Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022L0890

Neuvoston direktiivi (EU) 2022/890, annettu 3 päivänä kesäkuuta 2022, direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tiettyjen tavaroiden ja palvelujen petosalttiita luovutuksia ja suorituksia koskevan valinnaisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin ja arvonlisäveropetosten torjunnassa käytettävän nopean reagoinnin mekanismin soveltamisajan jatkamisen osalta

ST/7137/2022/INIT

EUVL L 155, 08/06/2022, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2022/890/oj

8.6.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 155/1


NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2022/890,

annettu 3 päivänä kesäkuuta 2022,

direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tiettyjen tavaroiden ja palvelujen petosalttiita luovutuksia ja suorituksia koskevan valinnaisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin ja arvonlisäveropetosten torjunnassa käytettävän nopean reagoinnin mekanismin soveltamisajan jatkamisen osalta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

noudattaa erityistä lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Arvonlisäveroon, jäljempänä ’alv’, liittyvät veropetokset johtavat merkittäviin tulonmenetyksiin ja vaikuttavat sisämarkkinoiden toimintaan.

(2)

Neuvoston direktiivissä 2006/112/EY (3) annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus käyttää valinnaisesti käännetyn verovelvollisuuden mekanismia alv:n maksamiseksi sellaisista ennalta määriteltyjen tavaroiden luovutuksista ja sellaisista ennalta määriteltyjen palvelujen suorituksista, jotka ovat alttiita petoksille, varsinkin yhteisön sisäisille missing trader -petoksille (MTIC-petoksille). Kyseisessä direktiivissä säädetään myös nopean reagoinnin mekanismin erityistoimenpiteestä, joka antaa tietyillä tiukoilla edellytyksillä jäsenvaltioille mahdollisuuden ottaa käännetyn verovelvollisuuden mekanismi käyttöön nopeammalla menettelyllä, jolloin äkillisesti ilmeneviin laaja-alaisiin petoksiin voidaan reagoida tarkoituksenmukaisemmalla ja vaikuttavammalla tavalla. Kummankin mekanismin soveltamisaika päättyy 30 päivänä kesäkuuta 2022.

(3)

Komissio on antanut kaksi säädösehdotusta lopullisen alv-järjestelmän käyttöön ottamiseksi. Kyseisen järjestelmän tavoitteena on tarjota kattava ratkaisu MTIC-petoksiin. Kyseisistä ehdotuksista, joiden oli alun perin määrä tulla voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2022, neuvotellaan edelleen neuvostossa, ja on odotettavissa, ettei niitä hyväksytä ennen mainittua päivää eivätkä ne tule voimaan mainittuna päivänä.

(4)

Komissio totesi direktiivin 2006/112/EY 199 a ja 199 b artiklan vaikutuksista petosten torjuntaan 8 päivänä maaliskuuta 2018 antamassaan kertomuksessa, että jäsenvaltiot ja sidosryhmät pitivät käännetyn verovelvollisuuden mekanismia yleisesti ottaen tehokkaana tilapäisenä välineenä alv-petosten torjunnassa. Lisäksi jäsenvaltiot pitivät nopean reagoinnin mekanismia hyödyllisenä välineenä ja varotoimenpiteenä poikkeuksellisissa alv-petostapauksissa. Käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen oikeudellisia edellytyksiä tai käytännön järjestelyjä EU:n alv-järjestelmässä ei ole sen jälkeen muutettu. Direktiiviin 2006/112/EY ei ole myöskään tehty merkittäviä muutoksia, joilla olisi puututtu MTIC-petoksista aiheutuvaan ongelmaan rakenteellisemmalla tavalla. Sen vuoksi on kohtuullista olettaa, että kertomuksen havainnot ja toteamukset ovat edelleen suurelta osin päteviä.

(5)

Sen vuoksi vaikuttaa siltä, ettäkäännetyn verovelvollisuuden mekanismi ja nopean reagoinnin mekanismi ovat olleet hyödyllisiä tilapäisinä kohdennettuina toimenpiteinä. Jos niiden voimassaolo päättyisi, jäsenvaltiot menettäisivät tehokkaan petostentorjuntavälineen. Käännetyn verovelvollisuuden mekanismin ja nopean reagoinnin mekanismin soveltamisaikaa olisi sen vuoksi pidennettävä edelleen rajoitetun ajan, jotta neuvostossa voidaan käydä neuvotteluja lopullisesta alv-järjestelmästä ja jotta voidaan jatkaa niiden petostentorjuntavälineiden ja uudistettujen raportointisääntöjen kehittämistä, jotka on määrä hyväksyä tällä välin.

(6)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän direktiivin tavoitetta, joka on tehokkaiden petostentorjuntavälineiden ylläpitäminen, vaan se voidaan toiminnan vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä direktiivissä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(7)

Direktiivi 2006/112/EY olisi sen vuoksi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 2006/112/EY seuraavasti:

1)

Muutetaan 199 a artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohdan johdantokappale seuraavasti:

”Jäsenvaltiot voivat 31 päivään joulukuuta 2026 saakka säätää, että veronmaksuvelvollinen on verovelvollinen, joka vastaanottaa minkä tahansa seuraavista luovutuksista tai suorituksista:”;

b)

kumotaan 3, 4 ja 5 kohta.

2)

Korvataan 199 b artiklan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Edellä 1 kohdassa säädettyä nopean reagoinnin mekanismin erityistoimenpidettä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2026.”

2 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Luxemburgissa 3 päivänä kesäkuuta 2022.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. RIESTER


(1)  Lausunto annettu 3. toukokuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  Lausunto annettu 23. maaliskuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).


Top