Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IP0293

    Europaparlamentets resolution av den 2 juli 2013 om förslaget till rådets förordning om stadga för europeiska stiftelser (FE) (COM(2012)0035 – 2012/0022(APP))

    EUT C 75, 26.2.2016, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.2.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 75/11


    P7_TA(2013)0293

    Stadga för europeiska stiftelser

    Europaparlamentets resolution av den 2 juli 2013 om förslaget till rådets förordning om stadga för europeiska stiftelser (FE) (COM(2012)0035 – 2012/0022(APP))

    (2016/C 075/03)

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av förslaget till rådets förordning (COM(2012)0035),

    med beaktande av kommissionens konsekvensbedömning, som bifogats förslaget till rådets förordning om stadga för europeiska stiftelser,

    med beaktande av sin förklaring av den 10 mars 2011 om inrättandet av europeiska stadgar för ömsesidiga bolag, föreningar och stiftelser (1),

    med beaktande av den genomförbarhetsstudie från 2008 som gjordes av Max Planck-institutet för utländsk och internationell privaträtt och Heidelbergs universitet, om införandet av en stadga för europeiska stiftelser,

    med beaktande av domstolens dom i mål C-386/04, Centro di Musicologia Walter Stauffer mot Finanzamt München für Körperschaften (2), mål C-318/07, Hein Persche mot Finanzamt Lüdenscheid (3), och mål C-25/10, Missionswerk Werner Heukelbach eV mot Belgiska staten (4),

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/38/EG av den 29 april 2004 om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier (europeiskt medborgarskap) (5),

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 18 september 2012 (6),

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande av den 29 november 2012 (7),

    med beaktande av artikel 81.3 i arbetsordningen,

    med beaktande av interimsbetänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandet från utskottet för kultur och utbildning (A7-0223/2013), och av följande skäl:

    A.

    Det finns över 110 000 allmännyttiga stiftelser i unionen. De sammanlagda tillgångarna för dessa stiftelser beräknas uppgå till ungefär 350 miljarder euro och de totala utgifterna till ungefär 83 miljarder euro. Stiftelserna sysselsätter mellan 750 000 och 1 000 000 europeiska arbetstagare.

    B.

    En del av de personer som verkar och arbetar inom dessa stiftelser är dock volontärer som inte avlönas för sitt engagemang.

    C.

    De allmännyttiga stiftelser som finns och verkar inom unionen utför ett oerhört viktigt arbete på områden som utbildning, forskning, socialvård och hälso- och sjukvård, bevarandet av historiska minnen och försoning mellan folken, miljöskydd, ungdomar och idrott samt konst och kultur. Många av deras projekt sträcker sig utanför ländernas gränser.

    D.

    I unionen finns fler än 50 olika civil- och skatterättsliga lagar för stiftelser och en mängd komplicerade förvaltningsförfaranden som enligt uppskattningar leder till kostnader på upp till 100 miljoner euro årligen i rådgivningskostnader – pengar som därmed inte längre kan användas för allmännyttiga ändamål.

    E.

    Rättsliga, skattemässiga och administrativa hinder som medför kostnads- och tidskrävande förfaranden samt avsaknad av lämpliga rättsinstrument gör att stiftelser hindras eller har svårt att bedriva verksamhet i en annan medlemsstat eller att engagera sig starkare där.

    F.

    I tider då de nationella budgeterna är ansträngda, särskilt i fråga om kulturell och konstnärlig verksamhet samt utbildning och idrott, är stiftelsernas finansiella och sociala engagemang helt nödvändigt, även om stiftelser endast kan komplettera, inte ersätta, statliga insatser för det allmänna bästa.

    G.

    När det gäller beskattning föreslås inte någon harmonisering av skatterätten utan snarare en tillämpning av bestämmelsen om icke-diskriminering, genom vilken de europeiska stiftelserna och deras givare i princip automatiskt omfattas av samma skattebestämmelser och skattelättnader som nationella enheter för allmännyttiga ändamål.

    H.

    En gemensam europeisk stadga för stiftelser skulle kunna göra det oerhört mycket enklare för stiftelserna att sammanföra och överföra resurser, kunskaper och donationer och bedriva verksamhet i hela EU.

    I.

    Kommissionens förslag är välkommet som ett stort steg i rätt riktning när det gäller att göra det lättare för stiftelser att stödja allmännyttiga ändamål runtom i EU.

    J.

    Den föreslagna stadgan är en frivillig europeisk rättslig form som kommer att finnas att tillgå för stiftelser och finansiärer med verksamhet i mer än en medlemsstat, men den kommer inte att vare sig ersätta eller harmonisera befintlig lagstiftning om stiftelser.

    K.

    I ekonomiskt svåra tider är det särskilt viktigt att stiftelser har rätt verktyg för att de ska kunna eftersträva allmännyttiga ändamål på EU-nivå och samla resurserna samtidigt som man bör se till att kostnaderna minskar och den rättsliga förutsebarheten ökar.

    L.

    Det är av avgörande betydelse att europeiska stiftelser drivs på hållbara och långsiktiga grunder och de facto är verksamma i minst två medlemsstater, eftersom deras specifika status annars inte skulle vara berättigad.

    M.

    Vissa termer och definitioner i kommissionens förslag behöver förtydligas.

    N.

    Det tycks vara nödvändigt med en del tillägg och anpassningar i kommissionens förslag, så att de europeiska stiftelsernas tillförlitlighet och trovärdighet stärks, t.ex. när det gäller efterlevnaden av bestämmelser som rör rättsliga och etiska aspekter, principen om att användningen ska ske enbart för fullföljandet av allmännyttiga ändamål, det gränsöverskridande inslaget, minimikravet på tillgångar och behovet att upprätthålla dessa i princip under den europeiska stiftelsens hela livslängd, en bestämmelse om utbetalning i tid, minimivaraktighet och utbetalning av ersättning till ledamöterna av den europeiska stiftelsens styrelse och av dess övriga organ.

    O.

    Skyddet av fordringsägare och anställda är av avgörande betydelse och måste upprätthållas under den europeiska stiftelsens hela livslängd.

    P.

    När det gäller anställdas representation bör man stärka hänvisningen till Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/38/EG av den 6 maj 2009 om inrättande av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (omarbetning) (8) för att klargöra att förfarandebestämmelserna enligt det direktivet ska tillämpas. Vidare bör det införas strängare påföljder för överträdelser av bestämmelserna, t.ex. genom att registreringen av en europeisk stiftelse villkoras med uppfyllande av kraven enligt direktiv 2009/38/EG, i linje med artikel 11.2 i rådets förordning (EG) nr 1435/2003 av den 22 juli 2003 om stadga för europeiska kooperativa föreningar (SCE-föreningar) (9). Därutöver behövs det bestämmelser om medverkan av anställda i en europeisk stiftelses olika organ, i linje med rådets direktiv 2001/86/EG av den 8 oktober 2001 om komplettering av stadgan för europabolag vad gäller arbetstagarinflytande (10), så att formen för en europeisk stiftelse inte kan missbrukas till att frånta anställda deras rätt till medverkan eller till att förvägra dem sådana rättigheter.

    Q.

    En bestämmelse om volontärers representation i den europeiska stiftelsen måste välkomnas med tanke på att 2,5 miljoner volontärer är verksamma inom denna sektor.

    R.

    Volontärernas ökande representation och värdefulla insatser i stiftelsernas arbete bidrar till deras allmännyttiga ändamål. I synnerhet eftersom allt fler ungdomar måste arbeta som volontärer för att komma in på arbetsmarknaden kan det vara lämpligt för stiftelserna att överväga former och instrument som gör det möjligt för dem att få tillgång till den information de behöver för att arbeta på ett effektivare sätt, till exempel genom det europeiska företagsrådet.

    S.

    Det måste klargöras att en europeisk stiftelses stadgeenliga säte ska vara beläget i samma medlemsstat som stiftelsens huvudkontor, för att man ska kunna förhindra att det stadgeenliga sätet skiljs från huvudkontoret eller det huvudsakliga verksamhetsstället och även för att underlätta tillsyn, med tanke på att en europeisk stiftelse kommer att vara föremål för tillsynsmyndighetens tillsyn i den medlemsstat där stiftelsen har sitt stadgeenliga säte.

    T.

    Syftet med en europeisk stiftelse bör inte vara att finansiera europeiska politiska partier.

    U.

    När det gäller beskattning måste utgångspunkten vara tillämpningen av principen om icke-diskriminering, såsom den utvecklats av Europeiska unionens domstol. Man har inom sektorn medgett att det föreslagna tillvägagångssättet att automatiskt bevilja tillämpning av samma förmåner på skatteområdet skulle öka attraktionskraften hos stadgan för europeiska stiftelser genom att i betydande grad minska skatte- och förvaltningsbördorna och göra den till något mer än ett civilrättsligt instrument. Detta tillvägagångssätt tycks emellertid vara mycket omtvistat i rådet, där medlemsstaterna är obenägna att tillåta inblandning i sin inhemska skattelagstiftning. Det är därför lämpligt att inte bortse från möjliga alternativa former.

    V.

    Det är av stor betydelse att förhandlingarna om denna viktiga lagstiftning drivs framåt i snabb takt så att sektorn för stiftelser kan få tillgång till detta nya instrument, som helt uppenbart är efterlängtat.

    1.

    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att utnyttja detta tillfälle att arbeta för ett snabbt och omfattande inrättande av stadgan, med fullständiga garantier för transparens, för att ta bort hindren för stiftelsernas gränsöverskridande verksamhet och främja grundandet av nya stiftelser som tillgodoser behoven hos unionens invånare eller som bedriver allmännyttig verksamhet eller verksamhet av allmänintresse. Parlamentet understryker att inrättandet av en sådan stadga skulle bidra till förverkligandet av ett äkta europeiskt medborgarskap och bana väg för en stadga för europeiska föreningar.

    2.

    Europaparlamentet understryker att europeiska stiftelser bör bidra till en verkligt europeisk kultur och identitet.

    3.

    Europaparlamentet påminner om att de europeiska stiftelserna visserligen skulle få en ny rättslig form men att genomförandet av denna form bör ske via medlemsstaternas befintliga strukturer.

    4.

    Europaparlamentet välkomnar att stadgan föreskriver minimistandarder om öppenhet, ansvarighet, tillsyn och användning av medel. Dessa standarder kan fungera som ett kvalitetsmått eller kvalitetsmärke för europeiska medborgare och givare och skapa förtroende för de europeiska stiftelserna och främja utvecklingen av stiftelsernas EU-verksamhet, till nytta för alla medborgare.

    5.

    Europaparlamentet understryker stiftelsernas möjligheter att bereda arbetstillfällen åt ungdomar, bland vilka arbetslösheten är oroväckande hög.

    6.

    Europaparlamentet vill att det i förordningen klarläggs att det är den medlemsstat under vars skattelagstiftning stiftelsen lyder som ska pröva om stiftelsen verkligen förvaltas i överensstämmelse med stadgan.

    7.

    Europaparlamentet konstaterar att det ännu inte finns någon lagstiftning om sammanslagning av befintliga europeiska stiftelser.

    8.

    Europaparlamentet påpekar att fokus måste läggas på att en stiftelse ska vara stabil, seriös och bärkraftig, och tillsynen effektiv, så att det skapas ett grundmurat förtroende för de europeiska stiftelserna, och begär därför att rådet tar hänsyn till följande rekommendationer och ändringar:

    i)

    Miniminivån på tillgångar, 25 000 euro, bör upprätthållas under den europeiska stiftelsens hela livslängd.

    ii)

    De europeiska stiftelserna ska kunna inrättas i vilken medlemsstat som helst för en obegränsad tid eller, i det fall detta uttryckligen fastställs i stadgarna, för en begränsad tidsperiod på minst fyra år. Att fastställa en kortare tidsfrist på minst två år bör vara tillåtet endast om det finns goda skäl till detta och om uppfyllandet av stiftelsens ändamål därigenom garanteras till fullo.

    iii)

    Om de nuvarande stadgarna inte länge är ändamålsenliga för den europeiska stiftelsens verksamhet bör ändringar av stiftelsens stadgar tillåtas endast om de görs av stiftelsens styrelse, Om den europeiska stiftelsen har ytterligare organ enligt artikel 31 bör dessa delta i beslut om ändring av stadgarna.

    iv)

    För att undvika intressekonflikter inom stiftelser gentemot organ som är oberoende av stiftaren, dvs. sådana som inte har en familje- eller affärsrelation till stiftaren, bör det fastställas bestämmelser i enlighet med kommissionens förslag. Samtidigt måste man emellertid ta hänsyn till att stiftelser kan grundas i familjesammanhang, varvid ett stort förtroende mellan stiftaren och ledamöter av styrande organ är en förutsättning, så att stiftaren försäkrar sig om att syftet med stiftelsen upprätthålls efter hans eller hennes död.

    v)

    Tröskeln för stiftelser som är underställda kravet på redovisning bör ta hänsyn till de totala tillgångarna, den årliga inkomsten och antalet anställda i stiftelsen. För stiftelser under denna tröskel räcker det med en oberoende revision av räkenskaperna.

    vi)

    Stadgan bör innehålla volontärinformation. Stadgan bör även uppmuntra till volontärarbete som en vägledande princip,

    vii)

    Det bör läggas till en bestämmelse varigenom all ersättning som utbetalas till ledamöterna av den europeiska stiftelsens styrelse eller av dess övriga organ ska vara skälig och proportionerlig. Särskilda kriterier bör utarbetas för fastställande av huruvida ersättningen är skälig och proportionerlig.

    viii)

    När det gäller anställdas representation bör det förhandlingsförfarande som enligt artiklarna 38 och 39 i förslaget enbart inbegriper information till och samråd med anställda inom EU utvidgas till att omfatta medverkan av anställda i den europeiska stiftelsens organ. Parallellt med den hänvisning som för närvarande – i artiklarna 38 och 39 i den föreslagna texten – görs till förfarandena för inrättande av ett europeiskt företagsråd bör en hänvisning införas till förfarandena enligt rådets direktiv 2001/86/EG i syfte att uppnå medverkan av anställda i den europeiska stiftelsens organ.

    ix)

    Bestämmelsen om anställdas representation i artikel 38 i förslaget bör upprätthållas, samtidigt som begreppen ”volontär” och ”volontärverksamhet” bör förtydligas ytterligare.

    x)

    Såväl stiftelsens stadgeenliga säte som dess faktiska säte bör förläggas till den medlemsstat där den europeiska stiftelsen är etablerad, för att säkerställa en effektiv tillsyn.

    xi)

    I överensstämmelse med sektorns förslag bör förslaget vara uteslutande ett civilrättsligt instrument, samtidigt som man, i linje med parlamentets förslag, stärker ett antal centrala inslag i tanken om allmännyttiga ändamål, såsom den kommer till uttryck i medlemsstaterna, i syfte att underlätta erkännande av likvärdighet inom medlemsstaterna.

    xii)

    Förslaget till rådets förordning bör modifieras enligt följande:

    Modifiering 1

    Förslag till förordning

    Skäl 15a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    (15a)

    Styrelseledamöterna bör se till att skyldigheterna enligt denna förordning samt stadgarna efterlevs och att alla rättsliga och etiska uppförande- och förhållningsregler av relevans för den europeiska stiftelsen följs. Därför bör de utarbeta organisatoriska strukturer och interna åtgärder i syfte att förebygga och upptäcka överträdelser.

    Modifiering 2

    Förslag till förordning

    Skäl 18

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    (18)

    För att den europeiska stiftelsen ska kunna dra full nytta av den inre marknaden bör den kunna flytta sitt stadgeenliga säte från en medlemsstat till en annan.

    (Berör inte den svenska versionen.)

    Modifiering 3

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 1

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    (1)

    tillgångar: varje materiell eller immateriell resurs som kan ägas eller kontrolleras för att ge ett värde.

    (1)

    Tillgångar: varje materiell eller immateriell resurs som kan ägas eller kontrolleras för att ge ett ekonomiskt och/eller socialt värde.

    Modifiering 4

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    (2)

    orelaterad ekonomisk verksamhet: en ekonomisk verksamhet som bedrivs av den europeiska stiftelsen som inte tjänar dess allmännyttiga ändamål.

    (2)

    orelaterad ekonomisk verksamhet: en ekonomisk verksamhet – med undantag för normal förvaltning av tillgångar, såsom investeringar i obligationer, aktier eller fast egendom – som bedrivs av den europeiska stiftelsen och som inte tjänar dess allmännyttiga ändamål.

    Modifiering 5

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 5

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    (5)

    enhet för allmännyttiga ändamål: en stiftelse med ett allmännyttigt ändamål och/eller en liknande allmännyttig juridisk person utan medlemskap som bildats i enlighet med lagen i någon av medlemsstaterna.

    (5)

    enhet för allmännyttiga ändamål: en stiftelse med ett uteslutande allmännyttigt ändamål och/eller en liknande allmännyttig juridisk person utan medlemskap som bildats i enlighet med lagen i någon av medlemsstaterna.

    Modifiering 6

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – led ba (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    ba)

    Namnen på de verkställande direktörer som utsetts enligt artikel 30.

    Modifiering 9

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2 – stycke 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    Den får inrättas enbart för följande ändamål, för vilka dess tillgångar oåterkalleligt ska avsättas:

    Den får inrättas enbart för ett eller flera av följande ändamål, för vilka dess tillgångar oåterkalleligt ska avsättas:

    Modifiering 7

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2 – stycke 2 – led sa (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    sa)

    Stöd till offer för terrorism och våld.

    Modifiering 8

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2 – stycke 2 – led sb (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    sb)

    Främjande av en dialog mellan olika religioner.

    Modifiering 10

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2a (ny)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    2a.     Den europeiska stiftelsen ska inte gynna någon person genom oproportionerlig kompensation eller genom utgifter som inte är förenliga med det allmännyttiga ändamålet. Den europeiska stiftelsen uppfyller inte sitt allmännyttiga ändamål om den endast gynnar ett begränsat antal individer.

    Modifiering 11

    Förslag till förordning

    Artikel 6

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    Vid registreringen ska den europeiska stiftelsen ha verksamhet i minst två medlemsstater eller ha som mål i sin stadga att bedriva verksamhet i minst två medlemsstater.

    Den europeiska stiftelsen ska ha verksamhet i minst två medlemsstater eller åtminstone ha som mål i sin stadga att bedriva verksamhet i minst två medlemsstater. Om den europeiska stiftelsen vid registreringen bara har som mål i sin stadga att bedriva verksamhet i minst två medlemsstater ska den vid den tidpunkten på ett övertygande sätt förklara att den senast om två år kommer att bedriva verksamhet i minst två medlemsstater. Denna tidsbegränsning gäller inte i fall där ett senare inledande av verksamheten framstår som berättigat och proportionerligt med hänsyn till den europeiska stiftelsens ändamål. Den europeiska stiftelsen är under alla omständigheter skyldig att under den tid som den existerar inleda och upprätthålla verksamhet i minst två medlemsstater.

    Modifiering 12

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    2.   Den europeiska stiftelsen ska ha tillgångar motsvarande minst 25 000 euro.

    2.   Den europeiska stiftelsen ska ha tillgångar motsvarande minst 25 000 euro. Den ska upprätthålla dessa minimitillgångar under hela sin livslängd, såvida den inte har inrättats för en viss tidsperiod enligt artikel 12.2.

    Modifiering 13

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    Den europeiska stiftelsen ska spendera 70 procent av inkomsterna från ett räkenskapsår under de följande fyra åren, såvida det i stadgarna inte fastställs ett specifikt projekt som kommer att genomföras under de följande sex åren.

    Modifiering 14

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    2.   Den europeiska stiftelsen ska inrättas för en obegränsad tid eller för en viss tidsperiod, om detta uttryckligen föreskrivs i dess stadgar, dock minst två år .

    2.   Den europeiska stiftelsen ska inrättas för en obegränsad tid eller för en viss tidsperiod, om detta uttryckligen föreskrivs i dess stadgar, dock minst fyra år . I fall där en begränsad tidsperiod är lämplig för att uppnå den europeiska stiftelsens ändamål och där detta motiveras på ett skäligt sätt får den europeiska stiftelsen inrättas för en tidsperiod på minst två år.

    Modifiering 15

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – led da (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    da)

    Information om de förfaranden genom vilka arrangemangen för att göra arbetstagarna delaktiga ska fastställas i enlighet med direktiv 2009/38/EG.

    Modifiering 16

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    3.   Varje behörig myndighet ska behandla ansökan om sammanslagning i enlighet med samma förfaranden och principer som om det hade varit en ansökan om sammanslagning till en nationell enhet för allmännyttiga ändamål.

    3.   Varje behörig myndighet ska behandla ansökan om sammanslagning i enlighet med samma förfaranden och principer som om det hade varit en ansökan om sammanslagning till en nationell enhet för allmännyttiga ändamål. Den ansvariga myndigheten ska under alla omständigheter avslå ansökan om en gränsöverskridande sammanslagning om – och endast om – de handlingar som avses i punkt 2 inte stämmer överens med denna förordning eller fordringsägarnas och de anställdas rättigheter inte är tillräckligt skyddade.

    Modifiering 17

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    1.   Den europeiska stiftelsen kan bildas genom omvandling av en enhet för allmännyttiga ändamål som är lagligen etablerad i en medlemsstat, förutsatt att detta är tillåtet enligt den omvandlade enhetens stadgar.

    1.   Den europeiska stiftelsen kan bildas genom omvandling av en enhet för allmännyttiga ändamål som är lagligen etablerad i en medlemsstat, förutsatt att detta inte är uttryckligen förbjudet i enhetens stadgar och inte går emot stiftarens vilja .

    Modifiering 18

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    3.   Den behöriga enheten ska behandla ansökan om omvandling i enlighet med samma förfaranden och principer som om det hade varit en ansökan om ändring av stadgarna för enheten för allmännyttiga ändamål.

    3.   Den behöriga enheten ska behandla ansökan om omvandling i enlighet med samma förfaranden och principer som om det hade varit en ansökan om ändring av stadgarna för enheten för allmännyttiga ändamål. Den ansvariga myndigheten ska under alla omständigheter avslå ansökan om omvandling om – och endast om – de handlingar som avses i punkt 2 inte stämmer överens med denna förordning eller fordringsägarnas och de anställdas rättigheter inte är tillräckligt skyddade.

    Modifiering 19

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    1.   Om stadgarna inte länge är ändamålsenliga för den europeiska stiftelsens verksamhet får styrelsen besluta om ändring av stadgarna.

    1.   Om stadgarna inte länge är ändamålsenliga för den europeiska stiftelsens verksamhet får styrelsen besluta om ändring av stadgarna. Om den europeiska stiftelsen har andra organ enligt artikel 31 ska dessa delta i beslut om ändring av stadgarna.

    Modifiering 20

    Förslag till förordning

    Artikel 23 – punkt 1 – led g

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    g)

    Stiftarorganisationernas namn, ändamål och adresser om de är juridiska personer eller motsvarande uppgifter för offentliga organ.

    g)

    Stiftarnas förnamn, efternamn och adress om de är fysiska personer; stiftarorganisationernas namn, ändamål och säte om de är juridiska personer eller motsvarande uppgifter för offentliga organ.

    Modifiering 21

    Förslag till förordning

    Artikel 23 – punkt 2a (ny)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    2a.     En europeisk stiftelse kan registreras endast om det bevisats att det i den europeiska stiftelsen i fråga råder full respekt för skyldigheterna med avseende på arbetstagarinflytande enligt kapitel V i denna förordning.

    Modifiering 22

    Förslag till förordning

    Artikel 32 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    1.   Stiftaren och eventuella andra styrelseledamöter som har en affärsförbindelse, familjerelation eller annan relation till stiftaren eller till varandra, som skulle kunna föranleda en verklig eller potentiell intressekonflikt som försämrar hans eller hennes omdöme, får inte utgöra majoriteten av styrelsen.

    1.   Stiftaren och eventuella andra styrelseledamöter som har en affärsförbindelse, familjerelation eller annan relation till stiftaren eller till varandra, som skulle kunna föranleda en intressekonflikt som försämrar hans eller hennes omdöme, får inte utgöra majoriteten av styrelsen.

    Modifiering 23

    Förslag till förordning

    Artikel 32 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    3.   Ingen direkt eller indirekt förmån får tilldelas stiftaren, ledamöter av styrelsen eller kontrollorganet, verkställande direktören eller den lagstadgade revisorn eller till någon som har en affärs- eller familjerelation till dem, såvida det inte är för fullgörandet av deras förpliktelser inom den europeiska stiftelsen.

    3.   Ingen förmån får tilldelas stiftaren, ledamöter av styrelsen eller kontrollorganet, verkställande direktören eller den lagstadgade revisorn eller till någon som har en affärs- eller familjerelation till dem, såvida det inte är för fullgörandet av deras förpliktelser inom den europeiska stiftelsen.

    Modifiering 24

    Förslag till förordning

    Artikel 34 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    2.   Den europeiska stiftelsen ska upprätta årsbokslut som tillsammans med en årsrapport om dess verksamhet ska överlämnas till den behöriga nationella registreringsenheten och till tillsynsmyndigheten inom sex månader efter räkenskapsårets slut

    (Berör inte den svenska versionen.)

    Modifiering 25

    Förslag till förordning

    Artikel 34 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    4.   Den europeiska stiftelsens årsbokslut ska revideras av en eller flera personer som godkänts att utföra lagstadgad revision i enlighet med de nationella bestämmelser som antagits enligt europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG.

    4.   Den europeiska stiftelsens årsbokslut ska revideras av en eller flera personer som godkänts att utföra lagstadgad revision i enlighet med de nationella bestämmelser som antagits enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG om den europeiska stiftelsen överskrider något av följande kriterier:

     

    a)

    En årlig inkomst på två miljoner euro.

     

    b)

    Tillgångar på 200 000 euro.

     

    c)

    Ett genomsnitt på 50 anställda under räkenskapsåret.

     

    För europeiska stiftelser som inte överskrider något av dessa kriterier får en oberoende kontrollant anlitas i stället för en revisor .

    Modifiering 26

    Förslag till förordning

    Artikel 34 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    5.   Årsboksluten, i vederbörlig ordning godkända av styrelsen, och en berättelse avgiven av den person som ansvarar för revisionen av räkenskaperna samt verksamhetsrapporten ska vara offentliga .

    5.   Årsboksluten, i vederbörlig ordning godkända av styrelsen, samt verksamhetsrapporten ska vara offentliga. Den berättelse som avges av den person som ansvarar för revisionen av räkenskaperna ska vara offentlig i enlighet med bestämmelserna i den medlemsstat där stiftelsen har sitt stadgeenliga säte .

    Modifiering 27

    Förslag till förordning

    Artikel 35

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    Den europeiska stiftelsen ska ha sitt stadgeenliga säte och sitt huvudkontor eller sitt huvudsakliga verksamhetsställe i Europeiska unionen .

    Den europeiska stiftelsen ska ha sitt stadgeenliga säte i Europeiska unionen, i samma medlemsstat som sitt huvudkontor eller sitt huvudsakliga verksamhetsställe . Den europeiska stiftelsen ska visserligen bedriva verksamhet i minst två medlemsstater, inklusive relevant verksamhet i den medlemsstat där den har sitt stadgeenliga säte och sitt huvudsakliga verksamhetsställe, men den får även bedriva verksamhet utanför EU .

    Modifiering 28

    Förslag till förordning

    Artikel 37 – punkt 2 – led ea (nytt)

    Kommissionens förslag

    Modifiering

     

    ea)

    Eventuella konsekvenser av flyttningen för arbetstagarinflytandet.

    Modifieringsförsla 29

    Förslag till förordning

    Artikel 37 – punkt 5 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    Värdmedlemsstatens behöriga myndighet kan endast avslå ansökan om flyttning om de villkor som det hänvisas till i föregående punkt inte är uppfyllda.

    Värdmedlemsstatens behöriga myndighet kan endast avslå ansökan om flyttning om de villkor som det hänvisas till i föregående punkt inte är uppfyllda. Den ska dessutom avslå ansökan om flyttning i fall fordringsägarnas och de anställdas rättigheter inte är tillräckligt skyddade.

    Modifiering 30

    Förslag till förordning

    Artikel 38 – punkt 2 – styckena 1 och 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    En europeisk stiftelse med upp till 200 anställda ska inrätta ett europeiskt företagsråd på begäran av minst 20 av sina anställda i minst två medlemsstater eller företrädare för dessa anställda.

    Den europeiska stiftelsen ska inrätta ett europeiskt företagsråd på begäran av minst 10 procent av sina anställda i minst två medlemsstater eller företrädare för dessa anställda.

    En europeisk stiftelse med över 200 anställda ska inrätta ett europeiskt företagsråd på begäran av minst 10 procent av sina anställda i minst två medlemsstater eller företrädare för de anställda.

     

    Modifiering 31

    Förslag till förordning

    Artikel 38 – punkt 2 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    De nationella bestämmelserna för tilläggsföreskrifterna i del 1 punkterna a–e i bilaga I till europaparlamentets och rådets direktiv 2009/38/EG ska tillämpas på inrättandet av det europeiska företagsrådet.

    Artiklarna 5 och 6 i direktiv 2009/38/EG samt de nationella bestämmelserna för tilläggsföreskrifterna i del 1 punkterna a–e i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/38/EG ska tillämpas på inrättandet av det europeiska företagsrådet.

    Modifiering 32

    Förslag till förordning

    Artikel 38 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    3.     Företrädare för volontärer som deltar i formella volontärverksamheter i den europeiska stiftelsen under en längre period ska ges observatörsstatus i det europeiska företagsrådet. Det ska finnas minst en sådan företrädare per medlemsstat där det finns minst tio volontärer.

    utgår

    Modifiering 33

    Förslag till förordning

    Artikel 44 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    2.   När den europeiska stiftelsens fordringsägare har fått full betalning ska stiftelsens eventuella återstående tillgångar överföras till en annan enhet för allmännyttiga ändamål som så nära som möjligt motsvarar de ändamål för vilka den europeiska stiftelsen inrättades.

    2.   När den europeiska stiftelsens fordringsägare har fått full betalning ska stiftelsens eventuella återstående tillgångar överföras till en annan enhet för allmännyttiga ändamål som har sitt stadgeenliga säte i den medlemsstat där stiftelsen är registrerad; dessa ändamål ska så nära som möjligt motsvara de ändamål för vilka den europeiska stiftelsen inrättades.

    Modifiering 34

    Förslag till förordning

    Artikel 45

    Kommissionens förslag

    Modifiering

    Varje medlemsstat ska utse en tillsynsmyndighet för tillsynen över de europeiska stiftelser som är registrerade i den medlemsstaten och underrätta kommissionen därom.

    Varje medlemsstat ska efter eget val utse en eller flera myndigheter med ansvar för en effektiv tillsyn över de europeiska stiftelser som är registrerade i den medlemsstaten och underrätta kommissionen därom.

    9.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.


    (1)  EUT C 199 E, 7.7.2012, s. 187.

    (2)  REG 2006, s. I-8203.

    (3)  REG 2009, s. I-359.

    (4)  REG 2011, s. I-497.

    (5)  EUT L 158, 30.4.2004, s. 77.

    (6)  EUT C 351, 15.11.2012, s. 57.

    (7)  EUT C 17, 19.1.2013, s. 81.

    (8)  EUT L 122, 16.5.2009, s. 28.

    (9)  EUT L 207, 18.8.2003, s. 1.

    (10)  EGT L 294, 10.11.2001, s. 22.


    Top