EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/398/14

Inbjudan att lämna förslag – EACEA/41/2018 – Erasmus+-programmet, programområde 3 – Stöd till politiska reformer – Samarbete med civilsamhället inom ungdomsområdet

EUT C 398, 5.11.2018, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.11.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 398/18


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – EACEA/41/2018

Erasmus+-programmet, programområde 3 – Stöd till politiska reformer

Samarbete med civilsamhället inom ungdomsområdet (1)

(2018/C 398/14)

Inledning

Samarbetet med det civila samhällets organisationer inom områdena utbildning och ungdom är mycket viktigt för att ge dessa organisationer en känsla av delaktighet när det gäller strategier och politik för lärande och för att kunna ta hänsyn till intressenternas förslag och synpunkter på alla nivåer.

Det är dessutom mycket viktigt för att se till att intressenterna deltar aktivt, för att främja deras deltagande i Erasmus+-programmet och andra EU-program och för att sprida politik, resultat av program samt god praxis genom deras omfattande medlemsnätverk.

1.   Syfte och mål

Syftet med denna inbjudan att lämna förslag är att ge strukturellt stöd, så kallat driftsbidrag, till europeiska icke-statliga organisationer och EU-omfattande nätverk som är aktiva på ungdomsområdet och som strävar efter att uppnå följande allmänna mål:

Att göra intressenterna mer medvetna om EU:s ungdomsstrategi (2) för perioden 2019-2027, baserat på ett förslag från kommissionen (3) som förväntas antas vid årets slut.

Utveckla, främja och stödja åtgärder för att engagera, koppla och bemöta ungdomar i EUs ungdomsstrategis ande.

Öka medvetenheten och ungdomsdeltagandet i EU-åtgärder för ungdomar, bland annat de nyligen etablerade som Det Europeiska Solidaritetskorps och Upptäck EU.

Att öka intressenternas engagemang och samarbete med offentliga myndigheter för att genomföra politik inom områden som är relevanta för ungdomar.

Att öka intressenternas deltagande på ungdomsområdet.

Att öka intressenternas delaktighet i spridningen av politiska insatser och program och resultaten av dessa samt av god praxis bland sina medlemmar och till andra.

Dessa mål bör på ett tydligt sätt införlivas i de sökande organisationernas arbetsplanering, åtgärder och resultat.

De organisationer som är aktiva på ungdomsområdet och som kommer att stödjas inom ramen för denna inbjudan förväntas bedriva verksamhet som syftar till följande:

Att främja ett kraftigare deltagande av alla unga personer i det demokratiska och medborgerliga livet i Europa; bidra till debatten om och utvecklingen av politiska frågor som berör unga och ungdomsorganisationer på EU-nivå, nationell, regional eller lokal nivå; göra ungas röster bättre hörda i samhället; uppmuntra till röstning i valen till Europaparlamentet; främja ungas egenmakt i samhället och deras deltagande i beslutsfattandeprocessen.

Att uppmuntra ungas rättvisa och jämlika tillgång till möjligheter; underlätta övergången från ungdom till vuxenliv, i synnerhet integrationen på arbetsmarknaden och anställningsbarheten för ungdomar; öka den sociala inkluderingen av alla unga och deras delaktighet i solidaritetsverksamheter.

Att gynna utvecklingen av behörighet och kompetens genom icke-formellt lärande, ungdomsorganisationer och ungdomsarbete; främja digital kunskap, interkulturellt lärande, kritiskt tänkande, respekt för mångfald och värden som solidaritet, lika möjligheter och mänskliga rättigheter bland unga i Europa.

Att främja integreringen av ungdomar med färre möjligheter i samhället.

Att bidra till att genomföra förklaringen om främjande av medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning, som antogs i Paris den 17 mars 2015, exempelvis genom att integrera främjande av samhällsutbildning, interkulturell dialog och demokratiskt medborgarskap i deras arbetsprogram.

Att bidra till att genomföra handlingsplanen för integration av tredjelandsmedborgare, som antogs den 7 juni 2016, genom att lansera och främja åtgärder och projekt som avser integration i värdsamhället av unga människor med migrantbakgrund, däribland nyanlända flyktingar.

All ovannämnd verksamhet ska via flera olika kanaler bidra till att bredda den utåtriktade verksamheten mot unga för att se till att en mångfald av röster hörs samt nå ut till unga i och utanför ungdomsorganisationer och ungdomar med färre möjligheter.

2.   Bidragsberättigande

2.1   Vem kan söka?

Förslag kan lämnas in av två kategorier av organisationer: Europeiska icke-statliga organisationer och EU-omfattande nätverk (informella nätverk).

För samarbete med civilsamhället på ungdomsområdet gäller följande definitioner:

Kategori 1 : En europeisk icke-statlig organisation måste

bedriva sin verksamhet genom en formellt erkänd struktur bestående av a) ett europeiskt organ/ett sekretariat (sökanden) som vid tidpunkten för ansökan har haft sitt juridiska säte i ett land som kan söka bidrag i minst ett år, och b) nationella organisationer/filialer i minst tolv länder som kan få bidrag och som har en stadgeenlig relation till det europeiska organet/sekretariatet,

vara aktiv på ungdomsområdet och bedriva verksamhet som stöder genomförandet av handlingsområdena i EU:s ungdomsstrategi,

engagera ungdomar i förvaltningen och styrningen av organisationen.

Kategori 2 : Ett EU-omfattande nätverk (informellt nätverk) måste

vara sammansatt av rättsligt självständiga ideella organisationer som är aktiva på ungdomsområdet och bedriver verksamhet som stöder genomförandet av handlingsområdena i EU:s ungdomsstrategi,

fungera genom en informell förvaltning, bestående av a) en organisation som vid tidpunkten för ansökan har haft sitt juridiska säte i ett land som kan söka bidrag i minst ett år och som har till uppgift att samordna och stödja nätverket på EU-nivå (sökanden), och b) andra organisationer som är verksamma i minst tolv länder som kan söka bidrag,

engagera ungdomar i förvaltningen och styrningen av organisationen.

2.2   Länder som omfattas

Juridiska personer med säte i något av följande länder får ansöka:

EU-medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

För brittiska sökande gäller följande: Urvalskriterierna måste vara uppfyllda under hela bidragsperioden. Om Förenade kungariket lämnar EU under bidragsperioden utan att ingå ett sådant avtal med EU som garanterar att brittiska sökande fortsätter att vara stödberättigade kommer finansieringen från EU att upphöra (även om du fortsätter att delta, om möjligt). Du kan även bli tvungen att lämna projektet i enlighet med Artikel II.16.2.1 ai de allmänna villkoren i bidragsavtalet.

De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): Island, Liechtenstein, Norge.

De kandidatländer som omfattas av en föranslutningsstrategi i enlighet med de allmänna principer och villkor som fastställs i de ramavtal som ingåtts med dessa länder med avseende på deras deltagande i EU-program: F.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Serbien (4) och Turkiet.

3.   Verksamhet

De ansökande organisationerna ska lägga fram en sammanhållen arbetsplan med ideella, ungdomsledda insatser som bidrar till målen för inbjudan.

Det kan bland annat handla om följande verksamhet:

Icke-formellt och informellt lärande samt aktivitetsprogram med ungdomar och unga arbetstagare som målgrupp.

Aktiviteter för kvalitativ utveckling av ungdomsarbete.

Insatser för utveckling och främjande av verktyg för erkännande och tydlighet på ungdomsområdet.

Seminarier, möten, workshoppar, samråd, debatter med ungdomar om ungdomspolitiken och/eller europeiska frågor.

Samråd med ungdomar på ungdomsområdet i syfte att utveckla verktyg, metoder och format för samråd inför EU:s kommande ungdomsdialog (5)

Aktiviteter för att främja ungdomars aktiva deltagande i det demokratiska livet.

Aktiviteter för att främja interkulturellt lärande och förståelse i Europa.

Medie- och kommunikationsaktiviteter och -verktyg om ungdomsfrågor och europeiska frågor.

Som en övergripande princip ska ansökande organisationer tillämpa strategier för att på gräsrotsnivå knyta an till unga från olika bakgrunder i syfte att nå ut till allt fler unga på gräsrotsnivå.

Nationella programkontor för Erasmus+ eller organisationer vars medlemmar huvudsakligen består av nationella programkontor för Erasmus+ (2/3 eller mer) är inte behöriga sökande i denna inbjudan.

4.   Budget

Genom denna inbjudan att lämna förslag ges möjlighet att ansöka om årliga driftsbidrag (6).

Årliga driftsbidrag är avsedda för kortsiktigt samarbete på EU-nivå. Ansökningarna ska innehålla ett detaljerat arbetsprogram för 12 månader (årligt arbetsprogram) för 2019 samt den information som behövs för att beräkna bidraget.

5.   Tilldelningskriterier

Kvaliteten på giltiga ansökningar kommer att utvärderas enligt följande tilldelningskriterier (7):

Relevans (högst 30 poäng).

Kvaliteten på arbetsplanens utformning och genomförande (högst 20 poäng).

Antalet deltagare, deras profiler och bakgrund utifrån mångfald samt antal länder som deltar i aktiviteterna (högst 30 poäng).

Effekt, spridning och hållbarhet (högst 20 poäng).

6.   Lämna in ansökan

Ansökningar ska lämnas in på en elektronisk ansökningsblankett (eForm).

Blanketten eForm finns på engelska, franska och tyska på följande internetadress: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en och ska fyllas i på ett av EU:s officiella språk.

Den ifyllda ansökningsblanketten ska skickas in elektroniskt senast den 6 december 2018 kl. 12.00 (lokal tid i Bryssel), tillsammans med relevanta bilagor (8):

Andra obligatoriska bilagor (9) måste skickas till genomförandeorganet per e-post inom samma tidsfrist.

7.   Ytterligare upplysningar

Ansökningarna ska överensstämma med bestämmelserna i de detaljerade anvisningarna (Applicants’ Guidelines – Call for proposals EACEA/41/2018), som finns på följande internetadress: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en


(1)  Se det antagna årliga arbetsprogrammet för Erasmus+ i EUT C(2018) 6572 11/10/2018, WPI 3.77

(2)  https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en

(3)  Commission Communication ”Engaging, Connecting and Empowering young people: a new EU Youth Strategy”, 22.5.2018, COM(2018) 269

(4)  De anpassningar av budgeten som har gjorts i och med att Serbien blivit ett programland i Erasmus+-programmet ska gälla från den 1 januari 2019 under förutsättning att kommissionens beslut antas om godkännande av (ändringen av) avtalet mellan Europeiska unionen och Serbien om Serbiens deltagande i Erasmus+: Unionens program för allmän utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott från den 1 januari 2019.

(5)  Som kommissionen aviserade i ramverket för den föreslagna EU-ungdomsstrategin för 2019–2027 och som lades fram i meddelandet Engagera, sammanföra och stärka ungdomar: EU:s nya ungdomsstrategi, 22.5.2018, COM(2018) 269. EU:s kommande ungdomsdialog kommer att ”omfatta nya och alternativa former av deltagande, bland annat nätkampanjer, samråd via digitala plattformar som är anslutna till den europeiska ungdomsportalen. Dialogen kommer att samordnas på EU-nivå, föras av ungdomar på alla nivåer och stödjas av nationella arbetsgrupper med förbättrade kontrollåtgärder. Det bör råda öppenhet och tydlighet när det gäller dialogens resultat. Det är viktigt att ungdomar har tillgång till kvalitativ information så att de kan bilda sig en egen uppfattning baserad på fakta och argument.”

(6)  Den totala budget som avsatts för 2019 för samarbete inom civilsamhället på ungdomsområdet är 4 000 000 euro och fördelas enligt följande: 3 500 000 euro – reserverade för mottagare som har undertecknat ramavtal om partnerskap om samarbete med civilsamhället på ungdomsområdet under 2018, och därför inte kan komma i fråga för denna inbjudan; 500 000 euro – tillgängliga för sökande som lämnar förslag till årliga driftsbidrag enligt denna inbjudan.

(7)  Se det antagna årliga arbetsprogrammet för Erasmus+ i EUT C(2018) 6572 11/10/2018, WPI 3.77

(8)  Eventuella andra administrativa dokument som krävs enligt ansökningsanvisningarna ska skickas per e-post till Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur senast den 06.12.2018 (kl. 12.00 lokal tid i Bryssel) till följande e-postadress: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu.

(9)  Mer information om tilldelningskriterierna finns i avsnitt 14 i de detaljerade anvisningarna.


Top