Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2082

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2082 av den 26 november 2021 om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 vad gäller det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet (Text av betydelse för EES)

    C/2021/8476

    EUT L 426, 29.11.2021, p. 32–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/11/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2082/oj

    29.11.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 426/32


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/2082

    av den 26 november 2021

    om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 vad gäller det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 av den 3 april 2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/42/EG och rådets och kommissionens förordningar (EG) nr 1321/2007 och (EG) nr 1330/2007 (1), särskilt artikel 7.7, och

    av följande skäl:

    (1)

    I enlighet med förordning (EU) nr 376/2014 ska medlemsstaterna och Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (byrån) var och en inrätta ett system för oberoende insamling, utvärdering, bearbetning, analys och lagring av händelserapporter vad gäller flygsäkerhet. Medlemsstaternas behöriga myndigheter måste upprätta händelserapporter på grundval av händelseinformation och lagra dem i en nationell databas. Byrån har samma skyldighet vad gäller att upprätta händelserapporter på grundval av den händelseinformation och lagra dem i en nationell databas.

    (2)

    I enlighet med artikel 9.1 i förordning (EU) nr 376/2014 ska medlemsstaterna och byrån delta i informationsutbytet genom att göra all säkerhetsrelaterad information som lagras i deras respektive rapportdatabaser tillgänglig via det europeiska centrala upplaget (ECR).

    (3)

    Enligt förordning (EU) nr 376/2014 ska händelserapporter innehålla en säkerhetsriskklassificering som ska granskas av medlemsstaternas behöriga myndigheter eller byrån och som ska överföras till det europeiska centrala upplaget (ECR). För att säkerställa att händelserapporterna i ECR alla klassificeras på ett harmoniserat sätt bör medlemsstaternas behöriga myndigheter och byrån säkerställa att klassificeringen i dessa rapporter fastställs i enlighet med det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet (ERCS) enligt kommissionens delegerade förordning (EU) nr2020/2034 (2).

    (4)

    Det är nu nödvändigt att byrån och medlemsstaterna fastställer bestämmelser för ett harmoniserat och konsekvent genomförande av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet.

    (5)

    När händelserapporter innehåller en riskklassificering som fastställs med hjälp av andra metoder än ERCS, bör de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna eller kemikaliemyndigheten klassificera risken för den berörda händelsen i enlighet med ERCS enligt definitionen i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2034.

    (6)

    Om medlemsstaternas behöriga myndigheter eller byrån beslutar att tillämpa ett omräkningsförfarande för omräkning av de riskklassificeringar som avses i skäl 5 till en ERCS-klassificering, och om sådana metoder är ARMS-ERC 4x4 eller RAT ”ATM övergripande”, bör de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna eller byrån tillämpa det förfarande för direkt omräkning som föreskrivs i denna förordning.

    (7)

    Om det förfarande för direkt omräkning som anges i bilagan inte är tillämpligt, bör medlemsstaternas behöriga myndigheter och kemikaliemyndigheten tillåtas använda andra omräkningsförfaranden, så länge en likvärdig ERCS-klassificering uppnås.

    (8)

    Det krävs en kontinuerlig övervakning och förbättring av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet för att säkerställa att det tillämpas på ett effektivt sätt. Det är nödvändigt att fastställa detaljerade regler för sådan övervakning och förbättring, och byrån bör bistå kommissionen i denna översyn och övervakning. För detta ändamål bör medlemsstaterna, inom föreskrivna tidsfrister, till byrån och kommissionen regelbundet rapportera om användningen av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet och dess bedömning.

    (9)

    Medlemsstaternas behöriga myndigheter och byrån måste förbereda sig för tillämpningen av ERCS, särskilt genom att anpassa sina interna förfaranden och eventuellt anslå ytterligare resurser. I artikel 24.3 i förordning (EU) nr 376/2014 föreskrivs dock att artikel 7.2 i den förordningen, som ålägger medlemsstaterna och byrån att använda ERCS, ska tillämpas så snart de delegerade akter och genomförandeakter genom vilka ERCS specificeras och utvecklas träder i kraft. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2034, som innehåller definitionen av ERCS trädde i kraft redan den 31 december 2020. Därför är det inte möjligt att skjuta upp tillämpningen av skyldigheten att använda ERCS efter den dag då denna förordning träder i kraft. För den årliga säkerhetsöversyn som byrån offentliggör i enlighet med artikel 72.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 (3) är det vidare viktigt att händelserapporter som laddats upp till det europeiska centrala upplaget inom en ettårsperiod klassificeras på ett harmoniserat sätt. Skyldigheten att klassificera händelserna i enlighet med ERCS bör börja gälla från och med den dag då denna förordning träder i kraft. Därför bör denna förordning träda i kraft den 1 januari 2023.

    (10)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 127 i förordning (EU) 2018/1139.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Innehåll

    I denna förordning fastställs formerna för tillämpningen av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet (ERCS) som anges i den delegerade förordningen (EU) 2020/2034.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning gäller definitionerna i artikel 2 i delegerad förordning (EU) 2020/2034.

    Dessutom gäller följande definitioner:

    1.

    ARMS-ERC-metod: den metod som utarbetats av en branscharbetsgrupp med namnet ARMS (Airline Risk Management Solutions) för bedömning av operativa risker.

    2.

    ATM: flygledningstjänst enligt definitionen i artikel 2.10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 549/2004 (4).

    3.

    allvarlighetsklass ATM luft: den del av RAT-metoden som bedömer händelsens flygdriftsprestanda.

    4.

    allvarlighetsklass ATM mark: den del av RAT-metoden som bedömer ATM-systemets prestanda (förfaranden, utrustning och personal).

    5.

    allvarlighetsklass ATM övergripande: allvarlighetsklass ATM mark och allvarlighetsklass ATM luft kombinerade i en gemensam klass.

    6.

    RAT-metod (Risk Analysis Tool): den riskanalysmetod som utarbetats av Eurocontrol och som används för att klassificera säkerhetsrelaterade händelser inom ATM-området.

    7.

    Eurocontrol: Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst, inrättad genom den internationella konventionen av den 13 december 1960 om samarbete för luftfartens säkerhet (5).

    Artikel 3

    Översyn, ändring och godkännande av säkerhetsriskklassificeringen

    1.   Medlemsstatens behöriga myndighet eller byrån ska se över och vid behov ändra och godkänna klassificeringen av säkerhetsrisker i händelserapporten om den berörda händelsen i enlighet med det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet så som det fastställs i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2034.

    2.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1 ska medlemsstatens behöriga myndighet eller byrån använda det förfarande för direkt omräkning som anges i bilagan vid omräkning av den säkerhetsklassificering som fastställts genom ARMS/ERC 4x4-metoden eller RAT-metoder för ”ATM övergripande”. För säkerhetsklassificeringar som fastställs med hjälp av andra metoder får medlemsstatens behöriga myndighet eller byrån använda det manuella omräkningsförfarande som anges i punkt 2 i bilagan, eller andra omräkningsförfaranden som anses lämpliga, så länge en likvärdig ERCS-klassificering uppnås.

    Artikel 4

    Övervakning och förbättring av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet

    1.   Den 31 mars 2026 och därefter vart femte år ska varje medlemsstat till kommissionen och byrån lämna en rapport om användningen av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet.

    2.   Byrån ska se över den information som mottagits från medlemsstaterna i enlighet med punkt 1 i denna artikel, samt annan information som byrån kan få om tillämpningen av det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet. Byråns översyn får ta hänsyn till den sakkunskap som det nätverk av flygsäkerhetsanalytiker som avses i artikel 14.2 i förordning (EU) nr 376/2014 och relevanta grupper av sakkunniga besitter, om dessa har inrättats genom byrån.

    Artikel 5

    Kontroll av överensstämmelse med andra riskklassificeringssystem

    1.   De omräkningsförfaranden som anges i bilagan ska regelbundet ses över av byrån för att säkerställa dess fortsatta relevans. Vid översynen får hänsyn tas till den sakkunskap som nätverket av flygsäkerhetsanalytiker och relevanta grupper av sakkunniga besitter, om dessa har inrättats genom byrån.

    2.   I tillämpliga fall ska medlemsstaterna till kommissionen och byrån anmäla användningen av det manuella omräkningsförfarande som anges i punkt 2 i bilagan och andra omräkningsförfaranden som avses i artikel 3.2 i denna förordning.

    Artikel 6

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 26 november 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 122, 24.4.2014, s. 18.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2034 av den 6 oktober 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 vad gäller det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet (EUT L 416, 11.12.2020, s. 1).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 av den 4 juli 2018 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 552/2004 och (EG) nr 216/2008 och rådets förordning (EEG) nr 3922/91(EUT L 212, 22.8.2018, s. 1).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 549/2004 av den 10 mars 2004 om ramen för inrättandet av det gemensamma europeiska luftrummet (ramförordning) (EUT L 96, 31.3.2004, s. 1).

    (5)  Konventionen ändrad genom protokollet av den 12 februari 1981 och reviderad genom protokollet av den 27 juni 1997.


    BILAGA

    Förfaranden för omräkning från värden enligt riskanalysverktyget (RAT) och Aviation Risk Management Solutions – Event Risk Classification (ARMS-ERC) till det europeiska riskklassificeringssystemets (ERCS) värden

    I denna bilaga fastställs förfaranden för omräkning från värden enligt RAT-metoden och ARMS-ERC-metoden till ERCS-värden (1) som fastställs i steg 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034.

    Följande omräkningsförfaranden ger antingen en direkt eller en manuell omräkning för att erhålla en ERCS-klassificering som motsvarar RAT- och/eller ARMS-värden ERC i enlighet med artikel 3 i denna förordning.

    1.   Direkt omräkning

    Det obligatoriska omräkningsförfarandet består av följande två arbetsflöden:

    Arbetsflöde 1 – en direkt omräkning för att få fram allvarlighetsklassen enligt ERCS.

    Arbetsflöde 2 – en direkt omräkning för att få fram sannolikhetsvärdet enligt ERCS.

    Diagram 1 innehåller en översikt över förfarandena. Startpunkten för förfarandet är rutan ”Inlämnad händelserapport” och utmatningsrutan ”Likvärdigt ERCS-värde”. De streckade linjerna i diagram 1 visar att endast en källa krävs för varje förfaranderesultat.

    Image 1
    Diagram 1 Omräkningsförfaranden

    1.1    Arbetsflöde 1 – allvarlighetsklass enligt ERCS

    a.   Information om ”händelsekategori” och ”viktgrupp”

    Om händelserapporten innehåller information om händelsens ”händelsekategori” och ”viktgrupp” kan dessa omräknas till ERCS-värdet ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad”. Nästa steg är b i diagram 1.

    Om händelserapporten saknar information om ”händelsekategori” och/eller ”viktgrupp”, eller båda två, är en direkt omräkning inte möjlig. Om den manuella omräkning som beskrivs i punkt 2 i denna bilaga används, är nästa steg (D) i diagrammen 1 och 5.

    b.   Omräkning av händelsekategori och ERCS centrala riskscenario (KRA)

    Om händelserapportens ”händelsekategori” direkt motsvarar det av ERCS centrala riskscenario som fastställs i punkt 1.2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034 är nästa steg c i diagram 1.

    För händelserapporter med ”händelsekategorier” som skiljer sig från ERCS centrala riskscenarion finns ingen direkt omräkning. Om den manuella omräkning som beskrivs i punkt 2 i denna bilaga används, är nästa steg (D) i diagrammen 1 och 5.

    c.   ERCS-värde ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad” – direkt omräkning

    Om händelserapporten innehåller information om ”händelsekategori” och ”viktgrupp” omräknas allvarlighetsklassen direkt till ett lämpligt ERCS-värde för ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad”. Resultatet är k, vilket ger det första numeriska värde som motsvarar det alfabetiska värde som erhålls vid beräkningen av händelsens allvarlighetsklass (allvarlighetsklasserna A till X).

    1.2    Arbetsflöde 2 – sannolikhetsvärden enligt ERCS

    e.   Händelserapport med värden enligt RAT-metoden

    Om händelserapporten har värden enligt RAT-metoden (2):

    Händelserapporter med en allvarlighetsklassificering enligt RAT ”ATM övergripande” kan överföras direkt till sannolikhetskolumnerna enligt ERCS, såsom förklaras i steg g i diagram 2.

    Händelserapporter som bara har en allvarlighetsklass för ”ATM mark” (3) måste omräknas manuellt för att ge sannolikhetsvärdet enligt ERCS. Om den manuella omräkning som beskrivs i punkt 2 i denna bilaga används, blir nästa steg (L) i diagram 5.

    När det gäller händelserapporter som kodas som ”händelse relaterad till ATM” är det inte möjligt att omräkna värden mellan RAT-metoden och ERCS-metoden.

    f.   Allvarlighetsklass enligt RAT-metoden för ”ATM övergripande”

    Om händelserapporten innehåller allvarlighetsklassen för ”ATM övergripande” är nästa steg g i diagram 1.

    g.   ERCS-kolumnen ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” omräknad från RAT-värdet ”ATM övergripande” (endast relevant för allvarlighetsklasserna A, B, C, E)

    För händelserapporter relaterade till ”ATM övergripande” med en allvarlighetsklassificering (A, B, C, E) gäller följande direkta omräkning till sannolikhetskategorier enligt ERCS:

    Image 2
    Diagram 1 Omräkningsförfaranden

    h.   Händelserapporter som klassificeras med hjälp av ARMS-ERC-metoden

    För händelserapporter med värden enligt ARMS-ERC-metoden är nästa steg i i diagram 1.

    För händelserapporter som inte har värden enligt ARMS-ERC-metoden är nästa steg M i diagram 5.

    i.   Standard 4x4 ARMS-ERC-matris

    Om 4x4 ARMS-ERC-matrisen i diagram 3 används för att klassificera händelserapporten är nästa steg j i diagram 1.

    Image 3
    Diagram 3 Standard 4x4 ARMS-ERC-matris

    j.   ERCS-värde ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” – direkt omräkning

    Om händelserapporten innehåller en klassificering av ”Barriärernas ändamålsenlighet” enligt ARMS, används direkt omräkning till ERCS-matrisen för att fastställa ERCS-värdet ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet”.

    Image 4
    Diagram 4 Omräkning av ARMS-ERC-metoden till sannolikhetskategorier enligt ERCS

    k.   Likvärdigt ERCS-värde

    Kombinationen av ERCS-värdena ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad” och ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” kombineras i ERCS-matrisen för att generera ett motsvarande ERCS-värde som anges i steg 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034.

    2.   Manuell omräkning

    Den manuella omräkningen består av följande två arbetsflöden:

    Arbetsflöde 1 – en manuell omräkning för att få fram allvarlighetsklassen enligt ERCS.

    Arbetsflöde 2 – en manuell omräkning för att få fram sannolikhetsvärdet enligt ERCS.

    Image 5
    Diagram 5 Manuell omräkning

    2.1    ARBETSFLÖDE 1

    D.   ERCS-värde ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad” – manuell omräkning

    Om händelserapporten saknar information om ”händelsekategori” och/eller ”viktgrupp” ska ERCS-metoden enligt definitionen i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034 användas för att fastställa ”Potentiellt olycksutfall” eller centralt riskområde. Slutresultatet är k, vilket ger det första numeriska värde som motsvarar det alfabetiska värde som erhålls vid beräkningen av händelsens allvarlighetsklass (allvarlighetsklasserna A till X).

    2.2    ARBETSFLÖDE 2

    L.   ERCS-kolumnen ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” – manuellt förfarande

    För de händelserapporter som inte innehåller någon allvarlighetsklass för ”ATM övergripande” finns det ingen direkt omräkning till värdet enligt ERCS för ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet”.

    Med hjälp av allvarlighetsklassen för ”ATM mark” är det dock möjligt att göra en partiell omräkning genom att bedömningen av barriärer för ”ATM mark” jämförs med det förfarande för bedömning av barriärer inom ramen för ERCS som fastställs i punkt 2.1.3 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034.

    M.   ERCS-värde ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” – manuellt förfarande

    Om 4x4 ARMS-ERC-matrisen inte används för att klassificera händelsen i händelserapporterna, omräknas ARMS-EFR-barriärbedömningsvärdet till ERCS-barriärbedömningen för att generera klassificeringen enligt ERCS av ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” i enlighet med punkt 2.1.3 i bilagan till den delegerade förordningen (EU) 2020/2034.

    k.   Likvärdigt ERCS-värde

    Kombinationen av ERCS-värdena ”Det potentiella olycksutfallets allvarlighetsgrad” och ”Sannolikhet för det potentiella olycksutfallet” kombineras i ERCS-matrisen för att generera ett motsvarande ERCS-värde som anges i steg 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2020/2034.


    (1)  ERCS-värdet består av ett tvåsiffrigt värde, där det första motsvarar bokstaven från beräkningen av händelsens allvarlighetsklass (allvarlighetsklass A–X) och det andra är det numeriska värdet från beräkningen av händelsens motsvarande värde (sannolikhet).

    (2)  RAT-metoden klassificerar händelser relaterade till ATM. RAT-metoden klassificerar inte olyckor, eftersom den endast mäter hur nära händelsen relaterad till ATM var att bli en olycka. RAT-metoden är uppdelad i flera centrala delar (dvs. ”ATM mark”, ”ATM luft”), där var och en ger en del av underlaget för den slutliga allvarlighetsklassen enligt RAT för ”ATM övergripande”. För att uppnå allvarlighetsklassen för ”ATM övergripande” måste både allvarlighetsklassen för ”ATM mark” och ”ATM luft” finnas tillgängliga.

    (3)  ”Allvarlighetsklassen” enligt RAT-metoden visar hur allvarlig den faktiska händelsen var jämfört med andra händelser. RAT-metoden fastställer ”allvarlighetsklassen” genom en bedömning av försvar/barriärer.


    Top