EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0779

2005/779/EG: Kommissionens beslut av den 8 november 2005 om djurhälsoskyddsåtgärder mot vesikulär svinsjuka i Italien [delgivet med nr K(2005) 4273] (Text av betydelse för EES)

EUT L 293, 9.11.2005, p. 28–32 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 349M, 12.12.2006, p. 563–567 (MT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/03/2019; upphävd genom 32019D0470

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/779/oj

9.11.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 293/28


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 8 november 2005

om djurhälsoskyddsåtgärder mot vesikulär svinsjuka i Italien

[delgivet med nr K(2005) 4273]

(Text av betydelse för EES)

(2005/779/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 90/425/EEG av den 26 juni 1990 om veterinära och avelstekniska kontroller i handeln med vissa levande djur och varor inom gemenskapen med sikte på att förverkliga den inre marknaden (1), särskilt artikel 10.4, och

av följande skäl:

(1)

Utbrott av vesikulär svinsjuka har registrerats i vissa regioner i Italien.

(2)

Italien har vidtagit åtgärder mot dessa utbrott enligt rådets direktiv 92/119/EEG av den 17 december 1992 om införande av allmänna gemenskapsåtgärder för bekämpning av vissa djursjukdomar och särskilda åtgärder mot vesikulär svinsjuka (2).

(3)

Italien har också vidtagit ytterligare åtgärder i hela Italien för utrotning och övervakning av vesikulär svinsjuka. Dessa åtgärder fastställs i de årliga program för utrotning och övervakning av vesikulär svinsjuka som framlagts av Italien och som godkänts i enlighet med artikel 24.6 och artiklarna 29 och 32 i rådets beslut 90/424/EEG av den 26 juni 1990 om utgifter inom veterinärområdet (3).

(4)

Genom kommissionens beslut 2004/840/EG av den 30 november 2004 om godkännande av medlemsstaternas program för utrotning och övervakning av vissa djursjukdomar och för kontroller som genomförs i syfte att förebygga zoonoser under år 2005 samt fastställande av gemenskapens finansiella bidrag (4) godkändes det program för utrotning och övervakning av vesikulär svinsjuka som framlades av Italien för år 2005.

(5)

Genom de åtgärder som fastställs i de årliga programmen för utrotning och övervakning av vesikulär svinsjuka eftersträvas erkännande av svinuppfödningsanläggningar som fria från vesikulär svinsjuka och säkerställande av att alla regioner i Italien uppnår denna status. Programmen innehåller också bestämmelser om förflyttning av och handel med levande svin från de regioner och anläggningar som inte nått samma status när det gäller vesikulär svinsjuka.

(6)

De flesta regioner i Italien har, med undantag av Abruzzerna, Kampanien, Kalabrien och Sicilien, erkänts som fria från vesikulär svinsjuka efter gynnsamma resultat av upprepade provtagningar på och undersökningar av svin i alla anläggningar inom de årliga utrotnings- och övervakningsprogrammen.

(7)

Med hänsyn till sjukdomens natur och dess utbredning i vissa regioner i Italien skall övervakning för att på ett tidigt stadium upptäcka vesikulär svinsjuka emellertid bibehållas i de regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka.

(8)

Sjukdom i de regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka kan också genom handel med levande svin utsätta svinuppfödningsanläggningar i andra regioner i Italien för risker. Svin skall därför inte flyttas från regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka till andra regioner i Italien om de inte kommer från anläggningar som uppfyller vissa villkor.

(9)

Svin från regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka skall inte flyttas till andra medlemsstater. Svin från regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka skall endast flyttas från anläggningar som erkänts som fria från denna sjukdom.

(10)

Bestämmelserna i detta beslut skall tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i direktiv 92/119/EEG. Det är lämpligt att skapa en definition av ”uppsamlingsplats för svin” som skiljer sig från den definition som finns i rådets direktiv 64/432/EEG av den 26 juni 1964 om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen (5).

(11)

För öppenhetens skull skall bestämmelser fastställas på gemenskapsnivå om svinuppfödningsanläggningarnas och regionernas status när det gäller vesikulär svinsjuka och om förflyttningar av och handel på gemenskapsnivå med levande svin från anläggningar och regioner med en annan hälsostatus.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

SYFTE, TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH DEFINITIONER

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

Genom detta beslut upprättas djurhälsobestämmelser när det gäller vesikulär svinsjuka för de regioner i Italien som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka och för de regioner som inte erkänts som fria från denna sjukdom.

Artikel 2

Definitioner

I detta beslut gäller följande definitioner:

1.

definitionerna i direktiv 92/119/EEG skall tillämpas,

2.

uppsamlingsplats för svin: en uppköpares anläggning, till och från vilken svin som förvärvats flyttas regelbundet inom 30 dagar efter förvärvet.

KAPITEL II

ERKÄNNANDE AV REGIONER OCH ANLÄGGNINGAR I ITALIEN SOM FRIA FRÅN VESIKULÄR SVINSJUKA

Artikel 3

Erkännande av regioner

1.   De regioner i Italien som förtecknas i bilaga I erkänns som fria från vesikulär svinsjuka.

2.   De regioner i Italien som förtecknas i bilaga II erkänns inte som fria från vesikulär svinsjuka.

Artikel 4

Erkännande av anläggningar

1.   Italien skall säkerställa att punkterna 2–6 efterlevs.

2.   I de regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka skall en svinuppfödningsanläggning erkännas som fri från denna sjukdom:

a)

om provtagning för serologisk undersökning utförts vid två tillfällen med 28–40 dagars mellanrum på ett antal avelssvin som är tillräckligt stort för att med ett konfidensintervall av 95 % upptäcka en utbredning om 5 % av vesikulär svinsjuka och resultaten visat sig negativa, och

b)

om några svin som kommer från anläggningar som erkänts som fria från denna sjukdom flyttas till sådana anläggningar i regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka och där inga avelssvin hålls.

3.   I de regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka skall en svinuppfödningsanläggning erkännas som fri från denna sjukdom om provtagning för serologisk undersökning utförts vid två tillfällen med 28–40 dagars mellanrum på ett antal svin som är tillräckligt stort för att med ett konfidensintervall av 95 % upptäcka en utbredning om 5 % av vesikulär svinsjuka och resultaten visat sig negativa.

4.   En svinuppfödningsanläggning som erkänts som fri från vesikulär svinsjuka skall behålla denna status:

a)

om provtagnings- och kontrollförfarandena utförs i enlighet med artikel 5.1 och artikel 6 och resultaten visat sig negativa, och

b)

om svin som flyttas till en sådan anläggning kommer från anläggningar som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka.

5.   Erkännande av en anläggning som fri från vesikulär svinsjuka:

a)

skall uppskjutas om något seropositivt fall upptäcks och bekräftas genom ytterligare undersökningar fram till dess att det berörda svinet slaktas under officiellt överinseende, eller

b)

skall återkallas där två eller fler seropositiva fall upptäcks.

6.   En svinuppfödningsanläggning skall på nytt erkännas som fri från vesikulär svinsjuka om de provtagnings- och kontrollförfaranden som anges i punkterna 2 eller 3, beroende på omständigheterna, har utförts och resultaten visat sig negativa.

KAPITEL III

ÖVERVAKNING

Artikel 5

Övervakning i regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka

1.   Italien skall säkerställa att provtagnings- och kontrollförfarandena för att upptäcka vesikulär svinsjuka utförs så som det anges i punkterna 2 och 3 i de regioner som erkänts som fria från denna sjukdom.

2.   I anläggningar där mer än två avelssvin hålls skall provtagning för serologisk undersökning med nedanstående mellanrum utföras på ett slumpmässigt urval av 12 avelssvin eller på alla avelssvin om det finns färre än 12 avelssvin i anläggningen:

a)

en gång om året om anläggningen huvudsakligen producerar svin för slakt,

b)

två gånger om året i övriga fall.

3.   Vid uppsamlingsplatserna för svin skall provtagning av avföring för virologisk undersökning utföras en gång i månaden i varje kätte där svin vanligtvis hålls.

Artikel 6

Övervakning i regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka

1.   Italien skall säkerställa att provtagnings- och kontrollförfarandena för att upptäcka vesikulär svinsjuka utförs så som det anges i punkterna 2 och 3 i de regioner som inte erkänts som fria från denna sjukdom.

2.   I de anläggningar som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka och där avelssvin hålls och vid uppsamlingsplatserna för svin skall de bestämmelser som fastställs i artikel 5 gälla.

3.   I de anläggningar som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka och där inga avelssvin hålls skall provtagning för serologisk undersökning utföras två gånger om året på ett slumpmässigt urval av 12 svin eller på alla svin om det finns färre än 12 svin i anläggningen. Provtagning på svin från en anläggning kan emellertid äga rum i slakteriet i samband med slakten.

KAPITEL IV

FÖRFLYTTNING AV LEVANDE SVIN INOM ITALIEN OCH TILL ANDRA MEDLEMSSTATER

AVSNITT I

Förflyttning inom Italien

Artikel 7

Åtgärder när det gäller förflyttning av levande svin inom Italien

1.   Italien skall säkerställa att punkterna 2, 3 och 4 efterlevs när det gäller förflyttning av levande svin inom Italien.

2.   Om svin från anläggningar som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka förs till ett slakteri för slakt skall provtagning för serologisk undersökning utföras på ett antal svin som är tillräckligt stort för att med ett konfidensintervall av 95 % upptäcka en utbredning av vesikulär svinsjuka om 5 %.

3.   Förflyttning av svin från anläggningar som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka till andra anläggningar är förbjuden.

4.   Förflyttning av svin från regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka till andra regioner i Italien är förbjuden.

Artikel 8

Undantag och villkor

Genom undantag från artikel 7.4 kan de italienska myndigheterna tillåta förflyttning av svin från anläggningar i regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka till andra regioner i Italien på villkor att:

a)

Ursprungsanläggningen utan avbrott erkänts som fri från vesikulär svinsjuka under minst två år.

b)

Ursprungsanläggningen inom 60 dagar före förflyttningen inte befunnit sig inom en skydds- eller övervakningszon som upprättats efter ett utbrott av vesikulär svinsjuka.

c)

Inga svin under 12 månader före förflyttningen införts i ursprungsanläggningen från anläggningar där förekomsten av vesikulär svinsjuka misstänkts.

d)

Prov tas i ursprungsanläggningen mellan 20 och 30 dagar före förflyttningen och serologisk undersökning utförs på ett antal svin som är tillräckligt stort för att med ett konfidensintervall av 95 % upptäcka en utbredning av vesikulär svinsjuka om 5 %.

e)

Prov tas i den mottagande anläggningen minst 28 dagar efter förflyttningen och serologisk undersökning utförs på ett antal svin som är tillräckligt stort för att med ett konfidensintervall av 95 % upptäcka en utbredning av vesikulär svinsjuka om 5 %. Svinen får inte flyttas från den mottagande anläggningen förrän undersökningen utförts och resultaten visat sig negativa.

f)

De flyttade djuren transporteras i förseglade fordon under myndigheternas övervakning.

g)

Förflyttningen av svinen minst 48 timmar i förväg meddelas den lokala veterinärmyndighet som är ansvarig för den mottagande anläggningen.

h)

De fordon som används för transport av svinen rengörs och desinficeras före och efter förflyttningen under officiellt överinseende.

AVSNITT II

Förflyttning inom gemenskapen

Artikel 9

Avsändning av levande svin från Italien till andra medlemsstater

1.   Italien skall säkerställa att punkterna 2 och 3 efterlevs.

2.   Avsändning av svin från regioner som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka till andra medlemsstater är förbjuden.

3.   Svin som avsänds till andra medlemsstater från regioner som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka skall komma från anläggningar som erkänts som fria från denna sjukdom.

Artikel 10

Intygsskyldighet

Italien skall säkerställa att de hälsointyg som föreskrivs i artikel 5.1 i direktiv 64/432/EEG och som åtföljer de svin som avsänds från Italien till andra medlemsstater i enlighet med artikel 9 i detta beslut innehåller följande ordalydelse:

”Djur i enlighet med kommissionens beslut 2005/779/EG om djurhälsoskyddsåtgärder mot vesikulär svinsjuka i Italien”

KAPITEL V

MEDDELANDESKYLDIGHET

Artikel 11

Meddelande till kommissionen och medlemsstaterna

De italienska myndigheterna skall genom ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa var sjätte månad meddela kommissionen och medlemsstaterna alla relevanta upplysningar om tillämpningen av detta beslut.

KAPITEL VI

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 12

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 8 november 2005.

På kommissionens vägnar

Markos KYPRIANOU

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 224, 18.8.1990, s. 29. Direktivet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/33/EG (EGT L 315, 19.11.2002, s. 14).

(2)  EGT L 62, 15.3.1993, s. 69. Direktivet senast ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003 (EUT L 122, 16.5.2003, s. 1).

(3)  EGT L 224, 18.8.1990, s. 19. Beslutet senast ändrat genom förordning (EG) nr 806/2003.

(4)  EUT L 361, 8.12.2004, s. 41.

(5)  EGT 121, 29.7.1964, s. 1977/64. Direktivet senast ändrat genom förordning (EG) nr 21/2004 (EUT L 5, 9.1.2004, s. 8).


BILAGA I

Regioner i Italien som erkänts som fria från vesikulär svinsjuka

Regionerna:

Basilicata

Emilia-Romagna

Friuli-Venezia Giulia

Latium

Ligurien

Lombardiet

Marche

Molise

Piemonte

Apulien

Sardinien

Toskana

Trentino-Alto Adige

Umbrien

Aostadalen

Venetien


BILAGA II

Regioner i Italien som inte erkänts som fria från vesikulär svinsjuka

Regionerna:

Abruzzerna

Kampanien

Kalabrien

Sicilien


Top