EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22006X1007(01)

Gemensamt uttalande om den politiska dialogen mellan Europeiska unionen och Montenegro

EUT C 242, 7.10.2006, p. 6–6 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

7.10.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 242/6


Gemensamt uttalande om den politiska dialogen mellan Europeiska unionen och Montenegro (1)

(2006/C 242/02)

På grundval av de åtaganden som gjordes vid toppmötet mellan EU och västra Balkan i Thessaloniki den 21 juni 2003 uttrycker Europeiska unionen och Montenegro (nedan kallade ”parterna”) sin beslutsamhet att förstärka och intensifiera sina ömsesidiga politiska förbindelser.

Parterna är följaktligen eniga om att upprätta en regelbunden politisk dialog som skall åtfölja och befästa deras återupptagande av närmare förbindelser, stödja de politiska och ekonomiska förändringar som är på väg i Montenegro samt bidra till att skapa nya samarbetsformer, varvid Montenegros ställning som en potentiell kandidat till medlemskap i Europeiska unionen särskilt skall beaktas.

Den politiska dialogen, som grundas på gemensamma värderingar och förhoppningar, kommer att syfta till att:

1.

Förstärka de demokratiska principerna och institutionerna liksom rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna samt respekten för och skyddet av minoriteter.

2.

Främja regionalt samarbete, utveckling av goda grannförbindelser och iakttagande av de skyldigheter som följer av internationell lagstiftning, inbegripet fullständigt och otvetydigt samarbete med Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien.

3.

Underlätta att Montenegro så långt det är möjligt integreras i Europas politiska och ekonomiska huvudfåra på grundval av egna förtjänster och prestationer.

4.

Öka samstämmigheten mellan parternas ståndpunkter i internationella frågor och i de frågor som kan få avgörande inverkan på parterna, inklusive samarbete i kampen mot terrorism, organiserad brottslighet och korruption samt andra delar av området rättsliga och inrikes frågor.

5.

Möjliggöra för parterna att beakta den andra partens ståndpunkt och intressen i sina respektive beslutsprocesser.

6.

Öka säkerheten och stabiliteten i hela Europa och särskilt i Sydösteuropa genom samarbete på de områden som omfattas av Europeiska unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Den politiska dialogen mellan parterna kommer att äga rum vid regelbundna samråd, kontakter och informationsutbyte vid behov, särskilt i följande sammanhang:

1.

Möten på hög nivå mellan företrädare för Montenegro, å ena sidan, och företrädare i trojkaformat för Europeiska unionen, å andra sidan.

2.

Utbyte av ömsesidig information om utrikespolitiska beslut med fullt utnyttjande av de diplomatiska kanalerna, inklusive kontakter på bilateral nivå med tredjeländer samt i multilaterala forum som Förenta nationerna, OSSE och andra internationella organisationer.

3.

Kontakter på parlamentsnivå.

4.

Alla övriga möjligheter som kan bidra till att befästa och utveckla dialogen mellan parterna.

Den politiska dialogen kommer även att äga rum i forumet för EU-västra Balkan, det multilaterala politiska forum på hög nivå som inrättades vid toppmötet mellan EU och västra Balkan i Thessaloniki.


(1)  Text antagen av rådet den 15 september 2006.


Top