Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mänskliga rättigheter och demokrati - EU:s nya handlingsplan

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Mänskliga rättigheter och demokrati - EU:s nya handlingsplan

Nutidens konflikter och utbredda försök att ignorera mänskliga rättigheter kräver ett kraftigt och målmedvetet svar från Europeiska unionen.

RÄTTSAKT

Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet: Handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati (2015-2019) ”Hålla de mänskliga rättigheterna högt på EU:s dagordning” (JOIN(2015) 16final av den 28 april 2015).

SAMMANFATTNING

Nutidens konflikter och utbredda försök att ignorera mänskliga rättigheter kräver ett kraftigt och målmedvetet svar från Europeiska unionen.

EU:s nya handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati har som syfte att stärka införandet av EU:s politik för mänskliga rättigheter över hela världen. Den är inriktad på den roll som det civila samhällets aktörer har i att försvara mänskliga rättigheter och ge stöd åt människorättsförsvarare.

VAD ÄR SYFTET MED DET GEMENSAMMA MEDDELANDET?

Syftet med det gemensamma meddelandet från Europeiska kommissionen och Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik är att föreslå en handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati för perioden 2015-2019.

EU:s råd antog handlingsplanen den 20 juli 2015 i och med sina slutsatser om handlingsplanen för mänskliga rättigheter och demokrati 2015-2019. Handlingsplanen kommer att genomföras av EU:s institutioner, tillsammans med EU-länderna och ett starkt engagemang från det civila samhället.

VIKTIGA PUNKTER

I handlingsplanen 2015-2019 betonas särskilt egenansvaret hos, och samarbetet med, lokala institutioner och mekanismer, däribland nationella institutioner för mänskliga rättigheter samt civilsamhället.

Principer

Åtgärdsplanen är avsedd att

  • ge större inflytande till aktörer (statliga, parlamentära, regionala organisationer) i länderna utanför EU, stärka rättsväsendets roll och stödja civilsamhället, däribland arbetsmarknadens parter,
  • bekämpa diskriminering och främja respekt för yttrandefrihet och jämställdhet samt kvinnors egenmakt,
  • säkerställa att EU:s åtgärder får en mer synlig roll på området mänskliga rättigheter.

Strategiska områden

I handlingsplanen finns fem huvudsakliga strategiska områden för åtgärder:

  • 1.

    Att främja lokala aktörers roll genom åtgärder inriktade på samverkan med externa statliga och icke-statliga aktörer.

  • 2.

    Att hantera centrala frågor när det gäller mänskliga rättigheter, med hänsyn till balansen mellan att försvara medborgerliga och politiska rättigheter å ena sidan och ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter å andra sidan.

  • 3.

    Att sörja för ett övergripande tillvägagångssätt beträffande människorättsfrågor i konflikter och kriser, genom att stödja utvecklingen av nationella, regionala och internationella verktyg för att förebygga, utreda och bekämpa kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

  • 4.

    Att öka samstämmigheten och konsekvensen, så att hänsyn tas till mänskliga rättigheter i EU:s politik, t.ex. inom handel och investeringar, migration och asyl, utvecklingspolitik samt terrorismbekämpning.

  • 5.

    Att stärka effektiviteten och resultatkulturen i verksamheten på området mänskliga rättigheter och demokrati, genom att utveckla mer resultatinriktade och strategiska tillvägagångssätt.

En världstäckande plan

De åtgärder som genomförs enligt EU:s handlingsplan kommer att gälla alla områden i världen, med hänsyn till lokala behov.

Planen kommer att genomgå en halvtidsöversyn 2017, där man utvärderar de huvudsakliga resultat som gjorts och tar upp nya utmaningar.

BAKGRUND

År 2012 antog EU sin strategiska ram för mänskliga rättigheter och demokrati, som innefattade en handlingsplan för 2012-2014. Syftet var att göra det till allmän praxis att ta hänsyn till frågor om mänskliga rättigheter i ett stort antal politiska områden i EU.

Efter denna treåriga strategiska plan, som innehöll 97 åtgärder, konstaterades att det behövdes ytterligare insatser på vissa områden. Dessa ska bemötas genom handlingsplanen för 2015-2019.

Mer information finns här:

NYCKELORD

  • *Medborgerliga och politiska rättigheter: rättigheter som skyddar individens frihet och säkerställer att människor kan delta i samhällslivet och det politiska livet utan att diskrimineras eller undertryckas.
  • *Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter: rätt till livsmedel, bostad, utbildning, hälsa samt social säkerhet, rätt att delta i det kulturella livet, rätt till vatten och hygien samt rätt till arbete.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets slutsatser om mänskliga rättigheter och demokrati, EU:s strategiska ram för mänskliga rättigheter och demokrati och EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati av den 25 juni 2012.

Rådets slutsatser om handlingsplanen för mänskliga rättigheter och demokrati 2015-2019 av den 20 juli 2015.

Senast ändrat 16.08.2015

Top