EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1212(01)

Kommissionens beslut av den 7 december 2022 om inrättande av kommissionens expertgrupp för folkhälsa och om upphävande av kommissionens beslut om inrättande av ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar” (Text av betydelse för EES) 2022/C 471/08

C/2022/8816

EUT C 471, 12.12.2022, p. 8–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

12.12.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 471/8


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 7 december 2022

om inrättande av kommissionens expertgrupp för folkhälsa och om upphävande av kommissionens beslut om inrättande av ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar”

(Text av betydelse för EES)

(2022/C 471/08)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 168.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska unionens insatser, som ska komplettera den nationella politiken, inriktas på att förbättra folkhälsan, förebygga fysisk och psykisk ohälsa och sjukdomar hos människor och undanröja faror för den fysiska och psykiska hälsan. I enlighet med artikel 168.2 i fördraget ska medlemsstaterna i samverkan med kommissionen inbördes samordna sin politik och sina program på de områden som avses i artikel 168.1. Kommissionen kan i nära kontakt med medlemsstaterna ta lämpliga initiativ för att främja en sådan samordning, särskilt initiativ med syftet att fastställa riktlinjer och indikatorer och organisera utbyte av bästa praxis.

(2)

Erfarenheterna och resultaten från kommissionens expertgrupp ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar” har visat att samordningen mellan medlemsstaterna genom utbyte av bästa praxis och ökad samordning av insatser kan bidra till att minska bördan av icke-överförbara sjukdomar i unionen.

(3)

I expertgruppen har kommissionen haft ett nära samarbete med medlemsstaterna för att utarbeta åtgärder och en politik som kan hjälpa dem att uppnå målen för hållbar utveckling, särskilt mål 3 ”Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar”. Detta arbete överensstämmer med kommissionens meddelande om de kommande stegen för en hållbar europeisk framtid – europeiska åtgärder för hållbarhet (1). Målen för hållbar utveckling kommer att fortsätta styra insatserna på folkhälsoområdet.

(4)

Sedan denna expertgrupp inrättades har unionen ställts inför stora folkhälsoutmaningar, som överförbara sjukdomar som HIV/AIDS, tuberkulos och hepatit, liksom utmaningar när det gäller vaccinering och antimikrobiell resistens. Därför är det nödvändigt att samordningen inte längre begränsas till att främja hälsa, förebygga sjukdomar och hantera icke-överförbara sjukdomar, utan också utvidgas till att omfatta nya stora folkhälsoutmaningar.

(5)

Genom att ytterligare stödja utbytet och genomförandet av bästa praxis ska den nya expertgruppen komplettera arbetet i hälsosäkerhetskommittén, som inrättades genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1082/2013/EU (2).

(6)

Den nya expertgruppen för folkhälsa kommer att arbeta på områden som inte överlappar arbetet i hälsosäkerhetskommittén som inrättades genom beslut nr 1082/2013/EU. Hälsosäkerhetskommittén arbetar med beredskap och krishantering medan den nya expertgruppen för folkhälsa kommer att ge kommissionen råd om policyutveckling och överföring av bästa praxis i samband med stora folkhälsoutmaningar, inklusive icke-överförbara sjukdomar, överförbara sjukdomar som HIV/AIDS, tuberkulos och hepatit, vaccineringar och antimikrobiell resistens, i syfte att främja samordningen mellan medlemsstaterna.

(7)

Då den nuvarande expertgruppens verksamhet endast inriktar sig på icke-överförbara sjukdomar, är det nödvändigt att inrätta en ny expertgrupp på folkhälsoområdet vars verksamhet går längre och fastställa dess uppgifter och struktur i enlighet med kommissionens beslut C(2016) 3301 om sektorsövergripande bestämmelser för inrättandet av kommissionens expertgrupper. Denna expertgrupp bör utvidgas till att omfatta dessa folkhälsoutmaningar och inte begränsas till icke-överförbara sjukdomar.

(8)

Expertgruppen bör bestå av medlemsstaternas myndigheter.

(9)

Regler för hur expertgruppens medlemmar får lämna ut information bör fastställas.

(10)

Personuppgifter bör behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 (3) (den allmänna dataskyddsförordningen) som är tillämplig på medlemsstaterna.

(11)

Kommissionens beslut om inrättande av styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar (4) ska upphöra att gälla och styrgruppen ersättas av den nya grupp som inrättas i detta beslut, i syfte att utarbeta åtgärder och initiativ, främja samordning mellan medlemsstaterna, hantera större folkhälsoutmaningar i unionen, exempelvis sådana som är kopplade till överförbara sjukdomar som HIV/AIDS, tuberkulos och hepatit, liksom därmed sammanhängande utmaningar som vaccineringar och antimikrobiell resistens, och inte endast begränsas till icke-överförbara sjukdomar.

(12)

En tillämpningsperiod på fem år bör fastställas för detta beslut. Kommissionen ska i god tid överväga behovet av en förlängning av tillämpningsperioden, efter en utvärdering av verksamheten och resultaten från expertgruppen för folkhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

Expertgruppen för folkhälsa (expertgruppen) inrättas.

Artikel 2

Uppgifter

Expertgruppen ska ha följande uppgifter:

a)

Bistå kommissionen vid utarbetandet av politiska initiativ, lagstiftningsinitiativ och insatser för att hantera stora folkhälsoutmaningar, såväl icke-överförbara sjukdomar som överförbara sjukdomar.

b)

Ge kommissionen råd om alla användbara initiativ för att fastställa riktlinjer och indikatorer och främja utbyte mellan medlemsstaterna av bästa, lovande och innovativ praxis och genomförbara forskningsresultat inom folkhälsoområdet och hälso- och sjukvårdsområdet.

c)

På uppmaning av kommissionen ge råd om relevanta politikområden eller åtgärder rörande överförbara sjukdomar. I detta avseende kan hälsosäkerhetskommittén ange för kommissionen inom vilka områden expertgruppens råd behövs för att främja samordning mellan medlemsstaterna, främja fastställande av prioriteringar och skapa synergieffekter mellan relevanta politikområden som påverkar folkhälsan. Berörda EU-organ kan också uppmanas att bidra med råd och information inom sina sakområden.

Artikel 3

Samråd

Kommissionen får rådfråga expertgruppen i alla frågor som rör folkhälsa.

Artikel 4

Medlemmar

Expertgruppens medlemmar ska vara medlemsstaternas myndigheter som ska utse ständiga företrädare i expertgruppen eller undergruppen eller utse tillfälliga företrädare, beroende på gruppens mötesdagordning. De ska ansvara för att deras företrädare tillhandahåller sakkunskap på hög nivå som är relevant för folkhälsoområdet.

Artikel 5

Ordförande

En företrädare för generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet) ska vara ordförande i expertgruppen.

Artikel 6

Verksamhet

1.   Gruppen ska agera på begäran av GD Hälsa och livsmedelssäkerhet i enlighet med de övergripande reglerna för inrättande av och verksamhet i expertgrupper och inrättandet av ett offentligt register över dessa grupper (5).

2.   Expertgruppens möten ska i princip hållas i kommissionens lokaler eller virtuellt, beroende på omständigheterna.

3.   GD Hälsa och livsmedelssäkerhet ska tillhandahålla sekretariatstjänster. Kommissionstjänstemän från andra avdelningar med intresse av överläggningarna får närvara vid expertgruppens och arbetsgruppernas möten.

4.   Efter överenskommelse med GD Hälsa och livsmedelssäkerhet får expertgruppen med enkel majoritet besluta att överläggningarna ska vara offentliga.

5.   Protokollen om diskussionerna kring varje enskild punkt på dagordningen och de yttranden som expertgruppen avger ska vara ändamålsenliga och fullständiga. Protokollen ska upprättas av sekretariatet under ordförandens ansvar.

6.   I möjligaste mån ska expertgruppen anta sina yttranden, rekommendationer eller rapporter enhälligt. Eventuella omröstningar ska avgöras med enkel majoritet. Medlemmar som har röstat emot eller avstått från att rösta ska ha rätt att kort motivera sin ståndpunkt i ett dokument som bifogas yttrandena, rekommendationerna eller rapporterna.

Artikel 7

Arbetsgrupper

1.   GD Hälsa och livsmedelssäkerhet får inrätta arbetsgrupper som ska granska specifika frågor enligt direktiv från GD Hälsa och livsmedelssäkerhet. Arbetsgrupperna ska handla i enlighet med de övergripande reglerna och ska rapportera till expertgruppen. De ska upplösas så snart de har fullgjort sina uppdrag.

2.   Arbetsgrupperna för bekämpning av cancer, icke-överförbara sjukdomar och protonterapicentrum som inrättades under ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdom och hantering av icke-överförbara sjukdomar” och som fortfarande är verksamma när det här beslutet träder i kraft, bör fortsätta som arbetsgrupper även under ”expertgruppen för folkhälsa”.

Artikel 8

Inbjudna experter

GD Hälsa och livsmedelssäkerhet får bjuda in experter från andra generaldirektorat och EU-organ liksom experter med särskild kompetens om en fråga på dagordningen att tillfälligt delta i expertgruppens eller arbetsgruppernas arbete.

Artikel 9

Observatörer

1.   Offentliga organ, förutom medlemsstaternas myndigheter, får delta som observatörer på direkt inbjudan, i enlighet med kommissionens övergripande regler.

2.   Offentliga organ med observatörsstatus ska utse sina företrädare i den berörda expertgruppen eller undergruppen.

3.   Ordföranden får ge observatörer och deras företrädare tillstånd att delta i expertgruppens och dess arbetsgruppers diskussioner och tillhandahålla expertis. De ska dock inte ha rösträtt och får inte delta i utformningen av expertgruppens rekommendationer eller råd.

Artikel 10

Arbetsordning

På förslag av och enligt överenskommelse med GD Hälsa och livsmedelssäkerhet ska expertgruppen anta sin arbetsordning med enkel majoritet, med utgångspunkt i mallen för expertgrupper och i enlighet med de övergripande reglerna. Arbetsgrupperna ska handla i överenstämmelse med expertgruppens arbetsordning.

Artikel 11

Tystnadsplikt och hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Medlemmarna av expertgruppen och deras företrädare samt inbjudna experter och observatörer omfattas av tystnadsplikt som genom fördragen och deras genomförandebestämmelser binder samtliga medlemmar av unionens institutioner och institutionernas anställda. De omfattas även av kommissionens säkerhetsbestämmelser när det gäller skydd av sekretessbelagda unionsuppgifter enligt kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 (6) och (EU, Euratom) 2015/444 (7). Vid överträdelse av dessa skyldigheter får kommissionen vidta lämpliga åtgärder.

Artikel 12

Öppenhet

1.   Expertgruppen och dess arbetsgrupper ska registreras i kommissionens register över expertgrupper och liknande organ (registret).

2.   Följande uppgifter om expertgruppens och arbetsgruppernas sammansättning ska offentliggöras i registret:

a)

Namnen på medlemsstaternas myndigheter.

b)

Namnen på andra offentliga organ.

c)

Namnet på det offentliga organ som är observatör.

3.   Alla relevanta handlingar, inbegripet dagordningar, protokoll och deltagarnas inlagor, ska göras tillgängliga antingen via en länk från registret till en särskild webbplats där denna information finns. De särskilda webbplatserna ska vara tillgängliga utan krav på registrering eller andra restriktioner. Dagordningen och andra relevanta bakgrundsdokument ska offentliggöras i god tid före mötet, och protokollet ska offentliggöras inom rimlig tid därefter. Undantag (8) från offentliggörande ska endast medges när det bedöms att utlämnandet av en handling skulle undergräva skyddet för det allmänna samhällsintresset eller privata intressen i enlighet med artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (9).

Artikel 13

Möteskostnader

1.   Deltagarna i expertgruppens och arbetsgruppernas arbete ska inte ersättas för sina tjänster.

2.   Deltagarna i expertgruppens och arbetsgruppernas arbete ska få sina utgifter för resor och uppehälle ersatta av kommissionen. Ersättningen ska betalas ut i enlighet med gällande regler inom kommissionen och inom ramen för budgeten som tilldelas kommissionens avdelningar enligt det årliga förfarandet för tilldelning av medel.

Artikel 14

Upphävande

Kommissionens beslut (10) om inrättande av kommissionens expertgrupp ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar” och om upphävande av beslutet om inrättande av kommissionens expertgrupp för sällsynta sjukdomar och beslutet om inrättande av kommissionens expertgrupp för bekämpning av cancer ska upphöra att gälla.

Artikel 15

Tillämpningsperiod

Detta beslut ska tillämpas i fem år från och med den dag då det antas.

Utfärdat i Bryssel den 7 december 2022.

På kommissionens vägnar

Stella KYRIAKIDES

Ledamot av kommissionen


(1)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Nästa steg för en hållbar europeisk framtid – EU-åtgärder för hållbarhet (COM(2016) 739 final, 22 november 2016).

(2)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1082/2013/EU av den 22 oktober 2013 om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa och om upphävande av beslut nr 2119/98/EG (EUT L 293, 5.11.2013, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1).

(4)  Kommissionens beslut av den 17 juli 2018 om inrättande av kommissionens expertgrupp ”styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar” och om upphävande av beslutet om inrättande av kommissionens expertgrupp för sällsynta sjukdomar och beslutet om inrättande av kommissionens expertgrupp för bekämpning av cancer (EUT C 251, 18.7.2018, s. 9).

(5)  Kommissionens beslut C(2016) 3301.

(6)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 av den 13 mars 2015 om säkerhet inom kommissionen (EUT L 72, 17.3.2015, s. 41).

(7)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/444 av den 13 mars 2015 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 72, 17.3.2015, s. 53).

(8)  Dessa undantag syftar till att skydda allmänna säkerheten, militära angelägenheter, internationella relationer, den finansiella, monetära och ekonomiska politiken, enskilda personers privatliv och integritet, kommersiella intressen, domstolsförfaranden och juridisk rådgivning, inspektioner/utredningar/revisioner och institutionens beslutsförfarande.

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).

(10)  Kommissionens beslut C(2018) 4492.


Top