EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0154

Rådets förordning (EU) 2023/154 av den 23 januari 2023 om ändring av förordning (EG) nr 147/2003 om vissa restriktiva åtgärder mot Somalia

ST/14257/2022/INIT

EUT L 22, 24.1.2023, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/154/oj

24.1.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 22/1


RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2023/154

av den 23 januari 2023

om ändring av förordning (EG) nr 147/2003 om vissa restriktiva åtgärder mot Somalia

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 215,

med beaktande av rådets beslut 2010/231/Gusp av den 26 april 2010 om restriktiva åtgärder mot Somalia och om upphävande av gemensam ståndpunkt 2009/138/Gusp (1),

med beaktande av det gemensamma förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och Europeiska kommissionen, och

av följande skäl:

(1)

Genom rådets förordning (EG) nr 147/2003 (2) begränsas tillhandahållandet av finansiering samt ekonomiskt och tekniskt stöd med anknytning till militär verksamhet som rör varor och teknik som ingår i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning till alla personer, enheter eller organ i Somalia.

(2)

Den 17 november 2022 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2662 (2022). Genom den resolutionen utvidgas särskilt tillämpningsområdet för undantagen från vapenembargot och finansiering samt ekonomiskt och tekniskt stöd med anknytning därtill avsett för vissa mottagare i Somalia.

(3)

Den 23 januari 2023 antog rådet beslut (Gusp) 2023/160 (3), genom vilket beslut 2010/231/Gusp ändras i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2662 (2022).

(4)

Vissa av de ändringarna omfattas av tillämpningsområdet för fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och lagstiftningsåtgärder på unionsnivå är därför nödvändiga för att genomföra dem, särskilt för att säkerställa att ekonomiska aktörer i alla medlemsstater tillämpar dem på ett enhetligt sätt.

(5)

Förordning (EG) nr 147/2003 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 147/2003 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 2a ska utgå.

2.

Artikel 3 ska ersättas med följande:

”Artikel 3

1.   Artikel 1 ska inte tillämpas på tillhandahållande av finansiering eller ekonomiskt eller tekniskt stöd med anknytning till militär verksamhet som rör varor och teknik som ingår i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning, som endast är avsett

a)

som stöd till eller för att användas av Förenta nationernas personal, inbegripet Förenta nationernas biståndsuppdrag i Somalia (Unsom),

b)

som stöd till eller för att användas av Afrikanska unionens övergångsuppdrag i Somalia (Atmis) och dess strategiska partner, som enbart bedriver verksamhet enligt Afrikanska unionens senaste strategiska verksamhetskoncept, och i samarbete och i samordning med Atmis,

c)

som stöd till eller för att användas av Europeiska unionens utbildnings- och stödverksamhet, Turkiet, Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland och Amerikas förenta stater samt alla andra statliga styrkor som antingen är verksamma inom ramen för övergångsplanen för Somalia eller har ett avtal om styrkornas status eller ett samförståndsavtal med Somalias federala regering för att tjäna syftena med FN:s säkerhetsråds resolution 2662 (2022), förutsatt att de underrättar sanktionskommittén om ingåendet av sådana avtal,

d)

för utveckling av Somalias säkerhets- och polisinstitutioner på lokal och nationell nivå för att trygga det somaliska folkets säkerhet.

2.   Med avvikelse från punkt 1 d ska tillhandahållande av finansiering eller ekonomiskt eller tekniskt stöd med anknytning till militär verksamhet för utveckling av Somalias säkerhets- och polisinstitutioner omfattas av följande villkor:

a)

När det gäller varor och teknik som omfattas av bilaga IV, att sanktionskommittén inte har fattat ett negativt beslut inom fem arbetsdagar från det att sanktionskommittén har mottagit en underrättelse från Somalia eller en medlemsstat eller den internationella, regionala eller subregionala organisation som tillhandahåller stöd.

b)

När det gäller varor och teknik som omfattas av bilaga V, att en föregående underrättelse i informationssyfte till sanktionskommittén lämnats in fem arbetsdagar i förväg av Somalia, medlemsstaterna eller internationella, regionala och subregionala organisationer som tillhandahåller stöd.

3.   Underrättelser från Europeiska unionen eller medlemsstaterna enligt punkt 2 a och b i denna artikel ska innehålla

a)

uppgifter om tillverkaren och leverantören av vapnen och den militära utrustningen, inbegripet serienummer,

b)

en beskrivning av vapnen och ammunitionen, inbegripet typ, kaliber och kvantitet,

c)

förslag till datum och ort för leverans, och

d)

all relevant information om den enhet som är avsedd mottagare, eller den avsedda lagringsorten.

4.   Europeiska unionen eller den levererande medlemsstaten som tillhandahåller stöd i form av finansiering eller ekonomiskt stöd eller tekniskt stöd med avseende på varor och teknik som ingår i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning ska, senast 30 dagar efter leveransen av vapen och därtill hörande materiel av alla slag, till sanktionskommittén lämna en efterleveransunderrättelse i form av en skriftlig bekräftelse på slutförandet av varje leverans, inbegripet serienumren för de levererade vapnen och därtill hörande materiel, leveransinformation, konossement, fraktsedlar eller packsedlar och den specifika lagringsorten.

5.   Artikel 1 ska inte tillämpas på

a)

försäljning, leverans, överföring eller export av skyddskläder, inbegripet skottsäkra västar och militärhjälmar, som tillfälligt exporteras till Somalia av Förenta nationernas personal, företrädare för medierna samt humanitär personal och biståndsarbetare och åtföljande personal enbart för personligt bruk,

b)

försäljning, leverans, överföring eller export av icke-dödande militär utrustning av medlemsstater eller internationella, regionala eller subregionala organisationer som endast är avsedd för humanitärt bruk eller som skydd.”

3.

Bilaga IV ska läggas till såsom fastställs i bilaga I till den här förordningen.

4.

Bilaga V ska läggas till såsom fastställs i bilaga II till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 23 januari 2023.

På rådets vägnar

J. BORRELL FONTELLES

Ordförande


(1)  EUT L 105, 27.4.2010, s. 17.

(2)  Rådets förordning (EG) nr 147/2003 av den 27 januari 2003 om vissa restriktiva åtgärder mot Somalia (EGT L 24, 29.1.2003, s. 2).

(3)  Rådets beslut (Gusp) 2023/160 av den 23 januari 2023 om ändring av beslut 2010/231/Gusp om restriktiva åtgärder mot Somalia (se sidan 22 i detta nummer av EUT).


BILAGA I

Följande bilaga ska läggas till:

”BILAGA IV

FÖRTECKNING ÖVER ARTIKLAR SOM AVSES I ARTIKEL 3.2 a

1.   

Luftvärnsrobotar, inklusive bärbara luftvärnsrobotar (Manpads).

2.   

Vapen med kaliber större än 14,7 mm och komponenter som är särskilt avsedda för dessa och tillhörande ammunition. (Detta inbegriper inte pansarraketgevär som kan avfyras från axeln, t.ex. granatgevär och lätta pansarvärnsvapen, gevärsgranater eller granatsprutor.)

3.   

Granatkastare med kaliber större än 82 mm och tillhörande ammunition.

4.   

Fjärrstyrda pansarvärnsvapen, inklusive fjärrstyrda pansarvärnsrobotar (ATGM) samt ammunition och komponenter särskilt avsedda för dessa.

5.   

Laddningar och anordningar som utformats eller modifierats särskilt för militär användning samt minor och därtill hörande materiel.

6.   

Vapensikten vars kapacitet för mörkerseende är bättre än generation 2.

7.   

Luftfartyg med fasta vingar, rotorvingar, vippbar rotor eller vippbara vingar, som utformats eller modifierats särskilt för militär användning.

8.   

Fartyg och amfibiefordon som utformats eller modifierats särskilt för militär användning. (Fartyg inbegriper alla fartyg, markeffektfarkoster, fartyg med litet vattenlinjeområde eller bärplansbåtar och fartygsskrov eller delar av fartygsskrov.)

9.   

Stridsdrönare (förtecknade i kategori IV i FN:s register över konventionella vapen).


BILAGA II

Följande bilaga ska läggas till:

”BILAGA V

FÖRTECKNING ÖVER ARTIKLAR SOM AVSES I ARTIKEL 3.2 b

1.   

Alla typer av vapen med kaliber upp till 14,7 mm och tillhörande ammunition.

2.   

RPG-7 och rekylfria gevär samt tillhörande ammunition.

3.   

Vapensikten vars kapacitet för mörkerseende motsvarar generation 2 eller lägre.

4.   

Rotorvingar eller helikoptrar som utformats eller modifierats särskilt för militär användning.

5.   

Hårda skyddsplattor som ger ballistiskt skydd på lägst nivå III (NIJ 0101, 06, juli 2008) eller nationella motsvarigheter.

6.   

Markfordon som utformats eller modifierats särskilt för militär användning.

7.   

Kommunikationsutrustning som utformats eller modifierats särskilt för militär användning.


Top