Vælg de eksperimentelle funktioner, som du ønsker at prøve

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32023R1668

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/1668 av den 25 maj 2023 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar mätning av risker eller riskelement som inte täcks eller inte i tillräcklig omfattning täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 och vägledande kvalitativa mått för beloppen av ytterligare kapitalbas (Text av betydelse för EES)

C/2023/3282

EUT L 214, 31.8.2023, s. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentets juridiske status I kraft

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1668/oj

31.8.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 214/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2023/1668

av den 25 maj 2023

om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar mätning av risker eller riskelement som inte täcks eller inte i tillräcklig omfattning täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 och vägledande kvalitativa mått för beloppen av ytterligare kapitalbas

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 av den 27 november 2019 om tillsyn av värdepappersföretag och om ändring av direktiven 2002/87/EG, 2009/65/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU och 2014/65/EU (1), särskilt artikel 40.6 fjärde stycket, och

av följande skäl:

(1)

För att säkerställa en harmoniserad tillämpning av det ytterligare kapitalbaskravet i hela unionen är det nödvändigt att lägga fram en enhetlig metod för mätning av risker och riskelement som kan ligga till grund för att fastställa en tillräcklig kapitalnivå för att hantera alla väsentliga risker som värdepappersföretag kan vara exponerade för. De behöriga myndigheterna bör därför säkerställa att värdepappersföretagen har tillräcklig ytterligare kapitalbas för att täcka varje riskkategori (kundrisk, företagsrisk och marknadsrisk) samt alla andra väsentliga risker.

(2)

För att de behöriga myndigheterna på lämpligt sätt ska kunna övervaka värdepappersföretagens riskprofil och identifiera, bedöma och kvantifiera väsentliga risker är det nödvändigt att fastställa en detaljerad och heltäckande metod som står i proportion till värdepappersföretagens verksamhets art, omfattning och komplexitet på grundval av alla tillgängliga informationskällor, inbegripet information som samlats in i enlighet med artikel 36 i direktiv (EU) 2019/2034.

(3)

Det ytterligare kapitalbaskravet ligger på en lämplig nivå om det minskar sannolikheten för att ett värdepappersföretag fallerar och begränsar risken för oordnad avveckling som skulle utgöra ett hot mot värdepappersföretagets kunder och mot marknaden, inbegripet andra finansiella institut, marknadsinfrastrukturer eller marknaden som helhet. På grund av detta dubbla mål för det ytterligare kapitalbaskravet, och i linje med den struktur för kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 (2), bör de behöriga myndigheterna separat beakta riskerna i samband med värdepappersföretagens löpande verksamhet respektive risken för oordnad avveckling av värdepappersföretagets verksamhet.

(4)

För att säkerställa en lämplig täckning av alla risker eller riskelement som ett värdepappersföretag är exponerat för, eller som det utgör för andra, bör värdepappersföretaget ha tillräcklig kapitalbas, med beaktande av dess verksamhets affärsmodell, omfattning och komplexitet, för att tåla ytterligare driftskostnader i samband med en ordnad avveckling. För att säkerställa att en sådan kapitalbas är tillräcklig under särskilda ekonomiska förhållanden bör olika rimliga ekonomiska scenarier beaktas av de behöriga myndigheterna under den översyns- och utvärderingsprocess som utförs i enlighet med artikel 36 i direktiv (EU) 2019/2034. Framför allt får driftskontinuitet, investerarskydd och marknadsintegritet inte äventyras under avvecklingsprocessen. Därför bör värdepappersföretaget även under denna process kunna absorbera de kostnader och förluster som inte kan täckas med tillräckligt stora vinster. Eftersom avvecklingsprocessens längd kan variera avsevärt beroende på särskilda förhållanden bör de behöriga myndigheterna ta hänsyn till detta när de fastställer det ytterligare kapitalbaskravet. Med tanke på att värdepappersföretag kan ha olika juridiska former bör de behöriga myndigheterna dessutom ta hänsyn till tillämplig nationell insolvens-, bolags- och handelsrätt som skulle kunna påverka avvecklingsprocessernas längd samt därmed sammanhängande kostnader och risker.

(5)

För att säkerställa proportionalitet vid fastställandet av det ytterligare kapitalbaskravet bör risker och riskelement som inte täcks eller inte i tillräcklig omfattning täcks av det K-faktorkrav som avses i artikel 15 i förordning (EU) 2019/2033, mätas endast för de värdepappersföretag som omfattas av K-faktorkravet i den artikeln, och inte för små och icke-sammanlänkade företag som uppfyller villkoren i artikel 12.1 i den förordningen. För värdepappersföretag finns det vissa risker som över huvud taget inte täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033, inbegripet risker som uttryckligen undantas från dessa kapitalbaskrav. Det är därför nödvändigt att precisera att dessa risker ska bedömas och mätas av de behöriga myndigheterna på grundval av värdepappersföretagets storlek och affärsmodell samt på grundval av verksamhetens omfattning, art och komplexitet.

(6)

För att säkerställa korrekt mätning och täckning av alla risker som avses i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033 men som inte helt eller i tillräcklig omfattning täcks av kraven, bör dessa risker mätas separat för varje riskkategori (kundrisk, marknadsrisk och företagsrisk). Av samma skäl bör de risker som inte omfattas av delarna tre och fyra i den förordningen, inbegripet de som uttryckligen undantas från kraven, mätas på grundval av varje enskild risk. Om det är ogörligt eller orimligt betungande att göra en mätning per riskkategori eller per varje enskild risk när det gäller värdepappersföretag som omfattas av ett startkapitalkrav som är lägre än det krav som fastställs i artikel 9.1 i direktiv (EU) 2019/2034, bör riskmätningen i dessa fall göras på aggregerad nivå, med beaktande av proportionalitetsprincipen.

(7)

För att uppnå rätt balans mellan tillsynsaspekter och proportionalitet i tillämpningen bör riskmätning på aggregerad nivå inte gälla för värdepappersföretag som omfattas av startkapitalkravet i artikel 9.1 i direktiv (EU) 2019/2034. Bedömningen av värdepappersföretag som omfattas av högre startkapitalkrav bör baseras på en mätning per riskkategori och per varje enskild risk.

(8)

För att säkerställa en enhetlig mätning av de väsentliga risker som värdepappersföretag kan utgöra för andra eller själva exponeras för, bör de behöriga myndigheterna använda ett antal harmoniserade vägledande kvalitativa minimimått. Eftersom riskerna utvecklas under ett företags hela affärscykel bör de behöriga myndigheterna inte bara göra en statisk bedömning, utan även analysera de historiska trenderna för dessa mått. För att täcka alla relevanta risker på ett korrekt sätt bör olika mått användas för värdepappersföretag med olika affärsmodeller och verksamheter. För att se till att värdepappersföretagets alla relevanta risker täcks på ett korrekt sätt, och med beaktande av den specifika affärsmodellen eller verksamheten, den juridiska formen och tillgången till tillförlitliga data, bör de behöriga myndigheterna, på vissa villkor som särskilt rör ett företags affärsmodell eller datakvalitet, justera måtten och använda dessa justerade mått eller, om detta inte är möjligt, använda alternativa mått som står i proportion till värdepappersföretagets storlek, komplexitet, affärsmodell och verksamhetsmodell och som säkerställer en lämplig bedömning av riskerna.

(9)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska bankmyndigheten har lagt fram för kommissionen.

(10)

Europeiska bankmyndigheten har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, gjort en analys av de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Risk för oordnad avveckling

1.   De behöriga myndigheterna ska, med beaktande av ett värdepappersföretags juridiska form, affärsmodell, affärs- och riskstrategi samt omfattningen och komplexiteten i dess verksamhet, under den översyns- och utvärderingsprocess som utförs i enlighet med artikel 36 i direktiv (EU) 2019/2034, mäta risken för en oordnad avveckling av värdepappersföretagets verksamhet genom att fastställa det kapital som skulle anses vara tillräckligt för en ordnad avveckling under rimliga scenarier.

2.   Den mätning som avses i punkt 1 ska stå i proportion till värdepappersföretagets komplexitet, riskprofil och dess verksamhets omfattning samt till den potentiella effekten av dess avveckling på kunder och marknader, och ska omfatta följande:

a)

En uppskattning av vilken tidsram som är realistisk för avveckling av värdepappersföretaget.

b)

En bedömning av värdepappersföretagets operativa och rättsliga uppgifter under avvecklingsprocessen inom den realistiska tidsramen.

c)

Identifiering och bedömning av väsentliga fasta och rörliga kostnader.

d)

Identifiering och bedömning av väsentliga risker eller riskelement som rör avvecklingsprocessen.

e)

Alla andra aspekter som är relevanta för avvecklingsprocessen.

3.   Om Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU (4) är tillämpligt ska tillgänglig information om återhämtningsåtgärder och styrformer i värdepappersföretagets återhämtningsplan eller koncernåterhämtningsplan beaktas av de behöriga myndigheterna vid tillämpning av punkt 2 b och c, om de behöriga myndigheterna anser att informationen är tillräckligt trovärdig och tillförlitlig.

4.   För värdepappersföretag som omfattas av det startkapitalkrav som fastställs i artikel 9.1 i direktiv (EU) 2019/2034 ska de behöriga myndigheterna ta med följande i sina mätningar:

a)

Avslutningskostnader, inbegripet rättegångskostnader, för tillämpningen av punkt 2 c i denna artikel.

b)

Förluster av intäkter och i tillgångars nettoförsäljningsvärde som förväntas uppstå till följd av avvecklingsprocessen, för tillämpningen av punkt 2 d i denna artikel.

5.   De behöriga myndigheterna ska identifiera och kvantifiera väsentliga kostnader, risker eller riskelement och fastställa det kapital som anses tillräckligt för att absorbera dem i enlighet med punkterna 1 och 2 i denna artikel.

De behöriga myndigheterna ska använda de relevanta vägledande kvalitativa mått som avses i artikel 6.1 och kombinera dem med statisk och historisk trendanalys, och lämna sina expertbedömningar när så är lämpligt.

6.   Det kapital som anses tillräckligt för att täcka risken för oordnad avveckling av ett värdepappersföretags verksamhet, mätt i enlighet med denna artikel, ska minst motsvara värdepappersföretagets krav baserat på fasta omkostnader beräknat i enlighet med artikel 13 i förordning (EU) 2019/2033.

Artikel 2

Väsentliga risker eller riskelement som inte täcks eller som inte helt täcks av K-faktorkravet i del tre avdelning II i förordning (EU) 2019/2033

1.   Om värdepappersföretaget inte uppfyller villkoren för att anses vara ett litet och icke-sammanlänkat värdepappersföretag i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033 ska de behöriga myndigheterna, med beaktande av affärsmodellen, den juridiska formen, affärs- och riskstrategin samt omfattningen och komplexiteten hos värdepappersföretagets verksamhet, under den översyn som utförs i enlighet med artiklarna 36 och 37 i direktiv (EU) 2019/2034, mäta alla väsentliga risker eller väsentliga riskelement som härrör från värdepappersföretagets löpande verksamhet och som företaget självt, kunderna och marknaden är exponerade för, och som inte täcks eller som inte helt täcks av K-faktorkravet i del tre avdelning II i förordning (EU) 2019/2033.

De behöriga myndigheterna ska fastställa det kapital som anses tillräckligt för att täcka de relevanta riskerna i samband med K-faktorkravet.

2.   Den mätning som avses i punkt 1 ska göras separat för varje riskkategori som anges som ”kundrisk” (RtC), ”marknadsrisk” (RtM) och ”företagsrisk” (RtF) i artikel 15 i förordning (EU) 2019/2033.

Genom undantag från första stycket ska mätningen göras på aggregerad nivå för värdepappersföretag som omfattas av ett startkapitalkrav som är lägre än det krav som fastställs i artikel 9.1 i direktiv (EU) 2019/2034, om de behöriga myndigheterna anser att en mer detaljerad kvantifiering är ogörlig eller orimligt betungande.

3.   Genom den mätning som avses i punkt 2 ska väsentliga risker eller riskelement identifieras och kvantifieras för varje riskkategori, inbegripet risker till följd av användningen av den alternativa internmodellmetod som avses i artikel 22 c i förordning (EU) 2019/2033, på grundval av de vägledande kvalitativa mått som anges i artikel 6.2, 6.3 och 6.4 i denna förordning och på grundval av en expertbedömning som görs av de behöriga myndigheterna.

4.   De behöriga myndigheterna ska säkerställa att det kapital som anses tillräckligt för att täcka väsentliga risker i samband med K-faktorkravet inte är lägre än det totala K-faktorkravet.

Artikel 3

Väsentliga risker eller riskelement som inte täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033

1.   Om värdepappersföretaget inte uppfyller villkoren för att anses vara ett litet och icke-sammanlänkat värdepappersföretag i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EU) 2019/2033 ska de behöriga myndigheterna, med beaktande av affärsmodellen, den juridiska formen, affärs- och riskstrategin samt omfattningen och komplexiteten hos värdepappersföretagets verksamhet, under den översyns- och utvärderingsprocess som utförs i enlighet med artikel 36 i direktiv (EU) 2019/2034, mäta alla väsentliga risker eller väsentliga riskelement som härrör från all löpande verksamhet i värdepappersföretaget, förutom de som avses i artikel 2 i denna förordning och som inte redan täcks av kapitalbaskraven för det företaget som anges i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033, genom att per varje enskild risk fastställa det ytterligare kapital som anses tillräckligt för att täcka väsentliga risker eller riskelement.

2.   Den mätning som avses i punkt 1 ska omfatta identifiering, bedömning och, i förekommande fall, kvantifiering av risker på följande områden:

a)

De risker som säkerheten i värdepappersföretagets nätverks- och informationssystem utsätts för, i syfte att säkerställa konfidentialitet, integritet och tillgänglighet för processer, uppgifter och tillgångar.

b)

Ränterisk och kreditrisk till följd av verksamhet utanför handelslagret.

För värdepappersföretag som omfattas av ett startkapitalkrav som är lägre än det krav som fastställs i artikel 9.1 i direktiv (EU) 2019/2034 ska mätningen göras på aggregerad nivå om de behöriga myndigheterna anser att en mer detaljerad kvantifiering är ogörlig eller orimligt betungande.

3.   När de behöriga myndigheterna gör den mätning som avses i punkterna 1 och 2 ska de använda de relevanta vägledande kvalitativa mått som avses i artikel 6.5 och kombinera dem med statisk och historisk trendanalys, och lämna sina expertbedömningar när så är lämpligt.

Artikel 4

Total väsentlig risk som inte täcks eller som inte helt täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033

1.   De behöriga myndigheterna ska beräkna det totala belopp av ytterligare kapital som anses tillräckligt för att täcka väsentliga risker eller väsentliga riskelement som värdepappersföretagets löpande verksamhet utgör som summan av kapital som anses vara tillräckligt och som beräknats i enlighet med artiklarna 2 och 3.

2.   De behöriga myndigheterna ska mäta den totala väsentliga risk som inte täcks eller inte helt täcks av de kapitalbaskrav som anges i delarna tre och fyra i förordning (EU) 2019/2033 genom att fastställa nivån på det ytterligare kapitalbaskravet som skillnaden mellan det högsta av de belopp som beräknas i enlighet med artikel 1 eller punkt 1 i denna artikel och de kapitalbaskrav som anges i del tre eller del fyra i förordning (EU) 2019/2033.

Artikel 5

Allmänna kvalitativa mått för fastställande av det ytterligare kapitalbaskravet

1.   När de behöriga myndigheterna fastställer beloppet för ytterligare kapitalbaskrav enligt artiklarna 1, 2 och 3 ska de beakta följande:

a)

Resultaten av värdepappersföretagets interna process för bedömning av kapitalbehov och interna process för riskbedömning enligt artikel 24 i direktiv (EU) 2019/2034.

b)

Uppgifter som rapporterats i enlighet med artiklarna 54 och 55 i förordning (EU) 2019/2033.

c)

Resultatet av de översyner som gjorts i enlighet med artiklarna 36 och 37 i direktiv (EU) 2019/2034.

d)

Resultaten av all annan tillsynsverksamhet.

e)

Annan relevant information, inbegripet tillsynens bedömning.

2.   De behöriga myndigheterna ska säkerställa att kvantifieringen av de ålagda ytterligare kapitalbaskravkraven är jämförbar mellan alla värdepappersföretag som omfattas av myndigheternas tillsynsbefogenheter.

Artikel 6

Vägledande kvalitativa mått

1.   För tillämpningen av artikel 1.5 andra stycket ska de vägledande kvalitativa måtten vara följande:

a)

Antalet anknutna ombud i förhållande till den totala personalen.

b)

Den genomsnittliga tidsramen för en avveckling i jurisdiktionen, med beaktande värdepappersföretagets verksamhets komplexitet.

c)

Andelen avtal som inte kan sägas upp och deras återstående löptid.

d)

Identifiering av marknader där värdepappersföretaget är den viktigaste tjänsteleverantören.

e)

Värde och likviditet för de anläggningstillgångar som värdepappersföretaget skulle behöva avyttra under en avveckling.

f)

Genomsnittliga avgångsvederlag som ska betalas vid avveckling, med beaktande av arbetslagstiftning och avtal med anställda.

2.   För tillämpningen av artikel 2 vad gäller mätning av RtC ska de vägledande kvalitativa måtten vara följande:

a)

Belopp för innehav av kundmedel under de föregående fem åren.

b)

Belopp för förvaltade tillgångar under de föregående fem åren.

c)

Belopp för tillgångar under förvaring och administration för kunders räkning under de föregående fem åren.

d)

Belopp för förluster eller skador som värdepappersföretaget har lidit till följd av överträdelser av sina rättsliga eller avtalsenliga skyldigheter under minst de föregående fem åren, inbegripet förluster på grund av följande:

i)

Olämplig rådgivning till investerare och därtill kopplad kompensation till investerare.

ii)

Underlåtenhet att inrätta, genomföra och upprätthålla lämpliga förfaranden för att förhindra överträdelser.

iii)

Fel vid handel eller värdering.

iv)

Avbrott, systemfel, fel i transaktionsprocesser eller processtyrning.

v)

Handlingar som utförs av värdepappersföretagets anknutna ombud eller utsedda representanter och för vilka värdepappersföretaget är ansvarigt.

e)

Särskilt för värdepappersföretag som innehar kundmedel: värdepappersföretagets eventuella oförmåga att snabbt återlämna kundmedel när så krävs, och därmed sammanhängande ekonomiska konsekvenser under de senaste fem åren.

3.   För tillämpningen av artikel 2 vad gäller mätning av RtM ska de vägledande kvalitativa måtten vara följande:

a)

Variabilitet i positionernas värde, inbegripet på grund av ändrade marknadsförhållanden.

b)

Andelen komplexa och illikvida produkter i värdepappersföretagets handelslager, uttryckt i volym och nettoinkomst.

c)

Särskilt för värdepappersföretag som använder interna modeller: huruvida det görs regelbundna utfallstester av modeller som används för tillsynsändamål.

4.   För tillämpningen av artikel 2 vad gäller mätning av RtF ska de vägledande kvalitativa måtten vara följande:

a)

Daglig handelsaktivitet och genomsnittlig daglig handelsaktivitet under de föregående fem åren.

b)

Alla betydande operativa händelser i samband med den dagliga handelsaktiviteten och därmed sammanhängande ekonomiska förluster under de föregående fem åren, inklusive hanteringsfel.

c)

Variabilitet i värdepappersföretagets inkomster och intäkter under de föregående fem åren.

d)

Alla förluster till följd av variationer i positioner i finansiella instrument, utländska valutor och råvaror under de föregående fem åren.

e)

Andelen fallissemang för kunder eller motparter och därmed sammanhängande förluster under de föregående fem åren.

f)

Alla förluster till följd av väsentliga förändringar i tillgångarnas bokförda värde, inbegripet på grund av ändrade marknadsförhållanden och motparters kreditvärdighet.

g)

Belopp och variabilitet i inbetalningar eller avgifter enligt förmånsbestämda pensionssystem under de föregående fem åren.

h)

All koncentration av värdepappersföretagets tillgångar, inbegripet koncentration av kunder och motparter, samt sektoriell och geografisk koncentration.

i)

Andelen exponeringar utanför balansräkningen jämfört med totala investeringstillgångar och tillhörande kreditrisk.

5.   För tillämpningen av artikel 3 ska de vägledande kvalitativa måtten vara följande:

a)

Alla tecken på betydande finansiella risker som inte omfattas av kapitalbaskraven i artikel 11 i förordning (EU) 2019/2033, särskilt

i)

genomsnittet av de totala förlusterna till följd av operativa risker jämfört med bruttoinkomsterna under de föregående fem åren,

ii)

alla betydande operativa händelser och därmed sammanhängande ekonomiska förluster under de föregående fem åren,

iii)

andelen av värdepappersföretagets nettoinkomst som härrör från tjänster eller verksamheter som inte förtecknas i avsnitt A i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (5).

b)

Alla tecken på betydande informations- och kommunikationsteknikrisk (IKT-risk), särskilt

i)

IKT-strukturens komplexitet som helhet, inbegripet andelen utkontrakterade IKT-tjänster,

ii)

antalet väsentliga förändringar i IKT-miljön under de föregående fem åren,

iii)

alla förluster till följd av störningar orsakade av incidenter som har påverkat kritiska IKT-tjänster under de föregående fem åren,

iv)

antalet cyberattacker och därmed sammanhängande förluster under de föregående fem åren.

c)

Alla tecken på betydande ränterisk till följd av verksamhet utanför handelslagret, särskilt

i)

volymen av räntebaserade eller på annat sätt ränteberoende transaktioner utanför värdepappersföretagets handelslager,

ii)

värdepappersföretagets säkringspolicy och potentiell obalans mellan positionen och säkringen, utanför värdepappersföretagets handelslager.

6.   De behöriga myndigheterna får lägga till andra vägledande kvalitativa mått än de som anges i punkterna 1–5, och ska då säkerställa att sådana ytterligare mått står i proportion till värdepappersföretagets storlek, komplexitet, affärsmodell och verksamhetsmodell.

7.   De behöriga myndigheterna ska justera de mått som anges i punkterna 1–5 och använda dessa justerade mått om något av följande villkor är tillämpligt:

a)

Måttet är inte lämpligt med tanke på värdepappersföretagets specifika juridiska form, strukturförändring och affärs- och verksamhetsmodell.

b)

Måttet är orimligt betungande att uppskatta med tanke på värdepappersföretagets verksamhets storlek och komplexitet.

c)

Måttet kan inte uppskattas på grund av att det saknas tillförlitliga uppgifter, såvida inte dessa uppgifter omfattas av artiklarna 54 och 55 i förordning (EU) 2019/2033 eller artikel 39.2 j i direktiv (EU) 2019/2034.

d)

Måttet kan inte uppskattas på grund av att det saknas tillförlitliga historiska uppgifter, vilket gör tidsramen för historisk analys irrelevant. I sådana fall ska de behöriga myndigheterna begränsa tidsramen för historisk analys till den tid som har förflutit sedan den senaste översyns- och utvärderingsprocessen enligt artikel 36 i direktiv (EU) 2019/2034.

Om det inte är möjligt för de behöriga myndigheterna att justera de mått som avses i första stycket ska de behöriga myndigheterna använda alternativa mått om så är lämpligt, samtidigt som de säkerställer att sådana alternativa mått står i proportion till värdepappersföretagets storlek, komplexitet, affärsmodell och verksamhetsmodell.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 25 maj 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 314, 5.12.2019, s. 64.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 av den 27 november 2019 om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 806/2014 (EUT L 314, 5.12.2019, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och direktiven 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).


Op