Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1255

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/1255 van de Commissie van 11 juli 2017 betreffende een template voor de beschrijving van de nationale systemen en procedures om organisaties als lid of partner van Eures toe te laten (Voor de EER relevante tekst. )

    C/2017/4675

    PB L 179 van 12.7.2017, p. 18–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/1255/oj

    12.7.2017   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 179/18


    UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/1255 VAN DE COMMISSIE

    van 11 juli 2017

    betreffende een template voor de beschrijving van de nationale systemen en procedures om organisaties als lid of partner van Eures toe te laten

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) 2016/589 van het Europees Parlement en de Raad van 13 april 2016 inzake een Europees netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening (Eures), de toegang van werknemers tot mobiliteitsdiensten en de verdere integratie van de arbeidsmarkten en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 492/2011 en (EU) nr. 1296/2013 (1), en met name artikel 11, lid 8,

    Na raadpleging van het Eures-comité,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Verordening (EU) 2016/589 stelt onder meer de basisbeginselen en -criteria vast om als lid of partner van Eures te worden toegelaten.

    (2)

    Krachtens artikel 11, lid 1, van Verordening (EU) 2016/589 moet iedere lidstaat uiterlijk op 13 mei 2018 een systeem opzetten om organisaties als lid of partner van Eures toe te laten, hun activiteiten te monitoren en na te gaan of zij deze verordening onder naleving van het toepasselijke recht in acht nemen, alsmede om indien nodig hun toelatingen in te trekken.

    (3)

    Organisaties die overeenkomstig artikel 40 van Verordening (EU) 2016/589 tijdens een overgangsperiode als lid of partner van Eures kunnen deelnemen, moeten — om in het Eures-netwerk te blijven — na het verstrijken van de overgangsperiode aanvragen indienen die via deze toelatingssystemen moeten worden behandeld.

    (4)

    Krachtens artikel 10 van Verordening (EU) 2016/589 aangewezen openbare diensten voor arbeidsvoorziening vallen niet onder de toelatingssystemen, maar moeten de verplichtingen nakomen en aan de criteria beantwoorden die in dat artikel zijn vastgesteld.

    (5)

    Overeenkomstig artikel 11, leden 6 en 7, van Verordening (EU) 2016/589 moeten de lidstaten het Europees coördinatiebureau via hun nationale coördinatiebureaus in kennis stellen van hun toelatingssystemen en van de goedgekeurde, geweigerde of ingetrokken aanvragen en moet het Europees coördinatiebureau deze informatie aan de overige nationale coördinatiebureaus toezenden.

    (6)

    Dankzij een systematische samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de lidstaten kan de ontwikkeling van de nationale toelatingssystemen en het gebruik ervan kwalitatief worden verbeterd.

    (7)

    Om voor een open uitwisseling van gegevens en wederzijds leren tussen de lidstaten te zorgen, moet een gemeenschappelijke template worden gebruikt om de nationale toelatingssystemen te beschrijven en een mechanisme voor het uitwisselen van informatie op te zetten.

    (8)

    Het is mogelijk dat de template na verloop van tijd moet worden aangepast aan veranderingen op de markt voor wervingsdiensten en andere ontwikkelingen. Het is daarom belangrijk voor een governancemodel te zorgen waarbij de nationale coördinatiebureaus naar behoren worden geraadpleegd en gehoord, voordat wijzigingen van het template worden goedgekeurd,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Onderwerp

    Dit besluit stelt de template vast die de lidstaten moeten gebruiken om hun uit hoofde van artikel 11, lid 1, van Verordening (EU) 2016/589 opgezette systemen voor de toelating van leden of partners van Eures te beschrijven (nationale toelatingssystemen), evenals de procedures om de template te wijzigen en de mechanismen om informatie over de toelatingssystemen met andere lidstaten te delen.

    Artikel 2

    Algemene beginselen

    1.   De lidstaten delen informatie over hun toelatingssystemen met behulp van de in artikel 6 bedoelde gemeenschappelijke template en werken deze informatie bij wijzigingen bij.

    2.   In het kader van de toelatingssystemen is het aan elke lidstaat om:

    a)

    aanvragen om lid of partner van Eures te worden te verwerken en te beoordelen;

    b)

    te beslissen dergelijke aanvragen goed te keuren of te weigeren en toelatingen in te trekken;

    c)

    klachten over de onder b) bedoelde beslissingen te behandelen en af te wikkelen en rechtsmiddelen tegen dergelijke beslissingen aan te reiken;

    d)

    te controleren of de leden en partners van Eures het nationale toelatingssysteem en de verplichtingen uit hoofde van Verordening (EU) 2016/589 naleven.

    3.   De lidstaten zorgen ervoor dat de aanvragers duidelijk worden geïnformeerd over hoe hun aanvragen zullen worden behandeld, vooral wat betreft de uitwisseling van informatie met andere lidstaten over beslissingen met betrekking tot toelatingen, toezicht en intrekkingen.

    Artikel 3

    Taken en verantwoordelijkheden van de nationale coördinatiebureaus

    Overeenkomstig artikel 11, lid 6, van Verordening (EU) 2016/589 is het aan de nationale coördinatiebureaus om in hun respectieve lidstaat het Europees coördinatiebureau op de hoogte te houden van het nationale toelatingssysteem en het gebruik ervan, met name door:

    a)

    informatie over het nationale toelatingssysteem te verstrekken, met inbegrip van alle toegepaste criteria en vereisten, door de in artikel 6 bedoelde gemeenschappelijke template ingevuld in te dienen en, waar nodig, bij te werken;

    b)

    het Europees coördinatiebureau op de hoogte te houden van de leden en partners van Eures die overeenkomstig het nationale toelatingssysteem zijn toegelaten;

    c)

    het Europees coördinatiebureau op de hoogte te houden van alle toelatingen die zijn geweigerd wegens niet-naleving, met name van punt 1 van afdeling 1 van bijlage I bij Verordening (EU) 2016/589;

    d)

    het Europees coördinatiebureau op de hoogte te houden van alle intrekkingen van toelatingen om lid of partner van Eures te worden, en van de redenen daarvoor.

    Artikel 4

    Taken en verantwoordelijkheden van het Europees coördinatiebureau

    1.   Het is aan het Europees coördinatiebureau om de uitwisseling van informatie tussen de lidstaten over de nationale toelatingssystemen en het functioneren ervan te ondersteunen, met name door:

    a)

    een specifieke sectie op het Eures-portaal Extranet te ontwikkelen en te onderhouden, zodat de nationale coördinatiebureaus kunnen beschikken over:

    i)

    de in artikel 6 bedoelde template, evenals alle informatie over hoe de template moet worden ingevuld en ingediend;

    ii)

    alle informatie van de nationale coördinatiebureaus over de toelatingssystemen en het gebruik ervan overeenkomstig Verordening (EU) 2016/589 en dit besluit, waarbij er rekening mee wordt gehouden dat het Europees coördinatiebureau overeenkomstig artikel 11, leden 6 en 7, van Verordening (EU) 2016/589 de informatie aan de overige nationale coördinatiebureaus moet toezenden;

    iii)

    een gezamenlijk gedeelte om informatie uit te wisselen over het opzetten en het functioneren van de nationale toelatingssystemen;

    b)

    eventueel voor de nodige andere instrumenten, opleidingen en ondersteunende voorzieningen te zorgen om de uitwisseling van informatie en wederzijds leren over de toelatingssystemen te bevorderen;

    c)

    de coördinatiegroep regelmatig van het functioneren van de uitwisseling van informatie op de hoogte te houden en, waar nodig, wijzigingen van de template en de procedures voor te stellen.

    2.   Het Europees coördinatiebureau publiceert de lijst van leden en partners van Eures op het Eures-portaal in overleg met het nationale coördinatiebureau.

    Artikel 5

    Taken en verantwoordelijkheden van de coördinatiegroep

    1.   De coördinatiegroep houdt nauwlettend toezicht op het functioneren van de nationale toelatingssystemen en fungeert als forum voor het uitwisselen van standpunten en beste praktijken om het functioneren van de nationale toelatingssystemen te verbeteren.

    2.   De coördinatiegroep evalueert eenmaal per jaar de toepassing van dit besluit en deze evaluatie vormt de bijdrage van de coördinatiegroep aan de activiteiten- en ex-postevaluatieverslagen die de Commissie uit hoofde van de artikelen 33 en 35 van Verordening (EU) 2016/589 opstelt.

    3.   Als de in artikel 4, lid 1, onder a), bedoelde sectie op Extranet of eventuele informatie en documentatie met betrekking tot die sectie aangepast of gewijzigd moeten worden, raadpleegt het Europees coördinatiebureau de coördinatiegroep overeenkomstig artikel 14 van Verordening (EU) 2016/589, alvorens een nieuwe versie goed te keuren.

    Artikel 6

    Template

    1.   De nationale coördinatiebureaus gebruiken een elektronische versie van de in de bijlage weergegeven template voor de beschrijving van de nationale toelatingssystemen, de toegepaste criteria en vereisten, en de voor het functioneren van de systemen aangewezen organen.

    2.   De ingevulde template wordt bij het Europees coördinatiebureau ingediend zodra een nationaal toelatingssysteem is opgezet. Wanneer de op deze wijze verstrekte informatie gewijzigd wordt, is het aan het nationaal coördinatiebureau om onmiddellijk een nieuwe template met bijgewerkte informatie in te vullen en in te dienen.

    Artikel 7

    Inwerkingtreding

    1.   Dit besluit treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    2.   Het Europees coördinatiebureau deelt uiterlijk op 1 december 2017 de elektronische versie van de template in de bijlage, eventuele latere wijzigingen van de template en alle overige relevante richtsnoeren met de nationale coördinatiebureaus op het Eures-portaal Extranet.

    Gedaan te Brussel, 11 juli 2017.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  PB L 107 van 22.4.2016, blz. 1.


    BIJLAGE

    Template die de nationale coördinatiebureaus moeten gebruiken om informatie te verstrekken over de nationale systemen en procedures om organisaties als lid of partner van Eures toe te laten

    De nationale coördinatiebureaus hebben op het Eures-portaal Extranet toegang tot de elektronische versie van deze template en alle geconsolideerde later gewijzigde versies ervan.

    I.   RECHTSGRONDSLAG

    Verwijzing naar de nationale wetgeving/regelgeving/voorschriften.

    II.   PROCEDURE OM LEDEN EN PARTNERS VAN EURES TE SELECTEREN

    1.   Methode

    a)

    Beschrijf de methode om leden en partners van Eures te selecteren:

    i)

    Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling (algemeen of toegespitst op bepaalde organisaties. Zo ja, op welke organisaties en waarom?)

    ii)

    Aanbesteding

    iii)

    Uitnodigingen (zo ja, van welke organisaties en waarom?)

    iv)

    Een andere methode

    b)

    Hoe wordt voor publiciteit gezorgd (worden kennisgevingen bijvoorbeeld elektronisch bekendgemaakt)?

    2.   Belangenconflicten voorkomen

    Welke maatregelen worden genomen om belangenconflicten te voorkomen in het kader van artikel 2, lid 2, van dit besluit?

    3.   Organisatie van de toelatingsprocedure voordat een beslissing wordt genomen

    a)

    Instantie die de aanvragen verwerkt en beoordeelt

    b)

    Taken van deze instantie

    4.   Procedure voor het nemen van beslissingen/informatie aan derde partijen

    a)

    Instantie die aanvragen goedkeurt/afwijst op basis van de beoordeling ervan

    b)

    Taken van deze instantie

    c)

    De tijd tussen het indienen van een aanvraag en het meedelen van de beslissing (goedkeuring/afwijzing) aan de aanvrager

    d)

    Hoe komen aanvragers te weten of hun aanvraag is goedgekeurd/afgewezen?

    e)

    Hoe wordt ervoor gezorgd dat de geselecteerde leden en partners van Eures op transparante wijze worden bekendgemaakt?

    5.   Een eerlijke rechtsgang waarborgen

    a)

    Bevoegde instantie

    b)

    Hoe worden klachten met betrekking tot het toelatingssysteem behandeld?

    c)

    Over welke rechtsmiddelen beschikken aanvragers van wie de aanvraag is afgewezen?

    6.   Duur van de periode waarvoor organisaties als lid of partner van Eures worden toegelaten

    Is de toelating beperkt in de tijd? Zo ja, voor hoelang?

    7.   Procedure om opnieuw als lid of partner van Eures te worden toegelaten

    Licht de procedure en het tijdschema toe.

    8.   Kosten om een aanvraag in te dienen

    Worden de aanvragers kosten aangerekend? Zo ja, hoe worden deze kosten berekend?

    III.   TOELATINGSCRITERIA

    1.

    Toepassing van de minimumcriteria van bijlage I bij Verordening (EU) 2016/589

    2.

    Eventuele nationale criteria. Zo ja, waarom zijn deze criteria nodig voor de toepassing van artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) 2016/589?

    IV.   TOEZICHT

    1.

    Bevoegde instantie(s)

    2.

    Methode (gebaseerd op gegevens, controle en audit, willekeurige controles enz.)

    3.

    Frequentie van controles

    4.

    Behandeling van klachten met betrekking tot het functioneren van leden en partners van Eures

    5.

    Gevolgen wanneer de vereisten van het toelatingssysteem en de verplichtingen uit hoofde van Verordening (EU) 2016/589 niet worden nageleefd

    V.   PROCEDURE VOOR HET INTREKKEN VAN TOELATINGEN

    1.

    Bevoegde instantie

    2.

    Taken van deze instantie

    3.

    Licht de procedure en het tijdschema voor de behandeling van zaken toe.

    4.

    Welke rechtsmiddelen staan ter beschikking na de intrekking van een toelating?

    VI.   CRITERIA VOOR HET INTREKKEN VAN TOELATINGEN

    Vermeld de nationale criteria voor het intrekken van toelatingen.

    VII.   LIJST VAN LEDEN EN PARTNERS VAN EURES

    De lijst van leden en partners van Eures moet aan de template worden gehecht wanneer de template bij het Europees coördinatiebureau wordt ingediend. De lijst moet ook worden bijgewerkt.


    Top