Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa)
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av den europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa)
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Genom förordningen inrättas Eiopa, som är en myndighet inom Europeiska unionen (EU) till stöd för samordningen mellan nationella myndigheter och för att säkerställa en enhetlig tillämpning av EU-rätten för försäkrings- och tjänstepensionssektorerna i EU:s medlemsstater.
- Syftet är att främja finansiell stabilitet och säkerställa allmänhetens förtroende för försäkrings- och tjänstepensionsmarknaderna.
- Dessutom ska förordningen skydda försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare.
VIKTIGA PUNKTER
Konsekvent tillämpning av lagstiftningen
- I Eiopa anges tekniska standarder för tillsyn som åtföljer lagar som antagits av rådet och Europaparlamentet för
- försäkringsföretag och återförsäkringsföretag,
- finansiella konglomerat (stora finansföretag som är aktiva i olika finansiella sektorer),
- tjänstepensioner,
- försäkringsförmedlare.
- Myndigheten har också befogenhet att utfärda riktlinjer och rekommendationer om tillämpningen av relevant EU-rätt.
Marknadstrender
- Eiopa utför olika uppgifter för att säkerställa stabilitet på försäkringsmarknaderna och för att skydda försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare. I dessa uppgifter ingår att övervaka konsumenttrender och bedöma potentiella marknadsrisker och sårbarheter.
- Enligt vissa stränga villkor kan Eiopa tillfälligt förbjuda eller begränsa finansiell verksamhet som utgör ett hot mot det finansiella systemets stabilitet eller som skulle kunna orsaka betydande finansiell skada för kunder eller konsumenter.
Brott mot lagen
- Eiopa har befogenhet att utreda om en nationell myndighet bryter mot lagen, om den nationella myndigheten inte kan säkerställa att ett finansinstitut följer EU-lagstiftningen.
- Inom två månader kan Eiopa utfärda en rekommendation till den nationella myndigheten. Europeiska kommissionen kan sedan utfärda ett formellt yttrande som kräver att myndigheten ska vidta de åtgärder som krävs för att följa lagen. Om den nationella myndigheten fortfarande inte följer lagstiftningen kan Eiopa på vissa stränga villkor utfärda ett beslut direkt riktat till ett finansinstitut. Detta beslut har företräde framför tidigare beslut i samma ärende som fattats av den nationella myndigheten.
Konvergens i tillsynen
Genom ändringsförordning (EU) 2019/2175 förstärktes Eiopas roll och ansvarsområden ytterligare. I förordningen säkerställs att Eiopa
- kan bistå nationella tillsynsorgan när det gäller användningen och godkännandet av interna modeller som används av försäkringsbolag för att beräkna solvenskapitalkrav, för att på så sätt uppnå bättre enhetlighet mellan medlemsstaterna,
- kan främja konvergens i tillsynen på EU:s inre marknad och bistå behöriga myndigheter för att skydda försäkringstagare vid gränsöverskridande tvister genom att införa samarbetsplattformar som kan användas när de behöriga myndigheterna ser ett behov av samordning med beaktande av särskild händelseutveckling på marknaden. Dessutom kan myndigheten ge förbättrat informationsutbyte mellan de olika tillsynsorganen för försäkringsbolag med gränsöverskridande verksamhet,
- tillsammans med de andra europeiska tillsynsmyndigheterna bedömer de nationella tillsynsorganens arbete (sakkunnigbedömningar) och offentliggör rapporter för att uppmuntra efterlevnad och öka transparensen,
- vid penningtvätt eller finansiering av terrorism som rör finanssektorsaktörer eller behöriga myndigheter inom Eiopas område ger myndigheten förhandsgodkännande när ett beslut ska fattas av europeiska bankmyndigheten (som har övergripande befogenheten på området med hänsyn till samtliga europeiska tillsynsmyndigheter).
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
- Förordning (EU) nr 1094/2010 har gällt sedan den 1 januari 2011 (med undantag för artikel 76 om förberedande åtgärder och artikel 77.1 och 77.2 om övergångsbestämmelser för personal som har gällt sedan den 16 december 2010).
- Ändringsförordning (EU) 2019/2175 har gällt sedan den 1 januari 2020.
BAKGRUND
Mer information finns här:
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/79/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 48–83).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 1094/2010 har införts i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).
Se den konsoliderade versionen.
Rådets förordning (EU) nr 1096/2010 av den 17 november 2010 om tilldelning till Europeiska centralbanken av särskilda uppgifter angående Europeiska systemrisknämndens verksamhet (EUT L 331, 15.12.2010, s. 162).
Kommissionens beslut 2004/9/EG av den 5 november 2003 om att inrätta Europeiska försäkrings- och tjänstepensionskommittén (EUT L 3, 7.1.2004, s. 34–35).
Senast ändrat 14.12.2021
Top