Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015IR4871

    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Långtidsarbetslösas återinträde på arbetsmarknaden

    EUT C 120, 5.4.2016, p. 27–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.4.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 120/27


    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Långtidsarbetslösas återinträde på arbetsmarknaden

    (2016/C 120/07)

    Föredragande:

    Enrico ROSSI (IT–PSE), regionpresident i Toscana

    Referensdokument:

    Förslag till rådets rekommendation om långtidsarbetslösas återinträde på arbetsmarknaden

    COM(2015) 462

    I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Ändringsrekommendation 1

    Förslag till rekommendation

    Skäl 4

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    De som löper störst risk att drabbas av långtidsarbetslöshet är personer med låg utbildning eller otillräckliga kvalifikationer, tredjelandsmedborgare, personer med funktionsnedsättning och mindre gynnade minoriteter såsom romer. Tidigare sysslor har också stor betydelse, eftersom de sektoriella och cykliska aspekterna är viktiga i vissa länder för att förklara den ihållande långtidsarbetslösheten.

    De som löper störst risk att drabbas av långtidsarbetslöshet är personer med låg utbildning eller otillräckliga kvalifikationer, kvinnor (särskilt lågutbildade kvinnor) och ensamstående föräldrar, människor som närmar sig pensionsåldern, tredjelandsmedborgare, personer med funktionsnedsättning och kroniskt sjuka samt mindre gynnade minoriteter såsom romer. Långtidsarbetslösheten hos unga är dessutom särskilt allvarlig på grund av de därmed sammanhängande riskerna för social marginalisering, avhopp från skolan och den förlust av produktionskapacitet som samhället drabbas av som en följd av att de inte deltar på arbetsmarknaden. Tidigare sysslor har också stor betydelse, eftersom de sektoriella , territoriella och cykliska aspekterna är viktiga i vissa länder för att förklara den ihållande långtidsarbetslösheten.

    Ändringsrekommendation 2

    Förslag till rekommendation

    Skäl 7

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Investeringarna i humankapital bör förbättras och effektiviseras i syfte att förse fler människor med tillfredsställande och relevant kompetens, åtgärda kompetensbrister, lägga grunden för en smidig övergång från utbildning till arbete och främja fortsatt anställbarhet. Om man förbättrar utbildningssystemens kvalitet och relevans, kommer det att förhindra att fler blir arbetslösa. Därför måste utbildningssystemen moderniseras i enlighet med den europeiska planeringsterminen, den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020) (15), rekommendationen från Europaparlamentet och rådet om nyckelkompetenser för livslångt lärande (16) och kommissionens rekommendation om aktiv inkludering av människor som är utestängda från arbetsmarknaden (17).

    Investeringarna i humankapital bör förbättras och effektiviseras i syfte att förse fler människor med tillfredsställande och relevant kompetens, åtgärda kompetensbrister, lägga grunden för en smidig övergång från utbildning till arbete och främja fortsatt anställbarhet. Om man förbättrar utbildningssystemens , och även arbetsförmedlingarnas, kvalitet och relevans, kommer det att förhindra att fler blir arbetslösa. På samma sätt kommer det mål om att minska antalet elever som lämnar skolan i förtid som fastställs i Europa 2020-strategin att bidra till att minska långtidsarbetslösheten, eftersom en grundläggande orsak till denna är avhopp från skolan. Därför måste utbildningssystemen moderniseras i enlighet med den europeiska planeringsterminen, den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020) (15) , rekommendationen från Europaparlamentet och rådet om nyckelkompetenser för livslångt lärande (16) och kommissionens rekommendation om aktiv inkludering av människor som är utestängda från arbetsmarknaden (17).

    Ändringsrekommendation 3

    Förslag till rekommendation

    Skäl 8

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I syfte att utforma en samordnad sysselsättningsstrategi, krävs det i riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik (18) att långtidsarbetslösheten och den strukturella arbetslösheten minskas avsevärt med hjälp av övergripande och sinsemellan kompletterande strategier, som innefattar individanpassat aktivt stöd för återgång till arbetsmarknaden.

    I syfte att utforma en samordnad sysselsättningsstrategi, krävs det i riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik (18) att långtidsarbetslösheten och den strukturella arbetslösheten minskas avsevärt med hjälp av övergripande och sinsemellan kompletterande strategier, som innefattar individanpassat aktivt och inkluderande stöd för återgång till arbetsmarknaden.

    Motivering

    Det anses nödvändigt att främja social inkludering.

    Ändringsrekommendation 4

    Förslag till rekommendation

    Skäl 9

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I riktlinjerna uppmanas medlemsstaterna att främja anställbarheten genom investeringar i humankapital och lämpliga utbildningssystem, som är så effektiva och ändamålsenliga att de höjer kompetensnivån hos arbetskraften. I riktlinjerna uppmanas också medlemsstaterna att särskilt främja system för lärande på arbetsplatsen, exempelvis varvad utbildning och förbättrad yrkesutbildning. I riktlinjerna uppmanas medlemsstaterna mer allmänt att beakta principerna om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden (flexicurity) och stärka aktiva arbetsmarknadsåtgärder genom att förbättra deras ändamålsenlighet, inriktning, räckvidd, täckning och samverkan genom tillhandahållandet av inkomststöd och sociala tjänster.

    I riktlinjerna uppmanas medlemsstaterna att främja anställbarheten genom investeringar i humankapital och lämpliga utbildningssystem, som är så effektiva och ändamålsenliga att de höjer kompetensnivån hos arbetskraften. I riktlinjerna uppmanas också medlemsstaterna att särskilt främja system för lärande på arbetsplatsen, exempelvis varvad utbildning och förbättrad yrkesutbildning. I riktlinjerna uppmanas medlemsstaterna mer allmänt att beakta principerna om flexibilitet och trygghet och inkluderande på arbetsmarknaden (flexicurity) och stärka aktiva arbetsmarknadsåtgärder genom att förbättra deras ändamålsenlighet, inriktning, räckvidd, täckning och samverkan genom tillhandahållandet av inkomststöd och sociala tjänster.

    Ändringsrekommendation 5

    Förslag till rekommendation

    Skäl 10

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    De åtgärder som föreslås i denna rekommendation bör vara fullt förenliga med de landsspecifika rekommendationer som utfärdats inom ramen för den europeiska planeringsterminen och genomförandet av dem bör ske i fullständig överensstämmelse med bestämmelserna i stabilitets- och tillväxtpakten.

    De åtgärder som föreslås i denna rekommendation bör vara fullt förenliga med de landsspecifika rekommendationer som utfärdats inom ramen för den europeiska planeringsterminen och genomförandet av dem bör ske i fullständig överensstämmelse med bestämmelserna i stabilitets- och tillväxtpakten. I syfte att inom ramen för stabilitets- och tillväxtpakten förebygga att obalanser i de enskilda länderna blir ohanterliga samt för att uppnå en effektiv stabilisering av euroområdet, skulle man kunna fastställa exceptionella, samordnade och tidsbegränsade åtgärder för att stödja de länder vars arbetsförmedlingar har svårast att nå upp till den standard som föreslagits som bästa praxis så att de kan göra de ändringar som krävs.

    Motivering

    Mot bakgrund av skillnaderna i arbetsförmedlingstjänsterna mellan de olika medlemsstaterna bör man ingripa för att höja standarden i alla länder. Därför bör rekommendationen att anpassa dessa strukturer åtföljas av att man fastställer nödvändiga understödjande mekanismer eftersom arbetsförmedlingarna i allmänhet är svagare i de länder där långtidsarbetslösheten är som högst.

    Ändringsrekommendation 6

    Förslag till rekommendation

    Skäl 15

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Större insatser bör göras för dem som drabbas hårdast av långtidsarbetslösheten för att de ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Detta bör ske tillsammans med en ökad registrering hos arbetsförmedlingarna och andra behöriga kontor för att stödåtgärdernas bristande täckning ska kunna åtgärdas.

    Större insatser bör göras för dem som drabbas hårdast av långtidsarbetslösheten för att de ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Detta bör ske tillsammans med en ökad registrering hos arbetsförmedlingarna och andra behöriga kontor för att stödåtgärdernas bristande täckning ska kunna åtgärdas. För att kunna uppmuntra så många arbetslösa som möjligt att registrera sig hos arbetsförmedlingen behövs det en särskild kommunikations- och rådgivningsstrategi som kan göras mer effektiv genom att man involverar organisationerna i det civila samhället. Registrering hos arbetsförmedlingen är dock inte tillräckligt om denna inte på ett effektivt sätt kan erbjuda en skräddarsydd väg till integration på arbetsmarknaden. De arbetslösa kommer inte heller att ha någon anledning att registrera sig om arbetsförmedlingen inte visar effektivitet. I detta sammanhang är det nödvändigt att göra arbetsförmedlingarna mer proaktiva gentemot företagen.

    Motivering

    Det behövs visserligen en särskild kommunikationsstrategi för att stimulera arbetslösa att registrera sig hos arbetsförmedlingen, men mycket beror på huruvida arbetsförmedlingen faktiskt har en förmåga att återinföra arbetstagarna på arbetsmarknaden. Ländernas verkliga förmåga att stärka de befintliga strukturerna är därför ett grundläggande villkor för att de arbetslösa ska vilja registrera sig.

    Ändringsrekommendation 7

    Förslag till rekommendation

    Skäl 17

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Med individanpassade strategier till stöd för långtidsarbetslösa undanröjs de hinder som leder till ihållande arbetslöshet samt uppdateras och kompletteras den inledande utvärderingen som gjordes vid registreringen. De kommer att visa vägen för de arbetssökande till stödtjänster, t.ex. skuldrådgivning, rehabilitering, socialt arbete, omsorg, integration av invandrare, boende och transport, som motverkar hindren för arbete och gör det möjligt för de arbetssökande att uppnå tydliga mål som leder till sysselsättning.

    Med individanpassade strategier till stöd för långtidsarbetslösa undanröjs de hinder som leder till ihållande arbetslöshet samt uppdateras och kompletteras den inledande utvärderingen som gjordes vid registreringen. De kommer att visa vägen för de arbetssökande till stödtjänster, t.ex. skuldrådgivning, rehabilitering, socialt arbete, omsorg, integration av invandrare, boende och transport, som motverkar hindren för arbete och gör det möjligt för de arbetssökande att uppnå tydliga mål som leder till sysselsättning. Man bör överväga möjligheten att föreskriva en skyldighet för långtidsarbetslösa som erhåller sociala förmåner att registrera sig hos arbetsförmedlingen.

    Ändringsrekommendation 8

    Förslag till rekommendation

    Skäl 20

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I denna rekommendation avses med ett avtal om återinträde på arbetsmarknaden ett skriftligt avtal mellan den arbetssökande och en enda kontaktpunkt, vars syfte är att underlätta övergången till arbete. För att återspegla de enskilda sökandes situation innefattar dessa avtal ett paket med detaljerade individanpassade åtgärder som finns att tillgå på nationell nivå (arbetsmarknad, utbildning, sociala tjänster) och stöder de arbetssökande och hjälper dem att övervinna just deras speciella hinder för sysselsättning. De fastställer mål, tidsplaner, ömsesidigt ansvar och översynsklausuler och anger både aktiva åtgärder för inkomststöd och tillgängliga sociala stödtjänster. Avtalen om återinträde på arbetsmarknaden visar att det finns ett tydligt samband mellan mottagandet av ersättning och deltagandet i aktiva arbetsmarknadsåtgärder och jobbsökaraktiviteter, helt i överenskommelse med nationell lagstiftning.

    I denna rekommendation avses med ett avtal om återinträde på arbetsmarknaden ett skriftligt avtal mellan den arbetssökande och en enda kontaktpunkt, vars syfte är att underlätta övergången till arbete. För att återspegla de enskilda sökandes situation innefattar dessa avtal ett paket med detaljerade individanpassade åtgärder som finns att tillgå på nationell nivå (arbetsmarknad, utbildning, sociala tjänster) och stöder de arbetssökande och hjälper dem att övervinna just deras speciella hinder för sysselsättning. De fastställer mål, tidsplaner, ömsesidigt ansvar och översynsklausuler och anger både aktiva åtgärder för inkomststöd och tillgängliga sociala stödtjänster. Avtalen om återinträde på arbetsmarknaden visar att det finns ett tydligt samband mellan mottagandet av ersättning och deltagandet i aktiva arbetsmarknadsåtgärder och jobbsökaraktiviteter, helt i överenskommelse med nationell lagstiftning och inriktade på en fungerande social inkludering .

    Ändringsrekommendation 9

    Förslag till rekommendation

    Första stycket

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Att stödja registreringen av arbetssökande och en större inriktning av integrationsåtgärderna mot arbetsmarknaden, genomföra en individuell utvärdering av registrerade långtidsarbetslösa och erbjuda långtidsarbetslösa ett särskilt avtal om återinträde på arbetsmarknaden senast efter 18 månaders arbetslöshet.

    Att stödja registreringen av arbetssökande och en större inriktning av integrationsåtgärderna mot arbetsmarknaden, genomföra en individuell utvärdering av registrerade långtidsarbetslösa och erbjuda långtidsarbetslösa ett särskilt avtal om återinträde på arbetsmarknaden senast efter 18 månaders arbetslöshet. För att bekämpa fattigdom och social utslagning bör man tillhandahålla subventionerade anställningar som insats för återintegrering på arbetsmarknaden. Om integreringen inte lyckas bör man tillhandahålla allmänt inkomststöd.

    Förstärkning av befintliga arbetsförmedlingar.

    Ändringsrekommendation 10

    Förslag till rekommendation

    Första stycket: lägg till en ny punkt efter första stycket

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Att inrätta arbetsförmedlingar som i fråga om resurser och personalens kvalifikationer kan uppfylla målen i rekommendationen. De standarder som dessa strukturer ska uppfylla skulle även kunna fastställas på grundval av det arbete som utförs av nätverket av offentliga arbetsförmedlingar. Man bör därför fastställa vilka resurser som krävs för att anpassa de befintliga strukturerna och ange hur dessa resurser ska tas fram och varifrån. Här hänvisas även till de befintliga möjligheterna till samfinansiering, såsom Eruf-förordningen (EU) nr 1301/2013 och ESF-förordningen (EU) nr 1304/2013, varvid man inte bör utesluta möjligheten att undersöka lösningar på EU-nivå genom att bevilja anslag från europeiska fonder uteslutande för detta ändamål, med tanke på att minskad långtidsarbetslöshet är ett viktigt strategiskt mål för unionen som helhet. Ekonomiskt stöd skulle också kunna kopplas till ytterligare organisatoriska reformer av systemet för arbetsförmedlingar i länder där kommissionen och rådet anser att det är nödvändigt, inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

    Motivering

    Mot bakgrund av skillnaderna i arbetsförmedlingstjänsterna mellan de olika medlemsstaterna bör man ingripa för att höja standarden i alla länder. Därför bör rekommendationen att anpassa dessa strukturer åtföljas av att man fastställer nödvändiga understödjande mekanismer eftersom arbetsförmedlingarna i allmänhet är svagare i de länder där långtidsarbetslösheten är som högst. Eruf- och ESF-förordningarna innehåller möjligheter till samfinansiering av investeringar i arbetsmarknads-institutioner och/eller för att modernisera dem.

    Ändringsrekommendation 11

    Förslag till rekommendation

    Tredje stycket

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Individanpassad utvärdering och strategi

    Arbetsförmedlingarna ska, tillsammans med de andra partnerna som stöder ett återinträde på arbetsmarknaden, erbjuda alla berörda individanpassad vägledning.

    Individanpassad utvärdering och strategi

    Arbetsförmedlingarna ska, tillsammans med de andra partnerna som stöder ett återinträde på arbetsmarknaden och genom att involvera privata arbetsförmedlingar och auktoriserade bemanningsföretag erbjuda alla berörda individanpassad vägledning.

    2.

    Det ska säkerställas att alla långtidsarbetslösa erbjuds en ingående individuell utvärdering och vägledning senast efter 18 månaders arbetslöshet. Utvärderingen ska omfatta anställbarhet, hinder för anställning och tidigare jobbsökarinsatser.

    2.

    Det ska säkerställas att alla långtidsarbetslösa erbjuds en ingående individuell utvärdering och vägledning senast efter 18 månaders arbetslöshet. Utvärderingen ska omfatta anställbarhet, hinder för anställning och tidigare jobbsökarinsatser.

    Motivering

    Privata arbetsförmedlingar och auktoriserade bemanningsföretag har också en roll att spela.

    Ändringsrekommendation 12

    Förslag till rekommendation

    Sjätte stycket

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Registrerade långtidsarbetslösa som inte omfattas av ungdomsgarantin ska erbjudas ett avtal om återinträde på arbetsmarknaden senast efter 18 månaders arbetslöshet . Detta ska omfatta minst ett individuellt erbjudande om tjänster som syftar till att hitta ett arbete samt en utsedd kontaktpunkt.

    Registrerade långtidsarbetslösa som inte omfattas av ungdomsgarantin ska erbjudas ett avtal om återinträde på arbetsmarknaden senast inom 18 månader efter det att de blivit arbetslösa . Detta ska omfatta minst ett individuellt erbjudande om tjänster som syftar till att hitta ett arbete samt en utsedd kontaktpunkt. Avtalet om återinträde på arbetsmarknaden måste bygga på ett proaktivt samarbete med den arbetslösa personen så att denna uppfattar sig som aktör och medansvarig.

    Motivering

    Det vore lämpligt att sätta in åtgärderna för arbetslösa redan före 12 månaders arbetslöshet (eftersom de därefter klassificeras som långtidsarbetslösa). Dessutom bör man eftersträva ett mer aktivt deltagande i fastställandet av deras profil och möjligheter, för att i högre grad kräva att de accepterar eventuella erbjudanden om utbildning eller arbete.

    Ändringsrekommendation 13

    Förslag till rekommendation

    Punkt 7

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Partnerskap ska upprättas mellan arbetsgivarna, arbetsmarknadens parter, arbetsförmedlingarna, de offentliga myndigheterna och socialtjänsten för att säkerställa att erbjudandena motsvarar företagens och arbetstagarnas egentliga behov.

    Partnerskap ska upprättas mellan arbetsmarknadens parter, arbetsförmedlingarna, de offentliga myndigheterna och socialtjänsten för att säkerställa att erbjudandena motsvarar företagens och arbetstagarnas egentliga behov.

    Ändringsrekommendation 14

    Förslag till rekommendation

    Punkt 8

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Tjänster för arbetsgivarna ska utvecklas, t.ex. sovring av lediga platser, platsförmedling, mentorskap och utbildning på arbetsplatsen samt stöd efter platsförmedling, för att underlätta för långtidsarbetslösa att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

    Tjänster för arbetsgivarna ska utvecklas, t.ex. sovring av lediga platser, platsförmedling, mentorskap och utbildning på arbetsplatsen samt stöd efter platsförmedling, för att underlätta för långtidsarbetslösa att komma tillbaka till arbetsmarknaden , vid behov med användning av befintliga aktiva arbetsmarknadsåtgärder för denna målgrupp .

    Motivering

    Framhålla vikten av aktiva arbetsmarknadsåtgärder.

    Ändringsrekommendation 15

    Förslag till rekommendation

    Punkt 9 – Lägg till en ny punkt

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Man bör stärka en integrerad användning av strukturfonderna, t.ex. genom att koppla utbildningsåtgärder som finansieras av ESF till åtgärder för att stödja tillväxt och innovation som finansieras genom andra strukturfonder, framför allt incitament för företag som anställer långtidsarbetslösa. ESF-medel skulle kunna användas till utbildning av långtidsarbetslösa. Medlemsstaterna och regionerna uppmanas att undersöka huruvida det är möjligt att understödja myndigheter som främjar projekt för funktionell integration mellan strukturfonderna, i förekommande fall även genom medlen i resultatreserven.

    Motivering

    Eftersom integrering av långtidsarbetslösa är svårare i sig bör man använda strukturfonderna på bästa möjliga sätt i syfte för att stödja efterfrågan genom att premiera företag som är beredda att anställa långtidsarbetslösa, vars utbildning skulle kunna stödjas med hjälp av resurser från ESF.

    Ändringsrekommendation 16

    Förslag till rekommendation

    Punkt 10 – Lägg till en ny punkt efter ”HÄRIGENOM REKOMMENDERAS KOMMISSIONEN FÖLJANDE”:

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Utarbeta en förhandsanalys av de aktiva arbetsmarknadsåtgärder som specifikt riktas till långtidsarbetslösa i syfte att föreslå att det införs särskilda åtgärder i medlemsstaterna. I övrigt förstärka analysen av aktiva politiska åtgärder i kombination med allmännyttigt arbete och inkomststöd, för att knyta arbetskarriären till förvärv av kompetenser som är gångbara på arbetsmarknaden. Aktiva politiska åtgärder som är kopplade till allmännyttigt arbete bör handhas av offentliga arbetsförmedlingar.

    Motivering

    Rekommendera en förhandsanalys av aktiva arbetsmarknadsåtgärder. Förstärka aktiva politiska åtgärder, både för anknytningen till inträdesavtalet och för eventuellt allmännyttigt arbete för att förvärva yrkeskompetenser som är gångbara på arbetsmarknaden när det allmännyttiga arbetet upphör.

    Ändringsrekommendation 17

    Förslag till rekommendation

    Punkt 10 – Lägg till en ny punkt efter ”HÄRIGENOM REKOMMENDERAS KOMMISSIONEN FÖLJANDE”:

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Utarbeta rekommendationer, på grundval av förslag från Europeiska nätverket för offentliga arbetsförmedlingar (inrättat genom Europaparlamentets och rådets beslut 573/2014/EU av den 15 maj 2014), beträffande de kvalitativa och kvantitativa standarder som arbetsförmedlingarna i varje land bör uppnå och även anslå medel från EU-fonder för att förstärka arbetsförmedlingarna.

    Motivering

    Medlemsstaterna bör utforma sina arbetsförmedlingar för att bekämpa den strukturella arbetslösheten genom bästa möjliga användning av medel från Europeiska socialfonden. Ytterligare cyklisk arbetslöshet skulle kunna angripas med gemensamma resurser som alla länder kan dra nytta av, oavsett deras nivå av strukturell arbetslöshet. Detta skulle möjliggöra en stabilisering av cykeln som skulle gynna alla länder på medellång till lång sikt.

    Ändringsrekommendation 18

    Förslag till rekommendation

    Punkt 10 – Lägg till en ny punkt efter ”HÄRIGENOM REKOMMENDERAS KOMMISSIONEN FÖLJANDE”:

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Skilja på strukturell arbetslöshet (som varje land bör bekämpa med egna resurser eller resurser inom ramen för ESF:s tematiska mål om förstärkning av den administrativa kapaciteten) och arbetslöshet som är följden av mer intensiva och långvariga perioder av lågkonjunktur, som leder till betydande ökningar av arbetslösheten och utsätter arbetsförmedlingarna för ytterligare påfrestningar.

    Uppmana medlemsstaterna att på grundval av fördefinierade normer beräkna behovet av tillfällig förstärkning av befintliga strukturer för att hantera konjunkturchocker.

    Överväga möjligheten att täcka ytterligare kostnader genom en särskild EU-fond, som eventuellt upprättas i samband med halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen. De identifierade lösningarna bör genomföras under förutsättning att man antar och genomför reformer för att effektivisera offentliga och privata arbetsförmedlingar i medlemsstaterna, i de fall och med det syfte som fastställs i de landsspecifika rekommendationerna inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

    Ändringsrekommendation 19

    Förslag till rekommendation

    Punkt 10 – Lägg till en ny punkt efter ”HÄRIGENOM REKOMMENDERAS KOMMISSIONEN FÖLJANDE”:

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Stimulera integrering mellan stödåtgärder inriktade på långtidsarbetslöshet och mer övergripande stödåtgärder för fattigdomsbekämpning så att de arbetslösa – om målet för återintegrering på arbetsmarknaden inte uppnås och om arbetslöshetsunderstödet minskas – ändå får en minimiinkomst (naturligtvis endast om de uppfyller villkoren för att betraktas som fattiga). I gengäld ska de arbetslösa acceptera att utföra tidsbegränsat beredskapsarbete som är kopplat till utbildning, med målet att återintegrera dem på arbetsmarknaden och säkerställa social inkludering för dem.

    Motivering

    Om långtidsarbetslösa inte återvänder till arbetsmarknaden bör man finna lämpliga lösningar för att undvika att de marginaliseras eller drabbas av fattigdom när arbetslöshetsunderstödet upphör, vilket medför en kostnad för samhället och en risk för den sociala sammanhållningen.

    Ändringsrekommendation 20

    Förslag till rekommendation

    Punkt 15

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Utvärdera de insatser som vidtagits till följd av denna rekommendation, i samarbete med medlemsstaterna och efter det att de berörda parterna rådfrågats, och rapportera resultatet och lärdomarna till rådet senast den … [3 år efter antagandet av rekommendationen].

    Utvärdera de insatser som vidtagits till följd av denna rekommendation, i samarbete med medlemsstaterna och efter det att de berörda parterna rådfrågats, i synnerhet för att

    stödja medlemsstaterna i deras strävan att modernisera sina sociala trygghetssystem, i syfte att fastställa ett europeiskt långtidsarbetslöshetsförsäkringssystem, grundat på gemensamma ekonomiska och finansiella indikatorer,

    i samband med översynen av den fleråriga budgetramen 2014–2020 bör man dessutom utvärdera de prioriteringar som EU:s resurser ska användas för, dels för att möjliggöra fortsatta insatser inom ramen för ungdomsgarantin, dels för att ingripa mer effektivt för att bekämpa långtidsarbetslösheten med extraordinära initiativ. till exempel genom att inrätta en ad hoc-fond (en garantifond för vuxna enligt modellen Ungdomsgarantin)

    och rapportera resultatet och lärdomarna till rådet senast den … [3 år efter antagandet av rekommendationen].

    Motivering

    Långtidsarbetslösheten är endast en del av det större fattigdomsproblemet, och medför särskilt allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser. Det är därför nödvändigt att de åtgärder som förespråkas i denna rekommendation också har täckning i fråga om stöd till fattigdomsbekämpning. Man måste därför uppmana alla länder som ännu inte har infört ett sådant stöd att göra det.

    II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Inledande kommentarer

    1.

    Det är visserligen nödvändigt att förslaget till rekommendation respekterar subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna, men det är välkommet att texten behandlar frågan om långtidsarbetslöshet på grund av dess ekonomiska och sociala verkningar. Detta är, enligt de fem ordförandenas rapport (”Färdigställandet av EU:s ekonomiska och monetära union”) ”en av de allvarligaste orsakerna till ojämlikhet och socialt utanförskap. […] Därför är det ytterst viktigt med effektiva arbetsmarknader som främjar hög sysselsättning och som också kan absorbera chocker utan att skapa alltför hög arbetslöshet […]”.

    2.

    Vi noterar betydelsen av att förslaget betonar återintegrationen av de arbetslösa på arbetsmarknaden genom att ge arbetsförmedlingarna uppgiften att ta ansvar för den arbetslöse och involvera alla företagsaktörer och sociala aktörer och den offentliga sektorn för att främja dennes integration.

    3.

    Vi betonar den vikt som läggs vid instrument för styrning av systemet och ser det som en del av strategin med en enda kontaktpunkt.

    4.

    ReK framhåller att det är viktigt att ta itu med långtidsarbetslösheten för att säkerställa välfungerande lokala ekonomier. Vi betonar att långtidsarbetslösheten inte är hållbar och påminner om vikten av att förutse vilka färdigheter som efterfrågas och att matcha dem med behoven på arbetsmarknaden. I områden med betydande kompetensglapp eller brister måste utbildningsprogrammen för att utveckla nödvändiga färdigheter förstärkas. Särskild tonvikt bör läggas vid arbetslösa invandrares och asylsökandes språkkunskaper.

    5.

    Vi konstaterar att förslaget även har stor betydelse för kampen mot fattigdom, som fortfarande är ett av de svåraste Europa 2020-målen att uppnå på grund av följderna av den ekonomiska krisen.

    Allmänna kommentarer

    Detta oaktat noterar vi emellertid att förslaget tycks bortse från vissa faktorer, särskilt följande:

    6.

    Vi framhåller behovet av att stärka de offentliga arbetsförmedlingarna och att göra dem mer effektiva och ändamålsenliga. Rekommendationen innehåller enbart förslag till en större samordning av stödåtgärderna, som alltjämt är de enskilda ländernas ansvar, och tar inte tillräckligt fasta på den varierande graden av problemets omfattning och de strukturer som inrättats för att åtgärda det, vilket har kunnat konstateras i samband med genomförandet av ungdomsgarantin. I många länder krävs det därför en betydande förstärkning av arbetsförmedlingarna. Ett exempel på denna variation är att förhållandet mellan antalet arbetsförmedlingar och antalet yrkesaktiva personer är 1 på 400 i Tyskland, 1 på 600 i Frankrike och 1 på 3 000 i Italien.

    7.

    Vi rekommenderar därför att man ska arbeta närmare tillsammans med privata arbetsförmedlingar och göra bemanningsföretag delaktiga i fall där de offentliga arbetsförmedlingarna inte i tillräcklig utsträckning kan ge råd till och hjälpa de långtidsarbetslösa.

    8.

    Kommittén efterlyser ett närmare samarbete mellan medlemsstaterna och regionerna för att minska arbetslösheten i EU på ett så effektivt sätt som möjligt genom att ge program av denna typ mer utrymme i medierna. Man skulle exempelvis kunna främja Euresnätverket via en reklamkampanj i tv, på internet eller i andra massmedier, i syfte att arbetssökande som söker arbete i utlandet ska få tillgång till aktuell information om sysselsättningsmöjligheterna. Vi rekommenderar att man inleder ett internationellt samarbete om arbetsförmedling och andra sociala tjänster för att säkra ett effektivare och snabbare utbyte av information och data.

    9.

    Vi betonar behovet av att identifiera de resurser som krävs för att anpassa sig till bästa praxis. Detta kan göras genom att utnyttja resultaten av arbetet i Europeiska nätverket för offentliga arbetsförmedlingar (beslut 573/2014/EU), uppskatta de ekonomiska resurser som krävs för att leda alla länder mot de fastställda standarderna och föreslå sätt att stödja de ansträngningar som varje land måste göra för att åtgärda bristerna.

    10.

    Vi hänvisar till att man bör skilja mellan arbetslöshetens strukturella aspekt och dess dynamiska aspekt, som beror på konjunkturutvecklingen i det enskilda fallet. Arbetsförmedlingarna (som utformats för att ta itu med den första aspekten) bör ges möjlighet att snabbt anpassa sig till ytterligare behov som uppstår till följd av särskilt negativa konjunkturcykler. Medlemsstaterna bör stå för kostnaderna för att anpassa befintliga strukturer till dessa krav, bland annat genom stöd från Eruf och ESF (tematiskt mål: ”Förstärkning av den administrativa kapaciteten”). Åtgärdernas effekter kan utvärderas och eventuella nödvändiga anpassningar av EU-föreskrifterna kan undersökas inom ramen för halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen.

    11.

    Det är oerhört viktigt att investera i det mänskliga kapitalet, men eftersom detta är en långsiktig investering tenderar företagen att prioritera unga och nyutexaminerade personer, vilket får till följd att den äldre och medelålders arbetskraften missgynnas. För att bekämpa arbetslösheten krävs det olika typer av incitament som uppmuntrar äldre och medelålders arbetslösa att omskola sig, och som bidrar till att både den privata och den offentliga sektorn blir motiverade att anställa dessa personer. För att förebygga långtidsarbetslöshet är det lika viktigt att främja livslångt lärande, som syftar till att höja kvalifikationerna hos den befintliga arbetskraften och hos outbildade arbetstagare.

    12.

    Vi betonar att en sådan modernisering av arbetsförmedlingarna kan bidra till att hantera långtidsarbetslöshet, men också korttidsarbetslöshet och ungdomsarbetslöshet.

    13.

    Kommittén påpekar att den föreslagna moderniseringen av arbetsförmedlingstjänster är en lång och besvärlig process, särskilt i de medlemsstater där det nuvarande systemet är stelt och byråkratiskt. Ett väl fungerande system med individuella kontaktpunkter beror i hög grad på de berörda institutionernas flexibilitet och ett lämpligt och snabbt informationsflöde. Kontaktpunkterna skulle även kunna erbjuda individanpassade tjänster, men man måste ha klart för sig att denna uppgift kan utgöra en betydande administrativ börda beroende på antalet arbetssökande. I vilket fall som helst bör kontaktpunkterna ha en tillräckligt kvalificerad och stor personalstyrka, som inte bara är i stånd till att vidarebefordra befintliga erbjudanden, utan som även kan bedöma de arbetssökandes personlighet och grundläggande kvalifikationer. Vi uppmanar därför medlemsstaterna att ta hänsyn till dessa faktorer vid införandet av sådana mekanismer.

    14.

    Vi betonar behovet av åtgärder som lägger större vikt på efterfrågan, eftersom det är svårt för en arbetslös – även med ett individanpassat utbildningsprojekt – att på nytt hitta arbete när efterfrågan på arbetskraft stagnerar. Vi välkomnar i detta hänseende att rekommendationen uppmanar till att stärka förbindelserna med arbetsgivarna, men anser att det för att stärka efterfrågan på arbetskraft vore meningsfullt att satsa mer på integrationen mellan de olika strukturfonderna. Eruf och EJFLU, som riktar sig till företag som kan föreslå innovativa projekt för att öka systemets konkurrenskraft, ger ofta möjlighet att rekrytera lämpligt utbildad personal. I dessa fall skulle en sammankoppling med de utbildningsaktiviteter som finansieras genom ESF kunna främja återintegrationen av arbetslösa. Medlemsstaterna bör uppmuntra en integrerad användning av fonderna bland annat genom förenklingar för små och medelstora företag och utnyttjande av ”resultatreserven”.

    15.

    Vi noterar att långtidsarbetslösa, om återintegrationen misslyckas och arbetslöshetsersättningen upphör, riskerar att marginaliseras, och att det därför är viktigt att varje land inför åtgärder för att bekämpa fattigdom i enlighet med de riktlinjer som kommissionen redan har fastställt i ”Kommissionens rekommendation av den 3 oktober 2008 om aktiv inkludering av människor som är utestängda från arbetsmarknaden (2008/867/EG)”, som återges i kommissionens meddelande ”Sociala investeringar till stöd för tillväxt och sammanhållning” (COM(2013) 83 final). ReK hoppas att medlemsstaterna faktiskt genomför kommissionens rekommendationer.

    16.

    Vi noterar dessutom att eventuell tillgång till stödåtgärder mot fattigdom måste göras beroende av att den arbetslöse, under en begränsad tid och inom ramen för en utbildningsplan som syftar till återinträde på arbetsmarknaden, accepterar beredskapsarbete.

    17.

    Utbildningskurser som syftar till återinträde på arbetsmarknaden bör anordnas i nära samarbete med de berörda institutionerna för att säkra att medlemsstaterna uppnår bästa möjliga resultat på alla nivåer, samt för att minska yrkesmässig och social isolering och fattigdom. Vi vill rikta uppmärksamhet mot det faktum att sådana åtgärder har positiva effekter, eftersom de inspirerar EU-medborgare som gett sig av för att arbeta i en annan medlemsstat av ekonomiska skäl eller för att säkra sitt uppehälle att återvända till sitt ursprungsland. Den ekonomiska migrationen borde minska då möjligheterna att få arbete och kunna försörja sig på den lokala arbetsmarknaden ökar.

    18.

    Vi betonar den nyckelroll som de regionala och lokala myndigheterna har, eftersom de är de naturliga huvudaktörerna i denna satsning på att förbättra arbetsförmedlingstjänsterna och de också i många medlemsstater har ansvar för planeringen och användningen av strukturfonderna. De lokala och regionala myndigheterna kan dessutom spela en viktig roll i samband med anordnande och genomförande av yrkes- och vuxenutbildning, eftersom det saknas utbildningscentrum för vuxna i många regioner, särskilt på mindre orter. De lokala och regionala myndigheternas roll är särskilt viktig, eftersom de har kunskap om den lokala arbetsmarknaden och kontakter med lokala företag som kan bidra till den praktiska yrkesutbildningen. Vidare måste människor som vill delta i vuxen- eller yrkesutbildning räkna med resorna fram och tillbaka till utbildningscentrumet i flera månader. Detta medför extra kostnader, som är betungande för arbetssökande som endast erhåller en låg arbetslöshetsersättning eller till och med ingen alls.

    19.

    Europeiska regionkommittén begär därför att kommissionens förslag till rekommendation tar större hänsyn till problemets regionala dimension, och uppmanar rådet att överväga den viktiga roll som de regionala och lokala myndigheterna kan spela för att förbättra arbetsförmedlingarnas effektivitet.

    Bryssel den 10 februari 2016.

    Markku MARKKULA

    Europeiska regionkommitténs ordförande


    (15)  Rådets slutsatser av den 12 maj 2009 om en strategisk ram för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020).

    (16)  Europaparlamentets och rådets rekommendation av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för livslångt lärande.

    (17)  C(2008) 5737.

    (15)  Rådets slutsatser av den 12 maj 2009 om en strategisk ram för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020).

    (16)  Europaparlamentets och rådets rekommendation av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för livslångt lärande.

    (17)  C(2008) 5737.

    (18)  COM(2015) 098 final.

    (18)  COM(2015) 98 final.


    Top