Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021L1927

Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2021/1927 av den 5 november 2021 om ändring av bilagorna I och II till rådets direktiv 66/402/EEG vad gäller krav för utsäde av hybridvete som producerats med hjälp av cytoplasmatisk hansterilitet (Text av betydelse för EES)

C/2021/7844

EUT L 393, 8.11.2021, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_impl/2021/1927/oj

8.11.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 393/13


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEDIREKTIV (EU) 2021/1927

av den 5 november 2021

om ändring av bilagorna I och II till rådets direktiv 66/402/EEG vad gäller krav för utsäde av hybridvete som producerats med hjälp av cytoplasmatisk hansterilitet

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 66/402/EEG av den 14 juni 1966 om saluföring av utsäde av stråsäd (1), särskilt artikel 21b, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 66/402/EEG fastställs regler för produktion och saluföring av utsäde av stråsäd i unionen. När det gäller utsäde av hybridvete är direkt korsning och kemisk hybridisering de enda tekniker för att producera hybridutsäde som föreskrivs i det direktivet.

(2)

De senaste åren har emellertid cytoplasmatisk hansterilitet (CMS) blivit en internationellt accepterad förädlingsteknik för produktion av hybrider av utsäde av stråsädssorter. Relevanta regler för produktion med CMS-teknik finns redan för korn eftersom produktion av hybridutsäde med CMS påbörjades för flera år sedan.

(3)

Korn och vete är naturligt självbefruktande och produceras genom blandad odling. Med hänsyn till de tekniska likheterna mellan produktion av utsäde av hybrider av korn och vete och till användarnas behov av hybridutsäde bör det föreskrivas liknande villkor för utsäde av hybridvete som för utsäde av hybrider av korn. Erfarenheten har visat att det särskilda blandproduktionssystem för hybridvete (t.ex. Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum turgidum subsp. durum och Triticum aestivum subsp. spelta) som tillämpas på fältet, i kombination med de väderrelaterade riskerna under blomningstiden, skulle kräva en sänkning av sortrenhetsnormen till 85 % vid användning av CMS för att möjliggöra en stabil utsädesproduktion under mindre gynnsamma väderförhållanden. Därför bör man tillåta en lägre grad av sortrenhet för utsäde av hybridvete som producerats med CMS än vad som krävs för andra hybrider av utsäde.

(4)

Tidigare erfarenheter med andra utsäden av CMS-producerade hybrider visar att det är viktigt att testa de gällande tekniska kraven när ett nytt produktionssystem börjar tillämpas. Kraven för sorter bör därför gälla tillfälligt till och med den 31 augusti 2029 så att förädlare kan anpassa sin produktion av hybridvete i ett blandsystem. Ett sådant tillvägagångssätt är nödvändigt för att minska eventuella risker med detta produktionssystem och ge jordbrukare en ny typ av vetesort. Den tidsperioden bör räcka för att förädlare och certifieringsmyndigheter ska kunna inhämta nödvändig kunskap för att kunna tillämpa de tekniska kraven för produktion av utsäde av hybridvete och kunna se över de kraven.

(5)

För att kommissionen och medlemsstaterna ska få tillräcklig kunskap om användningen av CMS och kunna se över reglerna bör den ansvariga certifieringsmyndigheten varje år till och med den 28 februari 2030 rapportera till kommissionen och de andra medlemsstaterna om resultaten från föregående år vad gäller mängden producerat hybridutsäde och andelen utsädespartier som har kasserats på grund av bristande kvalitet.

(6)

Bilagorna I och II till direktiv 66/402/EEG bör därför ändras i enlighet med detta.

(7)

De åtgärder som föreskrivs i detta direktiv är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av direktiv 66/402/EEG

Bilagorna I och II till direktiv 66/402/EEG ska ändras i enlighet med bilagan till det här direktivet.

Artikel 2

Införlivande

1.   Medlemsstaterna ska senast den 31 augusti 2022 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 september 2022 till och med den 31 augusti 2029.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.   Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 4

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 5 november 2021.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EGT 125, 11.7.1966, s. 2309/66.


BILAGA

Bilagorna I och II till direktiv 66/402/EEG ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga I ska ändras på följande sätt:

a)

Första meningen i punkt 5 ska ersättas med följande:

”Grödor avsedda för produktion av certifikatutsäde av hybrider av Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Oryza sativa och självbefruktande xTriticosecale samt grödor avsedda för produktion av certifikatutsäde av hybrider av Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta och Triticum turgidum subsp. durum med en annan teknik än cytoplasmatisk hansterilitet (CMS).”

b)

Följande punkt ska införas mellan punkterna 5a och 6:

”5b.

Grödor avsedda för produktion av basutsäde och certifikatutsäde av hybrider av Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta och Triticum turgidum subsp. durum med CSM-teknik.

a)

Grödan ska överensstämma med följande standarder i fråga om avstånd från angränsande pollenkällor som kan ge upphov till oönskad främmande pollinering:

Gröda

Minsta avstånd

För CMS-honkomponenten vid produktion av basutsäde

300 m

För produktion av certifikatutsäde

25 m

b)

Grödan ska ha tillräcklig sortäkthet och sortrenhet i fråga om komponenternas egenskaper.

Grödan ska särskilt överensstämma med följande standarder:

i)

Andelen växter som uppenbarligen är av avvikande typ får inte överstiga

0,1 % för den upprätthållande och den återställande linjen och 0,3 % för CMS-honkomponenten, när det gäller grödor avsedda för produktion av basutsäde,

0,3 % för den återställande linjen och 0,6 % för CSM-honkomponenten och 1 % om CSM-honkomponenten är en enkelhybrid, när det gäller grödor avsedda för produktion av certifikatutsäde.

ii)

Graden av hansterilitet hos honkomponenten ska vara minst

99,7 % för grödor avsedda för produktion av basutsäde,

99 % för grödor avsedda för produktion av certifikatutsäde.

iii)

Överensstämmelsen med kraven i leden i och ii ska kontrolleras vid officiell efterkontroll.

c)

Certifikatutsäde får produceras genom blandad odling av en hansteril honkomponent med en hankomponent som återställer fertiliteten.

Den ansvariga certifieringsmyndigheten ska senast den 28 februari varje år rapportera till kommissionen och de andra medlemsstaterna om resultaten från föregående år vad gäller mängden producerat hybridutsäde, överensstämmelsen med respektive krav vid fältbesiktningar, andelen utsädespartier som har kasserats på grund av bristande kvalitet och eventuella ytterligare uppgifter som motiverar att de kasserats. Denna rapporteringsskyldighet ska gälla till och med den 28 februari 2030.”

2.

Punkt 1 i bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

Avsnitt C ska ersättas med följande:

”C.

Hybrider av Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta, Triticum turgidum subsp. durum och självbefruktande xTriticosecale:

Sortrenheten för utsäde i kategorin certifikatutsäde ska vara minst 90 %.

För Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta och Triticum turgidum subsp. durum som producerats med CMS ska den vara 85 %. Andra föroreningar än återställaren får inte överstiga 2 %.

Den lägsta sortrenheten ska kontrolleras vid officiell efterkontroll som utförs på ett lämpligt antal prov.

Den ansvariga certifieringsmyndigheten ska senast den 28 februari varje år rapportera till kommissionen och de andra medlemsstaterna om resultaten från föregående år vad gäller mängden producerat hybridutsäde av Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta och Triticum turgidum subsp. durum samt andelen utsädespartier som har kasserats på grund av bristande kvalitet, resultaten av efterkontrollen och eventuella ytterligare uppgifter som motiverar att de kasserats. Denna rapporteringsskyldighet ska gälla till och med den 28 februari 2030.”

b)

Rubriken till avsnitt E ska ersättas med följande:

”E.

Hybrider av Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta och Triticum turgidum subsp. durumSecale cereale och CMS-hybrider av :”


Top