Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0334

    2009/334/EG: Kommissionens beslut av den 20 april 2009 om inrättande av en expertgrupp för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd (Text av betydelse för EES )

    EUT L 101, 21.4.2009, p. 22–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/334/oj

    21.4.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 101/22


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 20 april 2009

    om inrättande av en expertgrupp för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd

    (Text av betydelse för EES)

    (2009/334/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

    av följande skäl:

    (1)

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 683/2008 av den 9 juli 2008 om det fortsatta genomförandet av de europeiska satellitnavigeringsprogrammen (Egnos och Galileo) (1) ändrar på ett avgörande sätt inriktningen för och finansieringen av dessa två program.

    (2)

    I artikel 13.1 i förordning (EG) nr 683/2008 fastställs att kommissionen ska handlägga alla frågor som har att göra med systemens säkerhetsskydd, med vederbörligt beaktande av behovet av övervakning och integrering av säkerhetsskyddskraven i de övergripande programmen. Enligt artikel 13.2 ska kommissionen anta genomförandebestämmelser som fastställer de viktigaste tekniska kraven för kontroll av tillgången till och hanteringen av teknik som tillhandahåller säkerhetsskydd för systemen. I artikel 13.3 fastställs att kommissionen ska säkerställa att nödvändiga åtgärder vidtas för att följa de bestämmelser som avses i punkt 2 och att alla ytterligare krav som har samband med systemens säkerhetsskydd är uppfyllda, med fullt beaktande av råd från experter.

    (3)

    Vidare upphäver artikel 23 i förordning (EG) nr 683/2008, från och med den 25 juli 2009, artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 876/2002 av den 21 maj 2002 om bildande av det gemensamma företaget Galileo (2). För att behandla säkerhetsfrågor som rör Galileosystemet inrättas en säkerhetsstyrelse genom denna artikel 7.

    (4)

    Kommissionen har behov av assistans från experter från medlemsstaterna för att kunna fullgöra det uppdrag som den åläggs enligt bestämmelserna i artikel 13 i förordning (EG) nr 683/2008 och för att från och med den 25 juli 2009 kunna utföra de uppgifter som tidigare anförtrotts den säkerhetsstyrelse som inrättas enligt artikel 7 i förordning (EG) nr 876/2002.

    (5)

    I samband med att förordning (EG) nr 683/2008 antogs förklarade kommissionen dessutom att den har för avsikt att inrätta en expertgrupp med företrädare från medlemsstaterna för att genomföra de bestämmelser som fastställs i artikel 13.1 i den förordningen och för att diskutera frågor som rör systemens säkerhetsskydd.

    (6)

    I förklaringen preciserar kommissionen att man avser att se till att det i expertgruppen ingår företrädare för samtliga medlemsstater och en företrädare från kommissionen, samt att den leds av kommissionens representant och antar en arbetsordning som bland annat föreskriver att yttranden ska antas i samförstånd och att experterna ska ha möjlighet att ta upp alla relevanta frågor som rör systemens säkerhetsskydd.

    (7)

    Enligt förklaringen åtar sig kommissionen också att vid utövandet av sina befogenheter fullt ut beakta expertgruppens yttranden och att samråda med den, framför allt innan man fastställer de viktigaste kraven som har samband med systems säkerhetsskydd i enlighet med bestämmelserna i artikel 13 i förordning (EG) nr 683/2008.

    (8)

    I förklaringen framför kommissionen även synpunkten att företrädare för Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS, Europeiska rymdorganisationen och generalsekreteraren/den höge representanten bör medverka som observatörer i expertgruppens arbete enligt de villkor som fastställs i arbetsordningen samt att det i de avtal som ingås av Europeiska gemenskapen kan föreskrivas att företrädare för tredjeländer får medverka i expertgruppens arbete enligt bestämmelserna i arbetsordningen.

    (9)

    Man bör således inrätta en expertgrupp med benämningen ”styrelsen för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd”, vars inrättande, uppdrag, sammansättning och verksamhet överensstämmer med innehållet i kommissionens förklaring och samtidigt överensstämmer med de horisontella bestämmelser som gäller för kommissionens expertgrupper, vilka regleras i kommissionens beslut K(2005) 2817.

    (10)

    Vidare bör man föreskriva att företrädare från tredjeländer ska ha möjlighet att delta i denna expertgrupps arbete. Med hänsyn till att Norge och Schweiz, som är medlemmar av Europeiska rymdorganisationen, deltar i de europeiska GNSS-programmen och är mycket involverade i säkerhetsfrågor med anknytning till dessa program är det synnerligen viktigt att dessa länder kan ansluta sig till expertgruppens arbete under en tidsbegränsad period på tre år som kan förlängas genom ett avtal som ska ingås mellan Europeiska gemenskapen och vart och ett av dessa två tredjeländer.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Styrelsen för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd

    En expertgrupp för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd, benämnd styrelsen för de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd (nedan kallad säkerhetsstyrelsen) ska inrättas.

    Artikel 2

    Uppgifter

    Säkerhetsstyrelsen ska bistå kommissionen vid genomförandet av bestämmelserna i artikel 13.1 i förordning (EG) nr 683/2008 och vid utredning av frågor som rör de europeiska GNSS-systemens säkerhetsskydd. Kommissionen ska samråda med säkerhetsstyrelsen innan de viktigaste tekniska kraven för tillhandahållandet av säkerhetsskydd för systemen fastställs, i enlighet med artikel 13.2, och den ska fortlöpande bistå kommissionen vid genomförandet av bestämmelserna i artikel 13.3.

    Artikel 3

    Samråd

    Kommissionen ska fortlöpande samråda med säkerhetsstyrelsen och fullt ut beakta dess yttranden.

    Artikel 4

    Sammansättning

    1.   Säkerhetsstyrelsen ska vara sammansatt av företrädare från varje medlemsstat, vilka valts bland experter med erkänd sakkunskap när det gäller säkerhets- och skyddsfrågor, samt en företrädare för kommissionen.

    2.   Företrädare för Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS, Europeiska rymdorganisationen och generalsekreteraren/den höge representanten kan medverka i säkerhetsstyrelsens arbete som observatörer enligt de villkor som fastställs i arbetsordningen.

    3.   I de avtal som ingås av Europeiska gemenskapen kan det föreskrivas att företrädare från tredjeländer får medverka i säkerhetsstyrelsens arbete, även som fullvärdiga styrelsemedlemmar.

    4.   När detta beslut trätt i kraft kan företrädare från Norge och Schweiz under en tidsbegränsad period delta i säkerhetsstyrelsens arbete i egenskap av observatörer enligt de villkor som fastställs i arbetsordningen, förutsatt att Norge och Schweiz dessförinnan bekräftat att de inom sina respektive territorier kommer att vidta alla nödvändiga säkerhetsåtgärder för att tillgodose ett fullgott skydd av de europeiska GNSS-systemens infrastruktur, tjänster och teknik samt tillhörande program, särskilt när det gäller föreskrifterna om exportkontroll. Detta tidsbegränsade deltagande måste tillåta att man ingår ett avtal av det slag som föreskrivs i punkt 3 och får under alla omständigheter inte överskrida tre år.

    5.   Ett tredjelands medverkan i säkerhetsstyrelsens arbete kan begränsas eller avbrytas om det visar sig att de åtgärder som vidtagits av detta land inte räcker till för att säkerställa den erforderliga skyddsnivån eller om detta land inte följer de säkerhetsregler som fastställts för de europeiska GNSS-programmen.

    6.   Ordföranden för säkerhetsstyrelsen kan inbjuda andra experter att tillfälligt delta i styrelsens arbete enligt de villkor som fastställs i arbetsordningen. Motiveringen till sådana experters deltagande ska på förhand meddelas av ordföranden för säkerhetsstyrelsen.

    7.   De företrädare som utsetts av en medlemsstat eller av en organisation ska tjänstgöra tills de ersätts eller till dess att deras mandat löper ut. Kommissionen kan motsätta sig valet av en företrädare som utsetts av ett land eller en organisation om denna utnämning inte förefaller lämplig, framför allt om det råder intressekonflikt. I sådana fall ska kommissionen snarast underrätta det berörda landet eller den berörda organisationen, som ska utse en ny företrädare.

    Artikel 5

    Arbetssätt

    1.   Kommissionens företrädare ska vara ordförande i säkerhetsstyrelsen.

    2.   Efter kommissionens godkännande får arbetsgrupper tillsättas för utredning av specifika frågor enligt uppdrag som ska fastläggas av säkerhetsstyrelsen. Arbetsgrupperna ska upplösas så snart uppdraget slutförts.

    3.   Säkerhetsstyrelsen och arbetsgrupperna ska i regel sammanträda på en ort där kommissionens berörda avdelningar är belägna, enligt de bestämmelser och det tidsschema som kommissionen fastlagt. Möteslokalerna ska säkras på ett lämpligt sätt i förhållande till arbetets art. Kommissionen ska tillhandahålla sekretariatstjänster. Andra berörda tjänstemän får delta i dessa möten.

    4.   Säkerhetsstyrelsen ska upprätta sin arbetsordning på grundval av den standardiserade arbetsordning som antagits av kommissionen (3). I arbetsordningen föreskrivs bland annat att säkerhetsstyrelsen i möjligaste mån ska anta sina yttranden eller rapporter i samförstånd och att varje medlem av säkerhetsstyrelsen kan ta upp alla relevanta frågor som rör GNSS-systemens säkerhetsskydd.

    5.   De som deltar i säkerhetsstyrelsens eller i arbetsgruppernas möten är skyldiga att strikt följa kommissionens säkerhetsbestämmelser, särskilt vad gäller sekretessbelagda handlingar.

    Artikel 6

    Sammanträdeskostnader

    1.   Kommissionen ska i enlighet med sina gällande bestämmelser ersätta utgifter för resor och uppehälle för medlemmar, experter och observatörer i samband med säkerhetsstyrelsens verksamhet. Ingen ersättning ska utgå för det arbete som ledamöterna utför.

    2.   Möteskostnader ska ersättas inom ramarna för de berörda avdelningarnas anslag enligt det årliga budgetförfarandet.

    Artikel 7

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas av kommissionen. Det ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 20 april 2009.

    På kommissionens vägnar

    Antonio TAJANI

    Vice ordförande


    (1)  EUT L 196, 24.7.2008, s. 1.

    (2)  EUT L 138, 28.5.2002, s. 1.

    (3)  Bilaga III till SEK(2005) 1004 av den 27 juli 2005.


    Top