Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016C1224(01)

    Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017

    EUT C 484, 24.12.2016, p. 7–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.12.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 484/7


    Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017

    (2016/C 484/02)

    Vi befinner oss i ett avgörande skede för Europeiska unionen. Det är en tid med många globala, ekonomiska, miljömässiga och samhälleliga utmaningar. Europas medborgare förväntar sig därför att Europeiska unionen ska göra konkret skillnad genom att hjälpa till att hantera de största av dessa utmaningar.

    För att åstadkomma resultat där de behövs som mest krävs det att Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen arbetar nära tillsammans, särskilt i den europeiska lagstiftningsprocessen. Därför har vi i punkt 7 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016, i överenstämmelse med artikel 17.1 i fördraget om Europeiska unionen, åtagit oss att varje år enas om ett antal förslag som vi vill prioritera i lagstiftningsprocessen.

    Samtidigt som arbetet med alla lagstiftningsförslag kommer att fortgå, kommer följande initiativ att prioriteras i lagstiftningsprocessen för att säkerställa betydande framsteg och, om möjligt, konkreta resultat före utgången av 2017:

    1.

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar, särskilt genom fördubbling och förstärkning av Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi 2.0), modernisering av de handelspolitiska skyddsinstrumenten, förbättrad avfallshantering i en cirkulär ekonomi, fullbordande av bankunionen på ett sätt som skapar balans mellan riskdelning och riskreducering – som ett led i ansträngningarna att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen – samt inrättande av säkrare och mer transparenta värdepapperiseringsmarknader och förbättrade värdepappersprospekt för att förverkliga kapitalmarknadsunionen.

    2.

    Arbete med Europeiska unionens sociala dimension, särskilt genom förstärkning av ungdomssysselsättningsinitiativet och förbättrad samordning av de sociala trygghetssystemen samt genom den europeiska rättsakten om tillgänglighet och genom inrättande av en europeisk solidaritetskår.

    3.

    Bättre skydd av medborgarnas säkerhet, särskilt genom förbättring av det yttre gränsskyddet via in- och utresesystemet, smarta gränser och EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias), skärpt kontroll av införskaffande och innehav av skjutvapen, förbättrade instrument för kriminalisering av terrorism och för bekämpande av penningtvätt och terrorismfinansiering samt genom utbyte av information om tredjelandsmedborgare i de europeiska informationssystemen för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris).

    4.

    Reformering och utveckling av vår migrationspolitik i en anda av ansvarskänsla och solidaritet, särskilt genom reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet (däribland Dublinmekanismen), paketet om laglig migration och den externa investeringsplanen, så att man kan ta itu med migrationens bakomliggande orsaker genom att stärka investeringarna och jobbskapandet i partnerländer.

    5.

    Fullgörande av åtagandet att förverkliga en sammankopplad digital inre marknad, särskilt genom reformer av telekommarknaden och upphovsrätten i EU, användning av 700 MHz-bandet i unionen, förebyggande av omotiverad geoblockering, översyn av direktivet om audiovisuella medietjänster och slutförande av arbetet med att modernisera våra gemensamma dataskyddsbestämmelser.

    6.

    Uppnående av målet om en ambitiös energiunion och en framåtblickande klimatpolitik, särskilt genom genomförande av ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 och uppföljning av Parisavtalet samt genom paketet för ren energi för alla i Europa.

    Dessutom är vi eniga om att framsteg behövs även i följande viktiga frågor:

    Fortsatt engagemang för gemensamma europeiska värderingar, rättsstatliga principer och grundläggande rättigheter, däribland vårt gemensamma åtagande att stå upp mot diskriminering och främlingsfientlighet.

    Bekämpande av skattebedrägerier, skatteundandragande och skatteflykt samt säkerställande av ett sunt och rättvist skattesystem.

    Bevarande av principen om fri rörlighet för arbetstagare, särskilt genom att säkerställa rättvisa, en adekvat nivå av socialt skydd och sociala rättigheter.

    Förstärkt roll för Europa när det gäller att skydda och försvara våra intressen bortom Europas gränser och bidra till stabilitet, säkerhet och fred.

    Vi står fast vid åtagandet att verka för ett korrekt genomförande och upprätthållande av befintlig lagstiftning.

    Som ordförande för Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen kommer vi regelbundet att övervaka att denna gemensamma förklaring genomförs i rätt tid och på ett effektivt sätt.

    Martin SCHULZ

    Europaparlamentets ordförande

    Robert FICO

    Rådets ordförande

    Jean-Claude JUNCKER

    Europeiska kommissionens ordförande


    Top