Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0544

    2009/544/EG: Kommissionens beslut av den 13 augusti 2008 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till inomhusfärger och inomhuslacker [delgivet med nr K(2008) 4453] (Text av betydelse för EES)

    EUT L 181, 14.7.2009, p. 39–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 02/06/2014; upphävd genom 32014D0312

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/544/oj

    14.7.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 181/39


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 13 augusti 2008

    om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till inomhusfärger och inomhuslacker

    [delgivet med nr K(2008) 4453]

    (Text av betydelse för EES)

    (2009/544/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke (1), särskilt artikel 6.1 andra stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den på ett väsentligt sätt kan bidra till betydande förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

    (2)

    Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 ska särskilda miljömärkeskriterier fastställas för varje produktgrupp utifrån de kriterier som utarbetats av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd.

    (3)

    Där föreskrivs också att miljömärkeskriterierna samt de därtill hörande bedömnings- och kontrollkraven, ska ses över i god tid innan giltighetstiden för de kriterier som fastställts för produktgruppen löper ut.

    (4)

    I enlighet med förordning (EG) nr 1980/2000 har en översyn gjorts i tid av de ekologiska kriterierna liksom av bedömnings- och kontrollkraven i kommissionens beslut 2002/739/EG av den 3 september 2002 om fastställande av reviderade ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till inomhusfärger och inomhuslacker och ändring av beslut 1999/10/EG (2). De ekologiska kriterierna och de därtill hörande bedömnings- och kontrollkraven är giltiga till och med den 28 februari 2009.

    (5)

    Mot bakgrund av denna översyn och för att ta hänsyn till den vetenskapliga utvecklingen och marknadsutvecklingen är det lämpligt att ändra definitionen av produktgruppen och att fastställa nya ekologiska kriterier.

    (6)

    Beslut 2002/739/EG bör därför ersättas.

    (7)

    De ekologiska kriterierna liksom de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven bör gälla i fyra år från dagen för anmälan av detta beslut.

    (8)

    En övergångsperiod bör beviljas producenter vars produkter har tilldelats miljömärket för inomhusfärger och inomhuslacker före den 18 augusti 2008 eller producenter som har ansökt om sådant märke före den 18 augusti 2008 för att ge dem tid att anpassa sina produkter till de ändrade kriterierna och kraven. Av rättssäkerhetsskäl bör producenter till och med den 28 februari 2009 tillåtas lämna in ansökningar som gjorts i enlighet med kriterierna i beslut 2002/739/EG eller i detta beslut. Efter den dagen bör endast kriterierna i detta beslut tillämpas.

    (9)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättas genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   I produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker ingår dekorationsfärger och lacker, träbets och liknande produkter, i enlighet med definitionen i punkt 2, som är avsedda för privat och yrkesmässigt bruk; de aktuella produkterna ska främst ha tagits fram för inomhusbruk och ska marknadsföras för det ändamålet.

    I produktgruppen ingår bland annat golvbeläggningar och golvfärger, produkter som färgbrutits av distributören på begäran av en privatperson eller yrkesmässig användare, färgbrytningssystem, och dekorationsfärger i flytande form eller pastaform, vilka kan ha förbehandlats, brutits eller bearbetats av tillverkaren enligt konsumentens önskemål, även grundfärger och mellanstrykningsfärger som ingår i sådana produktsystem.

    2.   Med färg avses ett pigmenterat beläggningsmaterial, i flytande form eller pasta- eller pulverform, som när det appliceras på underlaget bildar ett täckande skikt med skyddande, dekorativa eller särskilda tekniska egenskaper.

    Med lack avses ett ofärgat beläggningsmaterial som när det appliceras på underlaget bildar ett hårt transparent skikt med skyddande, dekorativa eller särskilda tekniska egenskaper.

    Med dekorationsfärger och dekorationslacker avses färger och lacker som används i dekorativt och skyddande syfte på byggnader, dessas utsmyckningar och detaljer. De appliceras på plats. De används huvudsakligen i dekorativt syfte men också för att ge skydd.

    Med träbets (lasyr) avses beläggningsprodukter som ger ett transparent eller halvtransparent skikt och som används för dekoration och för att skydda trä mot väderpåverkan; det underlättar även underhållet av trä.

    Med färgbrytningssystem avses en metod för tillverkning av olika färgnyanser genom att en bas blandas med olika färgämnen.

    3.   Produktgruppen ska inte omfatta:

    a)

    Korrosionshämmande medel.

    b)

    Påväxthämmande medel (skeppsbottenfärg).

    c)

    Träskyddsmedel.

    d)

    Produkter för särskild industriell och yrkesmässig användning, inbegripet slitstarka beläggningar.

    e)

    Fasadbeläggningar.

    f)

    Produkter som främst har tagits fram för utomhusbruk och marknadsförs som sådana.

    Artikel 2

    1.   För att kunna tilldelas gemenskapens miljömärke enligt förordning (EG) nr 1980/2000 och enligt punkterna 2 och 3 i denna artikel ska färger och lacker omfattas av produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker enligt definitionen i artikel 1 och uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan till detta beslut.

    2.   Tvåkomponentsbeläggningar för särskilda ändamål ska uppfylla följande villkor:

    a)

    Var och en av de båda komponenterna ska uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan (utom kriteriet för flyktiga organiska föreningar).

    b)

    Tvåkomponentsbeläggningen ska åtföljas av information om att de enskilda komponenterna inte får användas separat eller blandas med andra produkter.

    c)

    Den användningsklara slutprodukten ska även den uppfylla de ekologiska kriterierna, även kriteriet för flyktiga organiska föreningar.

    3.   Produkter som saluförs för både inomhusbruk och utomhusbruk ska uppfylla både de kriterier som anges i detta beslut för inomhusfärger och inomhuslacker och de kriterier som anges i kommissionens beslut 2009/543/EG (3) för utomhusfärger och utomhuslacker.

    Artikel 3

    De ekologiska kriterierna för produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker liksom de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven ska gälla till och med fyra år från och med detta besluts ikraftträdande.

    Artikel 4

    För administrativa ändamål ska produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker tilldelas kodnummer 07.

    Artikel 5

    Beslut 2002/739/EG ska upphöra att gälla.

    Artikel 6

    1.   Miljömärken som före den 18 augusti 2008 har tilldelats produkter i produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker får användas till och med den 28 februari 2009.

    2.   Om ansökningar om miljömärke för produkter i produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker har lämnats in före den 18 augusti 2008 ska de produkterna beviljas miljömärke på de villkor som fastställs i beslut 2002/739/EG. I dessa fall får miljömärket användas till och med den 28 februari 2009.

    3.   Ansökningar om miljömärke för produkter i produktgruppen inomhusfärger och inomhuslacker som har lämnats in efter den 18 augusti 2008 men före den 1 mars 2009 får utgå antingen från de kriterier som fastställs i beslut 2002/739/EG eller de som fastställs i det här beslutet.

    Om ansökan grundas på kriterierna i beslut 2002/739/EG får miljömärket användas till och med den 28 februari 2009.

    Artikel 7

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 13 augusti 2008

    På kommissionens vägnar

    Olli REHN

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

    (2)  EGT L 236, 4.9.2002, s. 4.

    (3)  Se sidan 27 i detta nummer av EUT.


    BILAGA

    A.   ALLMÄNT

    Kriteriernas syfte

    Syftet med dessa kriterier är framför allt att åstadkomma följande:

    Effektiv användning av produkten och minsta möjliga mängd avfall.

    Begränsning av miljörisker och andra risker (såsom troposfäriskt ozon) genom minskade utsläpp av lösningsmedel.

    Minskade utsläpp av giftiga eller på annat sätt förorenande ämnen i vatten. Kriterierna har fastställts till nivåer som främjar märkning av inomhusfärger och inomhuslacker med låg miljöpåverkan.

    Bedömnings- och kontrollkrav

    De särskilda bedömnings- och kontrollkraven anges för varje kriterium.

    När det krävs att sökanden lämnar intyg, dokumentation, analyser, provningsrapporter eller på annat sätt styrker att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantörer eller underleverantörer etc. beroende på vad som är lämpligt.

    I tillämpliga fall får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

    I förekommande fall får de behöriga organen begära in kompletterande dokumentation och de får även genomföra oberoende kontroller.

    Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av huruvida kriterierna uppfylls rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem såsom EMAS eller EN ISO14001 används. (Sådana system måste dock inte användas.)

    När kriterierna hänvisar till ingredienser avses såväl ämnen som beredningar. Begreppen ämnen och beredningar definieras i Reach-förordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (1)).

    Sökanden ska lämna in uppgifter om exakt sammansättning för alla ämnen som ingår i produkten till det behöriga organet. Alla ämnen, inklusive orenheter, som förekommer i koncentrationer på mer än 0,01 % (m/m) ska deklareras, i de fall då det anges en lägre koncentrationsgrad i kriterierna ska denna följas.

    B.   EKOLOGISKA KRITERIER

    Alla kriterier utom kriterium 3 (gränsvärden för flyktiga organiska föreningar) ska tillämpas på den förpackade färgen eller lacken. I linje med Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/42/EG (2) ska gränsvärdena för flyktiga organiska föreningar avse den användningsklara produkten, varför den högsta tillåtna halten av dessa föreningar ska beräknas med hänsyn tagen till rekommenderade tillsatser, såsom färgämnen och/eller förtunningsmedel. För beräkningen behövs uppgifter från råvaruleverantörerna om torrsubstanshalt, halt av flyktiga organiska föreningar och produktdensitet.

    Kriterierna 1 och 2 ska endast gälla för vita och ljusa färger (inbegripet topplacker, grundfärger och/eller mellanstrykningsfärger)

    För färgbrytningssystem ska kriterierna 1 och 2 endast gälla den vita basen (den bas som innehåller mest TiO2). I de fall då den vita basen inte uppfyller kravet på minst 8 m2 per liter vid en täckförmåga på 98 % i enlighet med kriterium 7 a ska kriteriet anses uppfyllt efter att färgen brutits till standardkulören RAL 9010.

    Kriterierna 1 och 2 ska inte gälla transparenta beläggningar.

    1.   Vita pigment

    Halten av vita pigment (vita oorganiska pigment med ett brytningsindex som är högre än 1,8): Färgen ska ha en halt av vita pigment som är högst 36 g per m2 torrt skikt, med 98-procentig opacitet. Detta krav gäller ej lacker och träbets.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska antingen lämna ett intyg om att vita pigment inte har använts eller tillhandahålla uppgifter om halten vita pigment och deras dryghet, samt detaljerade beräkningar som visar att detta kriterium uppfylls.

    2.   Titaniumdioxid

    Titaniumdioxid: Utsläpp och rester som härrör från framställningen av titandioxidpigment som används får inte överstiga följande gränsvärden (vilka tagits från Reference Document on Best Available Technology for the Manufacture of Large Volume Inorganic Chemicals (Bref) (augusti 2007)):

    SOx-utsläpp (uttryckt som svaveldioxid): 252 mg per m2 torrt skikt (98 % opacitet).

    Sulfatrester: 18 g per m2 torrt skikt (98 % opacitet).

    Klorrester: 3,7, 6,4 och 11,9 g per m2 torrt skikt (98 % opacitet) för neutral rutil, syntetisk rutil respektive slaggmetaller.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska antingen lämna ett intyg om att titaniumdioxid inte har använts eller tillhandahålla kompletterande dokumentation med uppgifter om utsläppsnivåer och halten av rester för dessa parametrar, produktens titandioxidinnehåll, dryghet samt detaljerade beräkningar som visar att detta kriterium uppfylls.

    3.   Flyktiga organiska ämnen (VOC)

    VOC-halten får inte överstiga följande gränsvärden:

    Produktklassificering (direktiv 2004/42/EG)

    Gränsvärden för VOC (g/l inklusive vatten)

    Matt inomhusfärg för väggar och tak (Glans < 25 vid 60 ° vinkel)

    15

    Glansig inomhusfärg för väggar och tak) (Glans > 25 vid 60 ° vinkel)

    60

    Färger för utsmyckningar och ytor i trä och metall inomhus, även mellanstrykningsfärg

    90

    Lacker och träbets för dekorationer inomhus, även täcklasyr,

    75

    Laserade tunnskiktssystem för inomhusbruk

    75

    Grundfärg

    15

    Bindande grundfärg

    15

    Enkomponentsbeläggning

    100

    Tvåkomponentsbeläggning för särskilda ändamål, till exempel golv

    100

    Dekorationsfärg

    90

    I detta beslut avses med flyktiga organiska ämnen (VOC) varje organisk förening vars begynnelsekokpunkt är högst 250 °C vid ett standardtryck av 101.3 kPa i enlighet med definitionen i direktiv 2004/42/EG. Underkategorierna för färger och lacker i direktivet används för att fastställa VOC-gränsvärdena. Här anges endast de kategorier som är relevanta för produkter för inomhusbruk.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium. Sökanden ska för samtliga produkter ange VOC-halten.

    4.   Flyktiga aromatiska kolväten (VAH)

    Flyktiga aromatiska kolväten får inte tillsättas produkten direkt, varken före eller under brytningen (om tillämpligt). Ingredienser som innehåller flyktiga aromatiska kolväten får emellertid tillsättas produkten i sådana mängder att halten av dessa kolväten inte överstiger 0,1 % (m/m).

    I detta beslut avses med flyktiga organiska föreningar varje organisk förening enligt definitionen i direktiv 2004/42/EG vars begynnelsekokpunkt är högst 250 °C vid ett standardtryck av 101,3 kPa och som har minst en aromatisk kärna i sin strukturformel.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg på att detta kriterium uppfylls och i intyget ska det anges att inga flyktiga aromatiska kolväten har tillsats utöver de som ingår i prefabricerade ingredienser; i tillämpliga fall ska det även bifogas intyg om halten av flyktiga aromatiska kolväten från den part som har levererat ingrediensen i fråga.

    5.   Tungmetaller

    Följande tungmetaller eller tungmetallföreningar får inte ingå som ingredienser i en produkt eller ett färgämne (beroende på vilket som är tillämpligt) (oberoende av om det är fråga om ett ämne eller en del av en beredning): kadmium, bly, krom VI, kvicksilver, arsenik, barium (utom bariumsulfat), selen och antimon.

    Kobolt får inte heller tillsättas som ingrediens, med undantag för koboltsalter som används som torkmedel i alkydfärger. Dessa får användas i koncentrationer på högst 0,05 % (m/m) i slutprodukten, mätt som koboltmetall. Koboltpigment är också undantagna från detta krav.

    Ingredienserna får emellertid innehålla spår av dessa metaller på upp till 0,01 % (m/m) från orenheter i råvarorna.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls samt intyg från de parter som har levererat ingredienserna (i tillämpliga fall).

    6.   Farliga ämnen

    a)

    Produkten: Produkten får inte, varken före eller efter färgbrytning (i tillämpliga fall), ha klassificeras som mycket giftig, giftig, miljöfarlig, cancerframkallande, reproduktionstoxisk, skadlig, frätande, mutagen eller irriterande (endast i de fall detta beror på förekomst av ingredienser som märkts med R43) i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG (3).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls och ett säkerhetsdatablad som uppfyller kraven i bilaga II till Reach-förordningen.

    b)

    Ingredienser (mycket giftig, giftig, cancerframkallande, mutagen, reproduktionstoxisk): Ingredienser, även eventuella ingredienser som används för färgbrytning (om tillämpligt) som vid tidpunkten för ansökan uppfyller klassificeringskriterierna i någon (eller en kombination) av nedanstående riskfraser får inte användas:

    R23 (giftigt vid inandning)

    R24 (giftigt vid hudkontakt)

    R25 (giftigt vid förtäring)

    R26 (mycket giftigt vid inandning)

    R27 (mycket giftigt vid hudkontakt)

    R28 (mycket giftigt vid förtäring)

    R33 (kan ansamlas i kroppen och ge skador)

    R39 (risk för mycket allvarliga bestående hälsoskador)

    R40 (misstänks kunna ge cancer)

    R42 (kan ge allergi vid inandning)

    R45 (kan ge cancer)

    R46 (kan ge ärftliga genetiska skador)

    R48 (risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering)

    R49 (kan ge cancer vid inandning)

    R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga)

    R61 (kan ge fosterskador)

    R62 (möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga)

    R63 (möjlig risk för fosterskador)

    R68 (möjlig risk för bestående hälsoskador)

    Dessa riskfraser fastställs i rådets direktiv 67/548/EEG (4) och direktiv 1999/45/EG. Verksamma beståndsdelar som används som konserveringsmedel och som tilldelats någon (eller en kombination) av riskfraserna R23, R24, R25, R26, R27, R28, R39, R40 eller R48 får dock användas om de utgör högst 0,1 % (m/m) av färgens totala sammansättning.

    Alternativt kan det globalt harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier (nedan kallat GHS-systemet) användas (5). I sådana fall får ingredienser, även eventuella ingredienser som används för färgbrytningen, som klassificerats med någon (eller en kombination) av nedanstående kategorier inte användas:

    Akut toxicitet (oral) – kategorierna I, II och III

    Akut toxicitet (dermal) – kategorierna I, II och III

    Akut toxicitet (inandning) – kategorierna I, II och III

    Luftvägssensibilisering – kategori I

    Mutagena ämnen – kategorierna I och II

    Cancerogena ämnen – kategorierna I och II

    Reproduktionstoxiska ämnen – kategorierna I och II

    Specifik organtoxicitet – enstaka exponering – kategorierna I och II

    Specifik organtoxicitet – upprepad exponering – kategorierna I och II

    Dessa kategorier fastställs i ST/SG/AC.10/30 (6), ändrad genom ST/SG/AC.10/34/Add.3, om det globala harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier. Verksamma beståndsdelar som används som konserveringsmedel och som tilldelats någon av följande GHS-kategorier får dock användas om de utgör högst 0,1 % (m/m) av färgens totala sammansättning:

    Akut toxicitet (oral, dermal, inandning) – kategorierna I, II och III (endast oral och dermal).

    Specifik organtoxicitet (enstaka och/eller upprepad exponering) – kategorierna I och II (eller kombinationer av dessa).

    Cancerogena ämnen – kategori II.

    Metyletylketoximin får användas i alkydfärg i koncentrationer på högst 0,3 % (m/m).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls och ett säkerhetsdatablad som uppfyller villkoren i bilaga II till Reach-förordningen.

    c)

    Miljöfarliga ingredienser: Ingredienser, även eventuella ingredienser som används vid färgbrytningen (om tillämpligt), som vid tidpunkten för ansökan uppfyller klassificeringskriterierna i någon (eller en kombination) av följande riskfraser får överskrida 2 % (m/m):

    N R50 (mycket giftig för vattenlevande organismer).

    N R50/53 (mycket giftig för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

    N R51/53 (giftig för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

    N R52/53 (skadlig för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

    R51 (giftig för vattenlevande organismer).

    R52 (skadlig för vattenlevande organismer).

    R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön).

    Dessa fastställs i direktiv 67/548/EEG och direktiv 1999/45/EG.

    Alternativt kan det globalt harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier (GHS) användas (7). I sådana fall får ingredienser, även eventuella ingredienser som används för färgbrytningen, som klassificerats med någon (eller en kombination) av nedanstående kategorier endast användas i koncentrationer på högst 2 % (m/m):

    Kategorier av akvatisk toxicitet (och kombinationer av dessa):

    Akut akvatisk toxicitet – kategorierna I, II och III.

    Kronisk akvatisk toxicitet – kategorierna I, II, III och IV.

    Dessa fastställs i ST/SG/AC.10/30, ändrad genom ST/SG/AC.10/34/Add.3, om det globalt harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier.

    Den totala halten av alla ingredienser som vid tidpunkten för ansökan klassificerats eller kan komma att klassificeras i någon (eller en kombination) av dessa GHS-kategorier får inte överstiga 4 % (m/m).

    Detta krav gäller inte ammoniak och alkylammoniak.

    Detta krav påverkar inte skyldigheten att uppfylla kravet i kriterium 6 a ovan.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls tillsammans med en förteckning över ingredienserna och säkerhetsdatablad över varje ingrediens, vilket ska uppfylla villkoren i bilaga II till Reach-förordningen.

    d)

    Alkylfenoletoxylate (APEO): Alkylfenoletoxylate får inte ingå i produkten, varken före eller efter brytning (om tillämpligt).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium.

    e)

    Isotiazolinonföreningar: Halten av isotiazolinonföreningar i produkten får inte överstiga 0,05 % (m/m), varken före eller efter färgbrytning (om tillämpligt). Halten av 5-kloro-2-metyl-2H-isotiazol-3-on (EG nr 247–500–7) blandat med 2-metyl-2H-isotiazol-3-on (EG nr 220–239–6) (3:1) får inte överstiga 0,0015 % (m/m).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium och ange hur stora mängder som använts.

    f)

    Perfluorerade alkylsulfonater (PFAS), perfluorerade karboxylsyror (PFCA), perfluoroktansyror (PFOA) och liknande ämnen som finns förtecknade i OECD:s förteckning Preliminary lists of PFOS, PFAS, PFOA, PFCA, related compounds and chemicals that may degrade to PFCA (as revised in 2007) får inte ingå i produkten. OECD:s förteckning bifogas denna förteckning over kriterier.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium.

    g)

    Formaldehyd: Fria formaldehyder ska inte tillsättas. Formaldehydavgivande ingredienser får endast tillsättas i sådan mängd att den totala halten av fri formaldehyd, även efter eventuell brytning, inte överstiger 0,001 % (m/m).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium. Dessutom ska sökanden lämna in testresultat från råvaruleverantörerna som erhållits med hjälp av VdL-RL 03-metoden (VdL Guideline 03) In-can concentration of formaldehyde determined by the acetyl-acetone method, samt beräkningar som härleder testresultaten till slutprodukten och som visar att den högsta möjliga slutliga koncentrationen av formaldehyd som avges av formaldehydavgivande ingredienser inte överstiger 0,001 % (m/m). Alternativt kan halten formaldehyd från formaldehydavgivande ingredienser mätas i slutprodukten med hjälp av en standardiserad högtrycksvätskekromatografi.

    h)

    Halogenerat organiskt lösningsmedel: Utan hinder av kriterierna 6 a, 6 b och 6 c, får produkten, före eller efter eventuell brytning, endast innehålla halogenerade föreningar som vid tiden för ansökan har riskbedömts och inte tilldelats någon (eller en kombination) av riskfraserna R26/27, R45, R48/20/22, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53 eller R59 i enlighet med direktiv 67/548/EEG och direktiv 1999/45/EG.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium.

    i)

    Ftalater: Utan hinder av kriterierna 6 a, 6 b och 6 c, får produkten, före eller efter eventuell brytning, endast innehålla ftalater som vid tiden för ansökan har riskbedömts och inte tilldelats någon (eller en kombination) av riskfraserna R60, R61, R62, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53 eller R52/53 i enlighet med direktiv 67/548/EEG och efterföljande ändringar av direktivet. Vidare får produkten inte innehålla DNOP (di-n-oktylftalat), DINP (diisononylftalat) eller DIDP (diisodecylftalat).

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in ett intyg om att produkten uppfyller detta kriterium.

    7.   Effektivitet

    a)

    Dryghet: Vita och ljusa färger (inbegripet topplacker, grundfärger och/eller mellanstrykningsfärger) ska ha en dryghet (om täckningsförmågan är 98 %) på minst 8 m2 per liter produkt.

    När det gäller färgbrytningssystem ska detta kriterium endast gälla vit färg (grundfärgen innehåller mest TiO2) I de fall då den vita basen inte uppfyller kriteriet på minst 8 m2 per liter med en täckförmåga på 98 % ska kriteriet anses uppfyllt efter att färgen brutits till standardkulör RAL 9010. Detta kriterium ska inte gälla andra baser som används för färgbrytning, då andra baser innehåller mindre TiO2 och inte uppfyller kriteriet på minst 8 m2 per liter med en täckförmåga på 98 %. När det gäller färger som ingår i ett färgbrytningssystem ska sökanden upplysa slutkonsumenten på förpackningen eller försäljningsstället om vilken färgton eller grundfärg/mellanstrykningsfärg (om möjligt med gemenskapens miljömärke på) som ska användas som underlag innan den mörkare färgtonen stryks på.

    Grundfärger med särskilda blockerande/förseglande egenskaper, genomträngande/bindande egenskaper och grundfärger med särskilda vidhäftande egenskaper för aluminium och galvaniserade ytor ska ha en dryghet (om täckningsförmågan är 98 %) på minst 6 m2 per liter produkt.

    Tjocka dekorativa beläggningar (färger som särskilt har tagits fram för att ge en dekorativ tredimensionell effekt och som därför karaktäriseras av ett mycket tjockt skikt) ska däremot ha en dryghet på 1 m2 per kg produkt.

    Detta krav ska inte gälla lack, träbets, golvbeläggning, golvfärg, mellanstrykningsfärg, vidhäftningsgrundfärg eller andra transparenta beläggningar.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en testrapport som visar härdigheten mätt med ISO 6504/1 (Färger och lacker – bestämning av täckförmåga – del 1: Kubelka-Munk-metoden för vita och ljusa färger) eller 6504/3 (del 3: bestämning av ljusa färgers täckförmåga (opacitet) vid fastställd dryghet), eller (för färg som särskilt har tagits fram för att ge en tredimensionell dekorativ effekt och som karaktäriseras av ett mycket tjockt skikt) NF T 30073 (eller motsvarande). När det gäller baser som används för framställning av brutna produkter och som inte har utvärderats i enlighet med ovan angivna krav ska sökanden lämna in bevis på hur slutanvändaren får information om att det är lämpligt att lägga på en grundfärg och/eller ett grått (eller annan lämplig färgton) mellanstrykningslager innan produkten stryks på.

    b)

    Härdighet mot våtnötning: Väggfärg (i enlighet med EN 13300), som enligt angivelse på produkten eller i marknadsföringsmaterial för produkten ska kunna tvättas, rengöras eller borstas, måste ha en härdighet mot våtnötning mätt med EN 13300 och EN ISO 11998 som motsvarar minst klass 2 (och får inte överstiga 20 mikrometer efter 200 cykler).

    Med tanke på den potentiella mängden möjliga färgbrytningar ska testningen begränsas till baser för brytning.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in en testrapport i enlighet med EN 13300 som visar beständigheten mätt med EN ISO 11998 (Test av möjlighet att rengöra ytan och härdighet mot nötning) samt när det gäller takfärg bevis (på produktförpackningen och tillhörande saluföringsmaterial) på att slutanvändaren informeras om att produkten inte har testats för våtnötning.

    c)

    Vattenhärdighet: Lack, golvbeläggning och golvfärger ska ha en sådan vattenhärdighet, fastställd i enlighet med ISO 2812–3, att det efter 24 timmars exponering och 16 timmars återhämtning inte kan konstateras några förändringar i glans eller färg.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in en testrapport som visar härdigheten mätt med ISO 2812–3 (Färger och lacker – bestämning av vätskehärdighet – del 3: Metod med ett absorberande medel).

    d)

    Vidhäftning: Golvbeläggningar, golvfärger och mellanstrykningsfärger för golv samt mellanstrykningsfärger för metall och trä ska minst klara resultatet 2 vid det test enligt EN 2409 som avser vidhäftning. Pigmenterade fasadgrundfärger ska ha uppnått godkänt resultat vid det test enligt EN 24624 som avser dragprovning när underlagets kohesionsförmåga är större än färgens vidhäftningsförmåga; om inte ska färgens vidhäftningsförmåga vara större 1,5 MPa för att vara godkänd.

    Transparenta grundfärger omfattas inte av detta krav.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in en testrapport som bygger på EN ISO 2409 eller EN 24624 (ISO 4624), beroende på vilket som är lämpligt.

    e)

    Slitage: Golvfärger och golvbeläggningar ska ha en nötningshärdighet på högst 70 milligrams viktförlust efter 1 000 testcykler med 1 000 grams belastning och ett CS10-hjul i enlighet med EN ISO 7784–2:2006.

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in en tesrapport som visar att detta kriterium har uppfyllts i enlighet med EN ISO 7784–2:2006.

    8.   Konsumentinformation

    Följande uppgifter ska finnas på förpackningen eller tillhandahållas tillsammans med denna:

    Uppgift om för vilka användningsområden produkten är avsedd, vilka underlag den lämpar sig för och hur den kan användas. Häri ska ingå råd om lämpliga förberedelser, som hur underlaget ska förberedas, råd om användning av produkten inomhus (vid behov) och om vilka temperaturförhållanden som bör råda.

    Rekommendationer om hur verktygen ska rengöras och hur avfall ska omhändertas (för att begränsa riskerna för förorening av vatten). Rekommendationerna ska anpassas till produkttypen och användningsområdet i fråga. I tillämpliga fall kan piktogram användas.

    Rekommendationer om hur produkten ska förvaras när förpackningen har öppnats (för att begränsa mängden fast avfall), och vid behov säkerhetsanvisningar.

    När det gäller mörkare beläggningar som inte omfattas av kriterium 7 a ska det ges rekommendationer om grundfärg och mellanstrykningsfärg (helst färger som bär miljömärket).

    För tjocka dekorativa beläggningar ska en text informera om att dessa färger särskilt har tagits fram för att ge en tredimensionell dekorativ effekt.

    Information om att oanvänd färg måste tas om hand av en specialist för miljövänligt bortskaffande och att oanvänd färg därför aldrig får kastas tillsammans med hushållssoporna. Information om att de lokala myndigheterna upplyser om lämpliga former för bortskaffande av produkten.

    Rekommendationer om hur den som utför målningsarbetet lämpligen kan skydda sig. Följande (eller motsvarande) information ska finnas på eller tillhandahållas tillsammans med förpackningen:

    ”Information om varför produkten har tilldelats miljömärket Blomman, med en beskrivning av vad detta innebär, finns på webbplatsen http://ec.europa.eu/environment/ecolabel.”

    Bedömning och kontroll: Ett prov på produktens förpackning ska lämnas in samtidigt med ansökan tillsammans med ett intyg om att detta kriterium har uppfyllts.

    9.   Information på miljömärket

    Ruta 2 i miljömärket ska innehålla följande text:

    Goda resultat vid inomhusbruk

    Begränsad användning av farliga ämnen

    Innehåller låga halter av lösningsmedel

    Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett intyg om att produkten uppfyller detta krav och tillhandahålla ett prov på produktens förpackning där märket förekommer.


    (1)  EUT L 396, 30.12.2006, s. 1.

    (2)  EUT L 143, 30.4.2004, s. 87.

    (3)  EGT L 200, 30.7.1999, s. 1.

    (4)  EGT 196, 16.8.1967, s. 1.

    (5)  Den 27 juni 2007 antog Europeiska kommissionen förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar och om ändring av direktiv 67/548/EEG och förordning (EG) nr 1907/2006 [KOM(2007) 355 slutlig]. För ytterligare upplysningar om överlappningen mellan det befintliga systemet och det globala harmoniserade systemet, se bilaga VII i volym III av det antagna förslaget: http://ec.europa.eu/enterprise/reach/docs/ghs/ghs_prop_vol_iii_en.pdf

    (6)  Förenta nationernas expertkommitté om transport av farligt gods och om det globala harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier: http://www.unece.org/trans/main/dgdb/dgcomm/ac10rep.html

    (7)  Se fotnot 5.


    Top