EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R0795

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241

PE/11/2024/REV/1

EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2024/795

29.2.2024

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2024/795

av den 29 februari 2024

om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 164, 173, 175 tredje stycket, 176, 177, 178, 182.1 och 192.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (2),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (3), och

av följande skäl:

(1)

Unionen har de senaste åren haft som ledstjärna att stärka den europeiska ekonomins konkurrenskraft och resiliens genom den gröna och digitala omställningen. Den gröna och digitala omställningen, som konkretiseras i den europeiska gröna given, som återfinns i kommissionens meddelande av den 11 december 2019 med titeln Den europeiska gröna given och i policyprogrammet för det digitala decenniet 2030, inrättat genom Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2022/2481 (4), uppmuntrar till tillväxt och modernisering av unionens ekonomi, vilket ska öppna för nya affärsmöjligheter och bidra till att vinna konkurrensfördelar på de globala marknaderna. I den europeiska gröna given fastställs färdplanen för att göra unionens ekonomi klimatneutral och hållbar på ett rättvist och inkluderande sätt samt hantera klimat- och miljörelaterade utmaningar. I policyprogrammet för det digitala decenniet 2030 fastställs en tydlig riktning för unionens digitala omställning och för uppnåendet av digitala mål på unionsnivå senast 2030, särskilt vad gäller digitala färdigheter, digital infrastruktur samt digitalisering av företag och offentliga tjänster.

(2)

Industrin i unionen har bevisat sin inbyggda resiliens men dess konkurrenskraft måste också säkerställas i framtiden. Hög inflation, brist på arbetskraft, störningar i leveranskedjorna efter covid, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, stigande räntor samt ökande energikostnader och insatspriser har påverkat konkurrenskraften hos industrin i unionen negativt och belyst vikten av att unionen säkrar sitt öppna strategiska oberoende och minskar sitt strategiska beroende av tredjeländer inom olika sektorer. Dessa belastningar på unionens industri kombineras med en hård men inte alltid rättvis konkurrens på en fragmenterad världsmarknad. Unionen har redan lagt fram flera initiativ för att stödja sin industri, såsom industriplanen i den gröna given, som anges i kommissionens meddelande av den 1 februari 2023 med titeln En industriplan i den gröna given för nettonollåldern, en förordning från Europaparlamentet och rådet om inrättande av en ram för säkerställande av trygg och hållbar försörjning av kritiska råmaterial (förordningen om kritiska råmaterial), en förordning från Europaparlamentet och rådet om inrättande av en åtgärdsram för att stärka Europas ekosystem för tillverkning av nettonollteknikprodukter (förordningen om nettonollindustri), den nya tillfälliga kris- och omställningsramen för statligt stöd, som anges i kommissionens meddelande av den 17 mars 2023 med titeln Tillfällig kris- och omställningsram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina, Europeiska unionens återhämtningsinstrument som inrättats genom rådets förordning (EU) 2020/2094 (5) samt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/435 (6). Dessa lösningar ger visserligen ett snabbt, riktat och i vissa fall tillfälligt stöd, men unionen behöver ett mer strukturerat svar på dessa industriers investeringsbehov som skyddar sammanhållningen, skapar arbetstillfällen av god kvalitet och bevarar lika spelregler på den inre marknaden, samtidigt som tillgången till finansiering underlättas. Unionen bör arbeta för att förhindra omlokalisering, återföra produktionsanläggningar för kritisk teknik från tredjeländer, och för att locka nya etableringar i syfte att förhindra strategiska beroendeförhållanden.

(3)

Den inre marknaden har medfört betydande ekonomiska, sociala och politiska fördelar för hela unionen, inbegripet dess medborgare och företag. Dessa fördelar är välkända, men det är av yttersta vikt att fortsätta att hitta lösningar för att ta vara på dess outnyttjade potential för samhället. Den inre marknaden måste även i fortsättningen kunna anpassas efter den geopolitiska dynamiken i utveckling, tekniska framsteg och den gröna och digitala omställningen, samtidigt som den främjar hälso- och sjukvårdssystemens resiliens inför en åldrande befolkning och bidrar till att förbättra unionens långsiktiga konkurrenskraft och produktivitet.

(4)

Införandet och uppskalningen inom unionen av digital teknik och teknikintensiv innovation, ren och resurseffektiv teknik samt bioteknik kommer att ha stor betydelse för att minska unionens strategiska beroendeförhållanden och ta vara på möjligheterna och uppfylla målen i den gröna och digitala omställningen och därmed säkerställa unionens suveränitet och strategiska oberoende och främja konkurrenskraften och hållbarheten i unionens industri. Det är därför nödvändigt att vidta omedelbara åtgärder för att stödja utvecklingen och tillverkningen i unionen av kritisk teknik som utgör unionens primära strategiska svaghet. Utveckling och tillverkning av kritisk teknik bygger på värdekedjor bestående av sammanlänkade ekonomiska aktörer som är verksamma i olika företag av olika storlek, inbegripet små och medelstora företag, inom olika sektorer och över nationsgränserna. Unionen bör därför också skydda och stärka värdekedjorna för sådan kritisk teknik och de tillhörande tjänster som är kritiska och specifika för utvecklingen eller tillverkningen av denna kritiska teknik, och därigenom minska unionens strategiska beroendeförhållanden och bevara den inre marknadens integritet, och bör ta itu med bristen på arbetskraft och kompetens inom dessa sektorer genom livslångt lärande, utbildningsprojekt, lärlingsutbildningar och skapande av attraktiva arbetstillfällen av god kvalitet som är öppna för alla.

(5)

För att betraktas som kritisk bör kravet vara att tekniken antingen tillför ett innovativt inslag med betydande potential till den inre marknaden eller att den bidrar till att minska eller förebygga unionens strategiska beroendeförhållanden. Vid bedömningen av den kritiska teknikens ekonomiska potential för den inre marknaden bör hänsyn tas till det faktum att åtgärder som genomförs i en medlemsstat kan få spridningseffekter i andra medlemsstater. Vid bedömningen av huruvida en teknik bidrar till att minska eller förebygga unionens strategiska beroendeförhållanden bör hänsyn tas till den analys som gjorts på unionsnivå för att identifiera de risker som har potentiell effekt på hela unionen. Kommissionen bör utfärda vägledning dels för hur teknikerna inom de tre områdena inom denna förordnings tillämpningsområde kan räknas som kritiska, samt för villkoren baserade på vilka, dessa tekniker kan betraktas som kritiska, i syfte att främja en gemensam tolkning av de projekt, företag och sektorer som ska få stöd inom ramen för relevanta program mot bakgrund av de gemensamma strategiska målen i de relevanta programmen och denna förordning. I den vägledningen bör kommissionen också förtydliga begreppet värdekedja och tillhörande tjänster som är kritiska och specifika för utvecklingen eller tillverkningen av slutprodukterna. Den vägledningen bör inte påverka andra riktlinjer för specifika program.

(6)

Kritisk teknik måste stödjas inom sektorerna för digital teknik och teknikintensiv innovation, ren och resurseffektiv teknik och bioteknik. Med teknikintensiv innovation bör avses teknik som har potential att leverera transformativa lösningar som har sin grund i banbrytande vetenskap, teknik och ingenjörsvetenskap, inbegripet innovation som kombinerar framsteg på det fysiska, biologiska och digitala området. Digital teknik bör särskilt omfatta sådan teknik som bidrar till målen i policyprogrammet för det digitala decenniet 2030 samt flerlandsprojekt enligt definitionen i beslut (EU) 2022/2481. Ren och resurseffektiv teknik bör särskilt omfatta nettonollteknik enligt definitionen i förordningen om nettonollindustri. Med bioteknik bör avses tillämpningen av vetenskap och teknik på levande organismer, liksom delar, produkter och modeller därav, för att ändra levande eller icke-levande material i syfte att producera kunskap, varor och tjänster, inbegripet den teknik som avses i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklings statistiska definition av bioteknik samt unionens förteckning över kritiska läkemedel som avses i kommissionens kommunikation av den 24 oktober 2023 med titeln Hantering av läkemedelsbrister i EU, och deras beståndsdelar. Projekt som erkänns som strategiska enligt förordningen om nettonollindustri – där de projekten uppfyller kriterierna om resiliens och konkurrenskraft enligt definitionen i förordningen om nettonollindustri – och enligt förordningen om kritiska råmaterial bör automatiskt anses bidra till målen för den här förordningen. Digital teknik och teknikintensiv innovation, ren och resurseffektiv teknik och bioteknik som räknas som ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse, och som godkänts av kommissionen enligt artikel 107.3 b i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), bör anses kritiska. Enskilda projekt inom ramen för ett sådant viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse bör kvalificera för finansiering i enlighet med relevanta programregler om det identifierade finansieringsgapet och de stödberättigande kostnaderna ännu inte är helt täckta.

(7)

Det kommer inte att gå att stärka utvecklingen och tillverkningskapaciteten inom viktiga teknikområden i unionen utan kompetent arbetskraft. Bristen på arbetskraft och kompetens, som har ökat inom alla sektorer, inbegripet de som anses som viktiga för den gröna och digitala omställningen, förväntas öka ytterligare i ljuset av de demografiska förändringarna och äventyra framväxten av teknik inom de berörda sektorer som fastställs i denna förordning. Det är därför nödvändigt att verka för att fler människor deltar på arbetsmarknaden i de berörda sektorerna, särskilt genom investeringar i lärande och livslångt lärande, förbättrande av relevanta färdigheter och skapande av arbetstillfällen av god kvalitet och lärlingsutbildningar för unga och missgynnade personer vilka inte har sysselsättning eller går någon utbildning. Sådant stöd ska komplettera ett antal andra åtgärder som syftar till att uppfylla kompetensbehovet som uppstår ur den gröna och digitala omställningen, enligt beskrivningen i EU:s kompetensagenda som anges i kommissionens kommunikation av den 1 juli 2020 med titeln Den europeiska kompetensagendan för hållbar konkurrenskraft, social rättvisa och motståndskraft. Dessa åtgärder spelar en viktig roll för att främja omskolning och kompetenshöjning, att stärka konkurrenskraften hos europeiska företag, särskilt små och medelstora företag, och bidra till att skapa arbetstillfällen av god kvalitet, i syfte att på ett socialt rättvist och inkluderande sätt förverkliga den gröna och den digitala omställningens potential.

(8)

Omfattningen av de investeringar som behövs för den gröna och digitala omställningen kräver full mobilisering av finansiering som finns inom befintliga unionsprogram, inbegripet sådana som beviljar en budgetgaranti för finansierings- och investeringstransaktioner samt genomförande av finansiella instrument och blandfinansieringsinsatser. Sådan finansiering bör ges på ett mer flexibelt sätt så att riktat stöd i rätt tid kan tillhandahållas kritisk teknik inom strategiska sektorer. Därför bör en europeisk plattform för strategisk teknik (STEP) inrättas för att bidra till att möta investeringsbehoven inom unionen genom att bidra till att bättre styra de befintliga unionsmedlen till viktiga investeringar, inbegripet inom ramen för unionsomfattande och gränsöverskridande projekt, som syftar till att stödja utvecklingen eller tillverkningen av kritisk teknik inom strategiska sektorer, samtidigt som lika spelregler på den inre marknaden fortsätter att råda, bevara sammanhållningen och syfta till att uppnå en geografiskt balanserad fördelning av projekt som finansieras inom ramen för STEP främjas i enlighet med respektive uppdrag för programmen.

(9)

Vid genomförandet av program och verksamheter enligt denna förordning uppmuntras kommissionen och medlemsstaterna att främja och prioritera projekt inom nettonollaccelerationskluster (Net-Zero Acceleration Valleys) enligt definitionen i förordningen om nettonollindustri, projekt i territorier som ingår i de territoriella planer för en rättvis omställning som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 (7), och i mindre utvecklade regioner och omställningsregioner samt i mer utvecklade regioner i medlemsstaterna vars genomsnittliga BNP per capita ligger under genomsnittet för EU-27 uttryckt i köpkraftsstandard och beräknat på grundval av unionssiffror för perioden 2015–2017.

(10)

STEP bör mobilisera resurser inom unionens befintliga program, däribland InvestEU som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 (8), Horisont Europa som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 (9), Europeiska försvarsfonden som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/697 (10) och innovationsfonden som inrättats genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (11), Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och Sammanhållningsfonden som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 (12), Europeiska socialfonden+ som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 (13),

Fonden för en rättvis omställning (FRO) som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 (14), faciliteten för återhämtning och resiliens som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 (15), programmet EU för hälsa som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/522 (16)och programmet för ett digitalt Europa som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 (17). Resurser som mobiliserats genom dessa unionsprogram bör åtföljas av ytterligare finansiering på 1,5 miljarder EUR till Europeiska försvarsfonden för projekt som bidrar till STEP-målen.

(11)

En suveränitetsstämpel bör tilldelas projekt som bidrar till STEP-målen på villkor att de har genomgått en bedömning och att de uppfyller minimikraven för kvalitet, särskilt kriterierna för stödberättigande, uteslutning och tilldelning, i en ansökningsomgång inom ramen för Horisont Europa, Europeiska försvarsfonden eller innovationsfonden programmet EU för hälsa eller programmet för ett digitalt Europa, oberoende av huruvida projektet har erhållit finansiering genom ett av de instrumenten. Dessa minimikrav för kvalitet upprättas för att identifiera projekt av hög kvalitet. Suveränitetsstämpeln bör tilldelas i enlighet med de specifika villkor för stödberättigande som fastställs i ansökningsomgångarna för de berörda programmen, och de kan omfatta geografiska begränsningar, om så är lämpligt och föreskrivs i respektive lagstiftningsakt som reglerar de programmen. När kommissionen förbereder ansökningsomgångar där en suveränitetsstämpel kan bli aktuell bör den när så är lämpligt inkludera ett krav på att projektförslagen måste ange hur de förväntas bidra till att stärka och strukturera lokala nätverk av industriella aktörer och till att skapa arbetstillfällen. Dessa ansökningsomgångar bör, när så är möjligt och lämpligt, vara öppna på kontinuerlig basis. Suveränitetsstämpeln bör användas som en kvalitetsmärkning för att hjälpa projekt att locka till sig offentliga och privata investeringar genom att bekräfta sitt bidrag till STEP-målen. Suveränitetstämpeln bör dessutom främja tillgången till unionsfinansiering, särskilt genom att underlätta kumulativ eller kombinerad finansiering från flera unionsinstrument. Medlemsstaterna bör också uppmanas att ta hänsyn till suveränitetsstämpeln när de beviljar finansiellt stöd genom sina egna program.

(12)

I detta syfte bör det gå att förlita sig på bedömningar som gjorts för andra unionsprogram i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (18) för att minska den administrativa bördan för mottagare av EU-medel och uppmuntra till investeringar i prioriterade tekniker. Förutsatt att de följer bestämmelserna i förordning (EU) 2021/241,bör medlemsstaterna överväga att inkludera projekt som har tilldelats suveränitetsstämpeln när de reviderar sina återhämtnings- och resiliensplaner och bör kunna inkludera projekt när de beslutar vilka investeringsprojekt som ska finansieras från deras del av moderniseringsfonden som inrättats enligt direktiv 2003/87/EG. Kommissionen bör även beakta suveränitetsstämpeln inom ramen för förfarandet som anges i artikel 19 i protokoll (nr 5) om Europeiska investeringsbankens stadga fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EIB:s stadga) och kontrollen av överensstämmelse i enlighet med förordning (EU) 2021/523. Dessutom bör det krävas att genomförandepartnerna granskar projekt som har tilldelats suveränitetsstämpeln om dessa ligger inom deras geografiska område och verksamhetsområde i enlighet med den förordningen. Myndigheter med ansvar för de program som omfattas av den här förordningens tillämpningsområde bör överväga att stödja strategiska projekt som identifierats i enlighet med förordningen om nettonollindustri och förordningen om kritiska råmaterial som omfattas av den här förordningen och för vilka regler om kumulativ finansiering kan gälla.

(13)

STEP bör genomföras på ett ändamålsenligt, effektivt, rättvist och transparent sätt. I detta syfte bör kommissionen ges i uppdrag att tilldela och främja suveränitetsstämpeln och förvaltningen av en ny offentligt tillgänglig webbplats (suveränitetsportalen), och stå för samordningen mellan de nationella behöriga myndigheter och intressenter som är relevanta för att uppnå STEP-målen. Kommissionen bör också främja konsekvens, samstämmighet, synergi och komplementaritet mellan unionens program för att stödja projekt som främjar STEP-mål.

(14)

Kommissionen bör inrätta suveränitetsportalen för att tillhandahålla information om tillgängligt stöd för projekt som bidrar till STEP-målen. För att tillgodose behoven hos företag och projektansvariga som söker finansiering för STEP-projekt inom unionens finansieringsprogram bör suveränitetsportalen på ett lättillgängligt och användarvänligt sätt visa de finansieringsmöjligheter för STEP-investeringar som finns i unionsbudgeten. Det bör inbegripa information om de direkt förvaltade unionsprogrammen, såsom Horisont Europa, Europeiska försvarsfonden, innovationsfonden, programmet EU för hälsa, programmet för ett digitalt Europa samt andra unionsfinansieringskällor, såsom InvestEU, faciliteten för återhämtning och resiliens, Eruf, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden+ och FRO. Suveränitetsportalen bör dessutom bidra till att STEP-investeringarna blir mer synliga för investerare genom en förteckning över de projekt som tilldelats en suveränitetsstämpel. Suveränitetsportalen bör även ha en förteckning över de nationella behöriga myndigheter som agerar som kontaktpunkter för genomförandet av STEP på nationell nivå. Kommissionen bör säkerställa att suveränitetsportalen kompletterar liknande plattformar och bör undvika överreglering och administrativa bördor.

(15)

Kommissionen bör övervaka genomförandet av STEP-målen för att följa framstegen mot unionens politiska mål. Den övervakningen bör genomföras på ett sätt som är målinriktat och står i proportion till den verksamhet som bedrivs inom STEP för att undvika överreglering och administrativa bördor, särskilt för stödmottagarna. För att säkerställa ansvarsskyldighet gentemot unionsmedborgarna bör kommissionen årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om framstegen i genomförandet av STEP-målen inom respektive program, om de totala utgifterna för STEP uppdelat per program och om STEP:s prestationer på grundval av de prestationsindikatorer som programmen tillhandahåller. I förekommande fall bör information lämnas om STEP:s kvalitativa och kvantitativa bidrag till gränsöverskridande projekt och projekt per medlemsstat.

(16)

STEP stöder sig på omprogrammering och förstärkning av befintliga program till stöd för strategiska investeringar och minskande av unionens strategiska beroendeförhållanden, men spelar även en viktig roll för att pröva genomförbarheten i och förbereda möjliga nya insatser för att stödja suveränitet och konkurrenskraft inom strategiska sektorer och för att stärka unionens industripolitik. STEP bör i synnerhet tjäna som grund för överväganden av möjliga liknande åtgärder, såsom en europeisk suveränitetsfond.

(17)

Kommissionen bör göra en interimsutvärdering av denna förordning och bör där bedöma relevansen av de åtgärder som vidtas inom ramen för denna förordning när det gäller att minska unionens strategiska beroendeförhållanden och stärka dess oberoende. Den bör också bedöma möjligheten att utvidga suveränitetsportalen till att kombinera alla befintliga offentligt tillgängliga webbplatser och tillhandahålla information om unionsprogram inom ramen för direkt, delad och indirekt förvaltning i en enda portal samt möjligheten att inrätta en simulator för att ge vägledning till projektansvariga om de unionsprogram eller unionsfonder för vilka deras specifika projekt kan vara stödberättigade.

(18)

I innovationsfonden stöds investeringar i innovativ koldioxidsnål teknik, vilket faller inom denna förordnings tillämpningsområde. Innovationsfonden kommer därför att vara avgörande för att stödja utvecklingen eller tillverkningen av kritisk ren och resurseffektiv teknik i unionen. När kommissionen utformar och genomför ansökningsomgångar eller konkurrensutsatta anbudsförfaranden inom ramen för innovationsfonden bör den beakta projekt som erkänns som strategiska enligt förordningen om nettonollindustri som anses bidra till STEP-målen.

(19)

För att utvidga möjligheterna till stöd för investeringar som syftar till att förstärka den industriella utvecklingen och värdekedjorna inom strategiska sektorer, bör tillämpningsområdet för stödet från Eruf utvidgas genom nya specifika mål inom Eruf utan att detta påverkar reglerna för stödberättigande av utgifter och klimatutgifter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 och förordning (EU) 2021/1060 (19). Även om fokus ligger kvar på små och medelstora företag, bör det inom strategiska sektorer även gå att stödja produktiva investeringar i andra företag än de små och medelstora, som kan bidra väsentligt till tillväxten i mindre utvecklade regioner och övergångsregioner samt i mer utvecklade regioner i medlemsstater med en BNP per capita under genomsnittet i EU-27. Förvaltande myndigheter uppmuntras att främja samarbetet mellan stora företag och lokala små och medelstora företag, leveranskedjor och ekosystem för innovation och teknik. Det skulle öka unionens allmänna förmåga att förstärka sin position inom de sektorerna genom att alla medlemsstaterna ges tillgång till sådana investeringar, och därmed motverka risken för ökande skillnader. De medel som planeras för dessa nya specifika mål bör begränsas till högst 20 % av Erufs ursprungliga nationella anslag i enlighet med förordning (EU) 2021/1060.

(20)

För att upprätthålla en hög ambitionsnivå när det gäller att uppnå klimatmålen inom sammanhållningspolitiken, samtidigt som flexibilitet medges mellan Sammanhållningsfonden och Eruf, bör det vara tillåtet att beakta klimatbidrag från Sammanhållningsfonden som överstiger 37 % av dess totala anslag vid beräkningen av Erufs klimatbidrag å ena sidan, och omvänt bör det vara tillåtet att beakta klimatbidrag från Eruf som överstiger 30 % av dess totala anslag vid beräkningen av Sammanhållningsfondens klimatbidrag å andra sidan.

(21)

Omfattningen av stödet från FRO bör också utvidgas till att omfatta stora företags investeringar i teknik som omfattas av denna förordning och som avhjälper bristen på arbetskraft och kompetens som är nödvändig för att genomföra dessa investeringar, vilket bidrar till STEP-målen med bibehållet fokus på små och medelstora företag, förutsatt att sådana investeringar lämnar det bidrag till omställningen till klimatneutralitet som förväntas av dem enligt de territoriella planerna för en rättvis omställning i enlighet med förordning (EU) 2021/1056. Stödet till dessa investeringar bör inte kräva en revidering av den territoriella planen för en rättvis omställning om den enbart skulle vara kopplad till gapanalysen som rättfärdigar investeringen ur ett perspektiv som rör nya arbetstillfällen. När det gäller stöd till andra företag än små och medelstora företag bör också investeringar övervägas som bidrar till att skapa lärlingsplatser och arbetstillfällen eller tillhandahålla utbildning för nya färdigheter.

(22)

ESF+ som är den huvudsakliga unionsfonden för investering i människor, lämnar ett centralt bidrag till främjandet av kompetensutveckling. För att underlätta användningen av ESF+ för STEP-målen bör det vara möjligt att använda ESF+ för att täcka investeringar som syftar till att få fram kompetent och resilient arbetskraft som är redo för framtidens arbetsmarknad.

(23)

För att hjälpa till att påskynda investeringarna och omedelbart öka likviditeten för investeringar till stöd för STEP-målen inom Eruf, ESF+ och FRO, bör ett ytterligare belopp i form av särskild förfinansiering tillhandahållas som en engångsutbetalning som gäller prioriteringarna för investeringar som stöder STEP-målen. Denna ytterligare förfinansiering bör gälla allt bidrag till FRO med tanke på att dess genomförande måste påskyndas och med hänsyn till FRO:s viktiga stöd till medlemsstaterna i deras strävan att uppfylla STEP-målen. De regler som är tillämpliga på beloppen i den särskilda förfinansieringen bör vara förenliga med de regler för förfinansiering som anges i förordning (EU) 2021/1060. För att ytterligare uppmuntra till utnyttjande av sådana investeringar och säkerställa att de genomförs snabbare, bör det dessutom finnas möjlighet till en ökad maximal unionsmedfinansieringsgrad på 100 % för STEP-prioriteringarna. Vid genomförandet av STEP-målen bör förvaltande myndigheter uppmuntras att tillämpa vissa sociala kriterier och främja positiva sociala resultat, såsom att skapa lärlingsutbildningar och arbetstillfällen av god kvalitet för unga missgynnade personer, särskilt unga som inte har sysselsättning eller går en utbildning, genom att tillämpa de sociala tilldelningskriterier som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU (20), 2014/24/EU (21) och 2014/25/EU (22) när ett projekt genomförs av ett organ som omfattas av reglerna för dessa direktiv, och betala gällande löner enligt kollektivavtal.

(24)

Förordning (EU) 2021/1060 bör ändras så att projekt som har tilldelats en suveränitetsstämpel får bättre tillgång till unionsfinansiering, särskilt genom att underlätta kumulativ eller kombinerad finansiering från flera unionsinstrument. I detta syfte bör förvaltande myndigheter kunna bevilja stöd direkt från Eruf eller ESF+ för verksamheter som har tilldelats en suveränitetsstämpel.

(25)

För att minska den administrativa bördan och för att säkerställa att STEP införs i lämplig tid bör det, genom undantag från de tillämpliga reglerna, vara möjligt att från halvtidsöversynen av Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden och FRO enligt förordning (EU) 2021/1060 utesluta prioriteringar som har inkluderats för att hantera investeringar som bidrar till STEP-målen. Det bör vara möjligt för sådana programändringar att slutgiltigt allokera hela eller en del av flexibilitetsbeloppet för åren 2026 och 2027. Kommissionen bör godkänna programändringar som uteslutande rör införandet av prioriteringar som bidrar till STEP-målen och som lämnas in före den 31 augusti 2024, inom två månader från det att de lämnats in av en medlemsstat. Det bör också vara möjligt att införa motsvarande ändringar av den partnerskapsöverenskommelse som avses i förordning (EU) 2021/1060 och skyndsamt få dem godkända av kommissionen.

(26)

Regelverket för genomförande av programmen för 2014–2020 har anpassats under de senaste åren för att ge medlemsstaterna och regionerna mer flexibilitet vad gäller genomförande och mer likviditet för att hantera effekterna av covid-19-pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Dessa åtgärder, som införts i slutet av programperioden, kräver tillräckligt med tid och administrativa resurser för att kunna utnyttjas och genomföras fullt ut, särskilt vid en tidpunkt då medlemsstaterna riktar resurser mot översynen av de operativa programmen för 2021–2027 i samband med STEP-målen. I syfte att lätta den administrativa bördan för programmyndigheter och förhindra att finansiering av rent administrativa orsaker går förlorad vid tiden för avslutande, bör tidsfristerna för det administrativa avslutandet av programmen under perioden 2014–2020 i Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1303/2013 (23) och (EU) nr 223/2014 (24) förlängas. Mer specifikt bör tidsfristen för inlämning av den sista betalningsansökningen förlängas med 12 månader. Vidare bör även tidsfristen för inlämning av avslutandedokumenten förlängas med 12 månader. Inom ramen för denna ändring bör det tydliggöras att distribution av livsmedel och material som köpts in fram till slutet av tiden för stödberättigande (slutet av 2023) bör tillåtas att fortsätta efter det datumet.

För att säkerställa att unionsbudgeten genomförs korrekt och att taken för betalningar inte överskrids bör betalningarna per program under 2025 uppgå till högst 1 % av anslagen från resurserna inom den fleråriga budgetramen för åren 2021-2027 enligt rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 (25). Utestående belopp som överstiger 1 % av programanslagen per fond för 2025 bör inte betalas ut under 2025 eller de efterföljande åren, utan endast användas för avräkningen av förfinansieringen. Oanvända belopp bör dras tillbaka i enlighet med förordning (EU) nr 1303/2013 vid tiden för avslutandet. För att säkerställa att de yttersta randområdena fullt ut kan utnyttja stöd från fonderna som omfattas av den här förordningen bör det förtydligas att de extra särskilda anslagen för de yttersta randområdena, med tanke på den flexibilitet som föreskrivs i förordning (EU) nr 1303/2013, bör betraktas som en del av Eruf-anslaget till samma regionkategori som det berörda yttersta randområdet. Trots olika regler för stödberättigande som är tillämpliga på det extra särskilda anslaget bör det vara möjligt att tillämpa denna flexibilitet även mellan det extra särskilda anslaget och andra Eruf-anslag till samma regionkategori inom ett program.

(27)

Den flexibilitet som tillhandahölls för programperioden 2014–2020 har hjälpt medlemsstaterna i deras krishanterings- och återhämtningsinsatser och har hjälpt dem vid hanteringen av de ytterligare påfrestningar på de offentliga budgetarna som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. För att tillåta medlemsstater att hantera ett fortsatt budgettryck bör möjligheten, i linje med den möjlighet som föreskrivs i förordning (EU) nr 1303/2013, att ansöka om en unionsmedfinansieringsgrad på 100 % för sammanhållningsprogrammen även tillämpas retroaktivt för det sista räkenskapsåret från den 1 juli 2023 till den 30 juni 2024, när en medlemsstat meddelar kommissionen innan den slutliga ansökan om mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret lämnas in, i överensstämmelse med budgetanslagen och under förutsättning att det finns tillgängliga medel.

(28)

InvestEU är unionens flaggskeppsprogram för främjande av investeringar, särskilt i den gröna och digitala omställningen, genom att det tillhandahåller efterfrågestyrd finansiering, däribland genom mekanismer för blandfinansiering, och tekniskt stöd. Detta bidrar till en ökad tillgång till ytterligare offentligt och privat kapital inom nuvarande politikområden. För att säkerställa ett fullständigt utnyttjande av tillgängliga medel och förutsatt att genomförandepartnerna inte har tillräcklig kapacitet att utnyttja de 25 % av den EU-garanti som inrättats genom förordning (EU) 2021/523 som öronmärkts för dem, bör kommissionen kunna bevilja EIB-gruppen mer än 75 % av EU-garantin. I det sammanhanget bör kommissionen uppmuntra och hjälpa andra genomförandepartner än EIB-gruppen att utnyttja den finansiering som står till deras förfogande fullt ut. Medlemsstaterna uppmuntras att bidra till medlemsstatskomponenten i InvestEU för att stödja finansiella produkter i linje med STEP-målen inom nuvarande politikområden, utan att detta påverkar gällande regler för statligt stöd. Som en åtgärd i medlemsstaternas återhämtnings- och resiliensplaner bör de kunna inkludera ett kontantbidrag till medlemsstatskomponenten i InvestEU för att stödja STEP-målen inom nuvarande politikområden. Detta ytterligare bidrag för stöd till STEP-målen kan uppgå till 6 % av deras återhämtnings- och resiliensplans totala finansiella anslag till medlemsstatskomponenten i InvestEU. Det bör även införas ytterligare flexibilitet och förtydliganden i syfte att bättre kunna eftersträva STEP-målen. I fråga om projekt som bidrar till STEP-målen bör alla insatser göras för att i slutet av investeringsperioden säkerställa att ett brett spektrum av sektorer och regioner täcks och att alltför stor sektoriell eller geografisk koncentration undviks.

(29)

Horisont Europa är unionens främsta finansieringsprogram för forskning och innovation och Europeiska innovationsrådet (EIC) ger framför allt stöd till innovationer som kan bli banbrytande och omvälvande, med en uppskalningspotential som kan vara alltför riskfylld för privata investerare. Ytterligare flexibilitet bör ges inom Horisont Europa så att Accelerator kan ge stöd i form av enbart eget kapital till små och medelstora företag, inklusive uppstartsföretag, som inte har tillgång till annan finansiering samt till små midcap-bolag utan tillgång till annan finansiering som bedriver innovation, i synnerhet de som arbetar med de tekniker som stöds av STEP, oavsett om de tidigare har erhållit andra former av stöd från Accelerator. Genomförandet av det finansieringsinstrument som är den del av EIC:s Accelerator som tillhandahåller investeringar genom eget kapital eller i annan återbetalningspliktig form (EIC-fonden) är för närvarande begränsat till ett högsta investeringsbelopp på 15 miljoner EUR, utom i undantagsfall, och har inte utrymme för uppföljande finansieringsomgångar eller större investeringsbelopp. Utrymme för stöd i form av enbart eget kapital till små och medelstora företag och små midcap-bolag som inte har tillgång till annan finansiering skulle vara ett sätt att hantera marknadsgapet, i synnerhet för investeringar i storleksordningen 15–50 miljoner EUR. Erfarenheten visar även att de belopp som anslagits för EIC:s pilotprojekt i Horisont 2020, inrättat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 (26), inte helt har utnyttjats. Förordning (EU) 2021/695 bör också ändras så att den återspeglar den ökade finansieringen för Europeiska försvarsfonden.

(30)

EIC spelar en avgörande roll för att erbjuda initial finansiering till snabbt växande uppstartsföretag och små midcap-bolag. Med sina specialkunskaper är EIC i en idealisk position för att förbättra finansieringsmöjligheterna för företag som söker kapital för uppskalning bortom det inledande innovationsstadiet. Med tanke på EIC-fondens centrala roll för STEP:s framgång bör de rättsliga bestämmelserna om EIC:s funktion förtydligas.

(31)

Europeiska försvarsfonden är det ledande programmet för främjande av konkurrenskraft, innovation, effektivitet och oberoende i tekniska frågor för unionens försvarsindustri, och bidrar därmed till unionens öppna strategiska oberoende. Forskningsfasen kopplad till utveckling av försvarsförmågor är avgörande, eftersom den är grundläggande för den unionens industris kapacitet och oberoende när det gäller utveckling av försvarsprodukter och medlemsstaternas oberoende i egenskap av slutanvändare av sådana produkter. Ett ytterligare ramanslag bör därför göras tillgängligt för stöd till projekt som bidrar till utvecklingen av försvarstillämpningar inom ramen för denna förordnings tillämpningsområde.

(32)

Eftersom målen för denna förordning, nämligen att stärka unionens suveränitet och säkerhet, påskynda dess gröna och digitala omställning, öka dess konkurrenskraft, och minska dess strategiska beroendeförhållanden, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i EU-fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Kapitel 1

STEP

Artikel 1

Innehåll

1.   Genom denna förordning inrättas en europeisk plattform för strategisk teknik (STEP) till stöd för kritisk och framväxande strategisk teknik och dess respektive värdekedjor inom relevanta sektorer.

2.   Genom denna förordning fastställs målen för STEP, omfattningen på det finansiella stödet inom ramen för STEP och regler för genomförande av suveränitetsstämpeln och suveränitetsportalen samt för rapportering om STEP-målen.

Artikel 2

STEP-mål

1.   För att säkerställa unionens suveränitet och säkerhet, minska unionens strategiska beroendeförhållanden inom strategiska sektorer, öka unionens konkurrenskraft genom att stärka dess resiliens och produktivitet och mobilisera finansiering, främja lika spelregler på den inre marknaden för investeringar, främja gränsöverskridande deltagande, inbegripet av små och medelstora företag, stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen och solidariteten mellan medlemsstater och regioner samt verka för inkluderande tillgång till attraktiva arbetstillfällen av god kvalitet genom att investera i framtidens färdigheter och rusta sin ekonomiska, industriella och tekniska bas för den gröna och digitala omställningen sätts följande mål för STEP:

a)

Stödja utvecklingen och tillverkningen av kritisk teknik, eller bevara och stärka deras respektive värdekedjor som avses i punkt 3, inom sektorerna

i)

digital teknik, inbegripet sådan som bidrar till målen för policyprogrammet för det digitala decenniet 2030, flerlandsprojekt enligt definitionen i artikel 2.2 i beslut (EU) 2022/2481 och teknikintensiva innovationer,

ii)

ren och resurseffektiv teknik, inbegripet nettonollteknik enligt definitionen i förordningen om nettonollindustri,

iii)

bioteknik, inbegripet läkemedel på unionens förteckning över kritiska läkemedel och deras komponenter.

b)

Hantera bristen på den arbetskraft och kompetens som behövs för alla arbetstillfällen av god kvalitet till stöd för det mål som fastställs i led a, särskilt genom projekt för livslångt lärande och utbildning, inbegripet de Europeiska nettonollindustriakademier som inrättats enligt den relevanta bestämmelsen i förordningen om nettonollindustri och i nära samarbete med arbetsmarknadens parter och befintliga utbildningsinitiativ.

2.   Tekniker som avses i punkt 1 a ska anses vara kritiska när de uppfyller minst ett av följande villkor:

a)

De tillför en innovativ, framväxande och spetsvetenskaplig komponent med betydande ekonomisk potential till den inre marknaden.

b)

De bidrar till att minska eller förhindra unionens strategiska beroendeförhållanden.

3.   Värdekedjan för utvecklingen eller tillverkningen av kritisk teknik som avses i punkt 1 a i denna artikel gäller slutprodukter samt specifika komponenter och specifika maskiner som i första hand används för framställning av de slutprodukter och kritiska råvaror som anges i en bilaga till förordningen om kritiska råvaror samt tillhörande tjänster som är kritiska och specifika för utvecklingen eller tillverkningen av dessa slutprodukter.

För teknik som avses i punkt 1 a ii i denna artikel och som omfattas av förordningen om nettonollindustri avser värdekedjan för utvecklingen eller tillverkningen av sådan teknik, genom undantag från första stycket i denna punkt, slutprodukter samt specifika komponenter och maskiner som i första hand används för framställning av slutprodukterna enligt definitionen i förordningen om nettonollindustri samt tillhörande tjänster som är kritiska och specifika för utvecklingen eller tillverkningen av dessa slutprodukter.

4.   Strategiska projekt som erkänts i enlighet med den relevanta bestämmelsen i förordningen om nettonollindustri och som uppfyller resilienskriterierna eller konkurrenskraftskriterierna enligt förordningen om nettonollindustri ska anses bidra till det STEP-mål som avses i punkt 1 a ii.

5.   Strategiska projekt som erkänts i enlighet med den relevanta bestämmelsen i förordningen om kritiska råvaror ska anses bidra till det STEP-mål som avses i punkt 1 a.

6.   När ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse som godkänts av kommissionen enligt artikel 107.3 b i EUF-fördraget har samband med någon av den teknik som avses i punkt 1 a i den här artikeln ska den relevanta tekniken anses vara kritisk.

7.   Senast den 2 maj 2024 ska kommissionen utfärda en vägledning om hur tekniken inom de sektorer som avses i punkt 1 a i denna artikel kan anses vara kritisk samt om hur de villkor som anges i punkt 2 i denna artikel ska uppfyllas. I den vägledningen ska kommissionen förtydliga begreppet värdekedja och tillhörande tjänster som är kritiska och specifika för utvecklingen eller tillverkningen av de slutprodukter som avses i punkt 3 i denna artikel. Den vägledningen ska vid behov ses över mot bakgrund av den interimsutvärderingsrapport som avses i artikel 8.

Artikel 3

Finansiellt stöd

1.   Finansiellt stöd för genomförandet av STEP ska tillhandahållas från befintliga unionsprogram.

2.   För att stärka förmågan att uppnå STEP-målen ska ett belopp på 1 500 000 000 EUR i löpande priser av den finansieringsram som avses i artikel 4.1 i förordning (EU) 2021/697 tillhandahållas för att stödja genomförandet av STEP. Det beloppet ska genomföras i enlighet med den förordningen och ska användas för att uppnå STEP-målen.

Artikel 4

Suveränitetsstämpel, kombinerad och kumulativ finansiering

1.   Kommissionen ska tilldela ett projekt som bidrar till något av STEP-målen en suveränitetsstämpel förutsatt att det projektet har genomgått en bedömning och uppfyller minimikraven för kvalitet, särskilt kriterierna för stödberättigande, uteslutning och tilldelning, som föreskrivs i en ansökningsomgång enligt förordningarna (EU) 2021/522, (EU) 2021/694, (EU) 2021/695 eller (EU) 2021/697, eller enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/856 (27).

2.   En ansökningsomgång som avses i punkt 1 får omfatta geografiska begränsningar och ska, när så är lämpligt, i enlighet med relevant sektorsspecifik unionslagstiftning, omfatta skyldigheter att respektera arbets- och anställningsvillkor enligt tillämplig nationell rätt och unionsrätt, Internationella arbetsorganisationens konventioner och kollektivavtal.

3.   Suveränitetsstämpeln ska användas som en kvalitetsmärkning, särskilt i syfte att

a)

erhålla stöd för projektet inom ramen för ett annat unionsprogram i enlighet med reglerna som gäller för detta, eller

b)

finansiera projektet genom kumulativ eller kombinerad finansiering med ett annat unionsinstrument i linje med de regler som är tillämpliga på dessa instrument.

4.   När medlemsstaterna reviderar sina planer för återhämtning och resiliens i enlighet med förordning (EU) 2021/241 ska de, utan att det påverkar bestämmelserna i den förordningen, som prioriterade betrakta de projekt som tilldelats en suveränitetsstämpel enligt punkt 1 i denna artikel.

5.   När medlemsstaterna beslutar vilka projekt de ska finansiera med sina respektive andelar i moderniseringsfonden i enlighet med artikel 10d i direktiv 2003/87/EG får de betrakta projekt för kritisk ren och resurseffektiv teknik som prioriterade om de projekten tilldelats en suveränitetsstämpel i enlighet med punkt 1 i denna artikel. Dessutom får medlemsstaterna besluta att bevilja nationellt stöd till projekt som tilldelats en suveränitetsstämpel och som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2.1 a ii i denna förordning.

6.   I enlighet med förordning (EU) 2021/523 ska suveränitetsstämpeln tas i beaktande i det förfarande som avses i artikel 19 i EIBs stadga och i kontrollen av överensstämmelse i enlighet med artikel 23.3 i den förordningen. Dessutom ska genomförandepartnerna i lämplig tid granska projekt som tilldelats suveränitetsstämpeln om dessa ligger inom deras geografiska område och verksamhetsområde i enlighet med artikel 26.5 i förordning (EU) 2021/523.

7.   Strategiska projekt som erkänts i enlighet med de relevanta bestämmelserna i förordningen om nettonollindustri och förordningen om kritiska råvaror inom ramen för artikel 2 i den här förordningen och som mottar ett bidrag inom ramen för de program som avses i artikel 3 i den här förordningen får också motta bidrag från något annat unionsprogram, inbegripet fonderna under delad förvaltning, förutsatt att bidragen inte täcker samma kostnader. Reglerna för det relevanta unionsprogrammet ska tillämpas för det motsvarande bidraget till det strategiska projektet. Den kumulativa finansieringen får inte överstiga de totala stödberättigande kostnaderna för det strategiska projektet. Stödet från de olika unionsprogrammen får beräknas proportionellt i enlighet med de dokument som anger villkoren för stödet.

8.   Tilldelningen av en suveränitetsstämpel och tillhandahållandet av kumulativ finansiering påverkar inte tillämpliga regler för statligt stöd eller unionens internationella skyldigheter.

9.   Suveränitetsstämpeln ska vara giltig under genomförandeperioden för det projekt till vilket den tilldelades och ska upphöra att gälla om det projektet inte har inletts inom fem år efter tilldelningen, eller om projektet har omlokaliserats utanför unionen.

Artikel 5

Genomförande av STEP

För att genomföra STEP ska kommissionen särskilt

a)

främja den suveränitetsstämpel som avses i artikel 4.1, särskilt för att öka synligheten för projekt som har tilldelats suveränitetsstämpeln och för projekt som har erhållit finansiering genom Eruf, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden+ eller FRO,

b)

inrätta och förvalta den suveränitetsportal som avses i artikel 6, och särskilt föra alla möjligheter till unionsfinansiering närmare potentiella stödmottagare och öka transparensen gentemot unionsmedborgarna,

c)

upprätthålla kontakter med nationella behöriga myndigheter som utsetts i enlighet med artikel 6.4 och andra berörda parter, i syfte att samordna och utbyta information om de finansiella behoven, befintliga flaskhalsar och bästa praxis när det gäller tillgång till finansiering inom ramen för denna förordning,

d)

främja kontakter mellan de tekniksektorer som avses i artikel 2, särskilt genom att utnyttja befintliga industriallianser, nätverk och strukturer, däribland plattformen Net-Zero Europe som inrättats genom förordningen om nettonollindustri och nämnden för kritiska råvaror som inrättats genom förordningen om kritiska råvaror,

e)

främja konsekvens, samstämmighet, synergi och komplementaritet mellan unionens program för att stödja projekt som bidrar till STEP-målen.

Artikel 6

Suveränitetsportal

1.   Kommissionen ska inrätta en särskild och offentligt tillgänglig webbplats (suveränitetsportalen) som tillhandahåller information om finansieringsmöjligheter för projekt i samband med STEP-målen och ökar synligheten för dessa projekt, särskilt genom att visa följande information:

a)

Information om unionsprogram som omfattas av denna förordning och pågående och kommande ansökningsomgångar och anbudsinfordringar kopplade till STEP-målen inom ramen för respektive program.

b)

Uppgifter om projekt som tilldelats en suveränitetsstämpel i enlighet med artikel 4.

c)

Uppgifter om projekt som identifierats som strategiska projekt enligt förordningen om nettonollindustri och förordningen om kritiska råvaror i den utsträckning som de omfattas av tillämpningsområdet för artikel 2 i denna förordning.

d)

Uppgifter om projekt som stöder STEP-målen och som har valts ut för stöd enligt Eruf, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden+ eller FRO, i den mån de har meddelats kommissionen i enlighet med punkt 5 i denna artikel.

e)

Kontaktuppgifter för nationella behöriga myndigheter som utsetts i enlighet med punkt 4.

2.   Suveränitetsportalen ska även visa information om genomförandet av STEP och information om unionens budgetutgifter som avses i artikel 7 samt information om de prestationsindikatorer som definieras inom ramen för respektive program.

3.   Suveränitetsportalen ska lanseras den 1 mars 2024 och uppdateras regelbundet av kommissionen.

4.   Senast den 2 juni 2024 ska varje medlemsstat utse en enda nationell behörig myndighet till huvudsaklig kontaktpunkt för genomförandet av STEP på nationell nivå.

5.   De nationella behöriga myndigheter som avses i punkt 4 i denna artikel ska, när sådana finns, meddela kommissionen uppgifter om projekt som stöder STEP-målen och som har valts ut för stöd enligt Eruf, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden+ eller FRO så att de kan visas på suveränitetsportalen.

Artikel 7

Övervakning och årlig rapportering

1.   Kommissionen ska övervaka genomförandet av STEP och mäta uppnåendet av STEP-målen, på grundval av ramarna för övervakning av de unionsprogram som avses i artikel 3. Övervakningen av genomförandet ska vara målinriktad och stå i proportion till den verksamhet som bedrivs inom ramen för STEP.

2.   Kommissionen ska säkerställa att uppgifter för övervakning av genomförandet av den verksamhet som bedrivs inom ramen för STEP samlas in effektivt, på ett ändamålsenligt sätt och i lämplig tid. I detta syfte ska mottagare av unionsfinansiering på grundval av befintliga rapporteringskrav, vid behov och på ett proportionellt sätt, bidra med uppgifter för övervakning.

3.   Kommissionen ska lägga fram en årsrapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet av STEP och ska offentliggöra den rapporten.

4.   Årsrapporten ska innehålla konsoliderad information om de framsteg som gjorts i genomförandet av STEP-målen inom ramen för varje program som avses i artikel 3, inbegripet, när sådan finns, kvalitativ och kvantitativ information om STEP:s stöd per medlemsstat och om gränsöverskridande projekt.

5.   Årsrapporten ska också innehålla följande information:

a)

De totala STEP-utgifterna uppdelade per program.

b)

Prestationerna för STEP baserade på prestationsindikatorerna inom respektive program.

c)

En översikt över hur STEP bidrar till unionens strategiska mål för att säkerställa långsiktig konkurrenskraft.

d)

En analys av den geografiska och tekniska fördelningen av de projekt som tilldelats suveränitetsstämpeln.

Artikel 8

Utvärdering av STEP

1.   Senast den 31 december 2025 ska kommissionen tillhandahålla Europaparlamentet och rådet en interimsutvärderingsrapport om genomförandet av STEP, i syfte att ge informationsunderlag till den framtida beslutsprocessen.

2.   Interimsutvärderingsrapporten ska särskilt innehålla en bedömning av i vilken utsträckning målen för STEP har uppnåtts, effektiviteten i resursanvändningen och dess europeiska mervärde.

Interimsutvärderingsrapporten ska också

a)

ge en översikt över de unionsregioner för vilka sammanhållningsprogrammen har ändrats i enlighet med partnerskapsprincipen,

b)

beakta relevansen av STEP-målen och åtgärderna, inbegripet den kritiska teknik som stöds av STEP,

c)

bedöma möjligheten att tillhandahålla information om unionsprogram på en gemensam unionsportal, att föra all unionsfinansiering närmare potentiella stödmottagare och öka dess transparens gentemot unionsmedborgarna, och

d)

bedöma möjligheten att inrätta en simulator för att ge projektansvariga, särskilt små och medelstora företag, vägledning om de möjligheter till unionsfinansiering som deras specifika projekt kan vara berättigade till.

3.   Interimsutvärderingsrapporten ska om lämpligt åtföljas av ett lagstiftningsförslag om en ändring av denna förordning i syfte att minska unionens strategiska beroende och stärka unionens industripolitik, och samtidigt säkerställa en väl fungerande inre marknad, undvika marknadssnedvridningar och skapa lika spelregler i unionen, eller av lagstiftningsförslag för andra initiativ som eftersträvar liknande mål.

4.   Vid slutet av genomförandet av de unionsprogram som STEP får finansiellt stöd från, dock senast den 31 december 2031, ska kommissionen till Europaparlamentet och rådet lämna en slutlig utvärderingsrapport om genomförandet av STEP, baserad på samtliga delar som ingår i interimsutvärderingsrapporten och sammanfatta de delar som ingår i de årsrapporter som avses i artikel 7.

Kapitel 2

Ändringar

Artikel 9

Ändring av direktiv 2003/87/EC

I artikel 10a.8 i direktiv 2003/87/EC ska följande stycke läggas till efter det femte stycket:

”Vid utformningen och genomförandet av ansökningsomgångar eller konkurrensutsatta anbudsförfaranden inom ramen för innovationsfonden ska kommissionen beakta strategiska projekt som erkänts i enlighet med en förordning av Europaparlamentet och rådet om inrättande av en åtgärdsram för att stärka Europas ekosystem för tillverkning av nettonollteknikprodukter, som anses bidra till målen för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) i enlighet med artikel 2.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*1). Medlemsstaterna ska överväga att tillhandahålla stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 (*2), och Fonden för en rättvis omställning inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 till projekt på deras territorium på basis av finansiella mekanismer som utvecklats inom ramen för innovationsfonden, såsom systemet med auktioner som en tjänst

Artikel 10

Ändringar av förordning (EU) 2021/1058

Förordning (EU) 2021/1058 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a)

i punkt 1 a ska följande led läggas till:

”vi)

stödja investeringar som bidrar till de mål för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som avses i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning 2024/795 (*3).

(*3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

b)

i punkt 1 b ska följande led läggas till:

”ix)

stödja investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2.1 a ii) i förordning 2024/795.”

c)

Följande punkt ska införas:

”1a.   Resurserna i det specifika mål som avses i punkt 1 a vi och b ix ska program planeras enligt en särskild prioritering som motsvarar respektive politiska mål och ska begränsas till högst 20 % av Erufs ursprungliga nationella anslag.

Kommissionen ska betala 30 % av anslaget till de prioriteringar som avses i första stycket i denna punkt enligt vad som fastställts i beslutet om godkännande som en särskild förfinansiering i form av en engångsutbetalning utöver den årliga förfinansieringen för programmet enligt artikel 90.1 och 90.2 i förordning (EU) 2021/1060 eller artikel 51.2, 51.3 och 51.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1059 (*4). Den särskilda förfinansieringen ska betalas ut inom 60 dagar från antagandet av kommissionens beslut om godkännande av programändringen, förutsatt att programändringen lämnas in till kommissionen senast den 31 mars 2025.

I enlighet med artikel 90.5 i förordning (EU) 2021/1060 och artikel 51.5 i förordning (EU) 2021/1059 ska det belopp som betalats ut som särskild förfinansiering räknas av från kommissionens räkenskaper senast under det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 90.6 i förordning (EU) 2021/1060 gäller att om den särskilda förfinansieringen genererar ränta ska denna användas för det berörda programmet på samma sätt som Eruf och tas med i redovisningen för det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 97.1 i förordning (EU) 2021/1060 får särskild förfinansiering inte hållas inne.

I enlighet med artikel 105.1 i förordning (EU) 2021/1060 ska den förfinansiering som beaktas vid beräkningen av belopp som ska dras tillbaka inbegripa utbetald särskild förfinansiering.

Med avvikelse från artikel 112 i förordning (EU) 2021/1060 ska den maximala medfinansieringsgraden för särskilda prioriteringar som fastställts för stöd till STEP-målen vara 100 %.

(*4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1059 av den 24 juni 2021 om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder (EUT L 231, 30.6.2021, s. 94).” "

2.

Artikel 5 ska ändras på följande sätt:

a)

i punkt 2 ska följande led läggas till:

”e)

om de bidrar till det specifika mål som sorterar under politiskt mål 1 i artikel 3.1 a vi eller det specifika mål som sorterar under politiskt mål 2 i artikel 3.1 b ix i mindre utvecklade regioner och övergångsregioner samt i mer utvecklade regioner i medlemsstater vars genomsnittliga BNP per capita ligger under EU-genomsnittet för EU-27 mätt i köpkraftsstandard och beräknat utifrån unionens uppgifter för perioden 2015–2017, med bibehållet fokus på små och medelstora företag.”

b)

i punkt 2 ska följande stycke läggas till:

”Led e ska gälla för Interregprogram där den geografiska täckningen inom unionen för ett program endast utgörs av regioner som fastställs i det ledet.”

c)

följande punkt ska införas:

”3a.   För att bidra till de specifika målen som sorterar under politiskt mål 1 i artikel 3.1 a vi och under politiskt mål 2 i led b ix i det stycket ska Eruf också stödja utbildning, livslångt lärande och omskolning.”

.

3.

I bilaga I ska tabell I ändras på följande sätt:

a)

under politiskt mål 1 ska följande rad läggas till:

 

”vi)

stödja investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795

RCO som förtecknas för specifika mål i, iii och iv RCO125 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i digital teknik och teknikintensiva innovationer RCO126 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i ren och resurseffektiv teknik RCO127 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i bioteknik [Dessa indikatorer ska rapporteras som undergrupper till RCO01-RCO04]

RCR som förtecknas för specifika mål i, iii och iv”.

b)

Under politiskt mål 2 ska följande rad läggas till:

 

”ix)

stödja investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2.1 a ii) i förordning (EU) 2024/795

RCO som förtecknas för specifika mål i, iii, iv och vi under politiskt mål 1 RCO125 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i digital teknik och teknikintensiva innovationer RCO126 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i ren och resurseffektiv teknik RCO127 Företag: Stödda företag främst kopplade till produktiva investeringar i bioteknik [Dessa indikatorer ska rapporteras som undergrupper till RC001-RCO04]

RCR som förtecknas för specifika mål i, iii och iv under politiskt mål 1”.

4.

I bilaga II ska tabellen ändras på följande sätt:

a)

under politiskt mål 1 ska följande rad läggas till:

 

”vi)

stödja investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795

CCO som förtecknas för specifika mål i, iii och iv under politiskt mål 1

CCR som förtecknas för specifika mål i, iii och iv under politiskt mål 1”.

b)

under politiskt mål 2 ska följande rad läggas till:

 

”ix)

stödja investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2.1 a ii) i förordning (EU) 2024/795

CCO som förtecknas för specifika mål i, iii och iv under politiskt mål 1

CCR som förtecknas för specifika mål i, iii och iv under politiskt mål 1”.

Artikel 11

Ändringar av förordning (EU) 2021/1056

Förordning (EU) 2021/1056 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 2 ska ersättas med följande:

”Artikel 2

Specifikt mål

I enlighet med artikel 5.1 andra stycket i förordning (EU) 2021/1060 ska FRO bidra till det specifika målet att göra det möjligt för regioner och människor att hantera de sociala, sysselsättningsrelaterade, ekonomiska och miljömässiga effekterna av omställningen i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, med utgångspunkt i Parisavtalet. FRO får även stödja investeringar som bidrar till målen för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*5).

(*5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

2.

I artikel 8.2 ska följande stycke läggas till:

”FRO kan även stödja produktiva investeringar i företag andra än små och medelstora företag, med bibehållet fokus på små och medelstora företag, som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795. Stödet kan ges oavsett huruvida gapanalysen genomfördes i enlighet med artikel 11.2 h i den här förordningen eller inte och oavsett utfallet i denna. Sådana investeringar är endast stödberättigade om de inte leder till omlokalisering i enlighet med definitionen i artikel 2.27 i förordning (EU) 2021/1060. Tillhandahållandet av sådant stöd ska inte kräva en revidering av den territoriella planen för en rättvis omställning om den revideringen enbart skulle vara kopplad till gapanalysen. Lärlingsutbildningar och arbetstillfällen, utbildning eller fortbildning för nya färdigheter ska beaktas i urvalsprocessen.”

3.

I artikel 10 ska följande punkt läggas till:

”4.   Kommissionen ska betala 30 % av FRO-anslaget, inbegripet belopp som överförs i enlighet med artikel 27 i förordning (EU) 2021/1060, till ett program enligt vad som fastställts i beslutet om godkännande som en särskild förfinansiering i form av en engångsutbetalning utöver den årliga förfinansieringen för programmet enligt artikel 90.1 och 90.2 i den förordningen. Den särskilda förfinansieringen ska utbetalas från och med den 1 mars 2024.

I enlighet med artikel 90.5 i förordning (EU) 2021/1060 ska det belopp som betalats ut som särskild förfinansiering räknas av från kommissionens räkenskaper senast under det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 90.6 i förordning (EU) 2021/1060 gäller att om den särskilda förfinansieringen genererar ränta ska denna användas för det berörda programmet på samma sätt som FRO och tas med i redovisningen för det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 97.1 i förordning (EU) 2021/1060 får särskild förfinansiering inte hållas inne.

I enlighet med artikel 105.1 i förordning (EU) 2021/1060 ska den särskilda förfinansiering som beaktas vid beräkningen av belopp som ska dras tillbaka inbegripa utbetald särskild förfinansiering.

Med avvikelse från artikel 112 i förordning (EU) 2021/1060 ska den maximala medfinansieringsgraden för särskilda prioriteringar som fastställts för stöd till STEP-målen vara 100 %.”

Artikel 12

Ändring av förordning (EU) 2021/1057

Följande artikel ska införas i förordning (EU) 2021/1057:

”Artikel 12a

Stöd för STEP-målen

1.   Medlemsstaterna får använda ESF+ för att tillhandahålla det stöd till delmål för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som avses i artikel 2.1 b i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*6) inom ramen för de relevanta specifika mål som anges i artikel 4.1 i den här förordningen, inklusive genom att stödja utvecklingen av färdigheter inom nettonollteknik, bland annat sådana som bygger på utbildningsprogram som inrättats av europeiska kompetensakademier, samt utbildning av ungdomar och kompetensutveckling, kompetenshöjning och omskolning av arbetstagare inom nettonollteknik.

2.   Utöver förfinansieringen för programmet enligt artikel 90.1 och 90.2 i förordning (EU) 2021/1060, ska kommissionen, om den godkänner en ändring av ett program som inbegriper en eller flera prioriteringar som är specifika för verksamheter som stöds av ESF+ och som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795, betala ut en särskild förfinansiering på 30 % på grundval av anslagen till de prioriteringarna. Den särskilda förfinansieringen ska betalas ut inom 60 dagar efter antagandet av kommissionens beslut om godkännande av programändringen, förutsatt att programändringen lämnas in till kommissionen senast den 31 mars 2025.

I enlighet med artikel 90.5 i förordning (EU) 2021/1060 ska det belopp som betalats ut som särskild förfinansiering räknas av från kommissionens räkenskaper senast under det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 90.6 i förordning (EU) 2021/1060 gäller att om den särskilda förfinansieringen genererar ränta ska denna användas för det berörda programmet på samma sätt som ESF+ och tas med i redovisningen för det sista räkenskapsåret.

I enlighet med artikel 97.1 i förordning (EU) 2021/1060 får särskild förfinansiering inte hållas inne.

I enlighet med artikel 105.1 i förordning (EU) 2021/1060 ska den förfinansiering som beaktas vid beräkningen av belopp som ska dras tillbaka inbegripa utbetald särskild förfinansiering.

Med avvikelse från artikel 112 i förordning (EU) 2021/1060 ska den maximala medfinansieringsgraden för särskilda prioriteringar som fastställts för stöd till STEP-målen vara 100 %.

Artikel 13

Ändringar av förordning (EU) 2021/1060

Förordning (EU) 2021/1060 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2 ska led 45 ersättas med följande:

”45.

spetskompetensstämpel: vid tillämpning av denna förordning, den kvalitetsmärkning som kommissionen tilldelar med avseende på ett förslag och som visar att det förslag som har bedömts i en ansökningsomgång inom ramen för ett unionsinstrument anses uppfylla minimikvalitetskraven för det unionsinstrumentet, men inte kan finansieras på grund av brist på budgetmedel för den ansökningsomgången och skulle kunna få stöd från andra unionsfinansieringskällor eller nationella finansieringskällor eller den ’suveränitetsstämpel’ som avses i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*7).

(*7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

2.

I artikel 6.1 ska följande stycke läggas till:

”Om Sammanhållningsfondens klimatbidrag till följd av en programändring för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), inrättad genom förordning (EU) 2024/795, skulle överstiga målet på 37 % av dess totala tilldelning, får det belopp som överskrider detta mål beaktas vid beräkningen av Erufs klimatbidrag i syfte att uppnå målet på 30 % av dess totala tilldelning. De belopp som överskrider Erufs klimatbidragsmål på 30 % av dess totala tilldelning får beaktas vid beräkningen av Sammanhållningsfondens klimatbidrag.”.

3.

I artikel 13 ska följande punkter läggas till:

”5.   Utan att det påverkar den möjlighet att ändra partnerskapsöverenskommelsen senast den 31 mars 2025 såsom avses i punkt 1 i denna artikel får en medlemsstat till kommissionen lämna in en ändrad partnerskapsöverenskommelse för att ta hänsyn till införandet i programmen av prioriteringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning(EU) 2024/795.

6.   Genom undantag från punkterna 2 och 4 i denna artikel ska kommissionen godkänna den ändrade partnerskapsöverenskommelse som avses i punkt 5 senast tre månader efter det att den först lämnades in av medlemsstaten.”

4.

I artikel 14.5 ska första stycket ersättas med följande:

”I enlighet med artikel 10.4 andra stycket i förordning (EU) 2021/523 ska, om ett garantiavtal inte har ingåtts inom 12 månader efter det att överenskommelsen om medverkan har ingåtts, överenskommelsen om medverkan avslutas eller förlängas genom ömsesidig överenskommelse.”

5.

I artikel 24 ska följande punkter läggas till:

”9.   Genom undantag från artikel 18 i denna förordning ska, när prioriteringar för investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses artikel 2 i förordning (EU) 2024/795 har inkluderats i ett program till följd av godkännandet av en programändring som lämnats in av medlemsstaten senast den 31 augusti 2024, de prioriteringarna inte beaktas vid halvtidsöversynen. Beslutet om godkännande av sådana programändringar får innehålla en slutgiltig tilldelning av hela eller en del av flexibilitetsbeloppet för åren 2026 och 2027 för att hantera prioriteringar avsedda för investeringar som bidrar till STEP-målen. Om hela flexibilitetsbeloppet i ett program slutgiltigt tilldelas sådana prioriteringar, ska halvtidsöversynen inte genomföras för det programmet.

10.   Genom undantag från punkt 4 i denna artikel ska kommissionen anta ett beslut om godkännande av en programändring som har lämnats in senast den 31 augusti 2024 inom två månader från det att den lämnats in av en medlemsstat, förutsatt att den uteslutande gäller införandet av särskilda prioriteringar för investeringar som bidrar till de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795.”

6.

I artikel 49 ska följande punkt läggas till:

”7.   Om stöd planeras för de STEP-mål som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795 ska den förvaltande myndigheten säkerställa att all den information som ska offentliggöras i enlighet med punkt 2 i den här artikeln även lämnas in till kommissionen i det format som fastställs i punkt 4 i den här artikeln för offentliggörande på den suveränitetsportal som inrättats enligt artikel 6 i förordning (EU) 2024/795, inbegripet en tidsplan över planerade ansökningsomgångar som uppdateras minst tre gånger per år samt länken till ansökningsomgångarna på dagen för deras offentliggörande.”

7.

Bilaga I ska ändras på följande sätt:

a)

i tabell 1 ska följande rader läggas till:

INTERVENTIONSOMRÅDE

Koefficient för beräkning av stödet till klimatförändringsmålen

Koefficient för beräkning av stödet till miljömålen

”145a

Stöd för kompetensutveckling eller tillgång till sysselsättning inom digital teknik, teknikintensiva innovationer och bioteknik.

0  %

0  %

145b

Stöd för kompetensutveckling eller tillgång till sysselsättning inom ren och resurseffektiv teknik.

100  %

40  %

188

Produktiva investeringar i stora företag som huvudsakligen är kopplade till ren och resurseffektiv teknik.

100  %

40  %

189

Produktiva investeringar i små och medelstora företag som huvudsakligen är kopplade till ren och resurseffektiv teknik.

100  %

40  %

190

Produktiva investeringar i stora företag som huvudsakligen är kopplade till bioteknik.

0  %

0  %

191

Produktiva investeringar i små och medelstora företag som huvudsakligen är kopplade till bioteknik.

0  %

0  %

192

Produktiva investeringar i stora företag som huvudsakligen är kopplade till digital teknik och teknikintensiva innovationer.

0  %

0  %

193

Produktiva investeringar i små och medelstora företag som huvudsakligen är kopplade till digital teknik och teknikintensiva innovationer.

0  %

0  %”

b)

i tabell 6 ska följande rad läggas till:

”11.

Bidrag till kompetens och arbetstillfällen inom digital teknik och teknikintensiva innovationer, ren och resurseffektiv teknik och bioteknik.

0 %

0 %”.

Artikel 14

Ändringar av förordning (EU) nr 1303/2013

Förordning (EU) nr 1303/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 25a ska följande punkt införas:

”1b.   Genom undantag från artikel 60.1 och artikel 120.3 första och fjärde styckena får en medfinansieringsgrad på 100 % tillämpas på de utgifter som deklarerats i betalningsansökningar under det räkenskapsår som inleds den 1 juli 2023 och avslutas den 30 juni 2024 inom ett eller flera insatsområden i ett program som får stöd från Eruf, ESF eller Sammanhållningsfonden.

Genom undantag från artiklarna 30.1, 30.2 och 96.10 ska tillämpningen av medfinansieringsgraden på 100 % inte kräva ett kommissionsbeslut om godkännande av en programändring. Medlemsstaten ska efter övervakningskommitténs godkännande rapportera de reviderade finansiella tabellerna till kommissionen. Medfinansieringsgraden på 100 % ska tillämpas endast om de finansiella tabellerna rapporteras till kommissionen före inlämnandet av den slutliga ansökan om mellanliggande betalning för det senaste räkenskapsåret som inleds den 1 juli 2023 och slutar den 30 juni 2024 i enlighet med artikel 135.2.”

2.

I artikel 130.3 ska första stycket ersättas med följande:

”3.   Genom undantag från punkt 2 får bidraget från fonderna eller EHFF genom slutliga utbetalningar för varje prioritering per fond och per regionkategori under det sista räkenskapsåret inte överstiga bidraget från fonderna eller EHFF med mer än 15 % för varje prioritering per fond och per regionkategori, enligt vad som fastställts i kommissionens beslut om godkännande av det operativa programmet. Vid tillämpningen av denna punkt ska det ytterligare särskilda anslaget för de yttersta randområdena enligt artikel 92.1 e betraktas som en del av Eruf-anslaget till regionkategorin i det berörda yttersta randområdet.”

3.

I artikel 135 ska följande punkt läggas till:

”6.   Med avvikelse från punkt 2 ska tidsfristen för inlämning av den sista ansökan för mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret vara den 31 juli 2025. Den sista ansökan för mellanliggande betalning som inlämnats senast den 31 juli 2025 ska anses vara den sista ansökan för mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret.

Belopp från resurser andra än React-EU som kommissionen ersätter som mellanliggande betalningar 2025 ska inte överstiga 1 % av de totala anslagen för programmet som berörs av fonden, ej inbegripet React-EU-resurser. Belopp som kommissionen skulle betala ut 2025 och som överstiger detta tak kommer inte att betalas ut, utan endast användas för avräkningen av förfinansiering vid avslutande.”

4.

I artikel 138 ska följande stycke läggas till:

”Med avvikelse från den tidsfrist som fastställs i första stycket får medlemsstaterna lämna in de dokument som avses i leden a, b och c för det sista räkenskapsåret senast den 15 februari 2026.”

Artikel 15

Ändringar av förordning (EU) nr 223/2014

Förordning (EU) nr 223/2014 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 13.5 ska ersättas med följande:

”5.   Medlemsstaten ska lämna in en slutlig rapport om genomförandet av det operativa programmet tillsammans med avslutandehandlingarna enligt artikel 52 senast den 15 februari 2026.”

2.

I artikel 22 ska följande punkt införas:

”2a.   Om kostnader ersätts enligt artikel 26.2 b - e ska de motsvarande åtgärder som ersätts genomföras genom inlämning av den sista ansökan om en mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret i enlighet med artikel 45.6.”

3.

I artikel 45 ska följande punkt läggas till:

”6.   Med avvikelse från punkt 2 ska tidsfristen för inlämning av den sista ansökan för mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret vara den 31 juli 2025. Den sista ansökan för mellanliggande betalning som inlämnats senast den 31 juli 2025 ska bedömas vara den sista ansökan för mellanliggande betalning för det sista räkenskapsåret.

Belopp som kommissionen ersätter som mellanliggande betalningar 2025 ska inte överstiga 1 % av de totala anslagen för det berörda programmet. Belopp som kommissionen skulle betala ut 2025 och som överstiger detta tak kommer inte att betalas ut, utan endast användas för avräkningen av förfinansiering vid avslutande.”

4.

I artikel 48 ska följande punkt läggas till:

”Med avvikelse från den tidsfrist som fastställs i första stycket får medlemsstaterna lämna in de dokument som avses i leden a, b och c för det sista räkenskapsåret senast den 15 februari 2026.”

Artikel 16

Ändringar av förordning (EU) 2021/523

Förordning (EU) 2021/523 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a)

i punkt 1 ska följande led läggas till:

”h)

stödja investeringar som bidrar till de mål för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som avses i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*8).

(*8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

2.

I artikel 7.3 ska följande stycke läggas till:

”Genom undantag från det första stycket gäller att när stöd från finansieringsinstrumenten kombineras med en finansiell produkt i en efterställd position i förhållande till EU-garantin i denna förordning och/eller EU-garantin som inrättats genom förordning (EU) 2015/1017, får förluster, inkomster och återbetalningar från finansiella produkter enligt punkt 1 samt potentiella återvinningar också fördelas icke-proportionellt mellan finansieringsinstrumenten och EU-garantin i denna förordning eller EU-garantin som inrättats genom förordning (EU) 2015/1017.”

3.

Artikel 10.4 andra stycket ska ersättas med följande:

”Om inget garantiavtal har ingåtts inom 12 månader från det att överenskommelsen om medverkan har ingåtts, ska överenskommelsen om medverkan sägas upp eller förlängas genom ömsesidig överenskommelse. Om beloppet av en överenskommelse om medverkan inte har tagits i anspråk till fullo genom ett eller flera garantiavtal inom 12 månader från ingåendet av överenskommelsen om medverkan, ska detta belopp ändras i enlighet med detta. De outnyttjade avsättningar som härrör från belopp som har anslagits av medlemsstater enligt de bestämmelser om användning av Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden och EHFVF som tillhandahålls genom InvestEU-programmet som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 (*9) eller enligt de bestämmelser om användning av Ejflu som tillhandahålls genom InvestEU-programmet som fastställs i förordningen om strategiska planer inom den gemensamma jordbrukspolitiken ska återanvändas i enlighet med de förordningarna. De outnyttjade avsättningar som härrör från belopp som har anslagits av en medlemsstat enligt artikel 4.1 tredje stycket i den här förordningen ska återbetalas till medlemsstaten.

(*9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).” "

4.

Artikel 13 ska ändras på följande sätt:

a)

punkt 5 ska ersättas med följande:

”5.   Återstående 25 % av EU-garantin inom EU-komponenten ska beviljas andra genomförandepartner, som också ska lämna ett finansiellt bidrag som ska fastställas i garantiavtalen. Om kommissionen bedömer att sådana andra genomförandepartner inte fullt ut utnyttjar de återstående 25 % av EU-garantin inom EU-komponenten får de överskjutande beloppen undantagsvis tillfalla EIB-gruppen. I detta fall ska EIB-gruppen tillhandahålla ett ytterligare motsvarande finansiellt bidrag i enlighet med kraven i punkt 4 tredje meningen.”

b)

i punkt 7 ska andra stycket ersättas med följande:

”Avtal mellan genomförandepartnern och slutmottagaren eller den finansiella intermediären eller någon annan enhet som avses i artikel 16.1 a inom ramen för den EU-garanti som avses i artikel 4.2 första stycket ska undertecknas senast den 31 augusti 2026. I andra fall ska avtal mellan genomförandepartnern och slutmottagaren eller den finansiella intermediären eller någon annan enhet som avses i artikel 16.1 a undertecknas senast den 31 december 2028.”

5.

I artikel 23 ska följande punkt läggas till:

”3.   Inom ramen för de förfaranden som avses punkterna 1 och 2 i den här artikeln ska kommissionen beakta en suveränitetsstämpel som i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) 2024/795 tilldelats ett projekt.”

6.

I artikel 26 ska följande punkt läggas till:

”5.   Utöver punkt 4 ska genomförandepartnerna också granska projekt som tilldelats suveränitetsstämpeln i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) 2024/795 när sådana projekt ligger inom deras geografiska område och verksamhetsområde.”

Artikel 17

Ändringar av förordning (EU) 2021/695

Förordning (EU) 2021/695 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 12.1 ska ersättas med följande:

”1.   Finansieringsramen för genomförandet av programmet för perioden 1 januari 2021-31 december 2027 ska vara 86 123 000 000 EUR i löpande priser för det särskilda program som avses i artikel 1.2 a och för EIT och 9 453 000 000 EUR i löpande priser för det särskilda program som avses i artikel 1.2 c. ”

2.

Artikel 48.1 ska ändras på följande sätt:

a)

i andra stycket ska led c ersättas med följande:

”c)

Stöd i form av enbart eget kapital till små och medelstora företag, inklusive uppstartsföretag, som inte har tillgång till annan finansiering och som genomför banbrytande och omvälvande innovation som inte kan få annan finansiering, kan också tillhandahållas.”

”d)

Stöd i form av enbart eget kapital som krävs för uppskalning av små och medelstora företag, inklusive uppstartsföretag, och små midcap-bolag, inbegripet enheter som redan har fått stöd i enlighet med leden a–c, som inte har tillgång till annan finansiering och som genomför banbrytande och omvälvande innovation som inte kan få annan finansiering inom den kritiska teknik som avses i artikel 2.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*10)”.

(*10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj)."

b)

följande stycke ska läggas till:

”Vid tillhandahållande av stöd i form av eget kapital ska EIC sträva efter att värva andra investerare. För att effektivt stödja innovation som inte kan få annan finansiering kan dock stöd i form av eget kapital tillhandahållas utan att andra investerare värvats, särskilt för, men inte begränsat till, banbrytande och omvälvande innovation som inte kan få annan finansiering i den teknik som avses i artikel 2.1 a i förordning (EU) 2024/795.”

Artikel 18

Ändring av förordning (EU) 2021/697

Artikel 4 i förordning (EU) 2021/697 ska ändras på följande sätt:

1.

punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   I enlighet med artikel 12.1 i förordning (EU) 2021/695 ska finansieringsramen för genomförandet av fonden för perioden 1 januari 2021–31 december 2027 vara 9 453 000 000 EUR i löpande priser.”

2.

i punkt 2 ska leden a och b ersättas med följande:

”a)

3 151 000 000 EUR för forskningsåtgärder.

b)

6 302 000 000 EUR för utvecklingsåtgärder.”

3.

följande punkt ska läggas till:

”5.   Ett belopp på 1 500 000 000 EUR i löpande priser av det belopp som anges i punkt 2 ska anslås till ansökningsomgångar eller tilldelning av finansiering som stöder investeringar som bidrar till de mål för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som avses i artikel 2.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning 2024/795 (*11).

(*11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

Artikel 19

Ändringar av förordning (EU) 2021/241

Förordning (EU) 2021/241 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 7 ska följande punkt läggas till:

”3.   Utan att det påverkar punkt 2 i denna artikel får medlemsstaterna också föreslå att i sina planer för återhämtning och resiliens, som uppskattade kostnader, inkludera kontantbidraget i medlemsstatskomponenten enligt de relevanta bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 (*12) uteslutande för åtgärder som stöder investeringar som bidrar till de mål för den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som avses i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 (*13). Dessa kostnader får inte överstiga 6 % av det totala ekonomiska bidraget för planen för återhämtning och resiliens, och de relevanta åtgärderna enligt planen för återhämtning och resiliens ska uppfylla kraven i den här förordningen.

(*12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 av den 24 mars 2021 om inrättande av InvestEU-programmet och om ändring av förordning (EU) 2015/1017 (EUT L 107, 26.3.2021, s. 30)."

(*13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/795 av den 29 februari 2024 om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), och om ändring av direktiv 2003/87/EG och förordningarna (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 och (EU) 2021/241 (EUT L, 2024/795, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj).” "

2.

I artikel 21 ska följande punkt införas:

”1a.   Endast i syfte att utnyttja den möjlighet som skapas i artikel 7.3 i denna förordning och i artikel 4.4 i förordning (EU) 2024/795, och utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i den här förordningen, får medlemsstaterna lämna en motiverad begäran till kommissionen om att lägga fram ett förslag om ändring av rådets genomförandebeslut som avses i artikel 20.1 och 20.3 för att inkludera åtgärder som stöder målen i förordning (EU) 2024/795.”

3.

I artikel 29 ska följande punkt läggas till:

”6.   Innan ansökningsomgångar eller anbudsförfaranden inleds i samband med de STEP-mål som anges i artikel 2 i förordning (EU) 2024/795 ska medlemsstaterna tillhandahålla följande information om suveränitetsportalen som avses i artikel 6 i den förordningen:

a)

Det geografiska område som ansökningsomgången omfattar.

b)

Berörd investering.

c)

Typ av stödberättigade sökande.

d)

Totalt stödbelopp för ansökningsomgången.

e)

Start- och slutdatum för ansökningsomgången.

f)

Länk till webbplatsen där ansökningsomgången kommer att offentliggöras.”

Kapitel 3

Slutbestämmelser

Artikel 20

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 29 februari 2024

På Europaparlamentets vägnar

R. METSOLA

Ordförande

På rådets vägnar

M. MICHEL

Ordförande


(1)   EUT C, C/2023/866, 8.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/866/oj.

(2)   EUT C, C/2023/1331, 22.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1331/oj.

(3)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 27 februari 2024 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 28 februari 2024.

(4)  Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2022/2481 om inrättande av policyprogrammet för det digitala decenniet 2030 av den 14 december 2022 (EUT L 323, 19.12.2022, s. 4).

(5)  Rådets förordning (EU) 2020/2094 av den 14 december 2020 om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 23).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/435 av den 27 februari 2023 om ändring av förordning (EU) 2021/241 vad gäller REPowerEU-kapitel i planer för återhämtning och resiliens och om ändring av förordningarna (EU) nr 1303/2013, (EU) 2021/1060 och (EU) 2021/1755 samt direktiv 2003/87/EG (EUT L 63, 28.2.2023, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 av den 24 juni 2021 om inrättande av Fonden för en rättvis omställning (EUT L 231, 30.6.2021, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/523 av den 24 mars 2021 om inrättande av InvestEU-programmet och om ändring av förordning (EU) 2015/1017 (EUT L 107, 26.3.2021, s. 30).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, om fastställande av dess regler för deltagande och spridning och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/697 av den 29 april 2021 om inrättande av Europeiska försvarsfonden och om upphävande av förordning (EU) 2018/1092 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 149).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 av den 24 juni 2021 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden (EUT L 231, 30.6.2021, s. 60).

(13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 av den 24 juni 2021 om inrättande av Europeiska socialfonden+ (ESF+) och om upphävande av förordning (EU) nr 1296/2013 (EUT L 231, 30.6.2021, s. 21)

(14)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 av den 24 juni 2021 om inrättande av Fonden för en rättvis omställning (EUT L 231, 30.6.2021, s. 1).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 av den 12 februari 2021 om inrättande av faciliteten för återhämtning och resiliens (EUT L 57, 18.2.2021, s. 17)

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/522 av den 24 mars 2021 om inrättande av ett program för unionens åtgärder på hälsoområdet (programmet EU för hälsa) för perioden 2021–2027 och om upphävande av förordning (EU) nr 282/2014 (EUT L 107, 26.3.2021, s. 1).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240 (EUT L 166, 11.5.2021, s. 1).

(18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(19)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

(20)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner (EUT L 94, 28.3.2014, s. 1).

(21)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

(22)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU av den 26 februari 2014 om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 243).

(23)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

(24)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 av den 11 mars 2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 72, 12.3.2014, s. 1).

(25)  Rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 (EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 11).

(26)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104).

(27)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/856 av den 26 februari 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG vad gäller driften av innovationsfonden (EUT L 140, 28.5.2019, s. 6).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top