Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0316(02)

Tillkännagivande om konsekvenserna av utbrottet av covid-19 för antidumpnings- och antisubventionsundersökningar 2020/C 86/06

C/2020/1527

EUT C 86, 16.3.2020, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.3.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 86/6


Tillkännagivande om konsekvenserna av utbrottet av covid-19 för antidumpnings- och antisubventionsundersökningar

(2020/C 86/06)

1.   Bakgrund

De säkerhetsåtgärder som vidtas på grund av risken för spridning av covid-19 kan påverka handelspolitiska undersökningar framförallt med avseende på två faktorer: 1) kontrollerna på plats och 2) de tidsfrister inom vilka de berörda parterna ska besvara en begäran om information från kommissionen.

Utbrottet av covid-19, som inledningsvis främst drabbade Folkrepubliken Kina, har spridit sig till många andra platser runtom i världen. De säkerhetsåtgärder som syftar till att begränsa spridningen av covid-19 inverkar på parter som är involverade i handelspolitiska undersökningar som är belägna i eller nära knutna till områden som berörs av viruset. Detta tillkännagivande är följaktligen tillämpligt på alla dessa parter.

2.   Covid-19:s inverkan på antidumpnings- och antisubventionsundersökningar

a)   Inverkan på kontroller på plats

I artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1036 av den 8 juni 2016 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen (1) och artikel 26 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1037 av den 8 juni 2016 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen (2) (nedan kallade grundförordningarna) anges det att ”[k]ommissionen ska, om den finner detta lämpligt, genomföra besök hos importörer, exportörer, handlare, agenter, producenter och branschföreningar och organisationer för att kontrollera bokföringen och de uppgifter som lämnats”.

Till följd av utbrottet av covid-19 har Europeiska kommissionen beslutat att tillfälligt ställa in alla resor som inte är absolut nödvändiga till de berörda områdena och att skjuta upp alla personliga möten med besökare från dessa områden.

I de fall information som lämnats av exporterande tillverkare i områden som berörs av covid-19 inte kontrolleras på plats på grund av reserestriktioner eller andra säkerhetsåtgärder, kommer kommissionen att bemöda sig om att beakta den information som parterna lämnar in på ett korrekt sätt och att dubbelkontrollera denna information mot annan tillgänglig information om så är möjligt. Om kommissionen finner att den information som lämnats inte är korrekt eller fullständig kommer den att träffa sina avgöranden uteslutande på grundval av den kontrollerade informationen eller andra faktiska uppgifter i ärendehandlingarna.

För detta ändamål kommer kommissionen att noga undersöka bland annat följande information när den träffar sina avgöranden rörande den import som är föremål för undersökning:

Det klagomål (och de kontrollerade uppgifterna i detta) som ingetts på unionsindustrins vägnar i enlighet med artikel 5 och artikel 10 i respektive grundförordning.

De uppgifter som lämnats i enlighet med artikel 6.2 och artikel 11.2 i respektive grundförordning av andra berörda parter, särskilt exporterande tillverkare, och som kommissionens avdelningar i Bryssel kan kontrollera på ett tillfredställande sätt.

Detta kräver att berörda parter samarbetar så långt som möjligt, särskilt genom att tillhandahålla information som är tillräckligt detaljerad, kan dubbelkontrolleras mot oberoende och kontrollerbara källor samt vars riktighet intygats.

Vad gäller frågeformulärssvar från sådana exporterande tillverkare som omfattas av den metod som anges i artikel 2.6a i den grundläggande antidumpningsförordningen ombeds de exporterande tillverkarna att vara särskilt noga med att följa de allmänna anvisningarna till frågeformuläret, särskilt punkt 1: ”För att det ska vara möjligt att kontrollera ert svar och koppla det till ert företags räkenskaps- och förvaltningshandlingar måste alla arbetsblad (vanligtvis Excelfiler och/eller andra utdrag från företagets databaser) som använts för att ta fram uppgifterna till detta frågeformulär lämnas tillsammans med ert frågeformulärssvar, liksom en detaljerad förklaring av hur arbetsbladen ställts samman och hur de siffror och data som anges i arbetsbladen ska kopplas till de siffror och data som anges i frågeformuläret och de bifogade tabellerna.”

Om de berörda parterna inte kan lämna denna nödvändiga information kan kommissionen träffa sina avgöranden på grundval av tillgängliga uppgifter i enlighet med artikel 18 och artikel 28 i respektive grundförordning.

Kommissionen kommer i detta sammanhang att fästa särskild vikt vid att rättssäkerhets- och transparenskraven säkerställs.

b)   Inverkan på tidsfrister

Exporterande tillverkare och andra parter belägna i områden som berörs av covid-19 kan komma att göras till föremål för säkerhetsåtgärder som hindrar eller begränsar deras förmåga att driva sin verksamhet under en längre tid. Detta kan få inverkan på parternas förmåga att i tid besvara frågeformulären och andra begäranden om information som sänts ut inom ramen för en undersökning avseende handelspolitiska skyddsåtgärder. Tidsfristerna för att besvara frågeformulär fastställs i artikel 6.2 och 11.2 i respektive grundförordning. I avsnitten 5 till 9 i tillkännagivanden om inledande fastställs ytterligare bestämmelser om inlämnandet av uppgifter och tidsplanen för undersökningen.

I avsnitt 9 i tillkännagivandet om inledande ges möjlighet att bevilja en förlängning på sju dagar under särskilda omständigheter. Eftersom utbrottet av covid-19 är en oförutsedd händelse som utgör ett force majeure som skulle kunna hindra de berörda ekonomiska enheterna från att iaktta de tillämpliga tidsfristerna för inlämnande av uppgifter kan en förlängning med sju dagar beviljas. I ett sådant fall måste de begärande parterna i detalj förklara hur åtgärderna kopplade till covid-19 påverkar deras förmåga att lämna de begärda uppgifterna.

Dessutom kan ekonomiska aktörer belägna i regioner som är särskilt drabbade av utbrottet av covid-19 bli föremål för ytterligare betydande säkerhetsåtgärder som hindrar dem från att efterkomma kommissionens begäran, till exempel karantänperioder och/eller tvångsstängning av fabriker. I dessa exceptionella fall kan kommissionen undantagsvis besluta att förlänga tidsfristen utöver sjudagarsperioden. Den begärande parten måste kunna styrka hur de ytterligare betydande skyddsåtgärderna inverkar på deras förmåga att tillhandahålla de specifika uppgifter som begärts. I dessa exceptionella situationer bör de begärande parterna även ange hur den ytterligare tiden kommer att ge dem möjlighet att utarbeta ett användbart svar på kommissionens frågeformulär eller andra begäranden om information. Kommissionen beslutar därefter från fall till fall huruvida en sådan ytterligare förlängning kan beviljas.

Det är att märka att om dessa längre förlängningar på grund av force majeure eller ytterligare säkerhetsåtgärder gör att det finns risk för att undersökningen inte kommer att kunna avslutas i tid kan kommissionen avslå ansökan om förlängning eller förkorta den tidsfrist som beviljats.

c)   Genomförandet av de undersökningar som berörs och beslutsfattande

Det tillvägagångssätt som beskrivs i detta tillkännagivande när det gäller kontrollbesök och förlängning av tidsfrister kommer endast att tillämpas till dess att de områden som drabbats av covid-19 förklarats vara säkra att resa till eller till dess att det inte längre finns några restriktiva förbyggande åtgärder för parter belägna i dessa områden eller som på annat sätt påverkas av de åtgärder som är kopplade till covid-19. Även om kommissionen noga kommer att följa hur situationen utvecklas uppmanar den dock berörda parter att underrätta kommissionen om alla förändringar som kan förbättra kontrollprocessen och inlämnandet av uppgifter.

Om vissa områden som drabbats av covid-19 under en undersöknings gång förklaras vara säkra att resa till kommer kontrollbesöken att återupptas, under förutsättning att detta fortfarande är praktiskt genomförbart med hänsyn till de tidsfrister som gäller för undersökningen i fråga.

I det fall en undersökning har slutförts och slutgiltiga åtgärder införts på grundval av tillgängliga uppgifter får kommissionen, så snart vissa områden där de exporterande tillverkarna är belägna anses vara säkra att resa i, på eget initiativ inleda en översyn i enlighet med artikel 11.3 eller artikel 19.1 i respektive grundförordning.

Berörda parter kan önska lämna synpunkter på detta tillvägagångssätt. Dessa synpunkter ska ha inkommit till kommissionen inom tio dagar efter det att detta tillkännagivande har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1036 av den 8 juni 2016 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen (EUT L 176, 30.6.2016, s. 21).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1037 av den 8 juni 2016 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen (EUT L 176, 30.6.2016, s. 55).


Top