Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0429

    Rådets beslut 2011/429/Gusp av den 18 juli 2011 om Europeiska unionens ståndpunkt inför den sjunde översynskonferensen för fördragsslutande stater i konventionen om förbud mot utveckling, framställning och lagring av bakteriologiska (biologiska) vapen och toxinvapen samt om deras förstöring

    EUT L 188, 19.7.2011, p. 42–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/429/oj

    19.7.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 188/42


    RÅDETS BESLUT 2011/429/GUSP

    av den 18 juli 2011

    om Europeiska unionens ståndpunkt inför den sjunde översynskonferensen för fördragsslutande stater i konventionen om förbud mot utveckling, framställning och lagring av bakteriologiska (biologiska) vapen och toxinvapen samt om deras förstöring

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 29, och

    av följande skäl:

    (1)

    Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, vilken bland annat syftar till att förstärka konventionen om förbud mot utveckling, framställning och lagring av bakteriologiska (biologiska) vapen och toxinvapen samt om deras förstöring (BTV-konventionen), fortsätta diskussionen om kontroll av BTV-konventionen, stödja universalisering och nationellt genomförande av BTV-konventionen, bland annat genom strafflagstiftning, och stärka efterlevnaden av konventionen.

    (2)

    Den 28 april 2004 antog Förenta nationernas säkerhetsråd enhälligt resolution 1540 (2004) enligt vilken spridning av massförstörelsevapen och bärare till dessa betecknas som ett hot mot internationell fred och säkerhet. Den 27 april 2006 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1673 (2006) i syfte att intensifiera ansträngningarna för att främja ett fullt genomförande av resolution 1540 (2004). Genomförandet av bestämmelserna i dessa resolutioner bidrar till genomförandet av BTV-konventionen.

    (3)

    Den 26 augusti 1988 antog FN:s säkerhetsråd resolution 620 (1988) där generalsekreteraren bland annat uppmanas att skyndsamt genomföra undersökningar som svar på påståenden beträffande användning av kemiska och bakteriologiska (biologiska) vapen eller toxinvapen som innebär en överträdelse av 1925 års Genèveprotokollet. Den 8 september 2006 antog generalförsamlingen Förenta nationernas globala strategi för terroristbekämpning som bifogades resolution 60/288 enligt vilken medlemsstaterna uppmanar generalsekreteraren att uppdatera den förteckning över experter och laboratorier samt de tekniska riktlinjer och förfaranden som han har tillgång till för att snabbt och effektivt utreda fall av påstådd användning.

    (4)

    Vid den sjätte översynskonferensen med de fördragsslutande staterna i BTV-konventionen beslutades det att den sjunde översynskonferensen ska hållas i Genève senast 2011 och att en översyn av BTV-konventionens tillämpning då ska göras med beaktande av bland annat ny vetenskaplig och teknisk utveckling av relevans för BTV-konventionen, de framsteg som de fördragsslutande staterna har gjort gällande genomförandet av sina förpliktelser enligt BTV-konventionen och gällande genomförandet av de beslut och rekommendationer som avtalades vid den sjätte översynskonferensen.

    (5)

    Den 27 februari 2006 antog rådet gemensam åtgärd 2006/184/Gusp (1) och den 10 november 2008 antog rådet gemensam åtgärd 2008/858/Gusp (2). Båda gemensamma åtgärder främjar universalisering av BTV-konventionen och stödjer de fördragsslutande staternas genomförande av BTV-konventionen. Vidare verkar gemensam åtgärd 2008/858/Gusp för att de fördragsslutande staterna lägger fram förklaringar om förtroendeskapande åtgärder och stödja konventionsarbetet mellan sammanträdena.

    (6)

    Parallellt med gemensam åtgärd 2006/184/Gusp enades Europeiska unionen om EU:s handlingsplan om biologiska vapen och toxinvapen som ett komplement till EU:s gemensamma åtgärd för att stödja BTV-konventionen (3), enligt vilken medlemsstaterna åtog sig att i april varje år lämna rapporter om förtroendeskapande åtgärder till FN och förteckningar över relevanta experter och laboratorier till FN:s generalsekreterare för att underlätta utredningar av påstådd användning av (kemiska) biologiska vapen och toxinvapen.

    (7)

    I ljuset av den kommande sjunde översynskonferensen den 5–22 december 2011 bör Europeiska unionens ståndpunkt uppdateras.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Unionens mål vid den sjunde översynskonferensen av de fördragsslutande parterna i konventionen om förbud mot utveckling, framställning och lagring av bakteriologiska (biologiska) vapen och toxinvapen samt om deras förstöring (BTV-konventionen) ska vara att se över hur BTV-konventionen fungerar och undersöka olika alternativ för att förstärka den ytterligare.

    För att nå dessa mål ska unionen lägga fram konkreta förslag till den sjunde översynskonferensen som avses äga rum den 5–22 december 2011.

    Artikel 2

    Vid den sjunde översynskonferensen ska unionen i synnerhet arbeta för att säkerställa att fördragsslutande partier i BTV-konventionen till behandling tar upp följande prioriteringar, nämligen

    a)

    förtroendeskapande när det gäller efterlevnad av BTV-konventionen,

    b)

    stöd till nationellt genomförande, och

    c)

    främjande av universalitet.

    Artikel 3

    För att uppnå de mål som fastställs i artikel 1 och de prioriteringar som fastställs i artikel 2 ska unionen

    a)

    bidra till en fullständig översyn av hur BTV-konventionen fungerar vid den sjunde översynskonferensen, inklusive genomförandet av de fördragsslutande staternas åtaganden enligt BTV-konventionen,

    b)

    stödja ytterligare en konkret process för arbetet mellan sammanträdena under perioden mellan den sjunde och den åttonde översynskonferensen och identifiera särskilda områden och förbättrade arrangemang för ytterligare framsteg enligt denna process,

    c)

    stödja en åttonde översynskonferens, som ska äga rum senast 2016,

    d)

    bygga upp konsensus för ett framgångsrikt resultat av den sjunde översynskonferensen utifrån den ram som fastställts av tidigare sådana konferenser, och bland annat främja följande väsentliga frågor:

    i)

    Sträva efter att fastställa och stärka effektiva mekanismer för att bygga upp förtroendet för efterlevnad inom BTV-konventionen.

    ii)

    Fördragsslutande stater ska kunna påvisa efterlevnad genom informationsutbyte och ökad öppenhet om deras kapacitet och åtgärder för genomförande och avsikter gällande efterlevnad. Detta kan uppnås genom förklaringar, samråd och verksamhet på området som visar på ökad öppenhet och kontroll, men också genom informationsutbyte och översyn mellan sammanträdena. Samtidigt som unionen konstaterar att det i detta skede inte föreligger någon konsensus om kontroll, vilken fortfarande utgör en väsentlig del av ett fullständigt och effektivt system för kärnvapennedrustning och icke-spridning, är den berett att arbeta för att identifiera alternativ som kan uppnå motsvarande mål.

    iii)

    Faktiskt genomförande och fullt iakttagande av alla förpliktelser enligt BTV-konventionen av alla fördragsslutande stater. Stöd och förstärkning, vid behov, av nationella genomförandeåtgärder, inklusive strafflagstiftning, och kontroll över patogena mikroorganismer och toxiner inom ramen för BTV-konventionen, bland annat genom en förstärkning av kapacitet vid enheten för genomförandestöd vid FN:s kontor för nedrustningsfrågor (nedan kallad stödenheten) att stödja det nationella genomförandet och genom att ta upp detta som ett tema mellan sammanträdena. Ytterligare åtgärder kan övervägas liksom beslut som ska fattas om olika sätt att förbättra det nationella genomförandet. Unionen kommer att uppmuntra diskussionerna om eventuella alternativ i detta sammanhang, särskilt på området för nationell lagstiftning, samordning mellan nationella berörda parter och regionalt och subregionalt samarbete, samt om genomförandet av lämpliga förvaltningsnormer när det gäller biosäkerhet och bioskydd för institutioner för biovetenskap.

    iv)

    Universell anslutning av alla stater till BTV-konventionen och uppmaning till alla stater som inte är parter i BTV-konventionen att omedelbart ansluta sig till den och att lagligen förbinda sig till nedrustning och icke-spridning av biologiska vapen och toxinvapen och, i avvaktan på att sådana stater ansluter sig till BTV-konventionen, uppmuntra dessa att delta som observatörer i mötena mellan de fördragsslutande staterna och att på frivillig grund tillämpa bestämmelserna i konventionen. Verka för att förbuden mot biologiska vapen och toxinvapen ska förklaras vara universellt bindande folkrättsliga bestämmelser, bland annat genom universalisering av BTV-konventionen, och därför rekommendera antagande av en handlingsplan om universalisering, som samordnas av stödenheten, och utvärderas under särskilda möten mellan sammanträdena.

    v)

    Insatser för att öka öppenheten och för förtroendeskapande när det gäller efterlevnad inbegriper en mekanism för förtroendeskapande åtgärder. Unionen är beredd att arbeta för att förstärka denna mekanism genom att identifiera åtgärder för att öka deltagandet i, kvaliteten på och omfattningen av mekanismen för förtroendeskapande åtgärder.

    vi)

    Ökad öppenhet om samarbete och bistånd med anknytning till artikel X i BTV-konventionen och med beaktande av det arbete och den sakkunskap som andra internationella organisationer utför och förfogar över. Unionen kommer att fortsätta att stödja genomförandet i praktiken av artikel X genom sina olika biståndsprogram och är berett att fortsätta utarbetandet av gemensam förståelse som ligger till grund för effektiva åtgärder när det gäller samarbetet när det gäller fredliga ändamål inom ramen för BTV-konventionen. Ytterligare åtgärder kan övervägas liksom beslut om ökat internationellt samarbete, bistånd och utbyte inom biovetenskap och bioteknik för fredliga ändamål, för att främja kapacitetsuppbyggnad på områdena sjukdomsövervakning, upptäckt, diagnos och begränsning av smittsamma sjukdomar.

    vii)

    Förstärkning av FN:s generalsekreterares mekanism för utredning av påstådd användning av biologiska vapen och toxinvapen. Ytterligare åtgärder kan övervägas liksom beslut om tillhandahållande av bistånd och samordning i samband med artikel VII i BTV-konventionen med relevanta organisationer på begäran av någon av de fördragsslutande staterna vid fall av påstådd användning av biologiska vapen eller toxinvapen, inbegripet förstärkning av den nationella kapaciteten för sjukdomsövervakning, upptäckt och diagnos och offentliga sjukvårdssystem. Det arbete som görs separat för att stärka FN:s generalsekreterares mekanism för utredning av påstådd användning av kemiska och biologiska vapen kan ytterligare bidra till att indirekt förstärka artiklarna VI och VII i BTV-konventionen.

    viii)

    Stöd till ett förfarande med mer frekventa bedömningar av relevant vetenskaplig och teknisk utveckling som kan ha konsekvenser för BTV-konventionen, t.ex. den ökande konvergensen mellan kemi och biologi och den snabba utvecklingen på områdena för syntetisk biologi och nanoteknik.

    ix)

    Iakttagande av skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolutioner 1540 (2004) och 1673 (2006), särskilt för att eliminera risken för att biologiska vapen och toxinvapen förvärvas eller används för terroriständamål, inklusive terroristers eventuella tillgång till material, utrustning och kunskap som kan utnyttjas för att utveckla och framställa biologiska vapen och toxinvapen.

    x)

    G8-gruppens globala partnerskapsprogram med inriktning på stöd till nedrustning, kontroll och säkerhet när det gäller känsligt material, anläggningar och sakkunskap.

    xi)

    Överläggningar och beslut om ytterligare åtgärder på grundval av det arbete som genomförts inom ramen för arbetet under tiden mellan sammanträdena under perioden 2007–2010 och insatserna för att diskutera och främja gemensam förståelse och effektiva åtgärder när det gäller antagandet av nödvändiga nationella åtgärder för att genomföra det förbud som föreskrivs i BTV-konventionen.

    Artikel 4

    För att stärka efterlevnaden av BTV-konventionen ska unionen främja följande:

    a)

    Åtgärder med anknytning till förklaringar om förtroendeskapande åtgärder

    i)

    Undersökning av årliga förklaringar om förtroendeskapande åtgärder som allmänt nationellt verktyg för att redovisa genomförande och efterlevnad och vidareutveckling av dessa med tanke på denna målsättning.

    ii)

    Ökning av kvaliteten på förklaringar om förtroendeskapande åtgärder som läggs fram genom att utföra följande:

    Förenkla formulären om förtroendeskapande åtgärder så mycket som möjligt och undanröja alla eventuella tvetydigheter i dem. Detaljerade och konkreta förslag till ändringar av de förtroendeskapande åtgärderna ska baseras på seminarierapporter från Geneva Forum.

    Stödja sammanställningen av informationen i förklaringarna om de förtroendeskapande åtgärderna. I detta syfte skulle unionen uppmuntra stödenheten att spela en större roll till stöd för nationella kontaktpunkter och nationella myndigheter som ska se till att konventionen efterlevs. Detta stöd skulle exempelvis kunna inbegripa inrättande av ett referensbibliotek, en helpdeskfunktion, tillhandahållande av formulär om förtroendeskapande åtgärder på fler språk, införande av ett elektroniskt format och hållande av regionala seminarium för nationella kontaktpunkter.

    Införa stimulansåtgärder för framläggande av förtroendeskapande åtgärder, som exempelvis införandet av detaljerad information i mekanismen för förtroendeskapande åtgärder om artikel X i BTV-konventionen (med hjälp av det befintliga formulär D eller genom att upprätta ett nytt formulär).

    iii)

    Ökning av relevansen hos och omfattningen av formulären om förtroendeskapande åtgärder genom följande:

    Hänvisning till alla relevanta artiklar i BTV-konventionen, med hänsyn tagen till behovet att uppnå en lämplig balans mellan ett lämnande av användbar information och de insatser som erfordras för att erhålla denna, och detta för att undvika ökad komplexitet och en ökad arbetsbörda som eventuellt skulle kunna leda till ett minskat deltagande.

    Anpassning av förtroendeskapande åtgärder genom en möjlig tvåstegsstrategi där ändringar som kräver ytterligare granskning lämnas till en nytt process för tiden mellan sammanträdena.

    b)

    Åtgärder med anknytning till FN:s generalsekreterares mekanism för att utredning av påstådd användning av kemiska och biologiska vapen; det ska bekräftas att det är nödvändigt att de fördragsslutande staterna ser till att själva mekanismens bestämmelser är effektiva och att de vidtar praktiska åtgärder i detta syfte, såsom att lämna stöd till utbildningsprogram och utforma ett system för analyslaboratorier.

    Artikel 5

    Utöver de mål som fastställs i artikel 1 och de prioriteringar som fastställs i artikel 2 ska unionen stödja en förstärkning av stödenhetens roll. Framförallt ska unionen stödja följande:

    a)

    En förlängning av stödenhetens mandat med ytterligare fem år.

    b)

    Införlivandet av följande ytterligare verksamheter i stödenhetens mandat:

    i)

    Upprättande av en kommunikations- och informationsplattform om politisk och vetenskaplig verksamhet och annan verksamhet av relevans för BTV-konventionen (upprättande av ett ”referensbibliotek”/en elektronisk databas för att öka medvetenheten hos de fördragsslutande staterna, den akademiska världen och industrin).

    ii)

    Upprättande av förbindelser och utbyte av information med andra relevanta internationella organisationer.

    iii)

    Ytterligare förstärkning av det nationella genomförandet av BTV-konventionen genom att man underlättar ett utbyte av information och rådgivning om nationellt genomförande.

    iv)

    Ytterligare stöd till systemet för förtroendeskapande åtgärder genom deltagande i en process för översyn av förklaringarna om förtroendeskapande åtgärder. Med utgångspunkt i information som lämnats genom reviderade förtroendeskapande åtgärder skulle stödenheten kunna ges mandat att sammanställa information med anknytning till artikel X i BTV-konventionen i en databas på nätet.

    v)

    Utarbetande av ett system för översyn av vetenskaplig och teknisk utveckling och hur denna påverkar BTV-konventionen.

    vi)

    Upprättande av en handlingsplan för universalisering.

    c)

    Stödja en lämplig förstärkning av stödenhetens befintliga personalstyrka, för att stödenheten ska kunna utföra de verksamheter som avses i led b.

    Artikel 6

    Till stöd för översynen och förstärkningen av processen mellan sammanträdena ska unionen framför allt stödja följande:

    a)

    Att nedanstående teman behandlas i en ny process mellan sammanträdena, antingen som frågor mellan sammanträdena eller i särskilda arbetsgrupper:

    i)

    Nationellt genomförande.

    ii)

    Universalisering.

    iii)

    Ytterligare arbete med förtroendeskapande åtgärder efter det att konventionen setts över.

    iv)

    Bistånd och samarbete enligt artiklarna VII och X i BTV-konventionen, inklusive fastställande av biståndsbehov vid utformning och antagande av lämpliga regelverk (med inriktning på biosäkerhet och bioskydd i första hand).

    v)

    Vetenskaplig och teknisk utveckling.

    b)

    Ett förfarande med mer frekventa bedömningar av relevant vetenskaplig och teknisk utveckling. Stödenheten skulle genom sitt förlängda mandat kunna fylla en funktion. Utöver en ingående diskussion under arbetet mellan sammanträdena skulle de fördragsslutande staterna kunna besluta om alternativa sätt att diskutera vetenskapliga och tekniska frågor (dvs. inrätta en ny arbetsgrupp, införa en punkt om vetenskap och teknik på dagordningen för de fördragsslutande staternas möten, anordna ett särskilt expertmöte för vetenskap och teknik eller inrätta en rådgivande panel eller ett öppet vetenskaps- och teknikforum).

    c)

    Utformningen av nationella regelverk, framför allt om biosäkerhet och bioskydd. Införandet av lämpliga förvaltningsnormer för biosäkerhet och bioskydd för laboratorier och industri, trots att dessa på intet sätt är tänkta att ersätta ett system för efterlevnad, kan på lång sikt hjälpa de fördragsslutande staterna att genomföra sina skyldigheter enligt BTV-konventionen. De kan även tillsammans med andra åtgärder visa sig vara ett användbart verktyg som kan bidra till ett bättre framtida system för efterlevnad. En diskussion om denna utveckling – med relevant industrisektor – skulle kunna ingå i en ny process för tiden mellan sammanträdena.

    d)

    En förstärkning av den beslutsfattande aspekten av processen mellan sammanträdena genom att en rad olika alternativ utforskas, bland annat genom att slutrapporten från de fördragsslutande staternas möten görs bindande samt genom överenskommelser om färdplaner, med övervägande av möjligheten att inrätta arbetsgrupper för särskilda frågor, handlingsplaner eller rekommendationer.

    Artikel 7

    För att främja universalitet ska unionen stödja följande:

    a)

    Antagande av en handlingsplan för universalisering med konkreta etapper och verksamheter, vilken ska förvaltas av stödenheten. Handlingsplanen kan inbegripa verksamheter såsom informationsevenemang, gemensamma démarcher, översättning av relevanta handlingar, stimulansåtgärder såsom informationsutbyte om biståndserbjudanden och möjliga besök för bistånd i arbetet för att avsluta framläggandet av de första förslagen till förtroendeskapande åtgärder. Denna handlingsplan ska utvärderas och vid behov ändras vid varje möte mellan de fördragsslutande staterna.

    b)

    Anordnandet av särskilda sammanträden eller arbetsgruppsmöten om universalisering inom ramen för processen mellan de ordinarie sammanträdena för att samordna informationsverksamhet mellan olika aktörer och planera regionala initiativ.

    Artikel 8

    Unionen ska stödja översynen av tillämpningen av artikel X i BTV-konventionen vid den sjunde översynskonferensen. Denna översyn ska syfta till att

    a)

    undersöka hur information om bistånd till förtroendeskapande åtgärder kan införas, genom att formulär D ses över eller genom att ett nytt formulär utformas, för att de fördragsslutande staterna ska kunna utbyta information om verksamheter gällande samarbete och stöd,

    b)

    ge stödenheten mandat att sammanställa information om artikel X i BTV-konventionen i en databas på nätet, vilken kan ligga på den sekretessbelagda delen av webbplatsen.

    Artikel 9

    De åtgärder som unionen vidtar i de syften som avses i artiklarna 1–8 ska omfatta följande:

    a)

    På grundval av den ståndpunkt som anges i artiklarna 1–8, förslag från unionen om specifika, praktiska och genomförbara arrangemang för att effektivt förbättra genomförandet av BTV-konventionen vilka ska övervägas av de fördragsslutande staterna vid den sjunde översynskonferensen.

    b)

    Démarcher från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik eller unionens delegationer.

    c)

    Uttalanden från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik eller unionens delegation vid FN inför och under översynskonferensen.

    Artikel 10

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 18 juli 2011.

    På rådets vägnar

    C. ASHTON

    Ordförande


    (1)  EUT L 65, 7.3.2006, s. 51.

    (2)  EUT L 302, 13.11.2008, s. 29.

    (3)  EUT C 57, 9.3.2006, s. 1.


    Top