EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E002075

WRITTEN QUESTION No. 2075/97 by Maartje van PUTTEN to the Commission. National Integrated Protected Areas System (NIPAS) in the Phillippines

EGT C 60, 25.2.1998, p. 90 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E2075



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 060 , 25/02/1998 s. 0090


SKRIFTLIG FRÅGA E-2075/97 från Maartje van Putten (PSE) till kommissionen (19 juni 1997)

Ämne: National Integrated Protected Areas (NIPS), Filippinerna

Kan kommissionen i samband med ett utförligare svar på fråga E-3115/96 ((EGT C 105, 3.4.1997, s. 51.)) besvara följande frågor:

1. I vad mån har man slutfört arbetet med att se efter om inhemska bolag finns med inom de utvalda områdena? Hur har detta skett och med hjälp av vem eller vilka? Har kommissionen tillgång till några uppgifter på följande punkter: vilka folkslag är bosatta inom områdena, vilka näringsgrenar bedriver de och hur många människor handlar det om?

2. Hur är det avsett att den inhemska befolkningen skall finnas representerad i samband med NIPAS? Är det meningen att de skall vara företrädda via de så kallade Project Area Management Boards? Finns det någon viss procentsats bland de tjänster som skall tillsättas som är avsedd för personer bland den inhemska befolkningen? Om så är fallet, vilka tjänster handlar det då om?

3. Hur är det till exempel avsett att kommunikationen mellan de inhemska bolagen och NIPAS' personal skall fungera?

4. I vilken utsträckning känner de berörda inhemska bolagen och organisationerna till innehållet i det bilaterala avtalet? Har avtalstexten delats ut bland de berörda parterna?

Svar från Manuel Marin på kommissionens vägnar (28 juli 1997)

1. De inhemska befolkningsgrupperna i området kartläggs av personal från National integrated protected areas programme (NIPAP) genom granskning av sekundärlitteratur, snabb landsbygdsutvärdering, undersökningar av baslinjer och direktkontakt med nyckelpersoner inom lokala regeringsorgan, icke-statliga organisationer och religiösa grupper samt med de inhemska befolkningsgrupperna och deras ledare. I sex av de områden som skyddas genom NIPAP har i stort sett alla inhemska befolkningsgrupper kartlagts. Under arbetets gång har NIPAP samlat in mer detaljerad information om bland annat gruppernas ekonomiska aktiviteter, boplatser, storlek samt skick och bruk inom jordbruk och fiske.

2. Varje skyddat område har en särskild skyddsområdesstyrelse, (¨protected area management board¨, PAMB). Den inhemska befolkningens engagemang i förvaltningen av National integrated protected area system (NIPAS) är i form av deras företrädare i PAMB i deras respektive område. I sektion 11 av Republic Act nr 7586 från 1992 förskrivs att varje stamsamhälle skall ha en företrädare i PAMB. Någon särskild procentandel för hur många av tjänsterna som skall innehas av de inhemska befolkningsgrupperna anges inte, men varje särskiljbar grupp skall ha en företrädare i PAMB.

3. Utöver den utvärdering som nämnts ovan under punkt 1 håller NIPAP regelbunden kontakt med de inhemska befolkningsgrupperna genom deras representanter i PAMB. NIPAP:s nationella chef är medlem utan rösträtt i PAMB och informerar på så sätt om NIPAP:s planer och dess verksamhet. PAMB skall sammanträda minst två gånger per år, men i praktiken hålls möten betydligt oftare. NIPAP har dessutom goda kontakter med de inhemska befolkningsgrupperna på gräsrotsnivå genom informations-, utbildnings- och kommunikationsåtgärder.

4. Under NIPAP:s inledningsfas hölls en rad samråd där de inhemska befolkningsgrupperna och deras representanter informerades om de planerade projektaktiviteterna. Dessa samråd följs upp med ytterligare samråd och workshops med de direkt berörda. Vid dessa tillfällen har dokumentation med detaljerad information om det bilaterala NIPAP-avtalet mellan kommissionen och Filippinerna delats ut. Dessutom har informationen spritts vid informations-, utbildnings- och kommunikationsåtgärder.

Top