EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020IR4769

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Handlingsplan för digital utbildning 2021–2027

COR 2020/04769

EUT C 300, 27.7.2021, p. 65–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 300/65


Yttrande från Europeiska regionkommittén – Handlingsplan för digital utbildning 2021–2027

(2021/C 300/12)

Huvudföredragande:

Gillian COUGHLAN (IE–Renew Europe), ledamot, Cork County Council

Referensdokument:

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Handlingsplan för digital utbildning 2021–2027: Ställa om utbildningen till den digitala tidsåldern

COM(2020) 624 final

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Dagens samhälle träder i allt snabbare takt in i den ”digitala tidsåldern” på utbildningsområdet till följd av de restriktioner som införts i samhället på grund av covid-19-pandemin.

2.

När vi talar om utbildning bör man emellertid komma ihåg att det handlar om att utveckla det kritiska tänkandet hos små barn, lättpåverkade tonåringar och vuxna som drivs av nyfikenhet, att ge näringsidkare, yrkesverksamma, arbetstagare inom manuella yrken, underhållspersonal, anställda inom tjänstesektorn, företagare och jordbrukare möjlighet att öka sin egenmakt genom praktiska och intellektuella färdigheter – kort sagt handlar det alltid om människor.

3.

Det är viktigt att i detta skede göra en åtskillnad mellan digital utbildning och e-lärande eller lärande på distans, som hastigt infördes vid den första nedstängningen av samhället och som anpassades i samband med de begränsningar som sedan följde. Dagens verklighet ligger inte i linje med EU:s vision för den digitala utbildningen.

4.

Kommittén håller med om att covid-19-krisen samtidigt har visat på de viktigaste faktorerna för effektiv digital utbildning och att den har påskyndat takten för denna förändring och tydliggjort den digitala utbildningens styrkor, svagheter, möjligheter och begränsningar.

5.

ReK påminner om att utbildningssystemens organisation är en nationell befogenhet, vilket inte påverkar de enskilda medlemsstaternas interna befogenhetsfördelning. Nya utmaningar kräver dock ökad EU-samordning eller en mer kraftfull och stödjande politik inom det europeiska området för utbildning. Internationella tekniska standarder och EU-rekommendationer måste tillämpas.

6.

Kommittén upprepar (1) att det är av grundläggande betydelse att de lokala och regionala myndigheterna stöder digital utbildning och digital integration för elever och studerande samt för allmänheten.

7.

ReK välkomnar de insatser som EU gjort under de senaste två årtiondena för att öka EU-medborgarnas digitala färdigheter och som kulminerat i handlingsplanen för digital utbildning 2021–2027 och målet att underlätta tillhandahållandet av högkvalitativ, inkluderande, tillgänglig, ändamålsenlig och engagerande utbildning samtidigt som man integrerar distans- och e-undervisning samt blandade undervisningsmetoder.

8.

ReK framhåller betydelsen av begreppet digital sammanhållning, såsom det beskrivs i yttrandet ”Ett digitalt Europa för alla” (2), som en viktig ytterligare dimension av det traditionella begreppet ekonomisk, social och territoriell sammanhållning som definieras i EU-fördraget. Begreppet bör utvidgas till att även omfatta utbildningsområdet, något som bör beaktas vid nästa fördragsändring. Detta är ett nödvändigt steg för att ta itu med samhällsutmaningar mot bakgrund av ständigt växande digitala behov, samtidigt som det säkerställs att ingen person eller region hamnar på efterkälken.

Digital kompetens för alla

9.

Kommittén är medveten om att digitala färdigheter inte bara är viktiga på arbetsmarknaden utan även spelar en allt viktigare roll i medborgarnas privata och offentliga liv, särskilt när det gäller lärande, tillgång till information och produkter samt offentliga och privata tjänster, social inkludering, fritid och många fler användningsområden i vardagen.

10.

Handlingsplanen för digital utbildning bör bygga på bästa praxis, såsom skett inom t.ex. näringslivet, samtidigt som man bevarar utbildningspersonalens expertis och det viktiga interpersonella samspelet i klassrummet.

11.

Kommittén är övertygad om att det är absolut nödvändigt att se till att den digitala utbildningen även når ut till de mest sårbara personerna och grupperna och blir en faktor som främjar den sociala sammanhållningen. EU måste arbeta hårt för att skapa ett samhälle där alla kan delta, oavsett ålder, kön, social bakgrund, etnicitet samt fysisk och intellektuell förmåga.

12.

Det kommer att vara avgörande att utbildningsinrättningar på landsbygden samt i avlägsna områden och på öar är uppkopplade för att komma till rätta med de skillnader som uppstår till följd av att befolkningen bor mer utspritt och isolerat än i storstäder, och handlingsplanen för digital utbildning och de nationella genomförandeåtgärderna måste på ett lämpligt sätt överbrygga den digitala klyftan mellan storstäder, landsbygdsområden, avlägsna områden och öar.

13.

ReK uppmanar kommissionen att aktivt främja rätten för personer med funktionsnedsättning till inkluderande digital utbildning, och uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att kartlägga digitala utbildningsfunktioner som är utformade för och anpassade till personer med funktionsnedsättning, samt att investera i och sprida dessa utbildningsfunktioner . Man bör även beakta sårbara gruppers behov i fråga om utbildning och kompetens och tillgodose dem genom att säkerställa lika tillgång till grundläggande utbildning av hög kvalitet.

14.

Det är också viktigt att beakta de nationella minoriteternas behov och göra det möjligt att skapa och få tillgång till innehåll i enlighet med deras rätt att studera på sitt modersmål.

Skärningspunkten mellan digital utbildning och den digitala omställningen

15.

ReK framhåller att människor som har den kompetens och de färdigheter som krävs för att bli denna nya digitala världs arkitekter, byggmästare och naturliga invånare från och med nu kommer att vara eftertraktade av samhället och de europeiska och globala ekonomierna och att man därför måste investera i fastställande, utveckling och förvärvande av grundläggande och avancerade digitala färdigheter.

16.

ReK beklagar att inte ens 35 % av den aktiva arbetskraften i Europa i dag har grundläggande digitala färdigheter (3), även om denna andel gradvis ökar, samtidigt som 90 % av arbetstillfällena i dag kräver åtminstone ett minimum av digital kompetens. I samband med den planerade digitala omställningen måste omfattningen och nivån på de grundläggande digitala färdigheterna öka avsevärt.

17.

Kommittén är djupt oroad över att det finns en tydlig grundläggande digital kompetensklyfta mellan anställda och arbetslösa, äldre personer och vuxna med lägre utbildningsnivå (4) och över att den digitala utbildningsklyftan mellan kvinnor och män tydligt håller på att öka. Att uppmuntra flickor att utbilda sig inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (och humaniora) är ett steg i rätt riktning (för att överbrygga den digitala klyftan mellan könen). ReK uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att utnyttja genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens, programmet för ett digitalt Europa, Erasmus+, Horisont Europa och Europeiska socialfonden för att främja kvinnors deltagande på områdena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (och humaniora) och se till att finansieringen minskar denna klyfta genom stöd till anordnare av digital utbildning.

18.

Det är också oroväckande att det i landsbygdsområden finns en tydlig digital klyfta inom hela utbildningsväsendet (lärare, elever och familjer). Kommissionen och medlemsstaterna bör utnyttja faciliteten för återhämtning och resiliens och Europeiska socialfonden för att säkerställa att finansieringen minskar denna klyfta med hjälp av riktade investeringar i de regioner som måste hantera demografiska utmaningar och har ett betydande och långvarigt underskott på investeringar, genom att utforma stabila och varaktiga projekt som påverkar hela utbildningsväsendet.

19.

I detta syfte stöder ReK också målet i kompetensagendan att se till att 70 % av alla i åldern 16–74 år har grundläggande digitala färdigheter senast 2025.

20.

ReK rekommenderar dessutom att alla utbildnings- och lärlingsprogram, oavsett vilka färdigheter de avser, ska omfatta ett digitalt inslag som inte är begränsat till initiativet ”Digital Opportunity Traineeship”. Kommittén rekommenderar också att den föreslagna europeiska utbytesplattformen ska skapa innehåll för dessa kurser i linje med ett internationellt datakörkort, utöver det europeiska certifikat för digitala färdigheter som kommer att bygga på en självutvärdering.

21.

ReK insisterar på att det är nödvändigt att göra digital utbildning till en integrerad del av det livslånga lärandet och uppmanar den privata och offentliga sektorn att ta sitt ansvar och utbilda medborgarna så att dessa förblir konkurrenskraftiga på och rustade för arbetsmarknaden samtidigt som de kan utvecklas till fullo i privatlivet.

Digital utbildning – möjligheter och utmaningar

22.

Kommittén är övertygad om att digitaliseringen av utbildningen kan leda till stora fördelar om den genomförs på ett åldersanpassat och utvecklingsinriktat sätt med de studerande i centrum. På så vis skulle en tillgänglig och inkluderande utbildning garanteras och medel tillgängliggöras för att uppnå en högkvalitativ utbildning för alla och genomdriva rätten till utbildning som en grundläggande mänsklig rättighet.

23.

Kommittén efterlyser direkt offentlig finansiering för att utveckla nya undervisningsmodeller och främja den kompetens som krävs för 2000-talet på alla utbildningsnivåer, från skola till universitet, samt en ytterligare förenkling av strukturen för EU:s finansieringsprogram, vilket skulle göra det möjligt för en bredare grupp berörda aktörer att delta och att utvidga partnerskapen mellan industrin och den akademiska världen.

24.

ReK anser att man bör främja den etiska användningen av artificiell intelligens samt användningen av data inom utbildningen av lärare, och att verksamhet med anknytning till forskning och innovation bör stödjas genom programmet Horisont Europa.

25.

ReK uppmanar kommissionen att göra de olika programmen och åtgärderna tillgängliga och mer kända genom användarvänlig information och kommunikation och genom att stödja det decentraliserade genomförandesystemet via de olika EU-nätverken, t.ex. de digitala innovationsknutpunkterna.

26.

Kommittén erbjuder sig att bidra till att sprida informationskampanjen om Connectivity4Schools.

27.

Kommittén oroas över ökningen av digitalt våld och trakasserier och framhåller att sådant beteende måste motverkas genom utbildning.

28.

ReK anser att ett system med utbildningscheckar bör användas redan från början, med regionernas och städernas deltagande, för att snabbt få igång forskning och utveckling med avseende på digitala utbildningsmöjligheter.

29.

Kommittén är medveten om den frustration över otillräcklig uppkoppling och utrustning som många elever och lärare i städer och regioner runt om i EU gett uttryck för under det senaste året. ReK upprepar å ena sidan sitt budskap (5) att prioriteringarna måste ändras när det gäller utvecklingen av utbildningsinfrastruktur på lokal nivå och att de lokala och regionala myndigheterna kommer att stödja övergången till modern, funktionell, digital och grön utbildningsinfrastruktur i sina samhällen. Kommittén anser å andra sidan att de nationella regeringarna bör förse alla lärare och elever med en lämplig digital utbildningsenhet samt kostnadsfri tillgång till tillämpningar och plattformar för digital kommunikation och utbildning, med hjälp av antingen EU-finansiering, nationella finansieringssystem eller partnerskap med lokala företag.

30.

Den globala pandemin har gjort det tydligt att lärarnas kompetens inte går att ersätta. Det är lärarna som tillhandahåller det mänskliga samspelet och som leder, uppmuntrar, visar, förklarar, rättar och bedömer samt ger råd och stöd och förmedlar expertis och kunskap. Dessa färdigheter måste utvecklas för att kunna tillämpas även inom digitala ramar, eftersom lärarnas roll är särskilt viktig i fråga om användning och integrering av digital teknik i undervisning och inlärning.

31.

Utbildningsteknik bör emellertid förbli ett verktyg och inte ersätta klassrumsundervisning, eftersom det mänskliga samspelet, bland annat kommunikationen mellan lärare och studerande samt mellan de studerande själva, är avgörande för de studerandes välbefinnande och utveckling.

32.

Kommittén finner det oroväckande att en färsk undersökning (6) visar att endast 40 % av lärarna känner sig redo att använda digital teknik i undervisningen.

33.

ReK föreslår att modellerna för lärarutbildning runt om i EU anpassas till varandra i större utsträckning genom utökat samarbete mellan universiteten och utbildningscentrum för fortbildning av lärare och anser att man bör inrätta fysiska ”nav” i universitetsstäder så att lärare inom hela utbildningsväsendet kan dra nytta av högkvalitativ fortbildning och fortsatt yrkesmässig utveckling. Vidare föreslår ReK att öppen tillgång ges till det innehåll som används i fortbildningen av lärare för att de ska kunna vidareutnyttja det i det dagliga yrkeslivet.

34.

ReK ställer sig bakom idén att utveckla ramar för digitalt utbildningsinnehåll. Kommittén skulle dock vilja försäkra sig om att finansiering kommer att tillhandahållas på regional nivå för att säkerställa att alla lärare känner sig delaktiga i navet och att regionala språk får stöd i samband med att resurserna anpassas för alla.

35.

ReK förespråkar att den europeiska ramen för digitalt utbildningsinnehåll ska omfatta en teknikinkubator som ska skapa innehåll som är standardiserat i enlighet med referensmodellen för delbart innehåll (Shareable Content Object Reference Model – Scorm) och högkvalitativt, enligt modellen för öppna lärarresurser, och stödja lärare och andra yrkesverksamma när det gäller att skapa innehåll, läroplaner och resurser i enlighet med ovannämnda kriterier. Att stärka samarbetet och utbytet av läromedel och bästa pedagogisk praxis framstår som en nödvändighet. Kommittén anser att denna enhet bör bistå de nationella utbildningsmyndigheterna vid bedömningen av tekniska tillämpningar så att pengar läggs på den bästa tekniken, noggrann granskning genomförs och alla uppgifter som samlas in används på lämpligt sätt.

36.

ReK uppmanar kommissionen att genom lämpliga åtgärder, t.ex. inom ramen för programmen Erasmus+, Horisont Europa och InvestEU, stödja inrättandet av alleuropeiska plattformar för en bred spridning av utbildningsinnehåll och utbildningsverktyg på ett inkluderande sätt och på flera språk, med beaktande av regionala språk.

37.

ReK erinrar om EU:s investeringar i digital kultur och då särskilt exemplet Europeana, som genom att tillhandahålla digitalt innehåll om Europas historia och kultur har bidragit till att diversifiera utbildningen på skolor i hela EU.

38.

Kommittén stöder och efterlyser fler initiativ som gemensamma forskningscentrumets projekt om en digital skola, som möjliggör kostnadsfria och tillgängliga storskaliga öppna nätkurser (mooc-kurser).

39.

Kommittén betonar behovet av digital kompetens inom utbildningsväsendet. I en tid då all kunskap verkar vara tillgänglig på internet är det av avgörande betydelse att man inom utbildningsväsendet kan skilja och filtrera fakta från åsikter samt analysera och sammanställa data på ett oberoende sätt.

40.

Det är också viktigt att hitta sätt att hjälpa föräldrar att hjälpa sina barn att få tillgång till digital utbildning.

41.

ReK konstaterar att familjer, studerande och skolpersonal har rapporterat allvarliga fall av nätmobbning. Kommittén noterar också att skolkuratorstjänster fortfarande tillhandahålls och finansieras för elever och studenter i alla åldrar.

42.

Kommittén uppmanar kommissionen att titta närmare på den särskilda karaktären hos utbildningsuppgifter och den risk som avsaknaden av lagstiftning om utbyte och lagring av dem innebär. ReK uppmanar också kommissionen att involvera Europeiska dataskyddsstyrelsen (EDPB) i diskussionerna om att skapa en särskild status för uppgifter om elever och studerande, och att öka medvetenheten bland alla berörda parter inom den digitala utbildningen (lärare, studenter, elever, studerande och föräldrar) om vikten av cybersäkerhet och också hitta sätt att kontinuerligt öka cybersäkerheten på detta område.

Bryssel den 7 maj 2021.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  ReK:s yttrande ”Att förverkliga det europeiska området för utbildning senast 2025”, mars 2021.

(2)  ReK:s yttrande COR-2019-03332 ”Ett digitalt Europa för alla: att säkerställa smarta och inkluderande lösningar på fältet”, antaget i oktober 2019.

(3)  Europeiska revisionsrätten, ”EU:s åtgärder mot låg digital kompetens”, översikt nr 2, 2021.

(4)  Ibid.

(5)  ReK:s yttrande ”Att förverkliga det europeiska området för utbildning senast 2025”, mars 2021.

(6)  OECD:s internationella undersökning om undervisning och inlärning (TALIS), 2018.


Top