Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0491

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Tempus årsrapport 2005

/* KOM/2006/0491 slutlig */

52006DC0491

Meddelande från Kommissionen till Rådet, Europaparlamentet, Europeiska Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Tempus årsrapport 2005 /* KOM/2006/0491 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 25.8.2006

KOM(2006) 491 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Tempus årsrapport 2005

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Tempus årsrapport 2005

1. FÖRORD

Programmet Tempus III (2000–2006) är inriktat på utveckling och modernisering av den högre utbildningen i de 27 partnerländerna via samarbete med högskolor i EU:s medlemsstater. Högskolorna har stor betydelse för den sociala och ekonomiska övergångsprocessen samt för dialogen mellan kulturerna. De är också centrum för fackkunskap och mänskliga resurser samtidigt som de utbildar en ny generation av ledare.

En detaljerad beskrivning av Tempusprogrammet finns på följande webbadress:

http://europa.eu.int/comm/education/programmes/tempus/index_en.html

Denna årsrapport läggs fram i enlighet med artikel 11 i rådets beslut om inrättandet av Tempusprogrammet (EGT L 120, 8.5.1999).

2. GENOMFÖRANDET AV TEMPUS 2005: HUVUDLINJERNA

Genomförandet av programmet under 2005 styrdes av följande prioriteringar:

1. Öka de nationella myndigheternas delaktighet i genomförandet av programmet.

2. Stärka de nationella Tempuskontorens roll.

3. Konsolidera programförvaltningen.

4. Förbättra spridningen av resultat.

5. Fortsätta utarbetandet av det framtida Tempusprogrammet.

Dessa prioriteringar överensstämmer med slutsatserna och rekommendationerna i den utvärdering efter halva tiden av Tempus III som offentliggjordes i november 2003. Av utvärderingen framgår att programmet är viktigt som stöd till reformen och utvecklingen av högre utbildning och att insatserna och förvaltningssätten är ändamålsenliga.

3. ÖKA DE NATIONELLA MYNDIGHETERNAS DELAKTIGHET

Efter den framgångsrika erfarenheten i juli 2004 deltog företrädare för partnerländerna i ett möte i april 2005 med företrädare från medlemsstaterna. Syftet med mötet var att få bättre insikt i läget för högre utbildning i partnerländerna och att kartlägga områden där Tempussamarbetet skulle utgöra det bästa stödet för detta samarbete. Mötet var ett utmärkt tillfälle till utbyte och diskussion om utvecklingen i högre utbildning både i partnerländerna och i EU.

Den politiska, ekonomiska och allmänna situationen i partnerländerna varierar mycket, men av dialogen framgick att det finns en slående likhet i de frågor som de olika länderna är mest angelägna om, nämligen kvalitetssäkring, ackreditering, tillträde till högre utbildning och anpassning av utbildningen till arbetsmarknadens behov. Partnerländernas företrädare betonade att Tempus spelar en viktig roll när det gäller att främja och stödja det nationella reformarbetet. Tempusprojekten utgör ett försöksområde för regeringar och universitet eftersom de inbegriper konkret samarbete på sådana väsentliga områden som reformer av kursplaner och universitetsförvaltning. Dialogen bekräftade tydligt att merparten av partnerländerna i och utanför Europa använder Bolognaprocessen som förebild i sina egna reformer.

Dialogen med nationella myndigheter fortsatte inom ramen för en rad besök i partnerländerna som gjordes av kommissionens tjänstemän.

För att öka de nationella myndigheternas delaktighet i genomförandet av programmet och i synnerhet för att se till att de nationella prioriteringarna beaktas i urvalsprocessen har kommissionens avdelningar utarbetat ett nytt tillvägagångssätt för samråd med utbildningsministrarna i partnerländerna. Följaktligen räknas numera de nationella utbildningsministrarnas åsikt med i det slutliga betyget för projekt och har större inflytande på det slutliga urvalet.

4. STÄRKA DE NATIONELLA TEMPUSKONTORENS ROLL

De nationella programkontoren för Tempus i partnerländerna har en viktig roll i genomförandet av programmet genom att tillhandahålla information till eventuella och faktiska programdeltagare samt återkoppling till Europeiska kommissionens avdelningar om pågående projekt.

Under 2005 stärkte kommissionens avdelningar ytterligare sitt samarbete med Tempuskontorens nätverk. En av huvuduppgifterna under första halvåret var utarbetandet av arbetsprogram för programkontoren enligt de riktlinjer som togs fram under sista kvartalet 2004. Syftet med riktlinjerna är att få en övergripande enhetlighet i programkontorens arbetsprogram och därtill kopplade bidrag.

I det sammanhanget var ett av målen att engagera programkontoren mer i övervakningen av projekten. I mars och oktober 2005 hölls möten i Bryssel för de nationella programkontoren, vid vilka man presenterade och utarbetade en strategi för utvecklingen av denna övervakningsuppgift. Programkontoren fick utbildning i övervakning och man utarbetade en manual med praktiska rekommendationer. Programkontorens övervakning kompletterar det arbete som utförs av kommissionens avdelningar och dess tekniska bistånd (som tillhandahålls av Europeiska yrkesutbildningsstiftelsens Tempusavdelning).

Kommissionens tjänstemän anordnande och slutförde under 2005 urvalet av nya Tempuskontor i Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan. I mars 2005 invigdes Tempuskontoret i Ryssland och i slutet av 2005 fanns det verksamma programkontor i alla av Tempus partnerländer.

5. KONSOLIDERA PROGRAMFÖRVALTNINGEN

En av de första prioriteringarna för genomförandet av Tempusprogrammet under 2005 var att rationalisera programmets ekonomiska förvaltning, som hade förts tillbaka från Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen år 2003 efter det att den nya budgetförordningen trätt i kraft. För att få ner verksamhetens volym till en hanterbar nivå bestämde man att antalet individuella utbytesstipendier skulle minskas drastiskt från 8 000 till 150 per år.

Vissa stipendieavtal kunde inte sändas ut som planerat eftersom finansieringsbesluten hade antagits sent eller undertecknandet av finansieringsavtal var försenat.

För att förenkla förvaltningen av de individuella utbytesstipendierna infördes i maj 2005 en viktig ändring i handledningen för sökande. Från och med oktober 2005 betraktas dessa bidrag som stipendier enligt definitionen i budgetförordningen. Följaktligen kan stipendiet föras över i sin helhet i form av en enda utbetalning till dem som fått sina ansökningar beviljade. Samtidigt förenklas rapporteringskraven.

I enlighet med rekommendationerna i utvärderingen efter halva tiden genomförde kommissionens avdelningar under 2004/2005 ett ambitiöst övervakningsprogram för 10 % av de pågående projekten med över 50 besök på plats. Allmänt sett var resultaten positiva med en mycket större andel projekt som hade fler starka sidor än brister. De flesta inspekterade projekten uppvisade bättre resultat än vad man hade fått intrycket av på papper. De första besöken på plats har bekräftat att pågående projekt allmänt sett uppnår målen och är av betydelse för den nationella dagordningen för reform.

Som nämnts ovan deltar de nationella programkontoren för Tempus numera aktivt i övervakningen ute på fältet. Målet är att 60 % av de pågående projekten ska besökas av de nationella programkontoren (vilket motsvarar sammanlagt 180 projekt). Programkontorens övervakning kommer huvudsakligen att inriktas på projektresultatens kvalitet.

Planeringen för övervakningen ute på fältet under 2005/2006 antogs hösten 2005. I övervakningen kommer kommissionens avdelningar att medverka tillsammans med experter från Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen och Tempus programkontor i partnerländerna. Genom den förstärkta övervakningen kan kommissionens avdelningar få bättre insikt i det som händer ute på fältet samtidigt som de programansvariga kan anpassa genomförandemekanismerna där detta är nödvändigt.

Förutom besök på plats är även förebyggande övervakning en viktig del i genomförandet av programmet. I maj 2005 anordnades ett seminarium för fortbildning och nätverksarbete i Bryssel för samordnarna i de Tempus-Tacisprojekt som valdes ut 2004 och som hade blivit försenade på grund av det sena undertecknandet av finansieringsavtalen i regionen. Seminariet var inriktat på förvaltningen av bidragsavtal och genomförandet av projekt rent allmänt.

Under 2005 slutfördes fem urvalsförfaranden. Detta inbegriper urvalsomgångarna för gemensamma europeiska projekt (sista ansökningsdag den 15 december 2004), strukturella och kompletterande åtgärder(sista ansökningsdagar den 15 oktober 2004 och den 15 februari 2005) samt individuella utbytesstipendier (sista ansökningsdagar den 15 februari och den 15 oktober 2005). Antalet ansökningar för varje ansökningstillfälle har hela tiden varit högt, vilket betyder att programmet hela tiden uppmärksammats av den akademiska världen. I synnerhet ökar antalet ansökningar inom strukturella och kompletterande åtgärder och deras innehåll inriktas mer på övergripande frågor som är av vikt för reformen och moderniseringen av högre utbildning i partnerländerna. Resultaten från de urvalsförfaranden som avslutades 2005 återfinns i bilagorna.

De utvalda gemensamma europeiska projekten återfinns inom följande områden: utarbetande av kursplaner (66 %), universitetsförvaltning (21 %) och institutionsuppbyggande (13 %). Projekt inom utarbetandet av kursplaner omfattar många olika områden, exempelvis tillämpad forskning, teknik, företagsförvaltning och samhällsvetenskap. Projekt inom institutionsuppbyggande och universitetsförvaltning stöder reformer som gäller kvalitetssäkring, undervisningskvalitet eller ekonomisk förvaltning av universiteten i partnerländerna. I merparten länder har de utvalda strukturella och kompletterande åtgärderna en tydlig koppling till handlingslinjerna i Bolognaprocessen. De utvalda projekten i denna programdel gäller vanligtvis sådana frågor som utformningen av system för kvalitetssäkring eller införandet av mekanismer för överföring av studiepoäng. Projekten fokuserar också på modernisering av universitetens verksamhet och tjänster, inbegripet uppdatering av fortbildningsprogram, användning av informations- och kommunikationsteknik och förstärkning av de internationella kontakterna. De utvalda utbytesstipendierna gäller främst omskolning och studieperioder (70 %), därefter förberedande verksamhet inför gemensamma europeiska projekt (18 %) och deltagande i särskilda konferenser och seminarier (12 %). Allmänt sett kan man observera att de inlämnade projekten i allt större utsträckning är anpassade till de nationella prioriteringar som fastställts av partnerländerna. Nästa alla utvalda projekt är förenliga med de nationella prioriteringarna.

Under 2005 fick Tempus ett sammanlagt anslag på cirka 57 miljoner euro. De projekt som valdes ut under 2005 fick sammanlagt bidrag på cirka 51,7 miljoner euro.

6. FÖRBÄTTRA SPRIDNINGEN AV RESULTAT

Tempus webbplats omarbetades helt under 2005 för att programresultaten ska kunna spridas bättre och programmet bli ännu synligare. Den nya webbplatsen uppdateras regelbundet med nyheter om programmet, exempelvis sista ansökningsdagar, resultat av urval, konferenser och information och stöd till projektstyrning. På webbplatsen finns dessutom sidor för partnerländerna med uppgifter om nationella prioriteringar för projekt, information om system för högre utbildning i respektive länder och sammanfattningar av de projekt som fått bidrag.

Utredningen om långsiktigt bärkraftiga program inom den högre utbildningen avslutades i slutet av 2005. Utredningen gör det möjligt för sökande och projektsamordnare att kartlägga de faktorer som stöder och säkerställer långsiktigt bärkraftiga internationella samarbetsprojekt inom högre utbildning och att vidta lämpliga åtgärder för detta ändamål. Utredningen har bidragit med ett nytt verktyg, en manual för långsiktig bärkraftig verksamhet, som finns på engelska (Handbook on Sustainability) på Tempus webbplats tillsammans med en reklambroschyr. Dessa verktyg, som bekräftar kommissionens engagemang i en långsiktigt bärkraftig verksamhet, har redan visat sig användbara för de nationella programkontoren vid deras övervakning ute på fältet.

Ytterligare två tematiska studier startades under 2005 med stöd från Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen.

- Den första var en studie om samarbete mellan universitet och företag. Målet var att få en överblick över tendenser och utveckling i samarbetet mellan universitet och företag i Tempus partnerländer och att framhålla vikten av detta samarbete för att studenterna ska lättare få anställning. I studien kommer man att beskriva den roll som Tempus spelat och kan fortsätta att spela för att utveckla samarbetet mellan universitet och företag i partnerländerna. Studien var avsedd som en uppföljning till diskussionerna med myndigheterna i partnerländerna, under vilka man fastställde att samarbetet mellan universitet och företag var en gemensam angelägenhet. I alla partnerländer måste den högre utbildningen anpassas för att möta aktuella och framtida behov på arbetsmarknaden. Studien kommer att utmynna i en rad rekommendationer med ledning av exempel på bra lösningar. Resultaten från studien kommer att presenteras och diskuteras vid ett seminarium i Amman den 9–10 april 2006, vilket anordnas gemensamt av Europeiska kommissionen och Jordaniens ministerium för högre utbildning och forskning.

- De andra undersökningarna gällde effekterna. Dessa studier kommer att ge exempel på vilken effekt Tempus har haft på högskolor, på enskilda personer som medverkar i högre utbildning och på organisationer som är kopplade till eller drar nytta av systemen för högre utbildning i partnerländerna. Syftet med studierna är att främja spridningen av information om vad Tempus hittills uppnått och bidra till diskussionerna kring det framtida Tempusprogrammet.

Som del i programmets PR-strategi beställdes en videofilm med titeln Tempus in Action. Videon består av tre avsnitt för var och en av programmets olika delar. Projektdeltagare i Ryssland, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Egypten intervjuades och beskrev vilken inverkan Tempus haft på deras arbetsliv och akademiska och institutionella miljö.

Tempus nationella kontaktpunkter i medlemsstaterna har fortsatt att fylla en viktig funktion för genomförandet av programmet genom att de underlättat medverkan för EU:s högskolor via informationsverksamhet och hjälp med att söka partner. Under 2005 anordnades informationsdagar för Tempus i de flesta partnerländerna samt i ett antal av EU:s medlemstater.

7. FORTSÄTTA UTARBETANDET AV DET FRAMTIDA TEMPUSPROGRAMMET

FÖR EUROPEISKA KOMMISSIONEN FÖRBLIR HÖGRE UTBILDNING EN PRIORITERING I DESS SAMARBETE MED GRANNLÄNDERNA. Det finns ett starkt engagemang för att förlänga Tempusprogrammen efter 2006 med dess tydliga inriktning på högskolebaserat universitetssamarbete. Dessutom överväger kommissionen för närvarande att ge studenter från grannländerna möjlighet att studera vid universitet i EU.

8. SLUTSATSER

Genomförandet av Tempusprogrammet under 2005 styrdes av en rad strategiska mål som alla uppnåtts tillfredsställande. Genom den fortlöpande dialogen med nationella myndigheter och deras nära medverkan i fastställandet av prioriteringar och urval av projekt säkerställs att den verksamhet som får bidrag är av betydelse för landets behov och överensstämmer med målen för de nationella reformerna. Detta säkerställer de nationella myndigheternas eget ansvar och gör programinsatserna mer slagkraftiga. De nationella programkontoren i partnerländerna har förstärkts ytterligare och spelat en viktig roll i kontakterna med de nationella myndigheterna och andra intressenter. Återkoppling från de nationella myndigheterna och resultatet av övervakning ute på fältet har bekräftat att Tempus alltjämt är ett högst relevant program för att bistå partnerländerna i reformen och moderniseringen av deras system för högre utbildning.

**********

BILAGOR

Bilaga 1: Tempus 2005 – Finansieringsöversikt

- Anslagna belopp per region

- Utvalda projekt per region/beviljade belopp till utvalda projekt

Bilaga 2.1: Gemensamma europeiska projekt: Urvalstabeller för 2005

- Tabell 1: Cards

- Tabell 2: Tacis

- Tabell 3: MEDA

Bilaga 2.2: Strukturella och kompletterande åtgärder: Urvalstabeller för 2005

- Tabell 1: Cards

- Tabell 2: Tacis

- Tabell 3: MEDA

Bilaga 2.3: Individuella utbytesstipendier: Urvalstabeller för 2005

- Tabell 1: Cards

- Tabell 2: Tacis

- Tabell 3: MEDA

Bilaga 3.1: Gemensamma europeiska projekt: Urvalstabeller för 2005 efter EU-medlemsstat

Bilaga 3.2: Strukturella och kompletterande åtgärder: Urvalstabeller för 2005 efter EU-medlemsstat

Bilaga 1

Tempus 2005 - Finansieringsöversikt

Tempus 2005 – Anslagna belopp per region i euro |

Cards | Tacis | MEDA |

JEP | 11 550 002,57 | 19 737 640 | 12 523 383 |

IMG | 318 790 | 634 340 | 495 800 |

SCM | 2 456 797,38 | 3 118 961,72 | 1 590 094,75 |

NTO | 685 170,83 | 746 693,57 | 551 671,60 |

ETF | 381 255,28 | 650 226,45 | 481 778,36 |

Övrigt | 172 218,48 | 424 738,67 | 419 883,16 |

Totalt | 15 564 234,54 | 25 312 603 | 16 062 611 |

Tempus 2005 – Utvalda projekt per region/beviljade belopp i euro |

CARDS | Beviljade belopp till utvalda projekt |

JEP (sista ansökningsdag den 15 december 2004) | 29 | 11 550 002,57 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 oktober 2004) | 7 | 697 395,43 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 13 | 1 527 241,70 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 39 | 124 990,00 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 oktober 2005) | 15 | 85 080,00 |

Totalt | 103 | 13 984 709,70 |

Tempus 2005 – Utvalda projekt per region/beviljade belopp i euro |

Tacis | Beviljade belopp till utvalda projekt |

JEP (sista ansökningsdag den 15 december 2004) | 47 | 18 610 480,00 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 oktober 2004) | 10 | 1 117 243,00 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 13 | 1 700 309,00 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 60 | 208 860,00 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 oktober 2005) | 34 | 159 830,00 |

Totalt | 164 | 21 796 722,00 |

Tempus 2005 – Utvalda projekt per region/beviljade belopp i euro |

MEDA | Beviljade belopp till utvalda projekt |

JEP (sista ansökningsdag den 15 december 2004) | 32 | 13 918 458,00 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 oktober 2004) | 9 | 1 123 121,75 |

SCM (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 5 | 548 301,75 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 februari 2005) | 50 | 185 600,00 |

IMG (sista ansökningsdag den 15 oktober 2005) | 19 | 74 080,00 |

Totalt | 115 | 15 849 561,50 |

- JEP: Gemensamt europeiskt projekt; SCM: strukturella och kompletterande åtgärder; IMG: Individuella utbytesstipendier; NTO: Nationellt programkontor för Tempus; ETF: Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen.

BILAGA 2.1

GEMENSAMMA EUROPEISKA PROJEKT – URVALSTABELLER FÖR 2005 |

- I tabellerna nedan anges urvalet av gemensamma europeiska projekt under 2005 efter inbjudan att lämna projektförslag med sista ansökningsdag den 15 december 2004. I tabellen anges antalet utvalda projekt som högskolor från ett visst partnerland medverkar i.

- Nationella projekt riktar sig till ett enda partnerland i Tempus. Projekt med flera länder har fler än ett partnerland.

JEP – TEMPUS CARDS (Bilaga 2.1 – Tabell 1) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

1244-Kosovo | Nationella | 2 | 587 752,00 |

Med flera länder | 1 | 230 000,00 |

Totalt | 3 | 817 752,00 |

Albanien | Nationella | 2 | 519 030,00 |

Med flera länder | 2 | 323 642,60 |

Totalt | 4 | 842 672,60 |

Bosnien och Hercegovina | Nationella | 4 | 1 409 601,00 |

Med flera länder | 2 | 335 939,45 |

Totalt | 6 | 1 745 540,45 |

Kroatien | Nationella | 7 | 3 377 600,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 7 | 3 377 600,00 |

F.d. jugoslaviska republiken Makedonien | Nationella | 5 | 1 949 926,00 |

Med flera länder | 1 | 149 828,16 |

Totalt | 6 | 2 099 754,16 |

Serbien och Montenegro | Nationella | 6 | 2 375 457,57 |

Med flera länder | 2 | 291 225,79 |

Totalt | 8 | 2 666 683,36 |

JEP – TEMPUS TACIS (Bilaga 2.1 – Tabell 2) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Armenien | Nationella | 2 | 420 103,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 2 | 420 103,00 |

Azerbajdzjan | Nationella | 2 | 564 308,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 2 | 564 308,00 |

Vitryssland | Nationella | 1 | 265 996,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 265 996,00 |

Georgien | Nationella | 3 | 1 212 353,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 3 | 1 212 353,00 |

Kazakstan | Nationella | 1 | 498 480,00 |

Med flera länder | 1 | 94 932,00 |

Totalt | 2 | 593 412,00 |

Kirgizistan | Nationella | 1 | 279 900,00 |

Med flera länder | 2 | 319 121,00 |

Totalt | 3 | 599 021,00 |

Moldavien | Nationella | 3 | 841 237,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 3 | 841 237,00 |

Ryska federationen | Nationella | 17 | 7 421 467,00 |

Med flera länder | 1 | 34 325,00 |

Totalt | 18 | 7 455 792,00 |

Tadzjikistan | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - |

Turkmenistan | Nationella | 2 | 740 556,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 2 | 740 556,00 |

Ukraina | Nationella | 9 | 3 881 117,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 9 | 3 881 117,00 |

Uzbekistan | Nationella | 4 | 1 735 703,00 |

Med flera länder | 2 | 300 882,00 |

Totalt | 6 | 2 036 585,00 |

JEP – TEMPUS MEDA (Bilaga 2.1 – Tabell 3) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Algeriet | Nationella | 4 | 1 363 495,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 4 | 1 363 495,00 |

Egypten | Nationella | 6 | 2 865 781,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 6 | 2 865 781,00 |

Jordanien | Nationella | 1 | 498 900,00 |

Med flera länder | 2 | 379 214,33 |

Totalt | 3 | 878 114,33 |

Libanon | Nationella | 3 | 1 392 078,00 |

Med flera länder | 1 | 59 388,00 |

Totalt | 4 | 1 451 466,00 |

Marocko | Nationella | 6 | 2 468 895,00 |

Med flera länder | 1 | 250 000,00 |

Totalt | 7 | 2 718 895,00 |

Palestinska myndigheten | Nationella | 2 | 949 598,00 |

Med flera länder | 1 | 261 128,67 |

Totalt | 3 | 1 210 726,67 |

Syrien | Nationella | 3 | 1 267 528,00 |

Med flera länder | 2 | 367 426,00 |

Totalt | 5 | 1 634 954,00 |

Tunisien | Nationella | 3 | 1 426 250,00 |

Med flera länder | 2 | 368 776,00 |

Totalt | 5 | 1 795 026,00 |

BILAGA 2.2

STRUKTURELLA OCH KOMPLETTERANDE ÅTGÄRDER URVALSTABELLER FÖR 2005 |

- I tabellerna nedan anges urvalet av strukturella och kompletterande åtgärder efter inbjudan att lämna projektförslag med sista ansökningsdagar den 15 oktober 2004 och den 15 februari 2005. I tabellen anges antalet utvalda projekt som högskolor från ett visst partnerland medverkar i.

- Nationella projekt riktar sig till ett enda partnerland i Tempus. Projekt med flera länder har fler än ett partnerland.

SCM – TEMPUS CARDS (Bilaga 2.2 – Tabell 1) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

1244-Kosovo | Nationella | 1 | 141 550,70 |

Med flera länder | 3 | 115 301,93 |

Totalt | 4 | 256 852,63 |

Albanien | Nationella | 1 | 43 585,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 43 585,00 |

Bosnien och Hercegovina | Nationella | 3 | 358 848,00 |

Med flera länder | 1 | 50 000,00 |

Totalt | 4 | 408 848,00 |

Kroatien | Nationella | 3 | 355 435,43 |

Med flera länder | 2 | 59 968,93 |

Totalt | 5 | 415 404,36 |

F.d. jugoslaviska republiken Makedonien | Nationella | 3 | 334 370,00 |

Med flera länder | 2 | 71 716,93 |

Totalt | 5 | 406 086,93 |

Serbien och Montenegro | Nationella | 6 | 644 015,60 |

Med flera länder | 1 | 9 968,93 |

Totalt | 7 | 653 984,53 |

SCM – TEMPUS TACIS (Bilaga 2.2 – Tabell 2) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Armenien | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - | - |

Azerbajdzjan | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - | - |

Vitryssland | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - | - |

Georgien | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - | - |

Kazakstan | Nationella | 1 | 144 522,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 144 522,00 |

Kirgizistan | Nationella | 2 | 139 730,00 |

Med flera länder | 1 | 61 390,00 |

Totalt | 3 | 201 120,00 |

Moldavien | Nationella | 1 | 94 800,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 94 800,00 |

Ryska federationen | Nationella | 8 | 1 116 959,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 8 | 1 116 959,00 |

Tadzjikistan | Nationella | 2 | 225 388,00 |

Med flera länder | 1 | 61 390,00 |

Totalt | 3 | 286 778,00 |

Turkmenistan | Nationella | - | - |

Med flera länder | - | - |

Totalt | - | - |

Ukraina | Nationella | 4 | 467 930,00 |

Med flera länder | 1 | 39 875,70 |

Totalt | 5 | 507 805,70 |

Uzbekistan | Nationella | 3 | 389 891,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 3 | 389 891,00 |

SCM – TEMPUS MEDA (Bilaga 2.2 – Tabell 3) |

Partnerland | Nationella/Med flera länder | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Algeriet | Nationella | - | - |

Med flera länder | 1 | 25 200,00 |

Totalt | 1 | 25 200,00 |

Egypten | Nationella | 4 | 502 725,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 4 | 502 725,00 |

Jordanien | Nationella | 1 | 126 934,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 126 934,00 |

Libanon | Nationella | 1 | 93 577,50 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 93 577,50 |

Marocko | Nationella | 3 | 352 454,25 |

Med flera länder | 1 | 50 400,00 |

Totalt | 4 | 402 854,25 |

Palestinska myndigheten | Nationella | 2 | 243 375,75 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 2 | 243 375,75 |

Syrien | Nationella | 1 | 149 707,00 |

Med flera länder | - | - |

Totalt | 1 | 149 707,00 |

Tunisien | Nationella | 1 | 101 850,00 |

Med flera länder | 1 | 25 200,00 |

Totalt | 2 | 127 050,00 |

BILAGA 2.3

INDIVIDUELLA UTBYTESSTIPENDIER – URVALSTABELLER FÖR 2005 |

- I tabellerna nedan anges urvalet av individuella utbytesstipendier under 2005 efter inbjudan att lämna projektförslag med sista ansökningsdagar den 15 februari 2005 och den 15 oktober 2005. Uppgifterna avser utvalda individuella utbytesstipendier, med medborgare eller mottagande högskolor i partnerländerna i fråga.

IMG – TEMPUS CARDS (Bilaga 2.3 – Tabell 1) |

Partnerland | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

1244-Kosovo | 3 | 19 510,00 |

Albanien | 11 | 48 040,00 |

Bosnien och Hercegovina | 4 | 12 470,00 |

Kroatien | 11 | 30 850,00 |

F.d. jugoslaviska republiken Makedonien | 13 | 48 840,00 |

Serbien och Montenegro | 12 | 50 360,00 |

IMG – TEMPUS TACIS (Bilaga 2.3 – Tabell 2) |

Partnerland | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Armenien | 6 | 19 320,00 |

Azerbajdzjan | 3 | 15 580,00 |

Vitryssland | 5 | 18 230,00 |

Georgien | 5 | 16 260,00 |

Kazakstan | 3 | 16 740,00 |

Kirgizistan | 5 | 27 660,00 |

Moldavien | 7 | 36 720,00 |

Ryska federationen | 33 | 115 050,00 |

Tadzjikistan | 2 | 15 640,00 |

Turkmenistan | 3 | 12 640,00 |

Ukraina | 12 | 37 750,00 |

Uzbekistan | 10 | 37 100,00 |

IMG – TEMPUS MEDA (Bilaga 2.3 – Tabell 3) |

Partnerland | Antal utvalda projekt totalt | Beviljat belopp i euro totalt |

Algeriet | 10 | 19 810,00 |

Egypten | 17 | 82 360,00 |

Jordanien | 5 | 14 160,00 |

Libanon | 6 | 16 160,00 |

Marocko | 9 | 35 730,00 |

Palestinska myndigheten | 11 | 41 220,00 |

Syrien | 8 | 43 540,00 |

Tunisien | 3 | 6 700,00 |

Bilaga 3.1

GEMENSAMMA EUROPEISKA PROJEKT Urvalstabeller för 2005 efter deltagande EU-medlemsstat |

- I tabellen nedan anges urvalet av Gemensamma europeiska projekt under 2005 efter inbjudan att lämna projektförslag med sista ansökningsdag den 15 december 2004. I tabellen anges antalet högskolor som deltar i de utvalda projekten som bidragsmottagare respektive partner.

EU-medlemsstat | Antal högskolor som deltar i projekt som bidragsmottagare | Antal högskolor som deltar i projekt som projektpartner | Totalt |

Österrike | 6 | 15 | 21 |

Belgien | 3 | 19 | 22 |

Cypern | - | - | - |

Tjeckien | - | 2 | 2 |

Danmark | - | 3 | 3 |

Estland | - | 4 | 4 |

Finland | 3 | 4 | 7 |

Frankrike | 27 | 42 | 69 |

Tyskland | 20 | 34 | 54 |

Grekland | 3 | 9 | 12 |

Ungern | 2 | 6 | 8 |

Irland | 1 | 6 | 7 |

Italien | 9 | 24 | 33 |

Lettland | - | 1 | 1 |

Litauen | - | 1 | 1 |

Luxemburg | - | 1 | 1 |

Malta | - | 1 | 1 |

Nederländerna | 4 | 11 | 15 |

Polen | - | 9 | 9 |

Portugal | - | 7 | 7 |

Slovakien | - | 4 | 4 |

Slovenien | 2 | 9 | 11 |

Spanien | 4 | 24 | 28 |

Sverige | 10 | 17 | 27 |

Förenade kungariket | 14 | 18 | 32 |

Bilaga 3.2

STRUKTURELLA OCH KOMPLETTERANDE ÅTGÄRDER URVALSTABELLER FÖR 2005 EFTER DELTAGANDE EU-MEDLEMSSTAT |

- I tabellerna nedan anges urvalet av strukturella och kompletterande åtgärder efter inbjudan att lämna projektförslag med sista ansökningsdagar den 15 oktober 2004 och den 15 februari 2005. I tabellen anges antalet högskolor som deltar i de utvalda projekten som bidragsmottagare respektive partner.

EU-medlemsstat | Antal högskolor som deltar i projekt som bidragsmottagare | Antal högskolor som deltar i projekt som projektpartner | Totalt |

Österrike | 1 | 9 | 10 |

Belgien | 1 | 5 | 6 |

Cypern | - | - | - |

Tjeckien | - | 1 | 1 |

Danmark | - | 1 | 1 |

Estland | - | - | - |

Finland | - | 3 | 3 |

Frankrike | 12 | 13 | 25 |

Tyskland | 19 | 24 | 43 |

Grekland | - | 5 | 5 |

Ungern | - | 2 | 2 |

Irland | - | 1 | 1 |

Italien | 4 | 10 | 14 |

Lettland | - | - | - |

Litauen | - | 1 | 1 |

Luxemburg | - | - | - |

Malta | - | 1 | 1 |

Nederländerna | 2 | 6 | 8 |

Polen | 2 | 7 | 9 |

Portugal | - | 5 | 5 |

Slovakien | - | 2 | 2 |

Slovenien | 2 | 1 | 3 |

Spanien | 4 | 8 | 12 |

Sverige | 7 | 11 | 18 |

Förenade kungariket | 3 | 8 | 11 |

Top