Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0246

    2003/246/EG,Euratom: Kommissionens beslut av den 26 mars 2003 om ändring av de interna stadgarna [delgivet med nr K(2003) 972]

    EUT L 92, 9.4.2003, p. 14–16 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/12/2006

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/246/oj

    32003D0246

    2003/246/EG,Euratom: Kommissionens beslut av den 26 mars 2003 om ändring av de interna stadgarna [delgivet med nr K(2003) 972]

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 092 , 09/04/2003 s. 0014 - 0016


    Kommissionens beslut

    av den 26 mars 2003

    om ändring av de interna stadgarna

    [delgivet med nr K(2003) 972]

    (2003/246/EG, Euratom)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT FÖLJANDE BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 218.2 i detta,

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 131 i detta,

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska unionen, särskilt artikel 28.1 och artikel 41.1 i detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Kommissionens bestämmelser om operativa förfaranden för hantering av krislägen, som finns bifogade det här beslutet, skall läggas till kommissionens arbetsordning som bilaga.

    Artikel 2

    Det här beslutet ersätter det beslut som antogs den 5 mars 2003 under samma rubrik.

    Artikel 3

    Det här beslutet skall träda i kraft och tillämpas från och med den 26 marts 2003.

    Utfärdat i Bryssel den 26 mars 2003.

    På kommissionens vägnar

    Neil Kinnock

    Vice ordförande

    BILAGA

    KOMMISSIONENS BESTÄMMELSER OM OPERATIVA FÖRFARANDEN FÖR HANTERING AV KRISLÄGEN

    Av följande skäl:

    (1) Kommissionen bör fastställa förfaranden för hantering av krislägen, och se till att alla nödvändiga beslut kan fattas så effektivt och snabbt som möjligt, samtidigt som de kvarstår under politisk kontroll.

    (2) Kommissionen bör upprätta en operativ struktur för hantering av krislägen.

    (3) Enligt kommissionens säkerhetsbestämmelser(1) som finns som bilaga till kommissionens arbetsordning, skall en ledamot av kommissionen ansvara för säkerhetsfrågor och för att kommissionens säkerhetspolitik genomförs.

    (4) I de allmänna principer som upprättas i del 2 i bilagan till säkerhetsbestämmelserna finns allmänna principer om lagenlighet, öppenhet, ansvarsskyldighet och subsidiaritet (proportionalitet) som också gäller vid hantering av krislägen.

    Artikel 1

    Säkerhetskontoret skall vara en del av Generaldirektoratet för personal och administration och verka under överinseende av direktören för kommissionens säkerhetskontor som skall vara ansvarig inför den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor.

    Artikel 2

    1. Krishanteringssystemet skall bestå av en förvaltningsgrupp, en operativ arbetsgrupp och en arbetsgrupp för övervakning.

    2. Ordförande för förvaltningsgruppen skall vara den biträdande generalsekreteraren. Gruppen skall bestå av en medlem av ordförandens kansli och av den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor, direktören för kommissionens säkerhetskontor samt generaldirektörerna för rättstjänsten, personal och administration och press jämte andra personer som den biträdande generaldirektören bedömer som lämpliga under rådande omständigheter.

    Gruppen skall ge råd till kommissionen, i synnerhet den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor, om lämpliga åtgärder som bör vidtas för att skydda kommissionens personal och tillgångar samt säkerställa att kommissionen kan fortsätta att fungera effektivt vid en kris.

    3. Ordföranden, den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor och de kommissionsledamöter som omfattas av krisen skall hållas underrättade om händelseutvecklingen av förvaltningsgruppens ordförande.

    4. Det skall ständigt, sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet, finnas minst två tjänstemän på plats så att säkerhetskontoret kan fullgöra sina plikter.

    Artikel 3

    1. Den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor får när som helst anmoda direktören för kommissionens säkerhetskontor att börja tillämpa krishanteringssystemet.

    2. Direktören för kommissionens säkerhetskontor får på eget initiativ och på grundval av tillgänglig information besluta att krishanteringssystemet bör tillämpas.

    Artikel 4

    För att beslut skall kunna fattas så snabbt att kommissionens personal, information, byggnader och andra tillgångar kan skyddas från hot, och för att säkerställa att verksamheten kan fortgå i lägen som är så akuta att de vanliga beslutsprocesserna inte kan användas gäller följande:

    1. Den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor får fatta de beslut som anses nödvändiga för att skydda kommissionens personal och tillgångar från hot.

    2. I extrema nödsituationer får direktören för kommissionens säkerhetskontor vidta liknande åtgärder som de i punkt 1, om möjligt i samråd med förvaltningsgruppen. Om dessa befogenheter utnyttjas skall detta omedelbart rapporteras till den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhet, för översyn, och i förekommande fall för påskrift, ändring eller tillbakadragande.

    3. I katastrofsituationer får chefen för en delegation, en representation eller en regional representation i medlemsstaterna vidta liknande åtgärder som de som föreskrivs i punkt 1. Om dessa befogenheter utnyttjas skall detta omedelbart rapporteras till den ledamot av kommissionen som ansvarar för säkerhetsfrågor, för översyn, och i förekommande fall för påskrift, ändring eller tillbakadragande.

    4. Varje beslut som vidtas i enlighet med punkterna 1-3 skall läggas fram vid nästa kommissionsmöte för översyn, och i förekommande fall påskrift, ändring eller tillbakadragande.

    Artikel 5

    Artikel 5 i kommissionens beslut K(94) 2129 skall utgå.

    (1) EGT L 317, 3.12.2001, s. 1.

    Top