EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31987D0595

87/595/EEG: Rådets beslut av den 30 november 1987 om att på gemenskapens vägnar anta Tullsamarbetsrådets rekommendation av den 22 maj 1984 om användningen av koder som beteckningar för dataelement samt fyra av dess bilagor

EGT L 362, 22.12.1987, p. 22–26 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 30/11/1987

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1987/595/oj

31987D0595

87/595/EEG: Rådets beslut av den 30 november 1987 om att på gemenskapens vägnar anta Tullsamarbetsrådets rekommendation av den 22 maj 1984 om användningen av koder som beteckningar för dataelement samt fyra av dess bilagor

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 362 , 22/12/1987 s. 0022 - 0026
Finsk specialutgåva Område 11 Volym 13 s. 0116
Svensk specialutgåva Område 11 Volym 13 s. 0116


RÅDETS BESLUT av den 30 november 1987 om att på gemenskapens vägnar anta Tullsamarbetsrådets rekommendation av den 22 maj 1984 om användning av koder som beteckningar för dataelement samt fyra av dess bilagor (87/595/EEG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artiklarna 28, 113 och 235 i detta,

med beaktande av av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande(1), och

med beaktande av följande:

Tullsamarbetsrådets rekommendation av den 22 maj 1984 avser att underlätta utbytet av data mellan tullförvaltningarna samt mellan dessa förvaltningar och deltagare i den internationella handeln genom att vid detta utbyte av data använda internationellt överenskomna och allmänt tillämpliga koder som beteckningar för dataelement. Med beaktande av den senaste utvecklingen i kommunikationsteknologi behandlar denna rekommendation ett ämne av särskilt intresse för tullen och följaktligen för genomförandet av gemenskapens handelspolitik eftersom den effektivt bidrar till att underlätta den internationella handeln.

Med hänsyn till gemenskapsrättens nuvarande ståndpunkt får de fyra bilagorna till ovannämnda rekommendation antas samtidigt med själva rekommendationen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tullsamarbetsrådets rekommendation av den 22 maj 1984 om användning av koder som beteckningar för dataelement liksom de fyra bilagor som närmare anges nedan, antas härmed på gemenskapens vägnar:

>Plats för tabell>

Texten till rekommendationen och de bilagor som nämns ovan bifogas detta beslut.

Artikel 2

Rådets ordförande skall utse den person som är bemyndigad att till Tullsamarbetsrådets generalsekreterare anmäla att gemenskapen antagit den rekommendation och de bilagor som avses i artikel 1.

Utfärdat i Bryssel den 30 november 1987.

På rådets vägnar

N. WILHJELM

Ordförande

(1) EGT nr C 318, 30.11.1987.

TULLSAMARBETSRÅDETS REKOMMENDATION av den 22 maj 1984 om användning av koder som beteckningar för dataelement

TULLSAMARBETSRÅDET

önskar underlätta utbytet av data mellan tullförvaltningar samt mellan tullförvaltningar och deltagare i den internationella handeln,

finner att det är önskvärt att internationellt överenskomna och allmänt tillämpliga koder används som beteckningar för dataelement vid sådant utbyte av data,

beaktar och stödjer de internationella standarder som antagits av Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) om användning av koder eller kodstrukturer som beteckningar för dataelement,

beaktar och stödjer de rekommendationer som antagits av arbetsgruppen för underlättande av internationella handelsförfaranden vid FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE) vilken rekommenderar användning av koder eller kodstrukturer som beteckningar för dataelement för den internationella handelns syften,

och finner att de koder eller kodstrukturer som avses i denna rekommendations bilagor utgör en lämplig grund för beteckningar för dataelement vid utbytet av data,

rekommenderar därför att stater, oavsett om de är medlemmar av rådet eller inte, samt tullunioner och ekonomiska unioner använder de koder eller kodstrukturer som närmare anges i bilagorna till denna rekommendation, samt framtida uppdaterade eller reviderade upplagor av dessa koder eller kodstrukturer som beteckningar för dataelement vid utbytet av data mellan tullförvaltningar samt mellan tullförvaltningar och deltagare i den internationella handeln vid alla tillfällen då kodade beteckningar behövs,

påpekar att antagandet av denna rekommendation kräver att rekommendationen och minst en av dess bilagor antas, samt att varje bilaga skall ses som en särskild rekommendation,

och anmodar stater, oavsett om de är medlemmar av rådet eller inte, samt tullunioner och ekonomiska unioner som antar denna rekommendation att till generalsekreteraren anmäla vilken eller vilka bilagor som antas, den dag från vilken de ämnar tillämpa rekommendationen samt villkoren för dess tillämpning. Generalsekreteraren kommer att vidarebefordra dessa upplysningar till tullförvaltningarna i alla medlemsstater. Han kommer också att vidarebefordra dem till alla tullförvaltningar i icke-medlemsstater och till alla tullunioner och ekonomiska unioner som har antagit denna rekommendation.

BILAGA II

CONTAINERBETECKNINGAR FÖR IDENTIFIERING

Rekommenderade koder

1. Den ISO-kod som återfinns i den internationella standarden 6346 (fraktcontainrar - kodning, identifiering och märkning) för beteckning för data om fraktcontainrar som används för andra transportsätt än flygtransport, och den kod som utvecklats av IATA för beteckning för data om flygfraktscontainrar bör uppmärksammas.

2. När tullmyndigheterna registrerar data för identifiering av containrar, rekommenderas att utrymme ges för 17 tecken i ADB-systemen och tillhörande dokument för att ge plats för ISO-koden (största möjliga antal tecken är 17) och nuvarande och framtida upplagor av IATA-koden (9 respektive 12 tecken).

Kortfattad beskrivning

ISO-koden

3. Den internationella standarden 6346 fastställer ett kodsystem för alfanumerisk märkning på 17 tecken för fraktcontainrar och ger ett unikt internationellt identifieringssätt genom en ägarkod, ett serienummer och en landskod, ett kontrollsiffersystem för att bekräfta riktigheten i registreringen av ägarkoden och serienumret, samt information om containrars storlek och typ.

IATA-koden

4. Den kod för beteckning för data om flygfraktscontainrar, som utvecklats av IATA, innehåller för närvarande 9 alfanumeriska tecken (containertyp, storlek och kompatibilitet, serienummer och ägarkod). År 1990 kommer IATA-koden att bestå av 12 alfanumeriska tecken inklusive en kontrollsiffra.

BILAGA V

VARUBESKRIVNING OCH TULLTAXE- OCH STATISTIKNUMMER

Rekommenderad kodstruktur

1. Systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering bör användas.

Kortfattad beskrivning

2. Systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering utgörs av en sexsiffrig universalnomenklatur för transportabla varor vilken på samma gång tillgodoser behoven hos tullmyndigheter, statistiker som befattar sig med utrikeshandel eller produktion, befraktare och producenter. Det harmoniserade systemet är lämpligt för automatisk databehandling och dataöverföring och innehåller en gemensam terminologi och kod som särskilt identifierar 5 019 varugrupper som en följd av en detaljerad utvidgning av 1 241 fyrsiffriga nummer. Systemet är resultatet av en mycket omfattande revision och uppdatering av Tullsamarbetsrådets nomenklatur (TSRN), inte endast i detalj utan även i struktur. Det harmoniserade systemet kan delas in i ytterligare underenheter om så är nödvändigt för att tillgodose nationella eller internationella behov.

BILAGA VI

TULLFÖRFARANDEN

Rekommenderad kod

1. De allmänna riktlinjerna och den ensiffriga kod, som utvecklats av Tullsamarbetsrådets arbetsgrupp för datorisering inom tullområdet, bör användas som beteckningar för tullförfaranden. De allmänna riktlinjerna och den ensiffriga koden återfinns i akten om datorisering av tullprocesser.

Kortfattad beskrivning

2. Den kod för beteckningar för tullförfaranden som utvecklats av Tullsamarbetsrådets arbetsgrupp för datorisering inom tullområdet är en mycket allmän ensiffrig kod inom vilken de viktigaste tullförfarandena identifieras och inom vilken användare kan utveckla särskilda koder för att tillgodose nationella eller internationella behov.

BILAGA VII

MÅTTENHETER

Rekommenderade koder

1. De koder som återfinns i rekommendation nr 20 (Koder för måttenheter som används i internationell handel) från FN:s ekonomiska kommission för Europa, ECE, bör användas som beteckningar för måttenheter.

Kortfattad beskrivning

2. De måttenheter som utvecklats av FN:s ekonomiska kommission för Europa består av en alfabetisk kod av fastställd längd (tre bokstäver) och en numerisk kod av fastställd längd (tresiffrig).

Top