Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0018

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet - Investera i människor - Meddelande om det tematiska programmet för mänsklig och social utveckling samt budgetplanen för 2007-2013

/* KOM/2006/0018 slutlig */

52006DC0018




[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 25.1.2006

KOM(2006) 18 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Investera i människor Meddelande om det tematiska programmet för mänsklig och social utveckling samt budgetplanen för 2007–2013

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

I. allmän inledning om tematiska program 3

II. bakgrund: investera i människor – eu:s politik för mänsklig och social utveckling 3

Erfarenhet och lärdomar som dragits 4

Det tematiska programmet ”Investera i människor ” : syfte och mervärde 5

III. det föreslagna tematiska programmet ”investera i människor” 5

Räckvidd 5

Prioriteringar för tematiska åtgärder för mänsklig och social utveckling 6

1. God hälsa för alla 6

2. Kunskap och färdigheter för alla 7

3. Kultur 8

4. Sysselsättning och social sammanhållning 9

5. Jämställdhet mellan kvinnor och män 10

6. Barn och ungdom 10

IV. Programplanering och genomförande 11

Bilagor… 12

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Investera i människor Meddelande om det tematiska programmet för mänsklig och social utveckling samt budgetplanen för 2007–2013

I. ALLMÄN INLEDNING OM TEMATISKA PROGRAM

Europeiska kommissionen har i syfte att rationalisera och förenkla den nuvarande rättsliga ramen för gemenskapens yttre åtgärder föreslagit att sex nya instrument inrättas inom ramen för budgetplanen 2007–2013. Tre av dem är övergripande instrument avsedda att tillgodose särskilda behov och reagera på särskilda omständigheter. Tre är utformade i syfte att genomföra vissa strategier (stöd inför anslutningen, den europeiska grannskaps- och partnerskapspolitiken, utvecklingssamarbete och ekonomiskt samarbete) och har en bestämd geografisk täckning. I framtiden kommer dessa instrument att utgöra den rättsliga grunden för gemenskapens utgifter till stöd för externa samarbetsprogram, inbegripet tematiska program för de tre instrumentens samtliga geografiska områden, och ersätta bl.a. de nuvarande tematiska förordningarna. Eftersom instrumentet för stöd inför anslutningen framför allt är avsett att hjälpa kandidatländer och potentiella kandidatländer i arbetet med att anta och genomföra gemenskapens regelverk omfattas mottagarna av stöd från detta instrument, inte av räckvidden för detta tematiska program.

Tematiska program ger ett särskilt mervärde och kompletterar de geografiska programmen, som fortsätter att vara den ram som föredras för gemenskapens samarbete med tredjeländer[i]. Kommissionen har förbundit sig att inleda diskussioner med Europarlamentet och rådet om räckvidden, målen och prioriteringarna för samtliga tematiska program på grundval av formella meddelanden till de båda institutionerna. Denna process kommer att resultera i politiska riktlinjer att kunna dras upp för de efterföljande stadierna av programplaneringen, framför allt de tematiska strategidokument som kommer att upprättas i enlighet med instrumenten.

II. BAKGRUND: INVESTERA I MÄNNISKOR – EU:S POLITIK FÖR MÄNSKLIG OCH SOCIAL UTVECKLING

Mänsklig och social utveckling handlar om människor[ii]. Människors behov är pådrivande för och människors möjligheter avgörande för utveckling, tillväxt, säkerhet och fattigdomsminskning. Mänsklig och social utveckling är en av grundstenarna i dokumentet om europeiskt samförstånd[iii] och betonas starkt i EG:s internationella åtaganden, bl.a. de åtaganden som gjorts inom ramen för millenniedeklarationen och vid den internationella konferensen om befolkning och utveckling i Kairo, vid världstoppmötet för social utveckling, i handlingsplanen om jämställdhet från Peking samt vid FN-toppmötet i september 2005.

I samband med de yttre åtgärderna, inbegripet de utvecklingspolitiska åtgärderna, kommer det tematiska programmet ” Investera i människor ” att inriktas på de centrala ämnesområdena god hälsa för alla, kunskap och kompetens, kultur, sysselsättning och social sammanhållning, jämställdhet mellan kvinnor och män samt barn och ungdom. Det kommer att avspegla EU:s inre politik och bidra till konsekvens när det gäller EU:s externa politik. Programmet kommer således att stödja det nya externa biståndet och ge EU de medel som behövs för att agera inom vissa centrala områden. Det kommer framför allt att tillhandahålla en tematisk ram för utbyte av sakkunskap, god praxis och erfarenheter, för övervakning, för inhämtning och analys av uppgifter samt för innovativa strategier och pilotprojekt på områden som direkt påverkar människors utkomstmöjligheter runt om i världen. Det kommer att stärka EU:s röst internationellt och göra det möjligt för EU att även i fortsättningen spela en synlig och trovärdig roll i internationella organisationer och partnerskap som rör dessa ämnen.

Erfarenhet och lärdomar som dragits

Den tematiska ramen bygger på de rikliga lärdomar som dragits av erfarenheten på nationell och internationell nivå och som redovisas närmare i bilaga 2. Den tar också hänsyn till de bedömningar och utvärderingar som gjorts på senare tid när det gäller dessa områden[iv]. Europeiska kommissionen har haft omfattande samråd om utformningen av detta tematiska program[v].

Av de lärdomar som dragits framgår att det finns ett behov av en helhetssyn och ett konsekvent tematiskt inriktat sätt att gripa sig an mänsklig och social utveckling, som är fast förankrat i den övergripande strategi som EU utformat för sin nya utvecklingspolitik och externa politik och som kompletterar och ger ett mervärde åt den nationella programplaneringen på olika centrala områden. Programmet är således nyskapande genom att det sträcker sig längre än den nuvarande strategin, som främst inriktats på hälsa, jämställdhetsfrågor och grundläggande utbildning.

När det gäller fattigdomsrelaterade sjukdomar, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt jämställdhetsfrågor bygger den tematiska strategin på erfarenheterna från de specifika budgetposterna för dessa områden, som löper ut i slutet av 2006[vi]. På andra områden, t.ex. när det gäller utbildning, har de tematiska programmen genomförts med stöd av regionala fonder eller genom pilotprojekt och förberedande åtgärder. Den erfarenhet som gjorts på dessa tematiska områden och i enskilda länder har visat att kommissionen bör spela en roll i de fall där en sammanhängande politik och en gemensam EU-strategi kan medföra en förändring till det bättre.

Sysselsättning och social sammanhållning får allt större uppmärksamhet i den internationella debatten. Fler och fler länder och regioner har ett särskilt intresse av att få del av EU:s erfarenhet när det gäller ekonomisk och social politik och sysselsättningspolitik och har inlett ett samarbete med EU. Genom att tyngdpunkten i det tematiska programmet läggs på sysselsättning och social sammanhållning blir det lättare att beakta de växande behoven och visa att EU är beredd att söka hitta nya vägar för att ta itu med sambandet mellan tillväxt, investeringar och sysselsättning och frågor om handel, social delaktighet och socialt skydd.

Kulturfrågor har haft en undanskymd plats i utvecklingsarbetet, men det erkänns alltmer att kulturella och mellankulturella faktorer har en betydande inverkan på utveckling och att det är nödvändigt att ge sig i kast med dem på tre sätt: genom att främja dialog mellan kulturer, främja den kulturella mångfalden i världen genom internationellt samarbete och stödja den kultursektorn och kulturindustrin som en faktor för tillväxt och sysselsättning.

Programmet Investera i människor kan därigenom bli ett sätt att utforma och pröva strategier för hur man skall ta itu med dessa nya prioriteringar med ett europeiskt mervärde.

När det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män samt barn visar de erfarenheter som har gjorts och de bidrag som aktörerna har lämnat att en integrering av jämställdhetsperspektivet är viktigt, men inte tillräckligt effektivt, och måste underbyggas med specifika åtgärder.

Det finns många andra frågor som skulle kunna tas upp inom ramen för programmet, men med tanke på de begränsade resurserna är det nödvändigt att göra ett urval och inrikta sig på verksamhetsområden där EU:s inflytande och trovärdighet är störst.

Det tematiska programmet ”Investera i människor ” : syfte och mervärde

Såsom Europeiska kommissionen angett[vii] täcker ett tematiskt program ett specifikt område av intresse för en grupp inte geografiskt bestämda partnerländer. Det kan också omfatta samarbete med olika regioner eller grupper av partnerländer eller röra internationellt arbete som inte är geografiskt specifikt, inbegripet multilaterala eller globala initiativ för att främja unionens inre politik utanför unionen.

En viktig princip i samband med de tematiska programmen är ”subsidiaritetsprincipen”. Geografiska program är det instrument som föredras i samarbetet med tredjeland. I vissa fall är geografiska program (för ett visst land, flera länder eller en viss region) emellertid inte det bästa instrumentet när det gäller att vidta åtgärder inom ett visst område. Några av EU:s politiska mål kan inte uppnås med hjälp av program för enskilda länder eller regioner, och en del av de åtgärder som genomförs inom ramen för sådana program kan kompletteras med tematiska åtgärder. Det tematiska programmet tillför de geografiska programmen ett mervärde, eftersom det

1. stöder innovation och stimulerar till ökade innovativa åtgärder samt ger upphov till och samlar know-how och bästa tillvägagångssätt i regionerna,

2. ökar det tekniska samarbetet mellan länder och regionala organisationer, så att framsteg kan göras när det gäller internationella åtaganden och stärker partnerländernas och regionernas deltagande i och anslutning till relevanta internationella konventioner, initiativ eller processer. I vissa fall kan det ställa de instrument till förfogande som är nödvändiga för en effektiv riktmärkning och övervakning i regionerna och därigenom gagna landets politik, biståndets effektivitet och en harmonisering mellan givarna, i överensstämmelse med Parisförklaringen om harmonisering av biståndet,

3. stöder utvecklingen i situationer och regioner där det inte är möjligt att nå någon överenskommelse om ett bilateralt samarbete, eller där det inte finns någon ram för ett samarbete, såsom i instabila stater och i samband med kritiska program,

4. är inriktat på att infria EU:s internationella förpliktelser, öka uppmärksamheten på kritiska spörsmål globalt sett, åstadkomma ett förbättrat globalt styre, öka effektiviteten i biståndet samt säkerställa effektiva multilaterala politiska ramar.

III. DET FÖRESLAGNA TEMATISKA PROGRAMMET ”INVESTERA I MÄNNISKOR”

Räckvidd

Programmet är avsett att upprättas inom ramarna för ”det europeiska samförståndet”, den externa dimensionen av EU:s politik och internationella åtaganden och kommer i syfte att öka sammanhållningen att inriktas på upprättandet av synergier mellan olika teman och EU:s politik på dessa områden. Investera i människor bygger på och integrerar de riktlinjer som förankrats i en rad viktiga politiska dokument[viii]. Det är ett komplement till landstrategierna.

Europeiska kommissionen kommer regelbundet att avge rapporter till rådet och Europaparlamentet om genomförandet av strategin och att offentliggöra utvärderingsrapporter.

Prioriteringar för tematiska åtgärder för mänsklig och social utveckling

Programmets inriktning är koncentrerad till sex ämnesområden som är avgörande för mänsklig och social utveckling. De anges i det europeiska samförståndsdokumentet och lyfts fram i de andra internationella åtaganden som EG gjort på detta område, och de gäller hälsa, kunskap och kompetens, kultur och social sammanhållning, sysselsättning, jämställdhet mellan kvinnor och män samt barn och ungdom. Dessa prioriteringar är strategiskt sammanlänkade och synergier utvecklas mellan dem alla.

1. God hälsa för alla

Hälsa är av avgörande betydelse för den enskilda individens välbefinnande, lärande, arbete och sociala verksamhet, för jämställdhet mellan kvinnor och män och för varje samhälles tillväxt och utveckling. Hälso- och sjukvårdssystem i alla länder och tillgång till livsviktiga tjänster är en central angelägenhet. Bristen på hälso- och sjukvårdspersonal är ett stort problem som måste lösas både i enskilda länder och internationellt. Hälsoinformationssystem som kan alstra, mäta och analysera specifika prestationsuppgifter är av avgörande betydelse för att man skall kunna uppnå bättre resultat i fråga om hälsa och utveckling och för att inhemska resurser och resurser utifrån effektivt skall kunna bidra till snabbare framsteg. Att sörja för rättvisa mekanismer för finansiering av ett tillträde till hälso- och sjukvård på lika villkor för alla är en annan viktig prioritet för EU:s strategier för att förbättra hälso- och sjukvårdssystemen och den sociala sammanhållningen. Fattigdomsrelaterade sjukdomar utgör ett särskilt problem som griper över sektorer och nationella gränser. EU har sedan länge gått i spetsen för och stött internationella ansträngningar för att bekämpa hiv/aids, tuberkulos, malaria och andra sjukdomar. Slutligen fortsätter EU att vara en av de drivande krafterna på området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, på grundval av dagordningen från Kairo. Åtgärder på dessa båda områden kommer att fortsätta i enlighet med samma definitioner och räckvidd som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1568/2003 om stöd för att bekämpa fattigdomsrelaterade sjukdomar (hiv/aids, tuberkulos och malaria) i utvecklingsländer och i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1567/2003 om stöd för strategier och åtgärder avseende reproduktiv och sexuell hälsa och därtill hörande rättigheter i utvecklingsländerna. Europeiska kommissionens nyligen antagna riktlinjer för bekämpning av hiv/aids i Europeiska unionen och angränsande länder kommer att beaktas framför allt när det gäller de utvecklingsländer som ligger i EU:s grannskap. Dessa utmaningar kan bemötas på flera olika sätt i det tematiska programmet:

- Genom att påskynda utvecklingen av och förbättra tillgången på och möjligheterna att få tillträde till allmänna globala nyttigheter på lika villkor, inbegripet effektiva och säkra läkemedelsprodukter till överkomliga priser, förnödenheter på området reproduktiv hälsa samt nyskapande och nytänkande (bl.a. i fråga om elektronisk kommunikation) när det gäller strategier i syfte att bekämpa sjukdomar och förebygga infektioner, stödja innovativa miljöhälsoåtgärder i syfte att förebygga sjukdomar samt stödja institutioners och lokalsamhällens deltagande och kapacitet, så att kliniska prövningar kan genomföras på ett etiskt och effektivt sätt och kapaciteten att utfärda regler och föreskrifter förbättras.

- Genom att stödja upplysnings- och informationsverksamhet som tar sikte på att öka de politiska beslutsfattarnas och allmänhetens medvetenhet och på att förbättra allmänhetens utbildning, inbegripet genom att öka deras kunskaper om rättigheter och om jämlikhets- och jämställdhetsfrågor och om kulturella frågor med anknytning till förväntade hälsoresultat och förebyggande åtgärder.

- Genom att bygga upp politiska beslutsfattares och andra berörda nationella, regionala och internationella aktörers kapacitet, inbegripet deras användning av informations- och kommunikationstekniska verktyg, så att de i högre grad kan bidra till utvecklingsresultaten på dessa områden.

2. Kunskap och färdigheter för alla

EU bidrar till att förbättra utbildningsmöjligheterna för alla barn och mer och mer också för män och kvinnor i alla åldrar. Syftet är att förbättra kunskaperna, färdigheterna och anställningsbarheten på arbetsmarknaden, bidra till ett aktivt medborgarskap och individens självförverkligande under hela livet, stödja ett kunskapssamhälle för alla och bidra till att överbrygga den digitala klyftan och kunskaps- och informationsbristerna. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas analfabetism bland vuxna och alfabetiseringsprogram för vuxna. Utöver den allmänna grundutbildningen måste länderna nu tillsammans med näringslivet och givarsamfunden bygga ut yrkesutbildningen och vidareutbildningen för att öka människors anställningsbarhet och se till att tillträdet till sekundärutbildning och högre utbildning av god kvalitet förbättras. Högskoleutbildningen är viktig när det gäller att skapa lokala kunskapscentrum och utbilda undervisnings- och vårdpersonal, vilkas färdigheter, kapacitet och entreprenörsanda kan bidra till tillväxt och därmed till fattigdomsminskning. Högskoleutbildningens, inbegripet den avancerade yrkesinriktade utbildningens, kapacitet och kvalitet måste förbättras i många utvecklingsländer. De initiativ som tagits när det gäller utveckling av färdigheter och mänskliga resurser i EU eller inom ramen för bilaterala externa biståndsprogram kan också vara av intresse för vissa partner.

Genom denna omfattande strategi understryks det faktum att tillgång till kunskap och färdigheter är ett viktigt medel för att öka barns, ungdomars och kvinnors delaktighet och när det gäller att öka uppmärksamheten på och kompetensen för att förebygga och behandla sjukdomar och att förbättra familjeplanering, kunskap om mänskliga rättigheter, tolerans, solidaritet och fred. Kunskap, innovation med hjälp av vetenskap och teknik samt utveckling av och tillgång till elektroniska kommunikationsnät är centrala förutsättningar för socioekonomisk tillväxt och hållbar utveckling och måste främjas i synergi med den internationella dimensionen av EU:s forskningspolitik. I alla ansträngningar som görs för att främja utbildning bör målet vara att minska kompetensflykten till ett minimum.

Det tematiska programmet kan bidra till de landspecifika programmen genom följande kompletterande åtgärder:

- Genom att hjälpa låginkomstländer att bli berättigade till internationellt stöd, så att de kan utveckla en adekvat utbildningspolitik av god kvalitet, och genom att bidra till internationella mekanismer som tar sikte på att stödja länder som misslyckas med att mobilisera ett tillräckligt givarstöd för att finansiera sina utbildningsprogram.

- Genom att främja internationellt utbyte av erfarenhet och bästa praxis för utveckling av sekundärutbildning, yrkesutbildning och vidareutbildning, inbegripet ett nära samarbete med organisationer som företräder arbetsgivare, arbetstagare och andra aktörer, i syfte att sörja för kvalitet, tillgodose kunskapsbehoven samt maximera anställningsbarheten och anpassningsförmågan.

- Genom att främja samarbete mellan universitet i olika länder och internationell mobilitet för studenter och elever med hjälp av kompletterande åtgärder för att underlätta program mellan olika länder eller regioner, användning av informations- och kommunikationstekniska nätverk i syfte att etablera utbildningsnät syd-syd och syd-nord samt tillträde till informationsresurser, inbegripet Erasmus mundus - programmet, distansutbildning och virtuell mobilitet.

- Genom att stödja utvecklingen av statistisk kapacitet och enhetliga metoder för inhämtning av kvantitativa och kvalitativa uppgifter, på grundval av gemensamt fastställda indikatorer, gemensamma begrepp för uppgiftsanalys och utvidgning av den globala övervakningsramen. Detta gagnar både mottagarnas och givarnas programplanering, övervakning och utvärdering av biståndet, särskilt det sektoriella budgetstödet.

- Marginaliserade och utsatta barn (t.ex. barnarbetare, föräldralösa barn, funktionshindrade barn, barn i konfliktsituationer eller situationer efter konflikt, barn tillhörande ursprungsbefolkningar eller minoritetsgrupper eller barn i avlägsna landsbygdsområden, särskilt flickor) saknar möjlighet till skolgång. Denna situation kan vara nära förbunden med dessa barns och familjers villkor eller med bristfälliga skolsystem. Programmet kan genom upplysningsverksamhet, pilotprojekt samt utbyte av erfarenhet och bästa praxis bidra till att dessa barn får större internationell uppmärksamhet, men merparten av stödet måste komma från nationella eller regionala program. Kopplingen mellan undervisning och bekämpning av alla former av barnarbete bör prioriteras.

3. Kultur

Kultur är avgörande för hur samhällen och ekonomier fungerar och har betydelse för alla områden där det sker en interaktion mellan EU och dess partnerländer, däribland för den sociala, ekonomiska och externa politiken. Principerna om ägarskap och deltagande bör, om de tillämpas korrekt och till fullo för att främja självaktning och ”lika högt anseende”, göra det möjligt att ta vederbörlig hänsyn till samarbetspartnernas kulturella verklighet utan att de mänskliga rättigheternas och grundläggande friheternas allmängiltighet ifrågasätts. Antagandet nyligen av Unescos konvention om främjande av och skydd för mångfald av kulturella uttryck visar att det internationella samfundet är enigt om att aktivt främja och verka för kulturell mångfald i de internationella förbindelserna, särskilt med utvecklingsländerna. Audiovisuella medel kan vara ett effektivt sätt att främja kultur liksom överföring av erfarenhet och bästa praxis.

Lärande, könsroller och stereotyper, levnadssätt, attityder mot andra människor, stigmatisering, diskriminering, konflikter och många andra frågor är i hög grad påverkade av kulturen.

- Programmet ” Investera i människor” kan bidra till att främja ömsesidig förståelse och dialog mellan folk och kulturer, främja kulturell mångfald och respekt för alla kulturers lika värde samt stärka samarbetet och erfarenhetsutbytet på olika områden inom kultur, utbildning och forskning. Att främja respekt för ursprungsbefolkningars och minoriteters sociala, kulturella och andliga värderingar bidrar till att bekämpa sociala skillnader och orättvisor i multietniska samhällen.

- Kultur är vidare en lovande ekonomisk sektor i ett utvecklings- och tillväxtperspektiv. Den kulturella sektorn, framför allt kulturindustrin, bör få ett ännu större utrymme i det internationella samarbetet, i synnerhet med utvecklingsländer, så att dess ekonomiska potential kan utnyttjas till fullo.

4. Sysselsättning och social sammanhållning

Intresset för det tillvägagångssätt som EU tillämpar på detta område och som innebär att både ekonomiska och sociala aspekter beaktas och att hänsyn tas till partnerländernas och partnerregionernas[ix] skilda situationer, behov, intressen och möjligheter, ökar både globalt och i flera regioner och länder. Sysselsättning, bekämpning av ojämlikhet och främjande av social sammanhållning utgör ett viktigt nytt tema för unionens yttre förbindelser och utvecklingspolitik. I detta ingår ett anständigt arbete för alla, socialt välstånd och social delaktighet, ett produktivt arbete, social dialog, utveckling av mänskliga resurser, ökat inflytande för kvinnor samt grundläggande sociala rättigheter, inbegripet bekämpning av alla former av barnarbete och människosmuggling. Det inbegriper också främjande av ett integrerat socialt och ekonomiskt synsätt där man betraktar ekonomi, handel, sysselsättning och social sammanhållning som sinsemellan beroende faktorer i strävandena att bekämpa ojämlikhet. EU kommer i syfte att främja jämlikhet och den informella sektorns gradvisa integration med den formella ekonomin att lägga särskild vikt vid sociala reformer och skattereformer.

Vid FN-toppmötet 2005 framhölls att ett produktivt och anständigt arbete för alla kan ge ett viktigt bidrag till att förebygga och bekämpa fattigdom och därför måste integreras i utvecklingsstrategierna. Integrerade sociala och ekonomiska strategier, en handelspolitik som gynnar social utveckling, en investeringspolitik som stimulerar till företagaranda, jämställdhet mellan kvinnor och män i arbetet, lokala arbetstillfällen och lokal kompetens, effektiva arbetsmarknadsinstitutioner samt samarbete mellan arbetsmarknadens parter är därför avgörande för utvecklingsstrategierna.

Sociala trygghetsordningar och social delaktighet är centrala faktorer när det gäller att bekämpa sårbarhet och minska risken för fattigdom. De stöder hushållen och bidrar både till jämställdhet mellan kvinnor och män och till att bekämpa barnarbete. Det kommer att bli nödvändigt att komma till rätta med den bristande sociala tryggheten inom den informella ekonomin.

Det tematiska programmet kan

- bidra till att verka för att ”anständigt arbete för alla” blir ett allmängiltigt mål, bl.a. genom globala och multinationella initiativ i syfte att genomföra internationella arbetsnormer, genom bedömningar av handelns betydelse för anständigt arbete, genom social dialog samt genom varaktiga och passande mekanismer för en rättvis finansiering av effektivt fungerande sociala trygghetssystem, inbegripet pensionssystem och grundläggande sociala förmåner, med bredare täckningsområde,

- stödja initiativ som tar sikte på en förbättring av arbetsförhållandena och en anpassning till en friare handel. I detta bör även ingå att en sysselsättningsdimension tas med i utvecklingspolitiken och att det sociala ansvaret ökar för företagen som en frivillig handelspraxis i syfte att bidra till att sprida europeiska sociala värderingar,

- bidra till att främja globaliseringens sociala dimension och lyfta fram EU:s erfarenhet.

5. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Att främja jämställdhet mellan kvinnor och män och kvinnors rättigheter är inte bara en viktig angelägenhet i sig utan en grundläggande mänsklig rättighet som är inskriven i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det är också en fråga om social rättvisa och är av betydelse för att uppnå alla millennieutvecklingsmålen och genomföra de åtaganden som bl.a. gjorts inom ramen för handlingsplanen från Peking, handlingsprogrammet från Kairo och konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor[x]. I hela det tematiska programmet bör jämställdhetsfrågor som rör flickors och kvinnors tillgång till kunskap och färdigheter, en trygg skolmiljö, sexuell och reproduktiv hälsa och därtill hörande rättigheter, social trygghet och sysselsättning behandlas under de fyra prioriterade punkter som anges ovan. Initiativ som tas på det kulturella området i syfte att avskaffa fördomar och sedvanor som grundar sig på endera könets underlägsenhets- eller överlägsenhetsuppfattning eller på stereotypa roller för män och kvinnor kommer att bidra till en förändring av mäns och kvinnors sociala och kulturella beteendemönster.

Förutom denna övergripande dimension är jämställdhet mellan kvinnor och män ett ämnesområde i sig som kommer att behandlas inom ramen för särskilda jämställdhetsåtgärder. Det tematiska programmet kan fungera som ett komplement till de nödvändiga nationella åtgärderna genom följande former av globalt eller regionalt stöd :

- Genom att tillhandahålla strategiskt stöd till program som bidrar till uppnåendet av målen i Pekingdeklarationen.

- Genom att främja organisationer i det civila samhället, framför allt kvinnoorganisationer och nätverk för kvinnor, i deras strävanden efter att främja jämställdhet mellan kvinnor och män och ekonomisk och social delaktighet, inbegripet skapande av nätverk nord-syd och syd-syd samt upplysnings- och informationsverksamhet.

- Genom att uppmuntra ett jämställdhetsperspektiv i ansträngningarna efter att främja den statistiska kapaciteten och i det syftet stödja bearbetning och spridning av könsuppdelade uppgifter och indikatorer liksom bearbetning och spridning av uppgifter och indikatorer om jämställdhet mellan kvinnor och män.

6. Barn och ungdom

Att investera i barn och unga är att investera i framtiden. Den största skara barn och unga som världen någonsin skådat utgör både en utmaning och en möjlighet för utvecklingsländer. Dessa grupper är särskilt sårbara och deras rättigheter och intressen behöver särskild uppmärksamhet, vilket måste börja med deras deltagande och delaktighet och främjande och skydd av deras rättigheter, hälsa och utkomstmöjligheter. Friska och välutbildade barn och ungdomar, som kommer i åtnjutande av sina grundläggande rättigheter, utgör en potential. Kunskap och färdigheter gör dem rustade för att delta på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Barns och ungdomars bästa bör beaktas i alla relevanta åtgärder, och det bör sörjas för barns och ungdomars deltagande, samtidigt som man säkerställer att detta är förenligt med en livscykelstrategi och en strategi över generationsgränserna. Det tematiska programmet kan förutom att integrera barn- och ungdomsperspektivet och stödja enskilda länder

- öka ländernas vilja och förmåga att behandla barn- och ungdomsfrågor inom ramen för förbindelserna med omvärlden,

- stödja regionala, mellanregionala och globala initiativ som tas på viktiga områden, t.ex. när det gäller att förhindra alla former av barnarbete, handel med barn och sexuellt våld mot barn, samt stödja ungdomsarbetsnätverk,

- stödja åtgärder som gagnar barn och ungdom i situationer och regioner där det bilaterala samarbetet är begränsat, såsom i instabila stater,

- stödja kartläggning av problem, inhämtning och behandling av uppgifter (inbegripet födelseregistrering), utveckla politik och pilotprojekt, dela med sig av bästa praxis när det gäller att rädda offer för barnarbete, handel med eller våld mot barn samt återanpassa barn till samhället (utbildning, kompetenshöjande utbildning, medicinsk och psykologisk vård), upplysnings- och informationsverksamhet, initiativ för att öka medvetenheten samt innovativa initiativ (t.ex. mot barnarbete, människosmuggling, könsstympning, påtvingade sexuella förbindelser och tvångsäktenskap).

IV. PROGRAMPLANERING OCH GENOMFÖRANDE

- Kommissionen kommer att fatta beslut om tematiska strategidokument (programplaneringsdokument), det första för fyra år (2007–2010) och det andra för tre år (2011–2013)[xi], i enlighet med sitt kommittéförfarande.

- På grundval av denna fleråriga programplanering kommer kommissionen att lägga fram årliga handlingsprogram, där det dels kommer att fastställas vilka prioriterade åtgärder som skall stödjas, dels de specifika målen, förväntade resultaten och vägledande beloppen.

- Programmet kommer att genomföras i enlighet med 2000 års reform av förvaltningen av det externa biståndet, i vilken det bl.a. förutses att förvaltningen av ansvaret, vid behov, skall läggas ut på delegationerna.

- När det gäller översynen efter halva tiden kommer en extern utvärdering att göras av verksamheten under den första treårsperioden (2007–2009) i syfte att tillhandahålla underlag för utarbetandet av det andra tematiska strategidokumentet (2011–2013). Rapporterna kommer att översändas till och diskuteras med medlemsstaterna och Europaparlamentet.

ANNEX 1

List of key policy documents on human and social development 2002-2005

- United Nations Millennium Declaration, New York, 2000;http://www.un.org/millennium/summit.htm

- The 2005 World Summit; http://www.un.org/summit2005/

- The 2005 World Summit on Information Society; http://www.itu.int/wsis/

- UNDP Human Development Report 2004, “ Cultural Liberty in Today’s Diverse World”, http://hdr.undp.org/reports/global/2004/

- High-level Forum on the Health Millennium Development Goals, Geneva, 2004;http://www.who.int/hdp/hlf/en/

- UNGASS Declaration of Commitment on HIV/AIDS, 2001; http://www.unaids.org/en/events/un+special+session+on+hiv_aids/declaration+of+commitment+on+hiv_aids.asp

- Education For All: Meeting our collective commitments, Dakar, 2000;http://www.unesco.org/education/efa/ed_for_all/dakfram_eng.shtml

- Fourth World Conference on Women, Beijing Declaration, 1995;http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing/platform/declar.htm and Beijing + 10

- World Summit for Social Development, Copenhagen, 1995;http://www.un.org/esa/socdev/wssd/

- United Nations International Conference on Population and Development, Cairo, 1994 and Cairo + 10; http://www.iisd.ca/cairo.html

- A Fair Globalisation: Creating opportunities for all, World Commission on the Social Dimension of Globalisation, Geneva, 2004;http://www.ilo.org/public/english/fairglobalization/index.htm

- ILO decent work agenda: http://www.ilo.org/public/english/decent.htm

- Convention on the Rights of the Child (CRC); http://www.unhchr.ch/html/menu3/b/k2crc.htm

- Joint Statement by the Council and the Representatives of the Governments of the Member States meeting within the Council, the European Parliament and the Commission on European Union Development Policy: “The European Consensus”, 22 November 2005.

- Proposal for a joint declaration by the Council, the European Parliament and the Commission on the European Union Development Policy “The European Consensus” (COM(2005) 311 final of 13 July 2005)

- Policy Coherence for Development - Accelerating progress towards attaining the Millennium Development Goals (COM(2005) 134 final of 12 April 2005)

- Health and Poverty Reduction in Developing Countries (COM(2002) 129 final)

- EU Strategy for Action on the Crisis in Human Resources for Health in Developing Countries (COM(2005) 642 final)

AIDS, malaria, tuberculosis

- Regulation (EC) No 1568/2003 of the European Parliament and of the Council on aid to fight poverty diseases (HIV/AIDS, tuberculosis and malaria) in developing countries

- Report on the Commission Communication on the Update of the EC Programme for Action: Accelerated Action on HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis in the Context of Poverty Reduction – Outstanding Policy Issues and Future Challenges – European Parliament Committee on Development and Cooperation (PE 326.776/DEF A5-0055/2004)

- Second Progress Report on the EC Programme for Action: Accelerated action on HIV/AIDS, malaria and tuberculosis in the context of poverty reduction (SEC(2004) 1326)

- A Coherent European Policy Framework for External Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis (COM(2004) 726 final)

- Council Conclusions on a Coherent European Policy Framework for External Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis, 23 November 2004

- A European Programme for Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis through External Action (COM(2005) 179 final)

- Council Conclusions on a European Programme for Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis through External Action, 24 May 2005

- Communication from the Commission to the Council and the European Parliament on combating HIV/AIDS within the European Union and the neighbouring countries 2006-2009. COM (2005) 654 final, 15 December 2005.

Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR)

- Regulation (EC) No 1567/2003 of the European Parliament and of the Council on aid for policies and actions on reproductive and sexual health and rights in developing countries

- Council conclusions on "Cairo ICPD +10", 24/11/04

Education

- Education and training in the context of poverty reduction in developing countries (COM(2002) 116 of 6.3.2002). This document paved the way for the adoption of a Council Resolution on “Education and poverty” on 30 May 2002 and of a European Parliament Resolution on “Education and training in the context of poverty reduction in developing countries” on 15 May 2003

Culture :

Convention on the protection and promotion of the diversity of cultural expressions. UNESCO, Paris, 20 October 2005. http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=11281&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Social protection, social dialogue, employment, rights at work, children’s rights, social dimension of globalisation, decent work for all

- The Social Dimension of Globalisation – the EU’s policy contribution on extending the benefits to all (COM(2004) 383 final)

- The Social Agenda (COM(2005) 33 final)

- Promoting core labour standards and improving social governance in the context of globalisation (COM(2001) 416 final, 18 July 2001)

- December 2004 and June 2005 European Council conclusions on the social dimension of globalisation

- Council Conclusions of 21 July 2003, 5 March 2005 and 24 May 2005

- EP Report on promoting core labour standards, July 2003 (M.H. Gillig)

- EP Report A6-0308/2005 on the Social Dimension of Globalisation, 14 November 2005 (M. Brejc)

Gender equality

- Regulation (EC) No 806/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 on promoting gender equality in development cooperation

- Programme of Action for the mainstreaming of gender equality in Community Development Cooperation (COM(2001) 295 final)

- Council Conclusions C/10/403 of 8 November 2001

- Report on equality between women and men 2004 and 2005 (COM(2004) 115 and COM(2005) 44

- Council Conclusions on the "Review of the implementation by the Member States and the EU institutions of the Beijing Platform for Action", 2/3 June 2005

- EP resolution on the follow-up to the Fourth World Conference on Women (Beijing + 10), 10/03/2005 - EP05-027

- EP Report A-5-0066/2002 (Maria Martens/Luisa Morgantini)

- http://europa.eu.int/comm/employment_social/gender_equality/gender_mainstreaming/global/global_en.html

Main international and EU policy frameworks concerning children

- The Convention on the Rights of the Child (CRC)[xii]

- International Conference on Population and Development ( ICPD ) and its Programme of Action, especially on adolescent sexual and reproductive health and rights (Chapter VII)

- ILO Conventions 182 and 138 on the elimination of the worst forms of child labour and the minimum age for admission to employment[xiii]

- UN Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children[xiv]

UN General Assembly Special Session (UNGASS) on Children’s Rights of May 2002[xv]

Main International and EU policy frameworks concerning Indigenous Peoples

The ILO convention no. 169 on the rights of indigenous and tribal peoples in independent countries.

The UN Convention on the Elimination of Racial Discrimination.

The UN Draft declaration on the Rights of Indigenous Peoples (1994/45)(E.CN.4.SUB.2.RES.1994)

European Commission Working Document of 11 May 1998 on support for indigenous peoples in development cooperation of the Community and Member States.

Council Resolution of 30th November 1998 on Indigenous Peoples within the Frame work of Development Cooperation of the Community and Member States.

Council Conclusion of 18th November 2002 on Indigenous issues.

The Convention on biological diversity (art. 8J)

Agenda 21 (article 24)

World Bank Operational Policies on Indigenous Peoples (O.P 4.10 May 10, 2005)

World Bank Bank Procedures on Indigenous Peoples (BP 4.10 May 10, 2005

ANNEX 2

Lessons learnt and past experience

Overall, while recognising the added value of thematic programmes, the new architecture of the instruments for external action provides an opportunity to rethink the scope and content of thematic programmes, including their budget appropriations, and to extend the concept of simplification to them by consolidating and rationalising them with a view to improving their effectiveness and efficiency. The scope and rationale for the programme envisaged and the management procedures for programming, budgeting and adopting them take into account the lessons learnt from evaluations. The Commission has evaluated most of the thematic regulations under the current Financial Perspectives. Moreover, a significant number of country strategy evaluations have been undertaken in recent years, which throw light upon the link between country programmes and thematic programmes. Certain general findings and lessons drawn from these studies need to be taken into account in the concept and definition of the future thematic programme, particularly where it is implemented at country level. On the one hand, the evaluations show that generally thematic programmes have had a positive impact.

Thematic programmes have proven useful for implementing Community action in cases where the government of the partner country blocks action under the geographical programmes, which is particularly the case in sensitive areas such as human rights, democracy or support to civil society.

They are a useful, if not the only, tool to create or contribute to international initiatives and partnerships, to pursue global advocacy and to buttress a leadership role for the EU on key issues on the international agenda.

They have been found useful to initiate actions, often with innovative approaches, with pre-selected partners.

Action is often more easily accepted by partner countries when funding is “additional”.

Thematic programmes have proven useful to intervene in fragile states and difficult partnerships, particularly in supporting programmes implemented by non-state entities.

On the other hand, the thematic programmes and budget lines have demonstrated certain weaknesses. They are currently extremely numerous and fragmented. The narrowly defined thematic focus, once determined by a legislative act, limits the flexibility to adapt to new needs. Parallel implementation of numerous thematic programmes and the country programme poses managerial challenges and leads to loss of efficiency[xvi]. By nature, action in non-Community countries funded under thematic programmes creates problems of coherence with country and regional strategies[xvii]. Thematic action needs to be consistent with the country analysis and should respond or relate to country strategies[xviii]. Consequently, it should also be part of the complementarity assessment made in the context of country strategies. The substance of thematic programmes should be integrated into the policy dialogue with partner governments[xix].

The EC’s priorities for action on HIV, malaria and tuberculosis take into account those which apply internationally. More specifically, the new European policy framework to confront the three diseases was based on two progress reports on the previous Programme for Action, finalised in 2003 and 2004 respectively. The 2004 progress report and the evidence gathered from stakeholders to prepare it illustrate that EC action led to a reduction of up to 98% in the price of some key pharmaceutical products in developing countries and that policy coherence has been increased through common action on research and development[xx] and trade regulations which contributed to making medicines available and affordable[xxi]. Synergy and policy coherence at EC level have been enhanced, in particular, by agreed, concrete and concerted action on capacity building and clinical research capacity and by access to medical care coverage for populations during clinical trials and the financial support currently provided to EDCTP clinical trial sites and the populations concerned by these trials from the research budget and the poverty diseases budget line (21.020702). The active role played by the EC in terms of providing leadership, coordinating positions and mobilising resources among the EU Member States and other donors is a key achievement, including a strong European voice in the Global Fund to Fight HIV/AIDS, TB and malaria and in international forums on key issues such as trade-related aspects of intellectual property rights and sexual and reproductive health and rights. The report has shown that the main outstanding challenges include how to increase the prioritisation of, and resources to, health and social services in non-EU countries; how to boost ailing health infrastructure and overburdened human capacities (especially in the context of the current brain drain); how to support regulatory capacity in developing countries; how to make key pharmaceutical products more affordable and improve access to pharmaceutical products in general; how to develop new tools to confront the three diseases; and how to continue coordination with partners in developing countries, civil society and the private sector. New challenges include how to maintain coherence and harmony in an increasingly complex and divergent global institutional set-up[xxii] and how to respond to the evolving epidemiology, geography and demography of the diseases in the context of an enlarged EU.

An independent external evaluation of all the EC’s external cooperation in population- and development-oriented programmes was recently completed[xxiii]. It concluded that the EC’s overall approach to population is consistent with the International Conference on Population and Development (ICPD, Cairo, 1994) and the activities of other donors and that EC support has made a substantial contribution to achievement of the ICPD goals relating to reproductive health and family planning[xxiv], with “a strong emphasis on providing tangible benefits to the poor”. The recommendations called for broadening the population beyond sexual and reproductive health and for steps to be taken to ensure that gains made from budget-line projects are not lost in sector-wide approaches.

On education , annual and mid-term reviews of the 9th EDF have repeatedly indicated problems with data integrity and the statistical and monitoring capacities of partner countries. Availability, timeliness and reliability of data vary considerably due to weak retrieval methods and poor understanding of the basic concepts of indicators, target-setting and performance monitoring. Furthermore, indicators to measure quality of education and learning achievement remain particularly scanty. The two major evaluation studies in which the EC has been involved[xxv] both underline the difficulty of achieving gender parity in school education, on the one hand, and of reaching out-of-school children, i.e. vulnerable and marginalised groups, on the other. These tend to receive less attention in programme planning and implementation. The studies recommend specific measures combined with the development of comprehensive and practical strategies to target the special groups and girls, pointing out that specific indicators to monitor the impact on such groups need to be included in education programmes. The two studies also refer to the bottlenecks in providing primary school leavers with study opportunities in post-primary (secondary and technical) education. Primary school achievement is seen as failing to equip children for the world of work. As regards tertiary education, the EC has almost twenty years of experience in promoting cooperation between higher education institutions in the EU in order to contribute to improving the quality of education and bringing a European dimension to education. This model - inter-university cooperation through curriculum projects, joint courses, networking and, particularly, student and staff mobility - has proved very successful even beyond the EU[xxvi]. It has contributed to enriching individual students' learning, exchanging experience, creating new academic approaches, sharing European values, etc. ‘Bottom up’ activities are complementary and useful if coupled with in depth Higher Education sector system upgrading and equity as addressed by several EC bilateral programmes (the latter being essential to avoid ‘brain drain’). The capitalisation and dissemination of good practices coupling both bottom up and systemic upgrading points to a way forward in improving Higher Education systems.

One of the lessons learnt in the education Fast Track Initiative is that mobilisation of funding at country level, which is the main vehicle for the FTI, can take a long time due to few donors being present at country level or to slow donor procedures and financing cycles. One answer to make aid more effective and speed up disbursement was the establishment of a global level fund (the FTI Catalytic Fund) which can disburse quickly in response to partner countries' sector plans.

Culture has featured very little in development work until now, but there is growing recognition that cultural and inter-cultural factors influence development considerably and need to be addressed. While putting emphasis on the need to foster dialogue between cultures and peoples, recent international debates led to the recognition of the need to address the issue of cultural diversity throughout the world but in particular in developing countries, notably through international cooperation, both as a political imperative - as cultural diversity is a common good of the humankind - and a factor of development, growth and stability. This consensus was concretised in particular through the recent adoption of the Convention on the protection and promotion of the diversity of cultural expressions in UNESCO last October.

Furthermore, the cultural sector, and notably cultural industries, can play an important part in the development of countries, in terms of employment and growth, as it is largely based on intangible assets (i.e. intellectual property rights), whose value and tradability spread over a large period of time. As the UNDP Human Development Report 2004 highlights it, there is a “ vast potential of building a more peaceful, prosperous world by bringing issues of culture to the mainstream of development thinking and practice ”.

Gender equality and women's empowerment is key for the achievement of development and peace. Both the 2005 UN Summit and the 49th Session of the UN Commission on the Status of Women, celebrating the 10th anniversary of the Beijing Platform for Action (BPfA) reconfirmed the complementarity and inter-dependence between the full and effective implementation of the BPfA and the achievement of all internationally agreed development goals. The lessons learnt, experience and stakeholder contributions reconfirm the importance and the effectiveness of implementing a dual approach of gender mainstreaming and specific measures to promote equality between women and men. Gender mainstreaming should be reinforced in all actions and policies. However, gender mainstreaming alone is not enough and has to be complemented with specific actions.

Lessons learnt concerning children also point to the need to devise strategic action which goes beyond mainstreaming. Some stakeholders underline the need for a strategic focus on children. Up until now the EC’s thematic action for children (besides basic education and support to immunisation) has focused on child labour (ILO partnership) and trafficking, taking into account available resources. However, the specific approach concerning children must also be seen in the broader context of the inter-generational and life-cycle approach. Child poverty and lack of opportunities for youth are also related to poverty and lack of opportunities for the family, the group and the community at large. Child labour should also be seen in the wider context of application of the core labour standards and the lack of decent work opportunities for youth and parents. Over 80% of the population in developing countries have no social protection cover and over 90% of the job entrants in, for instance, sub-Saharan Africa are employed in the informal sector.

Employment and social cohesion issues are getting increasing attention in the international debate. The 2005 UN Summit has highlighted that full and productive employment and decent work for all is a central objective for efforts to achieve the MDG. The EU is playing a key role on strengthening the social dimension of globalisation including global trade effects, in the follow up to the Copenhagen Summit on Social Development and on the promotion of decent work. Recent experience also shows growing interest outside the EU in the EU’s economic and social approach. The ILO global employment agenda, for instance, is influenced by the approaches and working methods used in the European Employment Strategy. The EU approach on social cohesion has been catching the attention of several regions and at global level, including in the follow-up to the World Summit for Social Development (Copenhagen +10) and the UN ECOSOC. The relevance of the EU’s experience to promoting social development across the world is acknowledged both inside and outside the EU[xxvii]. The EC is also taking part in the ongoing UN debate on a Convention on the Protection and Promotion of the Rights and Dignity of Persons with Disabilities, taking into account the EC Directives on the prohibition of discrimination in employment[xxviii].

The EC has made a significant contribution to the work of the World Commission on the Social Dimension of Globalisation in different ways, such as by organising and funding a high-level event bringing together the European Commission, EU stakeholders and the World Commission and by contributing to the follow-up to the 2004 report by the World Commission[xxix]. Promotion of decent work is part of the overall cooperation agreement signed between the European Commission and the ILO on 14 May 2001[xxx]. In this context various global and multi-country initiatives on promoting decent work have been supported and co-funded by the Commission, such as measures on socially responsible restructuring, CSR, indigenous people, dissemination of information on freedom of association and collective bargaining and on health and safety at work, pilot projects on decent work indicators and the impact of trade liberalisation and the preparation and finalisation of the consolidated maritime labour convention. In July 2004 the Commission and the ILO also formed a partnership in the field of development that is implemented under the overall cooperation agreement of 2001. The Commission and the ILO are cooperating on application of core labour standards in relation to the EU Generalised System of Preferences, taking into account the specific mandate of the ILO.

ANNEX 3

Guiding principles for thematic action

Thematic action within this programme is based on the following guiding principles for implementation in order to ensure consistency with the policy framework for external action and development. These principles will be further developed in a thematic strategy paper:

5. Action will support joint work with Member States and other financing mechanisms, including global and trust funds or facilities aimed at fostering and monitoring performance related to MDG and other relevant international commitments, targeted measures or specific calls for proposals and other means in compliance with the Financial Regulation.

6. Action should aim at knowledge generation, innovation, transnational learning and capacity building through pilot projects, studies, conferences, networks, exchanges of experience and good practice to the extent that such measures cannot be implemented through country programmes.

7. Cross-cutting issues, in particular concerning gender equality, children and youth, will be addressed in all action and also be addressed specifically as themes in their own right.

8. Action should, as far as possible, take account of imbalances and needs of disadvantaged groups, including ethnic minorities and indigenous people and people with disabilities, in accordance with the differing needs between more dynamic and evolving countries, regions within countries (e.g. in middle income countries) and least developed countries.

9. Performance criteria and benchmarks will be developed for grant recipients. All data and information used for or gathered through this programme should be broken down, whenever possible, by gender, age and income.

10. Cross-regional dialogue with stakeholders should be strengthened and effective partnerships should be maintained and developed with civil society, social partners, key organisations and global initiatives and funding mechanisms.

11. ANNEX 4

Matrix of possible forms of action

The table below summarises the themes and linkages addressed by the thematic programme on Investing in people by juxtaposing the priority themes with the key dimensions of added value (international commitments, global voice, subsidiary country action) and selected cross-cutting dimensions.It is meant to show some key linkages as examples. Abbreviations are explained in annex 5.

International obligations | Global voice | Subsidiary action | Gender equality | Children/youth | Culture |

Health and well-being | ICPD, MDGs 4, 5 and 6 UNGASS 2001 on HIV/AIDS EU policy framework for confronting HIV/AIDS, malaria, TB through external action | SRHR, poverty diseases, human resources | Human resources, health information and monitoring, health financing, RH commodities supply | SRHR, poverty diseases, data broken down by gender | SRHR, vaccination, disease prevention, education, data broken down by age | Stigma, discrimination |

Knowledge and skills | MDGs 2 and 3 EFA FTI | EFA framework | FTI, best practice and local success stories, transnational learning, marginalised children, post-primary bottleneck, tertiary education, statistics | Equal opportunities, data broken down by gender, safe schools | Basic education | Tolerance, values, rights Child labour rescue strategies |

Employment and social cohesion | ILO Conventions and action plans adopted by the International Labour Conference World Summit for Social Development September 2005 UN Summit MDG 8 on employment and decent work for youth, MDGs 1 and 6 | Social dimension of globalisation, decent work agenda | Innovative initiatives, exchange and dissemination of good practices, identification of success stories, workshops, analysis and indicators, assessment of global trade impact on social and labour conditions, cooperation with ILO | Equal economic opportunities, social protection | Social protection, vocational training, youth employment network | Education, rights, values, children’s rights |

Gender equality | MDGs 3 and 5 Beijing PFA ILO Conventions | Beijing PFA | Data broken down by gender, women’s networks, participation | Equal access to health, education, social protection, etc. FGM, trafficking, violence | Education, values, rights, governance structures, FGM |

Children | MDGs 2 and 4, UN Convention on the Rights of the Child, ILO conventions on child labour | Children’s rights and participation, SRHR | Data broken down by age, participation, mapping, trafficking, child labour, sexual violence, SRHR | Data broken down by gender, equal access, FGM, forced marriage | Place of children in society |

Culture | UNESCO Conventions on cultural heritage/diversity | Inter-cultural dialogue | Research, workshops, twinning, voluntary youth service | Status of women | Status of children, youth volunteers |

ANNEX 5

List of abbreviations

AIDS: Acquired Immunodeficiency Syndrome

AMANET: African Malaria Network Trust

CRC: Convention on the Rights of the Child

CSP: Country Strategy Paper

CSR: Corporate Social Responsibility

EFA: Education For All

EFA-FTI: Education For All Fast Track Initiative

GAVI: Global Alliance for Vaccines and Immunisation

HDIC: Health and Development Innovative Consortium

HIV: Human Immunodeficiency Virus

IAVI: International Aids Vaccine Initiative

ICPD: International Conference on Population and Development (Cairo, 1994)

ICT: Information and Communication Technology

ILO: International Labour Organisation

IPPF: International Planned Parenthood Federation

MDG: Millennium Development Goals

PRSP: Poverty Reduction Strategy Paper

SRHR: Sexual and Reproductive Health and Rights

TB: Tuberculosis

UN: United Nations

UNFPA: United Nations Population Fund

VET: Vocational Education and Training

WB: World Bank

WHO: World Health Organisation

WHO: World Trade Organisation

[i] For the precise wording applicable to this and other thematic programmes see the Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[ii] In its broad sense, human and social development is a generic concept relevant to all countries and groups. See also the World Summit for Social Development and the UN ECOSOC:

http://www.un.org/esa/socdev/wssd/agreements/index.html,

http://www.un.org/esa/socdev/csd/index.html.

[iii] Joint Statement by the Council and the Representatives of the Governments of the Member States meeting within the Council, the European Parliament and the Commission on European Union Development Policy: “The European Consensus”, 22 November 2005.

[iv] See Annex 2 for further details on the lessons learnt. Cf. also: Thematic Evaluation of Population- and Development-oriented Programmes in EC External Cooperation - 03/2004; Joint Evaluation of External Support to Basic Education in Developing Countries - 09/2003; Evaluation of the integration of gender in EC development cooperation with third countries - 03/2003; Evaluation of the EC cooperation with ACP/ALA/MED countries in the health sector - 07/2002; Evaluation of EC Support to the Education Sector in ACP countries - 05/2002.

[v] Besides regular consultations in the various policy areas, a meeting with stakeholders and a written consultation were held in July and August 2005, including NGOs, EU Member States, the UN and other international organisations.

[vi] Regulation (EC) 1568/2003 of the European Parliament and of the Council on aid to fight poverty diseases (HIV/AIDS, tuberculosis and malaria) in developing countries (351 MEUR were spent on this budget line between 2003-2006). Regulation (EC) N 1567/2003 of the European Parliament and of the Council on aid for policies and actions on reproductive and sexual health and rights in developing countries (73.95 MEUR were spent on this budget line between 2003-2006). Regulation (EC) No 806/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 on promoting gender equality in development cooperation. (9 MEUR were spent on this budget line between 2003 and 2006).

[vii] See Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[viii] Mainly the EC Communication “Education and training in the context of poverty reduction in developing countries”; the Communication on "Health and Poverty"; the Programme for action to confront HIV/AIDS, malaria and tuberculosis through external action; the Communication on the social dimension of globalisation – the EU’s policy contribution on extending benefits to all; and the European social agenda. See Annex 1 for the full list.

[ix] European social agenda 2005-2010, COM(2005) 33 final; Communication of 18 July 2001 on promoting core labour standards and improving social governance in the context of globalisation, COM(2001) 416 final; Communication of 18 May 2004 on the social dimension of globalisation, COM(2004) 383 final; Communication of 15 June 2005 on the EU contribution for the September 2005 UN Summit; renewed overall cooperation agreement between the European Commission and the ILO of 14 May 2001; cooperation between the EU and Latin America on social cohesion and agreements with an increasing number of countries, including cooperation on employment and social policy.

[x] European Consensus, chapter 4.4, op.cit. Gender equality from a human rights angle will be a focus of the thematic programme on human rights proposed by the Commission.

[xi] Cf. programming principles in annex 3.

[xii] The full text of the CRC and its Optional Protocols is available at: http://www.unicef.org/crc/crc.htm.

[xiii] Available at: http://www.ilo.org/public/english/standards/norm/whatare/fundam/childpri.htm.

[xiv] Available at: http://www.unodc.org/unodc/en/trafficking_protocol.html.

[xv] Available at: http://www.unicef.org/specialsession/wffc/index.html.

[xvi] Example: “About fifty budget lines, of which around thirty that function and are regulated differently, were mobilised to finance almost 400 identified projects”. Evaluation of the EC Country Strategy for Honduras, February 2004.

[xvii] Breakdown of the legal bases: excluding the European initiative for democracy and human rights, these various thematic regulations concern crisis situations (refugees and humanitarian aid) or post-crisis situations (rehabilitation) in which action in favour of human rights makes up one component of the aid. However, although this falls exactly within the objective of mainstreaming, it is particularly difficult under these circumstances precisely to identify which projects – and which budgets – are implemented in favour of human rights.

[xviii] Example: “Secure further coherence between all the EC instruments and budget lines deployed in Bangladesh. …develop procedures to ensure that…deployment of the budget lines concerned is coherent with the Country Strategy, and pursues country specific objectives.” Recommendation 5 of the Evaluation of the EC Country Strategy for Bangladesh, November 2003.

[xix] Cf. Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[xx] E.g. establishment of the European and Developing Countries Clinical Trials Partnership, which focuses on clinical trials for the development of new action against the three diseases.

[xxi] Council Regulation 953/2003 to avoid trade diversion into the European Union of certain key medicines.

[xxii] Cf. Key evidence from major studies of selected Global Health Partnerships - A background paper for a meeting of the High-Level Forum on the Health MDGs’ Working Group on Global Health Initiatives and Partnerships, 25-26 April 2005. Author: Karen Caines ; Best Practice Principles for Global Health Partnership Activities at Country Level. Report of the Working Group on Global Health Partnerships, High-Level Forum on the Health MDGs, 25-26 April 2005; L. Delcour and C. Vellutini: Study on the Added Value of Global Partnerships and Global Funds to Development Cooperation , April 2005. Cf. also the GFATM evaluation library: http://www.theglobalfund.org/en/links_resources/library/position_papers/.

[xxiii] Thematic evaluation of population- and development-oriented programmes in EC external cooperation. PARTICIP, CIDEAL, ECDPM, IDC, SEPIA. March 2004.

[xxiv] ICPD Programme of Action, chapter 7.

[xxv] Evaluation of EC support to the education sector in ACP countries (2002).

Joint evaluation of external support to basic education in developing countries (2003).

[xxvi] Examples include the Asia-link programme, TEMPUS programme, ERASMUS mundus windows for several developing countries and experience from specific bilateral higher education projects in different countries.

[xxvii] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/seminar13jan05_en.htm.

[xxviii] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/un_disability_en.htm.

[xxix] http://www.ilo.org/public/english/wcsdg/consulta/brussels/index.htm.

[xxx] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/ilo_front_en.htm.

Top