Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31999D0218

    1999/218/EG: Kommissionens beslut av den 25 februari 1999 med föreskrifter om hur tjänstemän och övriga anställda vid Europeiska kommissionen kan få tillstånd att ha tillgång till sekretessbelagd information som innehas av kommissionen [delgivet med nr K(1999) 423]

    EGT L 80, 25.3.1999, p. 22–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1999/218/oj

    31999D0218

    1999/218/EG: Kommissionens beslut av den 25 februari 1999 med föreskrifter om hur tjänstemän och övriga anställda vid Europeiska kommissionen kan få tillstånd att ha tillgång till sekretessbelagd information som innehas av kommissionen [delgivet med nr K(1999) 423]

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 080 , 25/03/1999 s. 0022 - 0024


    KOMMISSIONENS BESLUT av den 25 februari 1999 med föreskrifter om hur tjänstemän och övriga anställda vid Europeiska kommissionen kan få tillstånd att ha tillgång till sekretessbelagd information som innehas av kommissionen [delgivet med nr K(1999) 423] (1999/218/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 162.2 i detta, och

    av följande skäl:

    Genom Fördraget om Europeiska unionen infördes en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik som omfattar samtliga frågor rörande Europeiska unionens säkerhet, på sikt även utformning av en gemensam försvarspolitik som när tiden är mogen kan komma att leda till ett gemensamt försvar.

    Enligt artikel J 4 i det fördraget är Västeuropeiska unionen (VEU) en integrerad del av Europeiska unionens utveckling och Europeiska unionen anmodar VEU att utarbeta och genomföra de beslut och åtgärder av unionen som berör försvaret.

    Unionens gemensamma säkerhetspolitik kan komma att fördjupas efter ikraftträdandet av Amsterdamfördraget. Enligt den nya artikel J 7 i Fördraget om Europeiska unionen skall Europeiska unionen utarbeta arrangemang för ett ökat ömsesidigt samarbete med VEU.

    Enligt artikel J 9 i Fördraget om Europeiska unionen, skall kommissionen delta fullt ut i arbetet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Kommissionen mottar och utarbetar dokument med känslig information som om den sprids kan skada Europeiska unionens, gemenskapens och medlemsstaternas samt internationella organisationers (t.ex. VEU:s och Nato:s [nordatlantiska fördragsorganisationen]) intressen.

    Genom beslut C(94)3282 av den 30 november 1994 fastställde kommissionen bestämmelser om säkerhetsåtgärder för sekretessbelagd information som utarbetas eller utväxlas i samband med Europeiska unionens verksamhet.

    Enligt artikel 6.3 i detta beslut skall information från VEU och Nato omfattas av särskilda bestämmelser.

    Säkerhetsbestämmelserna skall inte enbart avse det fysiska skyddet av sekretessbelagd information som innehas av kommissionen, utan även frågan om hur tjänstemän och övriga anställda vid kommissionen kan få tillstånd att ha tillgång till sådan information.

    Därför bör tillståndsförfarandet ändras för de tjänstemän och övriga anställda vid kommissionen som på grund av sin yrkesverksamhet är utsedda att ha tillgång till sådan information och tillgången till informationen bör begränsas till personer med tillstånd.

    Beslut om tillstånd får endast fattas på grundval av en säkerhetsundersökning utförd av medlemsstaternas behöriga myndigheter.

    Detta beslut inverkar inte på tillämpningen av bestämmelserna rörande allmänhetens tillgång till kommissionens handlingar på de områden som regleras i fördragen om upprättandet av Europeiska gemenskaperna och som fastställts i kommissionens beslut 94/90/EKSG, EG, Euratom (1).

    Detta beslut hindrar inte tillämpningen av de särskilda säkerhetsåtgärder som föreskrivs i rådets förordning nr 3 av den 31 juli 1958 om genomförandet av artikel 24 i Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen (2).

    Enligt artikel 5 i EG-fördraget skall medlemsstaterna underlätta institutionernas fullgörande av de uppgifter som åligger dem enligt fördragen. Medlemsstaternas myndigheter skall samarbeta med kommissionen för att upprätthålla en hög skyddsnivå och som en följd av detta genomföra säkerhetsundersökningar i enlighet med vad som föreskrivs i detta beslut.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Enligt kommissionens beslut C(94)3282 och som en följd av kommissionens deltagande i utarbetandet och genomförandet av unionens gemensamma säkerhetspolitik, skall endast tjänstemän och övriga anställda vid kommissionen samt personer som arbetar vid kommissionen och som på grund av sin befattning och för att det är nödvändigt för tjänsten behöver ta del av eller behandla sekretessbelagd information, ha tillstånd att ha tillgång till sådan information som innehas av kommissionen.

    2. För att få tillgång till sådan information som har klassificerats som MYCKET HEMLIG, HEMLIG eller KONFIDENTIELL, skall de personer som avses i punkt 1 ha fått tillstånd till detta i enlighet med artikel 2.

    3. Tillstånd skall ges endast till personer som varit föremål för en säkerhetsundersökning utförd av medlemsstaternas behöriga nationella myndigheter enligt föreskrifterna i artikel 3.

    Artikel 2

    1. Kommissionen skall utfärda sådana tillstånd som avses i artikel 1 efter att ha inhämtat ett yttrande från medlemsstaternas behöriga nationella myndigheter på grundval av säkerhetsundersökningen utförd i enlighet med artiklarna 3 och 4.

    2. Tillståndet, som skall gälla i fem år, får inte överskrida tidsperioden för den befattning som motiverade utfärdandet. Det kan förnyas av kommissionen i enlighet med förfarandet som avses i punkt 1.

    Kommissionen kan när som helst återkalla tillståndet. Beslutet om återkallande skall meddelas den berörda personen, som kan begära att få höras av direktören för kommissionens säkerhetsbyrå och av den behöriga nationella myndigheten.

    3. I avvaktan på resultatet av den undersökning som avses i artikel 3 får kommissionen, undantagsvis och om det ligger i tjänstens intresse, utfärda ett tillfälligt tillstånd för en period på högst tre månader, förutsatt att den i förväg har underrättat de behöriga nationella myndigheterna och dessa inte har gjort några invändningar inom en månad.

    Artikel 3

    1. Säkerhetsundersökningen syftar till att säkerställa att det inte finns några invändningar mot att den berörda personen får tillgång till sekretessbelagd information som innehas av kommissionen.

    2. Säkerhetsundersökningen skall, med den berörda personens medverkan och på begäran av kommissionen, utföras av den medlemsstats berörda myndigheter i vilken den person som skall ges tillstånd är medborgare. Om den berörda personen är bosatt på en annan medlemsstats territorium, får de berörda nationella myndigheterna samarbeta med myndigheterna i den stat där personen är bosatt.

    3. Inför undersökningen är den berörda personen skyldig att fylla i ett formulär med personuppgifter.

    4. För att de behöriga nationella myndigheterna skall kunna genomföra undersökningen och lämna ett yttrande som är anpassat till lämplig tillståndsnivå skall kommissionen i sin begäran ange sekretesstyp och sekretessnivå för de uppgifter som den berörda personen kommer att ta del av.

    5. För säkerhetsundersökningens hela förlopp och resultat skall de föreskrifter och bestämmelser som gäller på detta område i den berörda medlemsstaten vara tilllämpliga, inbegripet sådana som gäller rättsmedel.

    Artikel 4

    1. Om medlemsstaternas behöriga nationella myndigheter lämnar ett positivt yttrande, kan kommissionen utfärda tillstånd för den berörda personen enligt artikel 2.

    2. Om de behöriga nationella myndigheterna lämnar ett negativt yttrande, skall den berörda personen informeras om innebörden i detta yttrande och han eller hon kan begära att få höras av direktören för kommissionens säkerhetsbyrå. Direktören för kommissionens säkerhetsbyrå kan, om han anser det nödvändigt, vända sig till de behöriga nationella myndigheterna för att begära de kompletterande förklaringar som dessa kan lämna. Om det negativa yttrandet bekräftas får tillstånd inte ges.

    Artikel 5

    Varje person med tillstånd enligt artikel 2 skall, i samband med att tillståndet utfärdas och därefter med regelbundna mellanrum, erhålla nödvändiga anvisningar om skyddet av den sekretessbelagda informationen och om hur detta skydd skall säkerställas. Personen skall underteckna en bekräftelse på att han eller hon har erhållit dessa anvisningar och åtar sig att iaktta dem.

    Artikel 6

    Artikel 1.2 och artiklarna 10-13 i beslut C(94)3282 av den 30 november 1994 om säkerhetsåtgärder för sekretessbelagd information som utarbetas eller utväxlas i samband med Europeiska unionens verksamhet, skall upphävas. Tillstånd som utfärdats enligt nämnda beslut skall fortsätta att gälla under den period för vilken de utfärdats, dock högst under en period på fem år från utfärdandet, om de inte återkallas tidigare enligt artikel 2.2.

    Artikel 7

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 25 februari 1999.

    På kommissionens vägnar

    Jacques SANTER

    Ordförande

    (1) EGT L 46, 18.2.1994, s. 58.

    (2) EGT 17, 6.10.1958, s. 406/58.

    Top