EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1255

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/1255 av den 11 juli 2017 om en mall för beskrivning av nationella system och förfaranden för att godkänna organisationer som Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner (Text av betydelse för EES. )

C/2017/4675

EUT L 179, 12.7.2017, p. 18–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/1255/oj

12.7.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 179/18


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/1255

av den 11 juli 2017

om en mall för beskrivning av nationella system och förfaranden för att godkänna organisationer som Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/589 av den 13 april 2016 om ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar (Eures), om arbetstagares tillgång till rörlighetstjänster och om ytterligare integration av arbetsmarknaderna samt om ändring av förordningarna (EU) nr 492/2011 och (EU) nr 1296/2013 (1), särskilt artikel 11.8, och

efter att ha hört Eureskommittén, och

av följande skäl:

(1)

Genom förordning (EU) 2016/589 fastställs bland annat de grundläggande principerna och kriterierna för godkännande av Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner.

(2)

Varje medlemsstat ska enligt artikel 11.1 i förordning (EU) 2016/589 senast den 13 maj 2018 ha ett system för att godkänna organisationer som Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner, för att övervaka deras verksamhet och deras efterlevnad av tillämplig rätt vid tillämpningen av denna förordning och, vid behov, för att återkalla godkännandena av dem.

(3)

Organisationer som i enlighet med artikel 40 i förordning (EU) 2016/589 tillåts vara Euresmedlemmar eller Euressamarbetspartner under en övergångsperiod bör för att vara kvar i Euresnätverket efter övergångsperiodens utgång lämna in en ansökan som behandlas inom dessa system för godkännande.

(4)

Offentliga arbetsförmedlingar som utsetts i enlighet med artikel 10 i förordning (EU) 2016/589 omfattas inte av systemen för godkännande, men de bör uppfylla de skyldigheter och kriterier som anges i den artikeln.

(5)

Enligt artikel 11.6 och 11.7 i förordning (EU) 2016/589 ska medlemsstaterna genom sina nationella samordningskontor informera Europeiska samordningsbyrån om sina system för godkännande och om de ansökningar som godkänts, avslagits eller återkallats, och Europeiska samordningsbyrån ska vidarebefordra denna information till de andra nationella samordningskontoren.

(6)

Ett systematiskt informationsutbyte och samarbete mellan medlemsstaterna kan stödja en ökad kvalitet när det gäller utformningen och tillämpningen av de nationella systemen för godkännande.

(7)

För att säkerställa ett öppet informationsutbyte och ömsesidigt lärande mellan medlemsstaterna är det nödvändigt att använda en gemensam mall för att beskriva de nationella systemen för godkännande och inrätta en mekanism för informationsutbyte.

(8)

Mallen kan behöva anpassas över tiden för att återspegla förändringar inom sektorn för rekryteringstjänster och annan utveckling. En förvaltningsmodell bör därför införas som säkerställer att de nationella samordningskontoren rådfrågas och involveras på ett lämpligt sätt innan ändringar av mallen antas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I detta beslut återfinns den mall som medlemsstaterna ska använda när de beskriver sina system för att godkänna Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner som inrättats enligt artikel 11.1 i förordning (EU) 2016/589 (nationella system för godkännande), förfaranden för ändring av den mall och de mekanismer som används för utbyte av information med andra medlemsstater om systemen för godkännande.

Artikel 2

Allmänna regler

1.   Medlemsstaterna ska utbyta information om sina system för godkännande enligt den gemensamma mall som avses i artikel 6 och uppdatera informationen varje gång det sker förändringar.

2.   När det gäller systemen för godkännande ska varje medlemsstat säkerställa följande funktioner:

a)

Handläggning och bedömning av ansökningar om att bli Euresmedlem eller Euressamarbetspartner.

b)

Beslut om att godkänna eller avslå ansökningar och återkalla godkännanden.

c)

Behandling av och beslut om klagomål när det gäller beslut som avses i led b och erbjudande av åtgärder mot sådana beslut.

d)

Övervakning av Euresmedlemmarnas och Euressamarbetspartners efterlevnad av det nationella systemet för godkännande och skyldigheterna enligt förordning (EU) 2016/589.

3.   Medlemsstaterna ska se till att de sökande får tydlig information om hur deras ansökningar kommer att behandlas, framför allt när det gäller utbyte av information med andra medlemsstater om beslut om godkännande, övervakning och återkallande.

Artikel 3

De nationella samordningskontorens uppgifter och ansvarsområden

Enligt artikel 11.6 i förordning (EU) 2016/589 ska de nationella samordningskontoren i sina respektive medlemsstater ansvara för att Europeiska samordningsbyrån underrättas om det nationella systemet för godkännande och dess tillämpning, särskilt genom att

a)

informera om det nationella systemet för godkännande, inklusive alla kriterier och krav som tillämpats, genom att lämna in den ifyllda gemensamma mall som avses i artikel 6 och, vid behov, uppdatera den,

b)

underrätta Europeiska samordningsbyrån om de Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner som godkänts enligt det nationella systemet för godkännande,

c)

underrätta Europeiska samordningsbyrån om avslag på ansökningar om godkännande på grund av att kraven, särskilt i punkt 1 avsnitt 1 i bilaga I till förordning (EU) 2016/589, inte uppfyllts, och

d)

underrätta Europeiska samordningsbyrån om ett godkännande av Euresmedlemmar eller Euressamarbetspartner återkallats samt orsakerna till återkallandet.

Artikel 4

Europeiska samordningsbyråns uppgifter och ansvarsområden

1.   Europeiska samordningsbyrån ska ansvara för att stödja utbytet av information om de nationella systemen för godkännande och deras funktion mellan medlemsstaterna, särskilt genom att

a)

skapa och upprätthålla en särskild sida på Euresportalens extranät och se till att de nationella samordningskontoren får tillgång till

i)

den mall som avses i artikel 6 och all tillhörande information om hur den fylls i och lämnas in,

ii)

all information som de nationella samordningskontoren tillhandahåller om system för godkännande och deras tillämpning i enlighet med förordning (EU) 2016/589 och detta beslut, med beaktande av Europeiska samordningsbyråns skyldighet att vidarebefordra information om tillämpningen till andra nationella samordningskontor i enlighet med artikel 11.6 och 11.7 i förordning (EU) 2016/589,

iii)

ett gemensamt utrymme för utbyte av information om inrättandet av de nationella systemen för godkännande och deras funktion,

b)

tillhandahålla verktyg, utbildning och stöd i olika former som behövs för att underlätta informationsutbyte och ömsesidigt lärande om systemen för godkännande, och

c)

regelbundet underrätta samordningsgruppen om hur informationsutbytet fungerar och vid behov föreslå ändringar till mallen och förfarandena.

2.   Europeiska samordningsbyrån ska offentliggöra förteckningen över Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner på Euresportalen enligt överenskommelse med varje nationellt samordningskontor.

Artikel 5

Samordningsgruppens uppgifter och ansvarsområden

1.   Samordningsgruppen ska noga övervaka verksamheten i de nationella systemen för godkännande och fungera som ett forum för utbyte av synpunkter och bästa praxis i syfte att förbättra deras funktion.

2.   Samordningsgruppen ska en gång om året göra en översyn av tillämpningen av detta beslut som ska utgöra samordningsgruppens bidrag till kommissionens verksamhets- och efterhandsutvärderingsrapporter i enlighet med artiklarna 33 och 35 i förordning (EU) 2016/589.

3.   Om den sida på extranätet som avses i artikel 4 a eller annan information eller dokumentation om det måste antas eller ändras ska Europeiska samordningsbyrån, innan en ny version antas, rådfråga samordningsgruppen, i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) 2016/589.

Artikel 6

Mall

1.   De nationella samordningskontoren ska använda en elektronisk version av den mall som återges i bilagan för beskrivning av de nationella systemen för godkännande, de kriterier och krav som tillämpas samt de organ som utsetts för deras verksamhet.

2.   Den ifyllda mallen ska lämnas in till Europeiska samordningsbyrån så snart som ett nationellt system för godkännande har inrättats. Om den tillhandahållna informationen ändras ska det nationella samordningskontoret så snart som möjligt fylla i och lämna in en ny mall med den uppdaterade informationen.

Artikel 7

Ikraftträdande

1.   Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

2.   Europeiska samordningsbyrån ska senast den 1 december 2017 ge de nationella samordningskontoren tillgång till den elektroniska versionen av mallen i bilagan, eventuella senare ändringar av den och alla andra relevanta vägledningar på Euresportalens extranät.

Utfärdat i Bryssel den 11 juli 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordföranden


(1)  EUT L 107, 22.4.2016, s. 1.


BILAGA

Mall som ska användas av de nationella samordningskontoren för att tillhandahålla information om de nationella systemen och förfarandena för att godkänna organisationer som Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner

Den elektroniska versionen av mallen och alla senare konsoliderade och ändrade versioner av den kommer att vara tillgängliga för de nationella samordningskontoren på Euresportalens extranät.

I.   RÄTTSLIG GRUND

Hänvisning till nationella lagar/regler/förordningar.

II.   FÖRFARANDE VID VAL AV EURESMEDLEMMAR OCH EURESSAMARBETSPARTNER

1.   Metod

a)

Beskriv den metod som valts för att välja ut Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner:

i)

Inbjudan att anmäla intresse (öppen eller riktad till vissa organisationer; om ja, vilka och varför?)

ii)

Upphandling

iii)

Inbjudningar (om ja, vilka organisationer och varför?)

iv)

Övrigt

b)

Förklara hur offentlighet garanteras (görs delgivningen till exempelvis elektroniskt?)

2.   Förhindra intressekonflikter

Förklara de åtgärder som vidtas för att förhindra de intressekonflikter som anges i artikel 2.2 i detta beslut

3.   Anordnande av godkännandeförfarandet fram till tilldelningen

a)

Organ som ansvarar för handläggning och bedömning av ansökningarna

b)

Organets funktioner

4.   Tilldelningsförfarandet/information till tredje parter

a)

Organ som ansvarar för beslut om att godkänna/avslå ansökningarna på grundval av bedömningen som gjorts

b)

Organets funktioner

c)

Den tid det tar från ansökan till meddelande om godkännande/avslag till de sökande

d)

Förklara hur de sökande informeras om godkännande/avslag av deras ansökan

e)

Förklara hur offentliggörandet av de utvalda Euresmedlemmarna och Euressamarbetspartnerna hanteras för att säkerställa öppenhet

5.   Säkerställa ett korrekt rättsförfarande

a)

Ansvarigt organ

b)

Förklara hur klagomål om godkännandesystemet hanteras

c)

Tillgängliga åtgärder efter avslag på ansökan

6.   Godkännandeperiod

Är godkännandet tidsbegränsat? Om ja, hur länge?

7.   Förfarande för att ansöka om ett nytt godkännande

Förklara förfarandet och tidsplanen

8.   Ansökningsavgifter

Måste de sökande betala en avgift? Om ja, hur fastställs dessa?

III.   KRITERIER FÖR GODKÄNNANDE

1.

Tillämpning av minimikriterierna i bilaga I till förordning (EU) 2016/589

2.

Eventuella nationella kriterier och skäl till att de är nödvändiga för målen som fastslås i artikel 11.2 i förordning (EU) 2016/589

IV.   ÖVERVAKNING

1.

Ansvarigt organ/ansvariga organ

2.

Metod (baserad på uppgifter, kontroll och revision, slumpvisa kontroller mm.)

3.

Kontrollfrekvens

4.

Hantering av klagomål som gäller Euresmedlemmars och Euressamarbetspartners verksamhet

5.

Konsekvenserna av att inte följa kraven i godkännandesystemet och skyldigheterna enligt förordning (EU) 2016/589

V.   FÖRFARANDE VID ÅTERKALLANDE AV GODKÄNNANDE

1.

Ansvarigt organ

2.

Organets funktioner

3.

Förklara förfarandet och tidsplanen för hanteringen av dessa fall

4.

Tillgängliga åtgärder efter återkallande

VI.   KRITERIER FÖR ÅTERKALLANDE AV GODKÄNNANDE

Förteckna de nationella kriterierna för återkallande av godkännande.

VII.   FÖRTECKNING ÖVER EURESMEDLEMMAR OCH EURESSAMARBETSPARTNER

En förteckning över Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner ska bifogas blanketten när den lämnas in till Europeiska samordningsbyrån och hållas uppdaterad.


Top