselliset, eläimiä koskevat päivitetyt tiedot eläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän yhteydessä asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

2.   Jos jäsenvaltio soveltaa automaattista hakujärjestelmää asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 4 kohdan f alakohdan mukaisesti, sen on varmistettava tämän artiklan 1 kohdassa säädettyä vastaava yksityiskohtaisuus virallisessa sähköisessä tietokannassa saatavilla olevien tietojen, joiden on oltava kaikkien eläinten osalta ajantasaiset, perusteella asetuksen (EU) 2021/2115 34 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Kaikkia tuensaajan eläimiä, jotka ovat merkityksellisiä intervention kannalta, pidetään automaattisessa hakujärjestelmässä hakemukseen sisältyvinä.

10 artikla

Pinta-alamonitorointijärjestelmä

1.   Pinta-alamonitorointijärjestelmää sovelletaan yhdennettyyn järjestelmään kuuluvissa pinta-alaperusteisissa interventioissa kaikkiin jäsenvaltiossa jätettyihin tukihakemuksiin, ja sitä on käytettävä kyseisiin pinta-alaperusteisiin interventioihin kuuluvilla hehtaareilla harjoitettavien maataloustoiminnan ja -käytäntöjen havainnointiin, jäljitykseen ja arviointiin ja vähintään vuotuista tuloksellisuuskertomusta varten.

2.   Jäsenvaltion on varmistettava, että kaikkiin pinta-alaperusteisiin interventioihin liittyviin tukikelpoisuusedellytyksiin, joita voidaan monitoroida Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen tai muun arvoltaan vähintään vastaavan aineiston avulla, sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää, sekä annettava tämä tiedoksi asianomaisille tuensaajille.

3.   Pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamiseksi tukikelpoisuusedellytystä pidetään monitoroitavana, jos sitä voidaan monitoroida Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen avulla. Jäsenvaltio voi monitoroitavina pidettävien tukikelpoisuusedellytysten osalta päättää käyttää Copernicus Sentinel -satelliittien tietoja tai 11 artiklassa säädettyä muuta arvoltaan vähintään vastaavaa aineistoa. Tukikelpoisuusedellytystä pidetään kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2025 monitoroitavana, jos sitä voidaan monitoroida Copernicus Sentinel -satelliittien tietojen tai 11 artiklassa tarkoitettujen paikkamerkittyjen valokuvien avulla. Jäsenvaltio voi 1 päivästä tammikuuta 2025 monitoroitavina pidettävien tukikelpoisuusedellytysten osalta päättää käyttää Copernicus Sentinel -satelliittien tietoja, paikkamerkittyjä valokuvia tai muuta arvoltaan vähintään vastaavaa aineistoa.

4.   Jos tukikelpoisuusedellytystä voidaan monitoroida paikkamerkittyjen valokuvien avulla, jäsenvaltio voi päättää sisällyttää ne asteittain pinta-alamonitorointijärjestelmään. Jäsenvaltion on varmistettava, että vähintään 70 prosenttiin interventioista, joissa on tukikelpoisuusedellytyksiä, joita voidaan monitoroida ainoastaan paikkamerkittyjen valokuvien avulla, sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää 1 päivään tammikuuta 2027 mennessä. Jäsenvaltion on päätettävä, mihin niistä tukikelpoisuusedellytyksistä, joita voidaan monitoroida paikkamerkittyjen valokuvien avulla, ruvetaan kunakin vuonna soveltamaan pinta-alamonitorointijärjestelmää.

5.   Jäsenvaltio voi pinta-alamonitorointijärjestelmässä tehtävää monitorointikelpoisten tukikelpoisuusedellytysten analyysiä varten yhdistää Copernicus Sentinel -satelliittien tietoja ja/tai muuta arvoltaan vähintään vastaavaa aineistoa 11 artiklassa täsmennettyjen perusteiden mukaisesti, jotta asianomaisten tukihakemusten koko perusjoukko tulisi katetuksi. Jäsenvaltio voi myös päättää tehdä Sentinel-satelliittien tiedoille ja/tai muulle arvoltaan vähintään vastaavalle aineistolle porrastetun analyysin sellaisten tapausten vähentämiseksi, joissa monitoroinnin tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Jos tukikelpoisuusedellytystä voidaan monitoroida ainoastaan paikkamerkittyjen valokuvien avulla eikä tuensaaja ole toimittanut niitä, jäsenvaltio on katsottava, että kyseinen tukikelpoisuusedellytys ei täyty.

6.   Jäsenvaltion on varmistettava, että hehtaarit, jotka eivät täytä asiaankuuluvia tukikelpoisuusedellytyksiä päivänä, jona tukihakemusten muutokset on viimeistään toimitettava 7 artiklan mukaisesti, jätetään pois vuotuisesta tuloksellisuuskertomuksesta.

7.   Jotta maataloustoiminnan ja -käytäntöjen havainnointi, jäljitys ja arviointi olisivat luotettavia, pinta-alamonitorointijärjestelmällä on varmistettava niiden viljelylohkojen tai pinta-alayksiköiden tasolla, joihin sisältyy jäsenvaltion tukikelpoisina pitämiä muussa kuin maatalouskäytössä olevia aloja, että seuraavat havaitaan:

a)

tukeenkelpaamaton ala erityisesti pysyvien rakenteiden vuoksi;

b)

tukeenkelpaamaton maankäyttö;

c)

maatalousmaan luokan muutos: onko kyseessä peltoala, pysyvät viljelykasvit vai pysyvä nurmi.

Jäsenvaltion on tapauksen mukaan käytettävä tässä kohdassa tarkoitettuja tietoja viljelylohkojen tunnistusjärjestelmän päivittämiseksi.

8.   Jäsenvaltion on annettava tuensaajalle tiedot hehtaareista, joiden osalta asiaankuuluvat tukikelpoisuusedellytykset eivät täyty, sekä havaitusta tukeenkelpaamattomasta alasta, tukeenkelpaamattomasta maankäytöstä tai maatalousmaan luokan muutoksesta, jotta tämä voi tehdä tukihakemukseen 7 artiklassa tarkoitettuja muutoksia tai toimittaa lisätodisteita. Jäsenvaltio voi myös päättää toimittaa tuensaajalle kaikki muut alustavat tulokset, myös tapauksista, joissa monitoroinnin tulokset eivät ole yksiselitteisiä, jotta tuensaaja voi tarvittaessa muuttaa hakemustaan 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

9.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, ja sellaisten interventioiden lukumäärän lisäämiseksi asteittain, joihin sovelletaan pinta-alamonitorointijärjestelmää, järjestelmässä on vuonna 2023 oltava tiedot vähintään seuraavista:

a)

kaikki asetuksen (EU) 2021/2115 21 artiklassa tarkoitetut kestävyysperusteisen perustulotukijärjestelmän kannalta merkitykselliset tukikelpoisuusedellytykset;

b)

kaikki asetuksen (EU) 2021/2115 71 artiklassa tarkoitetut luonnonhaittoihin tai muihin aluekohtaisiin haittoihin liittyvien interventioiden kannalta merkitykselliset tukikelpoisuusedellytykset.

11 artikla

Arvoltaan vähintään vastaava aineisto pinta-alamonitorointijärjestelmää varten

Jäsenvaltio voi päättää käyttää pinta-alamonitorointijärjestelmän soveltamiseksi muuta arvoltaan vähintään vastaavaa aineistoa, jos se on digitaalisessa muodossa, sitä voidaan käsitellä automaattisesti, se on järjestelmällisesti saatavilla asianomaisten tuensaajien tai jäsenvaltion maatalousmaan luokkien osalta, ei ole syrjivää ja soveltuu tietyn tukikelpoisuusedellytyksen tai asianomaisen edellytyksen soveltamisalaan kuuluvaa alaa koskevan velvollisuuden noudattamisen määrittämiseen. Tässä yhteydessä paikkamerkittyjä valokuvia pidetään asetuksen (EU) 2021/2116 65 artiklan 4 kohdan b alakohdassa tarkoitettuna muuna arvoltaan vähintään vastaavana aineistona.

12 artikla

Satelliittidatan hankinta

1.   Jäsenvaltion on asetuksen (EU) 2021/2116 24 artiklan soveltamiseksi annettava komissiolle ennen sen kalenterivuoden 1 päivää marraskuuta, joka edeltää pinta-alamonitorointijärjestelmän laadunarvioinnin tekemisvuotta, tiedoksi satelliittidatan hankintaa koskeva eritelmänsä seuraavien osalta:

a)

interventiokohtainen lohkojen perusjoukko, josta otos valitaan laadunarviointia varten;

b)

intervention tukikelpoisuusedellytyksiin liittyvän satelliittidatan hankinta-aikataulu valittujen lohkojen osalta.

2.   Jäsenvaltion on 1 kohdan a alakohdan soveltamiseksi määriteltävä lohkojen perusjoukko, josta otos valitaan laadunarviointia varten, laadunarviointia edeltävän kalenterivuoden tukihakemusten perusteella. Lohkojen perusjoukkoa, josta pyydetään satelliittidataa, voi päivittää kalenterivuonna, jona laadunarviointi tehdään, niiden lohkojen osalta, jotka eivät asianomaisen kalenterivuoden tukihakemusten perusteella ole enää merkityksellisiä asianomaisen intervention osalta, tai sellaisiin interventioihin kuuluvien lohkojen osalta, joista ei haettu tukea edellisvuonna.

3.   Komissio viimeistelee asianomaisen jäsenvaltion kanssa tehtävän, 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettuja tietoja koskevan sopimuksen ennen 1 kohdassa tarkoitettua tiedoksiantoa seuraavaa 15 päivää tammikuuta.

4.   Asetuksen (EU) 2021/2116 24 artiklassa tarkoitettujen toimivaltaisten viranomaisten tai niitä edustavien elinten on noudatettava aineiston toimittajien kanssa tehdyissä sopimuksissa olevia tekijänoikeusmääräyksiä.

5.   Jos jäsenvaltioilta saatujen pyyntöjen määrä ylittää asetuksen (EU) 2021/2116 24 artiklan soveltamiseksi saatavilla olevat määrärahat, komissio päättää toimitettavan satelliittidatan rajoituksista niin, että saatavilla olevien varojen käyttö on mahdollisimman tehokasta. Jos jäsenvaltio lisää pinta-alamonitorointijärjestelmän laadunarviointia varten määriteltyyn perusjoukkoon lohkoja kalenterivuoden aikana, komissio ei myöskään välttämättä pysty hankkimaan kaikkea asiaankuuluvaa kuva-aineistoa.

13 artikla

Hyväksyttyjen toimialakohtaisten organisaatioiden tarkastukset puuvillan lajikohtaisen tuen osalta

Jäsenvaltion on tehtävä hyväksytyille toimialakohtaisille organisaatioille puuvillan lajikohtaista tukea koskevat hallinnolliset tarkastukset tämän artiklan mukaisesti.

Jotta jäsenvaltio voi tapauksen mukaan tarkastaa kelpoisuuden asetuksen (EU) 2021/2115 40 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun tuen korotukseen, sen on ristiintarkastettava paikkatietoperusteisessa hakujärjestelmässä oleva tuensaajan ilmoitus siitä, että tuensaaja on hyväksytyn toimialakohtaisen organisaation jäsen, vertaamalla sitä asianomaisen organisaation toimittamiin tietoihin.

Jäsenvaltion on vähintään viiden vuoden välein tarkastettava toimialakohtaisten organisaatioiden hyväksymisperusteiden täyttyminen ja jäsenluettelot.

14 artikla

Kumoaminen

Kumotaan täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014 1 päivästä tammikuuta 2023.

Sitä sovelletaan kuitenkin edelleen seuraaviin:

a)

ennen 1 päivää tammikuuta 2023 jätetyt suorien tukien hakemukset;

b)

asetuksen (EU) N:o 1305/2013 nojalla täytäntöönpantuihin tukitoimenpiteisiin liittyvät maksupyynnöt;

c)

täydentävien ehtojen sääntöihin liittyvät valvontajärjestelmä ja hallinnolliset seuraamukset.

15 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan tukihakemuksiin, jotka liittyvät asetuksen (EU) 2021/2115 mukaisesti 1 päivästä tammikuuta 2023 alkaen täytäntöönpantuihin interventioihin.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 31 päivänä toukokuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 435, 6.12.2021, s. 187.

(2)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 soveltamissäännöistä yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän, maaseudun kehittämistoimenpiteiden ja täydentävien ehtojen osalta (EUVL L 227, 31.7.2014, s. 69).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2115, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).

(6)  Komission delegoitu asetus (EU) 2019/2035, annettu 28 päivänä kesäkuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 täydentämisestä maaeläimiä pitäviä pitopaikkoja ja hautomoja sekä tiettyjen pidettävien maaeläinten ja siitosmunien jäljitettävyyttä koskevien sääntöjen osalta (EUVL L 314, 5.12.2019, s. 115).

(7)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/520, annettu 24 päivänä maaliskuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 soveltamissäännöistä tiettyjen pidettävien maaeläinten jäljitettävyyden osalta (EUVL L 104, 25.3.2021, s. 39).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/848, annettu 30 päivänä toukokuuta 2018, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 kumoamisesta (EUVL L 150, 14.6.2018, s. 1).

(9)  Neuvoston direktiivi 2002/57/EY, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2002, öljy- ja kuitukasvien siementen pitämisestä kaupan (EYVL L 193, 20.7.2002, s. 74).


Top