Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document E2004C0055

    Efta:s övervakningsmyndighets rekommendation nr 55/04/KOL av den 30 mars 2004 om ett samordnat övervakningsprogram för gemenskapen för år 2004 för att säkerställa att gränsvärdena följs för bekämpningsmedelsrester i och på spannmål och vissa andra produkter av vegetabiliskt ursprung

    EUT L 139, 2.6.2005, p. 20–24 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 349M, 12.12.2006, p. 66–70 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2004/55/oj

    2.6.2005   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 139/20


    EFTA:S ÖVERVAKNINGSMYNDIGHETS REKOMMENDATION

    nr 55/04/KOL

    av den 30 mars 2004

    om ett samordnat övervakningsprogram för gemenskapen för år 2004 för att säkerställa att gränsvärdena följs för bekämpningsmedelsrester i och på spannmål och vissa andra produkter av vegetabiliskt ursprung

    Efta:s ÖVERVAKNINGSMYNDIGHET UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

    med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), särskilt artikel 109 i detta och protokoll 1 till detta,

    med beaktande av avtalet mellan Efta-staterna om upprättande av en övervakningsmyndighet och en domstol, särskilt artikel 5.2 b i detta och protokoll 1 till detta,

    med beaktande av den rättsakt som det hänvisas till i punkt 38 i kapitel XII i bilaga II till EES-avtalet, (rådets direktiv 86/362/EEG av den 24 juli 1986 om fastställande av gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i och på spannmål (1), med de anpassningar och ändringar som gjorts för EES-avtalet genom protokoll 1 till EES-avtalet, särskilt artikel 7.2 b i det direktivet,

    med beaktande av den rättsakt som det hänvisas till i punkt 54 i kapitel XII i bilaga II till EES-avtalet (rådets direktiv 90/642/EEG av den 27 november 1990 om fastställande av gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i och på produkter av vegetabiliskt ursprung inklusive frukt och grönsaker (2)), med de anpassningar och ändringar som gjorts för EES-avtalet genom protokoll 1 till EES-avtalet, särskilt artikel 4.2 b i det direktivet,

    efter samråd med Efta:s livsmedelskommitté som bistår Efta:s övervakningsmyndighet, och

    av följande skäl:

    (1)

    Efta:s övervakningsmyndighet bör successivt sträva efter ett system som gör det möjligt att uppskatta intaget av bekämpningsmedel via kosten. För att möjliggöra realistiska uppskattningar bör uppgifter om övervakningen av bekämpningsmedelsrester göras tillgängliga för ett antal livsmedel som utgör de viktigaste delarna av den europeiska kosthållningen. Det är allmänt erkänt att de viktigaste delarna av den europeiska kosthållningen utgörs av 20–30 livsmedelsprodukter. Med tanke på de resurser som finns tillgängliga på nationell nivå för övervakning av bekämpningsmedelsrester kan Efta-staterna endast analysera prov från åtta produkter varje år inom ett samordnat övervakningsprogram. Användningen av bekämpningsmedel ändras under en treårsperiod. Varje bekämpningsmedel bör därför i allmänhet övervakas i 20–30 livsmedelsprodukter under en treårsperiod.

    (2)

    Rester av alla de bekämpningsmedel som omfattas av denna rekommendation bör övervakas under 2004, eftersom detta gör det möjligt att använda uppgifterna för att uppskatta det faktiska intaget via kosten.

    Det behövs ett systematiskt statistiskt tillvägagångssätt beträffande antalet prov som skall tas i samband med den samordnade övervakningen. Ett sådant tillvägagångssätt har fastställts av Codex Alimentarius-kommissionen (3). På grundval av en binomialfördelning kan det beräknas att analys av 650 prov innebär 99 % sannolikhet för att upptäcka ett prov som innehåller bekämpningsmedelsrester över bestämningsgränsen, om 1 % av produkterna av vegetabiliskt ursprung innehåller bekämpningsmedelsrester över bestämningsgränsen. Proverna bör komma från olika platser i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Medlemsstaterna i Efta rekommenderas att ta prover på grundval av befolkningsstorlek och antal konsumenter, varvid minst tolv prov skall tas per produkt och år.

    (3)

    Nya riktlinjer för kvalitetskontroll av analys av bekämpningsmedelsrester har offentliggjorts av Europeiska kommissionen (4). Riktlinjerna bör så långt som möjligt tillämpas i Efta-staternas analyslaboratorier och revideras fortlöpande mot bakgrund av erfarenheter från övervakningsprogrammen.

    (4)

    Enligt artikel 4.2 a i direktiv 90/642/EEG och artikel 7.2 a i direktiv 86/362/EEG skall Efta-staterna specificera de kriterier de tillämpat när de utarbetat nationella övervakningsprogram. Denna information skall omfatta i) uppgifter om de kriterier som tillämpats vid fastställandet av hur många prover som skall tas och analyser som skall utföras, de rapporteringsnivåer som tillämpats och enligt vilka kriterier dessa har fastställts, ii) uppgifter om ackreditering av analyslaboratorierna enligt den rättsakt som det hänvisas till i punkt 54n i kapitel XII i bilaga II till EES-avtalet (rådets direktiv 93/99/EEG av den 29 oktober 1993 om ytterligare åtgärder för offentlig kontroll av livsmedel (5)) och iii) de konstaterade överträdelsernas antal och typ och åtgärder som vidtagits.

    (5)

    Information om resultaten av övervakningsprogrammen lämpar sig särskilt väl för elektronisk/datoriserad behandling, lagring och sändning. Format har fastställts för uppgiftsöverföring via e-post från EU:s medlemsstater till kommissionen. Efta-staterna skulle kunna använda samma formatmall och sända in sina rapporter till Efta:s övervakningsmyndighet i standardformatet. Det är effektivast om riktlinjer utarbetas för den vidare utvecklingen av ett sådant standardformat.

    HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

    1.

    Efta-staterna rekommenderas att provta och analysera de kombinationer av produkter och bekämpningsmedelsrester som anges i bilagan till den här rekommendationen, och därvid ta tolv prover av varje produkt i proportion till Efta-statens, EES och tredjelands marknadsandelar på respektive Efta-stats marknad.

    För bekämpningsmedel som utgör en akut risk, t.ex. OP-estrar, endosulfan och N-metylkarbamater, bör utvalda prov av produkterna äpplen, tomater, sallat, purjolök och huvudkål också genomgå en individuell analys av de enskilda enheterna i det andra laboratorieprovet, om dessa bekämpningsmedel kan spåras, och särskilt om det rör sig om produkter från en och samma producent. Antalet enheter bör överensstämma med den rättsakt som det hänvisas till i punkt 54zz i kapitel XII i bilaga II till EES-avtalet (kommissionens direktiv 2002/63/EG av den 11 juli 2002 om fastställande av gemenskapens provtagningsmetoder för den offentliga kontrollen av bekämpningsmedelsrester i och på produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om upphävande av direktiv 79/700/EEG (6)).

    Det bör tas två prov. Om det första laboratorieprovet innehåller påvisbara rester av bekämpningsmedel, bör enheterna i det andra provet analyseras var för sig.

    2.

    Efta-staterna uppmanas att senast den 31 augusti 2005 rapportera resultaten av analysen av prov, som analyserats för de kombinationer av produkter och bekämpningsmedelsrester som anges i bilagan till den här rekommendationen och med angivande av följande:

    a)

    Uppgifter om de analysmetoder som tillämpats och de rapporteringsnivåer som uppnåtts, i enlighet med kvalitetskontrollförfarandena i kvalitetskontroll vid analys av bekämpningsmedelsrester.

    b)

    Uppgifter om de konstaterade överträdelsernas antal och typ och åtgärder som vidtagits.

    Rapporten bör läggas fram i ett format, inbegripet ett elektroniskt, enligt vägledningen (7) till Efta-staterna med avseende på genomförandet av kommissionens rekommendationer om gemenskapens samordnade inspektionsprogram.

    3.

    Efta-staterna uppmanas att senast den 31 augusti 2004 ge Efta:s övervakningsmyndighet och övriga Efta-stater all den information som krävs enligt artikel 7.3 i direktiv 86/362/EEG och artikel 4.3 i direktiv 90/642/EEG om 2003 års övervakning för att säkerställa, åtminstone genom stickprov, att gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester följs, varvid bland annat följande skall anges:

    a)

    Uppgifter om resultaten av deras nationella program för bekämpningsmedelsrester.

    b)

    Uppgifter om kvalitetskontrollen vid laboratorierna och särskilt uppgifter angående vilka delar av riktlinjerna för kvalitetskontroll av analys av bekämpningsmedelsrester som de inte har kunnat tillämpa eller där det har uppstått svårigheter vid tillämpningen.

    c)

    Uppgifter om ackreditering enligt artikel 3 i direktiv 93/99/EEG för de laboratorier som utför analyserna (däribland typ av ackreditering, ackrediteringsorgan och kopia av ackrediteringsbeslutet).

    d)

    Uppgifter om de kvalifikationstester och ringprov laboratoriet har deltagit i.

    4.

    Medlemsstaterna uppmanas att senast den 30 september 2004 till kommissionen översända det planerade nationella programmet för övervakning av de gränsvärden för bekämpningsmedelsrester som fastställs i direktiven 90/642/EEG och 86/362/EEG för år 2005 med uppgifter om:

    a)

    De kriterier som tillämpats vid fastställandet av hur många prover som skall tas och analyser som skall utföras.

    b)

    De rapporteringsnivåer som tillämpats och enligt vilka kriterier dessa har fastställts.

    c)

    Uppgifter om ackreditering av analyslaboratorierna enligt rådets direktiv 93/99/EEG.

    Denna rekommendation riktar sig till Island, Liechtenstein och Norge.

    Utfärdad i Bryssel den 30 mars 2004.

    På Efta:s övervakningsmyndighets vägnar

    Bernd HAMMERMANN

    Ledamot av kollegiet

    Niels FENGER

    Direktör


    (1)  EGT L 221, 7.8.1986, s. 37.

    (2)  EGT L 350, 14.12.1990, s. 71.

    (3)  Codex Alimentarius: Rester av bekämpningsmedel i livsmedel, Rom 1994, ISBN 92-5-203271-1 ; Vol. 2, s. 372.

    (4)  Dokument SANCO/10476/2003, http://europa.eu.int/comm/food/plant/protection/resources/qualcontrol_en.pdf

    (5)  EGT L 290, 24.11.1993, s. 14.

    (6)  EGT L 187, 16.7.2002, s. 30.

    (7)  Redovisad och noterad varje år i Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.


    BILAGA

    Kombinationer av bekämpningsmedel/produkt som skall övervakas

    Bekämpningsmedelsrest som analysen gäller

    År

     

    2004

    2005 (1)

    2006 (1)

    Acefat

    (c)

    (a)

    (b)

    Aldikarb

    (c)

    (a)

    (b)

    Azinfosmetyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Azoxystrobin

    (c)

    (a)

    (b)

    Benomyl-gruppen

    (c)

    (a)

    (b)

    Bromopropylat

    (c)

    (a)

    (b)

    Kaptan

    (c)

    (a)

    (b)

    Klortalonil

    (c)

    (a)

    (b)

    Klorpyrifos

    (c)

    (a)

    (b)

    Klorpyrifosmetyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Cypermetrin

    (c)

    (a)

    (b)

    Cyprodinil

    (c)

    (a)

    (b)

    Deltametrin

    (c)

    (a)

    (b)

    Diazinon

    (c)

    (a)

    (b)

    Diklofluanid

    (c)

    (a)

    (b)

    Dikofol

    (c)

    (a)

    (b)

    Dimetoat

    (c)

    (a)

    (b)

    Difenylamin (2)

    (c)

    (a)

    (b)

    Endosulfan

    (c)

    (a)

    (b)

    Fenhexamid

    (c)

    (a)

    (b)

    Folpet

    (c)

    (a)

    (b)

    Imazalil

    (c)

    (a)

    (b)

    Iprodion

    (c)

    (a)

    (b)

    Kresoxim-metyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Lambdacyhalotrin

    (c)

    (a)

    (b)

    Malation

    (c)

    (a)

    (b)

    Maneb-gruppen

    (c)

    (a)

    (b)

    Mekarbam

    (c)

    (a)

    (b)

    Metamidofos

    (c)

    (a)

    (b)

    Metalaxyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Metidation

    (c)

    (a)

    (b)

    Metiokarb

    (c)

    (a)

    (b)

    Metomyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Myklobutanil

    (c)

    (a)

    (b)

    Ometoat

    (c)

    (a)

    (b)

    Oxydemetonmetyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Paration

    (c)

    (a)

    (b)

    Permetrin

    (c)

    (a)

    (b)

    Forat

    (c)

    (a)

    (b)

    Pirimifosmetyl

    (c)

    (a)

    (b)

    Procymidon

    (c)

    (a)

    (b)

    Propyzamid

    (c)

    (a)

    (b)

    Spiroxamin

    (c)

    (a)

    (b)

    Tiabendazol

    (c)

    (a)

    (b)

    Tolylfluanid

    (c)

    (a)

    (b)

    Triazofos

    (c)

    (a)

    (b)

    Vinklozolin

    (c)

    (a)

    (b)

    (a)

    Päron, bananer, bönor (färska eller frysta), potatis, morötter, apelsiner/mandariner, persikor/nektariner, spenat (färsk eller fryst).

    (b)

    Blomkål, paprika, vete, aubergine, ris, druvor, gurka, ärter (frysta eller färska, utan baljor).

    (c)

    Äpplen, tomater, sallat, jordgubbar, purjolök, apelsinjuice, huvudkål, råg/havre.


    (1)  Uppgifterna för år 2005 och 2006 beror på de program som kommer att rekommenderas för dessa år.

    (2)  Difenylamin skall endast analyseras i äpplen och päron.

    (a)

    Päron, bananer, bönor (färska eller frysta), potatis, morötter, apelsiner/mandariner, persikor/nektariner, spenat (färsk eller fryst).

    (b)

    Blomkål, paprika, vete, aubergine, ris, druvor, gurka, ärter (frysta eller färska, utan baljor).

    (c)

    Äpplen, tomater, sallat, jordgubbar, purjolök, apelsinjuice, huvudkål, råg/havre.


    Top