Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1212(01)

Komission päätös, annettu 7 päivänä joulukuuta 2022, kansanterveyttä käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä ”terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä” -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun komission päätöksen kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 2022/C 471/08

C/2022/8816

EUVL C 471, 12/12/2022, p. 8–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

12.12.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 471/8


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 7 päivänä joulukuuta 2022,

kansanterveyttä käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä ”terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä” -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun komission päätöksen kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2022/C 471/08)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 168 artiklan 1 kohdan mukaisesti kansallista politiikkaa täydentävän unionin toiminnan olisi suuntauduttava kansanterveyden parantamiseen, ihmisten sairauksien ja tautien ehkäisemiseen sekä fyysistä ja mielenterveyttä vaarantavien tekijöiden torjuntaan. Perussopimuksen 168 artiklan 2 kohdan mukaisesti jäsenvaltiot sovittavat yhteydessä komission kanssa keskenään yhteen politiikkansa ja toimintaohjelmansa mainitun artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla aloilla. Komissio voi kiinteässä yhteydessä jäsenvaltioihin tehdä aiheellisia aloitteita tämän yhteensovittamisen edistämiseksi, erityisesti aloitteita, joilla on tarkoitus vahvistaa suuntaviivoja ja indikaattoreita ja järjestää parhaiden käytäntöjen vaihtoa.

(2)

Komission asiantuntijaryhmän ”terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä” kautta saadut kokemukset ja tulokset ovat osoittaneet, että jäsenvaltioiden välisellä koordinaatiolla voidaan vähentää ei-tarttuvien tautien aiheuttamaa taakkaa unionissa jakamalla ja toteuttamalla parhaita käytänteitä ja parantamalla toimien koordinointia.

(3)

Komissio on kyseisessä asiantuntijaryhmässä työskennellyt tiiviisti jäsenvaltioiden kanssa sellaisten toimien ja toimintalinjojen kehittämiseksi, joilla jäsenvaltioita voidaan tukea kestävän kehityksen tavoitteiden ja erityisesti kestävän kehityksen tavoitteen 3 ”Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille” saavuttamisessa. Tämä työ noudattaa komission tiedonantoa ”Seuraavat toimet Euroopan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi – Kestävyyttä edistävät EU:n toimet” (1). Kestävän kehityksen tavoitteet ohjaavat jatkossakin kansanterveyttä koskevia toimia.

(4)

Kyseisen asiantuntijaryhmän perustamisen jälkeen unioni on kohdannut muita merkittäviä kansanterveydellisiä haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi tartuntatauteihin kuten HIV/AIDS, tuberkuloosi ja hepatiitti, sekä niihin liittyviä haasteita, jotka koskevat rokotuksia ja mikrobilääkeresistenssiä. Sen vuoksi on välttämätöntä, ettei koordinointia enää rajoiteta terveyden edistämiseen, sairauksien ehkäisyyn ja ei-tarttuvien tautien hallintaan, vaan että se laajennetaan koskemaan myös näitä tärkeitä uusia kansanterveydellisiä haasteita.

(5)

Uuden asiantuntijaryhmän tehtävänkuvan olisi täydennettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1082/2013/EU (2) perustetun terveysturvakomitean työtä antamalla lisätukea parhaiden käytänteiden vaihtoon ja toteutukseen.

(6)

Uusi kansanterveyttä käsittelevä asiantuntijaryhmä työskentelee osa-alueilla, jotka eivät ole päällekkäisiä päätöksellä N:o 1082/2013/EU perustetun terveysturvakomitean työn kanssa. Terveysturvakomitea toimii valmius- ja kriisinhallinta-asioissa, kun taas uusi kansanterveyttä käsittelevä asiantuntijaryhmä neuvoo komissiota sellaisten toimintalinjojen kehittämisessä ja parhaiden käytänteiden siirrossa, jotka liittyvät merkittäviin kansanterveydellisiin haasteisiin, joita ovat esimerkiksi ei-tarttuvat taudit sekä tartuntataudit kuten HIV/AIDS, tuberkuloosi ja hepatiitti, rokotukset ja mikrobilääkeresistenssi, jotta voidaan edistää koordinointia jäsenvaltioiden kesken.

(7)

Koska kyseessä on laajempi toimintakenttä, joka ylittää nykyisen asiantuntijaryhmän pelkästään ei-tarttuviin tauteihin keskittyvän toimintakentän, on tarpeen perustaa uusi asiantuntijaryhmä kansanterveyden alalle ja määrittää sen tehtävät ja rakenne komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta annettua komission päätöstä C(2016) 3301 noudattaen. Tämän asiantuntijaryhmän toimintakenttä olisi laajennettava koskemaan näitä kansanterveydellisiä haasteita, eikä sitä pitäisi rajoittaa pelkästään ei-tarttuviin tauteihin.

(8)

Ryhmän olisi muodostuttava jäsenvaltioiden viranomaisista.

(9)

Olisi vahvistettava säännöt, joiden mukaisesti ryhmän jäsenet saavat antaa tietoja.

(10)

Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2016/679 (3) (yleinen tietosuoja-asetus), jota sovelletaan jäsenvaltioihin.

(11)

Komission päätös terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta (4) olisi kumottava, ja kyseinen ryhmä olisi korvattava tällä päätöksellä perustetulla uudella ryhmällä, jotta voidaan kehittää toimia ja aloitteita, edistää koordinointia jäsenvaltioiden kesken, käsitellä merkittäviä kansanterveydellisiä haasteita unionissa, jotka liittyvät esimerkiksi tartuntatauteihin kuten HIV/AIDS, tuberkuloosi ja hepatiitti, sekä niihin liittyviä haasteita, jotka koskevat muun muassa rokotuksia ja mikrobilääkeresistenssiä, eikä rajoittua pelkästään ei-tarttuviin tauteihin.

(12)

On syytä vahvistaa tämän päätöksen soveltamisaika, jonka olisi oltava viisi vuotta. Komission olisi hyvissä ajoin harkittava tarvetta pidentää soveltamisaikaa, kun kansanterveyttä käsittelevän asiantuntijaryhmän toimintaa ja tuotoksia on arvioitu,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kohde

Perustetaan kansanterveyttä käsittelevä asiantuntijaryhmä, jäljempänä ’ryhmä’.

2 artikla

Tehtävät

Ryhmän tehtävänä on

a)

avustaa komissiota sellaisten politiikka- ja lainsäädäntöaloitteiden ja -toimien valmistelussa, joilla vastataan merkittäviin kansanterveydellisiin haasteisiin, mukaan luettuna ei-tarttuvat taudit sekä tartuntataudit.

b)

neuvoa komissiota sellaisten hyödyllisten aloitteiden tekemisessä, joilla pyritään laatimaan suuntaviivoja ja indikaattoreita ja organisoimaan parhaiden, lupaavien ja innovatiivisten käytänteiden ja toteutuskelpoisten tutkimustulosten vaihtoa kansanterveyden ja terveysjärjestelmien alalla niiden siirtämiseksi jäsenvaltioiden kesken.

c)

antaa neuvoja asiaankuuluvista toimintalinjoista tai toimista tartuntatautien alalla komission pyynnöstä. Tässä suhteessa terveysturvakomitea voi osoittaa komissiolle osa-alueita, joilla asiantuntijaryhmän neuvoja tarvitaan edistämään koordinointia jäsenvaltioiden kesken, edistämään priorisointia ja luomaan synergiaa asiaankuuluvien kansanterveyteen vaikuttavien toiminta-alojen välillä; asiaan liittyviä EU:n virastoja voidaan myös pyytää esittämään neuvoja ja tietoja omilla toiminta-aloillaan.

3 artikla

Kuuleminen

Komissio voi kuulla ryhmää missä tahansa kansanterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

4 artikla

Jäsenyys

Ryhmän jäsenistö koostuu jäsenvaltioiden viranomaisista, jotka nimittävät pysyvät edustajat asiantuntijaryhmään tai alaryhmään tai nimeävät edustajat tapauskohtaisesti ryhmän kokouksen esityslistasta riippuen. Ne ovat vastuussa sen varmistamisesta, että niiden edustajilla on ryhmän tehtävien kannalta eli kansanterveyden alalla asiaankuuluva korkeatasoinen asiantuntemus.

5 artikla

Puheenjohtaja

Ryhmän puheenjohtajana toimii terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston (PO SANTE) edustaja.

6 artikla

Toiminta

1.   Ryhmä toimii PO SANTE:n pyynnöstä komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa ja näitä ryhmiä koskevan julkisen rekisterin perustamista koskevien horisontaalisten sääntöjen mukaisesti (5).

2.   Ryhmän kokoukset pidetään pääsääntöisesti komission tiloissa tai virtuaalisesti olosuhteista riippuen.

3.   Sihteeripalveluista huolehtii PO SANTE. Komission muiden osastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua ryhmän ja sen alaryhmien kokouksiin.

4.   Ryhmä voi PO SANTE:n suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää, että asian käsittely on julkinen.

5.   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja ryhmän antamat lausunnot on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

6.   Jos mahdollista, ryhmä antaa lausuntonsa, suosituksensa ja raporttinsa yhteisymmärryksessä. Jos asiasta äänestetään, äänestyksen tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Vastaan äänestäneillä tai äänestämättä jättäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon, suositukseen tai raporttiin liitetään yhteenveto heidän kantansa perusteluista.

7 artikla

Alaryhmät

1.   PO SANTE voi perustaa alaryhmiä tarkastelemaan erityisiä kysymyksiä PO SANTE:n määrittelemän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti, kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

2.   Syöpää, ei-tarttuvia tauteja ja protonihoitokeskuksia käsittelevien alaryhmien, jotka perustettiin ”terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmän” alaisuuteen ja jotka ovat edelleen toiminnassa tämän päätöksen voimaantulon ajankohtana, olisi jatkettava alaryhminä myös ”kansanterveyttä käsittelevän asiantuntijaryhmän” alaisuudessa.

8 artikla

Kutsutut asiantuntijat

PO SANTE voi kutsua asiantuntijoita muista pääosastoista ja EU:n yksiköistä sekä asiantuntijoita, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta asiasta, osallistumaan ryhmän tai alaryhmien työskentelyyn tapauskohtaisesti.

9 artikla

Tarkkailijat

1.   Julkisyhteisöille, jotka eivät ole jäsenvaltioiden viranomaisia, voidaan myöntää tarkkailijan asema komission horisontaalisten sääntöjen mukaisesti suoralla kutsulla.

2.   Tarkkailijoiksi nimettyjen julkisyhteisöjen on nimitettävä edustajansa asianomaiseen asiantuntijaryhmään tai alaryhmään.

3.   Puheenjohtaja voi sallia sen, että tarkkailijat ja niiden edustajat osallistuvat ryhmän ja sen alaryhmien keskusteluihin ja tarjoavat asiantuntemusta. Niillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta eivätkä ne osallistu ryhmän antamien suositusten tai ohjeiden laatimiseen.

10 artikla

Työjärjestys

Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä PO SANTE:n ehdotuksesta ja sen suostumuksella asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen. Alaryhmät toimivat ryhmän työjärjestyksen mukaisesti.

11 artikla

Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

Ryhmän jäsenten ja näiden edustajien sekä kutsuttujen asiantuntijoiden ja tarkkailijoiden on noudatettava salassapitovelvollisuutta, jota perussopimusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen nojalla sovelletaan kaikkiin toimielinten jäseniin ja niiden henkilöstöön. Lisäksi sovelletaan unionin turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (6) ja 2015/444 (7). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

12 artikla

Avoimuus

1.   Ryhmä ja sen alaryhmät on rekisteröitävä komission asiantuntijaryhmien ja muiden vastaavanlaisten elinten rekisteriin, jäljempänä ’asiantuntijaryhmien rekisteri’.

2.   Asiantuntijaryhmien rekisterissä julkaistaan ryhmän ja alaryhmien kokoonpanosta seuraavat tiedot:

a)

jäsenvaltioiden viranomaisten nimet

b)

muiden julkisyhteisöjen nimet;

c)

sen julkisyhteisön nimi, jolle myönnettiin tarkkailijan asema.

3.   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville asiantuntijaryhmän rekisterissä olevan linkin kautta erityisellä verkkosivustolla, jossa nämä tiedot ovat löydettävissä. Pääsy tällaisille verkkosivustoille ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä, eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja muut olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta voidaan poiketa (8) vain silloin kun katsotaan, että asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (9) 4 artiklassa määritellyllä tavalla.

13 artikla

Kokouskulut

1.   Ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan palveluista.

2.   Komissio korvaa ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut. Korvaus maksetaan voimassa olevien komission säännösten mukaisesti ja vuosittaisessa määrärahojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission osastoille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

14 artikla

Kumoaminen

Kumotaan komission päätös (10)”terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä” -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen sekä syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen kumoamisesta.

15 artikla

Soveltaminen

Tätä päätöstä sovelletaan viiden vuoden ajan sen hyväksymisestä.

Tehty Brysselissä 7 päivänä joulukuuta 2022.

Komission puolesta

Stella KYRIAKIDES

Komission jäsen


(1)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Seuraavat toimet Euroopan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi – Kestävyyttä edistävät EU:n toimet (COM(2016) 739 final, 22. marraskuuta 2016).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1082/2013/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2013, valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista ja päätöksen N:o 2119/98/EY kumoamisesta (EUVL L 293, 5.11.2013, s. 1).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(4)  Komission päätös, annettu 17. heinäkuuta 2018, terveyden edistämisen, sairauksien ehkäisyn ja ei-tarttuvien tautien hallinnan ohjausryhmä -nimisen komission asiantuntijaryhmän perustamisesta sekä harvinaisia sairauksia käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen sekä syöväntorjuntaa käsittelevän komission asiantuntijaryhmän perustamisesta annetun päätöksen kumoamisesta (EUVL C 251, 18.7.2018, s. 9).

(5)  Komission päätös C(2016) 3301.

(6)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

(7)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

(8)  Näiden poikkeusten tarkoituksena on suojella yleistä turvallisuutta, sotilasasioita, kansainvälisiä suhteita, finanssi-, raha- ja talouspolitiikkaa, yksityiselämää ja yksilön koskemattomuutta, kaupallisia etuja, tuomioistuinkäsittelyä ja oikeudellista neuvontaa, tutkimuksia, tarkastuksia ja toimielimen päätöksentekomenettelyä.

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

(10)  Komission päätös (C(2018) 4492).


Top