Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0542

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om integritet och öppenhet på energimarknaderna” KOM(2010) 726 slutlig

    EUT C 132, 3.5.2011, p. 108–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.5.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 132/108


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om integritet och öppenhet på energimarknaderna”

    KOM(2010) 726 slutlig

    2011/C 132/21

    Huvudföredragande: Edgardo Maria IOZIA

    Den 22 december 2010 beslutade rådet att i enlighet med artikel 194.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om integritet och öppenhet på energimarknaderna

    KOM(2010) 726 slutlig.

    EESK:s presidium gav den 18 januari 2011 facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

    Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär (artikel 59 i arbetsordningen) beslutade Europeiska ekonomiska och sociala kommittén att utse Edgardo Maria IOZIA till huvudföredragande vid sin 470:e plenarsession den 15–16 mars 2011 (sammanträdet den 16 mars), och antog följande yttrande med 150 röster för och 5 nedlagda röster:

    1.   Sammanfattning och slutsatser

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

    1.1

    EESK uttrycker sitt fulla stöd och sin uppskattning för kommissionens förslag till förordning som syftar till att främja åtgärder mot manipulation av grossistmarknaderna för energi och öka insynen i dessa. Dessa åtgärder grundar sig på en undersökning som Kommittén för europeiska tillsynsorgan och Europeiska gruppen av tillsynsmyndigheter för el och gas har genomfört och som visar att det finns ett antal brister i regelverket när det gäller grossistmarknaderna för gas och energi.

    1.2

    EESK stöder beslutet att använda en förordning med stöd av artikel 194 i EUF-fördraget med hänsyn till behovet av ett helt gemensamt regelsystem och betydelsen av bestämmelserna i den nya artikeln i Lissabonfördraget om energi i allmänhet och utvecklingen av den inre marknaden i synnerhet, såsom anges i punkt 2.

    1.3

    EESK välkomnar beslutet att använda delegerade akter för att klargöra några viktiga punkter i förordningen såsom definitionen och tidsfristerna för insamling av uppgifter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget, som innehåller detta nya administrativa instrument för förenkling av arbetet vid de europeiska institutionerna. Antagandet av de delegerade akter naska ske med full respekt för bestämmelserna i fördraget och de ska offentliggöras på lämpligt sätt. Kommittén förslår att man fastställer en tidsfrist för antagande av delegerade akter i enlighet med artikel 290, så att förordningen kan tillämpas snabbt och enhetligt. Utan delegerade akter kommer det i framtiden att vara en komplicerad uppgift att bekämpa otillbörlig marknadspåverkan. Kommittén rekommenderar att samtliga berörda aktörer i det civila samhället engageras i utarbetandet av delegerade akter och föreslår att några exempel införs i de inledande skälen.

    1.4

    EESK anser att effektiviteten hos de gränsöverskridande marknaderna ökar försörjningstryggheten, optimerar krishanteringen och begränsar riskerna för kostnadsökningar som alltid vältras över på slutanvändaren. Den gradvisa förbättringen på den interna energimarknaden gör det möjligt att uppnå väsentliga besparingar till gagn för både företag och privata hushåll.

    1.5

    De befogenheter som ska tilldelas de nationella regleringsmyndigheterna är enligt kommitténs uppfattning omfattande och inträngande. Ett förfarande bör utformas för att relativt snart kontrollera medlemsstaternas löfte att tilldela de nationella regleringsmyndigheterna effektiva inspektions- och utredningsbefogenheter som ska bygga på gemensamma och harmoniserade kriterier. Skillnader i regelverken har varit och är en av orsakerna till att förverkligandet av den gemensamma energimarknaden har försenats.

    1.6

    EESK välkomnar förordningens mål att stärka samordningen mellan de nationella myndigheter som reglerar energimarknaderna, de nationella myndigheter som reglerar finansmarknaderna, byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter och Europeiska värdepapperstillsynskommittén. EESK har sedan länge förespråkat denna gradvisa integrationsprocess.

    1.7

    Kommittén är övertygad om att det nödvändigt att öka deltagarnas förtroende för marknaden, eftersom dessa måste vara säkra på att de arbetar på en marknad som bestraffar marknadsmissbruk med effektiva, avskräckande och proportionerliga påföljder. EESK rekommenderar att kommissionen övervakar tillämpningen av förordningen i medlemsstaterna, som bör samordna sina insatser för att det som hände på finansmarknaderna på grund av regleringsarbitrage inte ska upprepas på energimarknaden. Regleringsarbitrage gör det möjligt att utföra transaktioner i länder där regelverket är mer flexibelt eller tolerant när det gäller påföljder.

    1.8

    Kommittén undrar om kostnaderna för tillämpningen av förordningen bör betalas med allmänna medel eller om även marknadsoperatörerna bör bära en del av bördan. Detta är fallet i vissa länder, där t.ex. de myndigheter som övervakar finansmarknaderna delvis finansieras av dem som är underställda kontrollen.

    1.9

    Det är av avgörande betydelse att stärka samarbetet och samordningen mellan de systemansvariga för överföringssystemen. Inrättandet av ett europeiskt nätverk av systemansvariga för överföringssystemen kommer att väsentligt öka möjligheten att utarbeta nätföreskrifter som kan säkerställa ett effektivt och öppet tillträde till överföringsnäten. Dessa nätföreskrifter bör överrensstämma med de i sig icke-bindande ramriktlinjer som byrån ska utfärda.

    1.10

    EESK noterar att det fortfarande råder olika villkor och diskriminering på grossistmarknaderna för energi inom EU. Marknadsintregationen är helt otillräcklig även till följd av strukturella brister i nätet och i synnerhet i de gränsöverskridande sammanlänkningarna. Det finns fortfarande betydande hinder för möjligheten till icke-diskriminerande tillträde till nätet och till försäljning av el. Tillsynsmyndigheternas kontroller har ännu inte nått samma effektivitetsnivå överallt och några marknader är fortfarande isolerade och ger inte tillträde till andra operatörer.

    1.11

    Därför stöder EESK kommissionens ansträngningar att undanröja hindren för upprättandet av en effektiv och integrerad inre marknad som ger fördelar åt producenter, operatörer och konsumenter.

    1.12

    EESK anser att det är nödvändigt att fortsätta att bygga ett energins Europa, där EU:s och konsumenternas allmänna intressen tillvaratas, energiförsörjningen säkerställs, den sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarheten bevaras med hjälp av lämpliga politiska åtgärder som garanterar att fördelarna sprids och att omkostnaderna är skäliga och där marknadens integritet försvaras som en nödvändig grundval för utvecklingen av den sociala marknadsekonomin.

    1.13

    Kommittén är medveten om energimarknadernas ökade beroende av finansmarknaderna. Ett nära samarbete mellan olika europeiska byråer och myndigheter som är satta att övervaka och skydda marknaderna är därför av grundläggande betydelse och kommittén välkomnar att förordningen om missbruk av och öppenhet på elenergi- och gasmarknaden har inspirerats av de generella reglerna för marknadsmissbruk som redan gäller inom finanssektorn och som kommer att uppdateras inom en snar framtid. Således bör den föreliggande förordningen samordnas med översynen av direktivet om marknadsmissbruk.

    1.14

    EESK önskar att de principer som ligger till grund för förslaget till nytt direktiv om marknadsmissbruk införlivas i förordningens slutgiltiga text. I synnerhet bör följande aspekter beaktas: ökad marknadsintegritet, effektivare tillämpning av lagstiftningen mot marknadsmissbruk, inskränkning av den nationella bestämmanderätten med avseende på det faktiska verkställandet av påföljderna och deras lämplighet och avskräckande effekt, införandet av harmoniserade standarder och minskningen av obefogade administrativa krav, i synnerhet för små och medelstora företag, samt behovet av att öka öppenheten och effektiviteten hos tillsynsmyndigheterna.

    1.15

    EESK understryker betydelsen av förbindelserna med tredjeländer och välkomnar att byrån upprätthåller sådana förbindelser och kan ingå avtal med internationella organisationer och myndigheter i tredjeländer.

    2.   Inledning

    2.1   Den inre marknaden för el och gas har undergått betydande förändringar. En av de viktigaste är utan tvekan att en mängd aktörer har fått tillträde till energibörserna och att den gränsöverskridande handeln blivit spridd inom EU, vilket bidragit till en optimal användning av energiproduktionen och utvidgat efterfrågebasen.

    2.2   Ännu finns det många hinder på vägen mot förverkligandet av en effektiv, välfungerande inre marknad med rimliga priser. Konsumenterna har dragit stor nytta av utvecklingen av den inre marknaden. Utvecklingen går dock mycket långsamt på grund av motståndet från vissa monopolföretag som stöds av sina nationella regeringar. Ett typiskt exempel på detta är diskussionen om att skilja ägandet av produktion från ägandet av överföring och distribution, ett problem som ännu inte har kunnat lösas i flera viktiga medlemsstater, men som måste lösas före den 3 mars 2013.

    2.3   De fem lagstiftningsåtgärder för el och gas som är kända som ”det tredje paketet” och som ska införlivas i all nationell lagstiftning för den 3 mars 2011 bidrar till att skapa bättre förutsättningar för förverkligandet av den inre marknaden.

    2.4   Delvis på grund av minskningen av konsumtionen av el och gas har programmet för utveckling av sammankoppling mellan medlemsstaterna och mellan EU och dess partner i tredjeländer kraftigt försenats. Detta är ett av de främsta hindren för förverkligandet av den inre marknaden och som byrån ständigt måste övervaka.

    2.5   Förseningarna i lagstiftningsarbetet har lett till en situation där grossistmarknaden för el och gas är sårbar för eventuella manipulationer och präglas av brister i öppenhet, vilket på lång sikt underminerar marknadens trovärdighet och operatörernas förtroende med stora skadeverkningar som följd.

    2.6   Effektiviteten hos de gränsöverskridande marknaderna ökar försörjningstryggheten, optimerar krishanteringen och begränsar riskerna för kostnadsökningar som alltid vältras över på slutanvändaren. Den gradvisa förbättringen av den inre energimarknaden gör det möjligt att uppnå betydande besparingar till gagn för företagen och de enskilda konsumenterna genom att minska produktionens spridning, anpassa utbudet till efterfrågan på en likvid och effektiv marknad och garantera leveranser som är anpassade till specifika behov.

    2.7   Mot denna bakgrund har kommissionen efter en noggrann analys lagt fram ett förslag till förordning för att främja integritet och öppenhet på marknaderna och förhindra otillbörlig marknadspåverkan.

    3.   Kommissionens förslag

    3.1   EU kommer säkert att vinna på att kunna räkna med en grossistmarknad för el och gas som är likvid, välordnad och välfungerande och framförallt skyddad från otillbörlig påverkan som skulle kunna få stora konsekvenser för slutanvändaren. Om målet att före 2015 upprätta en effektiv europeisk grossistmarknad för el ska kunna nås, måste man anta åtgärder som främjar en välordnad och smidig utveckling av marknaden.

    3.2   År 2007 gav kommissionen Kommittén för europeiska tillsynsorgan och Europeiska gruppen av tillsynsmyndigheter för el och gas i uppdrag att undersöka bristerna i regelverket för marknaderna och lägga fram förslag för att öka öppenheten och integriteten i transaktioner och kontrakt för el- och gasleveranser samt i derivaten.

    3.3   Denna undersökning har varit mycket användbar och har utgjort grundvalen för kommissionens förslag.

    3.4   Kommissionen föreslår att en förordning antas som i linje med direktivet om marknadsmissbruk uttryckligen förbjuder varje form av missbruk av grossistmarknaden för el och gas, i synnerhet insiderhandel och marknadsmissbruk. Förordningen gäller inte de relaterade finansiella instrumenten som redan omfattas av detta direktiv. Detta förslag bygger på artikel 194.1 a i EUF-fördraget som ger EU ansvaret för att garantera att den inre marknaden för el fungerar.

    3.5   Förbudet mot insiderhandel åtföljs av en skyldighet för marknadsaktörerna att till allmänheten meddela den insiderinformation som de har tillgång till och som rör deras verksamhet och anläggningarnas kapacitet för produktion, lagring, förbrukning eller transport av el eller naturgas.

    3.6   I enlighet med bestämmelserna i det nya fördraget, som anges i artikel 290 i EUF-fördraget, planerar kommissionen att anta delegerade akter, ett nytt lagstiftningsinstrument som gör det möjligt för kommissionen att genom ett förenklat förfarande ändra de tekniska specifikationerna i ett direktiv eller i en förordning.

    3.7   De specifikationer som avser otillbörlig marknadspåverkan eller försök till otillbörlig marknadspåverkan kommer att utformas på grundval av delegerade akter från kommissionen. Dessa ska ta hänsyn till hur marknaderna fungerar och hur grossistmarknaderna för energi påverkas av produktionen, förbrukningen, användningen av överföringen eller användningen av den faktiska eller planerade lagringskapaciteten samt av de nätföreskrifter och ramriktlinjer som har antagits i enlighet med förordning (EG) nr 714/2009 och förordning (EG) nr 715/2009.

    3.8   Förordningen ifråga ger byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter ansvaret för att övervaka förhandlingarna och samla in de uppgifter som krävs för att utvärdera utvecklingen på marknaden.

    3.9   Byrån ska även samla in uppgifter genom registret om transaktioner som rör grossistmarknaderna för energi, inklusive handelsorder. Dessa uppgifter ska lämnas ut till de nationella regleringsmyndigheterna, finansmyndigheterna, konkurrensmyndigheterna och andra behöriga myndigheter.

    3.10   Transaktionsregistren ska göra uppgifterna tillgängliga och finansmyndigheterna ska sin tur till byrån överlämna de rapporter om transaktioner som rör energiprodukter.

    3.11   Enligt förordningen ska ett nära samarbete inledas mellan nationella myndigheter, bland annat mellan dessa myndigheter och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) och mellan byrån och ESMA.

    3.12   Påföljderna ligger inom medlemsstaternas befogenhetsområde och medlemsstaterna ska vidta effektiva, proportionerliga och avskräckande åtgärder (för definitionerna, se artikel 2 i förordningen).

    4.   EESK:s kommentarer

    4.1   Kommittén ställer sig bakom kommissionens förslag som gör det möjligt att komma tillrätta med dålig insyn på marknaden och som indirekt stöder utvecklingen av den inre grossistmarknaden för el och gas.

    4.2   EESK stöder helt valet av rättslig grund för förordningen. Artikel 194 ger implicit kommissionen befogenhet att anta akter för att utveckla och stärka den inre marknaden för energi. En förordning är utan tvekan det lämpligaste instrumentet att garantera en enhetlig standardisering som är omedelbart tillämplig och förenlig med de harmoniseringsmål som krävs för att den inre marknaden ska fungera väl.

    4.3   Det råder fortfarande olika villkor och diskriminering på grossistmarknaderna för energi inom EU. Marknadsintregationen är helt otillräcklig till följd av strukturella brister i nätet och i synnerhet i de gränsöverskridande sammankopplingarna. Det finns fortfarande betydande hinder för möjligheten till icke-diskriminerande tillträde till nätet och till försäljning av el. Tillsynsmyndigheternas kontroller har ännu inte nått samma effektivitetsnivå överallt och några marknader är fortfarande isolerade och ger inte tillträde till andra operatörer. EESK rekommenderar att kommissionen övervakar medlemsstaternas tillämpning av EU-lagstiftningen, stöder projekten för sammankoppling och undanröjer hindren, bl.a. genom att införa sanktioner för hinder som står i vägen för förverkligandet av en effektiv och öppen inre marknad med skäliga kostnader.

    4.4   De nationella tillsynsmyndigheterna och kommissionen bedömer att marknadsutvecklingen påverkas av att kraven på insyn och bestämmelser om tillträde till infrastruktur inte är tillräckliga för att garantera en verklig, välfungerande, öppen och effektiv inre marknad.

    4.5   De föreslagna åtgärderna underlättar marknadsutvecklingen. Det handlar om att motverka otillbörlig marknadspåverkan och marknadsmissbruk och att tillhandahålla operatörerna all känslig information om effektivitet och systemets fysiska status, som t.ex. produktion, tillgång och efterfrågan på el, beräkningar, nät- och sammanlänkningskapacitet, beräkningar av flaskhalsar i nätet, flöden och underhåll, balansering och reservkapacitet.

    4.6   Att all nödvändig information finns tillgänglig samtidigt kommer att göra det möjligt för alla marknadsoperatörer att på lika villkor göra en global bedömning av tillgång och efterfrågan och bättre kunna tolka utvecklingen för grossistpriserna på el- och gasmarknaden.

    4.7   Byrån bör inrätta en enhet för datainsamling och en inspektionsenhet med specialutbildad personal. Förordningen ger möjlighet att rekrytera ytterligare personal för att klara de arbetsuppgifter som tillkommit som en följd av byråns nya roll.

    4.7.1   EESK begär att byrån varje år offentliggör ett meddelande om de initiativ som inletts, de resultat som uppnåtts genom denna förordning samt om utvecklingen av grossistmarknaden för energi.

    4.8   Kommittén undrar om kostnaderna för tillämpningen av förordningen bör betalas med allmänna medel eller om även marknadsoperatörerna bör bära en del av bördan. Detta är fallet i vissa länder, där t.ex. de myndigheter som övervakar finansmarknaderna delvis finansieras av dem som är underställda kontrollen. Fördelen för operatörerna är uppenbar och insamling och spridning av marknadsuppgifter är ett instrument för öppenhet för alla, garanterad av den offentliga myndigheten, vilket är en direkt fördel för operatörerna. Dessutom är de planerade kostnaderna överkomliga för en solid och välutvecklad marknad.

    4.9   De behöriga myndigheterna bör dessutom regelbundet kontrollera att de systemansvariga för överföringssystemen efterlever reglerna. Det är av avgörande betydelse att stärka samarbetet och samordningen mellan systemansvarige för överföringssystemen. Inrättandet av ett europeiskt nätverk av systemansvariga för överföringssystemen (Entso), för vilket ett förslag till stadga kommer att läggas fram under våren 2011, kommer att väsentligt öka möjligheten att utarbeta nätföreskrifter som kan säkerställa ett effektivt och öppet tillträde till överföringsnäten i enlighet med förordning (EG) nr 714/2009. Dessa nätföreskrifter bör överensstämma med de ramriktlinjer som är icke-bindande och som byrån ska utfärda.

    4.10   Entso bör verka med strängt iakttagande av konkurrensreglerna och gradvis harmonisera och integrera de gränsöverskridande nätverkskoderna utan att ersätta de nationella nätverkskoderna. Regionalt samarbete kan garantera den bästa strategin för att uppnå en integrerad inre marknad för energi. EESK välkomnar möjligheten att Entso organiseras i regionala områden inom ramen för ett allmänt samarbete.

    4.11   Det regionala samarbetet har inletts på ett lovande sätt. Det regionala gasinitiativet (GRI) och det regionala elinitiativet (ERI) har gett utomordentliga resultat. EESK välkomnar varmt det engagemang som tillsynsmyndigheterna och marknadsaktörerna har visat för att lösa de komplexa problem som rör sammanlänkning och skapande av en öppen och effektiv marknad.

    4.12   Ingåendet av ett avtal om detta, t.ex. mellan myndigheterna och de systemansvariga för överföringssystemen i Italien och Slovenien, har skapat förutsättningar för att hantera de problem som hänger samman med flaskhalsar och balansering med hjälp av förvarningssystem för de berörda områdena och balanserade och öppna lösningar marknadskopplingsmetoden. Genom denna metod samlas prognoser in för tillgång och efterfrågan med hjälp av en central operatör i syfte att öka effektiviteten på intradagsmarknaden.

    5.   Särskilda kommentarer

    5.1   EESK stöder användandet av delegerade akter för att identifiera specifikationerna för definitioner och datainsamling. De delegerade akterna ska strikt följa bestämmelserna i EUF-fördraget. EESK anser att definitionerna i artikel 2 är alltför allmänna för en förordning. Förfarandet för att anta de delegerade akter som fastställer de specifikationer som avser definitioner av insiderinformation och otillbörlig marknadspåverkan i enlighet med artikel 5 i förordningen bör innehålla en tidsfrist för antagande av de delegerade akterna, vilket krävs enligt artikel 290 i EUF-fördraget, och lämpliga bestämmelser om hur dessa ska offentliggöras.

    5.2   Utan enhetliga tolkningsregler finns det enligt EESK en risk att tillämpningen av förordningen kan orsaka störningar på marknaden om inte de nationella myndigheterna får hjälp med att utforma ett gemensamt utvärderingsförfarande och om de inte utvecklar ett heltäckande och allmänt accepterat regelverk om marknadsmissbruk. EESK föreslår att en tidsfrist fastställs för delegerade akter från kommissionen i syfte att skapa säkerhet på marknaden. Vid behov kan kommissionen alltid uppdatera akterna.

    5.3   Artikel 7 innehåller liknande problem. EESK anser att ett datum bör fastställas då kommissionen senast ska anta delegerade akter om datainsamling, tidsplan och form och innehåll för den information som ska översändas. Ju mindre tid som förflyter efter det att EU:s beslutande organ antagit förordningen, desto effektivare kan förordningen tillämpas.

    5.4   EESK anser att de befogenheter som ska tilldelas de nationella regleringsmyndigheterna är både omfattande och genomgripande. Kommittén begär dock större säkerhet för att förordningen tillämpas och undrar om det skulle kunna vara lämpligt att relativt snart se till att medlemsstaterna uppfyller sin skyldighet att garantera att de nationella myndigheterna får dessa utredningsbefogenheter. Skillnader i regelverken har varit och är en av orsakerna till att förverkligandet av den gemensamma energimarknaden har försenats.

    5.5   Påföljderna bör enligt EESK vara enhetliga i samtliga medlemsstater så att inte regelarbitrage kan förekomma, dvs. att kontrakt ingås i det land där den minsta risken för påföljder finns. I lagstiftningen om marknadsmissbruk har man redan fastställt gemensamma normer för sanktionsordningarna och kommissionen hänvisar till detta i punkt 23 i förordningen. Grossistmarknaden för energi är en marknad där man handlar med energi för att möta behoven för import/export och därför har det ingen betydelse var förhandlingarna om gas- och elleveranserna sker.

    5.6   EESK understryker betydelsen av förbindelserna med tredjeländer och välkomnar att byrån upprätthåller sådana förbindelser och kan ingå avtal med internationella organisationer och myndigheter i tredjeländer. EESK rekommenderar att artikel 14 ändras så att byrån tilldelas en allmän representationsbefogenhet som är specifikt kopplad till målen för denna förordning.

    Bryssel den 16 mars 2011

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Staffan NILSSON


    Top