Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0064

Kommissionens förordning (EU) nr 64/2012 av den 23 januari 2012 om ändring av förordning (EU) nr 582/2011 om tillämpning och ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6) Text av betydelse för EES

EUT L 28, 31.1.2012, p. 1–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/64/oj

31.1.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 28/1


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 64/2012

av den 23 januari 2012

om ändring av förordning (EU) nr 582/2011 om tillämpning och ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 av den 18 juni 2009 om typgodkännande av motorfordon och motorer vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon samt om ändring av förordning (EG) nr 715/2007 och direktiv 2007/46/EG, och om upphävande av direktiven 80/1269/EEG, 2005/55/EG och 2005/78/EG (1), särskilt artiklarna 4.3, 5.4, 6.2 och 12,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon (ramdirektiv) (2), särskilt artikel 39.7, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EG) nr 595/2009 fastställs gemensamma tekniska krav för typgodkännande av motorfordon och reservdelar med avseende på utsläpp och vidare fastställs bestämmelser om överensstämmelse för fordon och motorer i drift, hållbarheten hos utsläppsbegränsande anordningar, OBD-system, mätning av bränsleförbrukning samt tillgång till information om reparation och underhåll.

(2)

I enlighet med artikel 3.15 i kommissionens förordning (EU) nr 582/2011 av den 25 maj 2011 om tillämpning och ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6) och om ändring av bilagorna I och III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG (3) får fordon och motorer typgodkännas enligt förordning (EG) nr 595/2009 och dess genomförandebestämmelser endast efter det att metoder för mätning av partikelantal enligt bilaga I till förordning (EG) nr 595/2009 och eventuella nödvändiga särskilda bestämmelser för motorer med flera inställningsmöjligheter och genomförandebestämmelser för artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009 har antagits. Det är därför lämpligt att ändra förordning (EU) nr 582/2011 så att den även omfattar sådana krav.

(3)

I enlighet med artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009 ska artiklarna 6 och 7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 av den 20 juni 2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon (4) gälla efter nödvändiga ändringar. Det är därför lämpligt att till den här förordningen föra över bestämmelserna om tillgång till information om reparation och underhåll i förordning (EG) nr 715/2007 och dess genomförandeåtgärder. Det är dock nödvändigt att anpassa dessa bestämmelser för att beakta tunga fordons speciella egenskaper.

(4)

Det är framför allt lämpligt att anta specifika förfaranden för tillgång till information om reparation och underhåll av fordon i enlighet med artikel 6.1 i förordning (EG) nr 595/2009 när det rör sig om typgodkännanden i flera steg. Det är också lämpligt att anta specifika krav och förfaranden för tillgång till information om reparation och underhåll av fordon i fråga om kundanpassade fordon och tillverkning i små serier. Slutligen är det lämpligt att hänvisa till specifika standarder för omprogrammering utvecklade för tunga fordon.

(5)

Det kan vara alltför betungande för fordonstillverkare att på kort sikt i fråga om vissa system som förs över från gamla till nya fordonstyper tillämpa bestämmelserna om tillgång till information om reparation och underhåll. Det är därför lämpligt att införa vissa begränsade undantag från de allmänna bestämmelserna om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.

(6)

Bestämmelser om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation för utformning och tillverkning av utrustning för fordon som drivs med alternativa bränslen bör utformas så snart det blir möjligt att utfärda typgodkännande för sådan utrustning.

(7)

I enlighet med rådets direktiv 92/6/EEG av den 10 februari 1992 om montering och användning av hastighetsbegränsande anordningar i vissa kategorier av motorfordon inom gemenskapen (5) ska sådana anordningar installeras av verkstäder eller organ som är godkända av medlemsstaterna. I enlighet med rådets förordning (EEG) nr 3821/85 av den 20 december 1985 om färdskrivare vid vägtransporter (6) får bara godkända verkstäder kalibrera färdskrivare i motorfordon. Det är därför lämpligt att i bestämmelserna om tillgång till information om reparation och underhåll inte ta med information om omprogrammering av styrenheter för hastighetsbegränsande anordningar och färdskrivare.

(8)

Förordning (EU) nr 582/2011 bör därför ändras i enlighet med detta.

(9)

Åtgärderna i denna förordning är förenliga med yttrandet från tekniska kommittén för motorfordon.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 582/2011 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2 ska följande punkter 42, 43 och 44 läggas till:

”42.   kundanpassning: alla ändringar av ett fordon, ett system, en komponent eller en separat teknisk enhet som görs på kundens uttryckliga begäran och som måste godkännas.

43.   information om OBD: information knuten till ett system för omborddiagnos rörande alla elektroniska system i fordonet.

44.   system för överföring: ett system enligt definitionen i artikel 3.23 i direktiv 2007/46/EG som förts över från en gammal typ av fordon till en ny typ av fordon.”

2.

Följande artiklar 2a–2h ska införas:

”Artikel 2a

Tillgång till information om OBD och information om reparation och underhåll av fordonet

1.   Tillverkare ska införa de arrangemang och förfaranden, i enlighet med artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009 och bilaga XVII till den här förordningen, som krävs för att se till att information om OBD och information om reparation och underhåll av fordonet lättillgängligt och snabbt kan nås via webbplatser med hjälp av ett standardformat och på ett icke-diskriminerande sätt jämfört med villkoren och åtkomsten för auktoriserade återförsäljare och verkstäder. Tillverkarna ska även ge oberoende aktörer, auktoriserade återförsäljare och verkstäder tillgång till utbildningsmaterial.

2.   Typgodkännandemyndigheterna får endast bevilja typgodkännande efter det att de från tillverkaren tagit emot ett intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.

3.   Intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation ska utgöra bevis på att artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009 har följts.

4.   Intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation ska upprättas i enlighet med mallen i tillägg 1 till bilaga XVII.

5.   OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordonet ska omfatta följande:

a)

Otvetydig identifiering av det fordon, det system, den komponent eller den separata tekniska enhet som tillverkaren är ansvarig för.

b)

Servicehandböcker inklusive reparations- och underhållsregister.

c)

Tekniska manualer.

d)

Komponent- och diagnosinformation (t.ex. högsta respektive lägsta teoretiska mätvärden).

e)

Kopplingsscheman.

f)

Diagnostiska felkoder, inklusive tillverkarspecifika koder.

g)

Identifieringsnummer för programvarukalibrering för en viss fordonstyp.

h)

Information om, och förmedlad med hjälp av, varumärkesskyddade verktyg och utrustning,

i)

Information om registrering av data samt bidirektionella övervaknings- och provningsdata.

j)

Standardarbetsenheter eller tidsperioder för reparation och underhåll om de görs tillgängliga för tillverkarens auktoriserade återförsäljare och verkstäder, antingen direkt eller genom tredje part.

k)

Den information som krävs i artikel 2b i fråga om typgodkännanden i flera steg.

6.   Auktoriserade återförsäljare eller reparatörer som ingår i en viss fordonstillverkares distributionsnät ska betraktas som oberoende aktörer i den mening som avses i denna förordning, om de tillhandahåller reparations- och underhållstjänster för fordon som omfattas av en annan tillverkares distributionsnät i vilket de inte ingår.

7.   Information om reparation och underhåll av fordonen ska alltid vara tillgänglig, utom när underhållsarbete måste utföras på informationssystemen.

8.   För tillverkning och underhåll av ersättnings- eller servicekomponenter samt diagnosverktyg och provningsutrustning som är OBD-kompatibla ska tillverkarna, på ett sätt som inte diskriminerar, tillhandahålla relevant OBD-information samt information om reparation och underhåll av fordonen till alla berörda företag som tillverkar eller reparerar komponenter, diagnosverktyg eller provningsutrustning.

9.   Tillverkaren ska på sina webbplatser tillhandahålla ändringar och tillägg till informationen om reparation och underhåll av fordon samtidigt som dessa ställs till förfogande för auktoriserade verkstäder.

10.   Om reparations- och underhållsregister för ett fordon bevaras i fordonstillverkarens centrala databas eller på dennes vägnar, ska oberoende verkstäder, som godkänts och auktoriserats enligt avsnitt 2.2 i bilaga XVII ha gratis tillgång till dessa register och på samma villkor som auktoriserade verkstäder så att de kan föra in information om de reparationer och det underhåll de utfört.

11.   Tillverkaren ska till berörda parter ställa följande information till förfogande:

a)

Information som krävs för att utveckla ersättningskomponenter som är kritiska för OBD-systemets korrekta funktion.

b)

Information som krävs för utveckling av generiska diagnosverktyg.

Vid tillämpningen av punkt a i första stycket får utveckling av ersättningskomponenter inte begränsas av något av följande:

a)

Avsaknad av väsentlig information.

b)

Tekniska krav rörande felindikationsstrategier om OBD-gränsvärden överskrids eller om OBD-systemet inte kan fullgöra de grundläggande OBD-övervakningskraven enligt denna förordning.

c)

Särskilda ändringar av hur OBD-informationen ska hanteras, så att fordon som drivs med bensin eller gas kan behandlas separat.

d)

Typgodkännande av gasdrivna fordon som innehåller ett begränsat antal mindre brister.

Vid tillämpningen av punkt b i första stycket ska, i de fall där tillverkarna använder diagnos- och provverktyg i enlighet med standarderna ISO 22900, Modular Vehicle Communication Interface (MVCI), och ISO 22901, Open Diagnostic Data Exchange (ODX), i sina franchisenät, ODX-filer göras tillgängliga för oberoende aktörer via tillverkarens webbplats.

Artikel 2b

Typgodkännande i flera steg

1.   I fråga om typgodkännanden i flera steg, enligt definitionen i artikel 3.7 i direktiv 2007/46/EG, ska sluttillverkaren ansvara för att tillhandahålla tillgång till OBD och information om reparation och underhåll av fordon när det gäller sina egna tillverkningssteg och kopplingar till tidigare steg.

Dessutom ska sluttillverkaren på sin webbplats tillhandahålla oberoende operatörer följande information:

a)

Webbadress till den/de tillverkare som ansvarar för tidigare steg.

b)

Namn på och adress till de tillverkare som ansvarar för tidigare steg.

c)

Typgodkännandenummer för tidigare steg.

d)

Motornummer.

2.   Tillverkare som ansvarar för ett visst steg eller vissa steg i typgodkännandet ska ansvara för att via sin webbplats tillhandahålla tillgång till OBD och information om reparation och underhåll av fordon när det gäller de steg i typgodkännandet som tillverkaren ansvarar för och kopplingar till tidigare steg.

3.   Den tillverkare som ansvarar för ett visst steg eller vissa steg i typgodkännandet ska tillhandahålla den tillverkare som ansvarar för nästa steg följande information:

a)

Det intyg om överensstämmelse som rör det/de steg som denne ansvarar för.

b)

Intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation, samt dess tillägg.

c)

Typgodkännandenumret för det/de steg denne ansvarar för.

d)

De dokument som avses i punkterna a–c och som lämnats av den/de tillverkare som varit inblandade i tidigare steg.

Alla tillverkare ska uppdra åt den tillverkare som ansvarar för nästa steg att vidarebefordra de erhållna dokumenten till de tillverkare som ansvarar för efterföljande steg och slutsteget.

På kontraktsbasis ska dessutom den tillverkare som ansvarar för ett visst steg eller vissa steg göra följande:

a)

Se till att den tillverkare som ansvarar för nästa steg får tillgång till information om OBD och information om reparation och underhåll av fordon samt gränssnittsinformation i fråga om det/de steg denne ansvarar för.

b)

På begäran från den tillverkare som ansvarar för efterföljande steg i typgodkännandet se till att denne får tillgång till information om OBD och information om reparation och underhåll av fordon samt gränssnittsinformation i fråga om det/de steg denne ansvarar för.

4.   Tillverkare, inklusive sluttillverkare, får bara ta ut avgifter i enlighet med artikel 2f i fråga om det/de steg denne ansvarar för.

Tillverkare, inklusive sluttillverkare, får inte ta ut avgifter för att lämna information som rör webbplatser eller kontaktuppgifter till någon annan tillverkare.

Artikel 2c

Kundanpassningar

1.   Om antalet system, komponenter eller separata tekniska enheter som kundanpassas är lägre än totalt 250 tillverkade enheter ska, genom undantag från artikel 2a, information om reparation och underhåll i fråga om kundanpassning ske lättillgängligt och snabbt, och på ett icke-diskriminerande sätt jämfört med villkoren och åtkomsten för auktoriserade återförsäljare och verkstäder.

I fråga om service och omprogrammering av de elektroniska styrenheterna för kundpassning, ska tillverkaren ge oberoende operatörer tillgång till respektive märkesanpassade diagnosverktyg eller märkesanpassad provningsutrustning som auktoriserade verkstäder fått tillgång till.

Kundanpassningarna ska anges på tillverkarens webbplats med information om reparation och underhåll och på intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation vid tidpunkten för typgodkännande.

2.   Fram till den 31 december 2015 kan tillverkaren, om antalet system, komponenter eller separata tekniska enheter som kundanpassas är högre än totalt 250 tillverkade enheter, göra undantag från skyldigheten i artikel 2a att tillhandahålla tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation med hjälp av ett standardformat. Om tillverkaren utnyttjar undantaget ska denne ge tillgång till OBD och information om reparation och underhåll av fordonet på ett lättillgängligt och snabbt sätt, och på ett icke-diskriminerande sätt jämfört med villkoren och åtkomsten för auktoriserade återförsäljare och verkstäder.

3.   Tillverkaren ska via försäljning eller uthyrning ge oberoende operatörer tillgång till märkesanpassade diagnosverktyg eller märkesanpassad provningsutrustning för att serva de kundanpassade systemen, komponenterna eller tekniska enheterna.

4.   Tillverkaren ska på intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation vid tidpunkten för typgodkännande ange de kundanpassningar för vilka det gjorts undantag från kravet i artikel 2a att ge tillgång till information om OBD och information om reparation och underhåll av fordonet med hjälp av ett standardformat samt eventuella elektroniska styrenheter som hör till anpassningarna.

Dessa kundanpassningar och eventuella tillhörande elektroniska styrenheter ska också anges på tillverkarens webbplats med information om reparation och underhåll.

Artikel 2d

Små tillverkare

1.   Genom undantag från artikel 2a ska tillverkare vars globala årliga produktion av en typ av fordon, system, komponent eller separat teknisk enhet som omfattas av denna förordning är lägre än 250 enheter ge tillgång till information om reparation och underhåll lättillgängligt och snabbt, och på ett icke-diskriminerande sätt jämfört med villkoren och åtkomsten för auktoriserade återförsäljare och verkstäder.

2.   Det fordon, system, den komponent och den separata tekniska enhet som omfattas av punkt 1 ska anges på tillverkarens webbplats med information om reparation och underhåll.

3.   Typgodkännandemyndigheten ska informera kommissionen om alla typgodkännanden som beviljats små tillverkare.

Artikel 2e

System för överföring

1.   Fram till den 30 juni 2016 får tillverkaren, i fråga om de system för överföring som anges i tillägg 3 till bilaga XVII, göra undantag från kravet på att omprogrammera de elektroniska styrenheterna i enlighet med normerna i bilaga XVII.

Undantaget ska anges på intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation vid tidpunkten för typgodkännande.

De system för vilka en tillverkare begär undantag från kravet på att omprogrammera de elektroniska styrenheterna i enlighet med standarderna i bilaga XVII ska anges på tillverkarens webbplats med information om reparation och underhåll.

2.   I fråga om service och omprogrammering av de elektroniska styrenheterna i systemet för överföring för vilka tillverkaren gör undantag från kravet på att omprogrammera de elektroniska styrenheterna i enlighet med standarderna i bilaga XVII, ska tillverkarna se till att respektive märkesskyddade verktyg eller utrustning kan köpas eller hyras av oberoende operatörer.

Artikel 2f

Avgift för tillgång till information om reparation och underhåll av fordon

1.   Tillverkaren får ta ut en rimlig och proportionerlig avgift för tillgång till den information om reparation och underhåll av fordon som omfattas av denna förordning.

Vid tillämpningen av första stycket, ska en avgift anses orimlig eller oproportionerlig om den avskräcker från tillgång genom att inte beakta i vilken utsträckning den oberoende operatören utnyttjar tillgången.

2.   Tillverkare ska tillhandahålla information om reparation och underhåll av fordon, inklusive transaktionstjänster som omprogrammering eller tekniskt stöd, per timme, dag, månad och år, med avgifter för tillgång till sådan information som varierar beroende på vilken tidsperiod som tillgången beviljas.

Som komplement till tidsbaserad åtkomst får tillverkare erbjuda transaktionsbaserad tillgång där avgiften tas ut per transaktion och inte beroende på hur länge tillgången beviljas. Om tillverkaren erbjuder bägge systemen, ska oberoende verkstäder välja vilket av dem de föredrar.

Artikel 2g

Efterlevnad av kraven på tillgång till OBD-information och information om reparation och underhåll av fordonet

1.   En typgodkännandemyndighet får när som helst, på eget initiativ, efter ett klagomål eller på grundval av en teknisk tjänsts bedömning, kontrollera om en tillverkare följer bestämmelserna i förordning (EG) nr 595/2009, den här förordningen och villkoren i intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.

2.   Om en typgodkännandemyndighet finner att tillverkaren underlåtit att fullgöra sina skyldigheter rörande tillgång till OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordon, ska den typgodkännandemyndighet som beviljade det aktuella typgodkännandet vidta lämpliga åtgärder för att råda bot på läget.

Åtgärderna kan omfatta återkallande eller tillfälligt upphävande av typgodkännandet, avgifter eller andra åtgärder som vidtas i enlighet med artikel 11 i förordning (EG) nr 595/2009.

3.   Typgodkännandemyndigheten ska utföra revision för att kontrollera att tillverkaren fullgör sina skyldigheter rörande tillgång till OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordon, om en oberoende aktör eller en branschorganisation som representerar oberoende aktörer lämnar in ett klagomål till typgodkännandemyndigheten.

4.   Vid revisionen får typgodkännandemyndigheten be en teknisk tjänst eller någon annan oberoende expert att undersöka om dessa skyldigheter har fullgjorts.

Artikel 2h

Forum för tillgång till fordonsinformation

Tillämpningsområdet för den verksamhet som utförs av Forum för tillgång till fordonsinformation som inrättades i enlighet med artikel 13.9 i kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 (7) ska utvidgas till de fordon som omfattas av förordning (EG) nr 595/2009.

Med bevis för avsiktlig eller oavsiktlig felaktig användning av information om OBD och information om reparation och underhåll av fordonet som underlag, ska forumet ge kommissionen råd om åtgärder för att förhindra sådan felaktig informationsanvändning.

3.

Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   För att erhålla EG-typgodkännande av ett motorsystem eller en motorfamilj som separat teknisk enhet, EG-typgodkännande av ett fordon med ett godkänt motorsystem med avseende på utsläpp samt reparations- och underhållsinformation eller EG-typgodkännande av ett fordon med avseende på utsläpp samt reparations- och underhållsinformation, ska tillverkaren, enligt bestämmelserna i bilaga I, visa att fordonen eller motorsystemen genomgår de provningar och uppfyller de krav som anges i artiklarna 4 och 14 i bilagorna III–VIII, X, XIII, XIV och XVII. Tillverkaren ska också se till att specifikationerna för referensbränsle i bilaga IX följs.”

b)

Följande punkter 1a, 1b och 1c ska föras in:

”1a   Om OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordonet inte är tillgänglig eller inte överensstämmer med artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009, artikel 2a och, i relevanta fall, artikel 2b–d i den här förordningen, och bilaga XVII till den här förordningen, när ansökan om typgodkännande lämnas in, ska tillverkaren lämna den informationen senast sex månader efter den dag som anges i artikel 8.1 i förordning (EG) nr 595/2009 eller senast sex månader efter dagen för typgodkännande, beroende på vilken dag som infaller senast.

1b   Skyldigheten att lämna information inom den tid som anges i punkt 1a ska endast tillämpas om fordonet släpps ut på marknaden efter typgodkännandet.

Om fordonet släpps ut på marknaden mer än sex månader efter typgodkännandet, ska informationen tillhandahållas den dag då fordonet släpps ut på marknaden.

1c   Typgodkännandemyndigheten får förutsätta att tillverkaren har fastlagt tillfredsställande arrangemang och förfaranden för tillgång till OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordonet, baserat på ett ifyllt intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation, förutsatt att inga klagomål lämnats in och att tillverkaren tillhandahåller detta intyg inom den tid som anges i punkt 1a.

Om intyget om överensstämmelse inte tillhandhålls inom denna tid, ska godkännandemyndigheten vidta lämpliga åtgärder för att se till att bestämmelserna efterlevs.”

c)

Punkt 15 ska strykas.

4.

Artikel 5 ska ändras på följande sätt:

a)

Rubriken ska ersättas med följande:

”Ansökan om EG-typgodkännande av ett motorsystem eller motorfamilj som separat teknisk enhet med avseende på utsläpp samt tillgång till reparations- och underhållsinformation”.

b)

I punkt 4 ska led g ersättas med följande:

”g)

Intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.”

5.

I artikel 6 ska rubriken ersättas med följande:

”Administrativa bestämmelser om EG-typgodkännande av ett motorsystem eller motorfamilj som separat teknisk enhet med avseende på utsläpp samt tillgång till reparations- och underhållsinformation.”

6.

Artikel 7.4 d ska ersättas med följande:

”d)

Intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.”

7.

Artikel 14.1 d ska ersättas med följande:

”d)

Kraven i fråga om PEMS-demonstrationsprovning vid typgodkännandet och eventuella tilläggskrav avseende fordonsprovning under drift utanför cyklerna enligt denna förordning.”

8.

Artikel 15.1 första stycket ska ersättas med följande:

”Tillverkaren ska se till att ersättande utsläppsbegränsande anordningar som är avsedda att monteras i EG-typgodkända motorsystem eller fordon som omfattas av förordning (EG) nr 595/2009 är EG-typgodkända som separata tekniska enheter enligt kraven i denna artikel och i artiklarna 1a, 16 och 17.”

9.

Artikel 16.3 ska ersättas med följande:

”3.   Tillverkaren ska lämna in intyget om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation.”

10.

Bilagorna I, II, III, VI, X, XI och XIII ska ändras enligt bilaga I till denna förordning.

11.

En ny bilaga, vars text återfinns i bilaga II till denna förordning, ska läggas till som bilaga XVII.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 23 januari 2012.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 188, 18.7.2009, s. 1.

(2)  EUT L 263, 9.10.2007, s. 1.

(3)  EUT L 167, 25.6.2011, s. 1.

(4)  EUT L 171, 29.6.2007, s. 1.

(5)  EGT L 57, 2.3.1992, s. 27.

(6)  EGT L 370, 31.12.1985, s. 8.

(7)  EUT L 199, 28.7.2008, s. 1.”


BILAGA I

Bilagorna I, II, III, VI, X, XI och XIII till förordning (EU) nr 582/2011 ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga I ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1.2 ska ersättas med följande:

”1.2   Krav för typgodkännande för särskilda bränsletyper avseende motorer med gnisttändning som drivs med naturgas eller motorgas

Typgodkännande för särskilda bränsletyper ska beviljas enligt kraven i punkterna 1.2.1–1.2.2.2.”

b)

Punkt 5.3.3 ska ersättas med följande:

”5.3.3

ECU-vridmomentsignalens överensstämmelse med kraven i punkterna 5.2.2 och 5.2.3 ska visas med huvudmotorn i en motorfamilj när motoreffekten bestäms enligt bilaga XIV och när WHSC-provning utförs enligt bilaga III och provning i laboratorium utanför cykeln vid typgodkännande utförs i enlighet med avsnitt 6 i bilaga VI.”

c)

Följande punkt 5.3.3.1 ska införas efter punkt 5.3.3:

”5.3.3.1

ECU-vridmomentsignalens överensstämmelse med kraven i punkterna 5.2.2 och 5.2.3 ska visas för varje motorfamilj när motoreffekten bestäms enligt bilaga XIV. För det syftet ska ytterligare mätningar göras vid flera delbelastningar och motorvarvtal (till exempel olika WHSC-lägen och ytterligare slumpmässigt utvalda punkter).”

d)

I tillägg 4 ska följande del 3 läggas till i mallar för informationsdokument:

”DEL 3

TILLGÅNG TILL REPARATIONS- OCH UNDERHÅLLSINFORMATION OM FORDONET

16.

TILLGÅNG TILL REPARATIONS- OCH UNDERHÅLLSINFORMATION OM FORDONET

16.1

Adress till den huvudsakliga webbplatsen med tillgång till information om reparation och underhåll av fordon:

16.1.1

Datum då den blir tillgänglig (senast sex månader efter typgodkännandet):

16.2

Villkor och förutsättningar för tillgång till webbplatsen:

16.3

Format i vilket informationen om reparation och underhåll av fordon lämnas via webbplatsen:”

e)

I tillägg 5 i addendumet till EG-typgodkännandeintyget ska följande punkt 1.4.4 läggas till efter punkt 1.4.3:

”1.4.4   PEMS-demonstrationsprovning

Tabell 6a

PEMS-demonstrationsprovning

Fordonstyp (t.ex. M3, N3 och tillämpning (t.ex. stelt eller ledat lastfordon, stadsbuss)

 

Fordonsbeskrivning (t.ex. fordonsmodell, prototyp)

 

Godkänd/icke godkänd (7)

CO

THC

NMHC

CH4

NOx

PM massa

Arbetsfönstrets överensstämmelsefaktor

 

 

 

 

 

 

Arbetsfönstrets CO2-överenssstämmelsefaktor

 

 

 

 

 

 

Uppgifter om körningen

Stadskörning

Landsvägskörning

Motorvägskörning

De delar av körningen som utgörs av stadskörning, landsvägskörning och motorvägskörning enligt punkt 4.5 i bilaga II till förordning (EU) nr 582/2011

 

 

 

De delar av körningen som utgörs av acceleration, deceleration, marschfart och stillastående enligt punkt 4.5.5 i bilaga II till förordning (EU) nr 582/2011

 

 

 

 

Minimum

Maximum

Arbetsfönstrets genomsnittliga effekt (%)

 

 

CO2-massfönstrets varaktighet (s)

 

 

Arbetsfönster: procent giltiga fönster

 

CO2-massfönster: procent giltiga fönster

 

Bränsleförbrukningens överensstämmelsefaktor”

 

f)

I tillägg 7 i addendumet till EG-typgodkännandeintyget ska följande punkt 1.4.4 läggas till efter punkt 1.4.3:

”1.4.4   PEMS-demonstrationsprovning

Tabell 6a

PEMS-demonstrationsprovning

Fordonstyp (t.ex. M3, N3 och tillämpning (t.ex. stelt eller ledat lastfordon, stadsbuss).

 

Fordonsbeskrivning (t.ex. fordonsmodell, prototyp)

 

Godkänd/icke godkänd (7)

CO

THC

NMHC

CH4

NOx

PM massa

Arbetsfönstrets överensstämmelsefaktor

 

 

 

 

 

 

Arbetsfönstrets CO2-överenssstämmelsefaktor

 

 

 

 

 

 

Uppgifter om körningen

Stadskörning

Landsvägskörning

Motorvägskörning

De delar av körningen som utgörs av stadskörning, landsvägskörning och motorvägskörning enligt punkt 4.5 i bilaga II till förordning (EU) nr 582/2011

 

 

 

De delar av körningen som utgörs av acceleration, deceleration, marschfart och stillastående enligt punkt 4.5.5 i bilaga II till förordning (EU) nr 582/2011

 

 

 

 

Minimum

Maximum

Arbetsfönstrets genomsnittliga effekt (%)

 

 

CO2-massfönstrets varaktighet (s)

 

 

Arbetsfönster: procent giltiga fönster

 

CO2-massfönstret: procent giltiga fönster

 

Bränsleförbrukningens överensstämmelsefaktor”

 

2.

Bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 10.1.12 ska följande punkter 10.1.12.5.1–10.1.12.5.5 läggas till:

”10.1.12.5.1

Resultaten av den linjära regression som beskrivs i punkt 3.2.1 i tillägg 1 till denna bilaga, inklusive regressionslinjens lutningskoefficient, m, förklaringsgraden, r2 och regressionslinjens skärningspunkt med y-axeln, b.

10.1.12.5.2

Resultat av kontroll av överensstämmelse av den elektroniska styrenhetens data i enlighet med punkt 3.2.2 i tillägg 1 till den här bilagan.

10.1.12.5.3

Resultat av kontrollen av överensstämmelse av den bromsspecifika bränsleförbrukningen i enlighet med punkt 3.2.3 i tillägg 1 till den här bilagan, inklusive den beräknade bromsspecifika bränsleförbrukningen och förhållandet mellan den beräknade bromsspecifika bränsleförbrukningen från PEMS-mätningen och den angivna bromsspecifika bränsleförbrukningen för WHTC-provningen.

10.1.12.5.4

Resultat av kontroll av överensstämmelse av vägmätaren i enlighet med punkt 3.2.4 i tillägg 1 till den här bilagan.

10.1.12.5.5

Resultat av kontroll av överensstämmelse av omgivningstrycket i enlighet med punkt 3.2.5 i tillägg 1 till den här bilagan.”

b)

I tillägg 1 ska följande punkter 4.3.1.1, 4.3.1.2 och 4.3.1.3 föras in efter punkt 4.3.1:

”4.3.1.1

Om procentandelen giltiga fönster är lägre än 50 % ska datautvärderingen upprepas med längre varaktighet för fönstrena. Detta sker genom att man minskar värdet 0,2 i formeln i punkt 4.3.1 med 0,01 åt gången tills procentdelen giltiga fönster är minst 50 %.

4.3.1.2

Det sänkta värdet i ovanstående formel måste dock vara minst 0,15.

4.3.1.3

Provningen är ogiltig om procentandelen giltiga fönster är lägre än 50 % vid den högsta varaktighet för fönster som beräknats i enlighet med punkterna 4.3.1, 4.3.1.1 och 4.3.1.2.”

c)

I tillägg 4 ska punkt 2.2 ersättas med följande:

”2.2

Om en punkt på referenskurvan för det högsta vridmomentet som en funktion av motorvarvtalet inte har nåtts under PEMS-provningen av utsläppsöverensstämmelse i drift, har tillverkaren rätt att ändra fordonets belastning och/eller provningssträckan enligt vad som krävs för att utföra den demonstrationen efter PEMS-provningen av utsläppsöverensstämmelse i drift.”

3.

I bilaga III ska följande punkt 2.1.1 läggas till efter punkt 2.1:

”2.1.1

Kraven vid mätning av partikelantalet ska vara de som anges i bilaga 4C till FN/ECE:s föreskrifter nr 49.”

4.

Bilaga VI ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 6 ska ändras på följande sätt:

i)

Rubriken ska ersättas med följande:

ii)

Punkt 6.1.3 ska ersättas med följande:

”6.1.3

Avsnitt 7.3 i bilaga 10 till FN/ECE:s föreskrifter nr 49 ska förstås enligt följande:

En PEMS-demonstrationsprovning ska utföras vid typgodkännandet genom provning av huvudmotorn i ett fordon genom förfarandet i tillägg 1 till den här bilagan.

Tilläggskrav avseende fordonsprovning under drift kommer att fastställas senare i enlighet med artikel 14.3 i förordning (EU) nr 582/2011.”

iii)

Följande punkter 6.1.3.1 och 6.1.3.2 ska föras in efter punkt 6.1.3:

”6.1.3.1

Tillverkaren får välja ut det fordon som ska provas, men valet måste godkännas av typgodkännandemyndigheten. Egenskaperna hos det fordon som används för PEMS-demonstrationsprovningen ska vara representativa för den fordonskategori som är avsedd för motorsystemet. Fordonet får vara en prototyp.

6.1.3.2

På typgodkännandemyndighetens begäran får en ytterligare motor från motorfamiljen eller en motsvarande motor som representerar en annan fordonskategori provas i fordonet.”

b)

Följande tillägg ska läggas till som tillägg 1:

”Tillägg 1

PEMS-demonstrationsprovning vid typgodkännandet

1.   INLEDNING

I det här tillägget beskrivs förfarandet för PEMS-demonstrationsprovning vid typgodkännande.

2.   PROVFORDON

2.1   Egenskaperna hos det fordon som används för PEMS-demonstrationsprovningen ska vara representativa för den fordonskategori som är avsedd för installation av motorsystemet. Fordonet får vara en prototyp eller ett anpassat produktionsfordon.

2.2   Tillgängligheten och överensstämmelsen hos informationen om dataströmmen från den elektroniska styrenheten ska visas (t.ex. genom att man följer bestämmelserna i avsnitt 5 i bilaga II till denna förordning).

3.   PROVNINGSFÖRHÅLLANDEN

3.1   Fordonets nyttolast

Fordonets nyttolast ska vara 50–60 % av fordonets maximala nyttolast i enlighet med bilaga II.

3.2   Omgivningsförhållanden

Provningen ska genomföras under de omgivningsförhållanden som beskrivs i punkt 4.2 i bilaga II.

3.3   Kylvätsketemperaturen ska motsvara den som anges i punkt 4.3 i bilaga II.

3.4   Bränsle, smörjmedel och reagens

Bränslet, smörjoljan och reagensen för systemet för efterbehandling av avgaser ska uppfylla bestämmelserna i punkterna 4.4–4.4.3 i bilaga II.

3.5   Krav på körningen och driften

Krav på körningen och driften ska vara de som beskrivs i punkterna 4.5–4.6.8 i bilaga II.

4.   UTSLÄPPSBEDÖMNING

4.1   Provningen ska utföras och provningsresultaten beräknas i enlighet med avsnitt 6 i bilaga II.

5.   RAPPORT

5.1   En teknisk rapport över PEMS-demonstrationsprovningen ska beskriva verksamheten och resultaten och innehålla minst följande information:

a)

Allmän information enligt punkterna 10.1.1–10.1.1.14 i bilaga II.

b)

Förklaring varför det/de fordon (1) som används för provningen kan anses vara representativa för den fordonskategori som är avsedd för motorsystemet.

c)

Information om provningsutrustning och provningsuppgifter enligt beskrivningen i punkterna 10.1.3–10.1.4.8 i bilaga II.

d)

Information om den provade motorn enligt beskrivningen i punkterna 10.1.5–10.1.5.20 i bilaga II.

e)

Information om det fordon som använts vid provningen enligt beskrivningen i punkterna 10.1.6–10.1.6.18 i bilaga II.

f)

Information om provningssträckans egenskaper enligt beskrivningen i punkterna 10.1.7–10.1.7.7 i bilaga II.

g)

Information om momentana uppmätta uppgifter och beräknade uppgifter enligt beskrivningen i punkterna 10.1.8–10.1.9.24 i bilaga II.

h)

Information om genomsnittsberäknade och integrerade uppgifter enligt beskrivningen i punkterna 10.1.10–10.1.10.12 i bilaga II.

i)

Resultat för godkännande/underkännande enligt beskrivningen i punkterna 10.1.11–10.1.11.13 i bilaga II.

j)

Information om provningskontroller enligt beskrivningen i punkterna 10.1.12–10.1.12.5 i bilaga II.

5.

Bilaga X ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2.4.1 ska tredje stycket ersättas med följande:

”Tillverkaren kan välja mellan att använda samtliga bestämmelser i den här bilagan och bilaga XIII till denna förordning eller samtliga bestämmelser i bilagorna XI och XVI till förordning (EG) nr 692/2008.”

b)

Punkt 2.4.2 ska ändras på följande sätt:

i)

Rubriken ska utgå.

ii)

Följande stycke ska läggas till:

”En tillverkare får inte använda alternativa bestämmelser i den här punkten för fler än 500 motorer per år.”

c)

Punkt 2.4.3 ska utgå.

d)

Tillägg 2 ska ändras på följande sätt:

i)

Punkt 2.2.1 ska ersättas med följande:

”2.2.1

När typgodkännandemyndigheten fattar beslut om typgodkännande av tillverkarens val av prestandaövervakning, ska den ta hänsyn till den tekniska information som lämnats av tillverkaren.”

ii)

Punkterna 2.2.2.1 och 2.2.2.2 ska ersättas med följande:

”2.2.2.1

Kvalificeringsprovningen ska utföras på det sätt som anges i avsnitt 6.3.2 i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49.

2.2.2.2

Prestandaminskningen hos den komponent som bedöms ska mätas och därefter fungera som prestandagränsvärde för huvudmotorn i OBD-motorfamiljen.”

iii)

Punkt 2.2.3 ska ersättas med följande:

”2.2.3

De kriterier för prestandaövervakning som godkänts för huvudmotorn ska anses vara tillämpliga på alla andra medlemmar i OBD-motorfamiljen utan ytterligare demonstration.”

iv)

Följande punkter 2.2.4 och 2.2.4.1 ska föras in efter punkt 2.2.3:

”2.2.4

Efter överenskommelse mellan tillverkaren och godkännandemyndigheten, ska det vara möjligt att anpassa prestandagränsvärdet till olika medlemmar i ODB-motorfamiljen för att omfatta olika konstruktionsparametrar (till exempel storleken på avgasåterföringssystemets kylare). Överenskommelsen ska grundas på tekniska delar som visar dess betydelse.

2.2.4.1

På begäran av godkännandemyndigheten, får en andra medlem i OBD-motorfamiljen genomgå det godkännandeförfarande som anges i punkt 2.2.2.”

v)

Punkt 2.3.1 ska ersättas med följande:

”2.3.1

För att demonstrera OBD-prestanda för den utvalda övervakaren i en OBD-motorfamilj, ska en försämrad komponent kvalificeras på huvudmotorn i OBD-motorfamilj i enlighet med avsnitt 6.3.2 i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49.”

vi)

Följande punkt 2.3.2 ska föras in efter punkt 2.3.1:

”2.3.2

I fråga om en andra motor som provas i enlighet med avsnitt 2.2.4.1 ska den försämrade komponenten kvalificeras på den andra motorn i enlighet med avsnitt 6.3.2 i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49.”

6.

Bilaga XI ska ändras på följande sätt:

I tillägg 1 ska följande nya avsnitt läggas till i mallar för informationsdokument:

”TILLGÅNG TILL REPARATIONS- OCH UNDERHÅLLSINFORMATION OM FORDONET

2.

TILLGÅNG TILL REPARATIONS- OCH UNDERHÅLLSINFORMATION OM FORDONET

2.1

Adress till den huvudsakliga webbplatsen med tillgång till information om reparation och underhåll av fordon:

2.1.1

Datum då den blir tillgänglig (senast sex månader efter typgodkännandet):

2.2

Villkor och förutsättningar för tillgång till webbplatsen:

2.3

Format i vilket informationen om reparation och underhåll av fordon lämnas via webbplatsen:”

7.

Bilaga XIII ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2.1 ska tredje stycket ersättas med följande:

”Tillverkaren kan välja mellan att använda samtliga bestämmelser i den här bilagan och bilaga X till den här förordningen eller samtliga bestämmelser i bilagorna XI och XVI till förordning (EG) nr 692/2008.”

b)

Punkt 4.2 ska ersättas med följande:

”4.2

Det OBD-displaysystem i fordonet som beskrivs i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49 och som det hänvisas till i bilaga X till denna förordning ska inte användas för de visuella signaler som beskrivs i avsnitt 4.1. Varningen ska inte vara samma som den varning som används för omborddiagnos (dvs. felfunktionsindikatorn) eller annat motorunderhåll. Det ska inte vara möjligt att stänga av varningssystemet eller de visuella signalerna med hjälp av ett avsökningsverktyg om skälet till att varningen aktiverats inte har åtgärdats. Villkoren för aktivering och deaktivering av varningssystemet och visuella signaler beskrivs i tillägg 2 till denna bilaga.”

c)

I punkt 5.3 ska första stycket ersättas med följande:

”Systemet för lågnivåmotivering ska minska det högsta tillgängliga motorvridmomentet över motorvarvtalets område med 25 % mellan toppvridmomentet och regulatorns brytpunkt enligt tillägg 3. Det högsta tillgängliga minskade motorvridmomentet under motorns toppvridmoment innan vridmomentet reduceras får inte överskrida det minskade vridmomentet vid det varvtalet.”

d)

Punkt 5.5 ska ersättas med följande:

”5.5

Motiveringssystemet för förare ska aktiveras i enlighet med avsnitt 6.3, 7.3, 8.5 och 9.4.”

e)

Punkterna 6.3.1 och 6.3.2 ska ersättas med följande:

”6.3.1

Det system för lågnivåmotivering som beskrivs i avsnitt 5.3 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om nivån i reagensbehållaren sjunker under 2,5 % av dess nominella fulla kapacitet eller ett högre procenttal enligt vad tillverkaren väljer.

6.3.2

Det system för kraftig motivering som beskrivs i avsnitt 5.4, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, ska aktiveras om reagensbehållaren är tom (dvs. doseringssystemet kan inte ta ytterligare reagens från behållaren) eller vid alla nivåer under 2,5 % av dess nominella fulla kapacitet eller ett högre procenttal enligt vad tillverkaren väljer.”

f)

Punkterna 7.3.1 och 7.3.2 ska ersättas med följande:

”7.3.1

Det system för lågnivåmotivering som beskrivs i avsnitt 5.3 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om reagenskvaliteten inte åtgärdas inom 10 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som beskrivs i avsnitt 7.2.

7.3.2

Det system för kraftig motivering som beskrivs i avsnitt 5.4 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om reagenskvaliteten inte åtgärdas inom 20 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som beskrivs i avsnitt 7.2.”

g)

Punkterna 8.5.1 och 8.5.2 ska ersättas med följande:

”8.5.1

Det system för lågnivåmotivering som beskrivs i avsnitt 5.3 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om ett fel i reagensförbrukningen eller ett avbrott i reagensdoseringen inte åtgärdas inom 10 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som beskrivs i avsnitten 8.4.1 och 8.4.2.

8.5.2

Det system för kraftig motivering som beskrivs i avsnitt 5.4 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om ett fel i reagensförbrukningen eller ett avbrott i reagensdoseringen inte åtgärdas inom 20 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som anges i avsnitten 8.4.1 och 8.4.2.”

h)

Punkt 9.2.2.1 ska ersättas med följande:

”9.2.2.1

En särskild räknare ska tilldelas en hindrad ventil i avgasåterföringssystemet. Denna ventilräknare ska räkna antalet motordriftstimmar då det bekräftas att diagnosfelkoden för en hindrad ventil i avgasåterföringssystemet är aktiv.”

i)

Punkterna 9.4.1 och 9.4.2 ska ersättas med följande:

”9.4.1

Det system för lågnivåmotivering som beskrivs i avsnitt 5.3 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om ett fel som anges i avsnitt 9.1 inte åtgärdas inom 36 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som beskrivs i avsnitt 9.3.

9.4.2

Det system för kraftig motivering som beskrivs i avsnitt 5.4 ska aktiveras, och därefter aktiveras i enlighet med kraven i det avsnittet, om ett fel som anges i avsnitt 9.1 inte åtgärdas inom 100 motordriftstimmar efter aktiveringen av det varningssystem för förare som beskrivs i avsnitt 9.3.”

j)

Tillägg 1 ska ändras på följande sätt:

i)

Punkt 3.2.3 ska ersättas med följande:

”3.2.3

För att demonstrera varningssystemets aktivering vid fel som kan tillskrivas manipulation enligt definitionen i avsnitt 9 i denna bilaga ska urvalet göras i enlighet med följande krav:”

ii)

Punkt 3.3.6.2 a och b ska ersättas med följande:

”a)

Varningssystemet har aktiverats med en reagenstillgång som är högre än eller lika med 10 % av reagensbehållarens kapacitet.

b)

Det ’kontinuerliga’ varningssystemet har aktiverats med en reagenstillgång som är högre än eller lika med det värde som tillverkaren angett enligt bestämmelserna i avsnitt 6 i den här bilagan.”

iii)

Punkt 3.4 ska ersättas med följande:

”3.4

Demonstrationen av varningssystemets aktivering ska anses vara genomförd i fråga om reagensnivåer om varningssystemet vid slutet av varje demonstrationsprovning som utförts enligt avsnitt 3.2.1 har aktiverats korrekt.”

iv)

Följande punkt 3.5 ska införas efter punkt 3.4:

”3.5

Demonstrationen av varningssystemets aktivering ska anses vara genomförd i fråga om diagnosfelkoder om varningssystemet vid slutet av varje demonstrationsprovning som utförts enligt avsnitt 3.2.1 har aktiverats korrekt och diagnosfelkoden har den status som visas i tabell 1 i tillägg 2 i den här bilagan.”

v)

Punkt 4.2 ska ersättas med följande:

”4.2

Provningssekvensen ska demonstrera motiveringssystemets aktivering vid brist på reagens och vid något av de fel som anges i avsnitt 7, 8 eller 9 i den här bilagan.”

vi)

Punkt 4.3 a ska ersättas med följande:

”a)

Typgodkännandemyndigheten ska utöver brist på reagens välja ett av de fel som anges i avsnitt 7, 8 eller 9 i den här bilagan och som tidigare har använts i demonstrationen av varningssystemet.”

vii)

I punkt 4.4 ska den inledande meningen ersättas med följande:

”Tillverkaren ska dessutom demonstrera motiveringssystemets funktion under de felförhållanden som anges i avsnitt 7, 8 eller 9 i den här bilagan och som inte har valts för de demonstrationsprovningar som beskrivs i avsnitten 4.1, 4.2 och 4.3.”

viii)

Punkt 4.5.2 ska ersättas med följande:

”4.5.2

När systemet kontrolleras för sin reaktion vid brist på reagens i behållaren ska motorsystemet köras tills reagenstillgången har nått ett värde på 2,5 % av behållarens nominella fulla kapacitet eller det värde vid vilket systemet för lågnivåmotivering är avsett att fungera och som tillverkaren angett i enlighet med avsnitt 6.3.1 i den här bilagan.”

ix)

Punkt 4.6.4 ska ersättas med följande:

”4.6.4

Demonstrationen av systemet för kraftig motivering ska anses vara genomförd om tillverkaren vid slutet av varje demonstrationsprovning som utförts enligt avsnitten 4.6.2 och 4.6.3 har visat för godkännandemyndigheten att den erforderliga mekanismen för begränsning av fordonets hastighet har aktiverats.”

x)

Punkt 5.2 ska ersättas med följande:

”5.2

När tillverkaren ansöker om typgodkännande av en motor eller motorfamilj som separat teknisk enhet ska tillverkaren tillhandahålla typgodkännandemyndigheten belägg för att dokumentationsmaterialet om installation uppfyller bestämmelserna i avsnitt 2.2.4 i denna bilaga avseende åtgärder för att säkerställa att fordonet när det används på väg eller annan lämplig plats kommer att uppfylla kraven rörande kraftig motivering i denna bilaga.”

xi)

Punkt 5.4.2 ska ersättas med följande:

”5.4.2

Ett av de fel som anges i avsnitten 6–9 ska väljas av tillverkaren och införas eller simuleras på motorsystemet, enligt överenskommelse mellan tillverkaren och typgodkännandemyndigheten.”

k)

I tillägg 2 ska den inledande meningen i punkt 4.1.1 ersättas med följande:

”För att uppfylla kraven i denna bilaga ska systemet ha minst fem räknare för att registrera det antal timmar som motorn körts medan systemet har upptäckt något av följande fel:”

l)

I tillägg 5 ska punkt 3.1 e ersättas med följande:

”e)

Antal uppvärmningscykler och antal motordriftstimmar sedan registrerad information om NOx-begränsning senast nollställdes efter underhåll eller reparation.”


(1)  Ett fordon eller flera fordon när det rör sig om en hjälpmotor.”


BILAGA II

BILAGA XVII

TILLGÅNG TILL OBD-INFORMATION OCH REPARATIONS- OCH UNDERHÅLLSINFORMATION OM FORDON

1.   INLEDNING

1.1

I denna bilaga anges tekniska krav för tillgång till OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordon.

2.   KRAV

2.1

OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordonet som är tillgänglig via webbplatser ska följa den gemensamma standard som avses i artikel 6.1 i förordning (EU) nr 595/2009. Innan den standarden antagits ska tillverkare tillhandahålla OBD-information och reparations- och underhållsinformation om fordonet med hjälp av ett standardformat och på ett icke-diskriminerande sätt jämfört med villkoren och åtkomsten för auktoriserade återförsäljare och verkstäder.

De som vill ha rätt att kopiera eller återpublicera informationen ska förhandla direkt med den berörda tillverkaren. Information för utbildningsmaterial ska också hållas tillgängligt, men kan presenteras på annat sätt än på en webbplats.

Information om alla delar av fordonet, enligt identifiering genom fordonets identifikationsnummer (VIN) och eventuella ytterligare kriterier, t.ex. hjulbas, motorstyrka, utförande eller tillbehör, och som monterats av tillverkaren och som kan ersättas av reservdelar som tillverkaren tillhandahåller sina auktoriserade återförsäljare och verkstäder eller tredje part genom en hänvisning till originaldelarnas nummer, ska finnas tillgänglig i en databas som ska vara lättåtkomlig för oberoende aktörer.

Denna databas ska innehålla fordonets identifikationsnummer, originaldelarnas nummer, originaldelarnas namn, giltighetsuppgifter (datum för giltighetens början och slut), monteringsuppgifter och, i tillämpliga fall, strukturegenskaper.

Informationen i databasen ska uppdateras regelbundet. Uppdateringarna ska bl.a. omfatta alla modifikationer av enskilda fordon efter tillverkningen, om sådana uppgifter finns tillgängliga för de auktoriserade återförsäljarna.

2.2

Tillgång till fordonets säkerhetsanordningar som auktoriserade återförsäljare och reparatörer använder ska göras tillgängliga för oberoende aktörer med skyddad säkerhetsteknik i enlighet med följande krav:

a)

Uppgifter ska utbytas på ett sätt som garanterar sekretess, integritet och skydd mot återangivelse.

b)

Standarden https // ssl-tls (RFC4346) ska tillämpas.

c)

Säkerhetscertifikat enligt ISO 20828 ska användas för ömsesidig autentisering av oberoende aktörer och tillverkare.

d)

Den oberoende aktörens privata kod ska skyddas av säker hårdvara.

Forumet för tillgång till fordonsinformation som avses i artikel 2h ska fastställa parametrarna för att uppfylla dessa krav utifrån den senaste tekniska utvecklingen. Den oberoende aktören ska godkännas och få auktorisation för detta syfte på grundval av handlingar som visar att denne bedriver seriös verksamhet och inte har fällts för något brott.

2.3

Omprogrammering av styrenheter ska ske i enlighet med antingen ISO 22900-2, SAE J2534 eller TMC RP1210B med användning av generisk hårdvara. Även ethernet, seriekabel eller LAN-gränssnitt och alternativa medier som cd, dvd eller halvledarminne för infotainmentsystem (t.ex. navigationssystem, telefoner) får användas, dock på villkor att det inte krävs någon patentskyddad program- eller maskinvara för kommunikation (t.ex. drivrutiner eller insticksprogram). För att validera kompatibiliteten mellan en tillverkarspecifik applikation och gränssnittet för fordonskommunikation (vehicle communication interfaces – VCI), som överensstämmer med ISO 22900-2, SAE J2534 eller TMC RP1210B, ska tillverkaren erbjuda antingen validering av gränssnitt som utvecklats oberoende, eller uppgifter och utlåning av särskild hårdvara som krävs för att en tillverkare av gränssnittet själv ska kunna göra en sådan validering. Villkoren i artikel 2f.1 ska gälla för avgifter för sådan validering eller uppgifter och hårdvara.

2.4

Kraven i avsnitt 2.3 ska inte gälla för omprogrammering av hastighetsbegränsande anordningar och färdskrivare.

2.5

Alla utsläppsrelaterade diagnosfelkoder ska uppfylla kraven i bilaga X.

2.6

För tillgång till annan information om OBD och reparation och underhåll av fordonet än sådan som rör säkra delar av fordonet, får registreringskraven för en oberoende aktörs användning av tillverkarens webbplats endast omfatta sådana uppgifter som krävs för att bekräfta hur betalning för informationen ska ske. För information om tillgång till säkra delar av fordonet ska den oberoende aktören uppvisa ett certifikat som överensstämmer med ISO 20828 för att identifiera sig själv och sin organisation, och tillverkaren ska svara med sitt eget certifikat i överensstämmelse med ISO 20828 för att bekräfta för den oberoende aktören att denne kommunicerar med den aktuella tillverkarens legitima webbplats. Bägge parter ska föra en logg över alla sådana transaktioner med angivande av fordon och ändringar av dem enligt denna bestämmelse.

2.7

Tillverkarna ska på sina webbplatser för reparationsinformation ange typgodkännandenummer per modell.

2.8

För fordon i kategorierna M1, M2, N1 och N2 med en tillåten totalvikt på högst 7,5 ton och fordon i kategorin M3 i klass I, klass II, klass A och klass B enligt definitionerna i direktiv 2001/85/EG med en tillåten totalvikt på högst 7,5 ton får, på begäran av tillverkaren, överensstämmelse med kraven i tillägg 5 till bilaga I och bilaga XIV till förordning (EG) nr 692/2008 anses vara likvärdig med överensstämmelse med denna bilaga.

2.9

Typgodkännandemyndigheten ska underrätta kommissionen om omständigheterna i samband med alla typgodkännanden som beviljas enligt avsnitt 2.8.

Tillägg 1

Tillverkarens intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation

(Tillverkare): …

(Tillverkarens adress): …

intygar att

tillgång ges till information om OBD och reparation och underhåll av fordon i överensstämmelse med

artikel 6 i förordning (EG) nr 595/2009 och artikel 2a i förordning (EG) nr 582/2011,

artikel 4.6 i förordning (EU) nr 582/2011,

avsnitt 16 i tillägg 4 till bilaga I till förordning (EG) nr 582/2011,

avsnitt 2.1 i tillägg X till förordning (EU) nr 582/2011,

bilaga XVII till förordning (EU) nr 582/2011,

för alla de fordonstyper, motorer och utsläppsbegränsande anordningar som förtecknas i bilagan till detta intyg.

De undantag som tillämpas är: Kundanpassningar (1) – små tillverkare (1) – system för överföring (1).

Den huvudsakliga webbplats där relevant information kan hämtas och som härmed intygas överensstämma med ovanstående bestämmelser anges i en bilaga till detta intyg tillsammans med kontaktuppgifter till den ansvariga tillverkarens ombud vars underskrift återfinns nedan.

I tillämpliga fall: Tillverkaren intygar härmed också att skyldigheterna i artikel 3.1 a i förordning (EU) nr 582/2011 att lämna relevant information om tidigare godkännanden av dessa fordonstyper senast 6 månader efter datum för typgodkännande har uppfyllts.

Utfärdat i … [ort]

Den … [datum]

[Underskrift] [Befattning]

Bilagor:

Adresser till webbplatser

Kontaktuppgifter

BILAGA I

till tillverkarens intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation

Webbplatser som detta intyg gäller:

BILAGA II

till tillverkarens intyg om tillgång till information om OBD och reparations- och underhållsinformation

Kontaktuppgifter för tillverkarens företrädare enligt detta intyg:

Tillägg 2

Information om fordonets OBD-system

1.   Informationen som krävs enligt detta tillägg ska lämnas av fordonstillverkaren för att det ska vara möjligt att tillverka ersättnings- eller servicekomponenter samt diagnosverktyg och provningsutrustning som är OBD-kompatibla.

2.   På begäran ska detta tillägg ställas till förfogande för varje tillverkare av komponenter, diagnosverktyg eller provningsutrustning utan att diskriminera någon.

En beskrivning av typ och antal förkonditionerade körcykler som används för det ursprungliga typgodkännandet av fordonet.

En beskrivning av typ av OBD-demonstrationscykel som används för det ursprungliga typgodkännandet av fordonet för den komponent som övervakas av OBD-systemet.

En heltäckande handling som beskriver alla avkända komponenter med strategi för feldetektion och aktivering av felindikation (fast antal körcykler eller statistisk metod), inklusive en förteckning över relevanta avkända sekundära parametrar för varje komponent som OBD-systemet övervakar och en förteckning över alla OBD-utkoder med format (med en förklaring av var och en) som har sammanhang med enskilda utsläppsrelaterade komponenter i kraftöverföringen och enskilda icke-utsläppsrelaterade komponenter, i de fall övervakning av komponenten används för att avgöra om felindikationen ska aktiveras. Om fordonstypen har en förbindelse enligt ISO 15765-4 ”Road vehicles – Diagnostics on Controller Area Network (CAN) – Part 4: Requirements for emissions-related systems”, ska en uttömmande förklaring lämnas om de uppgifter som ges i läge service $ 05 Test ID $ 21 till FF och de uppgifter som ges i läge $ 06, och en uttömmande förklaring om de uppgifter som ges i läge $ 06 Test ID $ 00 till FF, för varje OBD-övervaknings-ID som stöds.

Om andra standarder för kommunikationsprotokoll används ska en motsvarande uttömmande förklaring lämnas.

Dessa uppgifter kan lämnas i form av en tabell enligt följande:

 

Komponent Felkod Övervakningsstrategi Felsökningskriterier Kriterier för aktivering av felfunktionsindikatorn Sekundära parametrar Förkonditionering Demonstrationsprovning

 

Katalysator P0420 Signaler från syreavkännarna 1 och 2 Skillnad mellan signalerna från syreavkännarna 1 och 2 3:e cykeln Motorvarvtal, motorbelastning, A/F-läge katalysator-temperatur Två cykler av typ 1 Typ 1

3.   Information som krävs för tillverkning av diagnosverktyg

För att underlätta försörjningen av generiska diagnosverktyg till reparatörer som hanterar flera fabrikat, ska fordonstillverkare tillhandahålla de upplysningar som avses i punkterna 3.1–3.3 via sina webbplatser för reparationsinformation. Upplysningarna ska omfatta alla funktioner hos diagnosverktyg och alla länkar till reparationsinformation och felsökningsinstruktioner. Tillgången till denna information får avgiftsbeläggas i rimlig utsträckning.

3.1   Information om kommunikationsprotokoll

Följande upplysningar ska lämnas, kopplade till fordonsmärke, modell och variant, eller annan lämplig identifiering såsom VIN eller identifiering av fordon och system:

a)

All ytterligare information om protokoll som krävs för att möjliggöra fullständig diagnos utöver standarderna i punkt 4.7.3 i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49, inklusive all ytterligare information om maskinvaru- eller programvaruprotokoll, identifiering av parametrar, överföringsfunktioner, krav på funktionsuppehållande eller felvillkor.

b)

Upplysningar om erhållande och tolkning av alla felkoder som inte överensstämmer med standarderna i punkt 4.7.3 i bilaga 9B till FN/ECE:s föreskrifter nr 49.

c)

En förteckning över alla tillgängliga driftsdataparametrar, inklusive skalbarhet och tillgång.

d)

En förteckning över alla tillgängliga funktionsprovningar, inklusive aktivering eller kontroll av anordningar och implementering av dem.

e)

Upplysningar om erhållande av alla uppgifter om komponenter och status, vilande diagnosfelkoder och ögonblicksbilder.

f)

Återställning av parametrar för adaptiv inlärning, kodvarianter, inställning av ersättningskomponenter samt kundinställningar.

g)

Identifiering och variantkod för elektronisk styrenhet.

h)

Uppgifter om hur driftsljus återställs.

i)

Diagnosanslutningens placering och uppgifter om anslutningsdon.

j)

Identifikation av motorn.

3.2   Provning och diagnos av OBD-övervakade komponenter

Följande information ska begäras:

a)

En beskrivning av provningar för att bekräfta dess funktion, vid komponenten eller i fodral.

b)

Provningsförfarande, inklusive provningsparametrar och komponentinformation.

c)

Uppgifter om anslutningen, inklusive minsta och största insignal och utsignal samt körnings- och belastningsvärden.

d)

Förväntade värden under vissa körförhållanden, inklusive tomgång.

e)

Elektriska värden för komponenten i statiskt och dynamiskt läge.

f)

Felvärden för vart och ett av ovanstående alternativ.

g)

Feldiagnossekvenser, inklusive felträd och vägledd eliminering av diagnoser.

3.3   Uppgifter som krävs för reparation

Följande information ska begäras:

a)

Initialisering av elektronisk styrenhet (ECU) och komponenter (om ersättningsdelar monteras)

b)

Initialisering av nya eller ersättande elektroniska styrenheter, i förekommande fall med hjälp av (om)programmeringsmetoder av ”pass-through”-typ.

Tillägg 3

Förteckning över system för överföring som omfattas av artikel 2e

1.

Klimatsystem

a)

Värme- och ventilationssystem

b)

Värmare som är oberoende av motorn

c)

Luftkonditionering som är oberoende av motorn

2.

System för bussar och långfärdsbussar

a)

System för dörrmanövrering

b)

System för manövrering av vändskiva

c)

Strömbrytare för innerbelysning


(1)  Stryk det som ej är tillämpligt.


Top