This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Genom förordningen inrättas en ordning för lokal gränstrafik vid EU-ländernas yttre landgränser, och ett tillstånd för lokal gränstrafik införs för detta ändamål.
Villkor för inresa och vistelse
Lokal gränstrafik innebär att medborgare från grannländer utanför EU som är bosatta i EU:s gränsområden regelbundet och frekvent passerar EU:s yttre gräns av legitima skäl.
Sådana gränsboende kan passera EU-landets yttre landgräns förutsatt att de
Sådana personer får vistas i gränsområdet under en längsta tillåten varaktighet som anges i den bilaterala överenskommelse som ingåtts mellan ett EU-land och det angränsande landet utanför EU. Vistelsen får inte överstiga tre månader.
Förordningen gäller för Island och Norge eftersom den utgör en utveckling av Schengenregelverket (dvs. befintliga EU-lagar om Schengenområdet – ett område i Europa utan inre gränser där EU-medborgare, många medborgare i länder utanför EU och turister kan röra sig fritt utan gränskontroller), liksom för Schweiz och Liechtenstein. Den gäller inte för Irland och Förenade kungariket (1).
Tillstånd
Gränsboende får ett tillstånd som är begränsat till gränsområdet och som har en giltighetstid på mellan ett och fem år.
Tillstånden har samma säkerhetsdetaljer som uppehållstillstånd.
Avgifterna motsvarar avgifterna för en visering för kortare vistelse med möjlighet till flera inresor. EU-länderna får dock besluta om att sänka avgifterna eller att inte ta ut några avgifter alls. Enligt förordning (EU) 2017/1954, som ändrar förordning (EG) nr 1030/2002 om enhetlig utformning i EU av uppehållstillstånd för medborgare i länder utanför EU, ska tillstånd för lokal gränstrafik ha samma säkerhetsdetaljer som uppehållstillstånd för att göra dem säkrare och förhindra bedrägerier. Bilagan till förordning (EU) 2017/1954 innehåller de tekniska specifikationerna för utformningen på fram- och baksidan av kortet. Till dessa specifikationer hör ett foto som är säkert integrerat i själva kortet och säkrat med en diffraktiv optiskt variabel säkring, det material som kortet ska vara gjort av (polykarbonat eller motsvarande syntetiska polymer) samt den färg och tryckmetod som ska användas.
Överenskommelser om genomförandet av ordningen för lokal gränstrafik
EU-länderna kan ingå överenskommelser om lokal gränstrafik med angränsande länder utanför EU. De får även behålla befintliga överenskommelser förutsatt att de överensstämer med denna förordning. EU-länderna måste också se till att länder utanför EU tillämpar reciprocitetsprincipen och ger EU-medborgare som vill resa in på deras gränsområde jämförbar behandling.
Dessa överenskommelser kan innehålla bestämmelser om att gränsboende
EU-länderna måste tillämpa effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner om ordningen för lokal gränstrafik missburkas. Exempelvis kan de upphäva och återkalla tillståndet.
Inlemmande av det administrativa distriktet Kaliningrad och vissa polska administrativa distrikt i det område som anses som gränsområde
Denna förordning har ändrats genom förordning (EU) nr 1342/2011 för att inlemma det administrativa distriktet Kaliningrad och vissa polska administrativa distrikt i det område som anses som gränsområde i enlighet med den bilaterala överenskommelsen mellan Polen och Ryssland. Denna bilaterala överenskommelse har varit tillfälligt upphävd sedan den 4 juli 2016.
2016 års meddelande från kommissionen
Fler än 50 miljoner medborgare i länder utanför EU besökte EU under 2015. Detta innebar att Schengenområdets yttre gränser passerades fler än 200 miljoner gånger. Utöver dessa reguljära reseflöden orsakade konflikten i Mellanöstern och kriser på andra ställen i världen 1,8 miljoner irreguljära gränspassager vid EU:s yttre gränser bara under 2015. Med dessa siffror i åtanke och mot bakgrund av terroristattackerna i slutet av 2015 och början av 2016 utfärdade Europeiska kommissionen ett meddelande om hur befintliga och framtida informationssystem skulle kunna förbättra både förvaltningen av de yttre gränserna och EU:s inre säkerhet. Detta har lett till att man påbörjat arbete med att förbättra EU:s uppgiftshanteringsstruktur så att den överensstämmer helt med de grundläggande rättigheterna, särskilt bestämmelserna om uppgiftsskydd.
Den har gällt sedan den 19 januari 2007.
Mer information finns här:
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1931/2006 av den 20 december 2006 om lokal gränstrafik vid medlemsstaternas yttre landgränser och om ändring av bestämmelserna i Schengenkonventionen (EUT L 405, 30.12.2006, s. 1). Texten har offentliggjorts på nytt i en rättelse (EUT L 29, 3.2.2007, s. 3).
Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1931/2006 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Starkare och smartare informationssystem för gränser och säkerhet (COM(2016) 205 final, 6.4.2016).
Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Europaparlamentets och rådets rapport om genomförandet och tillämpningen av förordning (EU) nr 1342/2011 om ändring av förordning (EG) nr 1931/2006 vad gäller inlemmande av det administrativa distriktet Kaliningrad och vissa polska administrativa distrikt i det område som anses som gränsområde och om den bilaterala överenskommelse som ingåtts i enlighet med detta mellan Polen och Ryska federationen (COM(2014) 74 final, 19.2.2014).
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Andra rapporten om genomförandet och tillämpningen av den ordning för lokal gränstrafik som inrättades genom förordning (EG) nr 1931/2006 (KOM(2011) 47 slutlig, 9.2.2011).
Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av den ordning för lokal gränstrafik som inrättas genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1931/2006 om lokal gränstrafik vid medlemsstaternas yttre landgränser och hur den fungerar (KOM(2009) 383 slutlig, 24.7.2009).
Rådets förordning (EG) nr 1030/2002 av den 13 juni 2002 om en enhetlig utformning av uppehållstillstånd för medborgare i tredjeland (EGT L 157, 15.6.2002, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 04.05.2020
(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).