Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997R2629

    Kommissionens förordning (EG) nr 2629/97 av den 29 december 1997 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 820/97 avseende öronmärken, register på anläggningarna samt pass, inom ramen för systemet för identifiering och registrering av nötkreatur (Text av betydelse för EES)

    EGT L 354, 30.12.1997, p. 19–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2004; upphävd genom 32004R0911

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/2629/oj

    31997R2629

    Kommissionens förordning (EG) nr 2629/97 av den 29 december 1997 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 820/97 avseende öronmärken, register på anläggningarna samt pass, inom ramen för systemet för identifiering och registrering av nötkreatur (Text av betydelse för EES)

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 354 , 30/12/1997 s. 0019 - 0022


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2629/97 av den 29 december 1997 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 820/97 avseende öronmärken, register på anläggningarna samt pass, inom ramen för systemet för identifiering och registrering av nötkreatur (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 820/97 av den 21 april 1997 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur och om märkning av nötkött och nötköttsprodukter (1), särskilt artikel 10 a, b och c i denna, och

    med beaktande av följande:

    Öronmärkena bör innehålla information om vilken medlemsstat djuret ursprungligen kommer ifrån samt information om det enskilda djuret. Det bästa sättet att kodifiera sådana upplysningar är att använda landets kod bestående av två bokstäver kompletterad med ytterligare maximalt tolv siffror. Vissa medlemsstater bör tillåtas att under en övergångsperiod behålla det system de nu använder sig av.

    Streckkoder kan godkännas för användning vid sidan av systemet med landskoder och maximalt tolv siffror.

    Det är lämpligt att fastställa vissa enhetliga minimikrav för öronmärkenas utformning.

    Bestämmelserna om öronmärkenas informationsinnehåll bör ses över mot bakgrund av upprättandet av den elektroniska databas som föreskrivs i artikel 5 i förordning (EG) nr 820/97.

    Den information som finns i passet och registret måste vara utformad på ett sådant sätt att det är möjligt att spåra djur.

    Denna information måste vara jämförbar med de uppgifter som skall matas in i den elektroniska databas vars upprättande föreskrivs i rådets direktiv 64/432/EEG av den 26 juni 1964 om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen (2), senast ändrat genom direktiv 97/12/EG (3).

    Mot bakgrund av de kontrollåtgärder som är kopplade till gemenskapens stödprogram måste passet innehålla viss information om olika bidrag, i enlighet med vad som föreskrivs i artikel 4b i rådets förordning (EEG) nr 805/68 av den 27 juni 1968 om den gemensamma organisationen av marknaden för nötkött (4), samt ändrad genom förordning (EG) nr 2321/97 (5).

    Med tanke på tidsschemat för tillämpningen av förordning (EG) nr 820/97 bör den här förordningen träda i kraft med högsta prioritet.

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Kommittén för Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    Öronmärket

    Artikel 1

    1. Av öronmärket skall åtminstone framgå namn, kod eller logotyp för den lokala eller centrala behöriga myndighet i medlemsstaten som utfärdat öronmärket samt de beteckningar som föreskrivs i punkt 2.

    2. Beteckningarna på öronmärket skall ha följande sammansättning:

    a) De två första tecknen skall ange i vilken medlemsstat den anläggning ligger där djuret försågs med öronmärket. För detta syfte skall man använda sig av de länderkoder bestående av två bokstäver som anges i bilagan.

    b) Tecknen efter landskoden skall utgöras av högst tolv siffror. Irland, Italien, Spanien, Portugal och Förenade kungariket får dock behålla sina nuvarande system med en alfanumerisk kod i stället för de tolv siffrorna efter landskoden till och med den 31 december 1999.

    3. Förutom den information som avses i punkt 1 kan medlemsstaternas centrala behöriga myndigheter godkänna användning av en streckkod.

    Artikel 2

    Öronmärket skall uppfylla följande krav:

    a) Det skall vara tillverkat av ett böjligt plastmaterial.

    b) Det skall var svårt att förfalska samt lätt att tyda under djurets hela livstid.

    c) Det skall inte kunna återanvändas.

    d) Det skall vara utformat så att det inte faller av och inte skadar djuret.

    e) Det skall endast vara försett med outplånlig text, i enlighet med artikel 1.

    Artikel 3

    Öronmärket skall vara utformat enligt följande:

    a) Varje öronmärke skall bestå av två delar, en handel och en hondel.

    b) Var och en av öronmärkets delar skall innehålla den information som föreskrivs i artikel 1 utan några tillägg.

    c) Var och en av öronmärkets delar skall ha en längd på minst 45 mm.

    d) Var och en av öronmärkets delar skall ha en bredd på minst 55 mm.

    e) Tecknen skall ha en minsta höjd på 5 mm.

    Artikel 4

    Medlemsstaterna får välja andra material eller utseenden för det andra öronmärket och de får besluta om att lägga till ytterligare information på det förutsatt att kraven i artikel 1.1 och 1.2 är uppfyllda.

    Artikel 5

    Medlemsstaterna skall meddela varandra och kommissionen vilken modell de valt för det första och det andra öronmärke som avses i artiklarna 3 och 4.

    KAPITEL II

    Passet och registret

    Artikel 6

    1. Passet skall åtminstone innehålla följande:

    a) Den information som avses i artikel 14.3 C.1 första till sjunde strecksatsen i direktiv 64/432/EEG.

    b) Den information som avses i

    - artikel 14.3 C.2 andra strecksatsen i det direktivet, eller

    - artikel 14.3 C.2 första strecksatsen, om den databas som föreskrivs i artikel 5 i förordning (EG) nr 820/97 är fullt fungerande.

    c) Samtliga djurhållares underskrifter, dock ej transportörens. När databasen är fullt fungerande enligt artikel 6.3 första strecksatsen i förordning (EG) nr 820/97 skall endast den senaste djurhållarens underskrift finnas med.

    d) Uppgift om utfärdande myndighet.

    e) Datum för passets utfärdande.

    2. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i kapitel I A.1 i bilagan till rådets direktiv 91/628/EEG (6) får medlemsstaterna, om en kalv som är yngre än fyra veckor förflyttas, föreskriva att den skall åtföljas av en provisorisk handling som innehåller åtminstone den information som anges i punkt 1 och som är avfattad i en form som godkänts av den behöriga myndigheten.

    Den provisoriska handlingen skall utfärdas av kalvens förste djurhållare och skall kompletteras av var och en av de följande djurhållarna med undantag av transportörer. Djurhållaren skall skicka den provisoriska handlingen till den behöriga myndigheten innan djuret är fyra veckor gammalt, eller inom sju dagar om djuret dör eller slaktas innan det är fyra veckor. Om kalven fortfarande lever, skall den behöriga myndigheten utfärda ett pass inom 14 dagar från det att den provisoriska handlingen inkommit. Av ett sådant pass måste framgå vilka förflyttningar som kalven varit föremål för i enlighet med vad som anges på den provisoriska handlingen.

    Förutsatt att naveln har läkt får kalven flyttas högst två gånger mellan olika anläggningar, varvid den skall åtföljas av den provisoriska handlingen. Vid tillämpningen av denna punkt skall förflyttningar mellan två anläggningar via en marknad eller uppsamlingsplats räknas som en enda förflyttning, förutsatt att man från marknadens eller uppsamlingsplatsens sida, på begäran av den behöriga myndigheten, kan framlägga en fullständig redovisning av de transaktioner som utförts inom ramen för verksamheten på den marknaden eller uppsamlingsplatsen.

    3. Vad gäller kravet på att varje djurhållare skall rapportera förflyttningar, födelse och död för ett djur i enlighet med artikel 7.1 andra strecksatsen i förordning (EG) nr 820/97 skall den relevanta tidsperioden fastställas av medlemsstaterna. Tidsperioden får dock inte överstiga 15 dagar från det datum då djuret märktes i samband med födseln; från den 1 januari 2000 får den inte överstiga sju dagar från det datum då djuret märktes.

    Artikel 7

    Utöver den information som anges i artikel 6 skall följande information om bidragsförhållandena för djur av hankön enligt artikel 4b i rådets förordning (EEG) nr 805/68 läggas till i passet:

    a) Sökt eller beviljat bidrag för första åldersgruppen.

    b) Sökt eller beviljat bidrag för andra åldersgruppen.

    Artikel 8

    Registret skall åtminstone innehålla följande:

    a) Den uppdaterade information som föreskrivs i artikel 14.3 C.1 första till fjärde strecksatsen i direktiv 64/432/EEG.

    b) Tidpunkten för djurets död på anläggningen.

    c) Beträffande djur som lämnar anläggningen: djurhållarens namn och adress (gäller ej transportörer) eller identitetsbeteckningen för den anläggning till vilken djuret överfördes samt avsändningsdatum.

    d) Beträffande djur som anländer till anläggningen: djurhållarens namn och adress (gäller ej transportörer) eller identitetsbeteckningen för den anläggning från vilken djuret överfördes samt ankomstdatum.

    e) Namn och underskrift av den företrädare för en behörig myndighet som kontrollerat registret samt datum då denna kontroll utfördes.

    Artikel 9

    Medlemsstaterna skall meddela varandra och kommissionen utformningen av de pass och de register på anläggningarna som används inom deras territorier.

    KAPITEL III

    Allmänna bestämmelser

    Artikel 10

    Denne förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Den skall tillämpas från och med den 1 januari 1998.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 29 december 1997.

    På kommissionens vägnar

    Franz FISCHLER

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 117, 7.5.1997, s. 1.

    (2) EGT 121, 29.7.1964, s. 1977/64.

    (3) EGT L 109, 25.4.1997, s. 1.

    (4) EGT L 148, 26.6.1968, s. 24.

    (5) EGT L 322, 25.11.1997, s. 25.

    (6) EGT L 340, 11.12.1991, s. 17.

    BILAGA

    >Plats för tabell>

    Top