Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0599

2001/599/EG: Kommissionens beslut av den 13 juli 2001 om det förslag till nationella bestämmelser om att begränsa användning och utsläppande på marknaden av kreosot som anmälts av Konungariket Nederländerna (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2001) 1911]

EGT L 210, 3.8.2001, p. 46–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/599/oj

32001D0599

2001/599/EG: Kommissionens beslut av den 13 juli 2001 om det förslag till nationella bestämmelser om att begränsa användning och utsläppande på marknaden av kreosot som anmälts av Konungariket Nederländerna (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2001) 1911]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 210 , 03/08/2001 s. 0046 - 0050


Kommissionens beslut

av den 13 juli 2001

om det förslag till nationella bestämmelser om att begränsa användning och utsläppande på marknaden av kreosot som anmälts av Konungariket Nederländerna

[delgivet med nr K(2001) 1911]

(Endast den nederländska texten är giltig)

(Text av betydelse för EES)

(2001/599/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.6 i detta, och

av följande skäl:

I. BAKGRUND

1. Gemenskapslagstiftning

(1) I rådets direktiv 1976/769/EEG av den 27 juli 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om begränsning av användning och utsläppande på marknaden av vissa farliga ämnen och preparat (beredningar)(1), senast ändrat genom kommissionens direktiv 1999/77/EG(2), förbjuds och begränsas användningen av vissa farliga ämnen och preparat. Direktiv 1976/769/EEG ändras med jämna mellanrum för att införa ytterligare ämnen som är farliga för människor och miljön i bilagan till direktivet.

(2) Genom Europaparlamentets och rådets direktiv 1994/60/EG(3) ändrades direktiv 1976/769/EEG för att bl.a. harmonisera användning och utsläppande på marknaden av kreosot och liknande destillat av stenkolstjära, samt preparat i vilka de ingår, genom att halten av benso[a]pyren (nedan B[a]P) och vattenextraherbara fenoler i dessa produkter begränsas när de används för behandling av trä (punkt 32 i bilagan till direktiv 94/60/EG). Gränsvärdet för B[a]P fastställs till högst 50 ppm (= 0,005 viktprocent) och gränsvärdet för vattenextraherbara fenoler till högst 3 viktprocent (= 30 g/kg). Trä som behandlats med kreosot eller med preparat som innehåller kreosot får inte släppas ut på marknaden om dessa gränsvärden överskrids.

(3) I kraft av undantag är det emellertid enligt direktiv 1994/60/EG tillåtet att använda kreosot och preparat innehållande kreosot med upp till 500 ppm (= 0,05 viktprocent) B[a]P och upp till 30 g/kg vattenextraherbara fenoler för behandling av trä i industrianläggningar. Sådana produkter får inte säljas till allmänheten och förpackningarna skall vara märkta med texten "Endast för industriellt bruk". Trä som behandlats på detta sätt och som släpps ut på marknaden för första gången får endast användas för yrkesmässigt och industriellt bruk. I vissa fall råder dock ett totalt användningsförbud, t.ex. inne i byggnader, när träet kommer i kontakt med produkter som är avsedda att konsumeras av människor eller djur, på lekplatser och andra utomhusanläggningar för rekreationsändamål eller där det finns risk för att träet kan komma i kontakt med huden. Gammalt behandlat trä som släpps ut på marknaden för andra gången får användas oavsett vilken typ av kreosot det behandlats med, utom i de fall som nämns ovan.

2. Gällande nationella bestämmelser i Nederländerna

(4) Nederländerna har redan i egenskap av undantag fått tilIåtelse av kommissionen att tillämpa nationella bestämmelser som fanns innan gemenskapsdirektivet antogs. Detta till följd av en begäran enligt artikel 95.4 (f.d. artikel 100a.4) som godkändes genom kommissionens beslut 1999/832/EG(4).

(5) Skillnaderna mellan gällande gemenskapsrätt och de nationella bestämmelser i Nederländerna som godkändes genom kommissionens beslut sammanfattas i tabellen nedan.

>Plats för tabell>

(6) Sammanfattningsvis kan sägas att gällande nederländska bestämmelser är strängare i många avseenden:

- Kreosot som innehåller 50-500 ppm B[a]P får inte användas i industrianläggningar.

- Virket måste behandlas enligt en viss teknik (tryck/vakuum) i särskilda anläggningar.

- I vissa fall får kreosot inte användas för behandling av virke, även om halten av B[a]P är lägre än 50 ppm.

3. Gällande nationella bestämmelser i andra medlemsstater

(7) Förutom Nederländerna ansåg tre andra medlemsstater (Tyskland, Danmark och Sverige) att det skydd för miljön och mänsklig hälsa som gemenskapsdirektivet ger är otillräckligt, så även de begärde tillåtelse enligt artikel 95.4 i fördraget att behålla mera restriktiva nationella bestämmelser. Dessa olika nationella bestämmelser är visserligen alla mera restriktiva än gemenskapsdirektivet på vissa punkter men sinsemellan är de inte lika.

(8) Samtliga medlemsstater som begärde undantag, utom Nederländerna, som faktiskt har särskilda geografiska förhållanden, misslyckades med att visa att de har väsentliga behov eller att det finns nya vetenskapliga belägg som innebär att skyddsnivån enligt gemenskapsdirektivet är otillräcklig, särskilt när det gäller skydd av människors hälsa.

(9) Läget förändrades när en långsiktig cancerstudie från Fraunhofer-institutet lades fram(5). Vetenskapliga kommittén för toxicitet, ekotoxicitet och miljö (SCTEE) bedömde de nya belägg som lades fram i studien och yttrade sig om riskerna för att kreosot framkallar cancer(6). På grundval av SCTEE:s yttrande (och i Nederländernas fall även på grund av de särskilda geografiska förhållandena) tilläts de fyra medlemsstater som begärde undantag att behålla sin gällande nationella lagstiftning. Vidare åtog sig kommissionen att se över gällande gemenskapsrätt och är för närvarande i färd med att avsluta nödvändiga mått och steg.

4. Lagförslag i Nederländerna

(10) Den 25 januari 2001 mottog kommissionen en begäran enligt artikel 95.5 i EG-fördraget från Nederländerna om att införa nya nationella bestämmelser om användning av kreosot som går längre än bestämmelserna i direktiv 1994/60/EG.

(11) Enligt det förslag till nya bestämmelser, som man begär undantag från och som är en allmän förvaltningsförordning och som innebär ändring av Beslutet om beläggningar som innehåller polyaromatiska kolväten under Lagen om kemiska ämnen, skall kreosot, oberoende av B[a]P-halt, inte få användas till behandling av trä som skall användas i direkt kontakt med ytvatten eller grundvatten.

II. FÖRFARANDE

(12) Direktiv 1994/60/EG antogs den 20 december 1994. Medlemsstaterna ålades att anta nödvändiga genomförandebestämmelser inom ett år efter det att direktivet antogs, dvs. till den 20 december 1995, och att tillämpa bestämmelserna från den 20 juni 1996.

(13) I en skrivelse av den 9 mars 1995 begärde Nederländernas ständiga representation, i kraft av f. d. artikel 100a.4 i EG-fördraget [nuvarande artikel 95.4], kommissionens tillåtelse att behålla gällande nationella bestämmelser med hänvisning till skydd av folkhälsan, arbetsmiljön och miljön. Genom beslut 1999/832/EG godkände kommissionen begäran.

(14) I en skrivelse av den 23 januari 2001 anmälde Nederländernas ständiga representation, enligt artikel 95.5 i EG-fördraget, att Nederländerna avser införa striktare regler för kreosot som går längre än i direktiv 1994/60/EG. Nederländerna anser att det är nödvändigt att införa sådana nationella naturskyddsregler på grund av ett för Nederländerna specifikt problem som uppstod efter det att direktiv 1994/60/EG antogs.

(15) I en skrivelse av den 22 februari 2001 informerade kommissionen de nederländska myndigheterna om att den hade mottagit anmälan enligt artikel 95.5 och att sexmånadersperioden för prövningen av den enligt artikel 95.6 började 26 januari 2001, dagen efter mottagandet av anmälan.

(16) I en skrivelse av den 17 april 2001 underrättade kommissionen de andra medlemsstaterna om begäran från Nederländerna och uppmanade dem att lämna eventuella synpunkter inom en månad. Kommissionen offentliggjorde vidare ett meddelande om begäran i Europeiska gemenskapernas officiella tidning(7), för att ge övriga berörda parter information om det förslag till nationella bestämmelser som Nederländerna ämnar anta.

III. BEDÖMNING

1. Bedömning av tillåtlighet

(17) Avsikten med den anmälan som lämnades in av de nederländska myndigheterna den 25 januari 2001 är att utverka att införandet av nationella bestämmelser som är oförenliga med direktiv 1994/60/EG godkänns, som är en harmoniseringsåtgärd som beslutats på grundval av artikel 95 i fördraget.

(18) Artikel 95.5 i fördraget lyder som följer: "om en medlemsstat efter det att rådet eller kommissionen har beslutat om en harmoniseringsåtgärd anser det nödvändigt att införa nationella bestämmelser grundade på nya vetenskapliga belägg med anknytning till miljöskydd eller arbetsmiljöskydd för att lösa ett problem som är specifikt för den medlemsstaten och som har uppkommit efter beslutet om harmoniseringsåtgärden, skall den till kommissionen anmäla dessa bestämmelser samt skälen för att behålla dem."

(19) I enlighet med artikel 95.5 i fördraget anmälde Nederländerna till kommissionen den faktiska ordalydelsen av de bestämmelser som man avser införa. Begäran åtföljdes av en redogörelse för de skäl som enligt de nederländska myndigheternas uppfattning berättigar till införandet av dessa bestämmelser.

(20) Den anmälan som Nederländerna lämnade in den 25 januari 2001 i syfte att utverka godkännande av anförandet av nationella bestämmelser som avviker från föreskrifterna i direktiv 1994/60/EG förefaller i förstone vara tillåtlig enligt artikel 95.5 i EG-fördraget.

2. Bedömning av förtjänster

(21) Enligt artikel 95 i fördraget måste kommissionen säkerställa att alla villkor som gör det möjligt för en medlemsstat att begagna sig av möjligheterna till undantag enligt denna artikel är uppfyllda.

(22) Kommissionen måste därför bedöma om villkoren enligt artikel 95.5 i fördraget är uppfyllda. Enligt dessa krävs a) "nya vetenskapliga belägg med anknytning till miljöskydd eller arbetsmiljöskydd", b) vilka föranleder den sökande medlemsstaten att anse anförandet av nationella bestämmelser nödvändiga "för att lösa ett problem som är specifikt för den medlemsstaten", c) när det problem som avses uppstod "efter beslutet om harmoniseringsåtgärden".

(23) När kommissionen bedömer att anförandet av sådana nationella bestämmelser är berättigat, måste den vidare enligt artikel 95.6 i fördraget kontrollera om dessa nationella bestämmelser inte är ett medel för godtycklig diskriminering eller innebär ett förtäckt handelshinder mellan medlemsstaterna eller om de utgör ett hinder för den inre marknadens funktion.

(24) Det måste framhållas att sett i ljuset av den tidsram som fastställs i artikel 95.6 i fördraget måste kommissionen ta "de skäl" som anförs av medlemsstaten till utgångspunkt för sin prövning av huruvida förslaget till de nationella bestämmelser som anmälts enligt artikel 95.5 är berättigat eller inte. Detta innebär enligt fördraget att det åligger den medlemsstat som lämnar in en begäran att visa att dessa åtgärder är berättigade. Med beaktande av den procedurmässiga ram som upprättas genom artikel 95, särskilt den strikta sexmånadersfristen för att fatta ett beslut, måste kommissionen normalt begränsa sig till att pröva relevansen av de faktorer som åberopas av den medlemsstat som lämnar in en begäran utan att själv försöka finna motiveringar.

(25) Enligt artikel 95.6 tredje stycket i fördraget får kommissionen, om det är berättigat på grund av frågans komplexitet och om det inte föreligger någon fara för människors hälsa, meddela den berörda medlemsstaten att den sexmånadersperiod det skall ta att fatta beslutet kan förlängas med ytterligare högst sex månader.

(26) Nederländerna hänvisar för sin begäran till rena miljöskäl: fortsatt användning av kreosotbehandlat trä på det sätt som nu skall förbjudas kommer att leda till att vissa polycykliska kolväten i vatten, jord och sediment når halter som passerar de nederländska myndigheternas kvalitetsvärden. Nederländerna framhåller också sina särskilda geografiska förhållanden, vilka beaktades i kommissionens tidigare beslut.

(27) Ingen av de medlemsstater som tidigare medgavs undantag anförde de problem som Nederländerna hänvisar till. Tvärtom är kreosotbehandlat trä i yrkesmässig användning för marina anläggningar uttryckligen tillåtet i Sverige, som även, om mer än trettio år gått sedan behandlingen, tillåter icke yrkesmässigt bruk för ändamål i permanent kontakt med fuktig mark (dvs. grundvatten) och vatten, för landningsbryggor och andra marina anläggningar (dvs. ytvatten). Det finns inga särskilda regler på området i vare sig Danmark eller Tyskland.

(28) Nederländernas problem har aldrig nämnts under förarbetena inför översynen av direktiv 1994/60/EG (pågående), trots att de skulle kunna vara relevanta även för andra medlemsstater.

(29) Till stöd för sin begäran har Nederländerna lämnat ett stort antal dokument som måste bedömas noggrant om det skall gå att avgöra om det verkligen finns nya vetenskapliga belägg i förening med miljöskydd och ett specifikt miljöproblem som uppstod i Nederländerna efter det att direktiv 1994/60/EG antogs.

(30) Kommissionen har rådfrågat SCTEE om frågans komplexitet och eventuell fara för människors hälsa på grundval av en del av de dokument som inkommit från Nederländerna. I sitt yttrande av den 12 juni 2001(8) bekräftade SCTEE att den grund som anförs för begäran faktiskt är komplex och att det inte finns någon fara för människors hälsa.

IV. SLUTSATS

(31) Mot bakgrund av ovanstående blir slutsatsen att

- Nederländernas anmälan om att införa nationella bestämmelser som skapar undantag från direktiv 94/60/EG om kreosot av den 25 januari 2001 förefaller i förstone vara tillåtlig,

- eftersom frågan är komplex och det inte föreligger någon fara för människors hälsa är det berättigat att förlänga den period då ett beslut skall fattas om de planerade nationella bestämmelserna med en ytterligare sexmånadersperiod så att en noggrann bedömning av det inlämnade underlaget kan göras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Enligt artikel 95.6 tredje stycket i fördraget skall den period som åsyftas i artikel 95.6 andra stycket, inom vilken ett beslut skall fattas om de planerade nationella bestämmelser som Nederländerna anmälde den 25 januari 2001, förlängas med ytterligare en period på sex månader.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Konungariket Nederländerna.

Utfärdat i Bryssel den 13 juli 2001.

På kommissionens vägnar

Erkki Liikanen

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 262, 27.9.1976, s. 201.

(2) EGT L 207, 6.8.1999, s. 18.

(3) EGT L 365, 31.12.1994, s. 1.

(4) EGT L 329, 22.12.1999, s. 25.

(5) Dermal Carcinogenicity Study of two Coal Tar Products by Chronic Epicutaneous Application in Male CD-1 Mice (78 Weeks), Frauenhofer Institute of Toxicology and Aerosol Reserch (ITA), Hanover, oktober 1997.

(6) Yttrande om riskerna för att cancer framkallas av kreosot som innehåller mindre än 5 ppm benzo[a]pyren och/eller av trä som behandlats med sådan kreosot och om riskens storlek avgivet vid SCTEE:s åttonde plenarmöte, Bryssel, 4 mars 1999.

(7) EGT C 120, 24.4.2001, s. 10.

(8) Yttrande om kreosot - Anmälan från Nederländerna enligt artikel 95.5 i fördraget, lämnat vid SCTEE:s tjugofjärde plenarmöte, Bryssel, 12 juni 2001.

Top