Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0772

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/772 av den 21 november 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 vad gäller förebyggande hälsoåtgärder för kontroll av infektion med Echinococcus multilocularis hos hundar och om upphävande av delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 (Text av betydelse för EES. )

C/2017/7619

EUT L 130, 28.5.2018, p. 1–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/772/oj

28.5.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 130/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/772

av den 21 november 2017

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 vad gäller förebyggande hälsoåtgärder för kontroll av infektion med Echinococcus multilocularis hos hundar och om upphävande av delegerad förordning (EU) nr 1152/2011

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 av den 12 juni 2013 om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om upphävande av förordning (EG) nr 998/2003 (1), särskilt artikel 19.1 första stycket, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) nr 576/2013 fastställs djurhälsovillkor som ska tillämpas vid förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte. I synnerhet fastställs bestämmelser vid förflyttning till medlemsstater av hundar, katter och illrar utan kommersiellt syfte. Där fastställs också att det vid behov kan antas förebyggande hälsoåtgärder genom delegerade akter i syfte att bekämpa andra sjukdomar eller infektioner än rabies som kan spridas till följd av förflyttning av dessa djur. Dessa åtgärder ska baseras på adekvata, pålitliga och validerade vetenskapliga uppgifter och ska stå i proportion till risken för människors eller djurs hälsa om dessa sjukdomar eller infektioner sprids i samband med gränsöverskridande förflyttning av hundar, katter eller illrar.

(2)

Dessutom ska kategoriseringen av medlemsstater när det gäller huruvida de har rätt att tillämpa dessa förebyggande hälsoåtgärder baseras på att vissa krav rörande landets djurhälsostatus är uppfyllda samt på deras system för övervakning och rapportering av vissa andra sjukdomar eller infektioner än rabies.

(3)

I förordning (EU) nr 576/2013 föreskrivs också att hundar, katter eller illrar som förflyttas till medlemsstaterna ska åtföljas av en identitetshandling som bland annat visar att kraven på förebyggande hälsoåtgärder mot andra sjukdomar eller infektioner än rabies som antagits i enlighet med den förordningen är uppfyllda.

(4)

Infektion med Echinococcus multilocularis hos hundar ingår i den kategori av andra sjukdomar eller infektioner än rabies som förutsätter kontroll genom förebyggande hälsoåtgärder antagna av kommissionen genom en delegerad akt i enlighet med förordning (EU) nr 576/2013. Echinococcus multilocularis är en bandmask som i sitt larvstadium orsakar alveolär echinokockinfektion, en zoonotisk sjukdom som räknas som en av de svåraste parasitsjukdomar som kan drabba människan utanför tropikerna. Där sjukdomen är etablerad är parasitens typiska överföringscykel i Europa baserad på vilda rovdjur, främst rödrävar, som slutvärdar och små gnagare som mellanvärdar.

(5)

Tamhundar och tamkatter som vistas utomhus kan sporadiskt infekteras när de angriper infekterade gnagare. Enligt dagens kunskaper bidrar dock katter knappt alls till Echinococcus multilocularis livscykel och det finns inga rapporter om illrar som slutvärdar. Infektion med Echinococcus multilocularis hos djur har hittills, trots pågående övervakning, inte upptäckts hos slutvärdar i Finland, Förenade kungariket, Irland och Malta.

(6)

Eftersom förflyttning av infekterade tama slutvärddjur under prepatent eller patentperioden anses vara en viktig introduktionsväg, rekommenderas att hundar behandlas innan de förs in i länder där parasiten inte har dokumenterats och där det finns slutvärdar och mellanvärdar som är relevanta för Echinococcus multilocularis livscykel, för att minska risken att infektionen introduceras i sådana länder genom förflyttning av hundar.

(7)

Kommissionen antog delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 (2) i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 998/2003 (3) för att säkerställa fortsatt skydd för Finland, Förenade kungariket, Irland och Malta som förklarar sig fria från parasiten Echinococcus multilocularis som en följd av att de hade tillämpat nationella regler till och med den 31 december 2011 i enlighet med artikel 16 i förordning (EG) nr 998/2003. Delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 fortsatte att gälla när förordning (EG) nr 998/2003 upphävdes och ersattes av förordning (EU) nr 576/2013.

(8)

Enligt delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 ska kommissionen se över den förordningen senast fem år efter det att den trädde i kraft, mot bakgrund av forskningens utveckling i fråga om infektion med Echinococcus multilocularis hos djur och rapportera resultaten av sin översyn till Europaparlamentet och rådet. Översynen ska i synnerhet omfatta en bedömning av huruvida de förebyggande hälsoåtgärderna är proportionella och vetenskapligt motiverade. Därför begärde kommissionen ett yttrande från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) (4).

(9)

Kommissionens översyn visar att delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 utgör ett adekvat regelverk för att effektivt skydda medlemsstater som förklarar sig vara fria från parasiten Echinococcus multilocularis. Mot denna bakgrund bör de viktigaste bestämmelserna i delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 beaktas i den här förordningen. I synnerhet bör den här förordningen inbegripa dokumenterad behandling av hundar, som ska ha utförts i rätt tid med en effektiv godkänd eller licensierad läkemedelsprodukt och innan de förflyttas till medlemsstater som har visat att de är kontinuerligt fria från parasiten eller till medlemsstater som har låg förekomst och under en strängt begränsad tidsperiod har genomfört ett program för att utrota parasiten från den relevanta djurpopulationen, liksom villkoren för att bevilja undantag från den behandlingen.

(10)

Enligt Efsas yttrande om infektion med Echinococcus multilocularis hos djur, finns det inget som tyder på att hundar kan upprätthålla Echinococcus multilocularis-parasitens livscykel där det inte förekommer rödrävar. Därför kan infektion med Echinococcus multilocularis inte etablera sig i medlemsstater där hunden är den enda möjliga slutvärden.

(11)

Införandet av träck från smittade hundar genom förflyttning av hundar från endemiska områden till medlemsstater där infektionen inte kan etableras innebär dock att människor utsätts för en infektionsrisk som annars inte skulle finnas i det området och som kan minskas genom tillämpning av förebyggande hälsoåtgärder för hundar som förs in i sådana medlemsstater. För att ha rätt att vidta sådana förebyggande hälsoåtgärder bör dock de medlemsstater som förklarar att de saknar rödrävar som skulle kunna bära på parasiten Echinococcus multilocularis regelbundet lägga fram bevis för detta genom att införa ett program för tidig upptäckt av förekomst av rödrävar i någon del av medlemsstaten.

(12)

Översynen lyfter också fram vikten av att det genomförs övervakningsinsatser i de medlemsstater som förklarar att de är fria från parasiten. Översynen visade att vissa aspekter av övervakningsinsatserna bör omprövas. Därför bör de gällande reglerna i delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 om övervakningsinsatser anpassas.

(13)

I artikel 14.1 i rådets direktiv 92/65/EEG (5) anges vilken information som ska lämnas in för att ett obligatoriskt program för utrotning av sjukdomen i en medlemsstat ska godkännas. Bestämmelser bör antas så att detta inkluderas i denna förordning.

(14)

OIE:s (Världsorganisationen för djurhälsa) Terrestrial Animal Health Code bör användas när medlemsstaterna förklarar att deras territorium är fritt från parasiten Echinococcus multilocularis.

(15)

Förlagorna till identitetshandlingar för djur bör användas vid dokumentering av de förebyggande hälsoåtgärderna.

(16)

För att garantera rättslig säkerhet är det nödvändigt att upphäva delegerad förordning (EU) nr 1152/2011.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

I denna förordning fastställs bestämmelser för tillämpningen av förebyggande hälsoåtgärder för kontroll av infektion med Echinococcus multilocularis vid förflyttning av hundar utan kommersiellt syfte till medlemsstater eller delar av sådana medlemsstater.

Artikel 2

Bestämmelser för kategorisering av de medlemsstater som har rätt att vidta förebyggande hälsoåtgärder

1.   Medlemsstater kan ansöka hos kommissionen om kategorisering med avseende på förebyggande hälsoåtgärder enligt vad som anges i punkterna 2, 3 och 4.

2.   Om en medlemsstat kan visa att infektion med parasiten Echinococcus multilocularis inte har etablerats, därför att vilda rödrävar inte förekommer någonstans inom dess territorium, ska den lämna in dokumentation som intygar att följande villkor är uppfyllda:

a)

Medlemsstaten har under tre tolvmånadersperioder i följd fram till dagen för ansökan tillämpat ett nationellt observationsprogram som beskriver

i)

vilka tekniker som möjliggör att en viss art kan upptäckas, vilken typ av undersökningar som utförts och hur ofta, vilka olika kategorier av aktörer som varit inblandade och hur resultaten av undersökningarna registrerats,

ii)

vilka förfaranden som används för att övervaka programmets genomförande.

b)

Medlemsstaten har inte dokumenterat förekomst av vilda rödrävar i någon del av sitt territorium.

3.   Om en medlemsstat kan visa att vilda slutvärddjur, som skulle kunna bära på parasiten Echinococcus multilocularis, förekommer i hela eller delar av dess territorium och att ingen förekomst av infektion med den parasiten dokumenterats hos dessa djur, ska den till kommissionen överlämna dokumentation som styrker att minst ett av följande villkor är uppfyllt:

a)

Den har, i enlighet med de förfaranden för självcertifiering som anges i OIE:s (Världsorganisationen för djurhälsa) Terrestrial Animal Health Code, förklarat att hela eller delar av dess territorium är fritt från infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur och att det finns gällande regler som innebär att det enligt nationell lagstiftning är obligatoriskt att anmäla infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

b)

Under de senaste femton åren fram till ansökningsdagen, och utan att något patogenspecifikt övervakningsprogram har tillämpats, har ingen förekomst av infektion med Echinococcus multilocularis dokumenterats hos vilda slutvärddjur, förutsatt att följande villkor varit uppfyllda under de senaste tio åren fram till ansökningsdagen:

i)

Det har funnits gällande regler som innebär att det enligt nationell lagstiftning är obligatoriskt att anmäla infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

ii)

Det har funnits ett system för tidig upptäckt av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

iii)

Lämpliga åtgärder för förebyggande av införsel av parasiten Echinococcus multilocularis via tama slutvärddjur har förelegat.

iv)

Det är inte känt att infektion med parasiten Echinococcus multilocularis har etablerats bland vilda slutvärddjur på medlemsstatens territorium.

c)

Den har, under tre tolvmånadersperioder i följd fram till dagen för ansökan, tillämpat ett patogenspecifikt övervakningsprogram som uppfyller kraven i bilaga I till den här förordningen och har inte dokumenterat någon förekomst av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur, och sådana förekomster är anmälningsskyldiga enligt nationell lag.

4.   Om en medlemsstat har utarbetat ett obligatoriskt program för utrotning av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur inom en fastställd tidsram för hela eller delar av sitt territorium, ska den till kommissionen översända dokumentation som särskilt beskriver följande:

a)

De gällande regler som innebär att det enligt nationell lagstiftning är obligatoriskt att anmäla infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

b)

Infektionens utbredning inom medlemsstatens territorium.

c)

Skälen till att programmet genomförs, med beaktande av sjukdomens betydelse för människor och dess konsekvenser för folkhälsan.

d)

Det geografiska område inom vilket programmet ska genomföras.

e)

Hur programmet övervakas, inklusive i vilken omfattning jägare medverkar vid programmets genomförande.

f)

Vilka åtgärder som ska vidtas om testerna som genomförs enligt programmet ger positiva resultat.

Artikel 3

Rätt att vidta förebyggande hälsoåtgärder

1.   Efter att ha gått igenom en medlemsstats ansökan enligt artikel 2.1 ska kommissionen fastställa huruvida medlemsstaten uppfyller villkoren för kategorisering av hela eller delar av dess territorium, och om så är fallet ska kommissionen inkludera denna medlemsstat eller delar därav i den relevanta förteckning som ska upprättas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 20 i förordning (EU) nr 576/2013.

2.   En medlemsstat eller delar därav i en sådan förteckning som avses i punkt 1 har rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärder som föreskrivs i den här förordningen.

Artikel 4

Villkor som måste vara uppfyllda för att fortsatt ha rätt att vidta förebyggande hälsoåtgärder

1.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.2 för hela sitt territorium ska fortsatt ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna när följande villkor är uppfyllda:

a)

De har ett nationellt observationsprogram för att upptäcka förekomst av vilda rödrävar.

b)

De underrättar omgående kommissionen och de andra medlemsstaterna om förekomst av vilda rödrävar upptäcks under varje tolvmånaders observationsperiod.

c)

De rapporterar senast den 31 maj efter slutet av varje tolvmånaders observationsperiod till kommissionen resultaten av det nationella program som avses i punkt a.

2.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.3 för hela eller delar av sitt territorium ska fortsatt ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna när följande villkor är uppfyllda:

a)

De har gällande regler som innebär att det enligt nationell lagstiftning är obligatoriskt att anmäla infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

b)

De har ett system för tidig upptäckt av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

c)

De genomför ett patogenspecifikt övervakningsprogram för vilda slutvärddjur som utarbetas och genomförs i enlighet med de krav som anges i bilaga I.

d)

De underrättar omgående kommissionen och de andra medlemsstaterna om parasiten Echinococcus multilocularis upptäcks i prover som tagits från vilda slutvärddjur under varje tolvmånaders övervakningsperiod.

e)

De rapporterar senast den 31 maj efter slutet av varje tolvmånaders observationsperiod till kommissionen resultaten av det patogenspecifika övervakningsprogram som avses i punkt c.

3.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.4 för hela eller delar av sitt territorium ska fortsatt ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna i högst fem på varandra följande tolvmånaders övervakningsperioder om följande villkor är uppfyllda:

a)

De har gällande regler som innebär att det enligt nationell lagstiftning är obligatoriskt att anmäla infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

b)

De har ett system för tidig upptäckt av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur.

c)

Efter de första två på varandra följande tolvmånaders övervakningsperioder som följer på starten av det obligatoriska utrotningsprogram som anges i artikel 2.4 uppfyller de följande villkor:

i)

De genomför ett patogenspecifikt övervakningsprogram för vilda slutvärddjur som utarbetas och genomförs i enlighet med de krav som anges i bilaga I.

ii)

De underrättar omgående kommissionen och de andra medlemsstaterna om parasiten Echinococcus multilocularis upptäcks i prover som tagits från vilda slutvärddjur under varje tolvmånaders övervakningsperiod.

iii)

De rapporterar senast den 31 maj efter slutet av varje tolvmånaders observationsperiod till kommissionen resultaten av det patogenspecifika övervakningsprogram som avses i punkt i.

4.   De medlemsstater som avses i punkt 3 ska fortsatt ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna efter högst fem på varandra följande tolvmånaders övervakningsperioder om de har inkommit med en ansökan till kommissionen som styrker att de uppfyller de villkor för kategorisering som anges i artikel 2.3 c för hela eller delar av sitt territorium och fram till dess att kommissionen i enlighet med artikel 3 fastställt att de uppfyller dessa villkor för hela eller en del av sitt territorium.

Artikel 5

Underlåtenhet att uppfylla villkoren enligt artikel 4

1.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.2 ska inte längre ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna för hundar som förflyttas till deras territorium om

a)

villkoret i artikel 4.1 a inte längre är uppfyllt, eller

b)

förekomst av minst en vild rödräv har upptäckts under de tolvmånaders observationsperioder som avses i artikel 4.1 b och den berörda medlemsstaten inte har lagt fram en ansökan till kommissionen som styrker att den uppfyller villkoren för den kategorisering som anges i artikel 2.3 c för hela eller delar av sitt territorium, eller

c)

den rapport som avses i artikel 4.1 c inte har lämnats till kommissionen inom den fastställda tidsfristen.

2.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.3 ska inte längre ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna för hundar som förflyttas till deras territorium eller till delar av deras territorium om

a)

något av villkoren i artikel 4.2 a, b eller c inte längre är uppfyllt eller

b)

förekomst av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur har upptäckts under den övervakningsperiod som avses i artikel 4.2 d, eller

c)

den rapport som avses i artikel 4.2 e inte har lämnats till kommissionen inom den fastställda tidsfristen.

3.   Medlemsstater i den kategori som uppfyller bestämmelserna i artikel 2.4 ska inte längre ha rätt att tillämpa de förebyggande hälsoåtgärderna för hundar som förflyttas till deras territorium eller till delar av deras territorium om

a)

något av villkoren i artikel 4.3 a och b och i artikel 4.3 c i inte längre är uppfyllt, eller

b)

förekomsten av infektion med Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärddjur har upptäckts under den övervakningsperiod som avses i artikel 4.3 c ii, eller

c)

den rapport som avses i artikel 4.3 c iii inte har lämnats till kommissionen inom den fastställda tidsfristen, eller

d)

det obligatoriska utrotningsprogram som anges i artikel 2.4 har avslutats och den berörda medlemsstaten inte har lagt fram en ansökan till kommissionen som styrker att den uppfyller villkoren för kategorisering som anges i artikel 2.3 c för hela eller delar av sitt territorium.

4.   I samtliga fall som avses i punkterna 1, 2 och 3 ska kommissionen anpassa den förteckning över medlemsstater som avses i artikel 3.

Artikel 6

Förebyggande hälsoåtgärder

1.   Ägaren eller den auktoriserade personen enligt definitionerna i artikel 3 c och d i förordning (EU) nr 576/2013 ska se till att hundar som förflyttas till ett territorium eller delar därav i en medlemsstat som avses i artikel 3 i denna förordning har behandlats mot vuxna exemplar och larver av parasiten Echinococcus multilocularis.

2.   Den behandling som avses i punkt 1 ska genomföras inom en period på högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade införseln av hunden till det territorium eller delar därav i en sådan medlemsstat som avses i punkterna 3 och 4 i den här artikeln.

3.   Den behandling som avses i punkt 1 ska administreras av en veterinär och ska bestå av en läkemedelsprodukt

a)

som innehåller en lämplig dos av

i)

prazikvantel, eller

ii)

andra farmakologiskt verksamma ämnen som ensamma eller i kombination bevisligen har minskat bördan av vuxna exemplar och larver av parasiten Echinococcus multilocularis hos hundar, med minst samma verkan som prazikvantel, och

b)

som beviljats

i)

godkännande för försäljning i enlighet med artikel 5 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG (6) eller artikel 3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 (7), eller

ii)

godkännande eller tillstånd från den behöriga myndigheten i det tredjeland där den hund som utan kommersiellt syfte ska förflyttas har sitt ursprung.

4.   Den behandling som avses i punkt 1 ska styrkas av

a)

den veterinär som administrerat läkemedlet i därför avsedd del av det pass som utarbetats i enlighet med förlagan i

i)

del 1 i bilaga III till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 577/2013 (8) när det gäller förflyttning utan kommersiellt syfte av hundar till ett territorium eller delar därav i en medlemsstat som avses i artikel 3 i den här förordningen från en annan medlemsstat, eller införsel till en medlemsstat efter förflyttning till eller transitering genom ett territorium eller ett tredje land från en medlemsstat i enlighet med artikel 27 b i förordning (EU) nr 576/2013, eller

ii)

del 3 i bilaga III till genomförandeförordning (EU) nr 577/2013 när det gäller förflyttningar av hundar utan kommersiellt syfte till ett territorium eller delar därav i en medlemsstat som avses i artikel 3 i denna förordning från ett territorium eller tredjeland som förtecknas i del 1 i bilaga II till den genomförandeförordningen, eller

b)

en officiell veterinär i det territorium eller tredjeland där djuret har sitt ursprung, eller en auktoriserad veterinär och styrkt av den behöriga myndigheten i det territorium eller tredjeland där djuret har sitt ursprung, i därför avsedd del av det djurhälsointyg som utarbetats i enlighet med förlagan i del 1 i bilaga IV till genomförandeförordning (EU) nr 577/2013 när det gäller förflyttningar av hundar utan kommersiellt syfte till ett territorium eller delar därav i en medlemsstat som avses i artikel 3 i den här förordningen från ett annat territorium eller tredjeland än de som förtecknas i del 1 till bilaga II till den genomförandeförordningen.

Artikel 7

Undantag från tillämpningen av de förebyggande hälsoåtgärderna

1.   Genom undantag från artikel 6 ska en medlemsstat som avses i artikel 3 tillåta förflyttning utan kommersiellt syfte till sitt territorium eller till delar av sitt territorium av hundar som inte har genomgått de förebyggande hälsoåtgärderna förutsatt att dessa hundar förflyttas direkt från

a)

ett territorium i en sådan annan medlemsstat som avses i artikel 3 och som uppfyller de villkor för kategorisering som fastställs i artikel 2.2 för hela sitt territorium, eller

b)

ett territorium eller en del därav i en sådan annan medlemsstat som avses i artikel 3 och som uppfyller de villkor för kategorisering som fastställs i artikel 2.3 för hela eller delar av sitt territorium.

2.   Genom undantag från artikel 6.2 får en medlemsstat som avses i artikel 3 tillåta förflyttning utan kommersiellt syfte till sitt territorium eller till delar av sitt territorium av hundar som har genomgått de förebyggande hälsoåtgärderna

a)

i artikel 6.3 och 6.4 a minst två gånger med ett intervall på högst 28 dagar, varvid behandlingen ska ha upprepats därefter regelbundet minst var 28:e dag,

b)

i artikel 6.3 och 6.4 minst 24 timmar före tidpunkten för införsel och högst 28 dagar före utförsel från den medlemsstat som avses i artikel 3, i sådana fall ska hundarna införas till och utföras från den medlemsstaten via en införselort som förtecknats av den medlemsstaten för de kontroller som avses i artikel 34.1 i förordning (EU) nr 576/2013.

3.   De medlemsstater som avses i artikel 3 och som utnyttjar det undantag som anges i punkt 2 ska fastställa villkoren för kontroll av sådana förflyttningar och göra dem offentligt tillgängliga.

Artikel 8

Upphävande

Delegerad förordning (EU) nr 1152/2011 ska upphöra att gälla.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen och läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga II.

Artikel 9

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 8 ska tillämpas från och med den 1 juli 2018.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 november 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 178, 28.6.2013, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1152/2011 av den 14 juli 2011 som kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 998/2003 vad gäller förebyggande hälsoåtgärder för kontroll av infektion med Echinococcus multilocularis hos hundar (EUT L 296, 15.11.2011, s. 6).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 998/2003 av den 26 maj 2003 om djurhälsovillkor som skall tillämpas vid transporter av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om ändring av rådets direktiv 92/65/EEG (EUT L 146, 13.6.2003, s. 1).

(4)  http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/4373.pdf

(5)  Rådets direktiv 92/65/EEG av den 13 juli 1992 om fastställande av djurhälsokrav i handeln inom och importen till gemenskapen av djur, sperma, ägg (ova) och embryon som inte faller under de krav som fastställs i de specifika gemenskapsregler som avses i bilaga A.I till direktiv 90/425/EEG (EGT L 268, 14.9.1992, s. 54).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för veterinärmedicinska läkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet (EUT L 136, 30.4.2004, s. 1).

(8)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 577/2013 av den 28 juni 2013 om förlagan till identitetshandlingar för förflyttning av hundar, katter och illrar utan kommersiellt syfte, om fastställande av förteckningar över territorier och tredjeländer samt om krav på format, utformning och språk för de förklaringar som visar att vissa villkor som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 uppfyllts (EUT L 178, 28.6.2013, s. 109).


BILAGA I

Bestämmelser avseende det patogenspecifika övervakningsprogram som avses i artiklarna 2.3 c, 4.2 c och 4.3 c i

1.

Det patogenspecifika övervakningsprogrammet ska med hjälp av lämplig riskbaserad eller representativ provtagning utformas så att det, per epidemiologiskt relevant geografisk enhet i medlemsstaten eller del därav, upptäcker parasiten Echinococcus multilocularis hos vilda slutvärdar, om förekomsten i någon del av medlemsstaten är högst 1 % med en tillförlitlighetsnivå på minst 95 %.

2.

Det patogenspecifika övervakningsprogrammet ska beskriva de vilda slutvärdar som utgör målart, inklusive djurtäthet, åldersstruktur samt geografisk och könsmässig fördelning, varvid den relativa risken för infektion med parasiten Echinococcus multilocularis hos olika arter och delpopulationer av de vilda slutvärdar som utgör målart ska beaktas.

3.

Det patogenspecifika övervakningsprogrammet ska bestå av löpande insamling under den tolv månader långa övervakningsperioden av prover från vilda slutvärdar, vilka ska analyseras med hjälp av

a)

sedimentering och räkning (STC), eller någon annan metod med likvärdig sensitivitet och specificitet, genom undersökning av tarminnehållet för upptäckt av parasiten Echinococcus multilocularis, eller

b)

polymeraskedjereaktion (PCR), eller någon annan metod med likvärdig sensitivitet och specificitet, genom undersökning av tarminnehållet eller träck för upptäckt av artspecifik deoxiribonukleinsyra (DNA) från vävnader eller ägg av parasiten Echinococcus multilocularis.


BILAGA II

Jämförelsetabell som avses i artikel 8

Delegerad förordning (EU) nr 1152/2011

Denna förordning

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 2.1

Artikel 3

Artikel 2.2

Artikel 7.1 b

Artikel 2.3

Artikel 7.1 b

Artikel 3 a

Artikel 2.3 a

Artikel 3 b

Artikel 2.3 b

Artikel 3 c

Artikel 2.3 c

Artikel 4

Artiklarna 2.4 och 4.3

Artikel 5.1 a

Artikel 4.2 a

Artikel 5.1 b

Artikel 4.2 b

Artikel 5.2

Artikel 4.2 c

Artikel 5.3 a

Artikel 4.2 d

Artikel 5.3 b

Artikel 4.3 c

Artikel 5.4

Artikel 4.2 e

Artikel 6 a

Artikel 5.2 a

Artikel 6 b

Artikel 5.2 b

Artikel 6 c

Artikel 5.2 c

Artikel 6 d

Artikel 5.3 d

Artikel 7.1

Artikel 6.1 och 6.2

Artikel 7.2

Artikel 6.3

Artikel 7.3 a

Artikel 6.4 a i

Artikel 7.3 b

Artikel 6.4 b

Artikel 8.1

Artikel 7.2

Artikel 8.2

Artikel 7.3

Artikel 9

Artikel 10

Artikel 9

Bilaga I

Bilaga II

Bilaga I


Top