Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0460

    Kontroll över energipriserna Europaparlamentets resolution av den 25 september 2008 om kontroll över energipriserna

    EUT C 8E, 14.1.2010, p. 94–97 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.1.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 8/94


    Torsdag 25 september 2008
    Kontroll över energipriserna

    P6_TA(2008)0460

    Europaparlamentets resolution av den 25 september 2008 om kontroll över energipriserna

    2010/C 8 E/17

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av sina resolutioner av den 29 september 2005 om oljeberoendet (1) och av den 19 juni 2008 om krisen i fiskerisektorn till följd av de stigande bränslepriserna (2),

    med beaktande av kommissionens meddelande av den 13 juni 2008 om åtgärder för att bemöta de stigande oljepriserna (KOM(2008)0384),

    med beaktande av ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådet den 19-20 juni 2008,

    med beaktande av överenskommelsen från det informella Ekofinrådet den 12-13 september 2008 i Nice,

    med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

    A.

    Oljepriset har under sommaren nått sin högsta nivå någonsin i reala termer. Priset för andra energiprodukter har också ökat och bränslepriset för konsumenterna har följt trenden för råoljepriset. Den svaga USA-dollarn har bidragit till att sätta press på oljepriset.

    B.

    Enligt prognoserna kan oljepriset förbli högt på medellång och lång sikt, och detta kommer att inverka negativt på inflationen och tillväxten i EU:s ekonomi.

    C.

    Det höjda energipriset försvagar EU-medborgarnas köpkraft. Värst drabbade är hushållen med de lägsta inkomsterna och energiintensiva industrisektorer.

    D.

    Höjningen av energipriset beror på en kombination av invecklade faktorer, såsom strukturella förändringar i utbudet och efterfrågan på olja, sjunkande antal och omfattning av nya oljefält, begränsad ökning av oljeproduktionen, geopolitiska faktorer, färre investeringar i tekniska framsteg, högre investeringskostnader och brist på kvalificerad arbetskraft i de viktigaste produktionsländerna. Vissa oljeproducerande länder har en tendens att utnyttja sina naturresurser för politiska ändamål.

    E.

    Mer transparenta, tillförlitliga och regelbundet offentliggjorda uppgifter om kommersiella oljelager är viktigt för att oljemarknaden ska kunna fungera väl.

    F.

    Det nuvarande finansiella kaoset har fått investerarna att söka alternativa investeringsmöjligheter och bidragit till att öka prisinstabiliteten på kort sikt.

    G.

    EU:s ekonomi är fortfarande starkt beroende av importerad olja. Potentiella nya oljefält befinner sig dessutom oftast i ”okonventionella reserver”, vilket innebär att investeringskostnaderna för att utveckla dem blir högre.

    H.

    En gemensam europeisk utrikespolitik om energi, grundad på solidaritet och diversifiering av försörjningen, skulle skapa synergier som tryggar energiförsörjningen för Europeiska unionen och öka EU:s tyngd, stärka dess handlingsförmåga i utrikespolitiska frågor och öka dess trovärdighet som global aktör.

    1.

    Europaparlamentet betonar att utan en samordnad förändring av energipolitiken och konsumtionen kommer efterfrågan på energi att fortsätta att öka under de kommande tioårsperioderna. Parlamentet är bekymrat över höjningen av energipriset, särskilt på grund av dess negativa konsekvenser för världsekonomin och konsumenterna, vilket också gör det svårare att uppnå målsättningarna inom Lissabonstrategin.

    2.

    Europaparlamentet understryker att det är nödvändigt att vidta åtgärder så att EU:s ekonomi kan upprätthålla sin konkurrenskraft och anpassa sig till de nya oljepriserna.

    3.

    Europaparlamentet efterlyser ett starkt politiskt engagemang för att vidta konkreta åtgärder i syfte att minska efterfrågan på energi, främja förnybara energikällor och energieffektivitet, fullfölja diversifieringen när det gäller energiförsörjningen och minska beroendet av importerade fossila bränslen. Parlamentet anser att detta är det bästa sättet att hantera det högre energipriset, öka stabiliteten på energimarknaden, ge konsumenterna långsiktiga kostnadsfördelar samt uppfylla målen för FN:s ramkonvention om klimatförändringar och det dithörande Kyotoprotokollet. Parlamentet anser att dessa strategiska åtgärder måste åtföljas av lika starka finansiella åtaganden till förmån för forskning och utveckling.

    4.

    Europaparlamentet anser att medlemsstaterna på kort sikt bör vidta riktade åtgärder för att mildra de negativa konsekvenserna för de fattigaste hushållen. Parlamentet understryker emellertid att åtgärder som bidrar till ökad inflation bör undvikas eftersom de kan inverka negativt på de offentliga finansernas hållbarhet och omintetgöras av högre oljepriser.

    5.

    Europaparlamentet bekräftar sin ståndpunkt vid första behandlingen av 18 juni 2008 om förslaget till direktiv om ändring av direktiv 2003/54/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för el (3), och av den 9 juli 2008 om förslaget till direktiv om ändring av direktiv 2003/55/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (4). Parlamentet anser att kommissionen bör lägga fram ett förslag om hur energirelaterad fattigdom ska hanteras i Europeiska unionen. Medlemsstaterna uppmanas att utforma nationella definitioner av energifattigdom och utveckla nationella handlingsplaner för att undanröja energifattigdom. Parlamentet uppmanar kommissionen att kontrollera och samordna de uppgifter som medlemsstater levererar, och att se till att skyldigheterna att tillhandahålla allmännyttiga och offentliga tjänster respekteras.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att den förslagna energistadgan för konsumenter entydigt fastställer konsumenternas rättigheter. Parlamentet uppmanar de nationella regleringsmyndigheterna att utnyttja de befogenheter de har till sitt förfogande för att hjälpa konsumenter.

    7.

    Europaparlamentet noterar sänkningen av råoljepriset till 100 USA-dollar per fat under de senaste veckorna, vilket bryter trenden av kontinuerligt stigande oljepriser. Parlamentet konstaterar dock med oro att konsumenterna fortsätter att betala högre energipriser, som inte alltid fullt ut speglar de nedåtgående prisförändringarna i råoljepriset. Kommissionen uppmanas att följa prisutvecklingen, särskilt frågan om hur ökade eller minskade priser påverkar konsumenterna.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att garantera överensstämmelse med EU:s gällande konkurrensregler, och att särskilt fokusera på att utreda och bekämpa konkurrenshämmande åtgärder inom gas- och elsektorerna samt i samband med raffinering av olja och distribution till försäljningsställena.

    9.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att undersöka kopplingen mellan oljepriset och gaspriset i de långsiktiga gaskontrakten och att tillhandahålla en lämplig politisk lösning.

    10.

    Europaparlamentet uppmanar Ekofinrådet att införa sänkt moms för energibesparande varor och tjänster.

    11.

    Europaparlamentet efterlyser åtgärder som underlättar anpassningen inom energiintensiva sektorer och tjänster så att de blir mer energieffektiva. Parlamentet uppmanar dock kommissionen att följa upp konsekvenserna av dessa åtgärder och att vidta lämpliga åtgärder vid fall av snedvridningar av konkurrensen.

    12.

    Europaparlamentet understryker dessutom att förnybara energikällor tillsammans med skyddsåtgärder på energiområdet, bland annat incitament för att förbättra hushållens energieffektivitet, minskar Europas beroende av energiimporter och därmed också de politiska och ekonomiska risker som dessa importer medför.

    13.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att energibesparingar, energieffektivitet och förnybara energikällor prioriteras när EU:s framtida energipolitik ska utformas, särskilt inom ramen för den kommande andra översynen av energistrategin.

    14.

    Europaparlamentet anser att Europeiska investeringsbanken bör ha en mer framträdande roll i finansieringen av projekt som rör energieffektivitet och förnybara energikällor samt forsknings- och utvecklingsprojekt, med särskild fokus på små och medelstora företag.

    15.

    Europaparlamentet noterar att skatteinkomsterna från energi i vissa medlemsstater har ökat på grund av den senaste tidens stigande oljepriser. Parlamentet betonar vikten av en riktig skattepolitik, som ett sätt att minska det ekonomiska beroendet av fossila bränslen, att ta itu med klimatförändringen och att skapa incitament för att öka investeringarna i energieffektivitet, förnybar energi och miljövänliga produkter.

    16.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram sitt förslag till översyn av rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet (5) (det s.k. energiskattedirektivet) efter att ingående ha undersökt de eventuella konsekvenser skatteåtgärderna kan få för inflationen, för nya investeringar och för övergången till en energieffektiv ekonomi i EU med låga koldioxidutsläpp.

    17.

    Europaparlamentet understryker betydelsen av mer transparenta och tillförlitliga uppgifter om oljemarknader och kommersiella oljelager. Parlamentet anser att det är viktigt att öka förståelsen för oljeprodukternas prisutveckling. Parlamentet menar att en översyn måste göras i god tid av gemenskapslagstiftningen om beredskapslager av olja.

    18.

    Europaparlamentet understryker vikten av att EU står enigt på det energipolitiska området. Parlamentet upprepar betydelsen av EU:s gemensamma energipolitik och EU:s åtagande till förmån för den europeiska grannskapspolitiken. I detta avseende anser parlamentet att EU bör inta en ledande ställning i energidialogen med de viktigaste olje- och gasleverantörsländerna. Parlamentet välkomnar idén med ett toppmöte på hög nivå mellan olje- och gaskonsumerande och olje- och gasproducerande länder i syfte att uppnå mer stabila priser, större förutsägbarhet när det gäller leveranserna och betalningar i euro.

    19.

    Europaparlamentet uppmuntrar EU-företagen att vara mer aktiva, genom att fortsätta sina investeringar, och att inta en ledande roll i samband med nya tekniska utvecklingar och teknisk kompetens för att bevara sin roll som de viktigaste oljeproducentländernas nyckelpartner. Parlamentet noterar att det framför allt krävs investeringar för att utveckla raffinering och prospektering i syfte att kunna hantera den ökade efterfrågan.

    20.

    Europaparlamentet anser att företagens sociala ansvar bör förstärkas inom de största energibolagen för att kanalisera mer privata investeringar inom energisektorn till energibesparingsprogram och alternativ energiteknik samt till forskning och utveckling på detta område.

    21.

    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att samordna de politiska insatserna för att tackla höjningen av energipriset. Kommissionen uppmanas att lägga fram en analys grundad på medlemsstaternas mest effektiva insatser för att tackla höjningen av energipriset.

    22.

    Europaparlamentet uppmanar rådet att snabbt nå en överenskommelse om framtida nyckelåtgärder för att uppnå en verkligt avreglerad inre marknad för energi, eftersom detta kommer att bidra till att minska EU:s sårbarhet när det gäller energipriset och öka försörjningstryggheten. Parlamentet bekräftar i detta avseende sitt starka engagemang för fullbordandet av EU:s inre energimarknad.

    23.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar och parlament.


    (1)  EUT C 227 E, 21.9.2006, s. 580.

    (2)  Antagna texter, P6_TA(2008)0308.

    (3)  Antagna texter, P6_TA(2008)0294.

    (4)  Antagna texter, P6_TA(2008)0347.

    (5)  EUT L 283, 31.10.2003, s. 51.


    Top