Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0538

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2000/75/EG vad gäller vaccinering mot bluetongue” KOM(2010) 666 slutlig – 2010/0326 (COD)

EUT C 132, 3.5.2011, p. 92–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.5.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 132/92


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2000/75/EG vad gäller vaccinering mot bluetongue”

KOM(2010) 666 slutlig – 2010/0326 (COD)

2011/C 132/18

Föredragande: Ludvík JÍROVEC

Den 26 januari 2011 beslutade rådet att i enlighet med artikel 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2000/75/EG vad gäller vaccinering mot bluetongue

KOM(2010) 666 slutlig – 2010/0326 (COD).

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 28 februari 2011.

Vid sin 470:e plenarsession den 15–16 mars 2011 (sammanträdet den 15 mars) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 185 röster för, 2 röster emot och 12 nedlagda röster.

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1   Kommittén rekommenderar att man av samma skäl också ändrar kommissionens förordning (EG) nr 1266/2007 av den 26 oktober 2007 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 2000/75/EG när det gäller bekämpning och övervakning av bluetongue och restriktioner för förflyttning av vissa djurarter som kan smittas av bluetongue.

1.2   Kommittén påminner om den situation som uppstod när man upphörde med vaccineringen mot mul- och klövsjuka och mot svinpest, då ett av de främsta argumenten var att kostnaderna för att eliminera eventuella smitthärdar skulle vara lägre än kostnaderna för vaccinering.

1.3   Kommittén anser att man bör framhålla möjligheten att överlåta valet åt var och en av EU:s medlemsstater, eftersom länder i tempererade regioner har en annan hälsosituation och andra typer av bluetongue än mer sydliga länder. Länder som inte vaccinerar har större möjligheter att upptäcka smitta. Här finns det en viss risk för nya exotiska stammar från Asien som blir svårare att upptäcka.

1.4   Kommittén anser att en ändring av direktivet är rätt reaktion på den senaste tidens tekniska utveckling inom produktionen av vacciner, som kan användas också utanför de områden som omfattas av restriktioner för djurförflyttningar. Den föreslagna ändringen av direktivet innehåller en garanti för att den administrativa bördan för medlemsstaterna inte kommer att öka, om man bortser från uppgiften att informera om införandet av ett vaccineringsprogram. Inga större sociala effekter förväntas. Kommittén ställer sig till fullo bakom detta mål och välkomnar förslaget på grundval av denna garanti.

2.   Inledning samt sammanfattning av meddelandet

2.1   Syftet med den föreslagna förändringen av rådets direktiv är att ändra vaccinationsreglerna i direktiv 2000/75/EG så att de blir mer flexibla och tar hänsyn till att det nu finns inaktiverat vaccin som också med framgång kan användas också utanför de områden som omfattas av restriktioner för djurförflyttningar.

2.2   Kommissionen anser att lagstiftningen måste ändras för att ta hänsyn till de tekniska framstegen när det gäller utvecklingen av vaccin. Den föreslagna ändringen kommer att göra det lättare att besluta om strategier för att bekämpa bluetongue utifrån de särskilda förhållanden som råder i de enskilda medlemsstaterna, utan onödig inblandning från EU:s sida.

2.3   Det är nu allmänt accepterat att vaccinering med inaktiverat vaccin är att föredra för att bekämpa bluetongue och förebygga klinisk sjukdom i unionen. De nuvarande hindren för förebyggande vaccinering utanför områden som omfattas av restriktioner för förflyttningar av djur är inte nödvändiga när man använder dessa vacciner.

3.   Kommentarer

3.1   Under de tre senaste åren har modernt inaktiverat vaccin mot bluetongue blivit tillgängligt, och det kan på ett säkert sätt användas utanför restriktionszonerna. Detta kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att utarbeta egna nationella strategier för förebyggande och bekämpning av smittan utan inblandning från EU:s sida.

3.2   Förslaget ökar möjligheterna att bekämpa sjukdomen och torde också minska de negativa ekonomiska och sociala konsekvenserna. Det är icke desto mindre svårt att exakt kvantifiera fördelarna med detta förslag, eftersom de hänger samman med sjukdomens oförutsägbara utveckling i Europa. Sjukdomen är dessutom inte längre att betrakta som exotisk i Europa.

3.3   Förslaget har ingen inverkan på de befintliga åtgärderna för att bekämpa sjukdomen. Det kommer därför inte att få några direkta konsekvenser för EU:s årliga och fleråriga program för utrotning, bekämpning och övervakning av vissa djursjukdomar.

3.4   Genom att tillåta utbredd vaccinering i EU har detta förslag potential att minska både direkta och indirekta förluster till följd av bluetongue och därigenom minska sjukdomens negativa ekonomiska konsekvenser.

3.5   Förslaget tillåter en mer utbredd vaccinering och kommer också att kunna öka marknaden för de läkemedelsföretag som framställer inaktiverat vaccin mot bluetongue.

Bryssel den 15 mars 2011

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


Top