EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0734

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/734 av den 15 mars 2023 om ändring av förordning (EU) nr 549/2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen och om upphävande av elva rättsakter på området nationalräkenskaper (Text av betydelse för EES)

PE/64/2022/REV/1

EUT L 97, 5.4.2023, p. 1–114 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/734/oj

5.4.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 97/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2023/734

av den 15 mars 2023

om ändring av förordning (EU) nr 549/2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen och om upphävande av elva rättsakter på området nationalräkenskaper

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (1),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 (3) inrättade ett reviderat europeiskt national- och regionalräkenskapssystem (ENS 2010) och innehåller en referensram med gemensamma standarder, definitioner, klassifikationer och redovisningsregler för utarbetande av medlemsstaternas räkenskaper för unionens statistikbehov, så att resultaten blir jämförbara medlemsstaterna emellan.

(2)

Bilaga A till förordning (EU) nr 549/2013 innehåller metoden för upprättandet av medlemsstaternas räkenskaper.

(3)

Vid tillämpningen av förordning (EU) nr 549/2013 har smärre inkonsekvenser i texten identifierats i bilaga A till den förordningen och dessa inkonsekvenser behöver rättas till.

(4)

Bilaga B till förordning (EU) nr 549/2013 (leveransprogrammet) innehåller en uppsättning tabeller med nationalräkenskapsdata, inbegripet dithörande metadata, som medlemsstaterna ska överföra till kommissionen (Eurostat) inom fastställda tidsfrister, för unionens behov.

(5)

Leveransprogrammet bör uppdateras för att ta hänsyn till förändrade användarbehov, nya politiska prioriteringar och utvecklingen av ny ekonomisk verksamhet inom unionen.

(6)

Metadata om strukturell information som ska överföras bör beakta de principer som beskrivs i kommissionens rekommendation (EU) 2023/397 (4). Nya krav på metadataöverföring bör inte medföra alltför stora merkostnader eller alltför stora administrativa bördor för medlemsstaterna.

(7)

Vid Förenta nationernas statistikkommissions 49:e möte övervägdes och antogs den reviderade versionen av ändamålsklassifikationen för individuell konsumtion (Coicop 2018) som den internationellt accepterade standarden. I förordning (EU) nr 549/2013 hänvisas till den tidigare versionen (Coicop 1999) i bilagorna A och B till den förordningen och dessa hänvisningar bör därför uppdateras.

(8)

Förordning (EU) nr 549/2013 bör därför ändras i enlighet med detta.

(9)

Eftersom genomförandet av denna förordning kommer att kräva betydande anpassningar av de nationella statistiksystemen bör kommissionen bevilja medlemsstaterna undantag. Sådana undantag bör vara tillfälliga och beviljas för en period på högst tre år. Kommissionen bör ge stöd till de berörda medlemsstaterna i deras ansträngningar för att genomföra de nödvändiga anpassningarna av sina statistiksystem, så att undantagen kan slopas så snart som möjligt.

(10)

Efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 549/2013 och av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 (5) är elva rättsakter som grundar sig på det tidigare europeiska national- och regionalräkenskapssystemet, som inrättades genom rådets förordning (EG) nr 2223/96 (6) (ENS 95), inte längre relevanta. Åtgärderna i denna förordning bör ersätta dem i Europaparlamentet och rådets förordningar (EG) nr 359/2002 (7), (EG) nr 1221/2002 (8), (EG) nr 1267/2003 (9), (EG) nr 501/2004 (10), (EG) nr 1161/2005 (11), (EG) nr 1392/2007 (12) och (EG) nr 400/2009 (13), och rådets förordning (EG) nr 1222/2004 (14) och kommissionens förordning (EG) nr 264/2000 (15) samt kommissionens beslut 98/715/EG (16) och 2002/990/EG (17). Dessa rättsakter bör därför upphöra att gälla.

(11)

Denna förordning bör tillämpas från och med den 1 september 2024 så att detta sammanfaller med den överenskomna tidpunkten för harmoniserade allmänna översyner av nationalräkenskaperna i medlemsstaterna. Detta hindrar inte medlemsstater från att sammanställa sin statistik i enlighet med de ändrade bilagorna före det allmänna tillämpningsdatumet. För att säkerställa att det finns tillräckligt med tid för anpassning till nya överföringskrav bör alla nya skyldigheter att överföra metadata om strukturell information gälla från och med den 1 september 2025, fastän dessa metadata eventuellt redan överförs på frivillig basis före det datumet.

(12)

I syfte att mildra covid-19-krisens sociala och ekonomiska konsekvenser och för att stärka motståndskraften hos medlemsstaternas ekonomier och sociala strukturer har unionen tagit viktiga initiativ, särskilt NextGenerationEU och faciliteten för återhämtning och resiliens inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 (18). Mot denna bakgrund bör unionsstatistiken korrekt återspegla de statistiska räkenskaperna för unionens institutioner och organ. Därför bör det tekniska arbetet fortsätta i detta syfte, så att en stabil metod utvecklas som gör det möjligt för kommissionen (Eurostat) att sammanställa och sprida statistiska räkenskaper, inbegripet finansiellt sparande inom ramen för ENS 2010 och utestående skuldebrev enligt Maastricht-kriterierna. Kommissionen (Eurostat) bör senast den 31 mars 2024 inlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om de framsteg som gjorts.

(13)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen skapandet av gemensamma statistiska standarder som möjliggör produktion av harmoniserade nationalräkenskapsdata för att åstadkomma övergripande jämförbarhet på unionsnivå, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av dess omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(14)

Data om utrustning för informations- och kommunikationsteknik är avgörande för att stödja analysen och beslutsfattandet inom ramen för de prioriterade politikområdena med anknytning till digitaliseringen och den europeiska gröna given, som syftar till att stärka konkurrenskraften och främja utvecklingen av ny teknik. På samma sätt är data om tomt- och anläggningsmark viktiga för analysen av investeringar och välstånd på unionsnivå. Kommissionen (Eurostat) och de nationella statistikmyndigheterna bör fortsätta det metodarbete som utförts på detta område under de senaste åren i syfte att öka tillgången till mer detaljerade data i samband med den framtida översynen av det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet.

(15)

Regelbundna uppdateringar behövs för att ta hänsyn till samspelet mellan globaliseringen, den gröna och den digitala omställningen och nationalräkenskaperna i syfte att förse beslutsfattarna med nödvändiga data och kunskaper för att säkerställa konkurrenskraft, finansiell stabilitet, budgetresiliens, sunda offentliga finanser och en rättvis skattepolitik. Dessutom uppmanades det redan vid det 51:a mötet i Förenta nationernas kommission för statistik arbetsgruppen för nationalräkenskaper att utarbeta en färdplan för översynen av systemet för nationalräkenskaper 2008, vars antagande av Förenta nationernas statistikavdelning är planerat till 2025.

(16)

Uppdateringen av internationella handböcker om nationalräkenskaper är nödvändig, särskilt när det gäller välbefinnande och hållbarhet, med tanke på att en så stor del av den verksamhet som påverkar befolkningens ekonomiska välstånd sker utanför produktionsgränsen.

(17)

Översynen av system för nationalräkenskaper 2008 under 2025 kommer att ge tillfälle att uppdatera internationellt överenskomna begrepp, definitioner, klassifikationer och redovisningsregler för att ta itu med globala utmaningar i samband med klimatförändringarna, säkerhet, ojämlikhet, hållbarhet och välbefinnande och kommer att vara avgörande för att stödja beslutsfattarna så att de kan fatta välgrundade beslut som främjar ekonomisk, social och territoriell sammanhållning, minskar de sociala ojämlikheterna och klyftan mellan könen och katalyserar den gröna och digitala omställningen. Kommissionen bör därför regelbundet tillhandahålla den information som krävs och diskutera översynen av systemet för nationalräkenskaper 2008 med Europaparlamentet före dess planerade slutförande 2025.

(18)

Kommittén för det europeiska statistiksystemet har hörts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av förordning (EU) nr 549/2013

Förordning (EU) nr 549/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 6 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/734 (*1) kräver betydande anpassningar av ett nationellt statistiksystem ska kommissionen bevilja medlemsstaterna tillfälliga undantag genom genomförandeakter för en period på högst tre år. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 8.2 i den här förordningen.

(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/734 av den 15 mars 2023 om ändring av förordning (EU) nr 549/2013 och om upphävande av elva rättsakter på området nationalräkenskaper (EUT L 97, 5.4.2023, s. 1).”."

b)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3.   För de ändamål som anges i punkterna 1 och 2 ska de berörda medlemsstaterna lägga fram en väl motiverad ansökan till kommissionen senast den 26 juli 2023.”

2.

Bilaga A ska ändras i enlighet med bilaga I till denna förordning.

3.

Bilaga B ska ersättas med texten i bilaga II till denna förordning.

Artikel 2

Upphävande

De rättsakter som anges i bilaga III ska upphöra att gälla.

Artikel 3

Översyn

Senast den 31 mars 2024 ska kommissionen (Eurostat) till Europaparlamentet och rådet överlämna en rapport med en utvärdering av de framsteg som gjorts med de statistiska räkenskaperna för unionens institutioner och organ, inbegripet finansiellt sparande inom ramen för ENS 2010 och utestående skuldebrev enligt Maastricht-kriterierna. På grundval av den rapporten får kommissionen vid behov lägga fram ett lagstiftningsförslag.

Artikel 4

Ikraftträdande och tillämpning

1.   Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

2.   Denna förordning ska tillämpas från och med den 1 september 2024.

3.   Genom undantag från punkt 2 i den här artikeln ska artikel 1.3 i den här förordningen vad gäller skyldigheten att överföra metadata om strukturell information enligt punkt 10 i bilaga B till förordning (EU) nr 549/2013, tillämpas från och med den 1 september 2025.

4.   Genom undantag från punkt 3 i denna artikel ska skyldigheten att överföra metadata om strukturell information enligt punkt 10 i bilaga B till förordning (EU) nr 549/2013, vad beträffar tabell 27 i den bilagan, tillämpas från och med den 1 september 2024.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 15 mars 2023.

På Europaparlamentets vägnar

R. METSOLA

Ordförande

På rådets vägnar

J. ROSWALL

Ordförande


(1)  EUT C 218, 2.6.2022, s. 2.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 2 februari 2023 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 21 februari 2023.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).

(4)  Kommissionens rekommendation (EU) 2023/397 av den 17 februari 2023 om referensmetadata och kvalitetsrapporter för det europeiska statistiksystemet, som ersätter rekommendationen av om referensmetadata för det europeiska statistiksystemet (EUT L 53, 21.2.2023, s. 104).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 av den 19 mars 2019 om harmonisering av bruttonationalinkomsten till marknadspris och om upphävande av rådets direktiv 89/130/EEG, Euratom och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1287/2003 (BNI-förordningen) (EUT L 91, 29.3.2019, s. 19).

(6)  Rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (EGT L 310, 30.11.1996, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 359/2002 av den 12 februari 2002 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 i fråga om tillämpningen av ENS 95 för fastställande av medlemsstaternas betalningar till de momsbaserade egna medlen (EGT L 58, 28.2.2002, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2002 av den 10 juni 2002 om kvartalsvisa konton för icke-finansiella transaktioner för den offentliga sektorn (EGT L 179, 9.7.2002, s. 1).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1267/2003 av den 16 juni 2003 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 med avseende på tidsfrister för sändningen av huvudaggregaten i nationalräkenskaperna, undantag när det gäller sändningen av huvudaggregaten i nationalräkenskaperna och sändning av uppgifter om sysselsättning angivna i arbetade timmar (EUT L 180, 18.7.2003, s. 1).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 501/2004 av den 10 mars 2004 om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn (EUT L 81, 19.3.2004, s. 1).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1161/2005 av den 6 juli 2005 om sammanställning av kvartalsvisa icke-finansiella räkenskaper efter institutionell sektor (EUT L 191, 22.7.2005, s. 22).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1392/2007 av den 13 november 2007 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 med avseende på rapportering av nationalräkenskapsdata (EUT L 324, 10.12.2007, s. 1).

(13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 400/2009 av den 23 april 2009 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen med avseende på kommissionens genomförandebefogenheter (EUT L 126, 21.5.2009, s. 11).

(14)  Rådets förordning (EG) nr 1222/2004 av den 28 juni 2004 om sammanställning och rapportering av uppgifter om den offentliga sektorns kvartalsvisa skuldsättning (EUT L 233, 2.7.2004, s. 1).

(15)  Kommissionens förordning (EG) nr 264/2000 av den 3 februari 2000 om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 2223/96 på kortfristig statistik över offentliga finanser (EGT L 29, 4.2.2000, s. 4).

(16)  Kommissionens beslut 98/715/EG av den 30 november 1998 om klargörande av bilaga A till rådets förordning (EG) nr 2223/96 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen som behandlar principerna för pris- och volymmätning (EGT L 340, 16.12.1998, s. 33).

(17)  Kommissionens beslut 2002/990/EG av den 17 december 2002 om ytterligare klargörande av bilaga A i rådets förordning (EG) nr 2223/96 som behandlar principerna för pris- och volymmätning i nationalräkenskapssystemet (EGT L 347, 20.12.2002, s. 42).

(18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 av den 12 februari 2021 om inrättande av faciliteten för återhämtning och resiliens (EUT L 57, 18.2.2021, s. 17).


BILAGA I

Bilaga A till förordning (EU) nr 549/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

I punkt 1.51 ska led b ersättas med följande:

”b)

Utgifter för vapensystem som faller inom den allmänna definitionen av tillgångar redovisas som fast realkapitalbildning och inte som insatsförbrukning.”

2.

I punkt 1.51 ska led h ersättas med följande:

”h)

Det har klargjorts hur överutdelningar från offentliga bolag ska behandlas – de ska betraktas som extraordinära utbetalningar och behandlas som uttag från eget kapital.”

3.

I punkt 1.118 ska diagrammets rubrik ersättas med följande:

”Diagram 1.1 – Diagram över kontosystemet”.

4.

I punkt 3.98 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

”I den offentliga förvaltningens konsumtionsutgifter (P.3) ingår två typer, som liknar dem som bokförts för hushållens icke-vinstdrivande organisationer, nämligen”.

5.

Punkt 3.105 ska ersättas med följande:

”3.105

Alternativt motsvarar den offentliga förvaltningens utgifter för individuell konsumtion huvudgrupp 15 i ändamålsklassificeringen av individuell konsumtion (Coicop), som utgörs av följande grupper:

15.1

Bostäder (motsvarar grupp 10.6 i Cofog)

15.2

Hälso- och sjukvård (motsvarar grupperna 7.1–7.4 i Cofog)

15.3

Fritid och kultur (motsvarar grupperna 8.1 och 8.2 i Cofog)

15.4

Utbildning (motsvarar grupperna 9.1–9.6 i Cofog)

15.5

Socialt skydd (motsvarar grupperna 10.1–10.5 och 10.7 i Cofog)”.

6.

Punkt 3.124 ska ersättas med följande:

”3.124

Definition: Fast bruttoinvestering (P.51g) består av inhemska producenters anskaffning minus avyttring av fasta tillgångar under en given period, plus vissa tillägg till värdet av icke-producerade tillgångar som uppstått genom en producents eller institutionell enhets produktiva verksamhet. Fasta tillgångar är producerade tillgångar som används i produktionen under mer än ett år.”

7.

I punkt 3.132 ska led c ersättas med följande:

”c)

datorprogram och databaser som ska användas i produktionen i mer än ett år,”.

8.

Punkt 3.138 ska ersättas med följande:

”3.138

Kostnader för ägarbyte kan gälla både producerade tillgångar, inklusive fasta tillgångar, och icke-producerade tillgångar såsom mark.

Dessa kostnader ingår i mottagarpriset när det gäller producerade tillgångar. När det gäller mark och andra icke-producerade tillgångar skiljs de ut från själva köpet och försäljningen och bokförs under en särskild rubrik (P.512) som fasta bruttoinvesteringar.”

9.

I punkt 3.181 ska sista meningen ersättas med följande:

”Överföringen av befintliga varor bokförs som en negativ utgift (avyttring) för säljaren och en positiv utgift (anskaffning) för köparen.”

10.

I punkt 4.40 ska tredje meningen utgå.

11.

Punkt 4.50 ska ersättas med följande:

”4.50

Ränta redovisas på bokföringsmässiga grunder, dvs. ränta på utestående kapital bokförs som tillkommande långivaren kontinuerligt över tid. Räntan, som tillkommer i varje räkenskapsperiod, måste bokföras oavsett om den faktiskt är betalad eller lagd till det utestående kapitalet. Om den inte är betald ska ökningen i kapitalet bokföras på kontot för finansiella transaktioner hos långivaren som en kapitalanskaffning av ett finansobjekt och hos låntagaren som en lika stor skuldsättning.”

12.

(berör inte den svenska versionen)

13.

I punkt 4.93 ska led a ersättas med följande:

”a)

Sociala avgifter som betalas av personer som inte är skyldiga enligt lag eller förordning att bidra till en social trygghetsfond.”

14.

Punkt 5.235 ska ersättas med följande:

”5.235

Upplupna men ännu inte betalade indirekt mätta finansiella förmedlingstjänster (Fisim) ska inkluderas i motsvarande finansiella instrument och förskottsbetalda försäkringspremier ska inkluderas i försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring (F.61); i ingetdera fallet ska det bokföras någon post i handelskrediter och förskott.”

15.

(berör inte den svenska versionen)

16.

Punkt 7.88 ska ersättas med följande:

”7.88

Marknadsvärdet för forwardkontrakt kan växla mellan positiva (tillgång) och negativa (skuld) positioner beroende på prisrörelser i de underliggande tillgångarna och de kan således växla mellan att vara tillgångar och skulder för utfärdare och innehavare. En del forwardkontrakt utnyttjar marginalbetalningar, där vinster och förluster regleras dagligen. I dessa fall kommer värdet i balansräkningen att vara noll.”

17.

I punkt 8.09 ska tabell 8.1 ersättas med följande:

”Tabell 8.1 –

Översiktlig presentation av konton, saldoposter och huvudaggregat

Konton

Saldoposter

Huvud-aggregat

Kontosystem för institutionella sektorer

Löpande konton

I.

Produktions-konto

I.

Produktionskonto

 

 

 

 

B.1g

Förädlingsvärde, brutto

Bruttonational-produkt (BNP)

 

II.

Konton för fördelning och användning av inkomster

II.1

Konto för primär inkomstfördelning

II.1.1

Konto för inkomstbildning

 

 

B.2g

B.3g

Driftsöverskott, brutto

Sammansatta förvärvsinkomster, brutto

 

 

 

 

 

 

II.1.2

Konto för allokering av primära inkomster

II.1.2.1

Konto för företagar-inkomster

B.4g

Företagarinkomst, brutto

 

 

 

 

 

 

 

 

II.1.2.2

Konto för allokering av övriga primära inkomster

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto

Bruttonational-inkomst (BNI)

 

 

 

II.2

Konto för sekundär inkomstfördelning

 

 

 

 

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

Disponibel bruttonational-inkomst

 

 

 

II.3

Konto för omfördelning av inkomster in natura

 

 

 

 

B.7g

Justerad disponibel inkomst, brutto

 

 

 

 

II.4

Inkomstanvändnings-konto

II.4.1

Konto för användning av disponibel inkomst

 

 

B.8g

Sparande, brutto

Nationellt sparande brutto

 

 

 

 

 

II.4.2

Konto för användning av justerad disponibel inkomst

 

 

 

 

 

Kapitalbildningskonton

III.

Kapitalbildningskonton

III.1

Kapitalkonto

III.1.1

Konto för förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

 

 

B.101

Förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

 

 

 

 

 

 

III.1.2

Konto för anskaffning av icke-finansiella tillgångar

 

 

B.9

Finansiellt sparande

 

 

 

 

III.2

Konto för finansiella transaktioner

 

 

 

 

B.9F

Finansiellt sparande

 

 

 

 

III.3

Konto för andra förändringar i tillgångarna

III.3.1

Konto för andra volymförändringar i tillgångarna

 

 

B.102

Förändringar i nettoförmögenhet genom andra volymförändringar i tillgångarna

 

 

 

 

 

 

III.3.2

Omvärderingskonton

 

 

B.103

Förändringar i nettoförmögenhet genom nominella kapitalvinster/-förluster

 

 

 

 

 

 

 

 

III.3.2.1

Konto för neutrala kapital-vinster/-förluster

B.1031

Förändringar i nettoförmögenhet genom neutrala kapitalvinster/-förluster

 

 

 

 

 

 

 

 

III.3.2.2

Konto för reala kapital-vinster/-förluster

B.1032

Förändringar i nettoförmögenhet genom reala kapitalvinster/-förluster

 

Balansräkningar

IV.

Balansräkningar

IV.1

Ingående balansräkning

 

 

 

 

B.90

Nettoförmögenhet

Nationalförmögenhet

 

 

 

IV.2

Förändringar i balansräkningen

 

 

 

 

B.10

Förändringar i nettoförmögenhet, totalt

Förändringar i national-förmögenhet

 

 

 

IV.3

Utgående balansräkning

 

 

 

 

B.90

Nettoförmögenhet

National-förmögenhet

Transaktionskonton

 

0.

Varu- och tjänstekonto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontosystem för utlandet

Löpande konto

V.

Utlandskonto

V.I

Utrikeskonto för varor och tjänster

 

 

 

 

B.11

Utrikessaldo för varor och tjänster

Utrikessaldo för varor och tjänster

 

 

 

V.II

Utrikeskonto för primära inkomster och löpande transfereringar

 

 

 

 

B.12

Bytesbalans

Bytesbalans

Kapitalbildningskonton

 

 

V.III

Utrikeskonto för kapitalbildning

V.III.1

Kapitalkonto

V.III.1.1

Konto för förändringar i netto-förmögenhet genom sparande och kapital-transfereringar

B.101

Förändringar i nettoförmögenhet som beror på bytesbalans och kapitaltransfereringar

 

 

 

 

 

 

 

 

V.III.1.2

Konto för anskaffning av icke-finansiella tillgångar

B.9

Finansiellt sparande

 

 

 

 

 

 

V.III.2

Konto för finansiella transaktioner

 

 

B.9F

Finansiellt sparande

Finansiellt sparande

 

 

 

 

 

V.III.3

Konto för andra förändringar i tillgångarna

V.III.3.1

Konto för andra volym-förändringar i tillgångarna

B.102

Förändringar i nettoförmögenhet genom andra volymförändringar i tillgångarna

 

 

 

 

 

 

 

 

V.III.3.2

Omvärderingskonton

B.103

Förändringar i nettoförmögenhet genom nominella kapitalvinster och kapitalförluster

 

Balansräkningar

 

 

V.IV

Konto för utrikes tillgångar och skulder

V.IV.1

Ingående balansräkning

 

 

B.90

Nettoförmögenhet

Finansiell netto-utlandsställning

 

 

 

 

 

V.IV.2

Förändringar i balansräkningen

 

 

B.10

Förändringar i nettoförmögenhet

 

 

 

 

 

 

V.IV.3

Utgående balansräkning

 

 

B.90

Nettoförmögenhet

Finansiell netto-utlandsställning”

18.

Punkt 9.61 ska ersättas med följande:

”9.61

Det är inga större skillnader mellan de analytiska egenskaperna hos produkt x produkt-tabellerna och bransch x bransch-tabellerna. Skillnaderna mellan produkt x produkt-tabellerna och bransch x bransch-tabellerna beror på förekomsten av en i allmänhet begränsad mängd sekundär produktion. I praktiken görs vid analytisk användning av input-outputtabeller ett underförstått antagande om branschteknik, oavsett hur tabellerna ursprungligen sammanställdes. I praktiken är varje produkt x produkt-tabell en justerad bransch x bransch-tabell, eftersom den fortfarande innehåller alla verksamhetsenheters uppgifter och företagsuppgifter som finns i tillgångs- och användningstabellerna.”

19.

Punkt 10.27 ska ersättas med följande:

”10.27

För tjänstetransaktioner är det ofta svårare att precisera de egenskaper som kännetecknar de olika tjänsterna och det kan uppstå skilda uppfattningar om vilka kriterier som bör användas. Denna svårighet kan gälla viktiga branscher som banker och annan finansförmedling, parti- och detaljhandel, företagstjänster, undervisning, forskning och utveckling, sjukvård och rekreationstjänster. Valet av fysiska enheter för dessa verksamheter presenteras i Handbook on prices and volume measures in national accounts  (*1).

(*1)  Eurostat, Handbook on prices and volume measures in national accounts, 2016.”"

20.

I punkt 10.56 ska andra fotnoten ersättas med följande:

”Eurostat-OECD, Eurostat-OECD Methodological manual on purchasing power parities, 2012.”

21.

I punkt 14.06 ska andra meningen ersättas med följande:

”Beräkningarna av Fisim koncentreras till delsektorerna S.122 och S.125. Enligt vedertagen praxis beräknas Fisim inte för centralbanken (se punkt 14.16).”

22.

(berör inte den svenska versionen)

23.

I punkt 15.31 ska tabell 15.4 ersättas med följande:

”Tabell 15.4 –

Bokföring av användning och förvärv av icke-finansiella tillgångar efter typ av transaktion och flöde

Typ av transaktion/annat ekonomiskt flöde

Typ av användning/förvärv och typ av tillgång och typ av betalning

Insatsförbrukning

Operationell leasing av producerade tillgångar, t.ex. maskiner och immateriella rättigheter

Regelbundna betalningar av bolag för leverans av vatten

Fisim vid finansiell leasing

Kapitalförslitning

Endast för producerade tillgångar och för den ekonomiska ägaren

Konsumtionsutgifter

Operationell leasing av varaktiga konsumtionsvaror

Förvärv av varaktiga konsumtionsvaror, även vid finansiering genom finansiell leasing eller avbetalningsköp

Förvärv av icke-finansiella tillgångar

 

Fast realkapitalbildning

Förvärv av producerade tillgångar (även vid finansiering genom finansiell leasing)

Anskaffning av naturresurser

Förvärv av naturresurser, även rätt att utnyttja dem tills de är uttömda

Förvärv av rätt att utnyttja en naturresurs under en längre tid, t.ex. en fiskekvot

Anskaffning av andra icke-producerade tillgångar

Överlåtbara avtal om tidsdelat boende (time-share)

Förvärv av ett kontrakt som kan överlåtas till tredje man

Kontrakt om framtida produktion, t.ex. kontrakt med fotbollsspelare och författare

Betalning som kapitalinkomst: Arrenden

Resursleasing, dvs. betalning för kortvarigt utnyttjande av en naturresurs

Regelbundna betalningar för rätten att utvinna vatten

Finansiell leasing, dvs. förvärv av en icke-finansiell tillgång som samtidigt finansieras genom ett lån

Inkomstöverföring

Tillstånd utfärdade av den offentliga förvaltningen för att utöva en specifik verksamhet som inte är beroende av några kvalifikationsvillkor eller med en oproportionerlig avgift i förhållande till förvaltningskostnaderna för tillståndssystemet

Utsläppsrätter utfärdade av den offentliga förvaltningen för att begränsa de totala utsläppen

Övriga produktionsskatter

 

Finansiell transaktion: lån

Finansiell leasing, dvs. förvärv av en icke-finansiell tillgång som samtidigt finansieras genom ett lån

Andra volymförändringar i tillgångar

Ägarens uttömning av naturresurser

Olaglig skogsavverkning, olagligt fiske eller olaglig jakt (konfiskation utan ersättning av odlade tillgångar eller naturresurser)

Förändring i priset på tillgångar

Utlöpande av kontrakt, licenser och tillstånd bokförda som tillgångar”

24.

Punkt 15.32 ska ersättas med följande:

”15.32

Om den offentliga förvaltningen t.ex. begränsar antalet bilar som får användas som taxibilar eller antalet kasinon genom att utfärda tillstånd, uppkommer i praktiken monopolvinster för de godkända näringsidkarna, och den offentliga förvaltningen återtar en del av vinsterna i form av avgift. Dessa avgifter bokförs som övriga produktionsskatter. Denna princip tillämpas på alla fall där den offentliga förvaltningen utfärdar tillstånd för att begränsa antalet enheter som är verksamma inom ett visst område där gränsen fastställs godtyckligt och inte enbart är beroende av kvalifikationsvillkor.”

25.

Punkt 15.35 ska ersättas med följande:

”15.35

Tillstånd att utöva specifik verksamhet uppträder först som en tillgång på kontot för andra volymförändringar i tillgångarna. Förändringar i värdet, både uppåt och nedåt, bokförs på förvärvarens omvärderingskonto.”

26.

I punkt 16.67 ska tabell 16.1 ersättas med följande:

”Tabell 16.1 –

Skadeförsäkring

Användningar

Tillgångar

 

 

 

S.1

S.15

S.14

S.13

S.12

S.11

 

 

S.11

S.12

S.13

S.14

S.15

S.1

 

 

 

 

Motsvarande poster på

 

Motsvarande poster på

 

Totalt

Varu- och tjänstekonto

Utlandskonto

Totala ekonomin

Hushållens icke-vinstdrivande organisationer

Hushållen

Offentlig förvaltning

Finansiella bolag

Icke-finansiella bolag

 

Transaktioner och saldoposter

Icke-finansiella bolag

Finansiella bolag

Offentlig förvaltning

Hushållen

Hushållens icke-vinstdrivande organisationer

Totala ekonomin

Utlandskonto

Varu- och tjänstekonto

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrikeskonto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

 

 

 

 

 

P.62

Export av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

P.72

Import av tjänster

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produktionskonto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6

 

 

 

 

 

 

 

P.1

Produktion

 

6

 

 

 

6

 

 

6

4

 

0

4

0

3

0

0

1

P.2

Insatsförbrukning

 

 

 

 

 

 

 

4

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konto för primär inkomstfördelning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

6

 

 

 

6

 

D.441

Kapitalinkomster tillräknade försäkringstagare

5

0

0

1

0

6

0

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konto för sekundär inkomstfördelning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44

 

1

43

0

31

4

0

8

D.711

Skadeförsäkringspremier, netto

 

44

 

 

 

44

 

 

44

45

 

0

45

 

 

 

45

 

D.721

Skadeförsäkringsfordringar

6

0

1

35

0

42

3

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konto för användning av disponibel inkomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

2

 

2

 

 

 

P.3

Konsumtionsutgifter

 

 

 

 

 

 

 

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiell balansräkning (ingående)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74

 

0

74

 

40

0

9

25

AF.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

74

 

 

 

74

 

 

74

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiell balansräkning (utgående)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81

 

0

81

0

44

0

11

25

AF.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

81

 

 

 

81

 

 

81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiell transaktion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

0

7

0

4

0

2

1

F.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

7

 

 

 

7

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omvärderingskonto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

0

0

AF.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

0

 

 

 

0

 

 

0 ”

27.

Punkt 17.148 ska ersättas med följande:

”17.148

Om den offentliga förvaltningen tar över ansvaret för att utge pensioner till anställda i en enhet som inte tillhör den offentliga förvaltningen genom en explicit transaktion måste alla betalningar från den externa enheten bokföras som förutbetalda sociala avgifter (F.89). Liknande typer av modeller diskuteras närmare i punkterna 20.273–20.275.”

28.

(berör inte den svenska versionen)

29.

I punkt 18.26 ska fotnoten ersättas med följande:

”Förenta nationerna, International merchandise trade statistics: Concepts and definitions, 2010.”

30.

(berör inte den svenska versionen)

31.

I punkt 20.76 ska tabellen ersättas med följande:

”Inkomster totalt

=

 

summa skatter

D.2 + D.5 + D.91

 

 

+

sociala avgifter, netto

D.61

 

 

+

summa försäljning av varor och tjänster

P.11 + P.12 + P.131

 

 

+

andra löpande inkomster

D.39 + D.4 + D.7

 

 

+

andra kapitalinkomster

D.92 + D.99”

32.

Punkt 20.77 ska ersättas med följande:

”20.77

De totala skatterna består av skatter på produktion och import (D.2), löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc. (D.5) samt kapitalskatter (D.91). Sociala avgifter, netto, består av faktiska sociala avgifter (arbetsgivares faktiska sociala avgifter (D.611) och hushållens faktiska egenavgifter (D.613)), arbetsgivares tillräknade sociala avgifter (D.612) och hushållens kompletterande egenavgifter (D.614) minus de sociala försäkringssystemens administrationsavgifter (D.61SC).”

33.

I punkt 20.84 ska ruta 20.1 ersättas med följande:

”Faktaruta 20.1 – Från huvudsystemet i ENS till transaktioner och aggregat i statistiken över den offentliga förvaltningens finanser

Tillgångar i ENS

Inkomster i ENS-statistiken över den offentliga förvaltningens finanser

P.1

Produktion, varav:

 

 

Marknadsproduktion (P.11)

Försäljning av varor och tjänster

 

Produktion för egen slutlig användning (P.12)

Försäljning av varor och tjänster

 

Icke-marknadsproduktion (P.13), varav:

 

 

Betalningar för icke-marknadsproduktion (P.131)

Försäljning av varor och tjänster

 

Övrig icke-marknadsproduktion (P.132)

Ingår inte i Summa inkomster

D.2

Skatter på produktion och import (att erhålla)

Summa skatter

D.3

Subventioner (att erhålla)

Andra löpande inkomster

D.4

Kapitalinkomst

Andra löpande inkomster

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter

Summa skatter

D.61

Sociala avgifter, netto

Sociala avgifter, netto

D.7

Andra löpande transfereringar

Andra löpande inkomster

D.91r

Kapitalskatter (att erhålla)

Summa skatter

D.92r

Investeringsbidrag, att erhålla

Andra kapitalinkomster

D.99r

Andra kapitaltransfereringar, att erhålla

Andra kapitalinkomster

 


Användning och kapitaltransaktioner i ENS

Utgifter i ENS-statistiken över den offentliga förvaltningens finanser

P.2

Insatsförbrukning

Insatsförbrukning

D.1

Ersättningar till anställda

Ersättningar till anställda

D.2

Skatter på produktion och import (att betala)

Andra löpande utgifter

D.3

Subventioner (att betala)

Subventioner

D.41

Ränta

Ränta

D.4

Kapitalinkomst (exklusive D.41)

Andra löpande utgifter

D.5

Löpande inkomstskatter

Andra löpande utgifter

D.62

Sociala förmåner, andra än in natura

Sociala förmåner, andra än in natura

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

D.7

Andra löpande transfereringar

Andra löpande utgifter

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

Andra löpande utgifter

P.31

Individuell konsumtionsutgift för marknadsproduktion

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

P.31

Individuell konsumtionsutgift för icke-marknadsproduktion

Ingår inte i Summa utgifter

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

Ingår inte i Summa utgifter

P.5

Bruttoinvestering

Kapitalutgifter

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-producerade tillgångar

Kapitalutgifter

D.92p

Investeringsbidrag, att betala

Kapitalutgifter

D.99p

Andra kapitaltransfereringar, att betala

Kapitalutgifter

I ENS-kontosystemet är finansiellt sparande (B.9) saldoposten för kapitalkontot. Saldoposten för den offentliga förvaltningen i ENS-systemets uppställning av statistiken över den offentliga förvaltningens finanser är exakt samma som posten för finansiellt sparande (B.9). Nedan förklaras logiken bakom detta.

Huvudsystemet i ENS

Det första kontot är produktionskontot, och därför är den första resursen för en institutionell sektor i ENS dess produktion. Eftersom de flesta tjänster som tillhandahålls av den offentliga förvaltningen inte säljs till ekonomiskt signifikanta priser och således är icke-marknadsproduktion, är det praxis att mäta den offentliga förvaltningens produktion som summan av produktionskostnaderna.

Utgifter för kollektiv konsumtion, som består av tjänster som den offentliga förvaltningen tillhandahåller samhället, såsom allmännyttiga tjänster, försvar, säkerhet och allmän ordning, brukar på motsvarande sätt mätas som summan av produktionskostnaderna. Kollektiva konsumtionsutgifter (P.32) är också enligt praxis lika med den offentliga förvaltningens faktiska konsumtionsutgifter (P.4).

Den del av hushållens individuella konsumtionsutgifter som tillhandahålls direkt av den offentliga förvaltningen på icke-marknadsmässig grund mäts också genom sina produktionskostnader.

Följden blir två typer av flöden som tillräknas i ENS-kontona för den offentliga förvaltningen:

1.

På tillgångssidan övrig icke-marknadsproduktion (P.132), som bokförs på produktionskontot.

2.

På användningssidan finns faktisk konsumtion (P.4) och sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion (D.631). Dessa bokförs på kontot för omfördelning av inkomster in natura respektive kontot för användning av justerad disponibel inkomst.

Varje tillräknat flöde är lika med summan av faktiska flöden: produktionskostnaderna. De båda slagen av tillräknade flöden, på tillgångs- respektive användningssidan, balanserar varandra i ENS-kontosystemet.

ENS-statistiken över den offentliga förvaltningens finanser

Samma grundläggande transaktionskategorier används i uppställningen av statistiken över den offentliga förvaltningens finanser i ENS, men huvudsakligen på grundval av faktiska monetära flöden för att få fram den offentliga förvaltningens samlade inkomster och samlade utgifter. Endast ett urval av de tillräknade flödena beaktas: tillräknade sociala avgifter och kapitaltransfereringar in natura.

Om man från tillgångssidan eliminerar icke-marknadsproduktion (P.132) för att få fram den totala inkomsten, och från användningssidan eliminerar den faktiska konsumtionen (P.4 = P.32) och sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion (D.631) för att få fram de totala utgifterna blir resultatet samma saldopost: finansiellt sparande (B.9).

De enda sociala naturaförmåner som räknas med i de aggregerade totala utgifterna för den offentliga förvaltningen i statistiken över den offentliga förvaltningens finanser är sociala naturaförmåner till hushållen via marknadsproducenter (D.632), eftersom de är föremål för verkliga betalningar från offentliga förvaltningsenheter. Dessa transaktioner är också de som läggs till summan av produktionskostnaderna (lika med övrig icke-marknadsproduktion, P.132) för att få fram den offentliga förvaltningens konsumtionsutgifter.

P.3 = P.132 + D.632”.

34.

(berör inte den svenska versionen)

35.

Punkt 20.130 ska ersättas med följande:

”20.130

Om en enhet återköper sin skuld bokförs detta som att skulden löses in, inte som ett förvärv av tillgångar. Samma sak gäller på delsektors- eller sektorsnivå: om en offentlig förvaltningsenhet köper ett lån som emitterats av en annan enhet i samma delsektor redovisas detta i den konsoliderade presentationen som att den delsektorn eller sektorn löser in en skuld.”

36.

Punkt 20.158 ska ersättas med följande:

”20.158

Skatter eller subventioner som en offentlig förvaltningsenhet betalar till en annan offentlig förvaltningsenhet ska inte konsolideras. Skatter eller subventioner på produkter kan inte konsolideras i systemet eftersom det inte finns någon motpartssektor för dessa transaktioner i ENS; de berörda beloppen betraktas inte separat som utgifter respektive inkomster och inbegrips därför i, eller utesluts från, värdet av insatsförbrukningen eller försäljningen.”

37.

Punkt 21.22 ska ersättas med följande:

”21.22

Värdering av tillgångar till verkligt värde ger inte bara en bättre bild av balansräkningen än värdering till historiska kostnader, utan skapar också fler uppgifter om kapitalvinster och kapitalförluster.”

38.

Punkt 22.13 ska ersättas med följande:

”22.13

I Coicop urskiljs följande 15 huvudkategorier:

a)

Livsmedel och alkoholfria drycker.

b)

Alkoholhaltiga drycker, tobak och narkotika.

c)

Kläder och skodon.

d)

Bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen.

e)

Möbler, hushållsutrustning och rutinunderhåll av bostaden.

f)

Hälso- och sjukvård.

g)

Transport.

h)

Information och kommunikation.

i)

Rekreation, sport och kultur.

j)

Utbildningstjänster.

k)

Restauranger och logitjänster.

l)

Försäkringstjänster och finansiella tjänster.

m)

Personlig vård, socialt skydd och diverse varor och tjänster.

n)

Individuella konsumtionsutgifter för hushållens icke-vinstdrivande organisationer.

o)

Offentliga myndigheters individuella konsumtionsutgifter.

De första 13 kategorierna utgör hushållens totala individuella konsumtionsutgifter. De sista två är hushållens icke-vinstdrivande organisationers och den offentliga förvaltningens individuella konsumtionsutgifter, dvs. deras sociala naturaförmåner. Sammanlagt representerar de 15 posterna hushållens faktiska konsumtion.”

39.

Punkt 22.14 ska ersättas med följande:

”22.14

Hushållens icke-vinstdrivande organisationers och den offentliga förvaltningens individuella konsumtionsutgifter delas upp i fem gemensamma underkategorier som avspeglar viktiga politiska frågor: bostäder, hälso- och sjukvård, rekreation och kultur, utbildning och socialt skydd. Dessa är också Coicop-ändamål för hushållens individuella konsumtionsutgifter. Socialt skydd är en underkategori till kategori 13 ’Personlig vård, socialt skydd och diverse varor och tjänster’. Detta innebär att Coicop även för var och en av dessa fem gemensamma underkategorier visar de privata hushållens, den offentliga förvaltningens och hushållens icke-vinstdrivande organisationers betydelse. Det kan t.ex. visa den offentliga förvaltningens roll när det gäller att tillhandahålla bostäder, hälso- och sjukvård och utbildning.”

40.

Punkt 22.16 ska ersättas med följande:

”22.16

Ändamålsklassificeringen av den offentliga förvaltningens utgifter (Cofog) är ett viktigt verktyg för att beskriva och analysera den offentliga förvaltningens finanser. De tio viktigaste huvudgrupperna är följande:

a)

Allmän offentlig förvaltning.

b)

Försvar.

c)

Samhällsskydd och rättsskipning.

d)

Näringslivsfrågor.

e)

Miljöskydd.

f)

Bostadsförsörjning och samhällsutveckling.

g)

Hälso- och sjukvård.

h)

Fritidsverksamhet, kultur och religion.

i)

Utbildning.

j)

Socialt skydd.

Indelningen används för att klassificera individuella och kollektiva konsumtionsutgifter för offentlig förvaltning. Men den kan också användas för att illustrera andra utgiftstypers roll, t.ex. subventioner, investeringsstöd och sociala förmåner, för att uppnå politiska mål.”

41.

Kapitel 23 ska ändras på följande sätt:

a)

(berör inte den svenska versionen)

b)

Tabellen under rubriken ”Produkttransaktioner (P)” ska ersättas med följande:

”P.1

Produktion

P.11

Marknadsproduktion

P.119

Indirekt mätta finansiella förmedlingstjänster (Fisim)

P.12

Produktion för egen slutlig användning

P.13

Icke-marknadsproduktion

P.131

Betalningar för icke-marknadsproduktion

P.132

Övrig icke-marknadsproduktion

P.2

Insatsförbrukning

P.3

Konsumtionsutgifter

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

P.4

Faktisk konsumtion

P.41

Faktisk individuell konsumtion

P.42

Faktisk kollektiv konsumtion

P.5

Bruttoinvestering/P.5n Nettoinvestering

P.51g

Fast bruttoinvestering

P.511

Anskaffning minus avyttring av fasta tillgångar

P.5111

Anskaffning av nya fasta tillgångar

P.5112

Anskaffning av befintliga fasta tillgångar

P.5113

Avyttring av befintliga fasta tillgångar

P.512

Kostnader vid ägarbyte av icke-producerade tillgångar

P.51c

Kapitalförslitning (-)

P.51c1

Kapitalförslitning i driftsöverskott brutto (-)

P.51c2

Kapitalförslitning i sammansatt förvärvsinkomst brutto (-)

P.51n

Fast nettoinvestering

P.52

Lagerinvestering

P.53

Anskaffning minus avyttring av värdeföremål

P.6

Export av varor och tjänster

P.61

Export av varor

P.62

Export av tjänster

P.7

Import av varor och tjänster

P.71

Import av varor

P.72

Import av tjänster”

c)

Texten och tabellen under rubriken ”Varaktiga konsumtionsvaror” ska ersättas med följande:

”Koderna för varaktiga konsumtionsvaror inleds med X följt av DHHCE (hushållens utgifter för varaktiga konsumtionsvaror) och avslutas med ett ensiffrigt tal för undergrupperna och ett tvåsiffrigt tal för posterna.

SNA-koder

 

XDHHCE1

Möbler och hushållsutrustning

XDHHCE11

Möbler och inventarier

XDHHCE12

Mattor och andra golvbeläggningar

XDHHCE13

Större hushållsutrustning, både elektrisk och övrig

XDHHCE14

Större verktyg och redskap för hus och trädgård

XDHHCE2

Persontransportmedel

XDHHCE21

Bilar

XDHHCE22

Motorcyklar

XDHHCE23

Cyklar

XDHHCE24

Fordon som dras av djur

XDHHCE3

Rekreations- och underhållningsvaror

XDHHCE31

Telefon- och telefaxutrustning

XDHHCE32

Utrustning för mottagning, inspelning och återgivning av ljud och bild

XDHHCE33

Fotografisk och filmfotografisk utrustning samt optisk utrustning

XDHHCE34

Informationsbehandlingsutrustning

XDHHCE35

Större varaktiga varor för rekreation utomhus

XDHHCE36

Musikinstrument och större varaktiga varor för rekreation inomhus

XDHHCE4

Andra varaktiga varor

XDHHCE41

Smycken och ur

XDHHCE42

Terapeutiska apparater och anordningar”

d)

Tabellen under rubriken ”ÄNDAMÅLSKLASSIFICERING AV INDIVIDUELL KONSUMTION (Coicop)” ska ersättas med följande:

”01-13 Hushållens individuella konsumtionsutgifter

01

Livsmedel och alkoholfria drycker

01.1

Livsmedel

01.2

Alkoholfria drycker

01.3

Tjänster för förädling av råvaror för livsmedel och alkoholfria drycker

02

Alkoholhaltiga drycker, tobak och narkotika

02.1

Alkoholhaltiga drycker

02.2

Alkoholproduktionstjänster

02.3

Tobak

02.4

Narkotika

03

Kläder och skodon

03.1

Kläder

03.2

Skodon

04

Bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen

04.1

Faktiskt betalda hyror för bostäder

04.2

Imputerade hyror för bostäder

04.3

Underhåll, reparation och säkerhet avseende bostaden

04.4

Vattenförsörjning och diverse andra bostadstjänster

04.5

Elektricitet, gas och andra bränslen

05

Möbler, hushållsutrustning och rutinunderhåll av bostaden

05.1

Möbler, inventarier och friliggande mattor

05.2

Hushållstextilier

05.3

Hushållsutrustning

05.4

Glas, porslin och bestick samt övrigt husgeråd

05.5

Verktyg och redskap för hus och trädgård

05.6

Varor och tjänster för rutinmässigt hushållsunderhåll

06

Hälso- och sjukvård

06.1

Läkemedel och hälsoprodukter

06.2

Öppenvård

06.3

Sjukhusvård

06.4

Andra hälso- och sjukvårdstjänster

07

Transport

07.1

Inköp av fordon

07.2

Driftskostnader för personliga transportmedel

07.3

Persontransporttjänster

07.4

Transporttjänster för varor

08

Information och kommunikation

08.1

Informations- och kommunikationsutrustning

08.2

Programvara utom spel

08.3

Informations- och kommunikationstjänster

09

Rekreation, sport och kultur

09.1

Varaktiga varor för rekreation

09.2

Andra varor för rekreation

09.3

Trädgårdsprodukter och sällskapsdjur

09.4

Rekreationstjänster

09.5

Kulturella varor

09.6

Kulturella tjänster

09.7

Tidningar, böcker och skrivmaterial

09.8

Paketresor

10

Utbildningstjänster

10.1

Förskoleutbildning och grundskoleutbildning årskurs 1–6

10.2

Grundskoleutbildning årskurs 7–9 och gymnasieutbildning

10.3

Eftergymnasial utbildning utom högskoleutbildning

10.4

Högskoleutbildning

10.5

Ej nivåbestämd utbildning

11

Restauranger och logitjänster

11.1

Bar- och restaurangtjänster

11.2

Logitjänster

12

Försäkringstjänster och finansiella tjänster

12.1

Försäkringar

12.2

Finansiella tjänster

13

Personlig vård, socialt skydd och diverse varor och tjänster

13.1

Personlig vård

13.2

Andra personliga tillhörigheter

13.3

Socialt skydd

13.9

Övriga tjänster

14

Individuella konsumtionsutgifter för hushållens icke-vinstdrivande organisationer

14.1

Bostäder

14.2

Hälso- och sjukvård

14.3

Rekreation och kultur

14.4

Utbildning

14.5

Socialt skydd

14.6

Övriga tjänster

15

Offentliga myndigheters individuella konsumtionsutgifter

15.1

Bostäder

15.2

Hälso- och sjukvård

15.3

Rekreation och kultur

15.4

Utbildning

15.5

Socialt skydd”


(*1)  Eurostat, Handbook on prices and volume measures in national accounts, 2016.””


BILAGA II

”BILAGA B

ÖVERFÖRINGSPROGRAM FÖR DATA OCH METADATA

I.   Allmänna krav

Data

1.

Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) överföra de räkenskapsdata som anges i datatabellerna i denna bilaga. I varje separat datatabell anges de obligatoriska och frivilliga variabler som ska överföras, de referensperioder som föreskrivs samt tidsfrister för överföringen.

Datatabellöversikt  (1)

Tabell nr

Tabellinnehåll

Tidsfrist t + månader (dagar när så anges) efter referensperioden

Period

1F

Snabbstatistik över BNP och sysselsättning – frivilliga överföringar på kvartalsbasis

Deltagande medlemsstater och kommissionen (Eurostat) ska enas om datum, som ska motsvara Eurostats publiceringar vid 30 eller 45 dagar

Senast rapporterade kvartal

1Q

Huvudaggregat i nationalräkenskaper – på kvartalsbasis

2/(3) (2)

fr.o.m. 1 kv. 1995

1A

Huvudaggregat i nationalräkenskaper – på årsbasis

2/(3) (2)/9

fr.o.m. 1995

2

Huvudaggregat i sektorn offentlig förvaltning och dess delsektorer – på årsbasis

3/9

fr.o.m. 1995

3

Huvudaggregat efter ekonomisk verksamhet – på årsbasis

9/21

fr.o.m. 1995

5

Hushållens konsumtionsutgifter efter ändamål – på årsbasis

9

fr.o.m. 1995

6

Finansiella konton efter sektor (transaktioner) – på årsbasis

4/9

fr.o.m. 1995

7

Balansräkningar över finansiella tillgångar och skulder efter sektor – på årsbasis

4/9

fr.o.m. 1995

8

Icke-finansiella konton efter sektor – på årsbasis

9

fr.o.m. 1995

801

Icke-finansiella konton efter sektor – på kvartalsbasis – icke-justerade

85 dagar(3) (3)

fr.o.m. 1 kv. 1999

801SA

Icke-finansiella konton efter sektor – på kvartalsbasis – säsongsrensade och kalenderkorrigerade data

85 dagar + 3 arbetsdagar

fr.o.m. 1 kv. 1999

9

Detaljredovisning av intäkter avseende skatter eller sociala avgifter med förteckningen över skatter och sociala avgifter enligt den nationella indelningen – på årsbasis

9

fr.o.m. 1995

10

Huvudaggregat efter region, Nuts 2-nivå och Nuts 3-nivå – på årsbasis

12/24

fr.o.m. 2000

11

Ändamålsklassificering av den offentliga förvaltningens utgifter (Cofog) – på årsbasis

11

fr.o.m. 1995

13

Hushållsräkenskaper efter region, Nuts 2-nivå – på årsbasis

24

fr.o.m. 2000

15

Tillgångstabell till baspris, med omräkning till mottagarpris – på årsbasis

36

fr.o.m. 2010

16

Användningstabell till mottagarpris – på årsbasis

36

fr.o.m. 2010

17

Symmetrisk input-outputtabell till baspris – på femårsbasis

36

fr.o.m. 2010

20

Fasta tillgångar efter ekonomisk verksamhet och tillgång (stockar) – på årsbasis

24

fr.o.m. 2000

22

Fast bruttoinvestering efter ekonomisk verksamhet och tillgång (transaktioner) – på årsbasis

9/24

fr.o.m. 1995

25

Den offentliga förvaltningens icke-finansiella konton – på kvartalsbasis

3

fr.o.m. 1 kv. 2002

26

Balansräkningar över icke-finansiella tillgångar – på årsbasis

24

fr.o.m. 1995

27

Den offentliga förvaltningens finansiella konton och balansräkningar – på kvartalsbasis

85 dagar/3

fr.o.m. 1 kv. 1999

28

Offentlig bruttoskuld (enligt Maastricht-kriterierna) – på kvartalsbasis

3

fr.o.m. 1 kv. 2000

28A

Offentlig bruttoskuld (enligt Maastricht-kriterierna) – struktur, på årsbasis

100 dagar/283 dagar

Föregående 4 referensår

29

Intjänade pensionsrätter inom social försäkring – på treårsbasis

24

fr.o.m. 2012

t = referensperiod (år eller kvartal).

2.

Medlemsstaterna ska överföra alla obligatoriska data för offentliggörande av kommissionen (Eurostat) senast de planerade datumen för offentliggörande av de europeiska aggregaten. Om de data som överförs inte kan spridas på grund av överväganden som rör insynsskydd för statistik, ska sanna värden överföras med överenskomna markeringar i fråga om statistisk primär eller sekundär sekretess. Med undantag för embargodatum ska tillämpningen av andra markeringar som begränsar offentliggörande motiveras och förklaras med metadata.

3.

Medlemsstaterna ska överföra samtliga data i enlighet med de begrepp och definitioner som anges i bilaga A till denna förordning. Om överförda data avviker från dessa begrepp och definitioner ska de observationer som påverkas överföras med en markering som anger att definitionen avviker.

4.

Medlemsstaterna ska överföra samtliga data i enlighet med de kvalitetskriterier som anges i artikel 4.1 i denna förordning.

5.

Medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) ska samordna datumen för offentliggörande av räkenskaperna. Om de nationella datumen för offentliggörande infaller efter tidsfristerna för överföring av data till kommissionen (Eurostat) ska data överföras med en markering som anger det tillfälliga embargot för offentliggörande samt datum för embargot och tidpunkt för offentliggörande.

6.

Angivande av embargodatum som infaller efter datum för offentliggörande av europeiska aggregat ska undvikas i den mån det är möjligt.

Referensperioder

7.

Medlemsstaterna ska överföra hela den obligatoriska tidsserien till kommissionen (Eurostat) vid varje tidsfrist, inbegripet data som inte har reviderats, såvida inte annat anges i särskilda enskilda tabeller. I de fall de data som överförs har avbrott i tidsserierna ska värdet för den berörda referensperioden översändas med en markering som anger avbrottet.

8.

Om medlemsstaterna har tidsserier som är längre än de obligatoriska referensperioder som är angivna i datatabellerna får de på frivillig basis överföra hela tidsserien.

Metadata

9.

Metadata ska bestå av strukturell information som avses i punkt 10 och av specifik information om de data som överförs som avses i punkt 11. Medlemsstater ska överföra metadata till kommissionen (Eurostat) så att kommissionen (Eurostat) kan bedöma kvaliteten på de data som överförs. Vid metadataöverföring – inom ramen för överföringsprogrammet – ska man undvika upprepningar av begäranden om samma information som samlas in i andra processer och tabeller.

Om dessa metadata innehåller konfidentiella uppgifter ska medlemsstaterna informera kommissionen (Eurostat) om att den berörda texten i metadata inte får spridas.

10.

Metadata om strukturell information som medlemsstaterna ska överföra till kommissionen (Eurostat) ska innehålla information om produktionsprocessen samt om de källor och metoder som använts, om de inte finns tillgängliga från andra källor, och i tillämpliga fall större metodändringar eller andra ändringar som påverkar överförda data så att kommissionen (Eurostat) kan bedöma ändringarna och informera användarna om dem.

Om de begrepp och definitioner som är angivna i bilaga A inte har följts ska sådana metadata om strukturell information innehålla korta förklaringar om de begrepp och definitioner som faktiskt tillämpats i de överförda data och skälen till varför de begrepp och definitioner som anges i bilaga A inte har följts eller inte är tillämpliga.

Efter den inledande överföringen ska metadata om strukturell information överföras varje gång en betydande ändring av produktionsprocessen har genomförts.

11.

Metadata om den specifika informationen om de data som medlemsstaterna överför ska innehålla information till kommissionen (Eurostat) om större händelser som större datarevideringar, datainkonsekvenser av betydande storlek, avvikande värden, avbrott i tidsserier, uppdateringar om säsongsrensning samt ovanliga nollvärden och negativa värden. För data som överförs på årsbasis ska denna information skickas senast t+3 dagar, med undantag för tabellerna 1, 6 och 7 för vilka metadata ska överföras tillsammans med uppgifterna. För kvartalsdata ska metadata överföras tillsammans med uppgifterna. Denna information ska endast skickas när sådana händelser avspeglas i överförda data och ska innehålla korta förklaringar om skälen till varför händelsen har observerats i överförda data och vilka variabler och referensperioder som påverkas.

Medlemsstaterna ska tillhandahålla specifik information om översyner som inte härrör från rutinmässiga transaktioner.

Tidsfrister för överföring

12.

De datatabeller som åtföljs av metadata ska överföras enligt de särskilda tidsfristerna för varje tabell.

13.

Data ska överföras till kommissionen (Eurostat) varje gång de offentliggörs av den nationella myndigheten och senast samma dag som de offentliggörs.

14.

Om en medlemsstat får kännedom om fel i överförda data ska den omedelbart underrätta kommissionen (Eurostat) och överföra korrigerade data så snart felet kan korrigeras.

15.

Om en medlemsstat överför fullständiga datauppsättningar enligt det kvalitetskriterium som avses i artikel 4.1 i denna förordning före tidsfristen krävs ingen ny överföring av data vid tidsfristen såvida inte annat anges i särskilda enskilda tabeller.

Enhetlighet

16.

De data som överförs i en tabell ska vara inbördes enhetliga. De värden som överförs för samma variabel i olika datatabeller ska stämma överens numeriskt när de har samma tidsfrist eller när de ska överföras på nytt enligt samma tidsfrist som andra tabeller.

17.

Summan av de kvartalsvisa värdena för en variabel som inte har justerats för säsongs- eller kalendereffekter i en tabell med kvartalsvisa data ska stämma överens numeriskt för alla referensår med samma variabel i en motsvarande tabell med årsvisa data, när motsvarande tabeller har samma tidsfrist.

Tabellerna 1Q och 1A

Huvudaggregat i nationalräkenskaper, kvartalsvisa (Q) och årsvisa (A) data.

Tabell 1A-data ska rapporteras vid t+2 månader och t+9 månader och tabell 1Q-data vid t+2 månader efter referensperioden. Om en medlemsstat överför en fullständig datauppsättning vid t+2 månader behöver data inte överföras vid t+3 månader. Tabell 1Q-data ska stämma överens med tabell 1Av-data vid t+9 månader.

Data i löpande priser (CUP) från och med 1995, i föregående års priser (PYP) från och med 1996 och kedjade volymer (CLV) från och med 1995 för årsdata och från och med första kvartalet 1996 för kvartalsdata är obligatoriska (x) enligt vad som anges nedan. Vissa uppdelningar är frivilliga (o).

Kvartalsdata ska lämnas både i icke-säsongsrensad form och i säsongsrensad form (inklusive kalenderkorrigering, i tillämpliga fall) utom för föregående års priser. Tillhandahållande av kvartalsdata som enbart inbegriper kalenderkorrigering eller säsongsrensning är frivilligt.

För viss administrativ användning ska årsdata för B.1*g överföras med största tillgängliga exakthet men vara begränsade till meningsfulla variabler, t.ex. högst åtta decimaler när belopp är uttryckta i miljoner nationell valuta och tre decimaler för data som uttrycks i tusental personer.


Kod

Variabler

Kvartalsdata

t+2/(3) månader

Årsdata (A)

t+2/(3)/9 månader

Uppdelning

Enhet

B.1*g

Bruttonationalprodukt till marknadspris

x

x

 

CUP, PYP, CLV

Huvudaggregat – produktion

B.1g

Bruttoförädlingsvärde till baspris

x

x

A*10

CUP, PYP, CLV

D.21-D.31

Produktskatter minus produktsubventioner

x

x

 

CUP, PYP, CLV

D.21

Produktskatter

o

t+9

 

CUP, PYP, CLV

D.31

Produktsubventioner

o

t+9

 

CUP, PYP, CLV

Huvudaggregat – utgifter

B.1*g

Bruttonationalprodukt till marknadspris

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.1

Summa konsumtionsutgifter

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.14

Hushållens konsumtionsutgifter (inhemskt begrepp)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

Varav

Uppdelning efter varaktighet (DUR)

 

 

 

 

 

Varaktiga varor

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

Andra varor och tjänster

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

- -

Delvis varaktiga varor

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

- -

Icke varaktiga varor

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

- -

Tjänster

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

P.3_S.1M

Konsumtionsutgifter för hushåll och för hushållens icke-vinstdrivande organisationer (nationellt begrepp)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.14

Hushållens konsumtionsutgifter (nationellt begrepp)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.15

Konsumtionsutgifter för hushållens icke-vinstdrivande organisationer

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.13

Den offentliga förvaltningens konsumtionsutgifter

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.31_S.13

Den offentliga förvaltningens individuella konsumtionsutgifter

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.32_S.13

Den offentliga förvaltningens kollektiva konsumtionsutgifter

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.41

Faktisk individuell konsumtion

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.5

Bruttoinvestering

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.51g

Fast bruttoinvestering

x

x

 

CUP, PYP, CLV

Varav

Uppdelningar efter tillgångstyp (AN_F6)

 

 

 

 

AN.111

Bostäder

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.113 + AN.114

Maskiner och inventarier + vapensystem

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1131

Transportmedel

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1132

IKT-utrustning

o

t+9

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1139 + AN.114

Övriga maskiner och inventarier + vapensystem

o

o

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.115

Odlade biologiska tillgångar

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.117

Produkter som skyddas av immateriell äganderätt

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

P.52

Lagerinvestering

x

x

 

CUP, PYP

P.53

Anskaffning minus avyttring av värdeföremål

x

x

 

CUP, PYP

P.6

Export av varor (fob) och tjänster

x

x

GEO

CUP, PYP, CLV

P.61

Export av varor

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.62

Export av tjänster

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.7

Import av varor (fob) och tjänster

x

x

GEO

CUP, PYP, CLV

P.71

Import av varor

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.72

Import av tjänster

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

B.11

Utrikessaldo för varor och tjänster

x

x

 

CUP, PYP

B.111

Utrikessaldo för varor

o

o

 

CUP, PYP

B.112

Utrikessaldo för tjänster

o

o

 

CUP, PYP

Huvudaggregat – inkomster

B.2g + B.3g

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

x

 

CUP

D.2 - D.3

Skatter på produktion och import minus subventioner

x

x

 

CUP

D.2

Skatter på produktion och import

x

x

 

CUP

D.3

Subventioner

x

x

 

CUP

D.1

Ersättningar till anställda som arbetar i inhemsk produktion (inhemskt begrepp)

x

x

A*10

CUP

D.11

Egentlig lön

x

x

A*10

CUP

D.12

Arbetsgivares sociala avgifter

x

x

A*10

CUP

Befolkning och sysselsättning

Obligatoriska enheter (x): Personer (PS) för befolkning och alla sysselsättningsvariabler och arbetade timmar (HW) för sysselsättning i inhemska produktionsenheter.

Jobb (JB) och heltidsekvivalenter (FTE) är frivilligt (o) för sysselsättning i inhemska produktionsenheter.

POP

Totalbefolkning

(i tusental personer)

x

x

 

PS

EMP_NC

Sysselsättning för bosatta i landet

(nationellt begrepp)

x

x

 

PS

EEM_NC

Anställda bosatta i landet

(nationellt begrepp)

x

x

 

PS

ESE_NC

Egenföretagare bosatta i landet

(nationellt begrepp)

x

x

 

PS

EMP

Sysselsättning i inhemska produktionsenheter (inhemskt begrepp)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

EEM

Anställda i inhemska produktionsenheter (inhemskt begrepp)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

ESE

Egenföretagare i inhemska produktionsenheter (inhemskt begrepp)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

Geografiska uppdelningar av export och import – i enlighet med den faktiska sammansättningen vid utgången av den sista referensperioden (fast sammansättning)

GEO

Obligatoriskt för total export och import

Frivilligt för varor och tjänster

Enhet med obligatoriskt startår/kvartal

Kod

Uppdelningar efter motpartsområde

CUP

PYP

CLV

S.21

Medlemsstater, inbegripet Europeiska unionens institutioner och organ

2008/1 kv.

2012/1 kv.

2012/1 kv.

S.2I

Euroområdet (euroområdets medlemsstater och institutioner)

2008/1 kv.

2012/1 kv.

2012/1 kv.

S.21-S.2I

Inom EU men utanför euroområdet (medlemsstater och institutioner som inte tillhör euroområdet)

2008/1 kv.

2012/1 kv.

2012/1 kv.

S.212

Europeiska unionens institutioner och organ

o

o

o

S.22

Utanför EU

2008/1 kv.

2012/1 kv.

2012/1 kv.


Tabell 1F

Snabbstatistik över BNP och sysselsättning – frivilliga kvartalsvisa överföringar

Kommissionen (Eurostat) och medlemsstaterna har enats om frivilliga överföringar av snabbstatistik över BNP och sysselsättning i syfte att säkerställa ett regelbundet samordnat offentliggörande av snabbstatistiken för motsvarande europeiska aggregat omkring 30 eller 45 dagar efter referensperioden. Medlemsstater som överför sådan snabbstatistik till kommissionen (Eurostat) ska skicka den varje kvartal minst en arbetsdag före överenskommet datum för offentliggörande, med tydligt angivande om huruvida snabbstatistiken kan offentliggöras (rekommenderat alternativ).


Kod

Snabbstatistik

Frekvens

Grundat på

B.1*g

Bruttonationalprodukt till marknadspris

Kv.

Volym

EMP

Total sysselsättning i inhemska produktionsenheter

Kv.

Personer


Tabell 2

Huvudaggregat i sektorn offentlig förvaltning och dess delsektorer – på årsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta), med de undantag som anges nedan, från och med 1995 vid t+3 och t+9 månader efter referensperioden.

Sektorer och delsektorer:

Rapporteringen av offentlig förvaltning och dess delsektorer är obligatorisk (undantag nedan):

S.13 Offentlig förvaltning

S.1311 Staten

S.1312 Delstater

S.1313 Kommuner

S.1314 Sociala trygghetsfonder.

Alla icke obligatoriska data för offentlig förvaltning och dess delsektorer anges i anmärkningarna nedan. I annat fall är data obligatoriska från och med referensåret 1995.

Vissa poster som avser transaktioner med Europeiska unionens institutioner och organ är obligatoriska att överföra enligt vad som anges nedan:

S.212 Europeiska unionens institutioner och organ.

S.1 Den totala ekonomin.

Data för delsektorer ska rapporteras som konsoliderade i posterna kapitalinkomst (D.4), andra löpande transfereringar (D.7) och kapitaltransfereringar (D.9) (och deras delposter och aggregat) inom varje delsektor men inte mellan delsektorer. Data för sektor S.13 är lika med summan av data för delsektorerna, med undantag för posterna D.4, D.7 och D.9 (och deras delposter och aggregat) som ska konsolideras mellan delsektorerna (med uppgift om motpart från utgiftssidan). När det görs avsevärda betalningar för andra poster än kapitalinkomst (D.4), andra löpande transfereringar (D.7) eller kapitaltransfereringar (D.9) och delposter inom eller mellan delsektorer bör medlemsstaterna ange dessa betalningar i en fotnot.

Rapporterade data ska stämma överens med data som rapporteras enligt rådets förordning (EG) nr 479/2009 (4).


Kod

Transaktion

Anmärkningar

P.1

Produktion

 

P.11 + P.12

Marknadsproduktion och produktion för egen slutlig användning

 

P.11

Marknadsproduktion

frivilligt

P.12

Produktion för egen slutlig användning

frivilligt

P.12_GFSM_D.1

Produktion för egen slutlig användning, kostnad som avser ersättning till anställda (för GFSM)

frivilligt, för rapportering enligt metoden i IMF:s Government Finance Statistics Manual (GFSM)

P.12_GFSM_P.2

Produktion för egen slutlig användning, kostnad som avser insatsförbrukning (för GFSM) frivilligt,

frivilligt, se P.12_GFSM_D.1

P.12_GFSM_P.51c

Produktion för egen slutlig användning, kostnad som avser kapitalförslitning (för GFSM) frivilligt,

frivilligt, se P.12_GFSM_D.1

P.13

Icke-marknadsproduktion

 

P.131

Betalningar för icke-marknadsproduktion

 

 

Memorandumpost: egna medel, kostnader för uppbörd

obligatoriskt för S.13 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorer

P.132

Övrig icke-marknadsproduktion

 

P.11 + P.12 + P.131

Marknadsproduktion, produktion för egen slutlig användning och betalningar för icke-marknadsproduktion

 

P.2

Insatsförbrukning

 

B.1g

Förädlingsvärde, brutto

 

P.51c

Kapitalförslitning

 

B.1n

Förädlingsvärde, netto

 

D.1

Ersättningar till anställda, utgifter

 

D.11

Egentlig lön, utgifter

frivilligt

D.12

Arbetsgivares sociala avgifter, utgifter

frivilligt

D.29p

Övriga produktionsskatter, utgifter

 

D.39r

Övriga produktionssubventioner, inkomster

ska rapporteras med positivt tecken

D.3r_S.212

Subventioner, inkomster från Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt endast för S.1 från och med referensåret 2004, frivilligt för S.13 och delsektorer

B.2n

Driftsöverskott, netto

 

D.2r

Skatter på produktion och import, inkomster

ska även överföras för S.212 (obligatoriskt från och med referensåret 2004)

D.21r

Produktskatter, inkomster

ska även överföras för S.212 (obligatoriskt från och med referensåret 2004)

D.211r

Mervärdesskatter (skatter av momstyp), inkomster

 

D.29r

Övriga produktionsskatter, inkomster

ska även överföras för S.212 (obligatoriskt från och med referensåret 2004)

D.4r

Kapitalinkomst, inkomster

 

D.41r

Ränta, inkomster

 

D.41Gr

Total ränta före fördelning av Fisim, inkomster

frivilligt

D.42r + D.43r + D.44r + D.45r

Övrig kapitalinkomst, inkomster

 

D.42r

Inkomst från bolag, inkomster

frivilligt

D.43r

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar, inkomster

frivilligt

D.44r

Övrig kapitalavkastning, inkomster

frivilligt

D.45r

Hyra, inkomster

frivilligt

D.3p

Subventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.31p

Produktsubventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.39p

Övriga produktionssubventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.4p

Kapitalinkomst, utgifter

 

D.4p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

 

D.4p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

 

D.4p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

 

D.4p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

 

D.41p

Ränta, utgifter

 

D.41Gp

Total ränta före fördelning av Fisim, utgifter

frivilligt

D.42p + D.43p + D.44p + D.45p

Övrig kapitalinkomst, utgifter

 

D.42p

Inkomst från bolag, utgifter

frivilligt

D.43p

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar, utgifter

frivilligt

D.44p

Övrig kapitalavkastning, utgifter

frivilligt

D.45p

Hyra, utgifter

frivilligt

B.5n

Primärinkomstsaldo, netto

 

D.5r

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc., inkomster

 

D.51r

Inkomstskatter, inkomster

frivilligt

D.51a + D.51c1

Skatter på individuella inkomster och hushållsinkomster inklusive kapitalvinster, inkomster

frivilligt

D.51b + D.51c2

Skatter på bolags inkomster eller vinster, inklusive kapitalvinster, inkomst

frivilligt

D.59r

Övriga löpande skatter, inkomster

frivilligt

D.61r

Sociala avgifter, netto, inkomster

 

D.611r

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter, inkomster

 

D.613r

Hushålls faktiska sociala avgifter, inkomster

 

D.7r

Övriga löpande transfereringar, inkomster

 

D.7r_S.212

Övriga löpande transfereringar, inkomster, från Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt för S.13 och S.1 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

D.71r

Skadeförsäkringspremier, netto, inkomster

frivilligt

D.72r

Skadeförsäkringsersättningar, inkomster

frivilligt

D.73r

Löpande transfereringar inom den offentliga förvaltningen, inkomster

frivilligt

D.74r

Löpande internationellt samarbete, inkomster

frivilligt

D.74r_S.212

Löpande internationellt samarbete, inkomster, från Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt för S.13 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

D.75r

Diverse löpande transfereringar, inkomster

frivilligt

D.76r

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel, inkomster

vid användning obligatoriskt på nivån S.13 från och med referensåret 2004

D.5p

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc., utgifter

 

D.62p

Sociala förmåner andra än in natura, utgifter

 

D.621p

Kontanta sociala trygghetsförmåner, utgifter

frivilligt

D.622p

Förmåner från andra sociala försäkringssystem, utgifter

frivilligt

D.623p

Kontant socialt bistånd, utgifter

frivilligt

D.62p COFOG 10.2

Sociala förmåner andra än in natura, utgifter, varav Cofog 10.2

frivilligt

D.62p COFOG 10.3

Sociala förmåner andra än in natura, utgifter, varav Cofog 10.3

frivilligt

D.62p COFOG 10.5

Sociala förmåner andra än in natura, utgifter, varav Cofog 10.5

frivilligt

D.632p

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion, utgifter

 

D.62p + D.632p

Sociala förmåner andra än in natura och sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion, utgifter

 

D.7p

Övriga löpande transfereringar, utgifter

 

D.7p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

 

D.7p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

 

D.7p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

 

D.7p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

 

D.71p

Skadeförsäkringspremier, netto, utgifter

frivilligt

D.72p

Skadeförsäkringsersättningar, utgifter

frivilligt

D.73p

Löpande transfereringar inom den offentliga förvaltningen, utgifter

frivilligt

D.74p

Löpande internationellt samarbete, utgifter

frivilligt

D.74p_S.212

Löpande internationellt samarbete, utgifter, till Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt för S.13 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

D.75p

Diverse löpande transfereringar, utgifter

frivilligt

D.76p

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel, utgifter

obligatoriskt för S.13 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

B.6n

Disponibel inkomst, netto

 

P.3

Konsumtionsutgifter

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

 

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

 

B.8g

Sparande, brutto

 

B.8n

Sparande, netto

 

D.9r

Kapitaltransfereringar, inkomster

 

D.9r_S.2

Kapitaltransfereringar, inkomster, från utlandet

frivilligt

D.9r_S.212

Kapitaltransfereringar, inkomster, från Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt för S.13 och S.1 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

D.91r

Kapitalskatter, inkomster

 

D.92r + D.99r

Investeringsbidrag och andra kapitaltransfereringar, inkomster

 

D.92r

Investeringsbidrag, inkomster

frivilligt

D.99r

Övriga kapitaltransfereringar, inkomster

frivilligt

D.9p

Kapitaltransfereringar, utgifter

 

D.9p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

 

D.9p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

 

D.9p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

 

D.9p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

 

D.9p_S.2

Kapitaltransfereringar, utgifter, till utlandet

frivilligt

D.9p_S.212

Kapitaltransfereringar, utgifter, till Europeiska unionens institutioner och organ

obligatoriskt för S.13 och S.1 från och med referensåret 2004, frivilligt för delsektorerna i S.13.

D.92p

Investeringsbidrag, utgifter

 

D.99p

Övriga kapitaltransfereringar, utgifter

frivilligt

P.5

Bruttoinvestering

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

 

P.52 + P.53

Lagerinvestering samt anskaffning minus avyttring av värdeföremål

 

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

P.5 + NP

Bruttoinvestering samt anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

B.9

Finansiellt sparande

 

TE

Utgifter totalt

 

TR

Inkomster totalt

 

D.995

Kapitaltransfereringar från den offentliga förvaltningen till berörda sektorer av skatter och sociala avgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

D.995 ska dras av från D.99r. D.9p ska inte innehålla några belopp för D.995. D.995r ska rapporteras med positivt tecken.

PTC

Skattekrediter som ska betalas, totalt

Överförs på frivillig basis för delsektorer och för referensår till och med 2011.

Hela beloppet för skattekrediter som ska betalas ska bokföras som en utgift i offentlig förvaltning (’skattekrediter som ska betalas, totalt’, PTC) och även det överförda beloppet (TC) ska anges.

TC

Skattekrediter som ska betalas som överstiger skatteskulden

Se PTC.

Det ’överförda beloppet’ (TC) motsvarar de skattekrediter som ska betalas som överstiger skatteskulden och som betalas till skattebetalaren.

EMP (PS)

Sysselsättning i personer

frivilligt, tusental

AN.1

Producerade icke-finansiella tillgångar

frivilligt

AN.11

Fasta tillgångar

frivilligt

AN.12 + AN.13

Lagerinvestering och värdeföremål

frivilligt

AN.2

Icke-producerade icke-finansiella tillgångar

frivilligt

AN.21

Naturresurser

frivilligt

AN.22

Kontrakt, leasingavtal och licenser

frivilligt


Tabell 3

Detaljerade uppdelningar av huvudaggregat och sysselsättning efter bransch – på årsbasis

Data ska rapporteras vid t+9 månader efter referensperioden för Nace-uppdelningar upp till A*21 (inklusive den totala ekonomin och A*10) och vid t+21 månader för A*64 (inklusive A*38). Dessa uppdelningar är obligatoriska (x). A*88-uppdelningar är frivilliga (o).

Huvudaggregat – produktion och inkomster

Data i löpande priser (CUP) ska rapporteras från och med 1995, föregående års priser (PYP) från och med 1996 och kedjade volymer (CLV) från och med 1995. Rapportering av PYP och CLV är frivilligt för P1 och P2 men obligatoriskt för B.1g och P.51c. Imputerade hyror för ägarbebodda bostäder (post 44 – ”Fastighetsverksamhet”) obligatoriskt endast för P.1, P.2, B.1g.


Kod

Variabler

t+9 månader

t+21 månader

CUP

1995

PYP

1996

CLV

1995

P.1

Produktion till baspris efter bransch

A*21

A*64

x

o

o

P.2

Insatsförbrukning i mottagarpriser efter bransch

A*21

A*64

x

o

o

B.1g

Bruttoförädlingsvärde till baspris efter bransch

A*21

A*64

x

x

x

P.51c

Kapitalförslitning efter bransch

A*21

A*64

x

x

x

B.2n+B.3n

Driftsöverskott netto/sammansatt förvärvsinkomst netto

A*21

A*64

x

 

 

D.29 – D.39

Övriga produktionsskatter minus övriga produktionssubventioner

A*21

A*64

x

 

 

D.1

Ersättningar till anställda efter bransch

A*21

A*64

x

 

 

D.11

Egentlig lön

A*21

A*64

x

 

 

Sysselsättning i inhemsk produktion (inhemskt begrepp (DC))

Data ska rapporteras i personer (PS) och arbetade timmar (HW) från och med 1995. Det är obligatoriskt (x) att rapportera data vid t+9 månader för Nace-uppdelningar upp till A*21 (inklusive den totala ekonomin och A*10) och vid t+21 månader för A*64 för PS och A*38 för HW. A*88-uppdelningar och data för jobb (JB) och heltidsekvivalenter (FTE) är frivilliga (o).

Kod

Variabler

t+9 månader

A*21

PS/HW

1995

t+21 månader

A*64

PS

1995

t+21 månader

A*38 HW

1995

JB

FTE

EMP

Total sysselsättning (DC)

x

x

x

o

o

EEM

Anställda (DC)

x

x

x

o

o

ESE

Egenföretagare (DC)

x

x

x

o

o


Tabell 5

Hushållens konsumtionsutgifter efter ändamål – på årsbasis

Data ska rapporteras vid t+9 månader efter referensperioden i löpande priser (CUP) från och med 1995, i föregående års priser (PYP) från och med 1996 och i kedjade volymer (CLV) från och med 1995. För hushållens konsumtionsutgifter baserade på inhemska begrepp (DC) krävs uppdelningar efter utgiftstyp i enlighet med Coicop-klassificeringen 2018, med uppdelningar på huvudgruppsnivå (tvåsiffrig) och gruppnivå (tresiffrig) så som de tillämpas vid sammanställningen av harmoniserade konsumentprisindex (HIKP).


Kod

Variabler

Begrepp

Enhet

P.31_S.14

Inhemska och utländska hushålls konsumtionsutgifter inom det ekonomiska territoriet

Inhemskt – DC

CUP, PYP, CLV

Varav

Coicop-uppdelningar

Inhemskt – DC

CUP, PYP, CLV

P.33

Inhemska hushålls konsumtionsutgifter i utlandet

 

CUP, PYP, CLV

P.34

Utländska hushålls konsumtionsutgifter inom det ekonomiska territoriet

 

CUP, PYP, CLV

P.31_S.14

Inhemska hushålls konsumtionsutgifter inom det ekonomiska territoriet och i utlandet

Nationella – NC

CUP, PYP, CLV


Tabell 6

Finansiella konton efter sektor – på årsbasis

Data ska överföras i löpande priser vid t+4 och/eller t+9 månader efter referensperioden från och med 1995.

Data för följande delsektorer i sektor S.11 tillhandahålls på frivillig basis: S.11DO Inhemskt kontrollerade icke-finansiella bolag, S.11001 Offentliga icke-finansiella bolag, S.110011 varav: Offentliga icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11002 Nationella privata icke-finansiella bolag, S.110021 varav: Nationella privata icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11003 Utlandskontrollerade icke-finansiella bolag.

Data för följande delsektorer i sektor S.12 tillhandahålls på frivillig basis: S.12DO Inhemskt kontrollerade finansiella bolag, S.12001 Offentliga finansiella bolag, S.120011 varav: Offentliga finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12002 Nationella privata finansiella bolag, S.120021 varav: Nationella privata finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12003 Utlandskontrollerade finansiella bolag, S.122 Monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken, S.123 Penningmarknadsfonder, S.125 Andra finansförmedlare, utom försäkringsbolag och pensionsinstitut, S.126 Finansiella servicebolag, S.127 Koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag, S.128 Försäkringsbolag, S.129 Pensionsinstitut.

Data för följande delsektorer i sektor S.2 tillhandahålls på frivillig basis: S.21 Medlemsstaterna och Europeiska unionens institutioner och organ, S.2I Medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet, S.22 Länder utanför EU och internationella organisationer med säte utanför Europeiska unionen.

Uppdelningen av EMU och EU ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av den senaste referensperioden (fast sammansättning).


 

Tabell 6

Konsoliderade

Icke-konsoliderade

 

Transaktioner

obligatoriskt

obligatoriskt

Andra volymförändringar

frivilligt

obligatoriskt

Omvärderingskonton

frivilligt

obligatoriskt

Uppgifter om motpart*

 

frivilligt

 

*

Icke-konsoliderade uppgifter om motpart tillhandahålls på frivillig basis och är begränsade till följande motpartssektorer:

 

S.11 Icke-finansiella bolag

 

S.12 Finansiella bolag

 

S.13 Offentlig förvaltning

 

S.14 + S.15 Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

 

S.2 Utlandet

(Transaktioner, konto för andra volymförändringar och omvärderingskonton – konsoliderade och icke-konsoliderade – och uppgifter om motpart)

ENS-kod (finansiellt instrument)

Transaktioner/andra volymförändringar/omvärdering av finansiella instrument

S.1

S.11

S.12

S.121 + S.122 + S.123

S.121

S.122 + S.123

S.124

S.125 + S.126 + S.127

S.128 + S.129

S.13

S.1311

S.1312

S.1313

S.1314

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.2

 

Tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F.A

Summa finansiella tillgångar

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.1

Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR)

xra_ocv

 

xra_ocv

xt+4

x

 

 

 

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.11

Monetärt guld

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.12

Särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.2

Sedlar, mynt och inlåning

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.21

Sedlar och mynt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.22

Överförbar inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.221

Interbankpositioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.229

Övrig överförbar inlåning

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.29

Övrig inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.3

Skuldebrev

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.31

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.32

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.4

Lån

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.41

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.42

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.5

Ägarandelar och aktier eller andelar i investeringsfonder

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.51

Ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.511

Noterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.512

Onoterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.519

Andra ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.52

Aktier eller andelar i investeringsfonder

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.521

Aktier eller andelar i penningmarknadsfonder

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.522

Aktier eller andelar i investeringsfonder utom penningmarknadsfonder

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.6

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.62

Livförsäkringsförmåner och livränta

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

 

x

F.63 + F.64 + F.65

Pensionsrätter, pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare och rättigheter till övriga livförsäkringsförmåner

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.63

Pensionsrätter

o

 

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

 

 

o

o

 

o

F.64

Pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.65

Övriga livförsäkringsförmåner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.66

Avsättningar för krav enligt standardiserade garantier

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

F.7

Finansiella derivat och personaloptioner

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.71

Finansiella derivat

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.711

Optioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.712

Forwardkontrakt

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.72

Personaloptioner

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o

 

o

F.8

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.81

Handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.89

Övriga obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter, exklusive handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

 

Skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F.L

Summa finansiella skulder

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.1

Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR)

xra_ocv

 

xra_ocv

xt+4

x

 

 

 

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.11

Monetärt guld

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.12

Särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.2

Sedlar, mynt och inlåning

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.21

Sedlar och mynt

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.22

Överförbar inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.221

Interbankpositioner

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.229

Övrig överförbar inlåning

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.29

Övrig inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.3

Skuldebrev

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.31

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.32

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.4

Lån

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.41

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.42

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.5

Ägarandelar och aktier eller andelar i investeringsfonder

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.51

Ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.511

Noterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.512

Onoterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.519

Andra ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.52

Aktie eller andelar i investeringsfonder

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

x

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.521

Aktier eller andelar i penningmarknadsfonder

o

 

o

o

 

o

 

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.522

Aktier eller andelar i investeringsfonder utom penningmarknadsfonder

o

 

o

o

 

 

o

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.6

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.62

Livförsäkringsförmåner och livränta

x

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.63 + F.64 + F.65

Pensionsrätter, pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare och rättigheter till övriga livförsäkringsförmåner

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.63

Pensionsrätter

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.64

Pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.65

Övriga livförsäkringsförmåner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

F.66

Avsättningar för krav enligt standardiserade garantier

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.7

Finansiella derivat och personaloptioner

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.71

Finansiella derivat

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.711

Optioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.712

Forwardkontrakt

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.72

Personaloptioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

F.8

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.81

Handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.89

Övriga obetalda/förutbetalda utgifter och inkomster, exklusive handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

(B.9F)

Finansiella transaktioner netto (1)

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

Förklaring:

x

obligatoriskt vid t+9 månader

o

frivilligt

xt+4

obligatoriskt vid t+4 månader

xra_ocv

obligatoriskt för transaktioner vid t+4 månader obligatoriskt även för icke-konsoliderade omvärderingskonton och andra volymförändringar från och med referensåret 2012 vid t+4 månader

xnc

obligatorisk överföring av icke-konsoliderade transaktioner från och med referensåret 2012 vid t+4 månader

x2012

frivilligt för referensår före 2012, obligatoriskt för referensår från och med 2012

 

ej relevant


Tabell 7

Balansräkningar över finansiella tillgångar och skulder – på årsbasis

Data ska överföras i löpande priser vid t+4 och/eller t+9 månader efter referensperioden från och med 1995.

Data för följande delsektorer i sektor S.11 tillhandahålls på frivillig basis: S.11DO Inhemskt kontrollerade icke-finansiella bolag, S.11001 Offentliga icke-finansiella bolag, S.110011 varav: Offentliga icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11002 Nationella privata icke-finansiella bolag, S.110021 varav: Nationella privata icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11003 Utlandskontrollerade icke-finansiella bolag.

Data för följande delsektorer i sektor S.12 tillhandahålls på frivillig basis: S.12DO Inhemskt kontrollerade finansiella bolag, S.12001 Offentliga finansiella bolag, S.120011 varav: Offentliga finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12002 Nationella privata finansiella bolag, S.120021 varav: Nationella privata finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12003 Utlandskontrollerade finansiella bolag, S.122 Monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken, S.123 Penningmarknadsfonder, S.123A Penningmarknadsfonder med fast nettotillgångsvärde, S.123B Penningmarknadsfonder med rörligt nettotillgångsvärde, S.124A Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – totalt, S.124A1 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – fastighetsfonder, S.124A2 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – aktiefonder, S.124A3 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – obligationsfonder, S.124A4 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – blandfonder eller balanserade fonder, S.124A5 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – hedgefonder, S.124A9 Öppna fonder, utom penningmarknadsfonder – andra fonder, S.124B Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – totalt, S.124B1 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – fastighetsfonder, S.124B2 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – aktiefonder, S.124B3 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – obligationsfonder, S.124B4 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – blandfonder eller balanserade fonder, S.124B5 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – hedgefonder, S.124B9 Slutna fonder, utom penningmarknadsfonder – andra fonder, S.125 Andra finansförmedlare, utom försäkringsbolag och pensionsinstitut, S.125A Finansiella bolag som ägnar sig åt värdepapperisering, S.125B Finansiella bolag som ägnar sig åt utlåning, S.125C Värdepappershandlare, S.125D Specialiserade finansiella bolag, S.125E Andra finansförmedlare – totalt, S.125E1 varav: Centrala clearingmotparter, S.126 Finansiella servicebolag, S.127 Koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag, S.1271 Stiftelser, dödsbon och brevlådeföretag, S.1272 Koncerners koncerninterna finansiella enheter – totalt, S.1272A varav: Utlandsägda koncerninterna specialföretag (SPE), S.1273 Andra koncerninterna finansföretag och utlåningsföretag, S.128 Försäkringsbolag, S.1281 Skadeförsäkringsbolag, S.1282 Livförsäkringsbolag, S.129 Pensionsinstitut, S.129A Förmånsbestämda fonder, S.129B Avgiftsbestämda fonder.

Data för följande delsektorer i sektor S.2 tillhandahålls på frivillig basis: S.21 Medlemsstaterna och Europeiska unionens institutioner och organ, S.2I Medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet, S.22 Länder utanför EU och internationella organisationer med säte utanför Europeiska unionen.

Uppdelningen av EMU och EU ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av den senaste referensperioden (fast sammansättning).


 

Tabell 7

Konsoliderade

Icke-konsoliderade

 

Stockar

obligatoriskt

obligatoriskt

Uppgifter om motpart*

 

frivilligt

 

*

Icke-konsoliderade uppgifter om motpart tillhandahålls på frivillig basis och är begränsade till följande motpartssektorer:

 

S.11 Icke-finansiella bolag

 

S.12 Finansiella bolag

 

S.13 Offentlig förvaltning

 

S.14 + S.15 Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

 

S.2 Utlandet

(Stockar av finansiella instrument – konsoliderade och icke-konsoliderade – och uppgifter om motpart)

ENS-kod (finansiellt instrument)

Transaktioner/andra volymförändringar/omvärdering av finansiella instrument

S.1

S.11

S.12

S.121 + S.122 + S.123

S.121

S.122 + S.123

S.124

S.125 + S.126 + S.127

S.128 + S.129

S.13

S.1311

S.1312

S.1313

S.1314

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.2

 

Tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AF.A

Summa finansiella tillgångar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.1

Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.11

Monetärt guld

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.12

Särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Sedlar, mynt och inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.2

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.21

Sedlar och mynt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.22

Överförbar inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.221

Interbankpositioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.229

Övrig överförbar inlåning

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.29

Övrig inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Skuldebrev

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.31

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Med återstående löptid på högst ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Med återstående löptid på mer än ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4

Lån

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4M2

Varav: Nödlidande lån

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.41

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4D

Varav: Återköpsavtal, värdepapperslån och marginalutlåning

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.42

Med återstående löptid på högst ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Med återstående löptid på mer än ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.5

Ägarandelar och aktier eller andelar i investeringsfonder

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.5

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.51

Ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.511

Noterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.512

Onoterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.519

Andra ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.52

Aktier eller andelar i investeringsfonder

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.521

Aktier eller andelar i penningmarknadsfonder

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.522

Aktier eller andelar i investeringsfonder utom penningmarknadsfonder

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.6

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.6

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.62

Livförsäkringsförmåner och livränta

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

 

x

AF.63 + AF.64 + AF.65

Pensionsrätter, pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare och rättigheter till övriga livförsäkringsförmåner

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.63

Pensionsrätter

o

 

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

 

 

o

o

 

o

AF.64

Pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.65

Övriga livförsäkringsförmåner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.66

Avsättningar för krav enligt standardiserade garantier

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.7

Finansiella derivat och personaloptioner

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.7

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.71

Finansiella derivat

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.711

Optioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.712

Forwardkontrakt

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.72

Personaloptioner

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o

 

o

AF.8

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.8

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.81

Handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.89

Övriga obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter, exklusive handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

 

Skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AF.L

Summa finansiella skulder

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.1

Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.11

Monetärt guld

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.12

Särskilda dragningsrätter (SDR)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Sedlar, mynt och inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.21

Sedlar och mynt

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.22

Överförbar inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xxt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.221

Interbankpositioner

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.229

Övrig överförbar inlåning

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.29

Övrig inlåning

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.3

Skuldebrev

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.31

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.31

Varav: Nominellt värde

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Varav: Nominellt värde

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Med återstående löptid på högst ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Med återstående löptid på mer än ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4

Lån

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4M2

Varav: Nödlidande lån

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.41

Kortfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4D

Varav: Återköpsavtal, värdepapperslån och marginalutlåning

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Långfristiga

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.42

Med återstående löptid på högst ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Med återstående löptid på mer än ett år

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.5

Ägarandelar och aktier eller andelar i investeringsfonder

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.5

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.51

Ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.511

Noterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.512

Onoterade aktier

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.519

Andra ägarandelar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.52

Aktier eller andelar i investeringsfonder

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

x

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.521

Aktier eller andelar i penningmarknadsfonder

o

 

o

o

 

o

 

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.522

Aktier eller andelar i investeringsfonder utom penningmarknadsfonder

o

 

o

o

 

 

o

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.6

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.6

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.62

Livförsäkringsförmåner och livränta

x

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.63 + AF.64 + AF.65

Pensionsrätter, pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare och rättigheter till övriga livförsäkringsförmåner

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.63

Pensionsrätter

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.64

Pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.65

Övriga livförsäkrings-förmåner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

AF.66

Avsättningar för krav enligt standardiserade garantier

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.7

Finansiella derivat och personaloptioner

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.7

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.71

Finansiella derivat

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.711

Optioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.712

Forwardkontrakt

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.72

Personaloptioner

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

AF.8

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.8

Varav: Inhemsk valuta

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.81

Handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.89

Övriga obetalda/förutbetalda utgifter och inkomster, exklusive handelskrediter och förskott

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

(BF.90)

Finansiell nettoförmögenhet (2)

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

Förklaring:

x

obligatoriskt vid t+9 månader

o

frivilligt

xt+4

obligatoriskt vid t+4 månader

xnc

obligatorisk överföring av icke-konsoliderade stockar från och med referensåret 2012 vid t+4 månader

x2012

frivilligt för referensår före 2012, obligatoriskt för referensår från och med 2012

 

ej relevant


Tabell 8

Icke-finansiella konton efter sektor – på årsbasis

Data ska rapporteras från och med 1995 vid t+9 månader efter referensperioden. Frivillig överföring av data för S.14 och S.15 för referensår före 2012. Överföring är obligatorisk från och med referensåret 2012.

Data för följande delsektorer i sektor S.11 tillhandahålls på frivillig basis: S.11DO Inhemskt kontrollerade icke-finansiella bolag, S.11001 Offentliga icke-finansiella bolag, S.110011 varav: Offentliga icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11002 Nationella privata icke-finansiella bolag, S.110021 varav: Nationella privata icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11003 Utlandskontrollerade icke-finansiella bolag.

Data för följande delsektorer i sektor S.12 tillhandahålls på frivillig basis: S.12DO Inhemskt kontrollerade finansiella bolag, S.12001 Offentliga finansiella bolag, S.120011 varav: Offentliga finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12002 Nationella privata finansiella bolag, S.120021 varav: Nationella privata finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12003 Utlandskontrollerade finansiella bolag, S 12K (S.121 + S.122 + S.123) Monetära finansinstitut, S 12P (S.124 + S.125 + S.126 + S.127) Övriga finansinstitut (andra finansinstitut än monetära finansinstitut, försäkringsbolag och pensionsinstitut), S 12Q (S.128 + S.129) Försäkringsbolag och pensionsinstitut.


Kod

Transaktioner och saldoposter

Sektorer

I

Produktionskonto/Utrikeskonto för varor och tjänster

Tillgång

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.1

Produktion

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

(P.11+P.12 +P.131)

Marknadsproduktion, produktion för egen slutlig användning och betalningar för icke-marknadsproduktion

 

 

 

x

 

 

 

 

 

P.11

Marknadsproduktion

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.12

Produktion för egen slutlig användning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.13

Icke-marknadsproduktion

x

 

 

x

x

 

x2012

 

 

P.7

Import av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Import av varor

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72

Import av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72F

Import av Fisim

 

 

 

 

 

 

 

 

o

(D.21 – D.31)

Produktskatter minus produktsubventioner

x

 

 

 

 

 

 

x

 

Användning

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.2

Insatsförbrukning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.6

Export av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.61

Export av varor

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62

Export av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62F

Export av Fisim

 

 

 

 

 

 

 

 

o

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

B.11

Utrikessaldo för varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.51c

Kapitalförslitning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.1n

Förädlingsvärde, netto/nettonationalprodukt

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

II.1.1

Konto för inkomstbildning

Tillgång

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.3

Subventioner

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.31

Produktsubventioner

x

 

 

 

 

 

 

x

 

D.39

Övriga produktionssubventioner

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

Användning

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Ersättningar till anställda

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.11

Egentlig lön

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.12

Arbetsgivares sociala avgifter

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.2

Skatter på produktion och import

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.21

Produktskatter

x

 

 

 

 

 

 

x

 

D.29

Övriga produktionsskatter

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

(B.2g + B.3g)

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.2g

Driftsöverskott, brutto

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

B.3g

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

II.1.2

Konto för allokering av primära inkomster

Tillgång

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

(B.2g + B.3g)

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.2g

Driftsöverskott, brutto

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

B.3g

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

D.1

Ersättningar till anställda

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.11

Egentlig lön

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.12

Arbetsgivares sociala avgifter

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.2

Skatter på produktion och import

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.21

Produktskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.211

Mervärdesskatter (skatter av momstyp)

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.212

Skatter och tullar på import, exklusive moms

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.214

Produktskatter, exklusive moms och importskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.29

Övriga produktionsskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Kapitalinkomst

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.41

Ränta (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.42

Inkomst från bolag

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.421

Utdelning från bolag

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.422

Ägaruttag från kvasibolag

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.43

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.43S2I

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom EU (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför EU (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.44

Övrig kapitalavkastning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.441

Kapitalavkastning tillräknad försäkringstagarna

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.442

Kapitalavkastning på pensionsrätter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.443

Kapitalavkastning tillräknad andelsägare i kollektiva investeringsfonder

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.45

Arrenden

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.4g

Företagarinkomst, brutto

o

x

x

o

o

o

o

 

 

D.41g

Total ränta före fördelning av Fisim (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Användning

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Ersättningar till anställda

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.11

Egentlig lön

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.12

Arbetsgivares sociala avgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.3

Subventioner

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.31

Produktsubventioner

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.39

Övriga produktionssubventioner

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Kapitalinkomst

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.41

Ränta (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.42

Inkomst från bolag

x

x

x

x

 

 

 

 

x

D.421

Utdelning från bolag

o

o

o

o

 

 

 

 

o

D.422

Ägaruttag från kvasibolag

o

o

o

 

 

 

 

 

o

D.43

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar

x

x

x

 

x

x2012

x2012

 

x

D.43S2I

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom EU (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför EU (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.44

Övrig kapitalavkastning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.441

Kapitalavkastning tillräknad försäkringstagarna

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.442

Kapitalavkastning på pensionsrätter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.443

Kapitalavkastning tillräknad andelsägare i kollektiva investeringsfonder

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.45

Arrenden

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto/bruttonationalinkomst

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.41g

Total ränta före fördelning av Fisim (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

II.2

Konto för sekundär inkomstfördelning

Tillgång

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto/bruttonationalinkomst

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.51

Inkomstskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.59

Övriga löpande skatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.6

Sociala avgifter och förmåner

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.61

Sociala avgifter, netto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.611

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.612

Arbetsgivares tillräknade sociala avgifter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.613

Hushållens faktiska egenavgifter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.614

Hushållens kompletterande egenavgifter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.61SC

De sociala försäkringssystemens administrationsavgifter

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.63

Sociala naturaförmåner

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

D.631

Sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion

o

 

 

 

o

o

 

 

 

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

o

 

 

 

o

o

 

 

 

D.7

Andra löpande transfereringar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.71

Skadeförsäkringspremier, netto

x

 

x

x

 

 

 

 

x

D.72

Skadeförsäkringsersättningar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.74

Löpande internationellt samarbete

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D. 74A

varav att betala till/att erhållas av Europeiska unionens institutioner och organ

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.75

Övriga löpande transfereringar (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.76

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel

 

 

 

 

 

 

 

 

x

Användning

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.51

Inkomstskatter

x

x

x

x

x

x2012

 

 

x

D.59

Övriga löpande skatter

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.6

Sociala avgifter och förmåner

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.61

Sociala avgifter, netto

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.611

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.612

Arbetsgivares tillräknade sociala avgifter

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.613

Hushållens faktiska egenavgifter

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.614

Hushållens kompletterande egenavgifter

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.61SC

De sociala försäkringssystemens administrationsavgifter

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.63

Sociala naturaförmåner

x

 

 

x

x

 

x2012

 

 

D.631

Sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion

o

 

 

x

o

 

o

 

 

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

o

 

 

x

o

 

o

 

 

D.7

Andra löpande transfereringar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.71

Skadeförsäkringspremier, netto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.72

Skadeförsäkringsersättningar

x

 

x

x

 

 

 

 

x

D.74

Löpande internationellt samarbete

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.74A

varav att betala till/att erhållas av Europeiska unionens institutioner och organ

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.75

Övriga löpande transfereringar (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.76

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel

x

 

 

x

 

 

 

 

 

B.7g

Justerad disponibel inkomst, brutto

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

II.4.1

Konto för användning av disponibel inkomst

Tillgång

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

Användning

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.3

Konsumtionsutgifter

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.8g

Sparande, brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.12

Bytesbalans

 

 

 

 

 

 

 

 

x

III.1.1

Konto för förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

Förändring i skulder och nettoförmögenhet

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.8g

Sparande, brutto

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.12

Bytesbalans

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.9r

Kapitaltransfereringar, att erhålla

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.91r

Kapitalskatter, att erhålla

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.92r

Investeringsbidrag, att erhålla (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.99r

Andra kapitaltransfereringar, att erhålla (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Förändringar i tillgångar

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.9p

Kapitaltransfereringar, att betala

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.91p

Kapitalskatter, att betala

x

x

x

 

x

x2012

x2012

 

x

D.92p

Investeringsbidrag, att betala (5)

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.99p

Andra kapitaltransfereringar, att betala (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

P.51c

Kapitalförslitning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.10.1

Förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

III.1.2

Konto för anskaffning av icke-finansiella tillgångar

Förändring i skulder och nettoförmögenhet

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.10.1

Förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Förändringar i tillgångar

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.5g

Bruttoinvestering

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.51g_AN.111

Bostäder

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1121

Andra byggnader än bostäder

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1122

Andra anläggningar

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51c

Kapitalförslitning

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.52

Lagerinvestering

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.53

Anskaffning minus avyttring av värdeföremål

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-producerade tillgångar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.9

Finansiellt sparande

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

DB.9

Avvikelse från finansiellt sparande enligt finansiella konton

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Kompletterande uppgifter

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

EMP

Sysselsättning (i antal personer och antal arbetade timmar)

o

o

o

x

o

o

o

 

 

OTE

Summa offentliga utgifter

 

 

 

x

 

 

 

 

 

OTR

Summa offentliga inkomster

 

 

 

x

 

 

 

 

 

Data i kedjade volymer

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.51g

Fast bruttoinvestering

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.111

Bostäder

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1121

Andra byggnader än bostäder

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1122

Andra anläggningar

o

o

o

o

o

o

o

 

 

Förklaring:

x

obligatoriskt

x2012

frivilligt för referensår före 2012, obligatoriskt för referensår från och med 2012

o

frivilligt

 

ej relevant


Tabell 801

Icke-finansiella konton efter sektor – på kvartalsbasis

Data ska rapporteras från och med första kvartalet 1999. Tidsfristen för tabell 801 är 85 dagar efter referensperioden. Om en medlemsstat överför en fullständig datauppsättning vid t+85 dagar behöver data inte överföras vid t+3 månader.

Det är frivilligt att rapportera data för sektorerna S.11, S.12, S.14+S.15, S.14, S.15 och S.1N för länder vars BNP i löpande priser motsvarar mindre än 1 % av EU:s samlade BNP. Tröskeln på 1 % beräknas som ett glidande medelvärdebaserat på de tre senaste tillgängliga åren.

Data för följande delsektorer i sektor S.11 tillhandahålls på frivillig basis: S.11DO Inhemskt kontrollerade icke-finansiella bolag, S.11001 Offentliga icke-finansiella bolag, S.110011 varav: Offentliga icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11002 Nationella privata icke-finansiella bolag, S.110021 varav: Nationella privata icke-finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.11003 Utlandskontrollerade icke-finansiella bolag.

Data för följande delsektorer i sektor S.12 tillhandahålls på frivillig basis: S.12DO Inhemskt kontrollerade finansiella bolag, S.12001 Offentliga finansiella bolag, S.120011 varav: Offentliga finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12002 Nationella privata finansiella bolag, S.120021 varav: Nationella privata finansiella bolag, som är del av inhemska multinationella bolag, S.12003 Utlandskontrollerade finansiella bolag: S.12K (S.121+ S.122 + S.123) Monetära finansinstitut S.12P (S.124 + S.125 + S.126 + S.127) Övriga finansinstitut (andra finansinstitut än monetära finansinstitut, försäkringsbolag och pensionsinstitut),); S.12Q (S.128 + S.129) Försäkringsbolag och pensionsinstitut.


Kod

Transaktioner och saldoposter

Sektorer

I

Produktionskonto/Utrikeskonto för varor och tjänster

Tillgång

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.1

Produktion

o

o

o

o

o

o

o

 

(P.11 + P.12 + P.131)

Marknadsproduktion, produktion för egen slutlig användning och betalningar för icke-marknadsproduktion

 

 

 

x

 

 

 

 

 

P.7

Import av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Import av varor

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72

Import av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72F

Import av Fisim

 

 

 

 

 

 

 

 

o

D.21 – D.31

Produktskatter minus produktsubventioner

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

Användning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.2

Insatsförbrukning

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.6

Export av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.61

Export av varor

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62

Export av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62F

Export av Fisim

 

 

 

 

 

 

 

 

o

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.11

Utrikessaldo för varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.51c

Kapitalförslitning

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.1n

Förädlingsvärde, netto/nettonationalprodukt

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

II.1.1

Konto för inkomstbildning

Tillgång

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.3

Subventioner

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.31

Produktsubventioner

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

D.39

Övriga produktionssubventioner

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

Användning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Ersättningar till anställda

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.2

Skatter på produktion och import

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.21

Produktskatter

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

D.29

Övriga produktionsskatter

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.2g + B.3g

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.2g

Driftsöverskott, brutto

o

 

 

 

o

o

 

 

 

B.3g

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto

x

 

 

 

xb

o

 

 

 

II.1.2

Konto för allokering av primära inkomster

Tillgång

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.2g + B.3g

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.2g

Driftsöverskott, brutto

 

 

 

 

o

o

 

 

 

B.3g

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto

x

 

 

 

xb

o

 

 

 

D.1

Ersättningar till anställda

x

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.2

Skatter på produktion och import

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.21

Produktskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.211

Mervärdesskatter (skatter av momstyp)

 

 

 

x

 

 

 

 

 

D.29

Övriga produktionsskatter

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Kapitalinkomst

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.41

Ränta (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.42 + D.43 + D.44 + D.45)

Övriga kapitalinkomster som inte nämns på annan plats

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.42

Inkomst från bolag

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.43

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.43S2I

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom EU (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför EU (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.44

Övrig kapitalavkastning

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.45

Arrenden

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.4g

Företagarinkomst, brutto

o

xb

xb

o

o

o

o

 

 

D.41g

Total ränta före fördelning av Fisim (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

Användning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Ersättningar till anställda

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.3

Subventioner

x

 

 

x

 

 

 

xb

x

D.31

Produktsubventioner

x

 

 

x

 

 

 

xb

x

D.39

Övriga produktionssubventioner

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Kapitalinkomst

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.41

Ränta (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.42 + D.43 + D.44 + D.45)

Övriga kapitalinkomster som inte nämns på annan plats

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.42

Inkomst från bolag

xb

xb

xb

x

 

 

 

 

x

D.43

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar

xb

xb

xb

 

 

 

 

 

x

D.43S2I

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför euroområdet (endast euroområdets medlemsstater) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar inom EU (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Återinvesterade vinstmedel från utländska direktinvesteringar utanför EU (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.44

Övrig kapitalavkastning

xb

xb

xb

x

 

 

 

 

x

D.45

Arrenden

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto/bruttonationalinkomst

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.41g

Total ränta före fördelning av Fisim (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

II.2

Konto för sekundär inkomstfördelning

Tillgång

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto/bruttonationalinkomst

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.6

Sociala avgifter och förmåner

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.61

Sociala avgifter, netto

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

xb

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.63

Sociala naturaförmåner

xb

 

 

 

xb

o

 

 

 

D.631

Sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion

 

 

 

 

o

o

 

 

 

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

 

 

 

 

o

o

 

 

 

D.7

Andra löpande transfereringar

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.71

Skadeförsäkringspremier, netto

xb

 

xb

x

 

 

 

 

x

D.72

Skadeförsäkringsersättningar

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.74 + D.75 + D.76)

Övriga löpande transfereringar som inte nämns på annan plats

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.74

Löpande internationellt samarbete

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.74A

varav att betala till/att erhållas av Europeiska unionens institutioner och organ

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.75

Övriga löpande transfereringar (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.76

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel

 

 

 

 

 

 

 

 

o

Användning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.6

Sociala avgifter och förmåner

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.61

Sociala avgifter, netto

xb

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.63

Sociala naturaförmåner

xb

 

 

x

xb

 

o

 

 

D.631

Sociala naturaförmåner – icke-marknadsproduktion

x

 

 

x

o

 

o

 

 

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

x

 

 

x

o

 

o

 

 

D.7

Andra löpande transfereringar

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.71

Skadeförsäkringspremier, netto

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.72

Skadeförsäkringsersättningar

xb

 

xb

x

 

 

 

 

x

(D.74 + D.75 + D.76)

Övriga löpande transfereringar som inte nämns på annan plats

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.74

Löpande internationellt samarbete

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.74A

varav att betala till/att erhållas av Europeiska unionens institutioner och organ

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.75

Övriga löpande transfereringar (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.76

EU:s moms- och BNI-baserade egna medel

o

 

 

o

 

 

 

 

 

B.7g

Justerad disponibel inkomst, brutto

 

 

 

x

xb

o

o

 

 

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

II.4.1

Konto för användning av disponibel inkomst

Tillgång

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

x

 

 

 

xb

o

 

 

x

Användning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.3

Konsumtionsutgifter

x

 

 

x

xb

o

o

 

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

x

 

 

x

xb

o

o

 

 

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.8g

Sparande, brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.12

Bytesbalans

 

 

 

 

 

 

 

 

x

III.1.1

Konto för förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

Förändring i skulder och nettoförmögenhet

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.8g

Sparande, brutto

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.12

Bytesbalans

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.9r

Kapitaltransfereringar, att erhålla

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.91r

Kapitalskatter, att erhålla

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.92r + D.99r

Investeringsbidrag och andra kapitaltransfereringar (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.92r

Investeringsbidrag, att erhålla (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.99r

Andra kapitaltransfereringar, att erhålla (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

Förändringar i tillgångar

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.9p

Kapitaltransfereringar, att betala

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.91p

Kapitalskatter, att betala

xb

xb

xb

 

xb

o

o

 

x

D.92p + D.99p

Investeringsbidrag och andra kapitaltransfereringar (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.92p

Investeringsbidrag, att betala (7)

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.99p

Andra kapitaltransfereringar, att betala (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

P.51c

Kapitalförslitning

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.101

Förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

III.1.2

Konto för anskaffning av icke-finansiella tillgångar

Förändring i skulder och nettoförmögenhet

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.101

Förändringar i nettoförmögenhet genom sparande och kapitaltransfereringar

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

Förändringar i tillgångar

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.5g

Bruttoinvestering

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.51c

Kapitalförslitning

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.52 + P.53

Lagerinvestering samt anskaffning minus avyttring av värdeföremål

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-producerade tillgångar

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.9

Finansiellt sparande

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

DB.9

Avvikelse från finansiellt sparande enligt finansiella konton

o

o

o

o

o

o

o

 

o

Kompletterande uppgifter

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

EMP

Sysselsättning (i antal personer och antal arbetade timmar)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

OTE

Summa offentliga utgifter

 

 

 

x

 

 

 

 

 

OTR

Summa offentliga inkomster

 

 

 

x

 

 

 

 

 

AN.111

Bostäder

 

 

 

 

o

 

 

 

 

AN.211

Mark

 

 

 

 

o

 

 

 

 

Förklaring:

x

obligatoriskt

xb

obligatoriskt, men frivilligt för länder vars BNP i löpande priser motsvarar mindre än 1 % av EU:s samlade BNP. Tröskeln på 1 % beräknas som ett glidande medelvärde baserat på de tre senaste tillgängliga åren.

o

frivilligt

 

ej relevant


Tabell 801SA

Icke-finansiella konton efter sektor – Säsongsrensade och kalenderkorrigerade data – på kvartalsbasis

Data ska rapporteras från och med första kvartalet 1999. Tidsfristen är 85 dagar och tre arbetsdagar efter referensperioden. Om tabell 801 överförs på nytt ska även tabell 801SA överföras på nytt, tre arbetsdagar efter att någon av variablerna i tabell 801SA har reviderats i icke-justerade hänseenden.

Det är frivilligt att rapportera data för sektorerna S.11, S.12, S.14+S.15, S.14, S.15 och S.1N för länder vars BNP i löpande priser motsvarar mindre än 1 % av unionens samlade BNP. Tröskeln på 1 % beräknas som ett glidande medelvärde baserat på de tre senaste tillgängliga åren.

Säsongsrensning ska innefatta kalenderkorrigeringar, i tillämpliga fall.


Kod

Transaktion

Sektorer

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

 

 

Användning

Tillgång

P.3

Konsumtionsutgifter

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

 

 

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.5g

Bruttoinvestering

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

 

xb

 

x

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.52 + P.53

Lagerinvestering samt anskaffning minus avyttring av värdeföremål

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.6

Export av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

P.61

Export av varor

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

P.62

Export av tjänster

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

P.7

Import av varor och tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Import av varor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

P.72

Import av tjänster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

D.1

Ersättningar till anställda

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

xb

 

 

D.2

Skatter på produktion och import

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.29

Övriga produktionsskatter

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.3

Subventioner

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.39

Övriga produktionssubventioner

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.4

Kapitalinkomst

 

o

 

 

xb

 

 

 

o

 

 

[…] xb

 

 

D.41

Ränta

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

(D.42 + D.43 + D.44 + D.45)

Övriga kapitalinkomster som inte nämns på annan plats

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.1 + D.2 + D.3 + D.4

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

 

o

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.61

Sociala avgifter, netto

 

o

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

o

 

 

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

xb

 

 

D.63

Sociala naturaförmåner

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

D.7

Andra löpande transfereringar

 

o

 

 

xb

 

 

 

o

 

 

xb

 

 

D.5 + D.6 + D.7

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

 

o

 

 

xb

 

x

 

 

 

 

xb

 

x

D.9

Kapitaltransfereringar

 

o

 

 

o

 

x

 

o

 

 

o

 

x

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-producerade tillgångar

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTE

Summa offentliga utgifter

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTR

Summa offentliga inkomster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 


 

Saldoposter

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

x

xb

 

 

 

 

 

B.2g+B.3g

Driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst brutto

x

xb

 

 

xb

 

 

B.3g

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto

 

 

 

 

o

 

 

B.4g

Företagarinkomst, brutto

 

o

 

 

 

 

 

B.5g

Primärinkomstsaldo, brutto/bruttonationalinkomst

x

o

 

 

 

 

 

B.6g

Disponibel inkomst, brutto

x

o

 

 

xb

 

 

B.8g

Sparande, brutto

x

o

 

 

xb

 

 

B.9

Finansiellt sparande

x

o

 

x

o

 

 


 

Data i kedjade volymer, efter säsongsrensning

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

B.1g

Förädlingsvärde, brutto/bruttonationalprodukt

 

o

 

 

 

 

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

 

 

 

 

o

 

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

 

o

 

 

o

 

 

 

Förklaring:

x

obligatoriskt

xb

obligatoriskt, men frivilligt för länder vars BNP i löpande priser motsvarar mindre än 1 % av EU:s samlade BNP. Tröskeln på 1 % beräknas som ett glidande medelvärde baserat på de tre senaste tillgängliga åren.

o

frivilligt

 

ej relevant


Tabell 9

Detaljredovisning av intäkter avseende skatter eller sociala avgifter med förteckningen över skatter och sociala avgifter enligt den nationella indelningen – på årsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta) för sektorn offentlig förvaltning (S.13) och dess delsektorer (staten (S.1311), delstater (S.1312), kommuner (S.1313), sociala trygghetsfonder (S.1314)), Europeiska unionens institutioner och organ (S.212) samt offentlig förvaltning plus Europeiska unionens institutioner och organ (S.13 + S.212) vid t+9 månader efter referensperioden från och med referensåret 1995.

Dessutom ska samtliga detaljerade uppgifter om den nationella indelningen av skatter och sociala avgifter (den s.k. nationella skatteförteckningen), med motsvarande belopp under respektive ENS-kod, tillhandahållas tillsammans med tabell 9. Den nationella skatteförteckningen är obligatorisk för den offentliga förvaltningen och för Europeiska unionens institutioner och organ (S.13 + S.212).

Data ska stämma överens med tabell 2 i denna bilaga.

Alla icke obligatoriska data anges i anmärkningarna nedan. I annat fall är data obligatoriska från och med referensåret 1995.


Kod

Transaktion

Anmärkningar

D.2

Skatter på produktion och import

 

D.21

Produktskatter

 

D.211

Mervärdesskatter (skatter av momstyp)

 

D.212

Skatter och tullar på import, exklusive moms

 

D.2121

Importtullar

 

D.2122

Skatter på import, exklusive moms och importtullar

 

D.2122a

Avgifter på importerade jordbruksprodukter

 

D.2122b

Monetära utjämningsbelopp som påförs import

 

D.2122c

Punktskatter

 

D.2122d

Allmänna omsättningsskatter

 

D.2122e

Skatter på specifika tjänster

 

D.2122f

Importmonopolens vinster

 

D.214

Produktskatter, exklusive moms och importskatter

 

D.214a

Punktskatter och konsumtionsskatter

 

D.214b

Stämpelskatter

 

D.214c

Skatter på finansiella transaktioner och kapitaltransaktioner

 

D.214d

Bilregistreringsavgifter

 

D.214e

Skatter på nöjen

 

D.214f

Skatter på lotterier, spel och vadhållning

 

D.214g

Skatter på försäkringspremier

 

D.214h

Andra skatter på specifika tjänster

 

D.214i

Allmänna omsättningsskatter

 

D.214j

Fiskala monopols vinster

 

D.214k

Exportavgifter och monetära utjämningsbelopp som tas ut på export

 

D.214l

Övriga produktskatter

 

D.29

Övriga produktionsskatter

 

D.29a

Skatter på mark, byggnader eller andra anläggningar

 

D.29b

Skatter på användning av fasta tillgångar

 

D.29c

Skatter på den totala lönesumman samt andra löneskatter

 

D.29d

Skatter på internationella transaktioner

 

D.29e

Affärs- och yrkeslicenser

 

D.29f

Skatter på föroreningar

 

D.29g

Underkompensation av moms (enhetstaxesystem)

 

D.29h

Övriga produktionsskatter, ej tidigare nämnda

 

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

 

D.51

Inkomstskatter

 

D.51a + D.51c1

Skatter på individuella inkomster och hushållsinkomster inklusive kapitalvinster

 

D.51a

Skatter på individuella inkomster och hushållsinkomster exklusive kapitalvinster

frivilligt

D.51c1

Skatter på individuella eller hushållens kapitalvinster

frivilligt

D.51b + D.51c2

Skatter på bolags inkomster eller vinster, inklusive kapitalvinster

 

D.51b

Skatter på bolags inkomster eller vinster, exklusive kapitalvinster

frivilligt

D.51c2

Skatter på bolags kapitalvinster

frivilligt

D.51c3

Andra skatter på kapitalvinster

frivilligt

D.51c

Skatter på kapitalvinster

 

D.51d

Skatter på lotteri- eller spelvinster

 

D.51e

Övriga inkomstskatter, ej tidigare nämnda

 

D.59

Övriga löpande skatter

 

D.59a

Löpande skatter på kapital

 

D.59b

Per capita-skatter

 

D.59c

Utgiftsskatter

 

D.59d

Hushållens betalningar för licenser

 

D.59e

Skatter på internationella transaktioner

 

D.59f

Övriga löpande skatter, ej tidigare nämnda

 

D.91

Kapitalskatter

 

D.91a

Skatter på kapitaltransfereringar

 

D.91b

Kapitalavgifter

 

D.91c

Övriga kapitalskatter, ej tidigare nämnda

 

ODA

Summa skatteinkomster

 

D.61

Sociala avgifter, netto

 

D.611

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter

 

D.611C

Arbetsgivares obligatoriska faktiska sociala avgifter

 

D.611V

Arbetsgivares frivilliga faktiska sociala avgifter

 

D.61SC

De sociala försäkringssystemens administrationsavgifter

frivilligt till och med referensåret 2011, ska överföras med positivt tecken trots att det är en negativ tillgång

D.6111

Arbetsgivares faktiska pensionsavgifter

frivilligt

D.6112

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter, utom pensionsavgifter

frivilligt

D.6121

Arbetsgivares tillräknade pensionsavgifter

frivilligt

D.6122

Arbetsgivares tillräknade sociala avgifter, utom pensionsavgifter

frivilligt

D.6131

Hushållens faktiska pensionsavgifter

frivilligt

D.6132

Hushållens faktiska egenavgifter, utom pensionsavgifter

frivilligt

D.6141

Hushållens kompletterande pensionsavgifter

frivilligt

D.6142

Hushållens kompletterande egenavgifter, utom pensionsavgifter

frivilligt

D.612

Arbetsgivares tillräknade sociala avgifter

 

D.613

Hushållens faktiska egenavgifter

 

D.613c

Hushållens obligatoriska faktiska egenavgifter

 

D.613ce

Anställdas obligatoriska faktiska egenavgifter

 

D.613cs

Egenföretagares obligatoriska faktiska egenavgifter

frivilligt

D.613cn

Icke sysselsattas obligatoriska faktiska egenavgifter

frivilligt

D.613v

Hushållens frivilliga faktiska egenavgifter

 

D.614

Hushållens kompletterande egenavgifter

frivilligt till och med referensåret 2011

D.995

Kapitaltransfereringar från den offentliga förvaltningen till berörda sektorer av skatter och sociala avgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

D.995 och uppdelningar ska rapporteras med positivt tecken, även om D.995 anges med negativt tecken i D.99r, kapitaltransfereringar, inkomster.

D.995a

Produktskatter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995b

Övriga produktionsskatter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995c

Inkomstskatter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995d

Övriga löpande skatter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995e

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995f

Hushållens faktiska egenavgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995fe

Anställdas faktiska egenavgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

D.995fs

Egenföretagares faktiska egenavgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

frivilligt se D.995

D.995fn

Icke sysselsattas faktiska egenavgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

frivilligt se D.995

D.995g

Kapitalskatter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

se D.995

ODB

Intäkter totalt av skatter och sociala avgifter efter avdrag av belopp som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

 

ODC

Intäkter totalt av skatter och sociala avgifter netto (inklusive tillräknade sociala avgifter) efter avdrag av belopp som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

 

ODD

Inkomster totalt av skatter och obligatoriska sociala avgifter efter avdrag av belopp som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

 


Tabell 10

Huvudaggregat efter region, Nuts 2-nivå och Nuts 3-nivå – på årsbasis

Data ska rapporteras från och med 2000, utom bruttoförädlingsvärde i föregående års priser som ska rapporteras från och med 2001.

Medlemsstater som består av endast en territoriell enhet på Nuts 3-nivå enligt nomenklaturen för statistiska territoriella enheter i förordning (EG) nr 1059/2003 är inte skyldiga att tillhandahålla denna tabell. Medlemsstater som består av endast en territoriell enhet på Nuts 2-nivå är inte skyldiga att tillhandahålla variablerna i den här tabellen för regional Nuts 2-nivå.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


Kod

Variabel

Nace-uppdelning

Regional nivå

Tidsfrist

TOTALT

A*6 (9)

A*10

Ej tillämpligt

B.1g

Bruttoförädlingsvärde till baspris (löpande priser)

x

o

o

 

Nuts 2

12 månader

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

x

x

o

 

Nuts 3

24 månader

B.1g

Bruttoförädlingsvärde till baspris (föregående års priser)

x

o

o

 

Nuts 2

24 månader

ETO

Sysselsättning i tusental personer

x

o

o

 

Nuts 2

12 månader

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

x

x

o

 

Nuts 3

24 månader

EEM

Anställda i tusental personer

o

o

o

 

Nuts 2

12 månader

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

x

x

o

 

Nuts 3

24 månader

SELF

Egenföretagare i tusental personer

o

o

o

 

Nuts 2

12 månader

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

x

x

o

 

Nuts 3

24 månader

ETO

Sysselsättning i tusental arbetade timmar

x

x

o

 

Nuts 2

24 månader

EEM

Anställda i tusental arbetade timmar

x

x

o

 

Nuts 2

24 månader

SELF

Egenföretagare i tusental arbetade timmar

x

x

o

 

Nuts 2

24 månader

POP

Befolkning i tusental personer

 

 

 

x

Nuts 2

12 månader

 

 

 

x

Nuts 3

24 månader

D.1

Ersättningar till anställda

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

P.51g

Fast bruttoinvestering (löpande priser)

x

x

x

 

Nuts 2

24 månader

B.1*g

Bruttonationalprodukt till marknadspris (löpande priser)

 

 

 

o

Nuts 2

12 månader

 

 

 

o

Nuts 3

24 månader


Tabell 11

Ändamålsklassificering av den offentliga förvaltningens utgifter (Cofog) – på årsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta) vid t+11 månader.

Rapporteringen av data är obligatorisk (med förbehåll för undantag enligt anmärkningarna nedan):

efter Cofog-huvudgrupper och total Cofog för offentlig förvaltning (S.13) och den offentliga förvaltningens delsektorer (staten (S.1311), delstater (S.1312), kommuner (S.1313) och sociala trygghetsfonder (S.1314)) från och med referensåret 1995,

efter Cofog-grupper för offentlig förvaltning (S.13) från och med referensåret 2001.

Ytterligare uppgifter (efter Cofog-grupp, efter delsektorer, efter ENS-transaktion och referensperioder) enligt vad som anges nedan kan rapporteras på frivillig basis.

Data för delsektorer ska rapporteras som konsoliderade i posterna kapitalinkomst (D.4), andra löpande transfereringar (D.7) och kapitaltransfereringar (D.9) (och deras delposter, delvis konsoliderade i utgifter totalt (TE)) inom varje delsektor men inte mellan delsektorer. Data för sektor S.13 är lika med summan av data för delsektorerna, med undantag för posterna D.4, D.7 och D.9 (och deras delposter och utgifter totalt (TE)) som ska konsolideras mellan delsektorerna (med frivillig uppgift om motpart från utgiftssidan).

Rapporterade data ska stämma överens med data som rapporteras i tabell 2 i denna bilaga, med undantag för s.k. vintage differences.


Kod

Förteckning över transaktioner efter Cofog totalt samt efter Cofog-huvudgrupper och -grupper för den offentliga förvaltningen och dess delsektorer

Anmärkningar

P.5 + NP

Bruttoinvestering + anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

P.5

Bruttoinvestering

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

frivilligt för delsektorer

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

D.1

Ersättningar till anställda

 

D.3

Subventioner

Ska rapporteras med positivt tecken.

D.4

Kapitalinkomst

 

D.4p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

frivilligt

D.4p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

frivilligt

D.4p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

frivilligt

D.4p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

frivilligt

D.62 + D.632

Sociala förmåner andra än in natura och sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

 

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

frivilligt till och med referensåret 2011

D.632

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion

frivilligt till och med referensåret 2011

P.2 + D.29 + D.5 + D.8

Insatsförbrukning + övriga produktionsskatter + löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc. + justering för förändringen i pensionsrätter

frivilligt

P.2

Insatsförbrukning

 

D.29 + D.5 + D.8

Övriga produktionsskatter + löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc. + justering för förändringen i pensionsrätter

 

D.7

Andra löpande transfereringar

 

D.7p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

frivilligt

D.7p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

frivilligt

D.7p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

frivilligt

D.7p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

frivilligt

D.9

Kapitaltransfereringar

D.9p ska inte innehålla några belopp för D.995. D.995 ska dras av från D.99r.

D.9p_S.1311

varav till delsektorn staten (S.1311)

frivilligt

D.9p_S.1312

varav till delsektorn delstater (S.1312)

frivilligt

D.9p_S.1313

varav till delsektorn kommuner (S.1313)

frivilligt

D.9p_S.1314

varav till delsektorn sociala trygghetsfonder (S.1314)

frivilligt

D.92

Investeringsbidrag

frivilligt för delsektorer

TE

Utgifter totalt

 

P.3

Konsumtionsutgifter

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

frivilligt för Cofog-huvudgrupper och Cofog-grupper, fördelningen av P.3 på Cofog-grupper innebär en uppdelning på P.31 och P.32.

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

frivilligt för Cofog-huvudgrupper och Cofog-grupper, fördelningen av P.3 på Cofog-grupper innebär en uppdelning på P.31 och P.32.


Tabell 13

Hushållkonton (S.14) efter region (Nuts 2)

Data i löpande priser ska rapporteras från och med 2000 vid t+24 månader efter referensperioden.

För perioden 2000–2011 kan S.14 + S.15 rapporteras i stället för S.14.

Medlemsstater som består av endast en territoriell enhet på Nuts 2-nivå enligt nomenklaturen för statistiska territoriella enheter i förordning (EG) nr 1059/2003 är inte skyldiga att tillhandahålla denna tabell.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


Kod

Transaktion

Användning

Tillgång

B.2n + B.3n

Driftsöverskott netto och sammansatt förvärvsinkomst netto

 

x

D.1

Ersättningar till anställda

 

x

D.4

Kapitalinkomst

x

x

B.5n

Primärinkomstsaldo, netto

x

 

D.5

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

x

 

D.61

Sociala avgifter, netto

x

o

D.62

Sociala förmåner andra än in natura

o

x

D.7

Andra löpande transfereringar

x

x

B.6n

Disponibel inkomst, netto

x

 

D.63

Sociala naturaförmåner

 

o

B.7n

Justerad disponibel inkomst, netto

o

 

P.3

Hushållens konsumtionsutgifter (nationellt begrepp)

o

 

P.51c

Kapitalförslitning

o

 

Förklaring:

x

obligatoriskt

o

frivilligt

 

ej relevant


Tabell 15

Tillgångstabell till baspris, med omräkning till mottagarpris

Data ska rapporteras i löpande priser (från och med 2010) och föregående års priser (från och med 2015) för Nace (n=64, frivilligt n=88) och CPA (m=64, frivilligt m=88) vid t+36 månader efter referensperioden.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


 

Branscher (Nace)

Σ (1)

Import  (10) (cif)

Tillgång till baspris totalt

Handels- och transportmarginaler

Produktskatter minus produktsubventioner

Tillgång till mottagarpris totalt

1 … n

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

Produkter (CPA)

1…m

(1)

Produktion efter produkt och bransch till baspris

 

a)

Inom EU (11) (cif)

a.1)

Inom euroområdet (11) (cif)

a.2)

Utanför euroområdet (11) (cif)

b)

Utanför EU (11) (cif)

c)

Totalt

 

 

 

 

Σ (1)

 

Total produktion efter bransch

 

 

 

 

 

 

Justeringsposter:

Cif/fob-justering på import

Inhemska enheters direktinköp i utlandet

(2)

 

 

 

 

 

 

 

(1) + (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt, varav

Marknadsproduktion

Produktion för egen slutlig användning

Icke-marknadsproduktion

(3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Table 16

Användningstabell till mottagarpris (*1) – på årsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser (från och med 2010) och föregående års priser (från och med 2015) för Nace (n=64, frivilligt n=88) och CPA (m=64, frivilligt m=88) vid t+36 månader efter referensperioden. Fem ytterligare tabeller (*1) ska tillhandahållas på femårsbasis.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


 

Branscher (Nace)

Σ (1)

Slutlig användning

Σ (3)

Σ (1)

+ Σ (3)

1…n

a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Produkter (CPA)

1…m

(1)

Insatsförbrukning till mottagarpris efter produkt och bransch

 

Slutlig användning till mottagarpris  (12):

 

Konsumtionsutgifter:

a)

Hushåll

b)

Hushållens icke-vinstdrivande organisationer

c)

Offentlig förvaltning

d)

Totalt

 

Bruttoinvestering:

e)

Fasta bruttoinvesteringar

f)

Lagerinvestering (13)

g)

Förändringar i värdeföremål (13)

h)

Lagerinvestering och förändringar i värdeföremål

i)

Totalt

 

Export fob (14):

j)

Inom EU (14)

j1)

– Inom euroområdet (14)

j2)

– Utanför euroområdet (14)

k)

Utanför EU (14)

l)

Totalt

m)

(frivilliga uppgifter)

Återexport av varor (15)

Export av begagnade varor (15)

Varuförmedling (15)

Varor som skickas utomlands före bearbetning (passiv förädling, dvs. rapporterande land är huvudman) (15)

Varor som skickas utomlands efter bearbetning (aktiv förädling, dvs. rapporterande land bearbetar varorna) (15)

Bearbetningsavgifter (15)

 

 

Σ (1)

(2)

Total insatsförbrukning efter bransch

 

Total slutlig användning efter typ

 

Total användning

Justeringsposter:

Cif/fob-justering på export

Inhemska enheters direktinköp i utlandet

Utländska enheters inköp på landets territorium

(3)

 

 

Endast export

Endast hushållens konsumtionsutgifter

Endast hushållens konsumtionsutgifter och export

Endast export

Endast hushållens konsumtionsutgifter

Endast hushållens konsumtionsutgifter och export

 

Σ (2) + Σ (3)

(4)

 

 

 

 

 

Ersättningar till anställda (13)

Egentlig lön (13)

Övriga produktionsskatter minus produktionssubventioner (13)

Kapitalförslitning (13)

Driftsöverskott, netto (13)

Driftsöverskott, brutto (13)

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto (13)  (15)

(5)

 

 

 

 

 

Bruttoförädlingsvärde till baspris

(6)

 

 

 

 

 

Total produktion till baspris

(7)

 

 

 

 

 

 

Kompletterande frivilliga uppgifter:

Fast bruttoinvestering (15)

Bruttorealkapitalstock (15)

Sysselsättning (arbetade timmar och sysselsatta personer – i tusental) (15)

(8)

 

 

 

 

 

 

 

 


Tabell 17

Symmetrisk input-outputtabell till baspris (*2) (produkt/produkt (*3)) – på femårsbasis

Data från och med 2010 ska rapporteras i löpande priser (n=64, frivilligt n=88) på femårsbasis (år som slutar på 0 och 5) vid t+36 månader efter referensperioden.

Det är frivilligt att lämna data för föregående års priser.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


 

 

Produkter

Σ (1)

Slutlig användning

Σ (3)

Σ (1) + Σ (3)

1…n

a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Produkter

1…n

(1)

Insatsförbrukning till baspris (produkt/produkt)

 

Slutlig användning till baspris (16):

 

Konsumtionsutgifter:

a)

Hushåll

b)

Hushållens icke-vinstdrivande organisationer

c)

Offentlig förvaltning

d)

Totalt

 

Bruttoinvestering:

e)

Fasta bruttoinvesteringar

f)

Lagerinvestering (17)

g)

Förändringar i värdeföremål (17)

h)

Lagerinvestering och förändringar i värdeföremål

i)

Totalt

 

Export (18):

j)

Inom EU (18)

j1)

– Inom euroområdet (18)

j2)

– Utanför euroområdet (18)

k)

Utanför EU (18)

l)

Totalt

 

 

Σ (1)

(2)

Total insatsförbrukning till baspris efter produkt

 

Slutlig användning efter typ till baspris

 

Total användning till baspris

Användning av importprodukter (*4)

 

Total insatsförbrukning av importprodukter efter produkt, cif

 

Slutlig användning av importprodukter, cif

 

Total import

Produktskatter minus produktsubventioner

(3)

Produktskatter minus produktsubventioner efter produkt

 

Produktskatter minus produktsubventioner efter typ av slutlig användning

 

Totala produktskatter minus produktsubventioner

Σ (1) + (3)

(4)

Total insatsförbrukning till mottagarpris efter produkt

 

Total slutlig användning efter typ till mottagarpris

 

Total användning till mottagarpris

Ersättningar till anställda (19)

Egentlig lön (19)

Övriga produktionsskatter minus produktionssubventioner (19)

Kapitalförslitning (19)

Driftsöverskott, netto (19)

Driftsöverskott, brutto (19)

Sammansatt förvärvsinkomst, brutto (17)  (19)

(5)

 

 

 

 

 

Bruttoförädlingsvärde till baspris

(6)

 

 

 

 

 

Total produktion till baspris

(7)

 

 

 

 

 

Import inom EU (18) cif

Inom euroområdet (18)

Utanför euroområdet (18)

Import utanför EU (18)cif

(8)

 

 

 

 

 

Σ (8)

(9)

Import cif efter produkt

 

 

 

 

Tillgång till baspris totalt

(10)

Tillgång till baspris efter produkt

 

 

 

 


Tabell 20

Fasta tillgångar efter ekonomisk verksamhet och tillgång (stockar) – på årsbasis

Data om fasta tillgångar ska rapporteras vid t+24 månader efter referensperioden brutto och netto (g/n), i löpande återanskaffningskostnader (CURC) från och med 2000, i föregående års återanskaffningskostnader (PYRC) från och med 2001. Det är frivilligt (o) att överföra kedjade volymer (CLV).


Kod

Tillgångar

Enheter: CURC, PYRC, CLV (o)

Uppdelning enligt Nace Rev 2 till

TOTALT

A*10/A*21

A*38/A*64/A*88

AN.11

Fasta tillgångar

g/n

g/n

o

AN.111

Bostäder

g/n

g/n

o

AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

g/n

g/n

o

AN.1121

Andra byggnader än bostäder

o

o

o

AN.1122

Andra anläggningar

o

o

o

AN.1123

Markförbättring

o

o

o

AN.113 + AN.114

Maskiner och inventarier + vapensystem

g/n

g/n

o

AN.1131

Transportmedel

g/n

g/n

o

AN.1132

IKT-utrustning

g/n

o

o

AN.11321

Datormaskinvara

g/n

o

o

AN.11322

Telekommunikationsutrustning

g/n

o

o

AN.1139 + AN.114

Övriga maskiner och inventarier + vapensystem

g/n

o

o

AN.115

Odlade biologiska tillgångar

g/n

g/n

o

AN.117

Produkter som skyddas av immateriell äganderätt

g/n

g/n

o

AN.1171

Forskning och utveckling

o

o

o

AN.1172

Mineralprospektering och -utvärdering

o

o

o

AN.1173

Datorprogram och databaser

g/n

o

o

AN.11731

Datorprogram

o

o

o

AN.11732

Databaser

o

o

o

AN.1174

Litterära, musikaliska och andra konstnärliga originalverk

o

o

o

AN.1179

Övriga produkter som skyddas av immateriell äganderätt

o

o

o


Tabell 22

Fast bruttoinvestering efter ekonomisk verksamhet och tillgång (transaktioner) – på årsbasis

Data ska rapporteras vid t+9 månader efter referensperioden för Nace-uppdelningar till A*10 och vid t+24 månader till A*21 enligt nedan. Det är frivilligt (o) att överföra data för andra tillgångar liksom att göra uppdelningar enligt A*38/64/88. Data ska rapporteras i löpande priser (CUP), i föregående års priser (PYP) och i kedjade volymer (CLV). Startår för rapportering av CUP eller CLV är 1995 eller 2000 enligt nedan. För PYP ska det vara ett år senare, 1996 eller 2001.


Kod

Uppdelningar efter tillgång:

t+9

t+24

Enhet:

CUP, PYP, CLV

P.51g

Fast bruttoinvestering:

för uppdelningar och år enligt nedan

AN.11

Fasta tillgångar

A*10

A*21

1995/6

AN.111

Bostäder

A*10

A*21

1995/6

AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

A*10

A*21

1995/6

AN.1121

Andra byggnader än bostäder

o

o

o

AN.1122

Andra anläggningar

o

o

o

AN.1123

Markförbättring

o

o

o

AN.113+ AN.114

Maskiner och inventarier + vapensystem

A*10

A*21

1995/6

AN.1131

Transportmedel

A*10

A*21

1995/6

AN.1132

IKT-utrustning

A*10

A*21

2000/1

AN.11321

Datormaskinvara

o

Totalt

2000/1

AN.11322

Telekommunikationsutrustning

o

Totalt

2000/1

AN.1139+AN.114

Övriga maskiner och inventarier + vapensystem

o

Totalt

2000/1

AN.115

Odlade biologiska tillgångar

A*10

A*21

1995/6

AN.117

Produkter som skyddas av immateriell äganderätt

A*10

A*21

1995/6

AN.1171

Forskning och utveckling

o

Totalt

2000/1

AN.1172

Mineralprospektering och -utvärdering

o

o

o

AN.1173

Datorprogram och databaser

o

Totalt

2000/1

AN.11731

Datorprogram

o

o

o

AN.11732

Databaser

o

o

o

AN.1174

Litterära, musikaliska och andra konstnärliga originalverk

o

o

o

AN.1179

Övriga produkter som skyddas av immateriell äganderätt

o

o

o

P.52

Lagerinvestering efter ekonomisk verksamhet

A*10

o

1995/6

P.53

Anskaffning minus avyttring av värdeföremål

Totalt

o

1995/6

P.5g

Bruttoinvestering

Totalt

o

1995/6

P.51c

Kapitalförslitning efter ekonomisk verksamhet och tillgångstyp

o

o

o


Tabell 25

Den offentliga förvaltningens icke-finansiella konton – på kvartalsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta) från och med referenskvartalet första kvartalet 2002 vid t+3 månader efter referensperioden.

Med förbehåll för de undantag som anges nedan är det obligatoriskt att rapportera icke-säsongsrensade data för sektorn offentlig förvaltning (S.13).

Det är frivilligt att rapportera data om den offentliga förvaltningens delsektorer:

S.1311 Staten

S.1312 Delstater

S.1313 Kommuner

S.1314 Sociala trygghetsfonder.

Data för Europeiska unionens institutioner och organ (S.212) får överföras på frivillig basis för skatter på produktion och import (D.2r), produktskatter (D.21r) och andra skatter på produktion (D.29r).

Säsongsrensade och kalenderkorrigerade data får rapporteras på frivillig basis, med undantag av följande poster på nivån S.13: inkomster totalt (TR), utgifter totalt (TE) och finansiellt sparande (B.9). Det är obligatoriskt att rapportera den senare med en tidsfrist på t+107 dagar efter referensperioden. Medlemsstaterna ska tillhandahålla metadata om säsongsrensning, bestående av en kort förklaring om säsongsrensningsmetodens allmänna egenskaper, dvs. direkt eller indirekt metod, säsongsrensningsmetod och tillhörande programvara, förekomst av kalendereffekter, riktmärkning efter data på årsbasis samt de särskilda modeller som använts. Kommissionen (Eurostat) ska tillhandahålla teknisk hjälp om säsongsrensning i enlighet med medlemsstaternas behov.

Data för delsektorer ska rapporteras som konsoliderade i posterna kapitalinkomst (D.4), andra löpande transfereringar (D.7) och kapitaltransfereringar (D.9) (och deras delposter, delvis konsoliderade i utgifter totalt (TE) och inkomster totalt (TR) i varje delsektor men inte mellan delsektorer). Data för sektor S.13 är lika med summan av data för delsektorerna, med undantag för posterna D.4, D.7 och D.9 (och deras delposter och aggregat) som bör konsolideras mellan delsektorer.

Data ska grundas på direkt information från grundläggande källor, t.ex. offentliga räkenskaper eller förvaltningskällor, så att de för skatter på produktion och import (D.2r), löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc. (D.5r), kapitalskatter (D.91r), faktiska sociala avgifter (D.611 och D.613 i kombination) samt sociala förmåner (D.62p) utgör minst 90 % av kategorin totalt. Den direkta information ska där så krävs kompletteras såväl täcknings- som begreppsmässigt, så att kvartalsdata överensstämmer med begreppen i ENS 2010.

Kvartalsdata och motsvarande årsdata som rapporteras i tabell 2 i denna bilaga och data som rapporteras i enlighet med förordning (EG) nr 479/2009 ska vara enhetliga förutom vad gäller s.k. vintage differences när tidsfristerna för överföring inte sammanfaller.

Medlemsstaterna ska tillhandahålla kommissionen (Eurostat) en beskrivning av vilka källor och metoder som använts för att sammanställa data vid samma tidpunkt som när de börjar överföra kvartalsdata i enlighet med den tidtabell som anges i denna förordning. Alla ändringar av den ursprungliga redogörelsen för de källor och metoder som använts när kvartalsdata sammanställts ska lämnas till kommissionen (Eurostat) i samband med att ändrade data lämnas.

Dataöverföringar ska åtföljas av en rapportering om större händelser och större revideringar.


Kod

Transaktion

Anmärkningar

P.1

Produktion

 

P.11 + P.12 + P.131

Marknadsproduktion, produktion för egen slutlig användning och betalningar för icke-marknadsproduktion

 

P.2

Insatsförbrukning

 

B.1g

Förädlingsvärde, brutto

frivilligt

P.51c

Kapitalförslitning

 

D.1p

Ersättningar till anställda, utgifter

 

D.29p

Övriga produktionsskatter, utgifter

 

D.39r

Övriga produktionssubventioner, inkomster

ska rapporteras med positivt tecken

D.2r

Skatter på produktion och import, inkomster

får rapporteras på frivillig basis för sektor S.212

D.21r

Produktskatter, inkomster

se D.2r

D.211r

Mervärdesskatter (skatter av momstyp), inkomster

 

D.29r

Övriga produktionsskatter, inkomster

se D.2r

D.4r

Kapitalinkomst, inkomster

 

D.41r

Ränta, inkomster

 

D.42r + D.43r + D.44r + D.45r

Övrig kapitalinkomst, inkomster

 

D.3p

Subventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.31p

Produktsubventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.39p

Övriga produktionssubventioner, utgifter

ska rapporteras med positivt tecken

D.4p

Kapitalinkomst, utgifter

 

D.41p

Ränta, utgifter

 

D.42p + D.43p + D.44p + D.45p

Övrig kapitalinkomst, utgifter

 

D.5r

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc., inkomster

 

D.51r

Inkomstskatter, inkomster

frivilligt

D.59r

Övriga löpande skatter, inkomster

frivilligt

D.61r

Sociala avgifter, netto, inkomster

 

D.611r

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter

 

D.613r

Hushållens faktiska egenavgifter

 

D.7r

Övriga löpande transfereringar, inkomster

 

D.5p

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc., utgifter

 

D.62p

Sociala förmåner

 

D.632p

Sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion, utgifter

 

D.62p + D.632p

Sociala förmåner andra än in natura och sociala naturaförmåner – köpt marknadsproduktion, utgifter

 

D.7p

Övriga löpande transfereringar, utgifter

 

P.3

Konsumtionsutgifter

 

P.31

Individuella konsumtionsutgifter

 

P.32

Kollektiva konsumtionsutgifter

 

D.8

Justering för förändring i pensionsrätter

 

B.8g

Sparande, brutto

 

D.9r

Kapitaltransfereringar, inkomster

 

D.91r

Kapitalskatter, inkomster

 

D.92r + D.99r

Investeringsbidrag och andra kapitaltransfereringar, inkomster

 

D.9p

Kapitaltransfereringar, utgifter

 

D.92p

Investeringsbidrag, utgifter

 

P.5

Bruttoinvestering

 

P.51g

Fast bruttoinvestering

 

P.52 + P.53

Lagerinvestering samt anskaffning minus avyttring av värdeföremål

 

NP

Anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

P.5 + NP

Bruttoinvestering samt anskaffning minus avyttring av icke-finansiella icke-producerade tillgångar

 

B.9

Finansiellt sparande

säsongsrensade och kalenderkorrigerade data är obligatoriskt för S.13 vid t+107 dagar efter referenskvartalet

TE

Utgifter totalt

se B.9

TR

Inkomster totalt

se B.9

D.995

Kapitaltransfereringar från den offentliga förvaltningen till berörda sektorer av skatter och sociala avgifter som taxerats men inte förväntas bli inbetalda

frivilligt D.995 ska dras av från D.99r. D.9p ska inte innehålla några belopp för D.995. D.995 ska rapporteras med positivt tecken.


Tabell 26

Balansräkningar över icke-finansiella tillgångar – på årsbasis

Data ska rapporteras vid t+24 månader efter referensperioden i löpande priser (CUP) med början från 1995, 2000 eller 2012 enligt vad som är angivet. Ytterligare uppdelningar är frivilliga (o).


Kod

Variabler

S.1

S.11, S.12, S.13, S.14+S.15

Uppdelningen av S.14 och S.15 är frivillig (o)

Enhet: CUP

AN.1

Producerade icke-finansiella tillgångar

o

o

AN.11 + AN.12

Fasta tillgångar + lagerstockar

2012

2012

AN.11

Fasta tillgångar

2000

2012

AN.111

Bostäder

1995

1995

AN.112

Övriga byggnader och anläggningar

2000

2012

AN.1121

Andra byggnader än bostäder

2012

2012

AN.1122

Andra anläggningar

2012

2012

AN.1123

Markförbättring

o

o

AN.113 + AN.114

Maskiner och inventarier + vapensystem

2000

2012

AN.1131

Transportmedel

o

o

AN.1132

IKT-utrustning

o

o

AN.11321

Datormaskinvara

o

o

AN.11322

Telekommunikationsutrustning

o

o

AN.1139 + AN.114

Övriga maskiner och inventarier + vapensystem

o

o

AN.115

Odlade biologiska tillgångar

2000

2012

AN.117

Produkter som skyddas av immateriell äganderätt

2000

2012

AN.1171

Forskning och utveckling

o

o

AN.1172

Mineralprospektering och -utvärdering

o

o

AN.1173

Datorprogram och databaser

o

o

AN.11731

Datorprogram

o

o

AN.11732

Databaser

o

o

AN.1174

Litterära, musikaliska och andra konstnärliga originalverk

o

o

AN.11 + AN.12

Fasta tillgångar + lagerstockar

2012

2012

AN.12

Lagerstockar

2012

2012

AN.13

Värdeföremål

o

o

AN.2

Icke-producerade icke-finansiella tillgångar

o

o

AN.21

Naturresurser

o

o

AN.211

Mark

o

(S.14 + S.15): 1995

S.11, S.12, S.13: o

AN.212

Mineral- och energitillgångar

o

o

AN.213 + AN.214

Icke-odlade biologiska resurser och vattenresurser

o

o

AN.215

Övriga naturresurser

o

o

AN.22

Kontrakt, leasingavtal och licenser

o

o

AN.23

Förvärv minus försäljning av goodwill och marknadsföringstillgångar

o

o


Tabell 27

Den offentliga förvaltningens finansiella konton och balansräkningar – på kvartalsbasis

Data ska rapporteras i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta) från och med referenskvartalet första kvartalet 1999 för sektorn offentlig förvaltning och dess delsektorer.

Tidsfristen för rapportering av preliminära data är t+85 dagar efter referenskvartalet. Medlemsstaterna ska på nytt överföra slutliga data inklusive datauppdateringar eller andra revideringar vid t+3 månader. Om data som överförs vid t+85 dagar markeras som att de inte är offentliggjorda på nationell nivå, ska dessa data inte offentliggöras på EU-nivå.

Det är obligatoriskt att rapportera data för följande:

S.13 Offentlig förvaltning

konsoliderade inom och mellan delsektor (S.13C) och

icke-konsoliderade (S.13N)

S.1311 staten – konsoliderade inom delsektorn

S.1312 delstater – konsoliderade inom delsektorn

S.1313 kommuner – konsoliderade inom delsektorn

S.1314 sociala trygghetsfonder – konsoliderade inom delsektorn.

Det är obligatoriskt att rapportera transaktioner och balansräkningsposter (med förbehåll för undantag enligt anmärkningarna nedan). Andra volymförändringar (K.3 Förlust genom katastrofer + K.4 Konfiskation utan ersättning + K.5 Övriga volymförändringar, ej tidigare nämnda + K.6 Förändringar i klassificering) och nominella kapitalvinster/-förluster (K.7) kan rapporteras efter instrument på frivillig basis.

Vissa uppgifter om motpartssektor är obligatoriska – enligt anmärkningarna nedan – medan andra uppgifter om motpartssektor kan överföras på frivillig basis för följande motpartssektorer:

S.11 Icke-finansiella bolag

S.12 Finansiella bolag

S.128 + S.129 Försäkringsbolag och pensionsinstitut

S.14+S.15 Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

Den totala ekonomin utom S.13

S.2 Utlandet

Med målet att framställa statistik av hög kvalitet ska kvartalsdata för finansiella transaktioner och finansiella tillgångar och skulder i så stor utsträckning som möjligt grundas på information som är direkt tillgänglig i den offentliga förvaltningen. Dock får kvartalsdata för onoterade aktier (AF.512) och andra ägarandelar (AF.519) som innehas av enheter inom offentlig förvaltning skattas genom interpolering och extrapolering av information om respektive årsdata. Kvartalsdata och motsvarande årsdata som rapporteras enligt förordning (EG) nr 479/2009 ska vara enhetliga vid sammanfallande tidsfrister för överföring.

Dataöverföringar ska åtföljas av en rapportering om större händelser och större revideringar.


Kod/instrument)

Transaktioner/balansräkningsposter/andra volymförändringar/nominella kapitalvinster/-förluster för tillgångar och skulder – för offentlig förvaltning och dess delsektorer

Anmärkningar

B.9f / BF.90

Finansiella transaktioner netto/finansiell nettoförmögenhet

 

(A)F

Finansiella transaktioner/summa tillgångar eller skulder (saldo)

 

(A)F.1

Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR)

 

(A)F.2

Sedlar, mynt och inlåning

 

(A)F.21

Sedlar och mynt

frivilligt

(A)F.22

Överförbar inlåning

frivilligt

(A)F.29

Övrig inlåning

frivilligt

(A)F.3

Skuldebrev

uppgifter om motpartssektor obligatoriskt för tillgångar enligt S.1311 och S.1314 jämfört med: S.11, S.12, S.128 + S.129 och S.2

(A)F.31

Kortfristiga skuldebrev

se (A)F.3

(A)F.32

Långfristiga skuldebrev

se (A)F.3

(A)F.4

Lån

uppgifter om motpartssektor obligatoriskt för tillgångar enligt S.1311 och S.1314 jämfört med S.11, S.128 + S.129 och S.14 + S.15, S.1311 och skulder enligt S.1314 jämfört med S.128 + S.129

(A)F.41

Kortfristiga lån

se (A)F.4

(A)F.42

Långfristiga lån

se (A)F.4

(A)F.5

Ägarandelar och aktier eller andelar i investeringsfonder

uppgifter om motpartssektor obligatoriskt för tillgångar enligt S.1311 och S.1314 jämfört med S.11, S.12, S.128 + S.129 och S.2

(A)F.51

Ägarandelar

 

(A)F.511

Noterade aktier

frivilligt

(A)F.512

Onoterade aktier

frivilligt

(A)F.519

Andra ägarandelar

frivilligt

(A)F.52

Aktier eller andelar i investeringsfonder

 

(A)F.521

Aktier eller andelar i penningmarknadsfonder

frivilligt

(A)F.522

Aktier eller andelar i andra fonder än penningmarknadsfonder

frivilligt

(A)F.6

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

 

(A)F.61

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

(A)F.62

Livförsäkringsförmåner och livränta

frivilligt

(A)F.63 + (A)F.64 + (A)F.65

Pensionsrätter, pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare och rättigheter till övriga livförsäkringsförmåner

 

(A)F.63

Pensionsrätter

frivilligt

(A)F.64

Pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare

frivilligt

(A)F.65

Övriga livförsäkringsförmåner

frivilligt

(A)F.66

Avsättningar för krav enligt standardiserade garantier

 

(A)F.7

Finansiella derivat och personaloptioner

 

(A)F.8

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

 

(A)F.81

Handelskrediter och förskott

frivilligt

(A)F.89

Övriga obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter, exklusive handelskrediter och förskott

frivilligt


Tabell 28

Offentlig bruttoskuld (enligt Maastricht-kriterierna) – på kvartalsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta) från och med första kvartalet 2000 vid t+3 månader efter referensperioden för sektorn offentlig förvaltning och dess delsektorer.

Det är obligatoriskt att rapportera data om offentlig förvaltning (S.13) och uppdelningen i delsektorer (staten S.1311, delstater S.1312, kommuner S.1313 och sociala trygghetsfonder S.1314), med förbehåll för undantagen nedan.

Uppdelning i sektor och delsektorer, som får rapporteras på frivillig basis:

S.13111 Central budgetmyndighet

S.13112 Utanför central budgetmyndighet

S.11001 Offentliga icke-finansiella bolag

S.12001 Offentliga finansiella bolag

S.13 + S.11001 + S.12001 offentlig förvaltning.

Data för delsektorer ska konsolideras inom varje delsektor men inte mellan delsektorer. Offentlig förvaltning ska rapporteras som konsoliderad inom och mellan delsektorer.

Offentlig bruttoskuld ska rapporteras på nivån nominellt utestående värde vid kvartalets utgång motsvarande definitionen i förordning (EG) nr 479/2009.

Rapporterade data ska stämma överens med data som rapporteras enligt förordning (EG) nr 479/2009, med undantag för s.k. vintage differences vid tidsfrister för överföring som inte sammanfaller.


Kod

Skulder

Anmärkningar

GD

Totalt = bruttoskuld

 

GD XDC

Bruttoskuld noterad i inhemsk valuta

frivilligt

GD X1

Bruttoskuld noterad i utländsk valuta

frivilligt

GD S.1

Bruttoskuld som innehas av inhemska långivare (S.1)

frivilligt

GD S.2

Bruttoskuld som innehas av utländska långivare (S.2)

frivilligt

GD TS

Bruttoskuld med kortfristig återstående löptid

frivilligt

GD LL

Bruttoskuld med långfristig återstående löptid

frivilligt

AF.2

Sedlar, mynt och inlåning

 

AF.21

Sedlar och mynt

 

AF.22 + AF.29

Inlåning

 

AF.3

Skuldebrev

 

AF.31

Kortfristiga skuldebrev

 

AF.32

Långfristiga skuldebrev

 

AF.4

Lån

 

AF.41

Kortfristiga lån

 

AF.42

Långfristiga lån

 


Tabell 28A

Offentlig bruttoskuld (enligt Maastricht-kriterierna) – struktur, på årsbasis

Data ska rapporteras i löpande priser i miljoner nationell valuta (med en exakthet på minst 1 miljon nationell valuta, förutom för undantag som anges nedan) för sektorn offentlig förvaltning och dess delsektorer. Obligatoriska data ska överföras vid t+100 dagar och t+283 dagar efter referensperioden. Frivilliga data ska överföras vid t+132 dagar och t+283 dagar efter referensperioden.

Det är frivilligt att rapportera data om offentlig förvaltning (S.13) och uppdelningen i delsektorer (staten S.1311, delstater S.1312, kommuner S.1313 och sociala trygghetsfonder S.1314), med förbehåll för undantagen nedan.

Obligatoriska data ska rapporteras för de föregående fyra referensåren. Frivilliga och obligatoriska data får rapporteras från och med 1995.

Uppdelning i sektorer/delsektorer:

S.11 Icke-finansiella bolag

S.12 Finansiella bolag

S.121 Centralbank – endast för vissa poster som anges nedan.

S.122 + S.123 Andra monetära finansinstitut som tar emot inlåning än centralbanken och penningmarknadsfonder

S.124 + S.125 + S.126 + S.127 + S.128 + S.129 andra finansiella bolag

S.1311 Staten

S.1312 Delstater

S.1313 Kommuner

S.1314 Sociala trygghetsfonder

S.14 + S.15 Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

S.11 + S.14 + S.15 Icke-finansiella bolag, hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

S.2 Utlandet

S.1 + S.2 Totalt.

Löptidsfördelning (ursprunglig och återstående löptid)

Totalt

< 1 (inkl.) år

1–5 (inkl.) år

5–10 (inkl.) år

10–30 (exkl.) år

> 30 (inkl.) år

> 1 år

Uppdelning i valuta

Nationell valuta

Alla utländska valutor

Euro

US-dollar

Japanska yen

Schweiziska franc

Brittiska pund

Andra utländska valutor

Data för delsektorer ska konsolideras inom varje delsektor men inte mellan delsektorer. Offentlig förvaltning ska rapporteras som konsoliderad inom och mellan delsektorer.

Offentlig bruttoskuld (balansräkningsdata) ska rapporteras på nivån nominellt utestående värde vid kvartalets utgång motsvarande definitionen i förordning (EG) nr 479/2009. Den offentliga förvaltningens transaktioner i skuldebrev (enligt Maastricht-kriterierna) ska rapporteras till marknadsvärde.

Rapporterade data ska stämma överens med data som rapporteras enligt förordning (EG) nr 479/2009.


Kod

Den offentliga förvaltningens och dess delsektorers skulder efter löptid och motpartssektor

Anmärkningar

GD

Totalt = bruttoskuld

obligatoriskt för total ursprunglig löptid

S.1311 jämfört med S.1312, S.1313, S.1314,

S.1312 jämfört med S.1311, S.1313, S.1314,

S.1313 jämfört med S.1311, S.1312, S.1314,

S.1314 jämfört med S.1311, S.1312, S.1313,

S.13 jämfört med S.1, S.2, S.121, S.122+S.123, S.12P, S.11+S.14+S.15,

obligatoriskt för:

S.13 jämfört med S.1+S.2 för löptider <1 (inkl.) år och > 1 år, totalt.

AF.2

Sedlar, mynt och inlåning

 

AF.21

Sedlar och mynt

 

AF.22

Överförbar inlåning

 

AF.29

Övrig inlåning

 

AF.3

Skuldebrev

 

AF.4

Lån

obligatoriskt för total ursprunglig löptid

S.13 jämfört med S.121.

 

Den offentliga förvaltningens skulder med rörlig ränta

 

GD

Totalt = bruttoskuld, varav: med rörlig ränta

obligatoriskt för:

S.13 för löptider >1 år,

ingen ytterligare frivillig överföring förutses

 

Statens och den offentliga förvaltningens skulder efter återstående löptid

 

GD

Totalt = bruttoskuld

obligatoriskt för:

S.13 för löptider på <1 (inkl.) år och 1–5 år (inkl.)

GD

Totalt = bruttoskuld, varav: med rörlig ränta

obligatoriskt för:

S.13 för löptider på 1–5 år (inkl.) och > 1 år

 

Memorandumpost: genomsnittlig återstående löptid för skulder

obligatoriskt för S.13,

i år och månader

 

Statens och den offentliga förvaltningens skulder efter noterad valuta

 

GD

Totalt = bruttoskuld

efter swappar,

obligatoriskt för:

S.13 för skulder noterade i

nationell valuta,

euro,

utländsk valuta,

(frivilligt) memorandumpost (ej för offentliggörande om inget annat uttryckligen har överenskommits): skuldstock i utländsk valuta som swappats mot nationell valuta.

 

Statens och den offentliga förvaltningens ansvarsförbindelser

 

 

Garantier

vägledande uppdelning i motpartssektorer

S.1 + S.2, S.11, S.12, S.14 + S.15, S.2

 

Memorandumposter

 

 

Antagen kostnad för skuld

för S.13 och S.1311, procent

AF.32

Långfristiga skuldebrev, varav: nollkupongare

obligatoriskt för S.13,

ingen ytterligare frivillig överföring förutses

 

Den offentliga förvaltningens transaktioner i skuldebrev (enligt Maastricht-kriterierna) till marknadsvärde

 

F.2 + F.3 + F.4

Inlåning + skuldebrev + lån

obligatoriskt för S.13 för skulder noterade i

nationell valuta,

euro,

utländsk valuta,

obligatoriskt för S.13 för löptider >1 år,

ingen ytterligare frivillig överföring förutses

F.4

Lån

obligatoriskt för S.13 jämfört med S.121,

ingen ytterligare frivillig överföring förutses


Tabell 29

Intjänade pensionsrätter inom social försäkring  (20) – på treårsbasis

Data ska rapporteras från och med referensåret 2015 vid t+24 månader efter referensperioden vart tredje år.

Det är frivilligt att överföra data som inte har reviderats.


Förhållanden

Kod

Rad nr

Bokföring

Nationalräkenskapernas huvudkonton

Ej i nationalräkenskapernas huvudkonton

Alla pensions-system

 

Motparter: Pensions-rätter för utländska hushåll (24)

Pensionsförvaltare

Ej sektorn offentlig förvaltning

Sektorn offentlig förvaltning

 

Avgiftsbestämda system

Förmånsbestämda system och andra (21) ej avgifts-bestämda system

Totalt

Avgifts-bestämda system

Förmånsbestämda system för offentligt anställda  (22)

 

Klassificeras i finansiella bolag

Klassificeras i sektorn offentlig förvaltning  (23)

Klassificeras i sektorn offentlig förvaltning

Pensionssystem inom sociala trygghetsfonder

Kod

XPC1W

XPB1W

XPCB1W

XPCG

XPBG12

XPBG13

XPBOUT13

XP1314

XPTOT

 

XPTOTNRH

Kolumn nr

A

B

C

D

E

F

G

H

I

 

J

 

 

 

Ingående balansräkning

 

 

 

 

XAF63LS

1

Pensionsrätter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förändringar i pensionsrätter genom transaktioner

 

 

 

Σ 2.1 till 2.4 – 2.5

XD61p

2

Ökning av pensionsrätter genom sociala avgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6111

2.1

Arbetsgivares faktiska sociala avgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6121

2.2

Arbetsgivares tillräknade sociala avgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6131

2.3

Hushållens faktiska egenavgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6141

2.4

Hushållens kompletterande egenavgifter (25)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD61SC

2.5

Minus: Pensionssystemens administrationsavgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD619

3

Annan (försäkringsmässigt beräknad) förändring i pensionsrätter i sociala trygghetsfonder

 

 

 

 

 

 

XD62p

4

Förändring i pensionsrätter genom utbetalning av pensionsförmåner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 + 3 – 4

XD8

5

Förändringar i pensionsrätter genom sociala avgifter och pensionsförmåner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD81

6

Överföring av pensionsrätter mellan systemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD82

7

Förändring i pensionsrätter genom överenskomna förändringar i systemstrukturen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förändringar i pensionsrätter genom övriga flöden

 

 

 

 

XK7

8

Förändringar i rätter genom omvärderingar (26)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XK5

9

Förändringar i rätter genom andra volymförändringar (26)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utgående balansräkning

 

 

 

1+ Σ 5–9

XAF63LE

10

Pensionsrätter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillhörande indikatorer

 

 

 

 

XP1

11

Produktion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Förklaring:

 

Ej tillämpligt

 

Data som inte ingår i huvudkontona


(1)  För en detaljerad beskrivning av de exakta kraven, se de särskilda tabellerna. Tidsfrister inom hakparentes gäller endast i vissa särskilda fall.

(2)  (3) avser överföring vid t+3 månader. Om en medlemsstat överför en fullständig datauppsättning vid t+2 månader behöver data inte överföras vid t+3 månader.

(3)  (3) avser överföring vid t+3 månader. Om en medlemsstat överför en fullständig datauppsättning vid t+85 dagar behöver data inte överföras vid t+3 månader.

(4)  Rådets förordning (EG) nr 479/2009 av den 25 maj 2009 om tillämpningen av protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott som är fogat till fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen (EUT L 145, 10.6.2009, s. 1).

(1)  Endast för ’transaktioner med finansiella instrument’ men ej relevant för ’volymförändringar’, ’omvärdering av finansiella instrument’ och uppgifter om motpartssektor.

(2)  Uppgifter om motpartssektor är inte relevant för denna post.

(5)  Konsoliderade mellan den offentliga förvaltningens delsektorer (S.13).

(6)  Uppdelningen ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av den senaste referensperioden (fast sammansättning).

(7)  Konsoliderade mellan den offentliga förvaltningens delsektorer (S.13)

(8)  Uppdelningen ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av den senaste referensperioden (fast sammansättning).

(9)  A*6 motsvarar följande aggregat av Nace Rev. 2 för uppdelning A*10 – (G, H, I och J) i stället för (G, H och I) och (J) – (K, L, M och N) i stället för (K), (L) och (M och N) – (O, P, Q, R, S, T och U) i stället för (O, P och Q) och (R, S, T och U).

(10)  Det begrepp som ska tillämpas på data efter produkt i tillgångs- och användningstabeller och input-outputtabeller är det inhemska begreppet. Justeringar av det nationella begreppet (inhemska enheters direktinköp i utlandet) ingår som totalbelopp i del (2) av tabellen. Import (cif) efter produkt omfattar inte inhemska enheters direktinköp i utlandet.

(11)  Import ska delas upp i följande:

a)

S.21 Medlemsstater samt Europeiska unionens institutioner och organ, a1) S.2I Medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet, a2) S.21 – S.2I Medlemsstater utanför euroområdet och Europeiska unionens institutioner och organ (utom Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet), och b) S.22 Länder utanför EU och internationella organisationer med säte utanför EU, med beaktande av följande:

De ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av varje referensperiod (föränderlig sammansättning).

Medlemsstaterna i euroområdet måste tillhandahålla alla uppdelningar enligt a, a1, a2 och b. Medlemsstater utanför euroområdet ska tillhandahålla uppdelningar enligt a och b, men det är frivilligt att tillhandahålla uppdelningarna enligt a1 och a2.

(*1)  De ytterligare fem tabeller som nämns nedan krävs vart femte år (för referensår som slutar med 0 eller 5). Det är obligatoriskt att överföra dessa fem ytterligare tabeller till löpande priser, och frivilligt att överföra dem i föregående års priser.

De fem tabellerna är följande:

Användningstabell till baspris (uppdelad i radblock (1)–(7)).

Användningstabell för inhemsk produktion till baspris (uppdelad i radblock (1) och (2)).

Användningstabell för import till baspris (uppdelad i radblock (1) och (2)).

Tabell för handels- och transportmarginaler (uppdelad i radblock (1) och (2)).

Tabell för produktskatter minus produktsubventioner (uppdelad i radblock (1) och (2)).

(12)  Det begrepp som ska tillämpas på data efter produkt i tillgångs- och användningstabeller och input-outputtabeller är det inhemska begreppet. Justeringar av det nationella begreppet (inhemska enheters direktinköp i utlandet och utländska enheters inköp på landets territorium) ingår som totalbelopp i del (3) av tabellen. Konsumtionsutgifter för hushåll efter produkt omfattar inte inhemska enheters direktinköp i utlandet. Konsumtionsutgifter för hushåll efter produkt omfattar utländska enheters inköp på landets territorium. Export (fob) efter produkt omfattar inte utländska enheters inköp på landets territorium.

(13)  Endast i löpande priser.

(14)  Export ska delas upp i följande:

j)

S.21 Medlemsstater samt Europeiska unionens institutioner och organ, j1) S.2I Medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet, j2) S.21 – S.2I Medlemsstater utanför euroområdet och Europeiska unionens institutioner och organ (utom Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet), och k) S.22 Länder utanför EU och internationella organisationer med säte utanför EU, med beaktande av följande:

De ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av varje referensperiod (föränderlig sammansättning).

Medlemsstaterna i euroområdet måste tillhandahålla alla uppdelningar enligt j, j1, j2 och k. Medlemsstater utanför euroområdet ska tillhandahålla uppdelningar enligt j och k, men det är frivilligt att tillhandahålla uppdelningarna enligt j1 och j2.

(15)  På frivillig basis.

(*2)  Det är obligatoriskt att överföra de två ytterligare tabellerna i löpande priser enligt nedan:

symmetriska input-outputtabeller för inhemsk produktion till baspris (uppdelad i radblock (1), radblock (2), rad ”användning av importprodukter”, radblock (3) och (4))

symmetrisk input-outputtabell för import till baspris (uppdelad i radblock (1) och (2)).

(*3)  Bransch/bransch, förutsatt att bransch/bransch ger en god uppfattning om produkt/produkt.

(*4)  Endast för undertabellen för inhemsk produktion.

(16)  Det begrepp som ska tillämpas på data efter produkt i tillgångs- och användningstabeller och input-outputtabeller är det inhemska begreppet. Justeringar av det nationella begreppet (inhemska enheters direktinköp i utlandet och utländska enheters inköp på landets territorium) ingår som totalbelopp. Konsumtionsutgifter för hushåll efter produkt omfattar inte inhemska enheters direktinköp i utlandet. Konsumtionsutgifter för hushåll efter produkt omfattar utländska enheters inköp på landets territorium. Export (fob) efter produkt omfattar inte utländska enheters inköp på landets territorium.

(17)  På frivillig basis.

(18)  Import och export ska delas upp i följande:

j)

S.21 Medlemsstater samt Europeiska unionens institutioner och organ, j1) S.2I Medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet, j2) S.21 – S.2I Medlemsstater utanför euroområdet och Europeiska unionens institutioner och organ (utom Europeiska centralbanken och andra institutioner och organ som ingår i euroområdet), och k) S.22 Länder utanför EU och internationella organisationer med säte utanför EU, med beaktande av följande:

De ska motsvara den faktiska sammansättningen vid utgången av varje referensperiod (föränderlig sammansättning).

Medlemsstaterna i euroområdet måste tillhandahålla alla uppdelningar enligt j, j1, j2 och k. Medlemsstater utanför euroområdet bör tillhandahålla uppdelningar enligt j och k, men det är frivilligt att tillhandahålla uppdelningarna enligt j1 och j2.

(19)  Data ska tillhandahållas i löpande priser.

(20)  Data i kolumnerna G och H ska omfatta tre uppsättningar data som grundar sig på försäkringstekniska beräkningar som gjorts för de pensionssystemen. Datauppsättningarna ska återspegla resultaten av en känslighetsanalys med hänsyn till de viktigaste parametrarna i beräkningarna, i enlighet med vad som godkänts av statistiker å ena sidan och experter på åldrande befolkningar som arbetar under kommittén för ekonomisk politik å andra sidan. Vilka parametrar som ska användas ska klargöras i enlighet med artikel 2.3 i denna förordning.

(21)  Sådana andra ej avgiftsbestämda system, ofta kallade hybridsystem, har inslag av både förmåns- och avgiftsbestämning.

(22)  System som organiseras av den offentliga förvaltningen för dess nuvarande och tidigare anställda.

(23)  Dessa är icke-självständiga förmånsbestämda system vars pensionsrätter bokförs i nationalräkenskapernas huvudkonton.

(24)  Uppgifter om motpart för utländska hushåll visas endast separat om pensionsförbindelserna med utlandet är betydande.

(25)  Dessa tillägg utgör avkastningen på medlemmarnas fordringar på pensionssystemen, både genom investeringsinkomsten på tillgångarna i avgiftsbestämda system och genom nedräkningen av den tillämpade diskonteringssatsen i förmånsbestämda system.

(26)  En mer detaljerad uppdelning av dessa positioner ska ges i kolumnerna G och H på grundval av de modellberäkningar som görs för dessa system.


BILAGA III

Förteckning över rättsakter som ska upphöra att gälla:

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 359/2002 av den 12 februari 2002 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 i fråga om tillämpningen av ENS 95 för fastställande av medlemsstaternas betalningar till de momsbaserade egna medlen (EGT L 58, 28.2.2002, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2002 av den 10 juni 2002 om kvartalsvisa konton för icke-finansiella transaktioner för den offentliga sektorn (EGT L 179, 9.7.2002, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1267/2003 av den 16 juni 2003 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 med avseende på tidsfrister för sändningen av huvudaggregaten i nationalräkenskaperna, undantag när det gäller sändningen av huvudaggregaten i nationalräkenskaperna och sändning av uppgifter om sysselsättning angivna i arbetade timmar (EUT L 180, 18.7.2003, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 501/2004 av den 10 mars 2004 om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn (EUT L 81, 19.3.2004, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1161/2005 av den 6 juli 2005 om sammanställning av kvartalsvisa icke-finansiella räkenskaper efter institutionell sektor (EUT L 191, 22.7.2005, s. 22).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1392/2007 av den 13 november 2007 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 med avseende på rapportering av nationalräkenskapsdata (EUT L 324, 10.12.2007, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 400/2009 av den 23 april 2009 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen med avseende på kommissionens genomförandebefogenheter (EUT L 126, 21.5.2009, s. 11).

Rådets förordning (EG) nr 1222/2004 av den 28 juni 2004 om sammanställning och rapportering av uppgifter om den offentliga sektorns kvartalsvisa skuldsättning (EUT L 233, 2.7.2004, s. 1).

Kommissionens förordning (EG) nr 264/2000 av den 3 februari 2000 om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 2223/96 på kortfristig statistik över offentliga finanser (EGT L 29, 4.2.2000, s. 4).

Kommissionens beslut 98/715/EG av den 30 november 1998 om klargörande av bilaga A till rådets förordning (EG) nr 2223/96 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen som behandlar principerna för pris- och volymmätning (EGT L 340, 16.12.1998, s. 33).

Kommissionens beslut 2002/990/EG av den 17 december 2002 om ytterligare klargörande av bilaga A i rådets förordning (EG) nr 2223/96 som behandlar principerna för pris- och volymmätning i nationalräkenskapssystemet (EGT L 347, 20.12.2002, s. 42).


Top