Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0068

    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2001/112/EG om fruktjuice och vissa liknande produkter avsedda som livsmedel” KOM(2010) 490 slutlig

    EUT C 84, 17.3.2011, p. 45–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.3.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 84/45


    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2001/112/EG om fruktjuice och vissa liknande produkter avsedda som livsmedel”

    KOM(2010) 490 slutlig

    2011/C 84/09

    Föredragande utan studiegrupp: Pedro NARRO

    Europaparlamentet och rådet beslutade den 23 september respektive den 7 oktober 2010 att i enlighet med artikel 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2001/112/EG om fruktjuice och vissa liknande produkter avsedda som livsmedel

    KOM(2010) 490 slutlig.

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 15 december 2010.

    Vid sin 468:e plenarsession den 19–20 januari 2011 (sammanträdet den 20 januari 2011) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 159 röster för, 3 röster emot och 6 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser

    1.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén stöder Europeiska kommissionens initiativ att för andra gången ändra direktiv 2001/112 i syfte att anpassa det till de allmänna bestämmelserna i Codex Alimentarius-standarden för fruktjuicer och fruktnektar (Codexstandarden). Vid anpassningen av direktivet bör man dock inte välja att bara ändra vissa mycket specifika detaljer. I stället bör man göra en generell översyn av samtliga punkter i denna gemenskapslagstiftning.

    1.2

    Förbudet mot att tillsätta socker i fruktjuicer är en lämplig förebyggande åtgärd för att motverka fetma. EESK delar dock inte åsikten att det dessutom ska anges på förpackningen att fruktnektar innehåller tillsatt socker. En sådan åtgärd skulle kunna missleda konsumenterna och innebära en uppenbar särbehandling i förhållande till andra produkter, och dessutom har den inte något stöd i Codexstandarden.

    1.3

    EESK beklagar att man i förteckningen över tillåtna ingredienser i förslaget till direktiv inte har angett att det är tillåtet att tillsätta upp till 10 % mandarinjuice i apelsinjuice. Reglerna i Codex Alimentarius, som det är meningen att direktivet ska anpassas efter, tillåter denna metod som också är vanlig internationellt sett, och därför bör den tas med i direktivet.

    1.4

    I bilaga II punkt 2 bör man uttryckligen ange att frukt som är avsedd för framställning av fruktjuicer eller fruktpuréer kan ha behandlats efter skörden.

    1.5

    EESK välkomnar att tomat har tagits med på förteckningen över frukt som används för juiceframställning.

    1.6

    EESK välkomnar också att man behåller den dubbla klassificering/beteckning som gör åtskillnad mellan fruktjuice (som erhålls direkt när frukten pressas) och fruktjuice som erhållits från koncentrat (som erhålls genom att man rekonstituerar koncentrerad juice genom att tillsätta vatten). Denna åtskillnad garanterar att konsumenten får korrekt information. Det är viktigt att man upprätthåller denna dubbla klassificering och att man inte under några omständigheter tillåter nyansskiftningar som riskerar att göra tolkningen av de två definitionerna mindre exakt.

    1.7

    EESK uppskattar att kommissionens förslag lämnar utrymme för rekonstituering av aromer i fruktjuice som erhållits från koncentrat.

    2.   Bakgrund till och sammanfattning av kommissionens förslag

    2.1

    Europeiska kommissionen föreslår en andra ändring av rådets direktiv 2001/112/EG om fruktjuice och vissa liknande produkter avsedda som livsmedel. Genom detta direktiv, som är föremål för ändring, fastställs tekniska föreskrifter för dessa produkters sammansättning, beteckningar, tillverkningsegenskaper och märkning.

    2.2

    Den första ändringen av direktiv 2001/112 gjordes genom direktiv 2009/106/EG. Denna ändring var av teknisk karaktär och gjordes för att anpassa gemenskapslagstiftningen till de allmänna bestämmelserna i Codexstandarden för fruktjuicer och fruktnektar (Codex Stan 247-2005, genom vilken man införde kvalitets- och märkningskrav för fruktjuicer och liknande produkter) och till den uppförandekod som antagits av European Fruit Juice Association (AIJN). I korthet gällde ändringarna införandet av ett lägsta tillåtna Brixtal för 18 rekonstituerade fruktjuicer och fruktpuréer. Dessutom fastställdes hur man ska benämna den saluförda produkten när det gäller fruktjuice som erhållits från koncentrat. Slutdatum för införlivandet av det ändrade direktivet fastställdes till den 1 januari 2011.

    2.3

    Det förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv som ligger till grund för detta yttrande (KOM(2010) 490) innebär en andra ändring av utpräglat teknisk karaktär. Denna ändring innebär, i likhet med den första ändringen, att man inkluderar en rad bestämmelser från Codex Alimentarius i linje med föreskrifterna i AIJN:s uppförandekod. Nedan anges de viktigaste nya punkterna i det aktuella direktivförslaget:

    Socker tas bort från förteckningen över tillåtna ingredienser i fruktjuice. Nektar och vissa produkter i bilaga III kan sötas genom tillsats av socker eller honung. Försäljningsnamnet ska innehålla ordet ”sötad” eller orden ”med tillsats av socker” samt en uppgift om den maximala mängd socker som tillsatts.

    Bestämmelserna om rekonstituering av smak och arom förenklas.

    Tomat tas med på förteckningen över frukt som används för juiceframställning.

    2.4

    Direktivförslaget kommer att följa det ordinarie lagstiftningsförfarandet enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. När direktivet har antagits kommer medlemsstaterna att få 18 månader på sig för att införliva detta i sin nationella lagstiftning.

    3.   Kommentarer

    3.1

    Det direktivförslag som är föremål för detta yttrande grundas främst på behovet av att anpassa gemenskapslagstiftningen till den internationella lagstiftningen, närmare bestämt Codexstandarden för fruktjuicer och fruktpuréer. Därför bör kommissionens förslag till ändringar inte gå i en annan riktning än de internationellt överenskomna bestämmelserna i Codex Alimentarius. Å andra sidan skulle det vara lämpligt att införa nya bestämmelser i enlighet med dem som föreskrivs i Codex Alimentarius.

    3.2

    En av de viktigaste ändringarna i direktivförslaget avser förbudet mot tillsats av socker i fruktjuicer och kravet på att tillsats av socker i fruktnektar måste framgå av försäljningsnamnet. Det förbud som kommissionen vill driva igenom har en tydlig förankring i den europeiska strategin för att förebygga fetma. När det gäller fruktnektar skiljer sig emellertid förslaget från bestämmelserna i Codex Alimentarius. Det har inte fattats några liknande beslut tidigare för andra produkter (läskedrycker), det är inte förenligt med den övergripande regleringen av märkning och det förefaller onödigt med tanke på att det redan framgår av själva definitionen av fruktnektar att socker har tillsatts.

    3.3

    Kommissionen anger inte i sitt förslag att det är möjligt att tillsätta mandarinjuice i apelsinjuice utan att man för den skull behöver märka produkten som ”blandning av fruktjuice”. Enligt Codexstandarden (Codex Stan 45-1981) är det dock tillåtet att tillsätta upp till 10 % mandarinjuice utan att märka produkten som ”blandning av fruktjuice”, och internationellt sett tillämpas denna metod i praktiken redan i stor utsträckning av de främsta produktionsländerna, till exempel Brasilien och USA. Mot bakgrund av de alltmer globaliserade marknaderna innebär kraven i direktiv 2001/112/EG att de europeiska producenterna av citrusfrukt och deras kooperativ hamnar i ett konkurrensmässigt underläge i förhållande till aktörerna i tredjeländer. EESK anser att den europeiska beteckningen ”apelsinjuice” måste anpassas till den internationella Codexstandarden och yrkar därför på att mandarinjuice bör tas med i förteckningen över godkända tillsatser i apelsinjuice, upp till gränsvärdet på 10 %. Tillsatsen av mandarinjuice i apelsinjuice kan motiveras med att dessa två citrusarter botaniskt sett står varandra nära och att de även har snarlika organoleptiska egenskaper. Det är i praktiken omöjligt att påvisa några kvalitetsskillnader om man utför en analys av apelsinjuice med respektive utan tillsatt mandarinjuice.

    3.4

    Definitionen av frukt i punkt 1 i bilaga II (Definitioner av råvaror) bör på ett tydligt sätt innefatta behandling efter skörden av frukt avsedd för bearbetning.

    3.5

    EESK stöder förslaget om att tomat ska tas med på förteckningen över frukt som används för juiceframställning och välkomnar kommissionens avsikt att behålla dubbla försäljningsnamn för att skilja mellan fruktjuice och fruktjuice av koncentrat, eftersom man på detta sätt garanterar att konsumenten får korrekt information. Kommittén vill också uttrycka sin uppskattning över att kommissionens förslag lämnar utrymme för rekonstituering av aromer i fruktjuice som erhållits från koncentrat.

    Bryssel den 20 januari 2011

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Staffan NILSSON


    Top