Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0449

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 449/2012 av den 21 mars 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för uppgiftslämning vid registrering och certifiering av kreditvärderingsinstitut Text av betydelse för EES

    EUT L 140, 30.5.2012, p. 32–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2012/449/oj

    30.5.2012   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 140/32


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 449/2012

    av den 21 mars 2012

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för uppgiftslämning vid registrering och certifiering av kreditvärderingsinstitut

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 av den 16 september 2009 om kreditvärderingsinstitut (1), särskilt artikel 21.4 a och b, och

    av följande skäl:

    (1)

    I enlighet med de allmänna målen i förordning (EG) nr 1060/2009 bör den här förordningen säkerställa att vid registrerings- och certifieringsförfarandet uppgiftslämningen till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (nedan kallad Esma) följer enhetliga regler, så att Esma kan fatta ett väl underbyggt beslut om ett kreditvärderingsinstituts registrering och certifiering. Till de allmänna målen hör i synnerhet också att bidra till kvaliteten på de kreditbetyg som utfärdas i unionen, till finansiell stabilitet samt skydd av konsumenter och investerare.

    (2)

    Investerarskydd och finansiell stabilitet är långsiktiga fördelar med ytterligare uppgifter som väntas uppväga de eventuella kortsiktiga merkostnaderna för registreringen.

    (3)

    I denna förordning bör det anges vilka uppgifter som ska lämnas till Esma, när kreditvärderingsinstitut ansöker om registrering. Ett nyetablerat kreditvärderingsinstitut kan behöva undantas från vissa i förordningen föreskrivna uppgifter, då det kan ha begärt befrielse, kan sakna tidigare erfarenhet av kreditvärderingsverksamhet eller av andra skäl. Genom förordningen bör det inte skapas inträdeshinder för nyetablerade kreditvärderingsinstitut som vill komma in på marknaden. Inte desto mindre bör en sökande lämna en tydlig förklaring till att uppgifter utelämnas i ansökan.

    (4)

    Uppgifter till Esma bör lämnas på ett varaktigt medium, så att de kan lagras för framtida bruk. För att lättare kunna identifiera källan till uppgifter som lämnats av ett kreditvärderingsinstitut, bör alla handlingar förses med ett referensnummer.

    (5)

    Ett kreditvärderingsinstitut bör informera om sina ägares verksamhet och sitt moderbolags ägande, så att Esma kan bedöma om kreditvärderingsinstitutets oberoende kan påverkas av intressekonflikter till följd av dess ägares verksamhet och affärsintressen.

    (6)

    För Esmas bedömning av om företagets bolagsstyrning säkerställer kreditvärderingsinstitutets oberoende och undvikandet av intressekonflikter, bör ett kreditvärderingsinstitut informera om sina ledningsorgans sammansättning, funktion och oberoende.

    (7)

    För att Esma ska kunna bedöma om den högsta ledningen har gott anseende och är erfaren och kompetent, bör ett kreditvärderingsinstitut lämna in dessa ledningspersoners meritförteckning, utdrag ur straffregistret och egna försäkringar om gott anseende.

    (8)

    För att Esma ska kunna bedöma hur intressekonflikter elimineras eller hanteras och offentliggörs, bör ett kreditvärderingsinstitut till Esma lämna en aktuell inventering av befintliga och potentiella intressekonflikter. Denna bör åtminstone omfatta intressekonflikter till följd av utförandet av verksamhetsanknutna tjänster, utkontraktering av kreditvärdering och samverkan med anknuten tredjepart. När det kartlägger intressekonflikter för denna inventering, bör ett kreditvärderingsinstitut beakta intressekonflikter som kan härstamma från bolag som tillhör samma internationella företagsgrupp som det självt. Beaktas bör därför arrangemang inom gruppen rörande uppgiftsfördelning och olika företags tillhandahållande av verksamhetsanknutna tjänster.

    (9)

    Även om filialer till i unionen etablerade kreditvärderingsinstitut inte är juridiska personer, bör instituten lämna in separata uppgifter om sina filialer så att Esma klart kan placera in dem i organisationsstrukturen, bedöma om deras högsta ledning är lämplig och om kontrollmekanismer, funktionen för regelefterlevnad och andra funktioner kan anses vara tillräckligt stabila för att påvisa, utvärdera och hantera filialernas risker på lämpligt sätt.

    (10)

    Begärd information om möjliga intressekonflikter vid verksamhetsanknutna tjänster bör avse alla delar av kreditvärderingsinstitutets rörelse som inte ingår i institutets kreditvärderingsverksamhet.

    (11)

    För att Esma ska kunna bedöma om ett tredjelands tillsynsregler för kreditvärderingsinstitut kan anses vara ”lika stränga som” unionens gällande system, bör ett kreditvärderingsinstitut som avser att godkänna kreditbetyg utfärdade i detta tredjeland förse Esma med närmare uppgifter om landets tillsynssystem och hur det förhåller sig till unionens. Om Esma redan förfogar över sådana uppgifter från andra ansökningar om godkännande och Esma anser att tredjelandets tillsynsregler kan anses vara ”lika strängа som” unionens gällande system, bör sökande kreditvärderingsinstitut inte behöva lämna in sådana uppgifter. Ändå bör sökande kreditvärderingsinstitut visa att tredjelandsinstitutets kreditvärderingsverksamhet som åstadkommit det kreditbetyg som ska godkännas uppfyller tillsynsreglernas krav i det landet och att det finns förfaranden för att övervaka det institutets kreditvärderingsverksamhet.

    (12)

    I denna förordning bör det föreskrivas vilka uppgifter som kreditvärderingsinstitutet ska tillhandahålla vid ansökan om certifiering och för den bedömning av dess systemvikt för finansmarknadernas finansiella stabilitet eller integritet som avses i artikel 5 i förordning (EG) nr 1060/2009. Kreditvärderingsinstitutets och dess kreditvärderingsverksamhets systemvikt för stabiliteten i en eller flera medlemsstater bör i denna förordning mätas med kreditvärderingsverksamhetens volym och med hur förbundna användarna av deras kreditbetyg är med varandra i unionen.

    (13)

    Denna förordning baseras på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Esma har lämnat till kommissionen i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (2).

    (14)

    Esma har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning baseras på. Den har även analyserat möjliga relaterade kostnader och fördelar samt begärt in ett yttrande av den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL 1

    SYFTE

    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning föreskrivs regler om de uppgifter som ett kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma i sin ansökan om

    a)

    registrering i enlighet med bilaga II till förordning (EG) nr 1060/2009, eller

    b)

    certifiering och för den bedömning av dess systemvikt för finansmarknadernas finansiella stabilitet eller integritet som avses i artikel 5 i förordning (EG) nr 1060/2009.

    KAPITEL 2

    REGISTRERING

    AVSNITT 1

    Allmänt

    Artikel 2

    Ansökans format

    1.   En registreringsansökan ska lämnas med ett verktyg som lagrar information så att den är tillgänglig i framtiden och gör att den lagrade informationen utan förändringar kan reproduceras.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska förse varje handling det lämnar in med ett unikt referensnummer. Det ska säkerställa att det i lämnade uppgifter klart anges vilket av förordningens krav som uppgifterna avser och i vilken handling de lämnas. Kreditvärderingsinstitutet ska som del av sin ansökan lämna in tabellen i bilaga I för att klargöra i vilken handling de uppgifter lämnas som krävs enligt denna förordning.

    3.   Om ett krav enligt denna förordning inte är tillämpligt på ett kreditvärderingsinstituts ansökan, ska det ange detta i tabellen i bilaga I och lämna en förklaring.

    4.   Om en grupp av kreditvärderingsinstitut ansöker om registrering, ska det i ansökan klart anges vilka kreditvärderingsinstitut som uppgifterna avser. Vid ifyllnaden av tabellen i bilaga I ska samma referensnummer anges för gemensamma uppgifter, om samma uppgifter är tillämpliga på fler än ett kreditvärderingsinstitut i en grupp av kreditvärderingsinstitut.

    Artikel 3

    Intygande av korrekt och fullständig ansökan

    Uppgifter som lämnas till Esma under registrerings- eller certifieringsförfarandet ska åtföljas av en skrivelse som undertecknats av en ledamot av kreditvärderingsinstitutets högsta ledning, eller en företrädare för denna, och som intygar att de lämnade uppgifterna såvitt de vet är korrekta och fullständiga vid ansökningstillfället.

    Artikel 4

    Antal anställda

    Uppgifter som lämnas om antalet anställda ska avse heltidsekvivalenter och beräknas som det totala antalet arbetstimmar dividerat med det maximala antalet ersättningstimmar på ett arbetsår som det definieras i relevant nationell lagstiftning.

    Artikel 5

    Kreditbetygsklass

    Uppgifter om kreditbetygsklass ska utgå från följande kreditbetygsklasser:

    a)

    Kreditbetyg på statspapper och offentliga finanser.

    b)

    Kreditbetyg på strukturerade instrument.

    c)

    Kreditbetyg på företag:

    i)

    Finansinstitut, inklusive kreditinstitut och värdepappersföretag.

    ii)

    Försäkringsföretag.

    iii)

    Företagsemittent som inte betraktas som finansinstitut eller försäkringsföretag.

    Artikel 6

    Policy och förfaranden

    1.   Policy och förfaranden som uppges i en ansökan ska omfatta eller åtföljas av

    a)

    en uppgift om vem som ansvarar för godkännande och upprätthållande av policy och förfaranden,

    b)

    en beskrivning av hur efterlevnaden av policy och förfaranden ska efterkommas och övervakas samt vem som ansvarar för detta,

    c)

    en beskrivning av de åtgärder som vidtas vid avsteg från en policy,

    d)

    en uppgift om hur ett sådant väsentligt avsteg från policy och förfaranden rapporteras till Esma som kan innebära ett brott mot villkoren för den ursprungliga registreringen eller certifieringen.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut kan uppfylla förordningens uppgiftskrav om institutets policy och förfaranden genom att lämna in en kopia på motsvarande policy och förfaranden.

    Artikel 7

    Identitet, rättslig ställning och kreditbetygsklasser

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna följande:

    a)

    De uppgifter som förtecknas i bilaga II till denna förordning.

    b)

    Ett utdrag ur relevant handels- eller domstolsregister, eller andra styrkande uppgifter om den plats där kreditvärderingsinstitutet bildades och dess verksamhetsinriktning vid ansökningstillfället.

    AVSNITT 2

    Ägarstruktur

    Artikel 8

    Kreditvärderingsinstitutets ägare och moderbolag

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna följande:

    a)

    En förteckning över alla personer som direkt eller indirekt äger minst 5 % av kreditvärderingsinstitutets kapital eller har motsvarande andel av rösterna eller som genom sitt ägande kan utöva ett betydande inflytande över kreditvärderingsinstitutets ledning.

    b)

    Uppgifter om sådana personer enligt punkterna 1 och 2 i bilaga III.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska också lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    En förteckning över alla företag där en person som avses i punkt 1 äger minst 5 % av kapitalet eller har motsvarande andel av rösterna eller genom sitt ägande kan utöva ett betydande inflytande över dess ledning.

    b)

    Uppgift om alla personers affärsverksamhet enligt bilaga III.3.

    3.   Om ett kreditvärderingsinstitut har ett moderbolag, ska det

    a)

    uppge i vilket land moderbolaget är etablerat, och

    b)

    uppge om moderbolaget är auktoriserat eller registrerat och föremål för tillsyn.

    Artikel 9

    Ägartablå

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en tablå som visar ägarförhållandena mellan moderbolag, dotterbolag och anknutna enheter som är etablerade i unionen, inklusive dessas filialer. Företagen i tablån ska anges med fullständigt namn, organisationsform och adress till säte och huvudkontor.

    AVSNITT 3

    Organisationsstruktur och bolagsstyrning

    Artikel 10

    Organigram

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna ett organigram som visar dess organisationsstruktur, med tydligt angivande av viktiga funktioner och av de personer som ansvarar för varje viktig funktion. Viktiga funktioner ska åtminstone omfatta den högsta ledningen, personer som leder filialernas verksamhet och ledande kreditvärderingsanalytiker. Om kreditvärderingsinstitutet tillhandahåller verksamhetsanknutna tjänster, ska dessas bolagsform också framgå av organigrammet.

    Artikel 11

    Organisationsstruktur

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om sin policy och sina förfaranden när det gäller funktionen för regelefterlevnad enligt avsnitt A punkt 5 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009, om översynsfunktionen enligt avsnitt A punkt 9 i bilaga I till den förordningen och för att följa kraven i avsnitt A punkterna 4 och 10 i bilaga I till den förordningen.

    Information som lämnas enligt detta stycke ska innehålla de uppgifter som anges i punkterna 1, 3 och 4 i bilaga IV.

    2.   Om policy och förfaranden enligt punkt 1 avser en företagsgrupp, ska kreditvärderingsinstitutet till Esma även lämna de uppgifter som anges i punkt 2 i bilaga IV.

    3.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma även lämna de uppgifter som anges i bilaga X.

    Artikel 12

    Bolagsstyrning

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om sin interna policy för bolagsstyrning och de förfaranden och direktiv som gäller för dess högsta ledning, inklusive bolagsstyrelsen, oberoende ledamöter och eventuellt inrättade kommittéer.

    2.   Om ett kreditvärderingsinstitut följer en erkänd uppförandekod för bolagsstyrningen, ska det ange denna kod och förklara i vilka situationer det avviker från koden.

    3.   Ett kreditvärderingsinstitut ska lämna de uppgifter som anges i punkterna 1 och 2 i bilaga V om styrelseledamöterna.

    4.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en kopia på de handlingar som avses i punkt 3 i bilaga V.

    AVSNITT 4

    Finansiella resurser för utövandet av kreditvärderingsverksamhet

    Artikel 13

    Årsredovisningar

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en kopia på sina förekommande årsredovisningar, i tillämpliga fall även enskilda och konsoliderade årsredovisningar, för de tre räkenskapsår som föregår ansökningsdatum. Årsredovisningarna ska även innehålla revisionsberättelsen om årsredovisningеn och den konsoliderade årsredovisningen, om kreditvärderingsinstitutets årsredovisningar omfattas av lagstadgad revision i den mening som avses i artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning (3).

    2.   Om årsredovisningar enligt punkt 1 inte finns tillgängliga för den begärda tidsperioden, ska ett kreditvärderingsinstitut till Esma lämna en preliminär årsredovisning.

    3.   Om kreditvärderingsinstitutet är ett dotterbolag till en företagsgrupp, ska det lämna in redovisning för moderbolaget för de tre räkenskapsår som föregår ansökningsdatum.

    4.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en beskrivning av vilka åtgärder det har antagit för att säkerställa sunda förfaranden för redovisning.

    AVSNITT 5

    Personal och ersättningar

    Artikel 14

    Personalpolitik och förfaranden

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om följande policy och förfaranden:

    a)

    Rapportering till den ansvarige för regelefterlevnad om situationer där en person som avses i avsnitt C punkt 1 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009 anser att en annan sådan person har begått en handling som denne betraktar som olaglig, enligt avsnitt C punkt 5 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.

    b)

    Arbetsbyte bland ledande kreditvärderingsanalytiker, kreditvärderingsanalytiker och personer som godkänner kreditbetyg.

    c)

    Ersättningar till och prestationsbedömning av kreditvärderingsanalytiker, personer som godkänner kreditbetyg, den högsta ledningen och den ansvarige för regelefterlevnad.

    d)

    Utbildning och utveckling med relevans för kreditvärderingsförfarandet, inklusive eventuella prov eller annan typ av formell bedömning som krävs för att utföra kreditvärderingsverksamhet.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska även lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    En beskrivning av beslutade åtgärder för att begränsa riskerna med alltför stor förlitan på enskilda anställda.

    b)

    Uppgifter per kreditbetygsklass om hur stora och erfarna de grupper är som ansvarar för att utveckla och se över metoder och kvantitetsmodeller.

    c)

    Namn och funktion för anställda på kreditvärderingsinstitutet som, antingen enskilt eller på dess vägnar, har skyldigheter mot en annan enhet inom gruppen av kreditvärderingsinstitut.

    d)

    Genomsnittlig fast och rörlig lönedel per år för kreditvärderingsanalytiker, ledande kreditvärderingsanalytiker och den ansvarige för regelefterlevnad, under de föregående tre räkenskapsåren.

    3.   Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva gällande arrangemang för säkerställande av att det informeras, om en kreditvärderingsanalytiker avslutar sin anställning och börjar en tjänst på en kreditvärderad enhet som avses i avsnitt C punkt 6 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009. Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva gällande arrangemang för säkerställande av att de personer som avses i avsnitt C punkt 1 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009 är medvetna om det förbud som föreskrivs i avsnitt C punkt 7 i bilaga I till förordningen.

    Artikel 15

    Lämplighet

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna meritförteckningar för följande personer, inklusive tidigare anställningar med motsvarande datum, uppgifter om tjänst och beskrivning av arbetsuppgifter:

    a)

    Högsta ledningspersonal.

    b)

    Filialchefer.

    c)

    Tjänstemän ansvariga för internrevision, för interna kontroller, funktionen för regelefterlevnad, riskbedömnings- och översynsfunktionen.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna följande uppgifter om sin högsta ledningspersonal.

    a)

    Aktuellt utdrag ur straffregistret från berörda personers hemland, förutsatt att myndigheterna i det landet lämnar ut sådana uppgifter.

    b)

    Egen försäkran om gott anseende, som åtminstone inbegriper de uppgifter som föreskrivs i bilaga VI och är undertecknad av vederbörande.

    AVSNITT 6

    Utfärdande och översyn av kreditbetyg

    Artikel 16

    Kreditvärderingsmetoders utveckling, validering, översyn och redovisning

    1.   För varje kreditbetygsklass ska ett kreditvärderingsinstitut förse Esma med en översiktlig beskrivning av de grundläggande modeller och metoder som används för att fastställa kreditbetyg.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna in följande om sin policy och sina förfaranden:

    a)

    Uppgifter om sina kreditvärderingsmetoders utveckling, validering och översyn, inklusive åtminstone de uppgifter som anges i punkt 1 i bilaga VII.

    b)

    Uppgifter om redovisningen av de kreditvärderingsmetoder, modellbeskrivningar och grundläggande antagandena som används i dess kreditvärderingsverksamhet och som avses i avsnitt E del I punkt 5 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.

    Artikel 17

    Utfärdande av kreditbetyg

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    Kreditvärderingsnomenklatur som används i varje kreditbetygsklass.

    b)

    Definition av kreditvärderingsåtgärder och kreditvärderingsstatus som används.

    c)

    Dess policy och förfaranden när det gäller utfärdandet av kreditbetyg, inklusive åtminstone de uppgifter som anges i punkt 2 i bilaga VII.

    d)

    Eventuella kreditvärderingskommittéers uppdrag.

    e)

    En beskrivning av gällande arrangemang för redovisning av kreditbetyg, inklusive åtminstone de uppgifter som anges i punkt 3 i bilaga VII.

    f)

    En beskrivning av gällande förfaranden för säkerställande av att en metod används och tillämpas konsekvent i alla kreditbetygsklasser, kontor och regioner.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska uppge eventuella skillnader mellan hanteringen av kreditbetyg som utfärdas på eget initiativ respektive på begäran i policy och förfaranden som lämnas in enligt punkt 1 c och e.

    3.   Om en oberoende tredjepart regelbundet utför revision av ett kreditvärderingsinstitut, ska detta förse Esma med den senaste revisionsrapporten.

    4.   Ett kreditvärderingsinstitut ska också lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    Närmare uppgifter om och kriterier för valet av uppgiftskällor.

    b)

    Närmare uppgifter om interna och externa ingångsdatas tillförlitlighet för kreditvärderingsmodeller.

    c)

    Närmare uppgifter om använda uppgiftskällor.

    Artikel 18

    Bevakning av kreditbetyg

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om sin policy och sina förfaranden för följande:

    a)

    Bevakning av kreditbetyg, med uppgift om eventuella skillnader mellan kreditbetyg som utfärdas på begäran respektive på eget initiativ, och inklusive åtminstone de uppgifter som anges i punkt 4 i bilaga VII.

    b)

    Hur beslutet att se över eller ändra ett kreditbetyg meddelas.

    c)

    Bevakning av hur kreditbetygen påverkas av förändringar i den makroekonomiska utvecklingen eller av ändrade förhållanden på de finansiella marknaderna enligt artikel 8.5 i förordning (EG) nr 1060/2009.

    AVSNITT 7

    Beskrivning av förfaranden och metoder för utfärdande och översyn

    Artikel 19

    Krav på presentation av kreditbetyg

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om följande:

    a)

    Policy och förfaranden när det gäller kraven på redovisning av kreditbetyg enligt följande bestämmelser i förordning (EG) nr 1060/2009:

    i)

    Artikel 10.1, 10.2 och 10.5.

    ii)

    Avsnitt D del I i bilaga I.

    b)

    Om kreditvärderingsinstitutet kreditvärderar strukturerade instrument, policy och förfaranden när det gäller kraven på redovisning av kreditbetyg enligt följande bestämmelser i förordning (EG) nr 1060/2009:

    i)

    Artikel 10.3.

    ii)

    Avsnitt B punkt 4 i bilaga I.

    iii)

    Avsnitt D del II i bilaga I.

    c)

    Ett urval av typiska kreditbetygsrapporter eller andra handlingar som visar hur kreditvärderingsinstitutet uppfyller eller avser att uppfylla dessa krav på redovisning.

    d)

    Ett urval av typiska kreditbetygsbokstäver per klass av kreditbetyg som kreditvärderingsinstitutet tar fram.

    AVSNITT 8

    Intressekonflikter

    Artikel 20

    Oberoende och undvikande av intressekonflikter

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om sin policy och sina förfaranden när det gäller påvisande, hantering och rapportering av intressekonflikter och reglerna för kreditvärderingsanalytiker och andra personer som är direkt involverade i kreditvärderingsverksamhet och uppgifterna ska åtminstone omfatta kraven enligt bilaga VIII.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva förfarandet för att säkerställa att relevanta personer är medvetna om policyn och förfarandena enligt punkt 1. Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva gällande arrangemang för säkerställande av att den översynsfunktion som ansvarar för att se över de metoder som anges i avsnitt A punkt 9 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009 är oberoende av de affärsområden som ansvarar för kreditvärderingsverksamhet.

    3.   Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva gällande kontroller, inklusive informationssystemens kontroller, för att följa kraven i artikel 7.2 och 7.3 i förordning (EG) nr 1060/2009 på förhandlingar om avgifter och reglerna om personer som medverkar i kreditvärderingsverksamhet.

    4.   Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva eventuella andra gällande åtgärder och kontroller för att säkerställa sina kreditvärderingsanalytikers oberoende.

    Artikel 21

    Inventering av intressekonflikter

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en aktuell inventering av sina relevanta befintliga och potentiella intressekonflikter. Om ett kreditvärderingsinstitut ingår i en företagsgrupp, ska inventeringen även omfatta intressekonflikter som orsakas av andra enheter i företagsgruppen.

    2.   Inventeringen av befintliga och potentiella intressekonflikter ska påvisa följande potentiella intressekonflikter:

    a)

    Potentiella intressekonflikter med anknutna tredje parter.

    b)

    Potentiella intressekonflikter till följd av verksamhetsanknutna tjänster och utkontraktering av kreditvärdering.

    3.   I inventeringen enligt punkt 1 ska det förklaras hur potentiella intressekonflikter ska elimineras eller hanteras och redovisas.

    Artikel 22

    Intressekonflikter med avseende på verksamhetsanknutna tjänster

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en beskrivning av de personal- och teknikresurser som institutets kreditvärderingstjänster och verksamhetsanknutna tjänster delar eller som delas med den företagsgrupp det tillhör.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska beskriva gällande arrangemang för att förebygga, redovisa och mildra befintliga eller potentiella intressekonflikter mellan kreditvärderingsverksamheten och verksamhetsanknutna tjänster.

    3.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en kopia på resultaten av eventuella interna undersökningar för att påvisa befintliga eller potentiella intressekonflikter mellan kreditvärderingsverksamheten och verksamhetsanknutna tjänster.

    AVSNITT 9

    Verksamhetsprogram

    Artikel 23

    Uppgifter om verksamhetsprogram

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna årsuppgifterna enligt bilaga IX i 3 år från och med registreringsdatum.

    AVSNITT 10

    Användning av godkännande

    Artikel 24

    Förväntad användning av godkännande

    Om ett kreditvärderingsinstitut avser att godkänna kreditbetyg som utfärdats i tredjeland i enlighet med artikel 4.3 i förordning (EG) nr 1060/2009, ska det till Esma lämna uppgifterna enligt bilaga XI.

    AVSNITT 11

    Utkontraktering

    Artikel 25

    Krav vid utkontraktering

    1.   Om ett kreditvärderingsinstitut kontrakterar ut viktiga operativa funktioner, ska det lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    Dess policy för utkontraktering.

    b)

    En förklaring av hur det avser att påvisa, hantera och övervaka de risker som är förknippade med utkontraktering av viktiga operativa funktioner.

    c)

    En kopia på utkontrakteringavtalet mellan kreditvärderingsinstitutet och den enhet som verksamheten lagts ut på.

    d)

    En kopia på eventuella interna eller externa rapporter om utkontraktering som lagts fram under de senaste 5 åren.

    2.   För tillämpningen av punkt 1 ska med viktiga operativa funktioner menas översyn av kreditbetyg, ledande analytiker, utveckling och översyn av kreditvärderingsmetoder, godkännande av kreditbetyg, intern kvalitetskontroll, lagring av uppgifter, IT-system, IT-stöd och bokföring.

    KAPITEL 3

    CERTIFIERING

    AVSNITT 1

    Ansökan om certifiering

    Artikel 26

    Uppgifter för certifieringsansökan

    1.   Ett kreditvärderingsinstitut ska lämna följande uppgifter till Esma:

    a)

    De allmänna uppgifter som avses i punkterna 1–10 i bilaga II.

    b)

    De uppgifter om dess ägare som avses i artikel 8.

    c)

    Det organigram som avses i artikel 10.

    d)

    Närmare uppgifter om gällande arrangemang för att förebygga, redovisa och mildra befintliga eller potentiella intressekonflikter mellan kreditvärderingsverksamheten och verksamhetsanknutna tjänster.

    e)

    De uppgifter som avses i artikel 13 om kreditvärderingsinstitutets finansiella resurser.

    2.   Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna följande uppgifter om sin affärsverksamhet:

    a)

    Antalet fast och tillfälligt anställda inom kreditvärderingsverksamhet och verksamhetsanknutna tjänster under de senaste tre åren.

    b)

    Antalet anställda inom kreditvärderingsverksamhet och verksamhetsanknutna tjänster per filial, om sökande har filialer.

    c)

    Antalet anställda kreditvärderingsanalytiker och, om sökande har filialer, även antalet anställda kreditvärderingsanalytiker per filial.

    d)

    Om ett kreditvärderingsinstitut planerar att inrätta en ny filial, en beskrivning av vilken typ av affärsverksamhet som filialen väntas bedriva samt dess fullständiga namn och adress och när den ska inrättas.

    e)

    Om ett kreditvärderingsinstitut planerar att tillhandahålla nya verksamhetsanknutna tjänster, en beskrivning av de nya tjänsterna och när de ska börja tillhandahållas.

    f)

    Kreditvärderingsinstitutets från kreditvärdering och verksamhetsanknutna tjänster skapade inkomster under de tre senaste åren, som andel av de totala inkomsterna och redovisat per räkenskapsår.

    g)

    Om kreditvärderingsinstitutet har minst en filial, varje filials inkomster under de tre senaste åren, som andel av de totala inkomsterna och redovisat per räkenskapsår.

    3.   Kreditvärderingsinstitutet ska till Esma också lämna in följande uppgifter om de kreditbetyg det utfärdar eller avser att utfärda:

    a)

    Kreditbetygens klass.

    b)

    Kreditvärderingsnomenklatur som används i respektive kreditbetygsklass.

    c)

    Definition av kreditvärderingsåtgärder och kreditvärderingsstatus som kreditvärderingsinstitutet använder.

    d)

    Närmare uppgifter om huruvida kreditvärderingsinstitutet utfärdar kreditbetyg på begäran och/eller på eget initiativ.

    e)

    Hur många års erfarenhet det har av respektive kreditbetygsklass.

    f)

    Per kreditbetygsklass den nuvarande eller förväntade andelen offentliga respektive privata kreditbetyg.

    4.   Kreditvärderingsinstitutet ska ange om det avser att ansöka om eller har ställning som externt ratinginstitut (ECAI) i en eller flera medlemsstater och ska i så fall ange berörd(a) medlemsstat(er).

    Artikel 27

    Allmänna krav på certifieringsansökan

    Ett kreditvärderingsinstitut ska säkerställa att dess ansökan följer artiklarna 2–6 när det gäller ansökans format, intygandet av att den är korrekt, kreditbetygsklasser, antal anställda samt policy och förfaranden som lämnats till Esma.

    AVSNITT 2

    Systemvikt

    Artikel 28

    Systemvikt

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna de uppgifter som anges i bilaga XII om dess kreditbetygs och kreditvärderingsverksamhets systemvikt för finansmarknadernas stabilitet eller integritet i en eller flera medlemsstater.

    KAPITEL 4

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 29

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdat i Bryssel den 21 mars 2012.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EUT L 302, 17.11.2009, s. 1.

    (2)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 84.

    (3)  EUT L 157, 9.6.2006, s. 87.


    BILAGA I

    REFERENSER TILL DOKUMENT

    (Artikel 2)

    Artikel eller bilaga i denna förordning

    Kreditvärderingsinstitutets referensnummer

    Dokumentets titel

    Kapitel, avsnitt eller sida i dokumentet där uppgifterna återfinns eller skälet till att uppgifterna inte lämnas

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    BILAGA II

    ALLMÄNNA UPPGIFTER

    (Artikel 7)

    1.

    Fullständigt namn

    2.

    Etableringsland

    3.

    Sätesadress

    4.

    Bolagsform

    5.

    Kontaktperson(er) för ansökan:

    a)

    Namn

    b)

    [Befattning]

    c)

    Adress

    d)

    e-postadress

    e)

    Telefonnummer

    6.

    Ansvarig för regelefterlevnad:

    a)

    Namn

    b)

    [Befattning]

    c)

    Adress

    d)

    e-postadress

    e)

    Telefonnummer

    7.

    Beskrivning av kreditvärderingsinstitutets affärsverksamhet, inklusive verksamhetsanknutna tjänster och varje filials eller dotterbolags affärsverksamhet.

    8.

    Uppgift om vilken kreditbetygsklass enligt kategorierna i artikel 5 som kreditvärderingsinstitutet ansöker om att bli registrerat för.

    9.

    Uppgift om på vilka reglerade marknader som kreditvärderingsinstitutet är börsnoterat, i tillämpliga fall.

    10.

    Årsredovisningar:

    a)

    Uppgift om huruvida kreditvärderingsinstitutet revisorsgranskas.

    b)

    Om kreditvärderingsinstitut revisorsgranskas, namnet på den externe revisorn och dennes nationella registreringsnummer.

    c)

    Räkenskapsårets slut.

    11.

    Antalet anställda (exklusive anställda på filialer) vid ansökningstillfället och vid utgången av de tre senaste räkenskapsåren, rapporterat enligt följande kategorier:

    a)

    Tillfälligt anställda

    b)

    Fast anställda med kortare anställningstid än fem år

    c)

    Fast anställda med minst fem års anställning

    12.

    Om kreditvärderingsinstitutet har filialer, följande uppgifter om varje filial:

    a)

    Fullständigt namn

    b)

    Bolagsform

    c)

    Adress

    d)

    Antalet fast respektive tillfälligt anställda

    13.

    Förteckning över länder som kreditvärderingsinstitutet avser att godkänna kreditbetyg från.


    BILAGA III

    UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ÄGARSTRUKTUREN

    (Artikel 8)

    1.

    Uppgifter om kreditvärderingsinstitutets ägare enligt artikel 8.1 och på följande detaljnivå:

    Ägare

    Andel av kapitalet

    Typ av ägande: direkt eller indirekt

    Procentandel av rösterna

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.

    Beskrivning av affärsverksamheten för de ägare av kreditvärderingsinstitutet som avses i artikel 8.1:

    Ägare

    Affärsverksamhet

    3.

    Uppgifter om affärsverksamheten på de företag där de ägare som avses i artikel 8.1 har intressen enligt artikel 8.2:

    Ägare

    Företag där ägaren har intressen enligt artikel 8.2

    Affärsverksamhet

     

     

     

    4.

    Uppgift om ägarna av moderbolaget enligt artikel 8.3:

    Ägare

    Andel av kapitalet

    Typ av ägande: direkt eller indirekt

    Procentandel av rösterna

    Typ av ägande: direkt eller indirekt

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    BILAGA IV

    ORGANISATIONSSTRUKTUR

    (Artikel 11)

    1.

    Ett kreditvärderingsinstitutet ska lämna in följande uppgifter om den policy eller de förfaranden som avses i artikel 11.1:

    a)

    En beskrivning av de anställdas uppgifter och ansvarsområden.

    b)

    En beskrivning av mekanismerna för att övervaka policyns och förfarandets ändamålsenlighet.

    c)

    Antalet anställda, andelarna fast respektive tillfälligt anställda.

    d)

    Uppgifter om rapporteringsvägar och rapporteringsfrekvens.

    e)

    En beskrivning av samspelet mellan en relevant funktion och i kreditvärderingen direkt engagerade anställda samt mellan den funktionen och andra funktioner.

    2.

    Om arrangemangen enligt punkt 1 i denna bilaga genomförs på företagsgruppsnivå, ska ett kreditvärderingsinstitut till Esma lämna en kopia på relevanta tjänsteavtal som det har ingått, eller avser att ingå, med andra bolag i gruppen, samt följande uppgifter:

    a)

    En beskrivning av de relevanta uppgifter som respektive bolag i gruppen utför, inklusive företag i tredjeland.

    b)

    Entydig uppgift om det företag som utför uppgiften, med specificering av var det är lokaliserat.

    c)

    Uppgifter om varje engagerad enhets rapporteringsvägar och rapporteringsfrekvens och om hur varje enhet får information.

    d)

    Uppgifter om eventuella öronmärkta resurser inom unionen. För personal ska ett kreditvärderingsinstitut uppge tidsförbrukningen per funktion i heltidsekvivalenter.

    3.

    När det gäller funktionen för regelefterlevnad, ska ett kreditvärderingsinstitut lämna in följande uppgifter:

    a)

    Policy och förfaranden för uppgiftsrapportering i enlighet med avsnitt C punkt 5 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.

    b)

    En beskrivning av hur det säkerställer att funktionen för regelefterlevnad är oberoende.

    c)

    Den senaste rapporten från den ansvarige för regelefterlevnad.

    d)

    En arbetsplan för de närmaste tre åren.

    4.

    När det gäller funktionen internrevision som utför de uppgifter som anges i avsnitt A punkt 10 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009, ska ett kreditvärderingsinstitut lämna in följande uppgifter:

    a)

    En förklaring av hur dess metoder för internrevision utformats och tillämpas i enlighet med verksamhetens särdrag och dess omfattning, komplexitet och risker.

    b)

    En arbetsplan för de närmaste tre åren.


    BILAGA V

    UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM BOLAGSSTYRNING

    (Artikel 12)

    1.

    Uppgifter om ledamöterna i styrelsen och andra kommittéer i enlighet med artikel 12.3:

    Ledamot

    Organ (styrelse, revisionskommitté, lönekommitté etc.) och befattning (ordförande, vice ordförande, ledamot)

    Organ på andra företag där personen är ledamot och dennes befattning

     

     

     

    2.

    Uppgifter om de oberoende ledamöterna i styrelsen i enlighet med artikel 12.3 och belägg för deras oberoende ställning – om de är oberoende ledamöter – och för deras djupgående kunskaper och erfarenhet på företagsledningsnivå av marknaderna för strukturerade finansiella instrument, om kreditvärderingsinstitutets ansökan avser utfärdande av kreditbetyg på strukturerade finansiella instrument, i enlighet med avsnitt A punkt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009:

    Ledamot

    Organ (styrelse)

    Oberoende ledamot (JA/NEJ) och om JA även belägg

    Erfarenhet av strukturerade finansiella instrument (JA/NEJ) och om JA även belägg

     

     

     

     

     

     

    3.

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna en kopia på följande handlingar i enlighet med artikel 12.4:

    a)

    Protokoll från de tre senaste styrelsemötena.

    b)

    Protokoll från det senaste mötet i andra kommittéer, som löne- eller strategikommittén.

    c)

    De tre senaste yttranden eller rapporter som de oberoende ledamöterna lämnat till styrelsen.


    BILAGA VI

    EGEN FÖRSÄKRAN

    (Artikel 15.2)

    I den egna försäkran som ska lämnas i enlighet med artikel 15.2 b ska alla i den högsta ledningen uppge om de ingår i någon av följande kategorier:

    a)

    Har dömts för brott.

    b)

    Har varit föremål för eller kallats till ett tillsynsorgans disciplinförfarande eller straffrättsliga förfarande.

    c)

    Har befunnits ansvarig inom ramen för civilrättsliga förfaranden som inletts med anledning av tillhandahållandet av finansiella tjänster, tjänstefel, bedrägeri eller ledningen av en juridisk person.

    d)

    Är eller har veterligen varit föremål för utredning av en tillsynsmyndighet eller ett statligt organ.

    e)

    Har varit engagerad i ett företag vars registrering eller auktorisering har återkallats av ett tillsynsorgan.

    f)

    Har vägrats rätten att utöva verksamhet som kräver registrering eller auktorisering av ett tillsynsorgan.

    g)

    Har varit engagerad i ledningen av ett företag som hamnat på obestånd, försatts i likvidation eller ställts under förvaltning medan vederbörande var kopplad till företaget eller högst ett år efter att denne var kopplad till företaget.

    h)

    Har varit engagerad i ett företag som ett tillsynsorgan granskat eller suspenderat med en tvångsåtgärd som följd.

    i)

    Har granskats, suspenderats eller sanktionerats av ett tillsynsorgan.

    j)

    Har olämpligförklarats som direktör eller företagsledare eller har entledigats från anställning eller annat engagemang på ett företag till följd av påstått tjänstefel eller försummelse.


    BILAGA VII

    UTFÄRDANDE OCH ÖVERSYN AV KREDITBETYG

    (Artiklarna 16, 17 och 18)

    1.

    Uppgifter ska omfatta följande när det gäller policy och förfaranden enligt artikel 16.2 a för kreditvärderingsmetoders utveckling, validering och översyn på kreditvärderingsinstitutet:

    a)

    Ansvaret och förfarandet för kreditvärderingsmetodernas utveckling och godkännande, inklusive sammansättningen av kommittéerna för kreditvärderingsmetoder och hur deras ledamöter utses.

    b)

    Ansvaret och förfarandet för kreditvärderingsmetoderna, inklusive följande:

    i)

    Kontroll och validering av en kreditvärderingsmetod.

    ii)

    Validering av kreditvärderingsmetoder baserad på historiska uppgifter, inklusive hur resultaten av utfallstest beaktas. Dessutom ska kreditvärderingsinstitutet bifoga resultaten av sådana valideringar/utfallstester för de tre senaste åren, om kvantitativa uppgifter finns tillgängliga.

    iii)

    Rapportering av resultaten av översynen av kreditvärderingsmetoder.

    iv)

    Genomförande av förändringar av metoder, modeller eller grundläggande antaganden.

    2.

    Uppgifterna om policy och förfaranden enligt artikel 17.1 c för utfärdandet av kreditbetyg ska omfatta följande:

    a)

    Arbetsgången för framtagning av kreditbetyg. Översynsförfarandet för dokumentation om emittenter eller värdepapper som ska kreditvärderas. Detta ska även omfatta eventuella riktmärken för att underlätta översynen.

    b)

    En bedömning av de lägsta informationsbehoven för att ta fram och vidhålla ett kreditbetyg, inklusive både offentlig och icke-offentlig information.

    c)

    Kontrollmekanismer för utfärdandet av kreditbetyg, inklusive emittenters/arrangörers/investerares/serviceföretags deltagande i denna process.

    d)

    Förfarandet för sammanställning, analys och bedömning av de uppgifter som används för att fastställa ett kreditbetyg, i tillämpliga fall även uppgifter om utnyttjandet av annat kreditvärderingsinstituts eller andra tredjeparters analyser.

    e)

    Kreditvärderingsanalytikers roll och ansvarsområden, samt hur de väljs ut för specifika värdepapper.

    f)

    Godkännandeförfarandet för kreditbetyg, inklusive uppgifter om vilken roll och vilket ansvarsområde de personer har som godkänner kreditbetygen samt hur de väljs ut.

    g)

    Om ett kreditvärderingsinstitut inrättat kreditvärderingskommittéer, vilken roll och vilket ansvarsområde dessas ordförande har, samt erfordrad kompetens och hur de väljs ut.

    h)

    Minimimeriter för de personer som deltar i beslut om kreditbetyg.

    3.

    Uppgifterna om policy och förfaranden enligt artikel 17.1 e för redovisning av beslut om kreditbetyg ska omfatta följande:

    a)

    Förfarandet för att underrätta den kreditvärderade enheten om de viktigaste grunderna för kreditbetyget senast tolv timmar innan kreditbetyget offentliggörs.

    b)

    Ett överklagandeförfarande, om ett kreditvärderingsinstitut infört ett sådant.

    c)

    Förfarandena för att välja vilka av kreditbetygets viktigaste grunder som ska redovisas i pressmeddelanden eller rapporter.

    4.

    Uppgifterna om policy och förfaranden enligt artikel 18 a för bevakning av kreditbetyg ska omfatta följande:

    a)

    Bevakningsförfarandet, inklusive kreditvärderingskommittéers roll och ansvarsområde i tillämpliga fall, samt en beskrivning av godkännandeförfarandet för kreditbetyg.

    b)

    Kreditvärderingsanalytikers roll och ansvarsområde.

    c)

    Förfarandet för sammanställning, analys och bedömning av de uppgifter som används för att bevaka ett kreditbetyg, i tillämpliga fall även uppgifter om utnyttjandet av annat kreditvärderingsinstituts eller andra tredjeparters analyser.

    d)

    Förfarandet (inklusive översynen av beaktade faktorer) och ansvaret för beslut om när ett kreditbetyg formellt bör ses över, inklusive kreditvärderingsåtgärder.

    e)

    Förfarandet och ansvaret för beslut om när ett kreditbetyg formellt bör upphävas eller återkallas.

    f)

    Förfarandena och kontrollerna för översyn av kreditbetyg enligt artikel 8.6 a–c i förordning (EG) nr 1060/2009.

    g)

    Policy, förfaranden och kontroller för emittenters eller arrangörers deltagande i denna process.


    BILAGA VIII

    OBEROENDE OCH UNDVIKANDE AV INTRESSEKONFLIKTER

    (Artikel 20)

    Följande ska ingå i uppgifterna om policy och förfaranden enligt artikel 20.1 när det gäller påvisande, hantering och rapportering av intressekonflikter och reglerna för kreditvärderingsanalytiker och andra personer som är direkt involverade i kreditvärderingsverksamhet:

    a)

    Påvisande, förebyggande, rapportering och mildrande av intressekonflikter till följd av utfärdandet av kreditbetyg eller tillhandahållandet av verksamhetsanknutna tjänster, i enlighet med avsnitt B punkt 1 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.

    b)

    Skiljandet av kreditvärderingen från diskussioner om avgifter som ska betalas av kreditvärderade enheter och anknutna tredje parter i enlighet med artikel 7.2 i förordning (EG) nr 1060/2009.

    c)

    Fastställandet av de avgifter som kreditvärderingsinstitut tar ut av kreditvärderade enheter och anknutna tredjeparter. Kontrollen av förtroliga uppgifter som erhållits från, eller delas med, alla kreditvärderade enheter, anknutna tredjeparter och andra relevanta personer, i enlighet med avsnitt C punkt 3 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.

    d)

    Kraven i avsnitt C punkt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009 om handeln med värdepapper som kreditvärderingsinstitutet kreditvärderar eller som innebär skyldigheter för en enhet som kreditvärderingsinstitutet kreditvärderar, med information om hur kreditvärderingsinstitutet, per utestående kreditbetyg, kan fastställa vilka anställda som på någon nivå eller i någon funktion är engagerade i kreditvärderingen.

    e)

    Föreskriften i avsnitt C punkt 4 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009 om mottagande av pengar, gåvor eller förmåner.

    f)

    Bestämmelserna om en kreditvärderingsanalytikers avslutande av anställning enligt avsnitt C punkterna 6–7 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009.


    BILAGA IX

    VERKSAMHETSPROGRAM

    (Artikel 23)

    Affärsidé/Affärsutveckling

    1.

    Följande uppgifter om kreditvärderingsinstitutets affärsverksamhet:

    a)

    En beskrivning av den makroekonomiska kontext i vilken kreditvärderingsinstitutet ska verka.

    b)

    Uppgift om framtida planer på att grunda dotterbolag eller filialer och dessas lokalisering.

    c)

    En beskrivning av den affärsverksamhet som kreditvärderingsinstitutet planerar att utöva, med närmare uppgifter om dotterbolags eller filialers verksamhet. Uppgifterna ska även omfatta kreditbetygsklasser, potentiella kunder och annan verksamhet än kreditvärdering.

    Kreditbetygsklass

    2.

    Följande uppgifter om kreditbetygsklass:

    a)

    Närmare uppgifter om huruvida kreditvärderingsinstitutet planerar att utfärda kreditbetyg på begäran och/eller på eget initiativ.

    b)

    Per klass av kreditbetyg som kreditvärderingsinstitutet planerar att utfärda: en skattning av andelarna offentliga respektive privata kreditbetyg.

    c)

    Antal kreditbetyg på offentliga finanser/statspapper.

    d)

    Antal kreditbetyg på strukturerade finansiella instrument och motsvarande volym (i miljarder euro).

    e)

    Antal kreditbetyg på företag och motsvarande volym (i miljarder euro), med följande närmare uppgifter: finansinstitut, försäkringsföretag, företagsemittenter.

    f)

    Genomsnittligt antal producerade eller bevakade kreditbetyg per anställd, redovisat per kreditbetygsklass.

    Ekonomisk planering

    3.

    Prognoser för

    a)

    balansräkning, och

    b)

    resultaträkning.

    4.

    I resultaträkningsprognoserna ska kreditvärderingsinstitutet skilja mellan inkomster från kreditvärderingsverksamheten och från verksamhetsanknutna tjänster. Om kreditvärderingsinstitutet har eller planerar att grunda filialer, ska inkomsterna från varje filial redovisas.

    Bolagsstyrning

    5.

    Antalet ledamöter i följande organ:

    a)

    Styrelsen.

    b)

    Oberoende ledamöter i styrelsen.

    Utkontraktering

    6.

    En beskrivning av de verksamheter som planeras bli utkontrakterade och uppgifter om vilka enheter som planeras ta dem på entreprenad samt en motivering av utkontrakteringen. Om en verksamhet på en filial utkontrakteras, ska detta uppges.

    Personal/bemanning

    7.

    Antalet fast respektive tillfälligt anställda som arbetar med följande funktioner, inklusive tjänsteår:

    a)

    Företagsledare som inte är styrelseledamöter samt filialchefer.

    b)

    Revisionsfunktionen.

    c)

    Intern kontroll.

    d)

    Funktionen för regelefterlevnad.

    e)

    Översynsfunktionen.

    8.

    Följande uppgifter:

    a)

    Antalet anställda per funktion/avdelning.

    b)

    Antalet tillfälligt respektive fast anställda på kreditvärderingsinstitutet som är engagerade i kreditvärderingsverksamheten.

    c)

    Antalet tillfälligt respektive fast anställda på kreditvärderingsinstitutet som arbetar med verksamhetsanknutna tjänster.

    d)

    Antalet anställda som godkänner kreditbetyg, som kommittéordförande, kreditvärderingsanalytiker och ledande kreditvärderingsanalytiker, med uppgifter om följande:

    i)

    Deras tjänsteår och rang.

    ii)

    Typen av kreditvärderingsanalytiker, om så är relevant även uppgifter om huruvida vederbörande är primäranalytiker eller bevakningsanalytiker, har kvalitativ eller kvantitativ inriktning.

    iii)

    Antalet år med arbetserfarenhet från kreditvärderingsinstitutet eller från branschen, om sådan uppgift finns tillgänglig.


    BILAGA X

    DOKUMENTATION, KONTINUITETSPLANER OCH INFORMATIONSSYSTEM

    (Artikel 11)

    Dokumentation

    1.

    Information om policy och förfaranden för uppfyllande av dokumentationskraven enligt artikel 8.4 samt avsnitt A punkt 7 och avsnitt B punkterna 7, 8 och 9 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009:

    a)

    Uppgift om vilken dokumentation som lagras och hur länge.

    b)

    Uppgift om mottagarna av konfidentiell information per utfärdat kreditbetyg.

    Verksamhetens kontinuitet och regelbundenhet

    2.

    Uppgifter om kontinuitet och regelbundenhet i kreditvärderingsinstitutets verksamhet, enligt avsnitt A punkt 8 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009, inklusive följande:

    a)

    Beskrivning av förfarandena för att trygga kreditvärderingens kontinuitet och regelbundenhet, inklusive om dessa även gäller för tillhandahållare av tjänster till vilka verksamheter utkontrakterats.

    b)

    Typer av tester av kontinuitetsplaner som väntas utföras.

    c)

    Testernas frekvens.

    Informationsbehandling

    3.

    Uppgifter om informationsbehandlingssystem som avses i avsnitt A punkt 8 i bilaga I till förordning (EG) nr 1060/2009, inklusive följande:

    a)

    Uppgift om den företagsledare som ansvarar för informationsbehandlingssystemen.

    b)

    En beskrivning av informationsbehandlingssystemen, inklusive eventuella säkerhetskopieringssystem.

    c)

    En beskrivning av effektiva arrangemang för kontroll och skydd av de befintliga informationsbehandlingssystemen, liksom mekanismerna för effektivitetskontroll, inklusive närmare uppgifter om befintliga förfaranden för att effektivt säkerställa att informationsbehandlingssystemen för avgiftsrapportering separeras från de som kreditvärderingsanalytiker har tillgång till och som används för att registrera kreditbetyg och uppgifter om kreditvärderade enheter eller transaktioner.


    BILAGA XI

    ANVÄNDNING AV GODKÄNNANDE

    (Artikel 24)

    Kreditvärderingsinstitut i tredjeland

    1.

    Följande uppgifter per relevant kreditvärderingsinstitut i tredjeland:

    a)

    Fullständigt namn.

    b)

    Bolagsform, inklusive ett utdrag från handels- eller domstolsregister eller andra styrkande uppgifter om den plats där kreditvärderingsinstitutet bildades och dess verksamhetsinriktning eller andra närmare uppgifter om företagsregistrering.

    c)

    Etableringsland.

    d)

    Sätesadress.

    e)

    Belägg för att kreditvärderingsinstitutet i tredjeland är auktoriserat eller registrerat och är föremål för tillsyn i relevant jurisdiktion.

    f)

    Kreditbetygsklass som kreditvärderingsinstitutet avser att godkänna.

    g)

    Antalet anställda analytiker på kreditvärderingsinstitutet.

    2.

    En tablå över respektive kreditvärderingsinstituts ägarstruktur, med dotterbolag, filialer, moderbolag, och dotterbolag som kontrolleras av moderbolaget, vilka utfärdar kreditbetyg som planeras att godkännas.

    En bedömning av tredjelandets tillsynsordning

    3.

    Närmare uppgifter om respektive tredjelands jurisdiktion i form av en strukturerad analys och bedömning för varje krav enligt artiklarna 6–12 i förordning (EG) nr 1060/2009, inklusive hänvisningar till relevanta avsnitt i tredjelandets lagstiftning/tillsynsordning.

    Kravet enligt första stycket är inte tillämpligt, om Esma är förvissad om att kraven i tredjelandets ordning är lika stränga som kraven i artiklarna 6–12 i förordning (EG) nr 1060/2009.

    Förfaranden för övervakning av uppförande

    4.

    En beskrivning av det godkännande kreditvärderingsinstitutets åtgärder för att övervaka att kreditvärderingsinstitutet i tredjeland uppfyller sådana krav och för att följa upp det godkännande institutets eventuella farhågor om uppfyllandet av sådana krav.

    Objektiva skäl

    5.

    En uppgift om objektiva skäl för att kreditbetyg utfärdas i tredjeland.

    Tredjelandets lagstiftning

    6.

    Styrkande uppgifter om att offentliga myndigheter inte får påverka kreditbetygs innehåll och de kreditvärderingsmetoder som används av kreditvärderingsinstitut inregistrerade enligt lagstiftningen i relevant tredjeland.


    BILAGA XII

    INDIKATORER PÅ SYSTEMVIKT

    (Artikel 28)

    1.

    Ett kreditvärderingsinstitut ska till Esma lämna uppgifter om volymen på de utestående kreditbetyg det har utfärdat, med närmare uppgifter enligt följande tabell. Uppgifterna om kreditbetygen på företag, statspapper och offentliga finanser ska lämnas med utgångspunkt från antalet kreditbetyg och uppgifterna om kreditbetygen på strukturerade finansiella instrument med utgångspunkt från motsvarande instruments emissionsbelopp (i miljoner euro).

     

    Summa

    Kreditbetyg på företag (antal kreditbetyg)

    Finansinstitut, inlusive kreditinstitut och värdepappersföretag

     

    Försäkringsföretag

     

    Företagsemittent som inte betraktas som finansinstitut eller försäkringsföretag

     

    Kreditbetyg på statspapper och offentliga finanser (antal kreditbetyg)

     

    Kreditbetyg på strukturerade instrument (emissionsbelopp i miljoner euro)

     

    2.

    Ett kreditvärderingsinstitut ska på följande detaljnivå lämna uppgifter om sina årsinkomster de senaste tre åren i Europeiska unionens medlemsstater samt i länder utanför Europeiska unionen:

     

    EU-medlemsstat 1

    EU-medlemsstat 2

    EU-medlemsstat 3

    (…)

    Länder utanför EU

    Summa

    Kreditvärderingsverksamhet

    Från kreditvärderade enheter eller anknutna tredje parter

     

     

     

     

     

     

    Från abonnenter

     

     

     

     

     

     

    Andra källor

     

     

     

     

     

     

    Annan verksamhet än kreditvärderingsverksamhet

     

     

     

     

     

     

    Varje enskild medlemsstat ska anges.


    Top