EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0562

2009/562/EG: Rådets beslut av den 13 juli 2009 om icke-införande av metam i bilaga I till direktiv 91/414/EEG och om återkallande av godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller detta ämne (Text av betydelse för EES )

EUT L 196, 28.7.2009, p. 22–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2012; upphävd genom 32012R0359

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/562/oj

28.7.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 196/22


RÅDETS BESLUT

av den 13 juli 2009

om icke-införande av metam i bilaga I till direktiv 91/414/EEG och om återkallande av godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller detta ämne

(Text av betydelse för EES)

(2009/562/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden (1), särskilt artikel 8.2 fjärde stycket, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 8.2 i direktiv 91/414/EEG får en medlemsstat under en period av tolv år efter anmälan av det direktivet godkänna att växtskyddsmedel som innehåller verksamma ämnen som inte är upptagna i bilaga I till det direktivet och som redan finns på marknaden två år efter anmälan av direktivet släpps ut på marknaden under den tid som dessa ämnen successivt undersöks inom ramen för ett arbetsprogram.

(2)

Kommissionens förordningar (EG) nr 451/2000 (2) och (EG) nr 1490/2002 (3) innehåller närmare bestämmelser om genomförandet av den tredje etappen i det arbetsprogram som avses i artikel 8.2 i direktiv 91/414/EEG och en förteckning över de verksamma ämnen som ska bedömas för att eventuellt tas upp i bilaga I till direktiv 91/414/EEG. I den förteckningen ingår metam.

(3)

Effekterna av metam på människors hälsa och på miljön har bedömts i enlighet med bestämmelserna i förordningarna (EG) nr 451/2000 och (EG) nr 1490/2002 för en rad användningsområden som anmälaren har föreslagit. I dessa förordningar utses dessutom de rapporterande medlemsstater som i enlighet med artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1490/2002 ska lämna relevanta utvärderingsrapporter och rekommendationer till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. För metam utsågs Belgien till rapporterande medlemsstat och alla relevanta upplysningar lämnades den 10 september 2007.

(4)

Utvärderingsrapporten har varit föremål för en inbördes granskning av medlemsstaterna och Efsa inom dess arbetsgrupp för utvärdering och lades fram för kommissionen den 26 november 2008 i form av Efsas slutsats angående den inbördes granskningen av riskbedömningen för bekämpningsmedel med det verksamma ämnet metam. Medlemsstaterna och kommissionen har granskat rapporten i ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa, och den färdigställdes slutgiltigt den 26 februari 2009 i form av kommissionens granskningsrapport om metam.

(5)

Under utvärderingen av det verksamma ämnet väcktes en rad frågor som inte gjorde det möjligt att påvisa om konsumenternas exponering ligger på en godtagbar nivå. Dessa frågor utgjorde särskilt otillräckliga resthaltsstudier och bristande uppgifter om den toxikologiskt relevanta föroreningen N,N-dimetyltiourea (DMTU). På grund av den höga användningsgraden frigörs stora mängder av föroreningen DMTU i miljön och bristen på uppgifter om hur den reagerar i miljön väcker farhågor. Följaktligen var det inte möjligt att på grundval av den inom tidsfristerna tillgängliggjorda informationen dra slutsatsen att metam uppfyllde kraven för att införas i bilaga I till direktiv 91/414/EEG.

(6)

Kommissionen uppmanade anmälaren att inkomma med synpunkter på resultatet av den inbördes granskningen och att meddela huruvida ansökan om att få ämnet godkänt vidhölls eller ej. Anmälaren inkom med synpunkter som har granskats omsorgsfullt. Trots de argument som anmälaren lade fram kunde frågorna inte avföras, och bedömningar på grundval av inlämnade uppgifter som granskats under Efsas expertmöten har inte visat att växtskyddsmedel innehållande metam, under föreslagna användningsvillkor, generellt uppfyller kraven i artikel 5.1 a och b i direktiv 91/414/EEG.

(7)

Metam bör därför inte införas i bilaga I till direktiv 91/414/EEG.

(8)

Det bör vidtas åtgärder för att se till att beviljade godkännanden för växtskyddsmedel innehållande metam dras tillbaka inom en föreskriven period och inte förnyas samt att inga nya godkännanden beviljas för sådana produkter.

(9)

Mot bakgrund av den information som rådet har tillgång till, förefaller det som att det, på grund av bristen på effektiva alternativ för viss begränsad användning i vissa medlemsstater, finns ett behov av att fortsatt använda det verksamma ämnet för att kunna utveckla alternativ. Det är därför motiverat att för närvarande föreskriva strikta villkor i riskminimerande syfte under en längre period för att återkalla nuvarande godkännanden för begränsade användningar som anses väsentliga och där det för närvarande inte verkar finnas några effektiva tillgängliga alternativ för att kontrollera skadegörare.

(10)

Om en medlemsstat tillåter en övergångsperiod under vilken kvarvarande lager av de växtskyddsmedel som innehåller metam får omhändertas, lagras, släppas ut på marknaden och användas, bör den perioden begränsas till högst tolv månader så att kvarvarande lager kan användas under ytterligare en odlingssäsong, vilket säkerställer att lantbrukarna har tillgång till växtskyddsmedel som innehåller metam i 18 månader efter detta besluts antagande.

(11)

Detta beslut påverkar inte inlämnandet av en ansökan om metam i enlighet med artikel 6.2 i direktiv 91/414/EEG och kommissionens förordning (EG) nr 33/2008 av den 17 januari 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 91/414/EEG i fråga om ett ordinarie och ett påskyndat förfarande för bedömning av verksamma ämnen som omfattades av det arbetsprogram som avses i artikel 8.2 i det direktivet men som inte införts i dess bilaga I om att eventuellt ta upp metam i bilaga I till det direktivetEFSA (4), vilken syftar till ett möjligt införande av metam i bilaga I till det direktivet.

(12)

Eftersom ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa inte avgivit något positivt yttrande, har kommissionen inte kunnat anta de planerade bestämmelserna i enlighet med förfarandet i artikel 19 i rådets direktiv 91/414/EEG.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Metam ska inte införas som verksamt ämne i bilaga I till direktiv 91/414/EEG.

Artikel 2

Medlemsstaterna ska se till att

1.

godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller metam återkallas från och med den 13 januari 2010,

2.

inga godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller metam beviljas eller förnyas från och med dagen för offentliggörandet av detta beslut.

Artikel 3

1.   Med avvikelse från artikel 2, kan en medlemsstat som är förtecknad i kolumn A i bilaga I behålla godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller metam för de användningar som förtecknas i kolumn B i den bilagan fram till och med den 31 december 2014, under förutsättning att följande villkor uppfylls:

a)

Den ska säkerställa att detta inte medför några skadliga effekter på människors eller djurs hälsa eller en oacceptabel inverkan på miljön.

b)

Den ska säkerställa att de växtskyddsmedel som finns kvar på marknaden har märkts om för att motsvara de begränsade användningsvillkoren.

c)

Den ska införa samtliga lämpliga åtgärder för att minska varje eventuell risk i syfte att säkerställa skyddet av människors och djurs hälsa och av miljön.

d)

Den ska säkerställa en seriös strävan efter alternativa produkter eller metoder för sådana användningar, i synnerhet genom handlingsplaner.

2.   Den medlemsstat som använder sig av det undantag som anges i punkt 1 ska senast den 31 december varje år informera kommissionen om de åtgärder som vidtagits enligt punkt 1 och i synnerhet enligt leden a till d och varje år lämna uppgifter om den uppskattade mängden metam som enligt denna artikel använts för viktiga användningar.

Artikel 4

En eventuell övergångsperiod som beviljas av medlemsstaterna i enlighet med artikel 4.6 i direktiv 91/414/EEG ska vara så kort som möjligt.

För godkännanden som återkallas i enlighet med artikel 2 ska den perioden upphöra senast den 13 januari 2011.

För godkännanden som återkallas i enlighet med artikel 3 ska perioden upphöra senast den 31 december 2014.

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 13 juli 2009.

På rådets vägnar

E. ERLANDSSON

Ordförande


(1)  EGT L 230, 19.8.1991, s. 1.

(2)  EGT L 55, 29.2.2000, s. 25.

(3)  EGT L 224, 21.8.2002, s. 23.

(4)  EUT L 15, 18.1.2008, s. 5.


BILAGA

Förteckning över godkännanden enligt artikel 3.2

Kolumn A

Kolumn B

Medlemsstater

Användning

Desinficering av jord före plantering/sådd, begränsad till yrkesmässiga användare med lämplig skyddsutrustning med specifika tillåtna villkor enligt artikel 3 och med förbehåll för följande restriktioner per medlemsstat:

Belgien

Krukjord (alla grödor)

Potatis (utsädes-, konsumtions- och stärkelsepotatis), socker- och foderbetor, lök, grönsaker, fruktbärande växter, kryddväxter, fruktodlingar (återplantering), prydnadsväxter.

Bulgarien

Användning i växthus (tomater, gurkor, isbergssallad, morötter, peppar, aubergin och tobak).

Cypern

Plantskolor, grönsaker, potatis, prydnadsväxter, frukt från lövfällande träd, citrusfrukter och vindruvor.

Frankrike

Grönsaker och fruktbärande växter och främst vintersallat, morötter, tomater, jordgubbar, sparris, prydnadsväxter samt träd och buskar.

Grekland

Krukjord och jordkompost (för alla grödor), användning för jordbehandling inomhus och utomhus (för grönsaksgrödor och prydnadsväxtgrödor), plantskolor för tobak.

Ungern

På friland: potatis, morötter, selleri, persiljerot, prydnadsväxter, bär, äpplen, päron, tobak, vindruvor, stenfrukter, plantskolor för frukt och vinrankor.

I växthus: grönpeppar, tomater, gurkor, morötter, selleri, persiljerot, tobak, bär, prydnadsväxter.

Italien

Ris, isbergssallad och liknande, tomater, peppar och auberginer, morötter, lökgrönsaker, stjälkgrönsaker, potatis, tobak, återplantering av vingårdar och fruktodlingar, blommor.

Irland

I växthus: tomater, nejlikor, gurkor, prydnadsväxter, krysantemum och isbergssallad.

På friland: potatis, lökar, moderväxter i plantskolor för träd, löpare, torv, jordgubbar och skogsplanteringar.

Malta

Tomater, auberginer, peppar, honungsmeloner, vattenmeloner, squash, gurkor och jordgubbar.

Nederländerna

Potatis (utsädes-, konsumtions- och stärkelsepotatis), socker- och foderbetor, lök, grönsaker, jordgubbar, fruktodlingar (återplantering), prydnadsväxter (inklusive odling av lökar) gul jordmandel i alla grödor.

Polen

På friland: jordgubbar, kål, morot, isbergssallad, lök, vitlök.

I växthus: tomat, gurka, peppar, aubergin.

Portugal

Potatis, lök, morötter, honungsmeloner, jordgubbar, gurkor, peppar, tomater, citrusgrödor, prydnadsväxter, gasning av växthusjord, gasning av plantskolejord.

Rumänien

Grönsaker och prydnadsväxter.

Spanien

Plantskolor, såbäddar, grönsaker, tobak, blommor, jordgubbar, utsädespotatis, vingårdar.

Förenade kungariket

Växthusjord, plantskolejord, jord och krukjord utomhus före plantering av fruktgrödor, grönsaksgrödor, potatis, kryddväxter, blommor, lökar, prydnadsväxter, perenna växter.


Top