Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997R1720

    Kommissionens förordning (EG) nr 1720/97 av den 3 september 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 1318/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2067/92 om åtgärder för att främja konsumtion och avsättning av kvalitetsnötkött

    EGT L 242, 4.9.1997, p. 33–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/01/2002

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/1720/oj

    31997R1720

    Kommissionens förordning (EG) nr 1720/97 av den 3 september 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 1318/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2067/92 om åtgärder för att främja konsumtion och avsättning av kvalitetsnötkött

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 242 , 04/09/1997 s. 0033 - 0036


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1720/97 av den 3 september 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 1318/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2067/92 om åtgärder för att främja konsumtion och avsättning av kvalitetsnötkött

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2067/92 av den 30 juni 1992 om åtgärder för att främja konsumtion och avsättning av kvalitetsnötkött (1), särskilt artikel 4 i denna, och

    med beaktande av följande:

    I kommissionens förordning (EEG) nr 1318/93 (2), senast ändrad genom förordning (EG) nr 692/97 (3), fastställs tillämpningsföreskrifter för förordning (EEG) nr 2067/92 och då särskilt minimikrav ifråga om produktion, kvalitet och kontroll för produkter som omfattas av åtgärder för att främja konsumtion och avsättning. De erfarenheter som gjorts under program som redan har genomförts har visat att ovan nämnda minimikrav bör anpassas för att göra dem mindre strikta. De kategorier kött som får bli föremål för säljfrämjande åtgärder bör utvidgas och de krav som gäller ifråga om mognad bör mildras. Det är likaså nödvändigt att ta hänsyn till konsumenternas önskemål vilket i första hand bör ske genom att precisera bestämmelserna om djurens välbefinnande, kontrollen av resthalter och märkning. Med hänsyn till det stora antalet ändringar bör bilaga I till förordning (EEG) nr 1318/93 ersättas.

    För att säkerställa en god förvaltning bör det fastställas att medlemsstaterna på ett lämpligt sätt skall sanktionera de oegentligheter som upptäcks.

    Förvaltningskommittén för nötkött har inte avgivit något yttrande inom den tid som dess ordförande har bestämt.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EEG) nr 1318/93 ändras på följande sätt:

    1. I artikel 8 skall följande läggas till som punkt 3:

    "3. De behöriga nationella myndigheterna skall införa ett sanktionssystem med tillräckligt avskräckande effekt, som, om så erfordras, får inbegripa tillfällig eller definitiv utestängning från program för att främja konsumtion och avsättning. De skall utan dröjsmål underrätta kommissionen om det sanktionssystem som införts".

    2. Bilaga I skall ersättas med bilagan till den här förordningen.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Den skall tillämpas på de ansökningar om finansiellt bidrag från gemenskapen som lämnas in från och med dagen för dess ikraftträdande.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 3 september 1997.

    På kommissionens vägnar

    Franz FISCHLER

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 215, 30.7.1992, s. 57.

    (2) EGT L 132, 29.5.1993, s. 83.

    (3) EGT L 102, 19.4.1997, s. 13.

    BILAGA

    "BILAGA I

    MINIMIKRAV FÖR PRODUKTION, KVALITET OCH KONTROLL

    1. UPPFÖDNING

    1.1 Ursprung

    1.1.1 Utom för slaktkalvar, andra raser än de som anges i bilaga II till kommissionens förordning (EEG) nr 3886/92 (1) och de första korsningarna med en av dessa raser.

    1.2.2 Gäller endast uppfödare vars produktion, eller delar därav, ingår eller kommer att ingå i säljfrämjande åtgärder.

    1.2 Utfodring

    1.2.1 Foder till andra nötkreatur än kalvar skall vara fritt från kött-, ben- och fiskmjöl och proteintillskottet skall uteslutande komma från vegetabiliskt protein.

    1.2.1 Dagsbehovet av flytande föda till kalvar skall till minst 60 % bestå av mjölkprodukter, och i övrigt skall utfodringen vara fri från kött-, ben- och fiskmjöl.

    1.3 Hälsokontroll

    1.3.1 Kompletterande kontroller inom ramen för reguljära veterinärundersökningar av beståndet och om nödvändigt skall veterinären omgående kunna vara på plats.

    1.3.2 Obligatorisk registrering av den medicinska behandlingen; för detta ändamål skall det i varje jordbruksföretag finnas ett register där det anges vilka mediciner veterinären ordinerat, vilka datum de använts samt vilken dosering varje djur fått.

    1.3.3 Djur som fått produkter innehållande beta-agonister får inte delta i de säljfrämjande programmen, oavsett om de fått dem av medicinska skäl.

    1.3.4 Djur som genomgått behandling med antibiotika eller medel mot parasiter får delta i de säljfrämjande programmen, förutsatt att det rör sig om en botande, snarare än förebyggande, behandling som ordinerats av veterinär; företrädesvis bör läkemedel med kort utsättningstid användas. Dock kan en preventiv behandling ordineras av veterinär under de 15 dagar som följer omgrupperingen av djuren.

    1.3.5 I händelse av icke-överensstämmelse med åtgärderna åsyftade ovan: slutgiltig uteslutning av tillverkare från stödberättigande för marknadsföringsåtgärder.

    1.4 Undersökning av avfall

    1.4.1 För de ämnen som anges i bilaga I till rådets direktiv 96/23/EG (2) skall kompletterande kontroller genomföras. Därför skall man ta prover för att analysera

    - såväl djuren som foder i ladugården, och

    - slaktkroppar och slaktavfall på slakteriet.

    1.4.2 Den behöriga myndigheten skall avgöra om antalet prover och det tidsintervall med vilket de tas är tillräckligt för att vara representativt för hela den produktion som skall gå till säljfrämjande åtgärder.

    1.4.3 Provtagning i ladugården skall ske i så god tid att de berörda parterna har analysresultaten innan produkterna saluförs. Vad gäller slaktkroppar och slaktavfall skall proverna tas vid slaktbandet.

    1.5 Djurskydd

    1.5.1 För andra nötkreatur än kalvar skall nationella och internationella normer samt, i förekommande fall, gemenskapsnormer tillämpas. I synnerhet då de hålls i ladugård skall djuren

    - ha tillräckligt med utrymme och dagsljus samt vistas i väl ventilerade men dragfria lokaler,

    - vistas i flock och endast skiljas från gruppen vid sjukdomsfall, och

    - kunna röra sig fritt och ha ständig tillgång till vatten och foder.

    Dessutom skall det i ladugården finnas tillräckligt med ströhalm eller tillräckligt stor viloyta som rengörs regelbundet.

    1.5.2 För kalvar tillämpas de nationella normerna och gemenskapsnormerna. Det är särskilt viktigt att

    - de kalvar som hålls i ladugård har tillräckligt med utrymme och dagsljus samt vistas i väl ventilerade men dragfria lokaler, och att

    - alla företag som berörs av de program som presenteras från och med 1999 följer samtliga bestämmelser i artikel 3.3 i rådets direktiv 91/629/EEG (1), oavsett bestämmelserna i den artikelns sista stycke.

    2. TRANSPORT

    2.1 Åtgärder skall vidtas för att säkerställa att djuren inte utsätts för stress under transporten till eller vistelsen vid slakteriet. Därför skall sökanden fastställa en maximal transporttid, efter vilken djuren måste få en tillräckligt lång viloperiod innan slakt.

    2.2 Transporten skall ske i rengjorda lastbilar som uppfyller kraven i gemenskapens bestämmelser. Det är särskilt viktigt att dessa lastbilar är försedda med halkskyddade ramper med svag lutning för i- och urlastning.

    2.3 Djuren skall vara torra och rena vid transporten och när de förflyttas skall det ske utan att orättfärdigat våld eller elektriska instrument används.

    3. SLAKT

    3.1 Produkt

    Färskt kött.

    3.2 Val av slakteri

    Slakterier som inte åtnjuter den definitiva gemenskapsstämpeln får inte anlitas.

    3.3 Hygien

    3.3.1 Djur som inte är tillräckligt rena, i synnerhet på bakbenen, svansen och analregionerna godkänns inte för de säljfrämjande programmen.

    3.3.2 Slaktkropparna får inte vara synbart nedsmutsade med exkrementer. Eventuell sanering får inte ske genom tvättning, utan det förorenade området skall skäras bort.

    3.4 Kylning

    Med undantag för kalvar skall sådana kylmetoder användas som befrämjar köttets mörhet, exempelvis långsam nedkylning eller eventuellt snabb nedkylning med elektrisk stimulering.

    3.5 Slaktkroppsklasser

    3.5.1 Typer av slaktkroppar

    - Slaktkalvar med en ålder på högst 6 månader enligt definitionen i direktiv 91/629/EEG.

    - Nötkreatur vars slaktkropp väger mellan 140 och 200 kg.

    - Ungdjur (kategori A enligt definitionen i förordning (EEG) nr 1208/81 (2) med en ålder på högst 24 månader.

    - Nötkreatur (kategori C enligt definitionen i förordning (EEG) nr 1208/81).

    - Hondjur med en ålder på högst 48 månader som redan har kalvat (kategori D enligt definitionen i förordning (EEG) nr 1208/81). Den behöriga myndigheten kan dock ge dispens för en ålder upp till 72 månader, förutsatt att mogningen förlängs till minst 9 dagar.

    - Övriga hondjur (kategori E enligt definitionen i förordning (EEG) nr 1208/81).

    3.5.2 Vikt

    För slaktkalvar får slaktkroppens vikt inklusive alla organ i brösthålan och bukhålan inte överstiga 140 kg.

    3.5.3 pH-värde

    Med undantag för kalvar skall pH-värdet mätas på varje slaktkropp senast 24 timmar efter slakten och värdet skall ligga under 6.

    4. SALUFÖRING

    4.1 Mogning

    Med undantag för kalvar krävs det en mogning på minst 7 dagar, varav minst 60 timmar efter slakten i slakteriet, från slakt till det att köttet bjuds ut till försäljning.

    Den behöriga myndigheten kan bevilja undantag från regeln om minimitid för lagring om det gäller kött som inte skall grillas eller stekas. I så fall skall detta framgå av märkningen.

    4.2 Övervakning och kontroll

    Produkterna skall kontrolleras både i grossist- och i detaljistledet för att säkerställa att kvaliteten inte försämras genom felaktig hantering och lagring.

    4.3 Märkning

    Beträffande förpackat kött skall följande ingå i märkningen:

    - Det referensnummer som behandlas i punkt 5.2.

    - Avsett för grossisten: Slaktdatum eller det datum då köttet tidigast får säljas.

    - Namnet på den djurdel som köttet kommer från.

    - Avsett för konsumenten: Sista förbrukningsdag.

    5. ATT SPÅRA URSPRUNG

    5.1 Varje enskilt djur skall identifieras i enlighet med bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 820/97 (1), och slaktkropparna skall vara märkta med det aktuella registreringsnumret ända fram till försäljningen i detaljistledet.

    5.2 Varje köttstycke skall förses med ett referensnummer som gör det möjligt att spåra numret på det djur eller den grupp av djur (per parti av djur med identiska kvalitetsegenskaper) som köttet kommer från.

    5.3 Möjligheten att spåra köttets ursprung skall kontrolleras genom en metod som gör det möjligt att säkerställa överensstämmelser mellan den saluförda produkten och det djur eller den grupp av djur som produkten kommer från.

    6. GEMENSAMMA BESTÄMMELSER

    6.1 Förfarande

    Bestämmelser rörande förfarandet vid uppfödning, slakt och bearbetning skall definieras i förväg, så att de kan standardiseras i syfte att uppnå en jämn kvalitet.

    6.2 Ytterligare kriterier

    De behöriga myndigheterna och/eller den förslagsställande organisationen kan fastställa ytterligare kvalitetskrav för att ta hänsyn till den berörda marknadens särdrag och till de krav konsumenterna på den marknaden ställer beträffande kvalitet."

    (1) EGT L 391, 31.12.1992, s. 20.

    (2) EGT L 125, 23.5.1996, s. 10.

    (1) EGT L 340, 11.12.1991, s. 28.

    (2) EGT L 123, 7.5.1981, s. 3.

    (1) EGT L 117, 7.5.1997, s. 1.

    Top