EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(11)

Rapport om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag för budgetåret 2014 med genomförandeorganets svar

EUT C 409, 9.12.2015, p. 90–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 409/90


RAPPORT

om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag för budgetåret 2014 med genomförandeorganets svar

(2015/C 409/11)

INLEDNING

1.

Genomförandeorganet för små och medelstora företag (nedan kallat genomförandeorganet), som ligger i Bryssel, ersatte och efterträdde Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation och inrättades för perioden den 1 januari 2014–31 december 2024 genom kommissionens genomförandebeslut 2013/771/EU (1) om upphävande av kommissionens beslut 2007/372/EG (2). Genomförandeorganets betydligt utvidgade mandat är att i nära samarbete med sju av kommissionens generaldirektorat förvalta EU:s åtgärder inom områdena forskning och innovation, små och medelstora företags konkurrenskraft, miljö och klimatpolitik och havsfrågor och fiske och även de tidigare delarna av programmet för konkurrenskraft och innovation 2007–2013.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i genomförandeorganets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

genomförandeorganets årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2014,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för genomförandeorganet som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5).

a)

I ledningens ansvar för genomförandeorganets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner genomförandeorganets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida genomförandeorganets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

6.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

7.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

8.

Revisionsrätten anser att genomförandeorganets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning per den 31 december 2014 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i genomförandeorganets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

9.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2014 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

10.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

11.

Omfattningen av de budgetanslag som fördes över från 2013 och sedan förföll 2014 (2 60  209 euro eller 20 % av de överförda anslagen [19 % 2013]) visar att budgetbehoven överskattades i slutet av 2013, liksom året innan.

12.

Trots att genomförandeorganets ursprungliga budget ändrades och minskades i september 2014 med 3 miljoner euro, ingick genomförandeorganet åtaganden för endast 91 % av de minskade budgetanslagen. Det låga genomförandet beror främst på att organisationen och verksamheten har förändrats i och med genomförandeorganets utvidgade mandat för genomförandet av ytterligare program och uppgifter i nära samarbete med kommissionen. Ett så betydande underutnyttjande av anslagen visar att genomförandeorganets budgetplanering måste förbättras.

13.

Detta återspeglas även i att en stor och ökande andel av de gjorda åtagandena fördes över till 2015 – 3,8 miljoner euro eller 17 % (2013: 1,3 miljoner euro eller 8 %), främst avseende avdelning III (utgifter för programstöd) – 2,6 miljoner euro eller 72 % (2013: 0,6 miljoner euro eller 35 %), vilket strider mot principen om budgetens ettårighet.

UPPFÖLJNING AV FÖRRA ÅRETS KOMMENTARER

14.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från förra året finns i bilaga I.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 8 september 2015.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 341, 18.12.2013, s. 73.

(2)  EUT L 140, 1.6.2007, s. 52.

(3)  Här ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(5)  Artiklarna 62 och 68 jämförda med artiklarna 53 och 58 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(7)  Artikel 162 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.


BILAGA I

Uppföljning av förra årets kommentarer

År

Revisionsrättens kommentar

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2013

Även om budgetgenomförandet för 2013 var tillfredsställande tyder omfattningen av de anslag som fördes över från 2012 och sedan förföll 2013 (2 15  000 euro eller 19 % av överföringarna) på brister i genomförandeorganets budgetplanering och strider mot principen om budgetens ettårighet. De förfallna anslagen gällde främst preliminära åtaganden för rutinmässiga administrativa utgifter.

Har inte genomförts


BILAGA II

Genomförandeorganet för små och medelstora företag (Bryssel)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt EUF-fördraget

1.

Unionens miljöpolitik ska bidra till att […] bevara, skydda och förbättra miljön, skydda människors hälsa, utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt och att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, särskilt för att bekämpa klimatförändringen.

(Artikel 191 i EUF-fördraget)

2.

Gemenskapens näringslivspolitik ska säkerställa att det finns nödvändiga förutsättningar för gemenskapsindustrins konkurrensförmåga genom att påskynda industrins anpassning till strukturförändringar, främja en miljö som är gynnsam för initiativ och för utveckling av företag och samarbete mellan företag, främja ett bättre utnyttjande av de industriella möjligheter som skapas genom politiken inom sektorerna för innovation, forskning och teknisk utveckling. I samverkan med kommissionen ska medlemsstaterna samråda inbördes och vid behov samordna sina insatser. Kommissionen får ta lämpliga initiativ för att främja en sådan samordning, särskilt initiativ med syftet att fastställa riktlinjer och indikatorer, organisera utbyte av bästa praxis och utforma de delar som behövs för periodisk övervakning och utvärdering. Europaparlamentet ska informeras fullt ut.

(Artikel 173 i EUF-fördraget)

3.

Målet för unionens politik på energiområdet ska vara att garantera att energimarknaden fungerar, garantera energiförsörjningen i unionen, främja energieffektivitet och energibesparingar samt utveckling av nya och förnybara energikällor och främja sammankopplade energinät.

(Artikel 194.1 i EUF-fördraget)

4.

Unionen ska ha som mål att stärka unionens vetenskapliga och tekniska grund genom att åstadkomma ett europeiskt forskningsområde med fri rörlighet för forskare, vetenskapliga rön och teknik, att främja utvecklingen av unionens konkurrensförmåga, inbegripet inom unionens industri. […] För att uppnå detta ska unionen […] stimulera företag, inklusive små och medelstora företag, forskningscentrum och universitet i deras insatser för forskning och teknisk utveckling av hög kvalitet; unionen ska stödja deras ansträngningar att samarbeta med varandra, främst i syfte att möjliggöra för forskare att fritt samarbeta över gränserna och för företagen att fullt ut utnyttja den inre marknadens möjligheter, och detta särskilt genom att [...] fastställa gemensamma standarder samt genom att avlägsna rättsliga och fiskala hinder för samarbetet. […]

För att nå dessa mål ska unionen som komplement till de verksamheter som bedrivs i medlemsstaterna a) genomföra program för forskning, teknisk utveckling och demonstration, varvid samarbete med och mellan företag, forskningscentrum och universitet ska gynnas, b) främja samarbete på unionsnivå med tredjeland och internationella organisationer inom området för forskning, teknisk utveckling och demonstration, c) sprida och fullt ut utnyttja resultaten av verksamheter rörande forskning, teknisk utveckling och demonstration på unionsnivå och d) stimulera utbildning och rörlighet för forskare inom unionen.

(Artiklarna 179 och 180 i EUF-fördraget)

5.

Europaparlamentet och rådet ska, i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet och efter att ha hört Ekonomiska och sociala kommittén, upprätta […] övriga bestämmelser som behövs för att uppnå målen för den gemensamma politiken för jordbruk och fiskeri.

(Artikel 43.2 i EUF-fördraget)

Genomförandeorganets behörighet

(enligt kommissionens genomförandebeslut 2013/771/EU)

Mål

Genomförandeorganet ansvarar för förvaltningen av EU:s åtgärder inom områdena stöd till små och medelstora företag, energi, miljö, havsfrågor och fiske och entreprenörskap och innovation (inbegripet miljöinnovation). Genomförandeorganet har anförtrotts genomförandet av delar av följande unionsprogram:

a)

Programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (Cosme) 2014–2020.

b)

Programmet för miljö och klimatpolitik (Life) 2014–2020.

c)

Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), inklusive den integrerade havspolitiken, kontroll och vetenskapliga utlåtanden och kunskaper.

d)

Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020): delar av ”Del II – Industriellt ledarskap” och ”Del III – Samhällsutmaningar”.

Genomförandeorganet har även anförtrotts genomförandet av arvet efter följande åtgärder inom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation: a) Intelligent energi – Europa, b) initiativet för miljöinnovation, c) Enterprise Europe Network, d) portalen Ditt Europa – Företagen, e) den europeiska helpdesken för immaterialrättigheter och f) IPorta-projektet.

Genomförandeorganet strävar efter att ge stödmottagarna stöd av hög kvalitet när de ska omsätta EU-politiken i handling. Som ett av Europeiska kommissionens genomförandeorgan förvaltar det stora delar av Cosme, Life, Horisont 2020 och EHFF. Genomförandeorganet försöker se till att de insatser som finansieras inom dessa program får resultat och ger även kommissionen input som den har nytta av i sin politik.

Uppgifter

När det gäller genomförandet av delar av de unionsprogram som nämns ovan ska genomförandeorganet utföra följande uppgifter:

a)

Förvalta vissa eller samtliga delar av programgenomförandet och vissa eller samtliga faser under löptiden för särskilda projekt på grundval av de relevanta arbetsprogram som antagits av kommissionen, om kommissionen har delegerat detta till genomförandeorganet i det dokument genom vilket delegeringen beslutas.

b)

Anta budgetdokument för inkomster och utgifter och utföra alla åtgärder som krävs för att förvalta programmet, om kommissionen har delegerat detta till genomförandeorganet i det dokument genom vilket delegeringen beslutas.

c)

Ge stöd vid programgenomförandet om kommissionen har delegerat detta till genomförandeorganet i det dokument genom vilket delegeringen beslutas.

Organisation

Styrkommittén

Består av fem ledamöter och tre observatörer som utses av Europeiska kommissionen. Antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram när det har godkänts av kommissionen. Dessutom antar den genomförandeorganets administrativa budget och årliga verksamhetsrapport.

Direktör

Utses av Europeiska kommissionen.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till genomförandeorganets förfogande 2014 (2013)

Budget

Driftsbudget

Åtaganden gjordes för hela det planerade beloppet på 1  056,5 (1) (242,9) miljoner euro (varav 100 % kom från EU:s allmänna budget), och 123,11 (2) (213,9) miljoner euro av de anslag som budgetmyndigheten hade röstat igenom betalades ut (98,98 %). Genomförandeorganet genomför driftsbudgeten under kommissionens ansvar:

95,0 miljoner euro för Cosme.

695,7 miljoner euro för Horisont 2020.

34,6 miljoner euro för EHFF.

229,9 miljoner euro för Life.

1,3(91,9) miljoner euro för IEE.

0 (33,1) miljoner euro för miljöinnovation inom EIP.

0 (51,2) miljoner euro för EIP-nätverk.

0 (66,8) miljoner euro för Marco Polo.

Administrativ budget

24,5(16,4) miljoner euro (100 % bidrag från EU) för den administrativa budgeten som genomförandeorganet självständigt ansvarar för.

Personalstyrka den 31 december 2014

Personalstyrka totalt: 308 planerade tjänster, varav 283 tillsatta (163 planerade tjänster, varav 161 tillsatta).

Tillfälligt anställda: 77 planerade tjänster, varav 61 tillsatta (37 planerade tjänster, varav 35 tillsatta).

Kontraktsanställda: 231 planerade tjänster, varav 222 tillsatta (126 planerade tjänster, varav 126 tillsatta).

Produkter och tjänster 2014

År 2014 var första året med genomförandeorganets nya mandat, som skiljer sig betydligt från de tidigare mandaten. De nya uppgifterna innefattar arvet efter EIP- och IEE-programmen och även de nya programmen Horisont 2020, Cosme, Life och EHFF. Genomförandeorganet ansvarar för förvaltningen av EU:s åtgärder inom områdena stöd till små och medelstora företag, energi, miljö, havsfrågor och fiske och entreprenörskap och innovation (inbegripet miljöinnovation) inom följande EU-program:

Nya program:

Programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (Cosme).

Ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont 2020) på områdena energi, miljö och resurser.

Programmet för miljö och klimatpolitik (Life).

Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF).

Ärvda program:

Följande delar av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation: Intelligent energi Europa (IEE) och miljöinnovationsprogram.

Cosme – Programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag är avsett att stärka konkurrenskraften och hållbarheten hos företagen i unionen och uppmuntra företagarandan samt främja nyföretagande och tillväxt i små och medelstora företag.

Nyckelaktiviteter

Cosme är ett av de nya programmen som delegerades till genomförandeorganet 2014.

Kommunikation och spridning är en central del av Cosmes verksamhet. Till exempel anordnade genomförandeorganet i samarbete med handelskammaren i Turin (nätverkspart) en årlig konferens med mer än 700 deltagare, och som ett resultat av de 2  000 informella och formella affärsmötena identifierades 192 potentiella affärsmöjligheter.

Horisont 2020 – Syftet med EU:s program för finansiering av forskning och utveckling är att ge stimulans till ekonomin och säkerställa den vetenskapliga och tekniska basen och industriella konkurrenskraften för framtiden, med löfte om ett smartare och mera hållbart samhälle där alla är delaktiga. Det kommer att leda till genombrott, upptäckter och världsledande produkter genom att man tar idéer från laboratoriet till marknaden.

Innovation i små och medelstora företag

Nyckelaktiviteter

Under 2014 offentliggjorde genomförandeorganet fyra ansökningsomgångar inom Horisont 2020 innovation som gällde innovation i små och medelstora företag och två andra ansökningsomgångar som gällde kapitalisering av den fulla potentialen av online-samarbete respektive klusterdrivna projekt för nya industriella värdekedjor med tidsfrister i mars och april 2015.

Instrument för små och medelstora företag

Nyckelaktiviteter

Lansering av det nya instrumentet för små och medelstora företag, som är en ständigt öppen ansökningsomgång, blev en stor framgång. Genomförandeorganet fick mer än 8  000 ansökningar till de fyra brytdatumen. De utvalda affärsidéerna syftar till att införa nya produkter, processer och tjänster.

I programmet ingår coachning av stödmottagarna. Coachningsuppdraget har definierats och startkit för metoden har tagits fram. De som ansvarar för kontakterna med dem som tar emot stöd från instrumentet för små och medelstora företag hjälper dem att fastställa coachningsprioriteringar och föreslår en eller flera coacher. Fram till slutet av året hade 39 små och medelstora företag fastställt sina behov och valt sina coacher, och genomförandeorganet hade anlitat 21 coacher.

Genomförandeorganet bidrar till det specifika målet ”att klara av övergången till ett tillförlitligt, allmänt accepterat, hållbart och konkurrenskraftigt energisystem till en rimlig kostnad, med syftet att minska beroendet av fossila bränslen trots allt knappare resurser, ökande energibehov och klimatförändringar” i Samhällsutmaning 3 ”Säker, ren och effektiv energi”.

Nyckelaktiviteter

Två av tre ämnen gällde avtalet om ett offentlig–privat partnerskap om energieffektiva byggnader. Det tredje gällde det offentlig–privata partnerskapet för en hållbar processindustri (Spire). Genomförandeorganet tog emot 63 förslag, av vilka 19 rekommenderades för finansiering.

15 ämnen öppnades inom åtgärder för forskning och innovation och samordnings- och stödinsatser. Genomförandeorganet tog emot 393 förslag, av vilka 45 valdes ut.

Resultatet av den första ansökningsomgången för energieffektivitet visade att det finns ett lovande stöd för innovation inom energieffektivitet, i hela kedjan från forskning till återförsäljning.

I oktober presenterade genomförandeorganet sina ämnen för finansiering genom offentlig–privata partnerskap vid en informationsdag om offentlig–privata partnerskap som anordnades av generaldirektoratet för forskning.

I december anordnade genomförandeorganet en stor informationsdag i Bryssel med mer än 550 deltagare för att presentera ansökningsomgången 2015 för Horisont 2020 Energieffektivitet.

Genomförandeorganets personal deltog även i möten mellan Europeiska kommissionen och näringslivsrepresentanter om de framtida prioriteringarna för avtalen om offentlig–privata partnerskap om energieffektiva byggnader och Spire.

Genomförandeorganet bidrar till de gemensamma särskilda målen för GD Forskning och innovation och GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag: ”att skapa en ekonomi och ett samhälle som är resurseffektiva – och vattensnåla – samt klimattåliga, ett skydd och en hållbar förvaltning av naturresurser och ekosystem samt en hållbar tillgång på och användning av råvaror för att tillgodose behoven hos en växande global befolkning inom de hållbara begränsningarna för jordens naturresurser och ekosystem” i Samhällsutmaning 5 ”Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror”.

Nyckelaktiviteter

Under 2014 ansvarade genomförandeorganet för att genomföra ansökningsomgångarna för Horisont 2020 inom samhällsutmaning 5, utom de ansökningsomgångar som har stor politisk betydelse eller genomförs av andra organ.

Genomförandeorganet förvaltade och deltog i flera ansökningsomgångar, till exempel energieffektivitet, motståndskraft vid katastrofer och blå tillväxt.

I november anordnade genomförandeorganet en informationsdag om ansökningsomgången 2015 för Horisont 2020 Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror. Syftet med evenemanget var att presentera 2015 års ansökningsomgångar för potentiella sökande och ge vägledning om utarbetande och inlämning av förslag.

Genomförandeorganet förvaltar programmet för miljö och klimatpolitik (Life) som ger stöd till uppfyllandet av särskilda mål för miljöpolitik och klimatåtgärder på EU-nivå och internationell nivå.

Nyckelaktiviteter

Genomförandeorganet förvaltade följande ansökningsomgångar som GD Miljö och GD Klimatpolitik tagit initiativ till: ansökningsomgången för driftsbidrag till Life/icke-statliga organisationer med en budget på totalt 9 miljoner euro, för vilken genomförandeorganet tog emot 66 förslag.

Ansökningsomgången för kapacitetsbyggnadsprojekt är en öppen ansökningsomgång som avslutas i september 2015 och i vilken 15 medlemsstater får delta.

Genomförandeorganet utvärderade mer än 250 förslag inom olika delar, såsom klimatåtgärder (190 ansökningar) och driftsbidrag till icke-statliga organisationer (66 förslag).

Genomförandeorganet deltog aktivt i informationsdagen om Life för nationella kontaktpunkter och anordnade två informationsdagar om driftsbidrag till icke-statliga organisationer.

Genomförandeorganet genomförde delar av Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) som syftar till att främja fiske och vattenbruk som är konkurrenskraftiga, miljömässigt hållbara, ekonomiskt livskraftiga och socialt ansvarstagande och främja utvecklingen och genomförandet av EU:s integrerade havspolitik.

Nyckelaktiviteter

Genomförandet av delar av Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) delegerades till genomförandeorganet i oktober 2014. GD Havsfrågor och fiske beslutade att delegera 19 EHFF-åtgärder.

Den första EHFF-åtgärden överfördes i praktiken till genomförandeorganet i december. I samarbete med GD Havsfrågor och fiske förberedde genomförandeorganet utvärderingen av fyra anbudsinfordringar och en uppmaning att lämna projektförslag.

Intelligent energi Europa (IEE)

Nyckelaktiviteter

Programmet Intelligent energi – Europa (IEE) stöder Europeiska unionens energipolitik och dess ambitiösa ”20-20-20-åtagande”, dvs. att senast 2020 minska utsläppen av växthusgaser med 20 %, öka andelen förnybar energi i energiförbrukningen till 20 % och minska energikonsumtionen med 20 %.

Den IEE-budget som genomförs av genomförandeorganet utnyttjades 2014 fullt ut (67 miljoner euro). Dessutom tog det i genomsnitt kortare tid att utvärdera IEE-projektrapporter och betala mottagarna än vad som krävs enligt kontrakten.

Programmet Intelligent energi – Europa har medfört konkreta fördelar för EU:s energipolitik. Analysen av IEE-programmets effekt visade att IEE-projekten sedan 2007 har nått mer än 40 miljoner människor runtom i EU genom medierna, levererat förnybar energi till motsvararande mer än 7 miljoner invånares årliga elförbrukning, sparat primärenergi motsvarande mer än 2 miljoner hushålls årliga energiförbrukning och förväntades leda till investeringar på mer än 3 miljarder euro i hållbar energi.

Genomförandeorganet informerade om programmens resultat vid olika evenemang. Till exempel anordnade genomförandeorganet i juni 2014 i samarbete med GD Energi ännu en gång europeiska kampanjveckan för hållbar energi (Sustainable Energy Campaign week, EUSEW), som är EU:s främsta evenemang för de offentliga myndigheter, energimyndigheter, privata företag, icke-statliga organisationer och branschorganisationer som deltar i arbetet med att uppfylla EU:s energi- och klimatmål. Under veckan genomfördes en prisceremoni, en politisk konferens på hög nivå och 600 evenemang med cirka 1 00  000 deltagare i hela EU och i många länder över hela världen.

Flera evenemang anordnades inom ramen för initiativet ManagEnergy ägde rum, särskilt i samband med Open Days. Dessutom deltog genomförandeorganets personal i över 100 projektsammanträden.

Miljöinnovation

Nyckelaktiviteter

Ett av de viktigaste målen för programmet för entreprenörskap och innovation (EIP) är att stödja miljöinnovation. Miljöinnovationsprojekt fokuserar på renare produktion, miljövård och nya produkter och tjänster så att hållbar utveckling ska kunna bli en affärsrealitet.

Under 2014 koncentrerades arbetet på följande:

Slutförande av ansökningsomgången för miljöinnovation 2013 som resulterade i 461 inlämnade förslag. Efter utvärderingen valdes 59 förslag ut för finansiering. På grundval av den tillgängliga budgeten undertecknades 42 bidragsöverenskommelser.

Kommunikationen med ansvariga generaldirektorat och andra berörda parter pågick under hela året. Dessutom ägde några möten rum där genomförandeorganet aktivt deltog i presentationen av programmets resultat. Ett finansiellt möte anordnades i Förenade kungariket med miljöinnovationspartner och de nationella kontaktpunkterna, Ficob- och Ecoprofabrics-projekten presenterades under Gröna veckan och ”miljöinnovation med EU-medel” presenterades i Spanien.

Projekt som medfinansieras av genomförandeorganet vann internationellt erkännande och utmärkelser. Samordnaren av Phobior-projektet vann Energy Globe Award, Lasermark- och Ecobionet-projekten valdes till bästa europeiska miljöprojekt 2013 i regionen Valencia och Genius-projektets samordnare (”SME directa plus”) togs med bland de tio italienska små och medelstora företag som är bäst på ren teknik (”Italy Cleantech 10”).

Sammantaget pågår arvet från miljöinnovation inom CIP fortfarande för fullt med stor framgång. Projekt från 2013 års ansökningsomgång har upphandlats och de flesta av dem har startats. Utvärdering av pågående projekt har utförts enligt målen och vid 2014 års utgång hade 100 % av budgeten utnyttjats.


(1)  Alla budgetposter ingår i beloppen.

(2)  Idem.

Källa: Bilagan har tillhandahållits av genomförandeorganet.


GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

11.

Genomförandeorganet ser över alla åtaganden i slutet av varje år. 2014 var speciellt eftersom det var första året för genomförandeorganets nya mandat. Under detta övergångsår skedde många förändringar. Bland annat infördes en ny operativ struktur, många organisatoriska förändringar och nya program och antalet anställda ökade markant. Ett flertal nya uppgifter delegerades till genomförandeorganet och denna ökning återspeglades också i budgeten. En del av dessa budgetanslag förföll eftersom de utestående betalningarna var mindre än beräknat.

För att åtgärda denna situation håller vi på att införa en noggrannare planering och övervakning av budgeten.


Top