Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

En strategi för europeisk rättslig utbildning (2021–2024)

En strategi för europeisk rättslig utbildning (2021–2024)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Kommissionens meddelande – Att säkerställa rättvisa i EU – en strategi för europeisk rättslig utbildning 2021–2024

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

  • Det syftar till att befästa en gemensam rättskultur i Europa grundad på rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter och ömsesidigt förtroende.
  • För att uppnå detta fastställs en strategi för europeisk rättslig utbildning med åtgärder för att främja en korrekt och effektiv tillämpning av EU-lagstiftningen.

VIKTIGA PUNKTER

I strategin identifieras följande områden och den innehåller rekommendationer för alla inblandade (utbildningsleverantörer, Europeiska kommissionen, berörda parter och rättsliga nätverk).

Utbildningskrav enligt EU-lagstiftningen

  • Främja en gemensam rättsstatskultur. Välutbildade rättstillämpare spelar en viktig roll för att stärka rättskulturen och tillämpa rättsstatsprincipen.
  • Att upprätthålla grundläggande rättigheter. EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna bör vara en verklighet i människors vardag, och dess förhållande till nationell lagstiftning och Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna bör förstås.
  • Upptrappning av den rättsliga digitaliseringen. Yrket måste bättre förstå och använda digitala verktyg och artificiell intelligens.
  • Jämna steg med ny EU-lagstiftning. Yrkesverksamma måste hålla sig à jour med EU:s rättsliga utveckling, särskilt på områden som gränsöverskridande rättsligt samarbete, säkerhet, terrorism och organiserad brottslighet, enskilda personers processuella rättigheter och offrens rättigheter samt genomförandet av den inre marknaden och miljölagstiftningen.
  • Nya verktyg för rättstillämparna för att hantera nya utmaningar. Terrorism och it-brottslighet utvecklas ständigt, och förändrade arbetsmönster påverkar sysselsättningen och sociallagstiftningen.

Nödvändiga delar utöver EU-rätten

  • Förse rättstillämpare med tvärvetenskaplig kompetens. Dessa sträcker sig från ”domarhantverket”* till icke juridiska kunskaper och juridiska språkkunskaper.

En utökad, mer omfattande och mer riktad utbildning för rättstillämpare som tillämpar EU-lagstiftningen

  • Anpassade mål. Domare och åklagare är de främsta målgrupperna, tillsammans med domstols- och åklagarpersonal, advokater, notarier och exekutionstjänstemän.
  • Bättre EU-rättslig utbildning för andra yrkesgrupper. Fängelsepersonal, frivårdsinspektörer, medlare, domstolsexperter, insolvensförvaltare och rättstolkar/rättsöversättare behöver kunskap om relevant EU-lagstiftning.

Högkvalitativ och effektiv utbildning

  • Främja en stark metodik, flexibla svar på utmaningar, ständig övervakning, rättstillämpares exponering för olika former av lärande och utvärdering av resultat.

Utbildning för unga rättstillämpare

  • Ge nya rättstillämpare baskunskaper om EU:s rättssystem och rättskultur. Detta bör omfatta de grundläggande delarna av EU-rätten, grundläggande rättigheter, rättsstatsprincipen, ”domarhantverket” och språk.

Gemensamt ansvar

  • Stöd till nationella berörda parter som har huvudansvaret. Utbildningsleverantörer, justitieministerier och reglerade yrken kräver tillräckliga resurser för att uppnå en verklig kultur där utbildning anses utgöra en investering.
  • Främjande av nätverk av rättsexperter i EU. Rättstillämpare bör kunna uppmana kolleger i nationella nätverk att tillhandahålla rättslig sakkunskap i EU-frågor.
  • Använda den unika funktionen av det europeiska nätverket för rättslig utbildning. Med nödvändig finansiering är det europeiska nätverket för rättslig utbildning bäst lämpat att samordna nationell och gränsöverskridande utbildning.
  • Aktörer på EU-nivå som viktiga informationsspridare. Europeiska rättsakademin, Europeiska institutet för offentlig förvaltning samt andra europeiska nätverk av rättstillämpare bör främja utbildning och utbyta material och erfarenheter.
  • Kommissionens stöd. EU-finansiering finns tillgänglig för projekt med en europeisk dimension som sträcker sig från utbildning för utbildare och främjande av gränsöverskridande konsortier till projekt som handlar om EU:s prioriterade områden, där man testar nya idéer och tillgodoser särskilda behov.
  • Rättstillämpare utanför EU som målgrupp. Den europeiska rättsliga utbildningen utvidgas till kandidatländer och potentiella kandidatländer, särskilt på västra Balkan, och skulle kunna utvidgas till andra utomeuropeiska länder, särskilt i Afrika och Latinamerika.
  • Övervakning. Kommissionen kommer att rapportera om strategins framsteg och samarbeta med berörda parter för att förbättra datainsamlingen och analysen.

BAKGRUND

Genom Lissabonfördraget fick EU en roll för att utbilda domare och övrig personal inom rättsväsendet i civilrättsliga och straffrättsliga frågor. Kommissionen lade 2011 fram meddelandet ”Skapa förtroende för en EU-övergripande rättvisa – En ny dimension för den europeiska rättsliga utbildningen”.

Det senaste meddelandet bygger på de framsteg som gjorts. I meddelandet betonas behovet av rättslig utbildning, särskilt med tanke på försämringen av rättsstatsprincipen, angrepp på grundläggande rättigheter i vissa EU-medlemsstater, ökad digitalisering och möjligheten att västra Balkan ansluter sig till EU.

VIKTIGA BEGREPP

Domarhantverk. Hur domare utför sitt arbete, inklusive allt som inte finns i en lagbok, bevismaterial eller förfarande.

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Att säkerställa rättvisa i EU – en strategi för europeisk rättslig utbildning 2021–2024 (COM(2020) 713 final, 2.12.2020).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2020 års rapport om rättsstatsprincipen – Rättsstatssituationen i EU (COM(2020) 580 final, 30.9.2020).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Att stärka rättsstatsprincipen inom unionen En åtgärdsplan (COM(2019) 343 final, 17.7.2019)

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Skapa förtroende för en EU-övergripande rättvisa – En ny dimension för den europeiska rättsliga utbildningen (COM(2011) 551 final, 13.9.2011).

Senast ändrat 02.05.2022

Top