EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0047

Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna (stöd för ammunitionstillverkning)

COM/2024/47 final

Bryssel den 2.2.2024

COM(2024) 47 final

2024/0026(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

(stöd för ammunitionstillverkning)

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag rör ett beslut om den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén i samband med det planerade antagandet av gemensamma EES-kommitténs beslut om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

2.Bakgrund till förslaget

1.1.EES-avtalet

Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet) säkerställer lika rättigheter och skyldigheter på den inre marknaden för medborgare och ekonomiska aktörer i EES. Enligt EES-avtalet ska EU-lagstiftningen om de fyra friheterna införlivas i alla 30 EES-stater, dvs. EU:s medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein. Avtalet omfattar även samarbete på andra viktiga områden såsom forskning och utveckling, utbildning, sociala frågor, miljöfrågor, konsumentskydd, turism och kultur, vilka gemensamt benämns ”angränsande och övergripande politikområden”. EES-avtalet trädde i kraft den 1 januari 1994. Europeiska unionen och dess medlemsstater är parter i EES-avtalet.

1.2.Gemensamma EES-kommittén

Gemensamma EES-kommittén ansvarar för förvaltningen av EES-avtalet. Kommittén är ett forum som gör det möjligt att utbyta åsikter om frågor som rör EES-avtalets funktion. Besluten fattas i samförstånd och är bindande för parterna. På EU-sidan är det Europeiska kommissionens generalsekretariat som ansvarar för samordning av EES-frågor. 

1.3.Gemensamma EES-kommitténs planerade akt

Gemensamma EES-kommittén förväntas anta gemensamma EES-kommitténs beslut (den planerade akten) om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna.

Syftet med den planerade akten är att utvidga samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet till att omfatta förordning (EU) 2023/1525 om stöd för ammunitionstillverkning 1 .

Island och Liechtenstein ska undantas från deltagande i och ekonomiskt bidrag till detta program.

Den planerade akten är ett uttryck för det mycket nära samarbetet mellan Norge och Europeiska unionen i det rådande geopolitiska läget.

I överensstämmelse med EU:s budgetpolitik kan deltagande i en EU-verksamhet ske först efter det att motsvarande ekonomiska bidrag har betalats. Betalningen kan emellertid göras när detta utkast till rådets beslut har antagits och EU:s betalningsbegäran som fastställs av Europeiska kommissionen har överlämnats till Eftastaterna i EES.

För att överbrygga perioden mellan den 25 juli 2023 och mottagandet av respektive betalning ska därför den planerade akten även tillämpas retroaktivt från och med den 25 juli 2023. Den retroaktiva verkan påverkar inte berörda personers rättigheter och skyldigheter och är förenlig med principen om berättigade förväntningar.

Den planerade akten blir bindande för parterna i enlighet med artiklarna 103 och 104 i EES-avtalet .

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Kommissionen överlämnar det bifogade utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén till rådet för antagande som unionens ståndpunkt. Efter antagandet bör ståndpunkten läggas fram för gemensamma EES-kommittén så snart som möjligt.

Genom det bifogade utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén får Eftastaterna i EES rätt att delta i verksamheten som inrättats genom förordning (EU) 2023/1525 om stöd för ammunitionstillverkning, vilket går utöver vad som kan anses vara rent tekniska anpassningar i den mening som avses i rådets förordning nr 2894/94 2 . Unionens ståndpunkt ska därför fastställas av rådet.

Eftastaterna i EES bör också bidra ekonomiskt till den verksamhet som avses ovan. Island och Liechtenstein ska undantas från deltagande i och ekonomiskt bidrag till detta program.

4.Rättslig grund

1.4.Formell rättslig grund

1.4.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 3 .

1.4.2.Tillämpning i det aktuella ärendet

Gemensamma EES-kommittén är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen EES-avtalet. Den akt som ska antas av gemensamma EES-kommittén utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artiklarna 103 och 104 i EES-avtalet.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram. Därför är den formella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet artikel 218.9 i EUF-fördraget jämförd med artikel 1.3 i rådets förordning nr 2894/94.

1.5.Materiell rättslig grund

1.5.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget jämförd med artikel 1.3 i rådets förordning nr 2894/94 beror huvudsakligen på den materiella rättsliga grunden för den EU-rättsakt som ska införlivas med EES-avtalet.

Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

1.5.2.Tillämpning i det aktuella ärendet

Eftersom gemensamma EES-kommitténs beslut utvidgar samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet till att omfatta förordning (EU) 2023/1525 om stöd för ammunitionstillverkning i EES-avtalet är det lämpligt att grunda detta rådsbeslut på samma materiella rättsliga grund som den akt som ska införlivas. Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artiklarna 114 och 173.3 i EUF-fördraget.

1.6.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artiklarna 114 och 173.3 i EUF-fördraget jämförda med artikel 218.9 i EUF-fördraget och artikel 1.3 i rådets förordning nr 2894/94.

5.Offentliggörande av den planerade akten

Eftersom gemensamma EES-kommitténs akt kommer att ändra protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna till EES-avtalet, är det lämpligt att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

2024/0026 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

(stöd för ammunitionstillverkning)


(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 114 och 173.3 jämförda med artikel 218.9,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 4 , särskilt artikel 1.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 5 (EES-avtalet) trädde i kraft den 1 januari 1994.

(2)Enligt artikel 98 i EES-avtalet får gemensamma EES-kommittén besluta att ändra bland annat protokoll 31 till EES-avtalet om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna.

(3)Samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet bör utvidgas till att omfatta Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1525 6 .

(4)Protokoll 31 till EES-avtalet bör därför ändras så att detta utvidgade samarbete kan äga rum.

(5)Unionens ståndpunkt i gemensamma EES-kommittén bör därför baseras på det åtföljande utkastet till beslut.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande den föreslagna ändringen av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna, ska grunda sig på det utkast till beslut av gemensamma EES-kommittén som åtföljer det här beslutet.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1525 av den 20 juli 2023 om stöd för ammunitionstillverkning (EUT L  185, 24.7.2023, s. 7).
(2)    Rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EGT L 305, 30.11.1994, s. 6).
(3)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(4)    EGT L 305, 30.11.1994, s. 6.
(5)    EGT L 1, 3.1.1994, s. 3.
(6)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1525 av den 20 juli 2023 om stöd för ammunitionstillverkning (EUT L  185, 24.7.2023, s. 7).
Top

Bryssel den 2.2.2024

COM(2024) 47 final

BILAGA

till

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna
































(stöd för ammunitionstillverkning)


BILAGA

UTKAST TILL GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉNS BESLUT

nr […]

av den […]

om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan av de fyra friheterna

GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet), särskilt artiklarna 86 och 98, och

av följande skäl:

(1)Det är lämpligt att utvidga samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet till att omfatta Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1525 av den 20 juli 2023 om stöd för ammunitionstillverkning 1 .

(2)Det är lämpligt att Eftastaternas deltagande i den verksamhet som följer av förordning (EU) 2023/1525 inleds från och med den 25 juli 2023, oberoende av när detta beslut antas eller huruvida uppfyllandet av eventuella konstitutionella krav för detta beslut anmäls efter den 10 juli 2023.

(3)Eftersom bidraget inte kunde fastställas senast den 10 juli budgetåret 2023 bör protokoll 31 till EES-avtalet ändras för att innehålla parternas överenskommelse om de föreslagna formerna för de retroaktiva ekonomiska bidragen för budgetåret 2023, för att möjliggöra fullt deltagande i den verksamhet som följer av förordning (EU) 2023/1525.

(4)Enheter som är etablerade i Eftastaterna bör ha rätt att delta i verksamhet som inleds innan detta beslut träder i kraft. Kostnader som uppstår för sådan verksamhet, vars genomförande inleds efter den 25 juli 2023, kan betraktas som stödberättigande på samma villkor som kostnader som uppstår för enheter som är etablerade i EU:s medlemsstater, förutsatt att detta beslut träder i kraft innan den berörda åtgärden avslutas. Klausulen om retroaktivitet i artikel 7.2 i förordning (EU) 2023/1525 är också tillämplig.

(5)Villkoren för Eftastaternas och deras institutioners, företags, organisationers och medborgares deltagande i Europeiska unionens program fastställs i EES-avtalet, särskilt artikel 81.

(6)Protokoll 31 till EES-avtalet bör därför ändras i enlighet med detta, så att det utvidgade samarbetet kan äga rum från och med den 25 juli 2023.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Följande punkt ska införas efter artikel 7.14 i protokoll 31 till EES-avtalet:

   15.    32023 R 1525: Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1525 av den 20 juli 2023 om stöd för ammunitionstillverkning (EUT L 185, 24.7.2023, s. 7).

       Eftastaterna ska, från den 25 juli 2023, delta i unionsåtgärder som relaterar till följande budgetposter som förs in i Europeiska unionens allmänna budget:

   - Budgetpost 13 01 05: 'Stödutgifter för instrumentet för förstärkning av försvarsindustrin’.

   - Budgetpost 13 07 01: 'Instrumentet för förstärkning av försvarsindustrin’.

       Kostnader som uppstår för verksamhet vars genomförande inleds efter den 25 juli 2023, eller när villkoren i artikel 7.2 i förordning (EU) 2023/1525 är uppfyllda efter den 20 mars 2023, kan betraktas som stödberättigande från och med den dag för åtgärdens inledande som fastställs i berört bidragsavtal eller bidragsbeslut, på de villkor som anges där, förutsatt att gemensamma EES-kommitténs beslut [detta beslut] träder i kraft innan åtgärden avslutas.

I enlighet med artikel 1.8 och 1.9 i protokoll 32 ska Eftastaternas ekonomiska bidrag tillämpas retroaktivt på alla transaktioner som görs i de relevanta budgetposterna för budgetåret 2023. Motsvarande åtagandebemyndiganden för budgetåret 2023 ska vara tillgängliga, i tillämpliga fall, på samma villkor som åtagandena för budgetåret 2024, och ska särskilt i början av budgetåret 2024 ge upphov till fullständiga belopp för anslag som motsvarar åtagandebemyndigandena för budgetåret 2023.

       Island och Liechtenstein ska undantas från deltagande i och ekonomiskt bidrag till detta instrument.”

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att den sista anmälan enligt artikel 103.1 i EES-avtalet har gjorts 2*.

Det ska tillämpas från och med den 25 juli 2023.

Artikel 3

Detta beslut ska offentliggöras i EES-delen av och EES-supplementet till Europeiska unionens officiella tidning.

   På gemensamma EES-kommitténs vägnar

   Ordförande

   

   Gemensamma EES-kommitténs

   sekreterare

   



Förklaring från Eftastaterna

till beslut nr [detta beslut] om ändring av protokoll 31 till EES-avtal om utvidgat samarbete mellan de avtalsslutande parterna till att omfatta Eftastaternas deltagande i instrumentet i enlighet med förordning (EU) 2023/1525.

Detta beslut utvidgar samarbetet mellan de avtalsslutande parterna till att omfatta Eftastaternas deltagande i instrumentet som inrättas genom förordning (EU) 2023/1525. Eftastaterna anser att försvarsfrågor faller utanför tillämpningsområdet för EES-avtalet och följaktligen att antagandet av detta beslut inte medför att EES-avtalets tillämpningsområde utvidgas till att omfatta försvarsfrågor som går utöver Eftastaternas deltagande i instrumentet som inrättas genom ovannämnda akt. Eftastaterna framhåller också att Island och Liechtenstein inte ska delta i och inte heller bidra ekonomiskt till instrumentet som inrättas genom ovannämnda akt.

(1)    EUT L  185, 24.7.2023, s. 7.
(2) *    [Inga konstitutionella krav angivna.]
Top