EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024L0790

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2024/790 av den 28 februari 2024 om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument

PE/62/2023/REV/1

EUT L, 2024/790, 8.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/790/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/790/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2024/790

8.3.2024

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2024/790

av den 28 februari 2024

om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 53.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

efter att ha hört Europeiska centralbanken,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (1), och

av följande skäl:

(1)

I sin handlingsplan för kapitalmarknadsunionen av den 24 september 2020 med titeln En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (handelsplanen för kapitalmarknadsunionen) tillkännagav kommissionen sin avsikt att lägga fram ett lagstiftningsförslag för att skapa ett kontinuerligt elektroniskt informationsflöde med realtidsdata avsett att ge en heltäckande översikt över priserna på och volymerna för aktierelaterade och aktieliknande finansiella instrument som handlas inom unionen på olika handelsplatser (konsoliderad handelsinformation). I sina slutsatser av den 2 december 2020 om kommissionens handlingsplan för kapitalmarknadsunionen uppmanade rådet kommissionen att stimulera mer investeringsverksamhet inom unionen genom att förbättra tillgången till och transparensen i uppgifter genom att ytterligare undersöka hur man kan ta itu med hindren för inrättandet av konsoliderad handelsinformation i EU.

(2)

I sitt meddelande av den 19 januari 2021 med titeln Det europeiska ekonomiska och finansiella systemet: främja öppenhet, styrka och motståndskraft bekräftade kommissionen sin avsikt att förbättra, förenkla och ytterligare harmonisera transparensramen för värdepappersmarknaderna, som en del av översynen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (2) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (3). Som en del av ansträngningarna för att stärka eurons internationella roll meddelade kommissionen även att en sådan reform skulle innefatta utformning och införande av konsoliderad handelsinformation, framför allt för emissioner av företagsobligationer, i syfte att öka sekundärhandeln med eurodenominerade skuldinstrument.

(3)

Parallellt med översynen av direktiv 2014/65/EU ändras förordning (EU) nr 600/2014 genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/791 (4), som avlägsnar de huvudsakliga hinder som har förhindrat framväxten av konsoliderad handelsinformation. Med den förordningen införs obligatoriska bidrag av data till tillhandahållaren av konsoliderad handelsinformation och förbättras datakvaliteten genom bland annat att synkroniseringen av affärsklockor harmoniseras. Vidare införs förbättringar av handelsskyldigheterna och förbudet mot praxisen att erhålla betalning för utförande av order från vissa kunder på en viss utförandeplats eller vidarebefordran av dessa kunders order till en tredje part för utförande av dem på en viss utförandeplats (betalning för orderflöde). Eftersom direktiv 2014/65/EU även innehåller bestämmelser beträffande konsoliderad handelsinformation och transparens bör ändringarna av förordning (EU) nr 600/2014 återspeglas i direktiv 2014/65/EU.

(4)

Enligt artikel 1.7 i direktiv 2014/65/EU ska system och faciliteter där flera tredjeparters köp- och säljintressen i finansiella instrument kan interagera (multilaterala system) drivas i enlighet med kraven för reglerade marknader, multilaterala handelsplattformar (MTF-plattformar) eller organiserade handelsplattformar (OTF-plattformar). Marknadspraxis, såsom Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (5), har belagt i sin slutrapport av den 23 mars 2021 om den organiserade handelsplattformens funktion, visar att principen om att multilateral handelsverksamhet ska kräva auktorisation inte har upprätthållits i unionen, vilket har lett till ojämlika spelregler mellan multilaterala system som är auktoriserade som reglerade marknader, MTF-plattformar eller OTF-plattformar och multilaterala system som inte är auktoriserade som sådana. Denna situation har dessutom skapat rättslig osäkerhet för vissa marknadsaktörer om de rättsliga förväntningarna på sådana multilaterala system. För att ge marknadsaktörer klarhet, säkra lika spelregler, förbättra den inre marknadens funktion och säkerställa en enhetlig tillämpning av kravet att hybridsystem endast får utföra multilaterala handelstjänster om de är auktoriserade som en reglerad marknad, en MTF-plattform eller en OTF-plattform bör innehållet i artikel 1.7 i direktiv 2014/65/EU flyttas från direktiv 2014/65/EU till förordning (EU) nr 600/2014. Eftersom multilaterala system tas bort från tillämpningsområdet för artikel 1.7 i direktiv 2014/65/EU och införs i tillämpningsområdet för förordning (EU) nr 600/2014, är det även lämpligt att flytta motsvarande definition av multilateralt system till den förordningen.

(5)

I artikel 2.1 d ii i direktiv 2014/65/EU undantas personer som handlar för egen räkning från kravet på auktorisation som värdepappersföretag eller kreditinstitut, såvida inte dessa personer är medlemmar av eller deltagare på en reglerad marknad eller en MTF-plattform eller har direkt elektroniskt tillträde till en handelsplats. Det bör inte krävas att icke-finansiella enheter som är medlemmar av eller deltagare på en reglerad marknad eller en MTF-plattform i syfte att utföra transaktioner med avseende på likviditetshantering, eller i syfte att minska risker som är direkt kopplade till affärsverksamheten eller likviditetsfinansieringen, ska auktoriseras som värdepappersföretag, eftersom ett sådant krav skulle vara oproportionerligt. När det gäller direkt elektroniskt tillträde till en handelsplats kräver artiklarna 17.5 och 48.7 i direktiv 2014/65/EU att leverantörer av direkt elektroniskt tillträde ska vara auktoriserade värdepappersföretag eller kreditinstitut. Värdepappersföretag eller kreditinstitut som tillhandahåller direkt elektroniskt tillträde ansvarar för att säkerställa att deras kunder uppfyller kraven i artiklarna 17.5 och 48.7 i direktiv 2014/65/EU. Denna grindvaktsfunktion är ändamålsenlig och gör att kunderna till leverantören av direkt elektroniskt tillträde, inklusive personer som handlar för egen räkning, inte behöver omfattas av direktiv 2014/65/EU. Dessutom skulle ett avskaffande av detta krav bidra till lika spelregler mellan, å ena sidan, personer som är etablerade i unionen och, å andra sidan, personer som är etablerade i ett tredjeland och som får tillträde till unionsplatser via direkt elektronisk åtkomst, för vilka direktiv 2014/65/EU inte kräver auktorisation.

(6)

Artikel 18.7 i direktiv 2014/65/EU ålägger MTF-plattformar och OTF-plattformar att ha minst tre väsentligen aktiva medlemmar eller användare. Detta krav bör gälla för alla multilaterala system. Detta krav bör därför utvidgas till att omfatta reglerade marknader.

(7)

I direktiv 2014/65/EU föreskrivs att ett värdepappersföretag ska anses vara en systematisk internhandlare endast om det kan anses bedriva sin verksamhet på ett organiserat, frekvent, systematiskt och substantiellt sätt eller när det väljer att ansluta sig till ordningen för systematiska internhandlare. Ett frekvent, systematiskt och substantiellt sätt bestäms av kvantitativa kriterier. Detta har lett till en alltför stor börda för de värdepappersföretag som är skyldiga att utföra bedömningen, och för Esma som är skyldig att offentliggöra uppgifter för bedömningen. Bedömningen på grundval av dessa kriterier bör därför ersättas med en kvalitativ bedömning. Med tanke på att förordning (EU) nr 600/2014 ändras för att utesluta systematiska internhandlare från kraven på transparens före handel för icke-aktierelaterade instrument, bör den kvalitativa bedömningen av systematiska internhandlare endast gälla aktieinstrument. Det bör dock vara möjligt för ett värdepappersföretag att självt välja att bli en systematisk internhandlare för icke-aktierelaterade instrument.

(8)

Artikel 27.3 och 27.6 i direktiv 2014/65/EU innehåller krav på att utförandeplatser offentliggör rapporter med en förteckning över uppgifter som rör skyldigheten att utföra order på de villkor som är mest förmånliga för kunden (bästa utförande). Belägg och synpunkter från berörda parter har visat att dessa rapporter sällan läses och inte gör det möjligt för investerare eller användare av rapporterna att göra meningsfulla jämförelser på grundval av informationen i dem. Till följd av detta upphävde Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2021/338 (6) rapporteringskravet enligt artikel 27.3 i direktiv 2014/65/EU i två år så att det kravet skulle kunna ses över. Förordning (EU) 2024/791 har ändrat förordning (EU) nr 600/2014 för att undanröja de hinder som har förhindrat framkomsten av konsoliderad handelsinformation. De uppgifter som den konsoliderade handelsinformationen förväntas sprida är information före och efter handel med aktier och börshandlade fonder, och information efter handel om alla transaktioner med obligationer och OTC-derivat. Denna information kan användas för att bevisa bästa utförande. Rapporteringskravet i artikel 27.3 i direktiv 2014/65/EU kommer därför inte längre att vara relevant och bör därför utgå.

(9)

Artikel 27 i direktiv 2014/65/EU innehåller också mer allmänna bestämmelser om bästa utförande. De nationella behöriga myndigheternas olika tolkningar av den artikeln har dock lett till stora skillnader i tillämpningen av kraven på bästa utförande och av tillsynen av marknadspraxis. Denna skillnad blir särskilt uppenbar genom de olika sätt på vilka praxis för mottagande av betalning för orderflöde regleras på olika håll inom unionen. Förordning (EU) 2024/791 om ändring av förordning (EU) nr 600/2014 förbjuder värdepappersföretag att ta emot sådana betalningar i hela unionen. Återkopplingar från tillsynsmyndigheter och berörda parter har dock visat att kraven på bästa utförande för professionella kunder också kan gynnas av ytterligare förtydliganden. Esma bör därför utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn när det gäller de kriterier som ska beaktas för att fastställa och bedöma ändamålsenligheten i riktlinjerna för utförande av order enligt artikel 27.5 och 27.7 i direktiv 2014/65/EU, med beaktande av skillnaden mellan icke-professionella och professionella kunder.

(10)

Hur pass korrekt konsoliderad handelsinformation fungerar beror på kvaliteten på de uppgifter som tillhandahållaren av konsoliderad handelsinformation erhåller. I förordning (EU) nr 600/2014 fastställs datakvalitetskrav som datarapportörer bör följa. För att säkerställa att värdepappersföretag och marknadsoperatörer som driver en MTF-plattform eller en OTF-plattform, och reglerade marknader, verkligen uppfyller dessa krav, bör medlemsstaterna kräva att sådana värdepappersföretag och reglerade marknader har nödvändiga arrangemang inrättade för att göra detta.

(11)

Att data av hög kvalitet mottas är av yttersta vikt för att den konsoliderade handelsinformationen och den inre marknaden ska fungera och kräver att alla datarapportörer och tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation tidsstämplar sina data på ett synkroniserat sätt och därmed synkroniserar sina affärsklockor. Förordning (EU) 2024/791 ändrar därför förordning (EU) nr 600/2014 för att utvidga det kravet, som enligt direktiv 2014/65/EU endast är tillämpligt på handelsplatser och deras medlemmar, deltagare eller användare, till systematiska internhandlare, utsedda publiceringsenheter, godkända arrangemang för offentliggörande och till tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation. Eftersom detta krav nu fastställs i förordning (EU) nr 600/2014 kan det tas bort från direktiv 2014/65/EU.

(12)

Inom ramen för regleringen av unionens marknader för finansiella instrument övervakas många väsentliga krav i förordning (EU) nr 600/2014, och sanktioner och åtgärder vidtas på nationell nivå i enlighet med artiklarna 69 och 70 i direktiv 2014/65/EU. Förordning (EU) 2024/791 ändrar förordning (EU) nr 600/2014 så att nya regler införs om volymtaksmekanismen, om obligatoriska bidrag av data till tillhandahållaren av den konsoliderade handelsinformationen, om de standarder för datakvalitet som de som bidrar omfattas av och om förbudet att ta emot betalning för vidarebefordran av order. Eftersom nationella myndigheter ansvarar för tillsynen av de berörda enheterna bör dessa nya väsentliga krav läggas till i förteckningen i direktiv 2014/65/EU över bestämmelser för vilka medlemsstaterna ska föreskriva sanktioner på nationell nivå.

(13)

Direktiv 2014/65/EU innehåller regler som ålägger handelsplatser att inrätta mekanismer som är utformade för att undvika alltför stor volatilitet på marknaderna, särskilt handelsstopp och priskragar. De extrema omständigheter som marknader för energiderivat och råvaruderivat utsatts för under energikrisen 2022 har dock föranlett ytterligare granskningar av dessa mekanismer och har visat att transparensen i fråga om de berörda handelsplatsernas aktivering av dessa mekanismer i unionen är bristfällig, vilket framgår av Esmas svar av den 22 september 2022 på kommissionens begäran om råd för att komma till rätta med den alltför stora volatiliteten på marknader för energiderivat. Marknadsaktörerna skulle gynnas av ytterligare information och större transparens avseende de omständigheter som leder till att handeln stoppas eller begränsas och avseende de principer som reglerade marknader ska överväga för att fastställa de viktigaste tekniska parametrarna för att stoppa eller begränsa handeln. Esma bör genom förslag till tekniska standarder för tillsyn fastställa de principer som de reglerade marknaderna ska beakta för att fastställa de viktigaste tekniska parametrarna för att stoppa eller begränsa handeln. På grund av vikten av att säkerställa en ordnad handel bör reglerade marknader ha stora diskretionära befogenheter när det gäller vilka mekanismer som ska användas och vilka parametrar som ska fastställas för dessa mekanismer. Dessutom bör de nationella behöriga myndigheterna noggrant övervaka handelsplatsernas användning av dessa mekanismer och vid behov utnyttja sina tillsynsbefogenheter.

(14)

Efter energikrisen 2022 och de högre och mer frekvent tillämpade marginalsäkerheterna och den extrema volatiliteten som följde av detta, är det motiverat med en helhetsbedömning av lämpligheten hos den övergripande ramen för marknader för råvaruderivat, marknader för utsläppsrätter och marknader för utsläppsrättsderivat. En sådan bedömning bör ha ett strategiskt fokus och beakta likviditeten på och den goda funktionen hos marknaderna för råvaruderivat, för utsläppsrätter och för utsläppsrättsderivat i unionen i syfte att säkerställa att den ram som styr dessa marknader är ändamålsenlig för att underlätta energiomställningen och säkerställa livsmedelstryggheten och marknadernas förmåga att stå emot externa chocker. Vid sin analys bör kommissionen också beakta att marknader för råvaruderivat spelar en viktig roll för att säkerställa att marknadsaktörerna på ett korrekt sätt kan hantera de risker som uppstår genom deras affärsverksamhet, och att det är mycket viktigt att fastställa rätt parametrar för att säkerställa att unionen har konkurrenskraftiga likvida marknader för råvaruderivat som säkerställer unionens öppna strategiska oberoende och genomförandet av den europeiska gröna given. Med dessa mål i åtanke bör kommissionen för det första bedöma huruvida ordningarna för positionslimiter och positionshanteringskontroller har bidragit till att förhindra marknadsmissbruk och stödja ordnade prissättnings- och avvecklingsvillkor. Denna bedömning bör också fastställa i vilken utsträckning framväxande marknader för energiderivat har kunnat utvecklas i unionen.

För det andra bör kommissionen bedöma kriterierna för att fastställa när en verksamhet ska betraktas som en sidoverksamhet till den huvudsakliga verksamheten på koncernnivå, med beaktande av den totala likviditeten på, och den goda funktionen hos, marknaderna för råvaruderivat, utsläppsrätter och utsläppsrättsderivat. Energiföretagen tar i allt större utsträckning på sig rollen som marknadsgaranter på marknaderna för energiderivat. Kommissionen bör därför beakta den övergripande effekten av undantaget för sidoverksamhet genom att inte bara titta på auktorisationen utan även effekterna av tillsynskraven i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 (7) och kraven på clearing, marginalsäkerheter och kollateralisering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (8). För det tredje bör kommissionen bedöma i vilken utsträckning transaktionsuppgifter på marknader för råvaruderivat eller för utsläppsrättsderivat skulle kunna samlas in i en enda insamlingsenhet och harmoniseras mellan förordningarna (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 648/2012 när det gäller antalet datafält, format, inlämningsteknik, tekniska erkännandeprocesser och datamottagare. Den enda insamlande enheten skulle kunna vara tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation för derivat. Kommissionen bör bedöma vilka transaktionsuppgifter som skulle vara relevanta för allmänheten och hur dessa transaktionsuppgifter bäst skulle spridas.

(15)

Kommissionen bör ges befogenhet att anta de tekniska standarder för tillsyn som utarbetats av Esma med avseende på de kriterier som ska beaktas vid fastställandet och bedömningen av hur ändamålsenliga riktlinjerna för orderutförande är, de principer som reglerade marknader ska beakta när de inrättar sina mekanismer för att stoppa eller begränsa handeln, och den information som reglerade marknader ska offentliggöra om de omständigheter som leder till att handeln stoppas eller begränsas, inbegripet parametrarna för att stoppa handeln som reglerade marknader ska rapportera till behöriga myndigheter. Kommissionen bör anta dessa tekniska standarder för tillsyn genom delegerade akter enligt artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

(16)

Eftersom målen för detta direktiv, nämligen att förbättra transparensen på marknaderna för finansiella instrument och stärka den internationella konkurrenskraften på unionens kapitalmarknader, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av dess omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta direktiv inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(17)

Direktiv 2014/65/EU bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av direktiv 2014/65/EU

Direktiv 2014/65/EU ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska punkt 7 utgå.

2.

I artikel 2.1 d ska led ii ersättas med följande:

”ii)

är medlemmar av eller deltagare på en reglerad marknad eller en MTF-plattform, med undantag av icke-finansiella enheter som på en handelsplats genomför transaktioner när dessa transaktioner är en del av likviditetshanteringen eller på ett objektivt mätbart sätt minskar de risker som står i direkt samband med affärsverksamheten eller likviditetsfinansieringen hos dessa icke-finansiella enheter eller deras koncerner.”

3.

Artikel 4.1 ska ändras på följande sätt:

a)

Led 19 ska ersättas med följande:

”19.

multilateralt system: ett multilateralt system enligt definitionen i artikel 2.1.11 i förordning (EU) nr 600/2014.”

b)

Led 20 ska ersättas med följande:

”20.

systematisk internhandlare: ett värdepappersföretag som på ett organiserat, frekvent och systematiskt sätt handlar för egen räkning i aktieinstrument genom att utföra kundorder utanför en reglerad marknad, en MTF-plattform eller OTF-plattform, utan att driva ett multilateralt system, eller ett värdepappersföretag som självt väljer status som systematisk internhandlare.”

4.

Artikel 27 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska utgå.

b)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3.   För finansiella instrument som omfattas av handelsskyldigheten i artiklarna 23 och 28 i förordning (EU) nr 600/2014 ska medlemsstaterna kräva att värdepappersföretaget efter utförande av en transaktion för en kunds räkning ska informera kunden på vilken plats ordern utförts.”

c)

Punkt 6 ska utgå.

d)

Punkt 7 ska ersättas med följande:

”7.   Medlemsstaterna ska kräva att värdepappersföretag som utför kundorder övervakar effektiviteten i sina system och riktlinjer för utförande av order i syfte att identifiera och vid behov korrigera eventuella brister. Medlemsstaterna ska särskilt kräva att sådana värdepappersföretag regelbundet bedömer huruvida de utförandeplatser som ingår i riktlinjerna för utförande av order ger kunden bästa möjliga resultat eller huruvida de behöver göra ändringar i sina arrangemang för utförande. Medlemsstaterna ska kräva att värdepappersföretagen meddelar de kunder med vilka de har en fortlöpande kundrelation varje väsentlig förändring av sitt system eller sina riktlinjer för utförande av order.”

e)

Punkt 10 ska ersättas med följande:

”10.   Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att specificera de kriterier som ska beaktas vid fastställandet och bedömningen av effektiviteten i riktlinjerna för utförande av order enligt punkterna 5 och 7, med beaktande av huruvida ordern utförs för icke-professionella eller professionella kunders räkning.

Dessa kriterier ska innefatta minst följande:

a)

Faktorer som avgör valet av utförandeplatser som ingår i riktlinjerna för utförande av order.

b)

Hur ofta bedömning och uppdatering av riktlinjerna för utförande av order ska ske.

c)

Hur de klasser av finansiella instrument som avses i punkt 5 ska identifieras.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den 29 december 2024.

Kommissionen ges befogenhet att komplettera detta direktiv genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

5.

I artikel 31.1 ska följande stycke läggas till:

”Medlemsstaterna ska kräva att värdepappersföretag och marknadsoperatörer som driver en MTF-plattform eller en OTF-plattform har arrangemang för att säkerställa att de uppfyller de standarder för datakvalitet som fastställs enligt artikel 22b i förordning (EU) nr 600/2014.”

6.

I artikel 47.1 ska följande led läggas till:

”g)

har arrangemang för att säkerställa att de uppfyller de standarder för datakvalitet som fastställs enligt artikel 22b i förordning (EU) nr 600/2014,

h)

har åtminstone tre väsentligen aktiva medlemmar eller användare som var och en har möjlighet att interagera med alla de andra när det gäller prisbildningen.”

7.

Artikel 48 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 5 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska kräva att en reglerad marknad tillfälligt kan stoppa eller begränsa handeln i nödsituationer eller om det sker en betydande prisrörelse för ett finansiellt instrument på den marknaden eller en närliggande marknad under en kort period och, i undantagsfall, kan annullera, justera eller korrigera en transaktion. Medlemsstaterna ska kräva att en reglerad marknad säkerställer att parametrarna för att stoppa eller begränsa handeln är lämpligt kalibrerade på ett sätt som beaktar likviditeten för olika tillgångsklasser och tillgångsunderklasser, marknadsmodellens art och olika typer av användare och räcker för att undvika betydande störningar av en ordnad handel.”

ii)

Följande stycken ska läggas till:

”Medlemsstaterna ska kräva att en reglerad marknad på sin webbplats offentliggör information om de omständigheter som leder till att handeln stoppas eller begränsas och om principerna för fastställandet av de huvudsakliga tekniska parametrar som används för detta.

Medlemsstaterna ska säkerställa att de behöriga myndigheterna, om en reglerad marknad inte stoppar eller begränsar handeln i enlighet med första stycket, trots att betydande prisrörelser i ett finansiellt instrument eller relaterade finansiella instrument har lett till oordnade handelsförhållanden på en eller flera marknader, kan vidta lämpliga åtgärder för att återupprätta normalt fungerande marknader, inbegripet genom att utnyttja de tillsynsbefogenheter som avses i artikel 69.2 m–p.”

b)

Punkt 12 ska ändras på följande sätt:

i)

I första stycket ska följande led läggas till:

”h)

de principer som reglerade marknader ska beakta när de inrättar sina mekanismer för att stoppa eller begränsa handeln i enlighet med punkt 5, med beaktande av likviditeten hos olika tillgångsklasser och tillgångsunderklasser, marknadsmodellens art och typerna av användare, och utan att det påverkar de reglerade marknadernas diskretionära befogenheter att fastställa dessa mekanismer,

i)

den information som reglerade marknader ska offentliggöra, inbegripet parametrarna för att stoppa handeln som reglerade marknader ska rapportera till behöriga myndigheter enligt punkt 5.”

ii)

Andra och tredje styckena ska ersättas med följande:

”Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den 29 mars 2025.

Kommissionen ges befogenhet att komplettera detta direktiv genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

c)

Punkt 13 ska utgå.

8.

I artikel 49.2 ska följande stycke läggas till:

”När det gäller aktier med ett internationellt identifieringsnummer för värdepapper (ISIN), som utfärdats utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), eller aktier som har en EES-baserad ISIN-kod och som handlas på en handelsplats i ett tredjeland i lokal valuta eller i en icke-EES-valuta, enligt artikel 23.1 a i förordning (EU) nr 600/2014, för vilken den handelsplats som är den mest relevanta marknaden i fråga om likviditet finns i ett tredjeland, får reglerade marknader föreskriva samma tick-size som gäller på den handelsplatsen.”

9.

Artikel 50 ska utgå.

10.

Artikel 57 ska ändras på följande sätt:

a)

Rubriken ska ersättas med följande:

Positionslimiter i råvaruderivat och kontroller av positionshantering i råvaruderivat och utsläppsrättsderivat ”.

b)

I punkt 8 ska första stycket ändras på följande sätt:

i)

Inledningen ska ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska säkerställa att ett värdepappersföretag eller en marknadsoperatör som driver en handelsplats där det bedrivs handel med råvaruderivat eller utsläppsrättsderivat tillämpar positionshanteringskontroller, inbegripet genom befogenheter för handelsplatsen att:”.

ii)

Led b ska ersättas med följande:

”b)

inhämta information, inbegripet all relevant dokumentation, från personer om storleken på och syftet med en position eller en exponering som innehas och information om verkliga eller underliggande ägare, om alla överenskomna arrangemang och alla relaterade tillgångar eller skulder på den underliggande marknaden, i lämpliga fall inbegripet positioner som innehas i utsläppsrättsderivat eller i råvaruderivat som baseras på samma underliggande tillgång och har samma egenskaper på andra handelsplatser och i ekonomiskt likvärdiga OTC-kontrakt genom medlemmar och deltagare,”.

11.

Artikel 58 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ändras på följande sätt:

i)

Första stycket ska ändras på följande sätt:

Inledningen ska ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska säkerställa att ett värdepappersföretag eller en marknadsoperatör som driver en handelsplats där det bedrivs handel med råvaruderivat eller utsläppsrättsderivat:”.

Led a ska ersättas med följande:

”a)

offentliggöra

i)

för handelsplatser där optioner handlas, två veckorapporter, varav den ena ska utesluta optioner, med de aggregerade positioner som innehas av de olika kategorierna av personer för de olika råvaruderivat eller utsläppsrättsderivat som handlas på deras handelsplats, med angivande av antalet långa och korta positioner per sådan kategori, ändringar av dessa sedan föregående rapport, procentandelen av den totala mängden öppna kontrakt för varje kategori och antalet personer som innehar en position i varje kategori i enlighet med punkt 4,

ii)

för handelsplatser där optioner inte handlas, a en veckorapport om de faktorer som anges i led i,”.

ii)

Följande stycke ska läggas till:

”Medlemsstaterna ska säkerställa att ett värdepappersföretag eller en marknadsoperatör som driver en handelsplats som handlar med råvaruderivat eller utsläppsrättsderivat översänder de rapporter som avses i första stycket led a till den behöriga myndigheten och till Esma. Esma ska övergå till ett centraliserat offentliggörande av informationen i de rapporterna.”

b)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska säkerställa att värdepappersföretag som handlar med råvaruderivat eller utsläppsrättsderivat utanför en handelsplats åtminstone dagligen till den centrala behöriga myndighet som avses i artikel 57.6 eller – om det inte finns någon central behörig myndighet – den behöriga myndigheten för den handelsplats där råvaruderivaten eller utsläppsrättsderivaten handlas, lämnar en fullständig uppdelning av sina positioner i ekonomiskt likvärdiga OTC-kontrakt samt deras kunders och kunders kunder tills slutkunden nås, i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) nr 600/2014 och, i tillämpliga fall, artikel 8 i förordning (EU) nr 1227/2011.”

c)

I punkt 4 ska första stycket ändras på följande sätt:

i)

Inledningen ska ersättas med följande:

”Personer som innehar positioner i ett råvaruderivat eller ett utsläppsrättsderivat, ska av värdepappersföretaget eller den marknadsplatsoperatör som driver handelsplatsen klassificeras efter arten av deras huvudsakliga verksamhet, med beaktande av eventuell tillämplig auktorisation, som något av följande:”.

ii)

Led e ska ersättas med följande:

”e)

För utsläppsrättsderivat, operatörer med efterlevnadsskyldigheter enligt direktiv 2003/87/EG.”

d)

I punkt 5 ska fjärde stycket ersättas med följande:

”För utsläppsrättsderivat ska rapporteringen inte påverka efterlevnadsskyldigheten enligt direktiv 2003/87/EG.”

12.

Artikel 70.3 ska ändras på följande sätt:

a)

I led a ska led xxx utgå.

b)

Led b ska ändras på följande sätt:

i)

Följande led ska införas:

”iia)

artikel 5,”.

ii)

Led v ska ersättas med följande:

”v)

Artikel 8.1.

va)

Artikel 8a.1 och 8a.2.

vb)

Artikel 8b.”

iii)

Led vii ska ersättas med följande:

”vii)

Artikel 11.1 andra stycket första meningen, artikel 11.1a andra stycket, artikel 11.1b och artikel 11.3 fjärde stycket.

viia)

Artikel 11a.1 andra stycket första meningen och artikel 11a.1 fjärde stycket.”

iv)

Leden ix, x och xi ska ersättas med följande:

”ix)

Artikel 13.1 och 13.2.

x)

Artikel 14.1, 14.2 och 14.3.

xi)

Artikel 15.1 första stycket, andra stycket första och tredje meningarna och fjärde stycket, artikel 15.2 och artikel 15.4 andra meningen.”

v)

Led xiii ska utgå.

vi)

Led xiv ska ersättas med följande:

”xiv)

Artikel 20.1 och 20.1a och artikel 20.2 första meningen.”

vii)

Följande led ska införas:

”xvia)

Artikel 22a.1 och 22a.5–8.

xvib)

Artikel 22b.1.

xvic)

Artikel 22c.1”.

viii)

Led xxi ska ersättas med följande:

”xxi

Artikel 28.1.”

ix)

Led xxiv ska ersättas med följande:

”xxiv)

Artikel 31.3.”

x)

Följande led ska införas:

”xxviia)

Artikel 39a.”

13.

I artikel 90 ska följande punkt läggas till:

”5.   Kommissionen ska, efter samråd med Esma, EBA och Acer, överlämna rapporter till Europaparlamentet och rådet med en heltäckande bedömning av marknaderna för råvaruderivat, utsläppsrätter och utsläppsrättsderivat. Dessa rapporter ska åtminstone för var och en av följande faktorer bedöma deras bidrag till likviditeten och funktionen hos unionens marknader för råvaruderivat, utsläppsrätter eller utsläppsrättsderivat:

a)

Ordningen för positionslimiter och positionshanteringskontroller, på grundval av uppgifter som behöriga myndigheter lämnar till Esma i enlighet med artikel 57.5 och 57.10.

b)

De faktorer som avses i artikel 2.4 andra och tredje styckena i detta direktiv och kriterierna för att fastställa när en verksamhet ska anses vara en sidoverksamhet till den huvudsakliga verksamheten på koncernnivå i enlighet med kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1833 (*1), med beaktande av förmågan hos de personer som avses i artikel 2.1 j i detta direktiv att inleda transaktioner för att effektivt minska risker som är direkt kopplade till affärsverksamheten eller likviditetsfinansieringen, tillämpningen av krav från och med den 26 juni 2026 för värdepappersföretag som är specialiserade på råvaruderivat eller utsläppsrätter eller utsläppsrättsderivat enligt förordning (EU) 2019/2033 och kraven för finansiella motparter enligt förordning (EU) nr 648/2012.

c)

För transaktioner på marknader för råvaruderivat eller för utsläppsrättsderivat, de viktigaste faktorerna för att erhålla harmoniserade data, insamlandet av transaktionsuppgifter av en enda insamlande enhet och relevant information om och det lämpligaste formatet för transaktionsdata som ska offentliggöras.

Kommissionen ska lägga fram följande:

Den rapport som avses i första stycket led b i denna punkt senast den 31 juli 2024.

De rapporter som avses i första stycket leden a och c i denna punkt senast den 31 juli 2025.

Dessa rapporter ska när så är lämpligt åtföljas av ett lagstiftningsförslag om riktade ändringar av marknadsreglerna för ramen råvaruderivat, utsläppsrätter eller utsläppsrättsderivat.

(*1)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1833 av den 14 juli 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU genom specificering av kriterierna för fastställande av när en verksamhet ska betraktas som en sidoverksamhet till den huvudsakliga verksamheten på koncernnivå (EUT L 372, 20.10.2021, s. 1).” "

Artikel 2

Införlivande

1.   Medlemsstaterna ska sätta i kraft de bestämmelser i lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 29 september 2025. De ska genast underrätta kommissionen om detta.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.   Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 4

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Strasbourg den 28 februari 2024.

På Europaparlamentets vägnar

R. METSOLA

Ordförande

På rådets vägnar

M. MICHEL

Ordförande


(1)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 16 januari 2024 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 20 februari 2024.

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/791 av den 28 februari 2024 om ändring av förordning (EU) nr 600/2014 vad gäller att öka datatransparensen, undanröja hinder för framkomsten av konsoliderad handelsinformation, optimera handelsskyldigheterna och förbjuda mottagande av betalning för vidarebefordran av kundorder (EUT L, 2024/791, 8.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/791/oj).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2021/338 av den 16 februari 2021 om ändring av direktiv 2014/65/EU vad gäller informationskrav, produktstyrning och positionslimiter och direktiven 2013/36/EU och (EU) 2019/878 vad gäller deras tillämpning på värdepappersföretag, för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 68, 26.2.2021, s. 14).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 av den 27 november 2019 om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 806/2014(EUT L 314, 5.12.2019, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/790/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top